| נשלח ב-28/7/2007 23:44 |
|
| |
כמה חרדים מכירים את ההשקפה החרדית?
אמרתי דרשה בבית כנסת חרדי על נחמת ציון וגאולת ישראל. קראתי את הפסוקים משיר השירים 'אני ישנה ולבי ער קול דודי דופק.... ודודי חמק עבר'. אמרתי שניתן להחמיץ חלילה פעמי גאולה אם לא נכין את עצמנו. שיש להבין כי גאולה אינה סרט בו אנחנו צופים פאסיביים, אלא תהליך שאנו משחקים בו תפקיד מהותי. דיברתי על התהליך ההסטורי של ששים השנים האחרונות שלא ניתן לפטרו כלאחר יד באמירה כמו 'זה חיוך משמים' (מיוחס לגרי"ז). וכן על זו הדרך.
לא קם אחד ואמר שיש פסול בהשקפתי, להיפך, אחד אחד נגשו להודות ולהתפעל מהדברים. הגדילו לעשות כמה מן השומעים ששאלו מה המסקנה המעשית, איך מיישמים את תפקידנו.
מסקנתי היא שרבים רבים לא נתקלו מימיהם בסוגיות הללו. בשיחות ברוב ככל הישיבות הליטאיות שאני מכיר לא עוסקים בסוגיות כאלו, ספרים בנושאים לא ממש התחברו באגף החרדי.
אם כך, מה יודע חרדי על ה'בעיות' שבציונות הדתית? שיש להם כיפה סרוגה!
אם נעטוף השקפה ציונית בעטיפה שחורה, זה יעבור?
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 00:07 |
|
| |
כן :-) אבל מצד שני זה לא אתי לנצל בורות..
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 01:02 |
|
| |
הוללה
זה לא אתי לנצל בורות כדי ללמד דעת? זה מה שעושה כל מורה, לא?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 01:14 |
|
| |
בעזהי"ת
להחמיץ את ההזדמנות אמרת.
לא יודע, מאיר, לא יודע.
אבל עובדה היא.
"הפתרון הסופי" של הנאצים ימ"ש, הגיע רק לאחר כשלונות התוכניות הקודמות. הייתה להם תוכנית רצינית לגרש את כל "בני הגזע הנחות" למדגסקר, והיא התבטלה מסיבות לוגיסטיות שונות.
כן, כמה עלוב וכמה מעליב.
אבל העניין מכך הוא, שאילו היו מליון יהודים בארה"ק, ואפילו פחות, בתחילת מלחה"ע ה-2, מדרך הטבע כנראה והנאצים היו מגרשים את כל היהודים ל"פלשתינה".
(הם לא עשו זאת בסוף, כי היהודים היו במספר קטן בארה"ק, ולנוכח זאת ההתנגדות של המופתי הירושלמי הייתה משמעותית. אבל אם היו נוספים עוד מאות אלפי יהודים לישוב שכבר היה קיים, אז כל המופתי היה הופך ללא רלוונטי).
ועוד.
חלפו יותר ממאה שנות אוניות קיטור -כלומר תחבורה ימית בטוחה הרבה הרבה יותר מימות ספינות המפרש, עד לשואה הארורה. מאה שנים בהם האימפריות האירופיות שלטו בכיפה -כך שנתיניהם תחת האימפריה העותומנית, ובכלל זאת בארה"ק, נהנו מזכויות משמעויות יותר.
כך, היה, אבל כמעט אף אחד לא עלה לארה"ק.
מילא תאמר לאחר עליית המשכילים, שיש בעיה, אבל מה קרה בשישים השנים טרם "העליה השניה"?
כלום. פשוט כלום. והכלום הזה די עצוב, כי אם היו עולים לארץ מאות אלפי יהודים חרדים-נאמנים, טרם עליית המשכילים, אז לעולם לא היה מוקם כאן ישוב חילוני בארץ... (ישוב, לא כמקום ישוב, אלא כהתיישבות כללית).
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 29/07/2007 1:19:30
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 01:36 |
|
| |
כתיכוניסט ש"חצה את הקווים" הייתי המום בכניסתי לכולל לראות את הרמה והידע של אברכים רציניים ב(מה שאמור להיות) השקפת עולמם.
היה אפשר לשחק בהם כאוות נפשי, בלא שהיה להם את הידע והיכולת לענות.
נדמה לי שכבר דיברו בפורום על "ערכים" לחרדים, אני טועה?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 01:44 |
|
| |
בעזהי"ת
"ציונות חרדית".
לעניות דעתי, זהו שילוב חסר מחשבה.
מהי התפיסה שלנו כחרדים, כלפי הציונות? הרי יש הבדל בין היאחזות בארץ ישראל, ובין "ללכת ראש בראש" עם אומות העולם. וכפי דברים שהבאתי כבר זה זמן, בשם הגרא"י הענקין , שאמר נחרצות שהגראי"ה קוק לא היה תומך בהקמת מדינה על ידי מרד ושפיכות דמים.
כלומר, ממש אין הציונות מילה נרדפת לגאולה, ולכן למרות שבהחלט יש לשמוע אמת ממי שאמרה ולנהוג בדרך הנכונה, עדיין אין מכך ישור קו עם הגישה של הציונות הדתית.
ולדוגמא:
בוודאי שיש מצווה גדולה לשרת בצבא, אם נמצאים התנאים הנכונים. אבל השירות הזה הוא כשירות לעם היהודי ולישוב היהודי בארה"ק, וממש לא כמעשה אידיאליסטי ציוני, הצדעה לדגל ושירת התקוה. ממש ממש לא.
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 03:19 |
|
| |
מאיר
המיזרוחניקים נוטים לתאר את המאבק בינם לבין החרדים במונחי השקפה. זה כמובן משפר את עמדתם, הם אלו שהולכים לצבא ומוסרים נפשם בעוד החרדים מנוכרים לעם ישראל בארצו. דא עקא, שחוץ מכמה צוריקגעבליבענערס ירושלמערס הרי התודעה העצמית של החרדים היא שהקו המפריד האמיתי בינם לבין המיזרוחניקים הוא ההקפדה על שמירת המצווות.
שאל את שכניך האם כשהם פוגשים בבית חולים או באיזה מקום נייטרלי אחר מישהו מחוגי החרד"ל והם יכולים לתקתק אתו איזו שיחה בלימוד - האם הם מרגישים שהציונות היא זאת המפרידה ביניהם. נהפוך הוא, שום דבר לא מפריד ביניהם אלא רק שהחרדל"י המקרי הזה משתייך לחברה שרובה לא מקפידה על שמירת המצוות.
ניתן כמובן להתווכח ולטעון שהמיזרוחניקים כן מקפידים על שמירת מצוות, אך זו לא טענתי כאן. טענתי הצנועה היא שהחרדים טוענים שהמיזרוחניקים הם חילונים בתחפושת וזו זו הבעיה ולא ציונות.
ועתה להשקפה, הרי ההשקפה החרדית 'כהדין קמצא דלבושא מניה וביה' טוענת שהיא אינה השקפה. ההגות החרדית היא הגות המכחישה את עצם קיומה. החרדים מטיפים לאמונה פשוטה ולעיסוק בלימוד. לא בדמיונותיו ההרמוניים של הרב קוק ולא בפטפוטים הקיומיים על פחד המוות והבדידות של הרב סולובייצ'יק.
ואף על פי כן, אני כידוע משתייך לאסכולת תשמ"ד הטוענת שמאחורי דרשות המשגיחים, הכה אהובות על נאורי אגודה אחת, חבויים הנחות מוצא שתפקיד החוקר לחשוף אותם. ולעניין דרשתך האמורה אני יכול להפנות אותך לתגובתו של רבך לשעבר, הרב שך, על 'חמש דרשות' להרב סולוביצ'יק. (מכתבים ומאמרים, חלק ד', עמ' לו'). ב'חמש דרשות' טען הרב סולוביצ'יק כי ההיסטוריה הוכיחה כי יוסף-המזרחי צדק בעוד זקניו ורבותיו הבריסקערס, אחי יוסף, טעו. הרב שך ענה לו שאין למדים מן ההיסטוריה כדי להתיר התחברות לרשעים ורק הספר ההלכה היא מורת דרכנו, ויעוי"ש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 08:27 |
|
| |
שמרן
היחס להיסטוריה הוא אחד מקווי התפר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 11:21 |
|
| |
מה זה ההשקפה החרדית? אגודה--פועלי אגודה בעלז גור ליטאים בריסק העיידע נטורי ספרדים--
חרדים חב'ד הפלגים של פוניביז סאטמער'? (אם שכחתי מישהו איתו הסליחה)
כל הנ'ל שונאים אחד את רעהו יותר מאשר את המזרוחניקים--אז למי אתם בבלבלים את המוח?
תפסיקו לרמות את עצמכם. ותפסיקו עם הצביעות והדו-פרצופיות.כמובן שלא תפסיקו.
ואולי תתחילו לעסוק קצת באהבת חינם .
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 15:09 |
|
| |
השמרן
הצלחת לבלבל אותי לחלוטין , אתה כותב שאתה משתייך לאסכולת תשמ"ד ועוד אומר שזה ידוע , אבל אם זכרוני החלוד אינו מטעני , הרי שבגיחתך האחרונה בפורום עצכ"ח לפני מספר חדשים הצהרת על נאמנות בלתי מתפשרת דוקא לאסכולת אא"ס היריבה . כזכור, תקפת אז בשצף קצף את אסכולת תשמ"ד ובראשם את מייסד האסכולה בראון ותלמידו המחכים את רבו ה"ה הסנטימנטליסט אהרן רוז . האם ערקת או שמא נכנס בך דיבוק תשמד"י?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 15:39 |
|
| |
בעזהי"ת
לא rwasser.
ציינת פלגים בציבור החרדי, ומתוך כך את הפלגנות והריקבון שפושה ומכלה כל חלקה טובה.
ההשקפה החרדית, היא גם דעת חברי אגודה אחת, לא פחות.
היא ברמה של רב הקהילה הקטנה, שמנחיל דרך מחשבה וראיית עולם לבני קהילתו.
כל אלה, ממש לא קשורים אל כל הפוליטיקה דלעיל.
בדיוק כמו שלא אבוא להאשים את השקפת העולם החרד"לית, בתחלואי העולם הדת"לי למיניהם וענפיהם.
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 16:52 |
|
| |
מיציץ
אכן כן, בעקבות ההשתלחות של רג"ס ותלמידיו בי הק', מאחורי גבי בפורום הסגור והסודי של עצכ"ח, ערקתי יחד עם הניק 'צרפרף' מאסכולת אא"ס לאסכולת תשמ"ד.
השמועות ברחוב אומרות כי גם הניק הפורה והמפרה 'טורקי צעיר', הידוע גם כנציג אא"ס באיסטנבול, הולך לערוק אילינו בעקבות מחיקת אשכולו בעצכ"ח על השוואת החרדיות האמריקאית לזו הישראלית
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 21:56 |
|
| |
חברה! תרגיעו.
קפה על חשבוני, הניחו לציבור העייף מדיוני סרק. השטויות החשובות הללו לא מובנות לקוראינו היקרים, ההנהלה היא שסובלת את ההתקוממות.
שמרן
כל בחור ישיבה יודע לצקצק בהתפעלות מול מרכזניק נאיבי המתפלל מנחה 'יותר ברצינות אפילו מהמשגיח'. הם אמנם נולדו שלשום, אבל את ההקפדה במצוות של קבוצות רחבות הם מכירים. המכנה המשותף היחיד שכולל בתוכו את כל חובשי הכיפה הסרוגה, למן הרב טאו ועד יוסקה אחיטוב, הוא היותם אזרחי מדינת ישראל במוצהר. ראה החגיגה הגדולה סביב הרב טל לאחרונה. עם זאת אני חושב שאילו היה חרדי בודק את הזרמים השונים הוא היה נבוך מאי יכולתו למתג את כל המזרוחניקים האלו בפליטת פה אחת.
ואם תורשה לי בקשה צנועה. כתלמידו לשעבר של מרן, קשה לי עם ביטויים כאלו כלפי רבנים גדולים, גם אם אינם משתייכים לאסכולה התורנית שלך. תקבל הנחה בענין אם תציג תעודת קנאי בתוקף.
------- מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 29/07/2007 22:05:35
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2007 00:11 |
|
| |
אלישיר
הנחתך שרב הקהילה יורה לאנשים את הדרך--אין לה על מה שתסמוך. גם בגלל הבלבול
הגדול בהשקפות גם בגלל שבחלק לא מבוטל של הקהילות יש בע'ב שיודעים ומבינים 'קצת'
יותר מהרב שהתמנה ע'י עסקנים שהוא קרוב שלהם או מיודד איתם.ובהרבה משרים הוא בכלל לא גר בסביבה. כבר בתקופת 'ועד ארבע ארצות 'הטילו חרם על מי שיקנה רבנות בכסף.
בבית שני קנו את הכהונה הגדולה.אתה באמת חושב שהציבור הוא אהבאל?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2007 01:44 |
|
| |
לסיום
במצב הנוכחי אין השקפה חרדית כל היום מחזקים את הגדרות, מפני קריסת החומות.
יש לעזוב את ההתעסקות בגדרות, ולעדור את השדה, אולי אז ההשקפה תשגה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2007 14:20 |
|
| |
YMY
כדברי שמרן כן הוא. יצא לי לאחרונה לדון עם "קנאים" ליטאים - והשורה התחתונה של הדיון אינה אם האידאולוגיה מוצדקת או לא אלא ש"לאן הם הגיעו איתה" זו הטענה וזו ההוכחה.
נכון, גם הם מכירים את החניוקים של "מרכז" אבל בסופו של דבר טיעון המחץ הוא:
"אין שם גוש משמעותי של ציבור שומר מצוות כהלכה".
נכון או לא נכון - סביב זה נסוב הויכוח.
נסה ותווכח.
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 30/07/2007 14:22:25
|
|
|
|
|