|
|
| נשלח ב-24/8/2009 23:54 |
|
| |
אין הצעתך מתיישבת עם טעמא דמילתא - "מפני שיש בהם אכזריות". (אם כי היא מסבירה את הסתירה בין ההלכה לבין הסיפורים על הלל הזקן, רבי עקיבא, וריב"ז, שהיו נשיאי הסנהדרין בגילאים 80-120)
|
| נשלח ב-25/8/2009 01:45 |
|
| |
לא דחוף לאף אחד לפטר את שמעון פרס משום שהוא זקן, מפני שהוא לא ממלא תפקיד ש"חיי" אדם תלויים בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 08:00 |
|
| |
משום מה יש לי הרגשה שלא הכל כאן תלוי ועומד על החילוקון הזה.. (מה גם שאינו נכון כלל וכלל לא בדוגמאות הספציפיות האלו ולא בשאר מקרים, וכי לא היו לנו ולשאר שבעים אומות ראשי ממשלות זקנים מזוקנים?)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 10:57 |
|
| |
נישט,
ועוד איך חיי אדם תלויים בו, בכמה מישורים. ראשית, גורלם של אנשים פרטיים (חנינות וכדו'), שהם חיי נפש ממש. ושנית, הפעילות הפוליטית האינטנסיבית שהוא מנהל כל העת, משפיעה מאד על מדינת ישראל בכלל, לפעמים יותר מהממשלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 11:30 |
|
| |
דער לץ, , 1. כבר ענה הנחמדניק שמי שעמד בסנהדרין בגיל צעיר יכול להמשיך בכך גם בזקנתו, וכך משתמע לגבי הלל הזקן וכד' 2. משמע לי שבנוגע לנשיא שבדור הכלל הזה לא תקף, באשר כל הנהגת הדור נובעת ממנו. 3. השאלה העיקרית היא האם הרב אלישיב (או כל אחד אחר) אכן מנהיג את ישראל בכלל וכהוגן בפרט, לענ"ד זו שאלה שהתשובה שלך עליה לא מספקת. אמנם סביר שאותך וכנראה עוד לא מעטים הוא מנהיג כפי מה שמתאים לכם, אבל כהנהגה ציבורית לישראל הדברים צריכים קצת יותר עיון מקביעתך החד משמעית (גם אם נקבל שהיא לגמרי נכונה) ש"הוא צלול לחלוטין ומבין את המצב לאשורו הרבה יותר מצעירים רבים" כ"ש ההשואה (להבדיל) למלכת אנגליה שלדעתי אינה מכובדת ומכבדת לא את הרבנים המכובדים ובודאי שלא את התורה כלל ועיקר. .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 13:28 |
|
| |
אישציפור
1. לא מדובר כאן על כללים תיאורטיים, בזמן רבי עקיבא לא היה סנהדרין, ריב"ז בכלל לא היה בסנהדרין ולא היה ביבנה, הוא פשוט הנהיג את הדור.
2. הכפפת הדיון ההגיוני הזה לכללים ולתקפותם של כללים הינה נאיבית עד פאתטית. אין תולים חיי אדם בכללים ובהגדרות אלא בפרקטיקה בלבד.
3. בכלל לא נכנסתי לשאלת הנהגת הציבור החרדי ויכולת הרב אלישיב לשנות או רצונו לשנות או הרפורמציה שעבר בשנות זקנותו, רק טענתי שהנושא של גדולים שצריכים לפנסיה מתאים לכל מיני גדולים אחרים, ואילו הרב אלישיב, באופן נדיר וחריג מגלה גישה דינמית צעירה פרקטית וענינית להחריד, אני כותב זאת מידיעה אישית וקרובה.
אני לא מגיע ממקום בו "הרב אלישיב מנהיג כפי מה שמתאים לי", בישיבה בה למדתי לא היה מושג כמו "הגרי"ש", במקרה הטוב "אלישיב" ובמקרה הגרוע.. לא נפרט. ולמרות כל זאת בחלוף השנים נוכחתי בתכונותיו האישיות של הרב אישיות הראויות בעיני להערצה, בלי שום קשר לדרך בה בחר וכו' כי זאת אולי היה עושה גם בגיל צעיר אם היה מצטרף לחברה החרדית, זו שאלה של האקסיומות החרדיות ולא שאלה של גיל הרב אלישיב.
ולמרבה האבסורד, אם הרב אלישיב היה מנהיג את הציבור כשהוא היה בגיל 50, לא היה כאן ציבור חרדי כמו שיש היום, כי כולם יודעים מה בדיוק היה הלך רוחו אז. ייתכן שבעיני אחרים זה טוב, אבל הנה לנו אדם שמשנה דברים בגיל 80 ומעלה.
בכל אופן נחמד מאד לראות שכואבת לך ההשוואה למלכת אנגליה ואתה מוחה על כבוד התורה, חזק וברוך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 14:00 |
|
| |
טוב, 1. ריב"ז לא היה בסנהדרין ? הוא היה נשיא הסנהדרים ביבנה ככל הידוע לי. גם בימי ר"ע היה זוג של סנהדרין למיטב ידיעתי. (באושא או משהו בסגנון, אבל יכול להיות שאני לא מדייק) 2. עם הרישא של המשפט אני די מסכים (אם כי הייתי מנסח את הדברים באופן פחות חריף) עם הכלל שהבאת בסיפא פחות. בעם ישראל פרקטיקה בודאי לא קובעת את הכל. 3. אני לעומתך לא מכיר את הרב אלישיב מקרוב (במובן מה לצערי אגב) מה שכן אני די מכיר את המציאות ובכללה זו החרדית מקרוב ואני לא רווה ממנה יותר מדי נחת. (הניסוח זהיר ולא בכדי) כך שאמנם יתכן שהרב אלישיב בעל גישה מופלאה כפי מה שאתה מציג, אבל בשטח המסרים שמגיעים ממנו (אולי אחרי "מקצה שיפורים" של משב"קים למינהם ?) מעלים בי (ונראה שלא רק בי) יותר מתמיהה לא אחת. יתכן ואף סביר שלפחות חלק מהבעיה מקורה בי (או בנו אם יותר לי להכליל ) , ואדרבה מה טוב מימי אלול מאשר למצוא דרכים לישב את הקושיות והתמיהות, אלא שלא מציתי גורם הסברה ראוי שיבאר לי את פסיקותיו שגם אם תאורטית בדר"כ (ואולי תמיד) כנכונות וראויות, האופן בו הם מועברות לציבור , רחוק מלהיות נאות וגורם חורבן לא קטן בציבור שומר תורה ומצוות לענ"ד ואת תרצה אפרט במעט דוגמאות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 14:55 |
|
| |
בימי ר"ע לא היה זוג, שכן זה היה בזמן יבנה. אבל חז"ל כותבים שלא היה בסנהדרין מפאת ייחוסו (בן גרים).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:12 |
|
| |
ר' מיכי, זוג ? אתה בטח מתכווין לסוג , לא? אתה בטוח שהיה כזה בזמן יבנה ? לגבי ר"ע אתה יכול לתת מקור לכך שלא היה בסנהדרין מסיבה זו. אם אתה מתכווין לסיפור הדחתו של ר"ג במסכת ברכות, הרי ששם מדובר על ראשות הסנהדרין, בכל מקרה זה שייך לשולי הדברים הנידונים כאן אם בכלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:25 |
|
| |
ריב"ז לא היה ביבנה: "הלך אחר בית דין יפה, אחר רבי אליעזר ללוד, אחר רבן יוחנן בן זכאי לברור חיל... הלך אחר חכמים לישיבה: אחר רבי אליעזר ללוד, אחר רבן יוחנן בן זכאי לברור חיל, אחר רבי יהושע לפקיעין, אחר רבן גמליאל ליבנא, אחר רבי עקיבא לבני ברק", (סנהדרין לב:). וכבר האריכו בזה סופרים קדמונים בטעם שריב"ז לא היה ביבנה - ראה דורות הראשונים ח"ד -, ובכל אופן מיד אחר החרבן רבן גמליאל דיבנה היה נשיא יבנה. ואילו עד החרבן רשב"ג המכונה "הנהרג" היה הנשיא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:27 |
|
| |
נו שיהיה, בכל מקרה זה לא עיקר הדברים. (וגם אודה לך על מראה מקום מדויק יותר בענין הזה אם אפשר, ובתומ"ר.)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:30 |
|
| |
אתה כותב בטעות שמדובר ביבנה על ראשות סנהדרין, אבל לא היה שם שום סנהדרין אלא רק נשיאות בית המדרש. הסנהדרין בטלה קודם לכן.
ולנושא העיקרי: אתה שוב מדבר על בקורת על הציבור החרדי והדרך שבחר, ולא על האופן בו רב מסויים מתמרן במרחב האקסיומות החרדיות. אני בכלל לא בא לבאר את פסיקות הרב אלישיב, כי לא קיבלתי על עצמי הוראות מרן, יפרשם כל אחד כרצונו, דיברתי על יכולת הפעולה והחשיבה וכו'.
ואגב "הנהגה", את הרב אלישיב לא מענינת הנהגה, הוא לא מתערב בשום נושא עד שמכריחים אותו, ומצדו היה מעדיף שלא לעשות שום דבר ציבורי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:40 |
|
| |
:לא לדעת הגמרא במסכת ר"ה דף ל"א ע"א, נאמר " וכנגדן גלתה סנהדרין מגמרא מלשכת הגזית לחנות ומחנות לירושלים ומירושלים ליבנה ומיבנה לאושא ומאושא ליבנה ומיבנה לאושא ומאושא לשפרעם ומשפרעם לבית שערים ומבית שערים לצפורי ומצפורי לטבריא וטבריא עמוקה מכולן שנאמר (ישעיהו כט) ושפלת מארץ תדברי"
בנוגע לנושא העיקרי, אמרת הכל , מדבריך (שנראים לי נכונים) הוא אכן לא מנהיג ציבור ולא חפץ להיות מנהיג ציבור, נקודה. זה שכמה המליכו אותו להחשב "דעת תורה" הלכה למעשה כסנהדרין בשעתה זו עיקר הבעיה שבה נוגע האשכול הזה, עסקנים ובעלי בתים או במקרה הטוב (?) משב"קים למינהם שממליכים מסיבות שונות ומשונות ת"ח למנהיגי ציבור שלכאורה מחייבים להלכה את כלל הציבור אנשים שהציבור לא מאוד מעניין אותם ובטח שלא ההנהגה את הפירות כולנו מכירים. (ולא תמיד לטובה),
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 15:43 |
|
| |
<גורלם של אנשים פרטיים (חנינות וכדו'), שהם חיי נפש ממש.>
נראה לך שבחנינות הוא יותר מחותמת גומי?
<הפעילות הפוליטית האינטנסיבית שהוא מנהל כל העת, משפיעה מאד על מדינת ישראל בכלל, לפעמים יותר מהממשלה>
יש לך דוגמה?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 25/08/2009 15:45:51
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2009 16:12 |
|
| |
כמי שאחראי להכנסת ר"ע לדיון, אציין את מקורי בילקוט שמעוני סוף ח"א:
"ומשה בן מאה ועשרים שנה" - זה אחד מארבעה שמתו בני מאה ועשרים שנה, ואלו הן, משה, והלל הזקן, ורבן יוחנן בן זכאי, ור"ע. משה היה במצרים ארבעים שנה ובמדין ארבעים שנה ופרנס את ישראל ארבעים שנה. הלל הזקן עלה מבבל בן ארבעים שנה ושמש חכמים ארבעים שנה ופרנס את ישראל ארבעים שנה. רבן יוחנן בן זכאי עסק בפרקמטיא ארבעים שנה ושמש חכמים ארבעים שנה ופרנס את ישראל ארבעים שנה. רבי עקיבא שימש חכמים ארבעים שנה ולמד תורה ארבעים שנה ופרנס את ישראל ארבעים שנה.
אין צורך להעיר שהמדרש הנ"ל מוזר קמעה: מצד אחד הוא סותר מדרשים אחרים (גילו של ר"ע במותו, עיסוקו לפני שחזר בתשובה) אבל תואם את דברי הש"ס על ריב"ז (ר"ה לא: וסנהדרין מא.)
תוקן על ידי מקסוול ב- 25/08/2009 16:18:01
|
|
|
|
|