|
|
| נשלח ב-17/7/2007 16:54 |
|
| |
היות וישראל ערבים זה לזה, וימים הנוראים אחרי כתלנו.
דברים פשוטים אני לא מבין, אבל רמב"ם. אני יודע קצת, אתה לא חייב לקבל
רמב"ם הלכות תשובה פרק ג
הלכה ו
ואלו הן שאין להן חלק לעולם הבא אלא נכרתים ואובדין ונידונין על גודל רשעם וחטאתם לעולם ולעולמי עולמים: המינים והאפיקורוסין והכופרים בתורה והכופרים בתחיית המתים ובביאת הגואל המורדים ומחטיאי הרבים והפורשין מדרכי צבור והעושה עבירות ביד רמה בפרהסיא כיהויקים והמוסרים ומטילי אימה על הצבור שלא לשם שמים ושופכי דמים ובעלי לשון הרע והמושך ערלתו.
הלכה ז
חמשה הן הנקראים מינים: האומר שאין שם אלוה ואין לעולם מנהיג, והאומר שיש שם מנהיג אבל הן שנים או יותר, והאומר שיש שם רבון אחד אבל שהוא גוף ובעל תמונה, וכן האומר שאינו לבדו הראשון וצור לכל, וכן העובד כוכב או מזל וזולתו כדי להיות מליץ בינו ובין רבון העולמים כל אחד מחמשה אלו הוא מין
רק לידיע בלבד.
|
|
| נשלח ב-17/7/2007 21:32 |
|
| |
סליחה מראש על ההשוואה, אבל הקשר לדיון זהה:
רמב"ם הלכות ביכורים פרק ג' הלכה י'
מצות עשה להתודות במקדש על הביכורים בשעה שמביאם מתחיל וקורא הגדתי היום ליי' אלהיך כי באתי אל הארץ וגו' ארמי אובד אבי עד שיגמור כל הפרשה עד אשר נתת לי יי' ואין קורין אותה אלא בלשון הקדש שנאמר וענית ואמרת בלשון הזאת:
אינני מקובל, אינני פילוסוף, אינני יודע בעצמי מה אני כן, אבל להוציא מליבן של ****(השלם את החסר) : אף אחד לא טוען שהקב"ה הוא גוף או בעל תמונה, והמבקש לייחס כוונה שכזו למקובלים חובת ההוכחה מוטלת עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2007 21:36 |
|
| |
ירוחם, הקבלה לא טוענת שיש יותר ממנהיג אחד ח"ו, אלא שהקבלה מסבירה באופן קצת עמוק את האופן בו בני האדם מקבלים ממנו (ובדיוק כמו שהרמב"ם כתב).
הדברים שהעתקת רק מתמיהים את רעיונותיך. וכי נראה לך שאותו רמב"ם שכתב את הדברים יאמין בע"ז?
לשון הרמב"ם:
כן תמצא הכמים ז"ל אומרים, אין לך כל עשב ועשב מלמטה שאין לו מזל ברקיע מכה אותו ואומר לו גדל, שנאמר הידעת חקות שמים אם תשים משטרו בארץ.
ומזל קוראים גם לכוכב , תמצא את זה מפורש בתחילת בראשית רבה, שם אמרו, יש מזל שהוא גומר הילוכו לשלושים יום, ויש מזל שהוא גומר הילוכו לשלושים שנה.
והשלישי אלו הגופים ההווים הנפסדים אשר חומר אחד כולל את כולם, ושההנהגה שופעת מאת ה' יתעלה על השכלים לפי מעלותיהם, ומן השכלים שופע מהם ממה שקיבלו טובות ואורות על גופי הגלגלים, ושופע מן הגלגלים כוחות וטובות על זה הגוף ההווה הנפסד בעוצם מה שקבלו ממקורם.
כך הוא הדבר במציאות: שהשפע המגיע ממנו יתעלה להמצאת שכלים נבדלים, שפע גם מאותם השכלים כהמצאת זה את זה עד השכל הפועל, ושם נפסקה המצאת הנבדלים. וכל נבדל שפעה גם ממנו מציאות מסוימת , עד שנסתיימו הגלגלים אצל גלגל הירח, ואחריו הגוף הזה ההווה הנפסד כלומר: החומר הראשוני ומה שהורכב ממנו, וכל גלגל מגיעים ממנו כוחות אל היסודות, עד שנפסקה שפיעתם עם תכלית ההוויה וההפסד .
וכל הדברים הללו כבר ביארנו שאינם סותרים מאומה ממה שהזכירו נביאנו ונושאי תורתנו, לפי שאומתנו אומה חכמה שלמה, כמו שפירש יתעלה על ידי האדון אשר הביא לשלמותנו ואמר, רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה. אלא שכאשר כילו טובותינו רשעי העמים הסכלים, והשמידו חכמותינו וספרינו, והאבידו חכמינו, עד שחזרנו להיות סכלים כמו שיעד לנו בחטאינו ואמר, ואבדה חכמת חכמיו ובינת נבוניו תסתתר, ונתערבנו בהם, ועברו אלינו השקפותיהם כמו שעברו אלינו מידותיהם ומעשיהם. וכמו שאמר בדמיון המעשים, ויתערבו בגוים וילמדו מעשיהם, כך אמר במה שעברו אלינו השקפות הסכלים: ובילדי נכרים ישפיקו , תרגמו יונתן בן עוזיאל ע"ה ובנמוסי עממיא יהכון.
וכאשר גדלנו עם הרגל השקפות הסכלים, באו הדברים האלה הפילוסופיים כאלו הם זרים לתורתנו כזרותם מהשקפות הסכלים, ואין הדבר כן.
(עד כאן לשון הרמב"ם)
לאחר כל זאת, האם אתה סבור שהרמב"ם לא הבחין שהשקפתו היא ע"ז (ואם כן יש מקום לשרוף את ספריו), ובעצם אין לו חלק לעולם הבא?
או שמא יש סיכוי שקיומו של נאצל עליון הוא חלק מתורת ישראל, וגם חז"ל הזכירום, ואין בינו לבין ע"ז שום קשר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2007 23:05 |
|
| |
יעקב
כמה ספרי קבלה ראית בימי חייך? וכמה מהם פתחת? אני ראיתי רבות, וראיתי בהם גם תמונות, וציוריים ודמויות אנושיות ממש. לאחר שרב גדליה פתח את ספר רזיאל המלאך, גם אני פתחתי
למרות שאסור לפתוח אותו, כשפתחתי וראיתי וקראתי גם הבנתי למה.
ראה אבגד אמר שאני לא מבין דברים פשוטים, הוא כנראה צודק, אני לא מבין את הפשטות בזה
שמיחדים זכר ונקבה בשמות ה", אני גם לא מבין את הדימויים זכרים והנקביים בבורא. אני גם לא מבין את תאורי גילוי העריות, במידה מסוימת במבט אוהד, אני פשוט לא מבין את זה. אני לא מבין איך יש גם הקב"ה וגם שכינה. ואיך יש צד אחר לבורא. אני לא מבין איך בדיוק אנשים יכולים לגרום לבורא להסתלק. ועוד רבים רבים אחרים שהם כל כך פשוטים, שדעתי לא משיגה אותם.
אם לך הכל ברור כמקרא הביכורים- סליחה אבל את הקשר לא הבנתי- אזי הבעיה באמת אצלי.
אבגד
כל מה שכתב הרמב"ם חוץ מהיד החזקה. אין להם כל ילפותא להלכה.
אבל באמת אני חייב לציין שאתה צודק, אני לא מבין מהמאמר שהבאת, מה הם הסימוכין לקבלה.
שיש מזל והכוכבים נקראים מזל- זו לא קבלה. זה מופיע בתורה ובגמרא. חכמי אומות העולם גם בקאים באסטרולוגיה. ותאור אסטרונומיה גם שמואל בן זוגו של רב הכיר. והוא לא היה מקובל.
שפתו הפילוסופית של הרמב"ם במונח שכליים באים לתאר את הבריאה טבע ותכונותיה, איך שה" ברא את עולמו בששת ימי בראשת. כולל צמיחת העשבים- אשר לא יצמחו במדבר. במקומות גבוהים, ובמקמות שאין בהם מיים, זו היא התכונה של העשב מיום בריאת העולם.
הרמב"ם גם מסביר את המאמר "אין אדם נוקף אצבע למטה בלי שיכריזו עליו מלמעלה"
לא כל פעם שאתה נוקף אצבע מכריזים על זה. אלא כשנבראת יצרו אותך כך, לכשתרצה לנקוף אצבע, תוכל. כך מסביר הרמב"ם.
אבל בא נשאר ידידים אני הרי כבר לא אבין את הדברים הפשוטים האלה.
ואמונתך? אם בעיינך זה בסדר גם בעיני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2007 21:46 |
|
| |
ירוחם היקר,
לא כיוונתי שתלמד הלכה מדברי הרמב"ם שציטטתי, אלא שמשם תלמד במה האמין הרמב"ם ממנו למדת את הלכות ע"ז.
לא הבנת מה הסימוכין לקבלה?
הדיון איתך ממש מצחיק. אתה מתאמץ לנסות להבין מדבריי כוונה הפוכה בכל פעם ופעם. הציטוטים דלעיל הובאו ע"מ שתיווכח בקיומם של נאצלים עליונים שאינם זרים ליהדות. מה שנראה כאילו הם זרים נובע בסה"כ מ"הרגל השקפות הסכלים" כלשון הרמב"ם, הוא שעיוות את חכמת האמת. אך מסתבר שחכמה זו לא נשכחה מכולם, והנה הרמב"ן וסיעתו זכו למסורת בסתרי התורה.
לאחר שנוכחת לדעת שנאצלים עליונים הם חלק ממסורת ישראל, הרי שתכליתם של סתרי התורה - חכמת הקבלה, היא להסביר את פרטיהם של אותם נאצלים עליונים (שעל כאלה דיברו חז"ל והרמב"ם), והיא שאפשרה את ההשגה בהנהגת ה'.
העובדה שאתה יכול להוציא בכוח הפלפול את דברי הרמב"ם וחז"ל מפשוטם אינה יכולה לשמש כהוכחה שפשוטם הוא ע"ז. אתה אמנם יכול לטעון זאת, אך עליך לבסס את טענתך. לעניין הדיון שלנו (האם נאצל עליון הוא ע"ז), זה לא כ"כ משנה לאיזה סוג של נאצל התכוון שמואל ואם האמין בזה תוך הבנה שמדובר בכוכב או ספירה.
ואם כבר במקורות תלמודיים עסקינן:
"א"ר אלכסנדרי כל העוסק בתורה לשמה משים שלום בפמליא של מעלה ובפמליא של מטה, שנאמר או יחזק במעוזי יעשה שלום לי שלום יעשה לי: רב אמר כאילו בנה פלטרין של מעלה ושל מטה שנאמר ואשים דברי בפיך ובצל ידי כסיתיך לנטוע שמים וליסד ארץ"
וכן ניתן למצוא אפילו תפילה על פמליא של מעלה:
"רב ספרא בתר צלותיה אמר הכי יהי רצון מלפניך ה' אלהינו שתשים שלום בפמליא של מעלה ובפמליא של מטה"
חכמת האמת מסבירה שאין שום שינוי בבורא, השינוי הוא בהכרתנו אותו. אך דברים אלו בהחלט מוסבים על הנאצלים העליונים שאמורים לקבל את השפע בכדי שיגיע אל התחתונים. קודם בפמליא של מעלה, ואח"כ בפמליא של מטה.
----------------- ע"מ שאקל עליך שלא לסטות מהנושא שוב, אדגיש שבהודעתי זו בסה"כ התכוונתי להראות לך שעולמות עליונים הם ממסורת ישראל, ואין בינם לבין ע"ז שום קשר. (אל תטעה לחשוב שניסיתי להוכיח בהודעה זו משהו, או לפרט לך בהודעה זו את המילים המוזכרות בקבלה המתארות את אותם נאצלים) -----------------
הדברים שכתבתי הם פשוטים כשלא מתאמצים לסבך אותם ושומרים על סדר ועקביות בדיון. אם תזכור להפריד את כל שאלותיך, ותתמקד בשאלתך הנוכחית: "האם קיומו של עולם עליון הוא ע"ז?" - עולם המאפשר השגה בחכמת ה', כדוגמת מסך המסתיר מאיתנו את אורו - אז תהיה תועלת בדיון. אל תערבב שאלה זו עם ההיגיון שבקיום הזה ולא עם אף שאלה אחרת. רק לאחר שתזכה להבחין בתשובה הפשוטה לשאלה זו תקבל מענה לשאלות הבאות.
נשאר ידידים. וכמו שכבר כתבת: "כל ישראל ערבים זה לזה".
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 18/07/2007 21:48:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2007 23:51 |
|
| |
א.ב.ג.ד
בעוד שהרמב"ם האמין בנאצלים הוא הבין את זה לגמרי אחרת ממה שאתה חושב.
הרמב"ם הבין בצורה כאילו מדעית שלכוכבים יש נפש ובחירה והשפעה על מה שקורה כאן, הוא ראה בהם כוחות טבעיים רוחניים.
אולי כדאי להקדים כאן, לכל מי שעוסק בנושא אלוהות וכו' ישנה בעיה של הטרנספורמציה בין מה שמכונה רוחני למה שמכונה גשמי. כלומר המעבר בין הרוחני הלא נתפס הלא גשמי וכו' למוחשי, גשמי, הינו בעייתי.
יצירת יש מאין, כמה קל שזה נשמע זה מסובך מאוד כשחושבים על זה, ולכן הפילוסופים ניסו לנסח כל מיני נוסחאות כמו חומר היולי קדמון או השתלשלות או נאצלים וכדו'. הם השתמשו בזה כדי להסביר איך מהרוחני נהיה גשמי, הרמב"ם בעקבותיהם השתמש במונחים שלהם וראה בנאצלים נבראים בדרגה גבוהה ומשם ההתיחסויות שלו, המקובלים שניסו לפשט את אותה בעיה השתמשו בביטוים של הפילוסופים שקדמו להם,
אחת הצורות שלהם להסביר את ההשגחה והבריאה וכו' היתה שימוש במושגי ההולדה כאילו אמרו כמו שמטיפת זרע מתפתח אדם, כך רצונו של הבורא מתפתח לתוצאה גשמית גלויה כעין דברי הנביא (ישעיהו נה י) כִּי כַּאֲשֶׁר יֵרֵד הַגֶּשֶׁם וְהַשֶּׁלֶג מִן-הַשָּׁמַיִם, וְשָׁמָּה לֹא יָשׁוּב--כִּי אִם-הִרְוָה אֶת-הָאָרֶץ, וְהוֹלִידָהּ וְהִצְמִיחָהּ; וְנָתַן זֶרַע לַזֹּרֵעַ, וְלֶחֶם לָאֹכֵל. כֵּן יִהְיֶה דְבָרִי אֲשֶׁר יֵצֵא מִפִּי, לֹא-יָשׁוּב אֵלַי רֵיקָם: כִּי אִם-עָשָׂה אֶת-אֲשֶׁר חָפַצְתִּי, וְהִצְלִיחַ אֲשֶׁר שְׁלַחְתִּיו.
הדימוי להזרעה יצרה צורך בפרטנר, הפרטנר צריך להיות פאסיבי (לית ליה מדיליה כלום) כדי להיות כלי לקבל ולפתח את הזרע ולהביאו לידי הבשלה, כך נוצרה אשתו של האל ואידך פירושא זיל גמור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 00:04 |
|
| |
אשר,
א. האם תוכל לספק מקור לכך שהרמב"ם סבר שלכוכבים ישנה בחירה חופשית להשפיע על מה שקורה כאן?
ב. האם אתה סבור שהרמב"ם נפל בעבודה זרה?
ג. הרמב"ם כותב שהשתלשלותם של נאצלים עליונים היא ממסורת ישראל שאבדה, ונראה כאילו היא שייכת לפילוסופיה. האם לדעתך הרמב"ם שיקר?
ד. האם נראה לך שהיכולת שלך לספק הסבר פסיכולוגי להתפתחותה של השקפתם של גדולי ישראל, יש בכוחה להוות ראיה לסתור?
ה. וכאן העיקר:
הקבלה לא באה לספק מענה לשאלה כיצד נוצר היש מהאין. אמנם חכמת האמת מלמדת שהחומר השתלשל מחומר קודם לו, אך היא אינה באה לכסות או להבליע את השאלה כיצד נוצר השורש הראשון לחומר, ובזה כמעט ואינה עוסקת. מטרת החכמה היא הבנת דרכי ה' והנהגתו בלבד.
מפליא לראות כיצד אדם שאין לו מושג בקבלה מעז לסכם בחוצפתו את 'מניעי המצאת החכמה' וללעוג לה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 00:21 |
|
| |
א.ב.ג.ד
אל נא באפך
הרמב"ם עם כל הכבוד טעה ובגדול, אני לא רוצה להאשים אותו מכיון שכונותיו היו טובות אבל הוא ניסה לפתור את השאלות שלו ולכן הלך אל המדע של ימיו, זה היה נחשב אז שיא החכמה ולשם הוא הלך, אני לא רואה גם בדבריו שום ע"ז הציטוט לפניך...
פרק ב' מהל' יסוה"ת הל' ג'
ג ולפי הדברים האלו אני מבאר כללים גדולים ממעשה ריבון העולמים, כדי שיהיו פתח למבין לאהוב את השם, כמו שאמרו חכמים בעניין אהבה, שמתוך כך אתה מכיר את מי שאמר והיה העולם.
ד כל מה שברא הקדוש ברוך הוא בעולמו, נחלק לשלושה חלקים: מהם ברואים שהם מחוברים מגולם וצורה--והם נהווים ונפסדים תמיד, כמו גופות האדם והבהמה והצמחים והמתכות. ומהם ברואים שהם מחוברים מגולם וצורה, אבל אינם משתנים מגוף לגוף ומצורה לצורה כמו הראשונים, אלא צורתם קבועה בגולמם לעולם, ואינם משתנים כמו אלו--והם הגלגלים והכוכבים שבהן, ואין גולמם כשאר גלמים ולא צורתם כשאר צורות.
ה ומהם ברואים צורה בלא גולם כלל--והם המלאכים, שהמלאכים אינם גוף וגווייה, אלא צורות נפרדות זו מזו. ומה הוא זה שהנביאים אומרים שראו המלאך אש ובעל כנפיים--הכול במראה הנבואה ודרך חידה, לומר שאינו גוף ואינו כבד כגופות הכבדים, כמו שנאמר "כי ה' אלוהיך, אש אוכלה הוא" (דברים ד,כד), ואינו אש אלא משל. וכמו שנאמר "עושה מלאכיו, רוחות" (תהילים קד,ד).
ו ובמה ייפרדו הצורות זו מזו, והרי אינן גופין--לפי שאינן שווין במציאתן, אלא כל אחד מהן למטה ממעלתו של חברו והוא מצוי מכוחו זה למעלה מזה; והכול נמצאים מכוחו של הקדוש ברוך הוא וטובו. וזה הוא שרמז שלמה בחכמתו ואמר "כי גבוה מעל גבוה, שומר, וגבוהים, עליהם" (קוהלת ה,ז).
ז זה שאמרנו למטה ממעלתו, אינה מעלת מקום כמו אדם שיושב למעלה מחברו; אלא כמו שאומרין בשני חכמים שאחד גדול מחברו בחכמה, שהוא למעלה ממעלתו של זה, וכמו שאומרין בעילה, שהיא למעלה מן העלול.
ח שינוי שמות המלאכים, על שם מעלותם היא; ולפיכך נקראים חיות הקודש והם למעלה מן הכול, אופנים, ואראלים, וחשמלים, ושרפים, ומלאכים, ואלוהים, ובני אלוהים, וכרובים, ואישים.
ט כל אלו עשרה השמות שנקראו בהם המלאכים, על שם עשר מעלות שלהם הם. ומעלה שאין למעלה ממנה אלא מעלת האל ברוך הוא, היא מעלת הצורות שנקראת חיות; לפיכך נאמר בנבואה, שהן תחת הכיסא. ומעלה עשירית, היא מעלת הצורה שנקראת אישים, והם המלאכים שמדברים עם הנביאים ונראים להם במראה הנבואה; לפיכך נקראו אישים, שמעלתם קרובה ממעלת דעת האדם.
י וכל הצורות האלו חיים ומכירים את הבורא, ויודעין אותו דעה גדולה עד למאוד. כל צורה וצורה לפי מעלתה, לא לפי גודלו. אפילו מעלה הראשונה אינה יכולה להשיג אמיתת הבורא כמה שהיא, אלא דעתה קצרה להשיג.
יא אבל משגת ויודעת יתר, ממה שמשגת ויודעת צורה שלמטה ממנה; וכן כל מעלה ומעלה, עד מעלה עשירית. ומעלה עשירית גם היא יודעת הבורא, דעה שאין כוח בני אדם המחוברין מגולם וצורה יכול להשיג ולידע כמותה. והכול אינן יודעין את הבורא, כמו שהוא יודע עצמו.
יב כל הנמצאים חוץ מן הבורא, מצורה הראשונה עד יתוש קטן שיהיה בטבור הארץ--הכול מכוח אמיתו נמצאו. ולפי שהוא יודע עצמו ומכיר גודלו ותפארתו ואמיתו, הוא יודע הכול ואין דבר נעלם ממנו.
ושם בפרק ג' הל' יא
כל הכוכבים והגלגלים, כולם בעלי נפש ודעה והשכל הם; והם חיים ועומדים ומכירים את מי שאמר והיה העולם, כל אחד ואחד לפי גודלו ולפי מעלתו משבחים ומפארים ליוצרם כמו המלאכים. וכשם שמכירים את הקדוש ברוך הוא, כך מכירים את עצמן ומכירים את המלאכים שלמעלה מהן. ודעת הכוכבים והגלגלים, מעוטה מדעת המלאכים וגדולה מדעת בני האדם
ועיין עוד בפרקים הנ"ל
ואפילו הכי כפי שאמרתי הרמב"ם בס"ה טעה ולא חטא, גם המקובלים שכל מי שמכיר יודע שהם בסך הכל מעתיקים לשונות של פילוסופים שקדמו להם, ואכמ"ל. בסך הכל השתמשו בידע שהיה קיים בימיהם כדי להסביר ולפשט דברים קשים.
הבעיה היא לא איתם אלא אם אלו שממשיכים לחשוב שאם הרמב"ם אמר משהו, זו הלכה. וחובה להאמין בדבריו,. פוק חזי מה כתב הגר"א על הרמב"ם (ביאור הגר"א יו"ד הל' ע"ז, הפרק והסעיף לא לפני כי אני מצטט מהזיכרון) "הפילוסופיה הארורה הטתו ברוב לקחה" ואפשר לומר את הדברים הנ"ל גם על הגר"א עצמו שהקבלה הטתו.
ההסבר שכתבתי הוא גם אמיתי וגם הגיוני, ואם אינו מוצא חן בעיניך אתה מוזמן להפריכו, אבל אנא לא בקללות, זה לא משכנע אותי.
תוקן על ידי asher177 ב- 19/07/2007 0:20:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 00:45 |
|
| |
אשר,
אם אתה לא רואה בדברי הרמב"ם ע"ז, הרי שדי לי בזה. זו היתה מטרתי בהבאת דבריו, וכך גם בעולמות העליונים אין שום קשר לע"ז.
לא הבנתי מאיזה ציטוט של הרמב"ם הבנת שהוא כתב את הדברים כדי להתמודד עם שאלותיו, ואיך בכלל יש שם תשובה לשאלה (האם אתה סבור שהרמב"ם עבד על עצמו בכך שענה לשאלת ה'יש מהאין?'). הרי הוא בעצמו כתב שהדברים הם ממסורת ישראל שנשכחה, ורק נראה שהם מדברי הפילוסופים הזרים.
בקשר לבחירה עליה דיבר הרמב"ם, כבר כתב במורה נבוכים:
"כבר ביארנו שיתוף שם מלאך, ושהוא כולל השכלים והגלגלים והיסודות, כי כולם מוציאים פקודה לפועל. אבל אל יעלה בלבך כי הגלגלים או השכלים בדרגת שאר הכוחות הגופניים, אשר הם טבע ואינם משיגים פעולתם, אלא הגלגלים והשכלים משיגים פעולותיהם, ובעלי בחירה ומנהיגים, אבל לא כבחירתנו ולא כהנהגתנו, שהם כולם בדברים מתחדשים"
ובהערת הרב קאפח: "שבחירתנו היא תשאה של מצבים המתחדשים תמיד. וכך הנהגתנו, מה שאין כן הנהגת השכלים שהנהגתם צפויה מראש."
ואם לא הבנת:
"אבל השכלים והגלגלים אינם כן אלא עושים הטוב תמיד, ואין אצלם כי אם הטוב, כמו שנבאר בכמה פרקים, וכל אשר להם מצוי בשלמות ובפועל תמיד מאז שנמצאו."
הנאצלים העליונים אינם ניירות שמעבירים מכתבים מאחד לשני, אלא כשהם מקבלים את השפע - את מצוות ה' - יש להם יכולת לחוש, לחשוב, אך אין להם באמת ברירה לשנות ממנהגם - בסופו של דבר הם מעבירים הלאה.
לאחר שאתה מסכים שבדברים אלו אין קשר לע"ז - הרי שמיותר שנתעכב עוד על דברי הרמב"ם.
בהודעתך הקודמת הצעת רעיון פסיכולוגי 'להמצאת' (לשיטתך) חכמת הקבלה: "ההסבר שכתבתי הוא גם אמיתי וגם הגיוני, ואם אינו מוצא חן בעיניך אתה מוזמן להפריכו, אבל אנא לא בקללות, זה לא משכנע אותי"
ידידי הנכבד, איש לא קילל אותך, אך מסתבר שלוגיקה מינימלית חסרה לך.
כשאתה מספק הסבר פסיכולוגי למעשה של מישהו אתה הוא זה שצריך לבסס את דבריך, וכן להראות שבכלל יש קשר בין ההסבר שאתה מציג לבין המעשה.
כיוון שלזיווגים עליהם מדברת חכמת הקבלה אין קשר לבריאת היש מהאין (אלא רק להשתלשלות החומר משורשו), שכן את שורש החומר הקבלה כמעט ולא מסבירה. רמז: הקבלה כמעט ולא מסבירה את המילים 'רצונו הפשוט' - הרגע שגרם להתהוות השורש לחומר, הרי שכל ההסבר שכתבת קודם, עבור אדם שמכיר מעט את חכמת הקבלה, הוא ממש בדיחה, ורק מראה לו כמה (צונזר) אדם מוכן להיות ע"מ להצדיק את השקפתו (מבלי לבדוק בכלל היכן היא עומדת במבחן האמת).
אסכם את ההודעה כדי להקל עליך בתגובה לעניין:
א. הרמב"ם כתב בפירוש ש'רעיון' ההשתלשלות הוא חלק ממסורת ישראל שנשכח. האם הוא שיקר?
ב. אתה טוען שהוא שיקר, וזה סתם היה ניסיון שלו לענות על שאלות שהציקו לו, האם אתה יכול לבסס את דבריך?
ג. ההסבר שהצגת לחכמת הקבלה הוא הסבר שמעיד על אי ידיעתך משהו בחכמה. חכמת הקבלה מלמדת המון פרטים אודות הנאצלים, ואין קשר בין הפרטים האלו לשאלת ה'יש מהאין', בה היא כמעט ולא עוסקת. האם תוכל להוכיח שיש קשר בין ההסבר שכתבת לבין החכמה?
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 19/07/2007 0:46:21
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 00:56 |
|
| |
א.ב.ג.ד
לגבי א. הרמב"ם לא שיקר אלא כנראה טעה, ולא לגבי היות הרעיון חלק ממסורת ישראל, אלא כמו שכתבתי ברעיון עצמו שלא כ"כ משנה מאיפה הוא הגיע אם הוא שגוי.
ב. עניתי לך בסעיף א.
ואני חייב קצת להסביר לך מה אני מתכוון, השאלה של "יש מאין" היא שאלה כוללת שהרי כל דבר שקורה הוא מרצונו של ה' ולא רק הסיבה הראשונית, והשאלה איך זה משתלשל היא השאלה הראשית של כל מי שמאמין בבריאה ובהשגחה וכו', ממילא תבין שגם אם הקבלה לא מדברת כל הזמן על הנקודה הראשונה בשרשרת והיא עוסקת יותר בשלבים המאוחרים יותר, היא בעצם קמה ונולדה בשביל להסביר את השאלה הזאת, ולתאר את ההתפתחויות.
ברור שגם הפילוסופיה וגם הקבלה באו לענות על שאלות שהציקו לבני אדם. וברור גם שחלק גדול מפיתרון שאדם מוצא לשאלותיו יש לו יסוד בפסיכולוגיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 01:54 |
|
| |
אשר היקר, שים לב לדברים שכתבת.
בעניין הרמב"ם, בקצרה:
כשאתה כותב בסעיף א' "אלא כמו שכתבתי ברעיון עצמו שלא כ"כ משנה מאיפה הוא הגיע אם הוא שגוי", ובסעיף ב' מספר לי שביססת את דבריך בסעיף א' - אתה בהחלט לא מבסס את דבריך שהרמב"ם ניסה לענות על שאלות שהציקו לו, אלא בסה"כ חוזר לטעון זאת שוב במילים קצת יותר קצרות (הבחן בין לטעון טענה לבין לבסס אותה)
כתבת את ההברקה הבאה בעניין הקבלה:
"ואני חייב קצת להסביר לך מה אני מתכוון, השאלה של "יש
מאין" היא שאלה כוללת שהרי כל דבר שקורה הוא מרצונו של ה' ולא רק הסיבה
הראשונית, והשאלה איך זה משתלשל היא השאלה הראשית של כל מי שמאמין בבריאה
ובהשגחה וכו',"
אכן הדברים נכונים. אלא שיש כאן שתי שאלות:
א. כיצד ניתן קיום לנאצל כלשהו, שהרי זה מצריך בריאה של 'יש מאין' (שזו שאלת השאלות - אפילו הקבלה לא מרבה לעסוק בה 'הצמצום').
ב. כיצד השתלשלו הנאצלים זה מזה - שזו שאלה שלא אמורה להציק למישהו, היות ותמיד הוא יוכל לטעון שהם לא השתלשלו זה מזה. במידה מסוימת הטבע יכול לענות על שאלה זו במקרי החומר בעולם הזה, אך רק בעולם הזה ורק כפי כוחותיו. הקבלה היא מתורת ישראל, היא המכילה את כל פרטי הנאצלים משורשם ועד התהוותם בעולם הזה כולל את סיבתם ותכליתם (הניתנות להבנה שכלית, ואפילו לתחושה).
האם אתה סבור שגדולי ישראל עבדו על עצמם בכך שענו לשאלה ב' וניסו לכסות על שאלה א'? הרי יש כאן שתי שאלות שונות בתכלית.
לחש לי באוזן, כמה השקעת בניסיון ללמוד קבלה? זו לא בושה להודות על האמת.
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 19/07/2007 1:53:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2007 22:45 |
|
| |
א.ב.ג.ד
אתה כנראה לא חושב על מה שאתה מאמין, אתה מקבל את אמונותיך כאקסיומות ואתה לא מבין שכל תשובה באה בעקבות שאלה, כלומר ברור לחלוטין שהרמב"ם התייגע בשאלות לפני שהוא הגיע לתשובות כמו לגבי כל בנ"א הגיוני, האם אתה רוצה לטעון שהרמב"ם האמין במה שנאמר לו מבלי לחשוב בכלל על מה שהוא מאמין.
אתה מנסה לברוח משאלת ה"צמצום" או איך שזה יקרא כי אתה לא יודע איך להתמודד עם זה אתה מעדיף להתעסק בפרטים במקום עם המכלול.
לגבי הניסיון ללמוד קבלה, אני לא יודע לכמת את זה מבחינת שעות וכדו' אבל בהחלט למדתי כמה ספרים בענין זה, גם היתה לי ההזדמנות לדבר עם אנשים חשובים, כאלו המושקעים עמוק בקבלה, ביניהם אנשים מפורסמים מאוד, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2007 05:36 |
|
| |
אשר,
זה לא הולך ככה. אתה משמיע את טענותיך על ללא כל בסיס, ללא פירוט הדברים.
גם
על ספר התורה, המשנה והגמרא ניתן לומר שבאו לענות על שאלות, אלא שהשאלה
היא האם הם ספרים שיש בהם תוכן שמיימי, או שמא מישהו כתב אותם מדעתו. וגם
אם כתב אותם אדם יש לשאול האם הוא התבסס על דברי תורה ודברים שקיבל במסורת
מרבו, או שמא המציא דברים מדמיונו בכדי לכסות את שאלותיו.
אם אתה
מנסה לרמוז שספרי הקבלה קרובים לאפשרות האחרונה, הרי שעליך לבסס את
טענותיך. עצם קיומה של 'שאלה' הוא אינו ראיה לכך שהתשובה לה מבוססת על
דמיונו של זה שהשאלה הציקה לו.
אני לא מנסה לברוח מעניין
הצמצום, היכן ראית שאני מנסה לברוח ממנו? אני מסביר לך שהמכלול והפרטים
שנלמדים בחכמת הקבלה הם לא קשורים לרגע התהוות השורש לחומר. הקבלה לא
עוסקת בזה כך שוודאי שלא נכתבה בכדי לתת מענה לשאלה שמציקה אולי לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2007 10:03 |
|
| |
לא מזמן שוחחתי עם רב נכבד שמבין בקבלה, על נושא אמירת לשם יחוד קודשא בריך הוא ושכינתיה, והוא הסביר לי כמה הסברים, והיוצא מהם הוא שבוודאי לא מדובר בהבנה הפשוטה שיש כאן זכר ונקבה ויחוד ביניהם וכו'. אני מאמין שמי שרוצה באמת הסברים, ולא להטיח הטחות, יוכל לגשת לרב ידוע כלשהו, והוא יסבר את אוזנו בענין זה כמו בשאר העניינים שעלו כאן.
בין השאר באותה שיחה, עלה האיזכור לדברי הגר"א המפורשים והחדים, כי כל דברי הקבלה הם משל, ובדר"כ הרוב לא מבינים את המשל, ועד כדי כך שחשד הגר"א שאפילו רח"ו - תלמידו ומוסר תורתו של האר"י! - לא הבין את הנמשל, עד שראה במקום אחד שכן הבין אלא שהסתירו מאד.
מה אפשר להתווכח אחרי הגדרה ניצחת כזו? אפשר לשאול מדוע לכתוב תורה שמובנת אך ליחידי סגולה, או מדוע אין מוסרים את המפתח של הקבלה לכל מאן דבעי כנהוג בעולם המחקר, ויכולני להבין את התיסכול, אבל להתווכח על מונחים שגדולי עולם כהגר"א העידו בנו שהם רק משל - נשמע מוזר.
אכן החכם מיימוני יכול לטעון שהוא לא מקבל זאת, ושלא יכריחו אותו להאמין בתורה שכל כולה משל כל עוד לא יסבירו לו את הנמשל, (ובאמת רוב המקובלים לא דורשים מכל אדם להאמין בדעותיהם, וחלקם לא מסרו את חוכמת הקבלה אלא ליחידים), אך מכל מקום - אם לגר"א היה ברור הנמשל, הרי שלנו אין מה להקשות מפני מה נצרכו דימויים מיניים למשל, כל עוד לא הבננו את הנמשל על בוריו, שהרי שמא יש דברים שאינם ניתנים להמשלה אלא בדרך זו, וכבר ראינו את העיקרון של המשלת זכר ונקבה בשיר השירים ובמקומות רבים בתנ"ך כפי שהעירו לפניי.
דרך אגב, לכל שוטמי הקבלה, ולכל הטוענים שהיא מחודשת ואינה קדמונית, כדאי לבדוק בספרים המציגים הקבלות מדהימות בין הקבלה ובין הגמרא והמדרש, רוצה לומר שישנם מאמרים רבים מאד בגמרא ובמדרשים אשר אין להם משמעות אלא בעקבות חכמת הקבלה. והגם שיטענו כלפיי כי אותם מחברי הקבלה ידעו מהגמרות הללו והכניסו בכוונה ביאורים להן - עדיין אין בידינו ביאורים אחרים טובים יותר לאותן גמרות.
 |
|
|
|
|
|