| נשלח ב-30/7/2007 15:19 |
|
| |
עקב
(אשכול זה נפתח בהתאם לנכתב כאן ובהודעה הפותחת שם)
|
| נשלח ב-30/7/2007 18:21 |
|
| |
בפרשת עקב למדנו על הזהירות הנדרשת מבנאדם להקפיד אפי' על דברים קטנים,
נקודה למחשבה.
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
>
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2007 21:55 |
|
| |
"והיה אם שמוע תשמעו.... ונתתי מטר ארצכם בעתו..."
אי אפשר להכחיש את המאגיה שכתובה כאן.
מצד שני אין מצווה מסוג של: "והיה אם יעצרו השמים ולא יהיה מטר, שוב תשוב אל ה', והיה כאשר תשוב אל ה' בכל לבבך ובכל נפשך ושמעת בקולו לשמור מצוותיו וחוקותיו, ושב ה' מחרון אפו ויתן מטר ארצך בעתם יורה ומלקוש."
כלומר, אף על פי שאנו מאמינים באותם כוחות עליונים, אין לנו לדרוש אחריהם, אלא אנו נלך בשלנו, וה' הטוב בעיניו יעשה. וכמו שאומר רש"י תמים תהיה עם ה' אלוקיך - לא תדרוש אחר העתידות.
כמובן שיש עניין גם שאדם יפשפש במעשיו, כמו שכתוב בפרשת נצבים "ואמר הדור האחרון בניכם אשר יקומו מאחריכם והנכרי אשר יבוא מארץ רחוקה וראו את מכות הארץ ההיא ואת תחלואיה אשר חלה ה' בה. גפרית ומלח שריפה כל ארצה לא תזרע ולא תצמיח ולא יעלה בה כל עשב כמהפכת סדום ועמורה אדמה וצבויים אשר הפך ה' באפו ובחמתו. ואמרו כל הגויים על מה עשה ה' ככה לארץ הזאת מה חרי האף הגדול הזה ואמרו על אשר עזבו את ברית ה' אלוקי אבותם אשר כרת עמם בהוציאו אותם מארץ מצרים וילכו ויעבדו אלוקים אחרים וישתחוו להם אלוהים אשר לא ידעום ולא חלק להם. ויחר אף ה' בארץ ההיא להביא עליה את כל הקללה הכתובה בספר הזה. ויתשם ה' מעל אדמתם באף ובחמה ובקצף גדול וישליכם אל ארץ אחרת כיום הזה".
ואני חוזר ומפרש את העניין בפרשת נצבים מתחילתו (כדאי לעיין קודם בפסוקים מבפנים, כי אני מצטט את הפסוקים למקוטעין. הציטוטים מפרשת נצבים כולם בהדגשה):
משה אומר לישראל "אתם נצבים היום כולכם לפני ה' אלוקיכם... לעברך בברית ה' אלוקיך..." אומר להם משה ולמה אני אומר את כל זה? "פן יש בכם איש או אשה או משפחה או שבט אשר לבבו פונה היום מעם ה' ללכת לעבוד את אלוהי הגויים ההם.... והיה בשמעו את דברי האלה הזאת והתברך בלבבו לאמר שלום יהיה לי.... לא יאבה ה' סלוח לו... ואמר הדור האחרון ...(וכאן מופיע כל הקטע שציטטתי לעיל, מ.ה.) "
ומסיים משה ואומר, הרי אני מכיר אתכם, הן בעודני חי עמכם היום ממרים הייתם עם ה', אתם מחפשים מסתוריות, לכן אתם הלכתם לעבוד "אלוהים אשר לא ידעום ולא חלק להם", חיפשתם משהו מיסתורי שלא קיבלתם, דעו לכם: זה יביא לכם צרות. אם אתם לא רוצים לסבול, תזכרו את מה שאני אומר לכם, וכאן אומר משה את הפסוק האחרון שמסיים את העניין:
"הנסתרות לה' אלוקינו והנגלות לנו ולבנינו עד עולם, לעשות את כל דברי התורה הזאת".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2007 12:24 |
|
| |
מובא שבצבור לא נאמר ובכל מאודכם
האם מכיוון שממון צבור חשוב יותר מממון יחיד?
ולפי הפירוש בכל מידה ומידה שמודד לך, האם בצבור זה לא קיים?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2007 23:55 |
|
| |
בעל
הפרשה הראשונה היא להלכה בלבד ולכן נאמר בכל מאודך -בכל ממונך- הפרשה השניה היא למעשה. למעשה אדם לא נותן את כל ממונו.
מאודך= מאוד מאוד, בכל הרצונות, אבל רבי עקיבא החליט אחרת, שיהיה.
מיכה
אמנם העמדת את הניצבים על העקב. אבל אם הקדמת שאלה
בשמעו את דברי האלה הזאת והתברך בלבבו לאמר שלום יהיה לי
למה יתברך בלבבו. מה גרם לו שיתברך בלבבו? ששלום יהיה לו?
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 31/07/2007 23:55:03
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2007 09:04 |
|
| |
לבבו גרם לו שנאמר ולא תתורו אחרי לבבכם, הוא לא בדק כראוי את הנתונים של העבודה זרה שהוא הולך לעבוד
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2007 20:37 |
|
| |
מיכה
אנו הרי מתיחסים רק לפסוקים שהבאת, ולא לקריאת שמע, בפסוק שהבאת ה ויתברך בלבבו מקושר, עם תחילתו בשמעו את דברי האלה הזאת.
מה היה באלה הזו שנתן לו את האפשרות להתברך בלבבו?
|
|
| נשלח ב-2/8/2007 22:07 |
|
| |
האלה היא הקללה.
וכתוב האלה הזאת.
אז צריך לבדוק מה כתוב למעלה מן העניין, כי בפרשה זו לא כתוב עוד שום אלה.
האלה הייתה בפרשת כי תבוא בתוכחה.
אז אולי הוא חושב - כ"כ הרבה קללות לא יכול להיות שיהיו.
אי נמי, כתוב שם "ואכלת פרי בטנך בשר בניך ובנותיך אשר נתן לך ה' אלוקיך במצור ובמצוק אשר יציק לך אויבך. האיש הרך בך והענוג מאוד תרע עינו באחיו ובאשת חיקו וביתר בניו אשר יותיר מתת לאחד מהם מבשר בניו אשר יאכל במצור ובמצוק אשר יציק לך אויבך בשעריך. הרכה בך והענוגה אשר לא ניסתה כף רגלה הצג על הארץ מהתענג ומרך תרע עינה באיש חיקה ובבנה ובבתה ובשליתה היוצת מבין רגליה ובבניה אשר תלד כי תאכלם בחוסר כל בסתר במצור ובמצוק אשר יציק לך אויבך. אם לא תשמור לעשות את כל דברי התורה הזאת הכתובים בספר הזה ליראה את השם הנבד והנורא הזה את ה' אלוקיך".
ויש אנשים שלא יאמינו לקללות האלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2007 13:53 |
|
| |
מיכה
ההמשך שם הוא
דברים פרק כח
גם כּל חֳלִי וְכָל מַכּה אֲשׁר לֹא כָתוּבְּבסֵפֶר הַתּוֹרָה הַזּאת יַעְלֵם יְדֹוָד עָלֶיךָ עַד הִשּמְדָךְ:
וחז"ל מפרשים מה הקללה שלא כתובה בספר התורה? =מיתת צדיקים
ואז אומר היהודי שלנו, נו האלה הזו של מיתת צדיקים לא יחול עלי, אז בשרירות ליבי אלך. והמשך של הפסוק בניצבים היא
דברים פרק כט
אָז יֶעְשׁן אַף יְדֹוָד וְקִנְאָתוֹ בּאִישׁ הַהוּא וְרָבְצָה בּוֹ כּל הָאָלָה הַכּתוּבָה בּסּפֶר הַזּה
|
|
| נשלח ב-3/8/2007 14:34 |
|
| |
[ ירוחם כתב
גם כּל חֳלִי וְכָל מַכּה אֲשׁר לֹא כָתוּבְּבסֵפֶר הַתּוֹרָה הַזּאת יַעְלֵם יְדֹוָד עָלֶיךָ עַד הִשּמְדָךְ:
וחז"ל מפרשים מה הקללה שלא כתובה בספר התורה? =מיתת צדיקים ]
-------
ירוחם,
כבר הרבה שנים אני מחפש את ה'מאמר חז"ל' הזה, ועדיין לא מצאתי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2007 16:14 |
|
| |
אילפא,
הקרוב ביותר הוא זה:
מצינו שסילוקן של צדיקים קשה לפני הקב"ה יותר ממאה תוכחות חסר שתים שבמשנה תורה, ומחורבן בית המקדש, בתוכחות כתיב (דברים כ"ח) והפלא ה' את מכותך, ובחורבן בית המקדש כתיב ותרד פלאים, אבל בסילוקן של צדיקים כתיב (ישעיה כ"ט) לכן כה אמר ה' הנני יוסיף להפליא את העם הזה הפלא ופלא, וכל כך למה (שם /ישעיהו כ"ט/) ואבדה חכמת חכמיו ובינת נבוניו תסתתר (איכה רבה (וילנא) פרשה א אות לז).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2007 16:18 |
|
| |

|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2007 18:06 |
|
| |
בא"א תודה.
נזכרתי שאף ב'משך חכמה' מופיעה אמרה זו בשם חז"ל על אותו פסוק בפר' כי תבא
אולם אם נסמכים אנו בזה אך ורק על דברי הנוב"י (איפה הנוב"י?), הרי שהיא עדיין 'מכה שלא כתובה בתורה'
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2007 23:35 |
|
| |
זכיתי ומלאכתי נעשתה על ידי אחרים.
אילפא, זה שאתה מכיר את המאמר ואני מכיר את המאמר וכן בן איש אחר ואחרים. היא גופא מאמר חז"ל.
|
|
| נשלח ב-5/8/2007 00:05 |
|
| |
[ירוחם,
חס(ז)לת ת'ויכוח ]
שאלה למדקדקים
ח ג וַיְעַנְּךָ וַיַּרְעִבֶךָ וַיַּאֲכִלְךָ אֶת הַמָּן אֲשֶׁר לֹא יָדַעְתָּ וְלֹא יָדְעוּן אֲבֹתֶיךָ
ח טז הַמַּאֲכִלְךָ מָן בַּמִּדְבָּר אֲשֶׁר לֹא יָדְעוּן אֲבֹתֶיךָ לְמַעַן עַנֹּתְךָ וּלְמַעַן נַסֹּתֶךָ לְהֵיטִבְךָ בְּאַחֲרִיתֶךָ:
פעמיים בלבד נכתב בתורה, ידעון תחת ידעו, שניהם באותו פרק ובאותו ענין,
האם יש לזה משמעות פרשנית ו/או דקדוקית, ואם כן - מה היא?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2007 00:44 |
|
| |
אילפא
אמנם בתורה זה רק פעמיים אבל בנביאים ובכתובים זה מופיע, לפעמים כמו רצון.
אבל אולי התשובה נמצאת בשאלה, מה פרוש ויענך וירעבך,- על המן? איזה עינוי היה במן. הרי התורה כותבת שטעמו כצפיחית בדבש, חז"ל אומרים, כי כל אחד הרגיש בו איזה טעם שרצה
אז מה העינוי והרעב בזה? ואיזה ניסיון היה בזה?
אלה התשובה כנראה היא, אתה יודע איזה עינוי זה (לעבד לשעבר) וגם לכל אמא פולניה ולא פולניה, ללכת לישון שהמקרר ריק, שלא נשאר פרוסת לחם במקרר, או במזווה, ובבוקר אתה לא יודע מה תאכל, ואם בכלל, תשאל אמא, או אשה ותגיד לך מה זה עינוי, הויענון אולי בלשון נקבה???
אבל מידה כנגד מידה שאלה כנגד שאלה. חז"ל כאמור סיפרו שבמן היו כל הטעמים בעולם,(חוץ מבצל), בתורה כתוב שמלתך לא בלתה ןנעליך לא צבאו. ליהודי היה במדבר הכל מה שרצה.
איך יכל יהודי לגמול חסד עם רעהו????
|
|
|