בית פורומים אגודה אחת

תרבות הפלאפונים.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/7/2007 12:03 לינק ישיר 
תרבות הפלאפונים.

שלום. אני חדש פה ומקווה להנות. להנאתכם

כשהייתי קטן גרנו במקום קטן ומבודד עם מספר לא גדול של משפחות, ו,,, טלפון ציבורי אחד.

בדרך כלל בשעות הערב היו נעמדים בשורה שלשה עד ארבעה אנשים שהמתינו לתורם לשוחח עם יקירים, וחתולה מנומנמת אחת שמצאה לה משכן של קבע במקום. כך גדלנו והתקיימנו ללא שום טרדות מיוחדות וחסכים באורח חיינו, הינו מאושרים.

מאז יבשו הרבה מים בירדן וכיום,  כשכל ילד מחזיק באמתחתו לפחות פלאפון אחד, אין לי אלא להיזכר  בנוסטלגיה וגעגוע לאותם ימים רחוקים.

תרבות השיחה בפלאפונים הפכה למכת מדינה. אם בתחילה הופנו עיניים תמהות אל מי שהעיז להרים קול תוך שהוא משוחח בפון ונראה כתימהוני המדבר אל עצמו,  עיני הבריות כגרמו לו להנמיך קולו חזרה. היום לעומת זאת יכולים אנשים לספר את הדברים הכי אישיים שלהם, בקולי קולות, מבלי להתחשב בקיומה של הסביבה. העמידה בתחנות הסעה ובכל מקום הומה אדם הפכה לחוויה של מציצנות בעל כורחה, ולסבל לאניני דעת. בעבר יכול היה אדם לעמוד בשקט ולדמיין לעצמו את עצמו כאישיות, מה שהפך למשימה בלתי אפשרית נוכח ההתעלמות מעצם קיומך מצדם של ה"פלפונאיסטים". לפתע אתה הופך לאבק אדם, ל"ונהי בעיניהם כחגבים".

אולם אין חולק שסבל הפלאפונים הגדול ביותר הוא  באזורי הקניות, ליתר דיוק הפלאפונים מהאישה בשעת הקניות. זה הולך כך, בתחילה אני מקבל דף ובו רשימת הדברים הנצרכים לבית. נכנס למכונית ומתניע ואז הפון הראשון, תוסיף את... ותקנה גם משהו לילד. אני מקווה לזכור בעל פה עד החנות אלא שפלאפון נוסף בהמשך מערער את בטחוני, תקנה גם עגבניות זה במבצע. אני מתחיל לשנן בקול את הדברים שעלי לקנות ונכנס לחנות תוך שאני ממלמל לעצמי . בחנות עצמה מתערער בטחוני ואני מתקשר חזרה כדי לאמת את השינויים בקניה, שיחה זו מתבררת לי כחסרת תועלת כי בינתיים נוספו עוד כמה דברים.

סופו של דבר אני קונה את הדברים תוך כדי שיחה כדי לאמת את כל המצרכים, רץ ממדף זה למדף אחר עד שמשלים את משימתי. מסיים את הקניה ואת השיחה בחיוך של אושר, ונעמד בתור בעמדת הקופאית. מישהו לפני  משוחח בפון ופניו מכורכמות כי הוא שכח להכניס כמה פריטים. אני מחייך ברוע, שמח על היצירתיות שלי, אם הוא היה קונה תוך כדי שיחה לא היה מגיע לאן שהגיע - לקופאית. הגיע תורי לשלם אני מניח את המוצרים ומביט בהם נשמטים מהצד האחד אל צידו האחר  של המסוע, זה אחרי זה. הקופאית  מוציאה לי דף חשבון ו... הפלאפון מצלצל, תקנה גם....

תוקן על ידי - בןציוןכהנא - 16/07/2007 12:47:11

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/7/2007 15:28 לינק ישיר 

זקני ירושלים מספרים שבהגיע הטלפון לעירם הם ראו זו חדירה בוטה לחיי הפרט: "כיצד יתכן שאדם ישב בביתו וכל מאן דבעי יטרידו בכל עת שירצה?!"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2007 17:28 לינק ישיר 

אות מחכימה

ברוך הבא, נקוה להחכים מאותיותיך

לב

ועל זו הדרך ועל אחת כמה וכמה נזקי המכונית באמת, מליוני בני אדם משלמים בחייהם על הפינוק הזה.
ועדיין בחישוב רווח מול הפסד, אין כל ספק שהמכונית הצילה יותר חיים ופי כמה איכות חיים מכל נזקיה החמורים באמת.
ודון מינה לשאר טכנולוגייע'ס למיניהם שכמעט הם קרובים להיות כמגדל בבל, האם אתה מוכן לחזור לגור באוהלים, לגרש את החשיכה בעזרת פתילות טבולות בנר של חרס, לבקר את הוריך אחת בחיים רכוב על גמל ולשלוח בינתיים מכתבים בעגלת הדואר המודערנית?

לכל  'קידמה' יש מחיר, אך לא נראה שמישהו מוכן באמת לוותר עליה.

-------
מאיר

תוקן על ידי - ymy33655 - 16/07/2007 19:02:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 09:55 לינק ישיר 

ואחזור על תמיהה שכבר העליתי
מדוע לא קמה כת איימיש יהודית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 11:33 לינק ישיר 

ימי

האם אתה בטוח שכל המצאה טכנולוגית מועילה יותר משהיא מזיקה? אם אני בעד לוותר על טכנולוגיות מסוימות , זה לא אומר שצריך לוותר על כל הטכנולוגיות. אני נוטה לדעה שהסלולרי הביא הרבה יותר נזק מתועלת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 14:05 לינק ישיר 

בעל

מה זה איימיש?

מייציץ

יתכן.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 14:19 לינק ישיר 

גם ביקוע האטום הביא יותר נזק מתועלת (מה זה כמה תחנות כוח מול חיי אלפים רבים ביפן, בצ'רנוביל ועוד ניזוקי קרינה רבים?), אבל עדיין קשה לי להצטער על עצם גילוי ביקוע האטום, אלא על האנשים שהשתמשו בו לרעה או בחוסר זהירות משווע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 14:57 לינק ישיר 

בעל,

אתה באמת חושב שיש אידיאל מסוים בלחיות חיי איימיש נטולי ציוויליזציה?

אני חושבת שהמשימה שלנו היא לדעת לחיות בתוך כל ההתפתחות הטכנולוגית.
לדעת לאמץ הרצוי אימוץ, לסנן את הרצוי סינון, ובעיקר- לנווט בחכמה בין השניים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/7/2007 15:25 לינק ישיר 

האם לתורה יש עמדה ביחס לטכנולוגיה? האם יש קריאה להסתייגות ובקרה על ההתפתחות הטכנולוגית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 16:24 לינק ישיר 

פנדורית
אני לא חושב שיש בכך אידיאל, אבל לענ"ד לא ניתן להפריד בצורה מוחלטת בין טכנולוגיה לתשתית המדעית שמאחוריה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 23:02 לינק ישיר 

בעל בעמיו

אצלינו יקראו לזה

היימיש...

וחוצמזה אתה לא חושב שיש בינינו איזשהם טכנופובים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/7/2007 18:14 לינק ישיר 

היות והדיון התרחב תיכף ומיד מעניין הפלאפונים לעסוק בשאלת היחס הראוי להתפתחות הטכנולוגית באופן כללי, ברצוני להביא בהקשר זה את פרק לה בירמיהו העוסק בצוואתו של יונדב בן רכב. הדגשתי את הפסוקים הנוגעים לענייננו.

א הַדָּבָר אֲשֶׁר-הָיָה אֶל-יִרְמְיָהוּ, מֵאֵת ה', בִּימֵי יְהוֹיָקִים בֶּן-יֹאשִׁיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה, לֵאמֹר.  ב הָלוֹךְ, אֶל-בֵּית הָרֵכָבִים, וְדִבַּרְתָּ אוֹתָם, וַהֲבִאוֹתָם בֵּית ה' אֶל-אַחַת הַלְּשָׁכוֹת; וְהִשְׁקִיתָ אוֹתָם, יָיִן.  ג וָאֶקַּח אֶת-יַאֲזַנְיָה בֶן-יִרְמְיָהוּ, בֶּן-חֲבַצִּנְיָה, וְאֶת-אֶחָיו, וְאֶת-כָּל-בָּנָיו--וְאֵת, כָּל-בֵּית הָרֵכָבִים.  ד וָאָבִא אֹתָם, בֵּית ה', אֶל-לִשְׁכַּת בְּנֵי חָנָן בֶּן-יִגְדַּלְיָהוּ, אִישׁ הָאֱלֹקים--אֲשֶׁר-אֵצֶל, לִשְׁכַּת הַשָּׂרִים, אֲשֶׁר מִמַּעַל לְלִשְׁכַּת מַעֲשֵׂיָהוּ בֶן-שַׁלֻּם, שֹׁמֵר הַסַּף.  ה וָאֶתֵּן לִפְנֵי בְּנֵי בֵית-הָרֵכָבִים, גְּבִעִים מְלֵאִים יַיִן--וְכֹסוֹת; וָאֹמַר אֲלֵיהֶם, שְׁתוּ-יָיִן.  ו וַיֹּאמְרוּ, לֹא נִשְׁתֶּה-יָּיִן:  כִּי יוֹנָדָב בֶּן-רֵכָב אָבִינוּ, צִוָּה עָלֵינוּ לֵאמֹר, לֹא תִשְׁתּוּ-יַיִן אַתֶּם וּבְנֵיכֶם, עַד-עוֹלָם.  ז וּבַיִת לֹא-תִבְנוּ, וְזֶרַע לֹא-תִזְרָעוּ וְכֶרֶם לֹא-תִטָּעוּ, וְלֹא יִהְיֶה, לָכֶם:  כִּי בָּאֳהָלִים תֵּשְׁבוּ, כָּל-יְמֵיכֶם, לְמַעַן תִּחְיוּ יָמִים רַבִּים עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר אַתֶּם גָּרִים שָׁם.  ח וַנִּשְׁמַע, בְּקוֹל יְהוֹנָדָב בֶּן-רֵכָב אָבִינוּ, לְכֹל, אֲשֶׁר צִוָּנוּ:  לְבִלְתִּי שְׁתוֹת-יַיִן, כָּל-יָמֵינוּ--אֲנַחְנוּ נָשֵׁינוּ, בָּנֵינוּ וּבְנֹתֵינוּ.  ט וּלְבִלְתִּי בְּנוֹת בָּתִּים, לְשִׁבְתֵּנוּ; וְכֶרֶם וְשָׂדֶה וָזֶרַע, לֹא יִהְיֶה-לָּנוּ.  י וַנֵּשֶׁב, בָּאֳהָלִים; וַנִּשְׁמַע וַנַּעַשׂ, כְּכֹל אֲשֶׁר-צִוָּנוּ יוֹנָדָב אָבִינוּ.  יא וַיְהִי, בַּעֲלוֹת נְבוּכַדְרֶאצַּר מֶלֶךְ-בָּבֶל אֶל-הָאָרֶץ, וַנֹּאמֶר בֹּאוּ וְנָבוֹא יְרוּשָׁלִַם, מִפְּנֵי חֵיל הַכַּשְׂדִּים וּמִפְּנֵי חֵיל אֲרָם; וַנֵּשֶׁב, בִּירוּשָׁלִָם.  {פ}
יב וַיְהִי, דְּבַר-ה', אֶל-יִרְמְיָהוּ, לֵאמֹר.  יג כֹּה-אָמַר ה' צְבָאוֹת, אֱלֹקי יִשְׂרָאֵל, הָלֹךְ וְאָמַרְתָּ לְאִישׁ יְהוּדָה, וּלְיוֹשְׁבֵי יְרוּשָׁלִָם:  הֲלוֹא תִקְחוּ מוּסָר לִשְׁמֹעַ אֶל-דְּבָרַי, נְאֻם-ה'.  יד הוּקַם אֶת-דִּבְרֵי יְהוֹנָדָב בֶּן-רֵכָב אֲשֶׁר-צִוָּה אֶת-בָּנָיו לְבִלְתִּי שְׁתוֹת-יַיִן, וְלֹא שָׁתוּ עַד-הַיּוֹם הַזֶּה--כִּי שָׁמְעוּ, אֵת מִצְוַת אֲבִיהֶם; וְאָנֹכִי דִּבַּרְתִּי אֲלֵיכֶם, הַשְׁכֵּם וְדַבֵּר--וְלֹא שְׁמַעְתֶּם, אֵלָי.  טו וָאֶשְׁלַח אֲלֵיכֶם אֶת-כָּל-עֲבָדַי הַנְּבִאִים הַשְׁכֵּם וְשָׁלֹחַ לֵאמֹר שֻׁבוּ-נָא אִישׁ מִדַּרְכּוֹ הָרָעָה וְהֵיטִיבוּ מַעַלְלֵיכֶם, וְאַל-תֵּלְכוּ אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים לְעָבְדָם, וּשְׁבוּ אֶל-הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר-נָתַתִּי לָכֶם וְלַאֲבֹתֵיכֶם; וְלֹא הִטִּיתֶם אֶת-אָזְנְכֶם, וְלֹא שְׁמַעְתֶּם אֵלָי.  טז כִּי הֵקִימוּ, בְּנֵי יְהוֹנָדָב בֶּן-רֵכָב, אֶת-מִצְוַת אֲבִיהֶם, אֲשֶׁר צִוָּם; וְהָעָם הַזֶּה, לֹא שָׁמְעוּ אֵלָי.  יז לָכֵן כֹּה-אָמַר ה' אֱלֹקי צְבָאוֹת, אֱלֹקי יִשְׂרָאֵל, הִנְנִי מֵבִיא אֶל-יְהוּדָה וְאֶל כָּל-יוֹשְׁבֵי יְרוּשָׁלִַם, אֵת כָּל-הָרָעָה אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי עֲלֵיהֶם:  יַעַן דִּבַּרְתִּי אֲלֵיהֶם וְלֹא שָׁמֵעוּ, וָאֶקְרָא לָהֶם וְלֹא עָנוּ.  יח וּלְבֵית הָרֵכָבִים אָמַר יִרְמְיָהוּ, כֹּה-אָמַר ה' צְבָאוֹת אֱלֹקי יִשְׂרָאֵל, יַעַן אֲשֶׁר שְׁמַעְתֶּם, עַל-מִצְוַת יְהוֹנָדָב אֲבִיכֶם; וַתִּשְׁמְרוּ, אֶת-כָּל-מִצְו‍ֹתָיו, וַתַּעֲשׂוּ, כְּכֹל אֲשֶׁר-צִוָּה אֶתְכֶם.  יט לָכֵן, כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת--אֱלֹקי יִשְׂרָאֵל:  לֹא-יִכָּרֵת אִישׁ לְיוֹנָדָב בֶּן-רֵכָב, עֹמֵד לְפָנַי--כָּל-הַיָּמִים.  {פ}

באופן כללי, ניתן להבחין בגישות שונות הרווחות גם בעולם הגדול כלפי השינויים המתחוללים בעולם. יש הרואים את העולם המודרני כמתקדם ומתפתח לעומת העולם שקדם לו בכל הבחינות, הן בהיבט הטכנולוגי והפיזי כפי שהדבר מתבטא במדע; ברפואה; בכלכלה ובטכנולוגיה, והן בהיבט הערכי כמו התפשטות ערכי הדמוקרטיה; ההומניות; השיוויון בין המינים והגזעים והליברליות וכדו'. מנגד, ישנם כאלו הרואים בכל ההתפתחויות הללו נזק ופגיעה באנושות למרות ההישגים המדהימים בכל התחומים, לטענתם החיים ללא כל אותן טכנולוגיות ו/או תפיסות אידיאולוגיות היו ערכיים יותר ואיכותיים, הם גם מציינים את הפגיעה העצומה של כל החידושים בכדור הארץ בממדים מדאיגים. בתווך, ישנם כאלו שאינם תופסים עמדה שיפוטית כלפי שינויים אלו, אלא רואים את חיי העבר וההווה כשתי תרבויות נבדלות שלכל אחת מעלות וחסרונות עבור האנשים. עבור אנשים דתיים ישנה בדרך כלל הבדלה בולטת בהתייחסות בין ההתפתחויות הטכנולוגיות שנידונו כאן באשכול הנחשבים ברוב המקרים כדבר טוב ומועיל, לבין ההתפתחויות ברעיונות ובאידיאות המהוות ניגוד סכנה ואיום לתפיסות הדתיות.

כשלעצמי, דומני שאכן ניתן למצוא יתרונות עצומים בכל החידושים הטכנולוגיים עבור חיינו האישיים [בתקופת זמן זו], למרות שאני מבין את הנוסטלגיה לחיים בכפר ללא מים בברז; חשמל; גז; טלפון; רדיו; טלויזיה; מחשב; אינטרנט; מכשירי חשמל ביתיים; מכונית ועוד כהנה וכהנה, כפי הנראה צודק מאיר בטענתו שמתי מעט יהיו אמנם מוכנים לוותר על חיי הנוחיות העכשוויים עבור אותם חיים. יחד עם זאת, ברור שכל אותם דברים עלולים לפגוע פגיעה קשה באיכות החיים של האדם בכל הבחינות, אולם בדרך כלל הדבר הזה נתון לבחירה. כמדומני שבעבר כתב מיימוני אודות האינטרנט שהוא דומה לרשות הרבים, ההחלטה נתונה בידי האדם לאן להיכנס ולאן לא. במקרים רבים במקום שהטכנולוגיה תשרת את האדם הוא הופך למשרת שלה, שימוש מושכל בכל הכלים יאפשר בדרך כלל שיפור באיכות החיים עם פגיעה מינימלית.

בנוגע להשפעת הפלאפון עצמו על חיינו שנידונה בהודעת הפתיחה, אשתדל להתייחס בפעם אחרת.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/7/2007 14:29 לינק ישיר 

בסדר מרדף הדף היומי הגענו היום מתנשמים ומתנשפים לדף סג (יבמות), נדמה לי שזה הנושא שם:

ואמר רבי אלעזר עתידים כל בעלי אומניות שיעמדו על הקרקע שנאמר (יחזקאל כז) וירדו מאניותיהם כל תופשי משוט מלחים כל חובלי הים על הארץ יעמדו
עתיד העולם שיחזור לחקלאות, זהו מקצוע המקור.
ואמר ר' אלעזר אין לך אומנות פחותה מן הקרקע שנאמר וירדו
עם זאת, אומנות נמוכה היא. ושמא היא הנותנת, די לך אדם שאפתן בקרקע הנמוכה. אם תגבי כנשר ואם בין כוכבים... משם אורידך.
רבי אלעזר חזיא לההיא ארעא דשדי ביה כרבא לפותיא א"ל אי תשדייה לאורכיך הפוכי בעיסקא טב מינך רב על לביני שיבלי חזנהו דקא נייפן אמר להו אי נייפת איתנופי הפוכי בעיסקא טב מינך אמר רבא מאה זוזי בעיסקא כל יומא בשרא וחמרא מאה זוזי בארעא מילחא וחפורה ולא עוד אלא מגניא ליה אארעא ומרמיא ליה תיגרי
אמוראים אלו מביטים על החקלאות כמקצוע נמוך ושפל. הם ממליצים על הבורסה.
אמר רב פפא זרע ולא תזבין אע"ג דכי הדדי נינהו הני מברכן
רב פפא לעומת זאת מדגיש את מתיקות העמל, אין דומה לו לחקלאי כשהוא אוכל את פרי יגיעו.

עולמנו הטכנולוגי מגדל בבל הוא, הגולם עתיד לקום על יוצרו.
וראה כאן

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > תרבות הפלאפונים.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext