בית פורומים אגודה אחת

אני קונה ברשת AM:PM

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/7/2007 01:44 לינק ישיר 

בס"ד

י. ארצי

בעוד בועידת המנהלים של המודיע יושבים חכמי הדור ומנהיגיו האמיתיים ודנים ברצינות תהומית: "איך נכריח את כל החילוניים במדינה לשמור שבת ואולי אפילו להשתתף בטיש של האדמו"ר מגור..." הגיע הזמן לשחוט את הפרה הקדושה ש "אסור לקנות בחנויות הפתוחות בשבת". דומה שיש קונצנזוס לגישה שאומרת, שאם אתה לוקח את ילדיך ללונה-פארק הגדול בת"א, אתה מסייע לעוברי עבירה, פוגע בחינוך הילדים, מבזה את השבת ועוד ועוד. ככה אומרים הפרוספקטים של הועדה למען השבת וככה הרגילו אותנו לחשוב. לחשוב בקטן.

אז זהו שלא. מה לא עשו הדתיים בשביל להשליט את שלטון השבת ברחבי המדינה: משברים קואליציוניים, חרם צרכנים, פקחי שבת דרוזים, ועדות למיניהם, הם טרחו לשנות את השם של המפלגה שלהם למען השבת ואיזשהו איש עסקים, צבעוני וקשקשן במיוחד, אפילו יזם כרטיסי אשראי מיוחדים לשומרי שבת. תכל'ס, שום דבר. נאדה. חצי מהמסעדות בתל אביב פתוחים בשבת, החנויות בקבוצים אפילו מחכים לפקחי השבת שיבואו, פשוט הפרסומת שווה יותר מהקנס, מפעלים סגורים בשבת משיקולים עסקיים בלבד ואלה שמשתלם להם לפתוח בשבת פשוט עושים אתה זה בלי לדפוק חשבון לאף אחד. ואתרי האטרקציות? נו באמת, כולם יודעים שהמקומות הטובים פתוחים בשבת ואלה שסגרו בקול רעש גדול עשו זאת רק לאחר שירדו לליגה ג' ומטה וכל מה שנשאר להם זה רק לרכב על הגל של שמירת שבת ולדחוף את זה לדתיים במחיר מופקע.

מה שאני רוצה לומר זה, שבין אם הדתיים יבואו ובין אם לא, הלונה-פארק בת"א ימשיך לפעול בשבת, כל עוד הוא יהיה הגדול והמושקע בארץ והוא ייסגר בשבת רק כשיקום לו מתחרה אטרקטיבי ממנו. כוח הקנייה החרדי הוא גדול אבל גם לכוח יש מגבלות, כידוע, והיכולת שלו להכתיב אורח חיים לציבור גדול ממנו בהרבה היא מוגבלת. מוגבלת מאד. משום כך הרשו לי להטיל ספק בקביעה האבסולוטית שמי שקונה ברשת מחללת שבת הוא מסייע לעוברי עבירה וכדו'. לחרם שמטיל הציבור החרדי, נכון לעכשיו, אין השפעה מעשית ואת זה הוכיחה לעין כל רשת הריבוע הכחול שלמרות הסניפים שהיא מחזיקה בריכוזים החרדיים רכשה את רשת AM:PM בלי לראות את החרדים אפילו ממטר אחד. ועוד לא הזכרנו את פרשת אלעל שהשלכותיה נתונים עדיין בויכוח נוקב.

טוב, תשאלו, אז למה לפרנס דווקא מחללי שבת? למה שלא נחזק את שומרי השבת גם אם הם עושים זאת שלא לשמה ונבנה כוח קניה חרדי אמיתי? התשובה היא שלכל זה יש תג מחיר לא זול ומי שמשלם אותו זה אנחנו, הרוב הדומם, זה שאף אחד לא טורח להתייעץ אתו לפני שמכריזים על המאבק הבא.

במשך השנים התפתחה אצלנו אקסיומה ש"כל ישראל ערבים זה לזה" ובשמה של אותה אקסיומה נטל על עצמו הציבור החרדי אחריות על שמירת השבת, טהרת הייחוס ועוד ענייני דת שונים של הציבור החילוני הרחב. כך יצרנו במו ידינו מוקדי חיכוך נוטפי שנאה בין הציבור החרדי לחילוני. בתי הדין הרבנים מתמודדים יום יום תוך כיפוף מרשים של ההלכה מול המשימה הבלתי אפשרית לכפות את עצמם על ציבור ענק שמצדו מייצר מגוון של קומבינציות כדי להתחמק לרמות ולעקוף בכל דרך אפשרית, וכל זה תחת אש תקשורתית עוינת. חמישים שנה אחרי אפשר לעצור לפסק זמן של מחשבה ולשאול את עצמנו עד כמה באמת יכולה הרבנות למנוע ממזרים, נשואי תערובת וכדו' בחברה החילונית המקדשת שבירת מוסכמות ויציאה מהארון? כמה מעוכבות גט ומסורבי חיתון ינתקו את מערכת היחסים שלהם עם מושא אהבתם רק בגלל שהרבנות לא מרשה להם להתחתן? כמה צעירות, מרקע חילוני גמור, יחליטו להתנזר מדי חודש מקיום יחסים בעקבות קורס כפוי לטהרת המשפחה ?

מוסד הרבנות, בעיקר החלק האחראי על המעמד האישי, נחשב כיום כחוד החץ של ההתערבות החרדית בחיי החילונים והוא מצרף מדי שנה חברים חדשים למעגל השנאה בעיקר מקרב אלה הנאלצים לבוא בשעריו. יחד אתו אפשר למנות גם את השבתת התחבורה הציבורית בשבת ואת ביטול המופעים בשבתות על ידי הטלת חרם צרכנים. אז נכון שזכותנו לא לקנות אצל מי שמחלל את הקדוש והיקר לנו אבל את מי לעזאזל מעניין אם החילוני שחשק בעוזרת הפיליפינית שלו ירשם בתעודת הזהות שלו כנשוי או לא? מה יעזור לבטל בכוח תחבורה ציבורית בשבת כשממילא מי שצריך לנסוע בשבת ייסע איכשהו? אם כבר מדברים על "ערבות" הדדית, הרי שהערבות האמיתית צריכה להתמקד דווקא בדאגה לתקצוב נאות לשירותי הדת, כדי שאלה בציבור הכללי שאכן מעוניינים בהם יוכלו לקבלם ברמת שירות סבירה. דווקא ההתנהלות הנוכחית, יוצרת בציבור הרחב סלידה מכל שרותי הדת הציבוריים, והיא זו שמזינה את ההסכמה הציבורית להזנחה ולקיצוץ החד בתקציבי המועצות הדתיות.

בסופו של דבר לניסיון המפוקפק לחנך את הציבור החילוני יש מחיר ומי שמשלם אותו זה אתה ואני, ובמזומן. אתה ואני, שנאלצים ביום יום להתמודד מול פקיד מע"מ עוין או שופט תעבורה רווי משטמה, אתה ואני, שרוצים להשתלב בעבודה בחברה גדולה ונדחים על הסף בגלל השנאה והסלידה. אתה ואני, שלכעס בציבור החילוני היה חלק נכבד ביכולת של הממשלה לקצץ בזכויותינו בכל מקום אפשרי.

כל פעם שאתה ואני, נמנעים מלהיכנס לחנות רק בגלל שהיא פתוחה בשבת, אנחנו בעצם מנסים להכריח משהו בכוח לסגור בשבת. ספק אם נצליח, אבל את המחיר נשלם כולנו הרבה קודם. הגיע הזמן שהציבור החרדי יתמקד בדברים החשובים לו באמת תוך שהוא מציב אמירה ברורה: "אין לנו כל עניין בחייהם של החילונים. דרישותינו היחידות הם: תנו לנו את מה שמקבל כל אזרח במדינה בזכות ולא בחסד ותתקצבו את שרותי הדת למי שמעוניין, בדיוק כמו כל שרותי התרבות האחרים"

וזה בדיוק מה שאמר ר' יוחנן בן זכאי לפני החורבן: "תן לי את יבנה וחכמיה".

הכותב הינו בוגר ישיבת פוניבז', כולל חזן-איש
והחוג המשולב למדעי החברה באוני' בר-אילן

תוקן על ידי י_ארצי ב- 09/07/2007 1:52:22

תוקן על ידי י_ארצי ב- 09/07/2007 1:53:37

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/7/2007 08:32 לינק ישיר 

ארצי היקר, אכן מאמר מענין, אך הרשה לי נא להעיר מספר הערות. ‎

‎ לענין המרכזי בדבריך: קניה/בילוי במקום מחלל שבת. לענ"ד עירבת בין התנהגות הכלל (חרם צרכנים מאורגן ומתריס) לבין התנהגות הפרט (לקנות בAM:PM או ב-אלף). חרם צרכני הוכח כלא יעיל (ע"ע אל על, רק חיפשו איך לרדת מהעץ הגבוה מאוד שעליו טיפסו), וממילא כולם אמורים להסכים שהוא לא כדאי ורק גורר שנאה. אבל הפרט, מה אני ואתה נעשה בפועל כשנבוא לקנותבחיינו הפרטיים, לא אמור להיות מושפע מההחלטה על אי-החרמה. אי-החרמה אין פירושה שמומלץ לקנות במקום כזה, שמא ח"ו רח"ל ב"מ תצוץ איזו קצה שנאה... אמנם אין איסור הלכתי לקנות במקום כזה, בצורה שאינך נהנה מחילול שבת, אך גם אין הדבר ראוי ללא סיבה מספקת ולו משום ההרגשה הפנימית של "מחזיק ידי עוברי עבירה". אם יש סיבה, כספית או משום נוחות, יש תקדימים הלכתיים לכך שזה מתיר כזה דבר, אבל ששמירת השבת במקום לא תהווה בכלל שיקול? אללי! ‎

‎ בענין הציבורי, שוב, כמו שלא פוסקת התלונה מפינו כאן, אין הנהגה ראויה שתשקול שכר מאבק כנגד הפסדו, וע"ע אל על. דוגמה נוספת, אותו אדמו"ר שדוגל במאבקים הללו ניהל תעמולה נגד עריכת שמחות אדמו"רים בגני התערוכה בשל העובדה שהמקום מחלל שבת. (הוא כמובן לא התייחס לזה שאין תחליף ראוי, הרי הוא עצמו מעולם לא נצרך למקום זה... וחוץ מזה שהמאבק שווה הכל.) כעת כשרצו שהמקום ימנע ממסיונרים לקיים שם את כנסיהם, לא היתה שום השפעה על המקום, שהרי "ממילא החרדים לא מגיעים אלינו כי אנחנו מחללים שבת". מצד שני, כעת האדמו"ר הנ"ל ודאי שמח, כי גם אלו שחלקו עליו ואחזו בדעה שמותר לערוך שם שמחות, כעת גם הם לא יערכו שם שמחות, שהרי המסיון זה קו אדום אצל כולם. [סיפור דומה היה גם עם בנייני האומה, אם אינני טועה]. ‎

‎ בענין הכפיה הדתית וההתערבות בחיי החילוניים וב"פרהסיא" הציבורית. מענין לחשוב שזו גישה די "מזרוחניקית", שחשוב ש"פניה של המדינה" יהיו יהודיים, אחרת מאי נפק"מ אם יסעו יהודים באוטובוס או שכל 2-3 אנשים יקחו בנפרד מונית? מה אנחנו מתערבים? זו הגישה הדתית-לאומית (המקורית, לפחות), שחשוב שהמדינה תהיה, לפחות למראית עין, יהודית הלכתית. מצד שני, גם בלי מאבק אקטיבי, הרי איננו יכולים להצביע בעד חילול שבת, בעד חוקים שיתירו שינויים מהסטאטוס-קוו. מה שאתה טוען, די למאבקים הנלהבים, אנחנו נצביע נגד, הם יצביעו בעד, לא נעשה שום דילים בשביל זה, וממילא הרוב החילוני יצביע בעד ולא תהיה כפיה עוד. לזה אני נאלץ להסכים. אין לנו את הכח לדאוג כל כך ליהדות החילוניים, מי שירצה-שלא ישמור מסורת, חבל לנו מאוד אבל זה המצב. למעשה, מבחינתנו הדבר המומלץ היה שיפרידו את הדת מהמדינה, לכאורה. מי שירצה יוכל להתחתן אזרחית וכו', ואנחנו מהצד השני נדאג שמי שירצה יוכל להתחתן ולהתגרש כדמו"י ולאכול כשר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2007 17:40 לינק ישיר 

שרגא,
זה בדיוק העניין. ברגע שמבחינה ציבורית אנחנו מסכימים שאין טעם להחרים חנות מחללת שבת. איזה סיבה יש להמנע מלקנות מהבחינה הפרטית? איזה עניין יש לי להתערב בחיים שלו? ואם הוא סגור בשבת אבל לא שומר על טהרת המשפחה זה עסק שלי?
לדעתי כל החומרה של חילול שבת בפהרסיה זה רק מצד העניין הציבורי של התהודה שחילול השבת מקבל, והרי בעניין זה כבר אמרנו שיש לראות את הכל באופן רחב יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/7/2007 18:30 לינק ישיר 

ענין של "החזקת ידי עוברי עבירה", כפי שאמרתי. אין זה כמו אם הוא שומר כשרות בביתו או טהרת המשפחה, כאן מדובר על העסק עצמו בו הוא מחלל שבת, מה שמשנה את ההתייחסות לזה. לא אכפת לי כרגע אם הוא שומר שבת בבית או לא, אכפת לי בית העסק שאליו נכנסתי. כמו שאמרתי, זו לא סיבה מספקת לאסור לחלוטין את הקניה מבחינה הלכתית, אבל לענ"ד זו סיבה שלא לקנות שם בלי סיבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/7/2007 19:54 לינק ישיר 

גם לי נראה שערבת פרשיות.
אני מסכים שהתערבות בחיי החילונים היא מדיניות שהותוותה מחוסר הבנת המציאות. יחסינו עם החילונים צריכים להיות ענייניים ולא יומרניים.
מאידך איני רואה פסול שאנו כצרכנים נהיה משפיעים על האוירה בשוק (לא בצורה פוגענית של "חרמות"  "מאבקים" וכיו"ב), שהרי האופציה השניה היא שרק ערכי השוק והפיתוי יכתיבו את זרימת החיים ברחוב. כפי שמתרחש היום. עוצמה כלכלית שלנו יכולה למתן הדרדרות זו ולהוסיף ערכים נוספים לרחוב, שביתת יום השביעי הוא אחד מאותם ערכים.
כשהדבר לא נעשה ע"י חקיקה המנוכרת להלך רוחו של רוב הציבור ולא ע"י מאבקים אלימים (מילולית או סחטנית), אלא ע"י חינוך לכך שאין ראוי לחזק את השנוא על אלוקינו וראוי לחזק ידיהם של עושי דברו. למה לא? גם בזה אנו לא בסדר? עד שלא נצעד בעליזות בקריאת הידד למחללי כל היקר לנו בשוגג או במזיד - ראויים אנו לשנאת כל שופט תעבורה? אין כאן קצת הגזמה? אסור שתהיה לנו עמדה בשום תחום? אסור לנו להשתמש בשום אמצעי שמתמשת בו כל חברה אידאולוגית במרחב האזרחי?
אלא מאי. אנחנו עושים המון פוילשטיקס לא הגונים והמון עקשנות על גחמות ועוד הרבה דברים מכעיסים ובעיקר שאיננו מוכנים לדון בכלל על חלוקת נטל בכלכלה ובטחון - ולכן שונאים אותנו. אבל לחיות ע"פ עמדה? לסלוד ממה שאינו ראוי? אם מישהו ישנא אותנו על כך זו בהחלט בעיה שלו. ועל כגון דא אתגאה בלהיות שנוא. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2007 00:44 לינק ישיר 

אני רוצה להבהיר 2 נקודות שהם היו המטרה העיקרית של המאמר:
1. מה שאומרים כולם: "אסור ללכת ללונה-פארק כי הם מחללים שבת"  - לא נכון! (ויש לזה עוד טעמים שלא מניתי במאמר).
2. הפעילות הציבורית למען השבת, ברובה, מזיקה יותר ממועילה והיא זו שמביאה עלינו את שנאת שופט התעבורה (ולא התנהגות הפרט על פי מצפונו האישי)

אני מקבל את דבריכם שזו זכותנו הלגטימית שלא לקנות בחנות שאנו חשים סלידה בגלל היותה פתוחה בשבת (וזה דומה לסלידה הטיבעית לקנות מוצר ארוז וכשר למהדרין בחנות של "מעדני מזרע")
,ואם זהו עניין הנתון לתחושה בלבד, אין צורך להתסכל על מי שלא חש סלידה בעין עקומה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/7/2007 07:39 לינק ישיר 

ככל הידוע לי (ולצערי אינני זוכר כרגע להביא סימוכין), זה יותר מסתם תחושה, יש פה גם ענין הלכתי. שים לב, לא איסור הלכתי, כי אם ענין הלכתי. זו לא רק הרגשה (שאכן ראוי שתהיה), אלא שגם הלכתית אם אין סיבה מספקת, צריך להעדיף מקום שומר שבת, משום החזקת ידי עוברי עבירה. שים לב עוד, ששלשתינו, הכותבים בינתיים באשכול, מסכימים על שתי הנקודות שסיכמת כעת, המחלוקת היא על פרטים אחרים שהכנסת במאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2007 09:55 לינק ישיר 

הפרשנות שלי למושג "החזקת ידי עוברי עבירה" זה, כשאתה במעשיך מחזק את מעשיהם הרעים. אם אתה ואחרים לא הייתם קונים שם, הם היו מפסיקים לחלל שבת כדי למשוך לקוחות כמוך. אז כשאתה קונה שם אתה מחזק ידי עוברי עבירה
לשיטתך, לכאורה, המושג החזקת ידי עוברי עבירה היא בעצם העובדה שאתה קונה שם, ויש לך חלק, גם אם הוא מזערי וחסר השפעה באופן מוחלט, ברווחי החנות שמחללת שבת (בלי קשר לאם הם היו מפסיקים לחלל או לא)אתה מחזק ידי עוברי עבירה.
וצ"ע אם יש פה "החזקת" ידי עוברי עבירה. אולי נאמר שבכלל אסור לקנות אצל חילוני כי נותנים רווחים לעוברי עבירה? 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/7/2007 11:49 לינק ישיר 

לכן אמרתי שזה לא ממש איסור הלכתי, אלא "ענין". כשאזכר במקורות אביאם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2007 12:00 לינק ישיר 

יש דברים שאינם מוגדרים כ"איסור הלכתי" מובהק, ואין עליהם סימן בשו"ע, וההמון (סליחה שרגא) קורא להם "עניינים", אבל בסיסיים לכל בעל רגש יהודי, ובהחלט מוגדרים כ"מחלל את ה'". יהודי שנכנס לחנות של "מעדני מזרע" לקנות פחית קוקה-קולה הוא מחלל את ה', ויהודי שנכנס למקדונלד'ס בריו-ד-ז'נירו לקנות קוקה-קולה אפילו נדנוד חטא אין בו. חילול ה' נמדד לפי הסמל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2007 18:41 לינק ישיר 

יעקב, לא נפגעתי, כי זכור לי שיש לדבר מקור הלכתי, ועל כן אפשר לכנות זאת "עניין", שהרי אין זה איסור מוחלט, והראיה שהרי נדחה הוא מפני סיבה מספקת. כמובן אני מסכים שיש את ענין הרגש הבסיסי הגובל בחילול השם. (אני מניח שאינך טוען שזה חילול השם ממש.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2007 11:55 לינק ישיר 

שרגא

אולי אתה מתכון להלכה שאין מחזקים ידי עוברי שביעית, כלומר אין אומרים למי שחורש בשביעית 'תצלח מלאכתך'

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2007 22:36 לינק ישיר 

מאיר, זה המקור לביטוי, כמובן, (שקלתי אם לציין זאת, רק שאם מתחילים עם ביטויים ומקורותיהם במקורותינו, זה ראוי לאשכול נפרד, ארוך ביותר, ואינני בטוח שזה כ"כ שייך לפורום, אף שמסתמא רוב חברי הפורום יהנו מהנושא. ) וכנראה שזה המקור גם למושג ההלכתי בכללותו. אבל זכור לי שראיתי דנים בזה ספציפית לענין מקום ששומר שבת. אם אמצא שוב, בעז"ה, אחזור ואגיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 14:26 לינק ישיר 
ומה תאמר לדברים

שנאמרים שזה כאילו להדליק סיגריה בלהבה שמאכלת את בית הכנסת וספרי התורה? מותר אבל מסריח כצואה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 19:14 לינק ישיר 

פעם  ניכנסתי לסניף  ת אביבי  של  הרשת  הזו  והנה  אני  רואה  מוצרים  של  מיזרע=בשר  חזיר
ברחתי  החוצה  במהירות

לא  מסוגל  לעמוד  בתור  של  הקופה  עם  המוצרים  שלי  שהם  בסך  הכל   דברים  פשוטים  ולידי  בשר  חזיר

עד  כאן 

יש  גבול  לכל תעלול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 22:53 לינק ישיר 

רגשותיכם, חכים (ברוך בואך) וקלף, הן במקומן וכך ראוי.
הענין הוא שאתכם לא צריך לשכנע בתעמולה וחתימות רבנים, די לתת את האינפורמציה ואתם תנהגו כפי שתנהגו.
הצורך בועדה, פרסום, תעמולה ויחסי ציבור מלמד שלא מדובר כאן על רגש קודש אלא על חרם צרכני מחושב, על זה דן בעל המאמר שפתח את האשכול.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > אני קונה ברשת AM:PM
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext