בית פורומים בעולם הישיבות

תחרות כתיבה חופשית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/8/2007 19:34 לינק ישיר 

קדימה עשה זאת. אני רק מחכה שאתה תפרסם כדי להכניס את היצירה שלי גם פנימה.

"במקום שאין אנשים השתדל להיות איש"

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 20:09 לינק ישיר 

אני שם את זה רק כדי שלמדען ירד לכולנו מהווריד ויכתוב את מה שהוא רוצה.
אין צורך לדרג את המאמר. קיבל במתכונת בחיבור 100. ;-) 
חבל שנמחק לי המאמר הקודם..זה קצר נורא וממש לא מושקע 

במאמרנו זה נעסוק בשאלה האם לאחר הצהרתו נחוצה של נשיא בית משפט העליון בדימוס כי "הכל שפיט נורמטיבית"  נחוצה  מערכת מוסר חוקתית אבסולוטית, ידועה לכולם וכולם הולכים בדרכה..או שמא איש הישר בעיניו יעשה. כל עוד מעשיו בתחום החוקה ?

כשאנו מתבוננים בהצהרתו, אהרון ברק, כי "הכל שפיט נורמטיבית" אנו מזהים מספר בעיות שלא מתיישבות בנקל עם חיי היום יום הישראליים.

נתחיל בהבהרת ההצהרה.
הכל שפיט נורמטיבית- אהרון ברק מתכוון בדבריו להצהיר שלבית המשפט יש כלים חוקתיים או מוסריים לדון בכל דבר ובכל עניין.
בהצהרתו זאת הנשיא מרחיב את תחום דיוני בית המשפט מעבר לחקיקה הכתובה אלא גם בנושאים מגוונים אחרים. כגון : יחסי אנוש, עניינים חברתיים ומגזריים.
לכאורה, מעכשיו יוכל בית משפט שלום לדון בהברזה מפגישה. בריבים בין אחים.

הבעיות שנוצרות פה ברורות לעיני המעיין.
בראש ובראשונה הרחבת הסמכות בית המשפט נותנת לשופטים כוח לשנות את חוקי הכנסת.
מה שמערער על עקרון הפרדת הסמכויות.
אם למשל, חוק שעבר שלוש קריאות אך לעיני השופט הוא אינו אתי או מוסרי השופט יהיה רשאי לפוסלו. וזאת לאחר שהוא נחקק !

בעיה נוספת, אך מרכזית יותר,
אילו מוסר היה דבר אבסולוטי היה מקום לתת מקום לדעת השופט. אך שבימינו מוסר נקבע על פי האדם עצמו . הנובע מכך שכל שופט עושה כראות עיניו.
אם שופט יקום בבוקר עצבני על אשתו, מצב רוחו ישפיע על שיטת הפסיקה בדיוניו.
וכי אם השופט גדל בתור בן הזקונים של המשפחה לא תהיינה לו תפיסות סלקטיביות כשיגיע מקרה דומה לפניו?
שופט שנוצרו אצלו טראומות ממערכות יחסים לא תקינות יוכל לפסוק במקרה של הברזה מדייט ?
מן הסתם לא.

מצב זה מכריח את תומכי השפיטה הנורמטיבית לכתוב קוד מוסר אתי.
מה שמוביל אותנו לשאלה הבאה.
האם בן אדם יכול לכתוב קוד מוסר אתי שתקף לכולם ? האם לא ישותף בקוד ניסיון חייו של הכותב?
וכי איזה אדם יעז לפסוק על פי אמות המידה שלו למוות או לחיים במקרה של המתת חסד?

כל זאת אינו אלא הוכחה מוחצת לנחיצות התורה ודרך הארץ שהיא מלמדת.
אכן, התורה היא שופטת נורמטיבית. יש בידה הכלים לשפוט בכל עניין ובכל מצב.
ובמקרה דנן, כל שאלות הסובייקטיביות בקוד המוסר אינן תקפות. כיוון שאת התורה לא כתב אדם.
אלא ישות עליונה יותר, ישות המסוגלת לפסוק ברמה אובייקטיבית מה מוסרי ומה לא.

אם כן, הבהרנו את עקרון השפיטה הנורמטיבית, בעיותיה ופתרונה.
על כולנו לפעול למען החזרת השפיטה הנורמטיבית האבסולוטית לעם ישראל.
בתפילה החזירה שופטנו כבראשונה.

תוקן על ידי עוצר_וחושב ב- 06/08/2007 20:08:06

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 20:41 לינק ישיר 

טוב, כיוון שהעלית את חיבורך, תורי כעת להעלות את שלי. הוא ארוך מעט יותר מזה של עוצר_וחושב, אתכם הסליחה. אני מקווה כי השיפוט יהיה הוגן וישפוט את כל היריבים בצדק איש כפי הראוי לו. אני בחרתי בסיפור, גם כיוון שאני סבור כי דרך הסיפורת היא הדרך הטובה ביותר להעביר מסר כל שהוא וגם כי זה מה שהתאים לי לכתוב לצורך התחרות הזאת:

מוקדש לכל האנשים הנמצאים במאבק עם עצמם ויודעים בתוך תוכם את האמת, אלא שפוחדים ממנה.

ביום שבו התפרץ הר הגעש וזוב וקבר תחתיו את כל תושביי העיר פומפיי, נסדק ונשבר באחת עולמי השליו שעד עתה לא ידע אלא שלווה ונחת. סיפור חיי עד אותו יום היה סיפור חיים קלאסי של באי העיר פומפיי, ובעצם של כל תושבי הערים השייכות לאימפריה הרומית הקדושה. גודלתי בקפידה במשפחה שהיתה שייכת למעמד הגבוה, אבי המשפחה חלש על הפדרציה הרומית הקדושה, מה שאומר שתפקידו היה להלחם באוייבי המשטר, התפקיד התחלק בין שני ארגונים: הפדרציה הרומית הקדושה, אשר בראשה עמד אבי משפחתינו, ומשמר הכס הקדוש שבראשו עמד אדם בשם הוראציוס סאמיוס ששנא את אבי משפחתי שנאה עזה.

אני לא נולדתי כרומאי, נולדתי כעברי בארץ ישראל הרחוקה, כך סופר במשפחתי לפעמים. במהלך מסע טיהור אכזרי שביצע אבי המשפחה בתוקף תפקידו כלוחם באוייבי המשטר, נפלתי אני, יחד עם בני משפחתי הקודמת בידיו של קלגס אכזר ששנאה היתה בליבו לכל הילידים הממררים את החיים לאנשי החוק הרומיים, למזלי, לא נשארתי ימים רבים בידי אותו עריץ ולאחר כמה שבועות קנה אותי בעליי הנוכחי בשוק של עכו. אני עצמי אינני זוכר את הסיפור הזה כמו שאני לא זוכר מאומה מאותה תקופה אפילה של שנות חיי הראשונות. עוד מספרים בני משפחתי  כי בבואי סירבתי לשרת את בני המשפחה, וזה מוזר בעיני כי בכל פומפיי ובעצם בכל חבל קאמפניה לא יימצא עבד מסור יותר ממני.

האמת שהסדק שזעזע את חיי לא התחיל בהחרב פומפיי, עוד קודם לכן, ידעתי שחיי כבר אינם כשהיו ולעולם לא ישובו להיות. זה התחיל ביום שבו שב אבי משפחתי (כך מבכר אני לכנותו) מעבודתו סר וזועף, אני רגיל הייתי שבימי ראשון הוא שב מעבודתו כשהוא שתוי, ולעתים כשהיין היה הולם בו אף היה חובט בי קמעא. מאז שלמדתי זאת השתדלתי שלא להיות בסביבתו בימי ראשון בערב, עת היה נפרד מחבריו במסבאת הטיגריס הקדוש ופוסע מתנודד אל ביתו, אך באותו יום ראשון דומה היה עלי שזעמו לא החל לאחר גמיעת השיכר אלא שעות רבות קודם. ואכן, מששמעתי קולו אצל המבואה, מייד נדחקתי לי בקתוני שאצל עליית הגג והתכרבלתי ככדור בתקווה שיעבור הלילה ומחר שוב אלווה את ילדי אדוני אל בתי הספר שלהם. הפעם היתה שונה מכל פעם אחרת, עת הדלקתי את העששית בתקווה למצוא את בגדי הלילה שלי, נקב אדוני בשמי מן הקומה התחתונה "קורנליוס", "קורנליוס", "איה הוא העבד הארור הזה, הרי הוא ממש כשאר הבוגדים בני עמו, לא אפלא יום אחד אם ייעלם לו מביתנו כפי שבא אליו", אני התפלאתי על דבריו אלו, הרי אמת שמוצאי מילדי העברים, אך אדוני ודאי יודע שאין עבד נאמן כמוני בכל הקיסרות הרומית הקדושה, ומה זאת עלה על דעתו שאקום יום אחד ואעלם?  "כן אדוני, הריני מזדרז ובא", קראתי במלוא גרוני. בתוך דקותיים הייתי לבוש במיטב מחלצותיי, סידרתי את שיערי הסתור ורצתי למטה כאחוז דיבוק.
קיבלתי משימה זוטרה לבצע, לא משהו בלתי שגרתי וחזרתי אל חדרי, אך מאותו יום ואילך הלמו באזניי דבריו  "הרי הוא ממש כשאר הבוגדים בני עמו, לא אפלא יום אחד אם יעלם לו מביתנו כפי שבא אליו".

בתחילה חששתי שהאשם בי על חטאי הוא שגורם לי להזכר ולהפוך במשפט זה ללא הרף, הקרבתי קרבן לאלים ואף הקטרתי קטורת שנשארה על המזבח מאז הטכס האחרון, אך ללא הועיל. דומה הייתי עלי כסהרורי, יום ולילה הילכתי ברחובות עיר, ומילאתי את תפקידי כפי שרק עבד נאמן כמוני מסוגל למלא, אך בליבי עוד הייתי דש וחוזר ודש במשפט זה.

יום אחד, לאחר שסיימתי עם מלאכות הבית ובצעתי את כל אשר הוטל עלי לבצע, החלטתי, תחת לשבת עם חברי, המשרתים מהבתים במורד הרחוב ולשרוק לעלמות החולפות, להכניע את רגש המרדנות המשונה שצץ בי לפתע, אודה שחשתי רגשות אשמה על היותי כה כפוי טובה למשפחה אשר הצילה אותי מחיי עבדות אכזריים בתנאים שלבהמות יש טובים מהם ובמקומות שאליהם אף ילידי הג'ונגל לא מעזים להכנס. פעם כשהייתי כפוי טובה, והתעקשתי על עניין כל שהוא, סיפר לי אדוני על המקום בו נולדתי, העיר ירושלים, וחי האלים, לא הייתי רוצה לגדול באותה עיר (אם הייתי זוכה בכלל לגדול בה ולא הייתי נקטל מייד על ידי המורדים הפראיים שבה). מאז למדתי, שאם יש מקום מסוכן עלי אדמות, הרי שזו ארץ ישראל שאף אדוני בקושי רב נחלץ הימנה, ואם איני אסיר תודה על שחולצתי מאותו המקום, הרי שאני כפוי טובה בזוי שאף על הצלת חייו ממוות אכזרי בידי מורדים אלו שאכזריים הם כחיות איני מודה. מאז למדתי את שחייב אני כלפי משפחתי, והייתי מעדיף למות מאשר לבגוד בהם.

כך, באותו יום, תחת להעביר את הזמן עם ידידיי המשרתים, קמתי והלכתי לזקן העיר, אדם ששיבה זרקה בשערו ושעוד זכה לראות בהתמוטטות האימפריה הבבלית שחוקת העצמות, אדם שהשמועות שהלכו בעיר על יכולת הנבואה שלו היו מסמרות שיער, והיו שהעיזו לטעון, אף כי זה היה שנוי במחלוקת, כי הוא חזה את אחרית הימים. אשר לי, כיוון שלא ידעתי בדיוק מהי אחרית הימים, ולשאול את משפחתי חששתי, מפחד שיאמרו, "אה, ראש של עבד", העדפתי שלא להביע דיעה בנידון.

הגעתי לביתו של האיש ונקשתי קלות על הדלת, היא נפתחה בידי פילגשו: "במה אוכל לעזור לך"? שאלה אותי. היא כבר הכירה אותי מביקורים קודמים אצל בעלה בשליחות אדוני. "אוכל לראות את ספארטאנוס?", שאלתי,  "הוא בפגישה עכשיו עם ראש העיר, עוד כמה דקות הוא יתפנה ותוכל לראותו", השיבה, "אתה בשליחות מטעם האדון יושב הראש?", שאלה, האדון יושב הראש היה השם בו קראו כולם לאדוני. השבתי בשלילה והונחתי לחדר המתנה בגודל של אולם נשפים ממוצע, שמזרקה יפיפייה שקרני השמש נשברו במימיה, שטפה בו בשלווה

לאחר כמחצית השעה, נכנסה נערה משרתת צעירה לאולם, וקראה לי בלי גינונים מיוחדים לבוא אל האיש. נכנסתי לחדר, הוא ישב כשגבו אל השמש ושיחק עם גביע מוזהב. "מה מביא אותך אלי, איש צעיר?", שאל, סיפרתי לו את כל הסיפור, והוא ישב, מנענע בראשו הסב ומהמהם חרישית.

לאחר שסיימתי השתררה דממה. הוא הפך, כנראה , בדבר במשך דקות אחדות וכשסיים, פתח ואמר בשקט:  "קורנליוס, ראה, אתה בן לעם עתיק יומין ונצחי, העם היהודי. עמך הוא עם של אנשים הנחושים בדעתם, עקשים ושונאי עול זרים. לא לפלא הוא בעיני שמחשבות אלו עלו בראשך, לפלא הוא בעיני שהם עלו רק עתה. יש להניח שאדונך מודע לנטיות הללו שבך ואף עלול לנסות לשבור אותם בדרכים הידועות רק לו.

משפחתך, משפחה עברית חשובה היא. אביך, היה מראשי המורדים בצבאו של בר כוכבא ואמך הייתה נצר למשפחת המלוכה, אתה הנך נצר לשושלת יהודית מפוארת אשר דורות רבים הנהיגו בניה את העם אם כמצביאים ואם כשליטים, עד שעם דיכוי המרד דוכאה גם השושלת", פציתי את פי ושאלתי "אך האם אין העברים גזע נחות ובזוי, אשר כל רואיהם יכירו בהם לרעה?" ,אך שאלתי, והבעת פניו הפכה לנזעפת שעה שמלמל "אוה, ראו מה הכניס בו אדוניו", ולי אך ענה "לא, הזרע היהודי עתיק ומפואר מהגזע הרומי, אשר על אף כוחו ועוצמתו לא השכיל להגיע להשגיהם של היהודים בכל הדורות ומשום כך החליט לדכאם".

יצאתי משם מהורהר והמום. דבריו פגעו בי הישר במקום הרגיש ביותר שבי, נאמנותי למשפחתי ולאדוני. ידעתי כי אם אך אספר לאדוני את אשר אמר הזקן אודות העברים, יצווה מיד לעצרו כבוגד המהלל גזע שדוכא על ידי הקיסר, ידעתי שאבי, לא יחוס ולא ירחם, ואם יידע כי זקן העיר אמר כדברים האלה, יענישנו אם בעצמו אם באמצעות אנשי הפדרציה הנתונים למרותו.

פסעתי כשיכור ברחובות העיר, דבריו הלמו בי כפטישים, ראשי הסתחרר עלי.
כשהגעתי אצל ביתי, בשכונת היוקרה "אל דוראדו" שבמערב העיר, ראיתי את חבריי המשרתים שעונים על גדר האבן, מחפשים בין העוברים והשבים קרבן לתעלוליהם, ולפתע הבנתי מה רב המרחק בין כושים אלו, שנשבו מבין הכפרים באפריקה הרחוקה, לביני, ולא רציתי, הו כמה שלא רציתי, להיות כה שונה מהם. הלא אלו חבריי וידידיי, אתם חלקתי את רגשותיי הכמוסים ביותר, ואליהם נמלטתי כל עת אשר לא מצאתי מקום לעצמי בביתי כדי לשרוק לעוברות ושבות.

מאותו היום לא מצאתי מנוחה לנפשי. מחשבות בעתה ייסרוני, בתחילה חשתי רגש עדין המקשר אותי לשושלת עליה סיפר לי הזקן, אך לאחר מכן כל שחשתי היה שנאה לאותו גזע מוזר שנדבק בי ולא מאפשר לי לחיות את חיי הטובים, חיי עבד ברחוב ה17 בפומפיי. הרגשתי תערובת רגשות משונה, מחד תחושת פחד ושנאה כלפי הגזע המוזר הזה, הרי כל שידעתי עליו עד היום הוא שלבניו יש קרניים והם ילידים באיזו ארץ מדברית ושוממה במזרח התיכון, זכרתי את התמונות שפורסמו בעיתון "הקיסרות" שערך ברוטוס, ידידו האישי של הקיסר המנוח יוליוס ושהופץ בין משפחות האצולה, בו צויירו ראשי גולת יהודה כשדים מזוקנים עם מבט מטיל אימה. ומאידך חשתי תחושת דחייה כלפי עצמי על העזתי להיות כה כפוי טובה כלפי אלו שגדלו אותי, כיצד מסוגל אני להרגיש איזה קשר שהוא כלפי אנשים אלו אשר מטריחים את מיטיב חיי להאבק בהם כל הזמן, ואיזו טענת הבל זו בפי הזקן, כי אנחנו האומה הרומית המפוארת, נאבקים בעברים רק מקנאתינו בהם ומחוסר יכולתינו להגיע למורשת המפוארת שלהם?

לא החשבתי את עצמי כמבין גדול בהיסטוריה או בפוליטיקה, אך ידעתי בליבי כי דברי הזקן הם שקר, מעולם לא היה לעם העברי שלטון ראוי לשמו ואנשי צבא ראויים לתארם, הרי לאלו המצויירים בעתונו של ברוטוס לא ניתן לקרוא 'מנהיגים' אפילו בחלום. או שמא היה זה רצוני להכחיש את הדברים מתוך מחשבה ילדותית שאם אתעלם, הבעיה תיעלם.

אך, לא רק שהיא לא נעלמה, היא התעצמה, ייסורי המצפון הלכו והיכו בי עוד ועוד. איך יכולתי להיות כה כפוי טובה, איך יכולתי להרגיש בכלל איזה רגש שהוא כלפי העם המוזר והמפחיד הזה. והבעיה היתה שהמשכתי להרגיש מחד קשר לעם הזה ומאידך שנאה כלפי עצמי על העזתי להרגיש כך.
לא ידעתי את מי להאשים בדילמא הזאת שלא רציתי ולא חשקתי להקלע אליה, וכך הלכה והתבררה במוחי העובדה כי בהכל אשם הזקן, זקן העיר. הלכתי ושכנעתי את עצמי יומם וליל כי הזקן אשם והוא ששכנע אותי לטמטם את ראשי בעובדות שאינן נכונות כלל וכלל, ולסבך את עצמי בסיפור שבו לא רציתי להיות. ידעתי אי שם בסתר ליבי כי העובדות נכונות אך פחדתי מהמציאות ומהאמת שבדבר. לא רציתי כל קשר לעם המפחיד הזה!

לאט לאט הטפתי לעצמי ושטפתי את מוחי בהבנה כי הזקן בוגד הוא וכי אני היחידי שיכול להציל את בני העיר מנוכלותו. ידעתי בסתר ליבי שאני הוא זה המפחד להתמודד עם מה שהוא הציב מולי, והפחד הוא הגורם לי לשכנע את עצמי בזה, וזה הכאיב לי. שנאתי את עצמי על פחדנותי, ידעתי שכל מילה שלו היתה אמת לאמיתה, וידעתי שמה שעלי לעשות במקום לשכנע את עצמי בשקריותו של דבר שאני יודע כי אמיתי הוא, זה פשוט להתמודד בגבורה מול הידיעה מי אני והיכן נטועים שורשיי. ידעתי כי הכרה בדבר, תחייב אותי להמשיך את שושלת משפחתי, לחזור לדת אבותיי ולנטוש את הרומאים שליטיהם הכובשים. אך העדפתי לברוח אל סיר הבשר השליו והבטוח ולהמשיך את חיי כפי שהיו עד כה.

הפסדתי. הפחד ניצח, הרצון להיות חלק מדבר שידעתי שאני לא, ולעולם לא אהיה חלק ממנו גבר עלי, הפחד מלהיות עלה נדף ונרדף, האימה שבחוסר הבטחון גרמה לי לאבד את שארית הכבוד שהיה בי כלפי עצמי ולעשות צעד אשר ידעתי כי אין נבזה ממנו, צעד שידעתי כי בגינו אשנא את עצמי עד סוף ימי.

וביום קיצי אחד, אחרי חדשים של לבטים הלכתי אל אדוני והסגרתי באזניו את כל תוכן שיחתי עם הזקן. בנוסף, ביקשתי ממנו שבוע של חופשה מחוץ לעיר. ידעתי, השנאה כלפי עצמי לא תתן לי מנוח, ובשום אופן לא יכולתי להמשיך להיות כרגע עם המשפחה אליה  כה רציתי להשתייך. הרגשתי דחוי מכל העולמות, וכך ארזתי את חפציי ונסעתי לעיר לוגדונום בחבל גאליה, להתאושש מהמלחמה הפנימית שבי.

לאחר שבועיים חזרתי לעיר, וכשהגעתי עם סוסי מעל ההר הצופה אל העיר הוכתי בשוק, העיר שהיתה רבתי עם, עיר ואם בקיסרות רומא, שכבה לנגד עיניי מדממת ופצועה, מכוסה בטונות רבות של אפר ופיח. ההר וזוב שהתנשא מולי העלה עשן כמקטרת שטנית, והשקט ששרר על פני העמק רעש באוזני כאלף תופים. ממרגלות ההר ראיתי דמות חבולה ופצועה צועדת, היה זה בנו של אחד מנכבדי העיר, בגדיו היו קרועים ואדמה על ראשו ואט אט הוא צעד במעלה ההר.

"כה יעשה לי אל-הים וכה יוסיף" ,מלמל לעברי, "אם לא אהרגך ברגע בו יהיה הסיפק בידי לעשות כן". "מדוע?" , שאלתיו ביראה, "אתה האשם בחורבן העיר הזאת, אתה האשם בהרג בני משפחתי וחביריי". הוא לא הוסיף דבר, קם והסתלק לו מדדה לאיטו לעבר העיר העשנה. ירדתי לי לעבר העיר ושם פגשתי זקנה פליטה שנצלה אף היא מההתפרצות שהואילה לספר לי את אשר התרחש בהעדרי:

מיד לאחר שיצאתי מן העיר, סיפרה, הקיפה פלוגת לוחמים מהפדרציה הקדושה את ביתו של הזקן ודרשה ממנו לפתוח את הדלת שהיתה נעולה. כאשר לא באה תגובה מתוך הבית, פרצו הלוחמים את הדלת והסתערו אל תוך הבית, שם חכו להם כמה צעירים שהשתייכו ככל הנראה לשרידים של העם העברי העתיק שהכו בהם שוק על ירך, הקרב נמשך דקות ארוכות וכשנראה היה שיד הצעירים העברים תגבר, הגיעה תגבורת מבסיס הפדרציה במרכז העיר, יחד עם כח מיומן היטב ממשמר הכס הקדוש ויחד הם פתחו בטבח אכזרי של הצעירים הנאבקים. הזקן הצליח להמלט יחד עם קבוצה מבחוריו לעבר ההרים, ולאחר שכל בני העיר יצאו לחפש אחריהם יחד עם הכוחות הקיסריים, טיפסו הזקן ואנשיו אל ההר המתנשא, נעמדו אל מול הלוע של ההר וקפצו באחת אל לב ההר כשהם קוראים בקול "תמות נפשי עם פלישתים". הקפיצה עוררה את אלוהי ההר וכמה דקות אחר כך ההר התפרץ בקול זעם איום ונורא ומשך 24 שעות הציף את העיר בלבה, זה היה תוכן סיפורה של הזקנה, שהוסיפה, "כדאי לך להמלט מן העיר, כמה מפליטי ההר מבקשים לעשות בך שמות". הנהנתי בעצב וסיפרתי לה על הבחור שפגשתי מדדה במעלה ההר.

השנים חלפו, לא למדתי לשנוא את עצמי פחות, להפך, איך שלא הסתכלתי בזה הייתי יותר ויותר שפל בעיני. החיים חלפו ואני נסחפתי אתם, נשאתי אישה והולדתי ילדים, אך לא העזתי להסתכל בעיניהם ולספר להם את האמת על עצמי ועל חיי.
היום, ממרחק של עשרים שנה מהאירוע אני מסוגל להבין את אשר קרה לי אז ואת אשר עוללתי לנפשי. להבין, כן, לסלוח, לא.

כשתקראו מכתב זה, אני כבר לא אהיה אתכם. החלטתי שטוב מותי מחיי, אין לי עוד תקווה בעולם זה, הצללים הלכו והשתלטו עלי, וחלומות הבעתה לא נותנים לי מנוח, אולי שם, יהיה לי טוב יותר. אולי אוכל להתחיל מחדש. התפללו בעד נשמתו של עבד אומלל, עבד שהיה ונותר עבד. אולי לא במונח הפיסי אבל ללא ספק עבד לפחדיו, ליצריו ולחולשתו. היו שלום.

כל הזכויות שמורות (c) לבעל הניק "הלמדען"

אם הגעתם עד הלום וקראתם את כל הסיפור, אתם מוזמנים לדרג אותו יחד עם שאר היצירות שהתפרסמו \ יתפרסמו באשכול. הניקוד, כפי שציין עוצר, נתון לשיקול דעתם של המדרגים. הפרס, מסטיק עגול ותמונה יחד עם עוצר + חתימה שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 20:53 לינק ישיר 

חח תחשבו שבכל מקום אחר זה היה עולה לכם מאות אלפי שקלים.
(כן, זה אומר שסיימתי לקרוא את מאמרך)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 21:01 לינק ישיר 

לא הבנתי את ההודעה, על מה הייתי צריך לשלם מאות אלפי שקלים?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 21:10 לינק ישיר 

תמונה איתי +חתימה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 21:22 לינק ישיר 

ומסטיק עגול.

עכשיו תורם של שאר הקוראים להכניס את מאמריהם....

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 21:36 לינק ישיר 

מותר להעביר ביקורת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2007 21:55 לינק ישיר 

חכה ששאר המשתמשים יכניסו את רעיונותיהם. ובינתיים, צרף את יצירתך (או צור אותה)... אנחנו מצפים ממך לגדולות

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/8/2007 23:06 לינק ישיר 

משהו שכתבתי לפני שנתיים וחצי לקראת חנוכה (מיועד להיות ד"ת קצר באימייל):
חנוכה בשונה משאר החגים היהודיים הוא חג נטול מצוות כמעט לחלוטין. בכל החגים בעולם היהודי יש את מצוות שימחת החג כאשר בכל חג האוכל מקבל ביטוי וחשיבות רבה, מעבר למצוות החג הרגילות (כמו שלוש סעודות בשבת, כזית מצה בפסח וכזית מצה בסוכה, משתה ושמחה בפורים ואפילו מצוות אכילה בערב יום הכיפורים).
לעומת זאת בחנוכה יש רק שתי מצוות: הדלקת נרות והלל,  שלהן תכלית אחת הודאה לקב"ה על הנס ופירסומו.
יסודו של חג החנוכה הוא במלחמת של החשמונאים ביוונים. היוונים בניגוד לכל שאר הגלויות לא ניסו להשמיד את עם ישראל ואפילו לא ניסו לבטל את קיום המצוות היהודי. היוונים רצו להפוך את תורת ישראל למין פולקלור וליצור ניתוק בין קיום התורה הישראלי לבין הרוחניות תוך הדגשת תורתם של היוונים והיא הסגידה לחומריות כאשר כל התכלית בעולם היא החומריות והשכל משועבד לה.
בעצם מטרתם של היוונים היה ליצור "עם ישראל" חדש, עם שמתייחס למורשתו כתרבות ותו לו ומתייחס לתורתו כחוכמה בין שאר החוכמות ולא כתורה אלוקית.
החשמונאים שהיו כהנים- שהם מכל שכבות העם היו היחידים המשרתים בבית המקדש- היו היחידים להבין את מטרת פעולתם של היוונים שכן בתור כהנים הם אלו שעוצרים בנפשםאת הכוח והיכולת לקשר בין העולם הטבעי ופעולות חומריות (כמו עבודתם במקדש) למשמעות הרוחנית העומדת מאחוריהן.
היום מעל ל2000 שנה אחרי אנו עומדים בגלות האחרונה היא גלות אדום. חז"ל (מובא במהר"ל בסיפרו "נצח ישראל") מספרים שבגלות האחרונה יהיו סממנים של שלושת הגלויות הקודמות: מצרים פרס ויוון.
עם תחילתה של  גלות זו בחרבן ביהמ"ק השני רדפו את עם ישראל צרות ויסורים בבחינות גליות שהם כנגד גלות בבל, אח"כ ניסו להשמיד את עם ישראל שהשיא היה בתקופת הנאצים ימש"ו כנגד גלות פרס שרצתה "להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים" ובעבור השנים ובימינו אנו אפשר לראות את החלק השלישי בגלות אדום ואת הסממן המרכזי שהופיע בגלות יוון - מעבר מהשמדת הגוף היהודי לפגיעה אנושה ברוח היהודית.

מלחמתם של החשמונאים הכוהנים היתה -יותר מכל- כנגד ההתיונות, להראות לכל באי עולם שתורתו של עם ישראל וחייהם של עם ישראל ה קדושים, ואף פעולות חומריות יומיומיות כאכילה וכיו"ב מקבלות משמעות רוחנית.
אנא ננצל כולנו את ימי החנוכה הקרובים לימים של התעלות רוחנית שכן הימים האלה מסוגלים לעליה יותר מכל יום אחר (וכמו שכל חג מהחגים היהודיים סגולתו טבועה בשורש הזמן ויש מה להאריך).
וכיוון שקצרה היריעה והדברים עוד ארוכים אאלץ לסיים כעת ולאחל חנוכה שמח!

זה בינתיים עד שתשרה עלי המוזה (או עד שאני אשן מספיק כדי להתאושש מהקעמפ!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2007 00:28 לינק ישיר 

בקצב של כל הכותבים פה,
ניראה לי שאולי כדאי לתחום את זה לבנים בלבד.
ולא משום ששווניסטית אני, חלילה. אלא משום שזו המציאות שהולכת להיות. אם נוסיף לכאן את שאר החברים שיחזרו מחר(?) הרי שזה ברור.

או אז תהיה התחרות שווה וצודקת.
באם לא תהינה הערות להודעתי זו, תקבלוה כעובדה. (סתאם. זה רק אם המנהלי-משנה-זמניים-בשכר יאותו להסכים לזה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2007 00:56 לינק ישיר 

מנהלי המשנה הזמניים בשכר (להלן: אני) לא נאותים בשום פנים ואופן להסכים. את חושבת שתתחמקי מחובתך האזרחית? הרי שאת טועה, טעות קשה.

אני מצפה לראות את תוכן היצירה שלך בפורום, לא יאוחר ממחר. את מפחדת בגלל שכל השאר מלבדך יהיו גברים? שכנעי את חברותייך, הניקים הנשיים שיכתבו אף הן.
זו התגובה, וממילא המשפט האחרון שלך בטל ומבוטל כעפרא דארעא.

והחברים שיחזרו מחר, עוד צריכים לנוח מכאב הבטן של הנקניקים ה"טריים" שאכלו. (סתם! שני נציגינו שם בריאים ושלמים...)

תוקן על ידי הלמדען ב- 07/08/2007 0:55:34

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/8/2007 04:12 לינק ישיר 
מעגל הדפרסיה.

פסיכולוג

יום שני, נשלח אלי לטיפול בחור. ההפניה היתה על ידי המשפחה שדאגה לשלומו.
לא הייתי צריך הרבה כדי לאבחן את ההפרעה עצמה.
המטופל נראה קודר מאוד. פניו מנסות לא להביע שום רגש עיניו קרות ומאתגרות מכוסות בחלקן העליון בעפעפיים מעט שמוטים.
התיישבתי על כורסה בעודי מחכה שהוא התיישב מולי. כצפוי, הוא לא התיישב בצורה רגועה אלא זרק את עצמו כהבעה של חוסר עניין מובהק.
שתקתי.
הוא הביט אל נקודה כללית במעלה בארון הספרים שמאחורי..סימן של שימוש במערכת הרגשות הלימבית  במקום בנאו-קורטקס.
כשתי דקות לא זזנו הוא לא הראה סימנים חיצוניים של צורך לדבר או עניין כלשהוא בסובב אותו.
במקום לעפעף במהירות הוא סגר את העיניים לכמה רגעים ופתח אותם שוב בעודו נושם נשימות עמוקות ובעלות דפוס יהלום.
אילו הייתי מצייר גרף לדפוס הנשימה הוא היה נראה כמו פונקציית סינוס ללא חלקה התחתי.
בדרך כלל אני נותן למטופלי להתחיל לדבר על מנת שירגישו כי הם פועלים למען עצמם. אבל במקרה הזה האדם שמולי בהחלט היה מסוגל להשלים את מכסת השעה בשתיקה וללכת כאילו לא קרה דבר.
אדיש ואפתי כלפי חוץ בעוד בתוכו משתוללים רגשות.

"אז..בשביל מה באת אלי?" בשלב זה הקליינט המדופרס קשות חושב "כדי שתעזור לי" ומוסיף גיחוך ציני בינו לבין עצמו.
"לא יודע, תגיד אתה.." - אני לא מעניין את עצמי לכן אתה אמור לגלות עניין בי כדי שתתחיל קומניקציה בכלל.
"לא היית עושה מאמץ להגיע לפה רק כדי לשבת" - לעצמו הוא עונה "לא אכפת לי" אבל הוא לא יכול לענות תשובה כזאת לי כי אז הוא מודה בפניי שלא אכפת לו מעצמו.
אינטרס הגאווה האישית משחק פה לטובתי. כיוון שאדם הנמצא במצב דפרסיבי מסתכל על העולם בפסימיות "למודת נסיון" חושב שהוא היחיד שרואה את המציאות המרה כפי שהיא ולכן ההגיון שלו הוא הקובע. למרות שהוא מודע שזה לא המצב האידיאלי של אדם נורמלי.
הוא רק שתק.
"אתה לא מזהה שום בעיה בהתנהלות שלך?" מגרה את הגאווה שלו.
"יכול להיות. אבל מי אמר שאפשר לעשות משהו לגבי זה" מחפש פתרון קל ומהיר? לא חביבי זה לא עובד ככה.
רבים מהמדוכאים חושבים שהבעיה שלהם יכולה להפתר באחת. אם רק תהיה להם סיבה לשמוח, אם רק היה להם משהו לעשות בחיים.
שתקתי.
"ניסיתי לפתור את זה בעצמי אבל זה לא הצליח" אני אומר לך כבר עכשיו לי לבד אין סיכוי.
"אולי לא עשית את הדברים הנכונים"
"ניסיתי לעשות דברים שאני אוהב, לשמוע שירים ולכתוב. אבל כל מה שהשגתי זה שקיעה גדולה יותר".
"עשית אותם או לא?"
"ניסיתי"
"למה לא עשית"
"לא היה לי כוח לעשות אותם"
לא היה לי כוח לעזור לעצמי לכן אני בכלל לא חושב שאני יכול לעזור לעצמי. כי אם היה לי כוח לעזור לעצמי כנראה שהייתי במצב פחות גרוע ממצבי כרגע ולכן הייתי חושב שהייתי יכול לעזור לעצמי.
"למה אתה חושב שהגעת למצב הזה?"
"לא יודע ולא מעניין אותי"
תתרחק.
"לא קמת בוקר אחד ואמרת 'בשביל מה לקום מהמיטה' נכון?!"
"נכון אז מה?" תתרחק אמרתי.
"מתי זה התחיל"
"לפני שלושה חודשים" אני עמוק בתוך זה וכנראה התובנות שייצרתי במשך כל הזמן שישבתי וחשבתי עם עצמי הרבה יותר חכמות משלך.
"מה קרה לפני?"
"כלום". משהו בתפיסה מנטלית שאינני יכול להבין.
בנקודה הזאת הוא הוא מעפעף פעמיים במהירות ורוטט  קלות.
באותה השניה הבנתי מה הגורם. הבחור חי בהאשמה ושנאה עצמית רגש שהמוח מדמה אותו מעט מתחת ללב ככדור אש בוער
 - אין לי מה לחפש מאיפה זה מתחיל אלא איפה זה קיים כרגע.  ואני יודע מה לעשות כדי לחשוף את זה..

מטופל
הפסיכולוג האדיוט הזה, מה הוא חושב שאם הוא ימצא למה התחלתי להיות כ"כ מדוכא אני אשמח יותר? איך זה פותר את הבעיות שלי בכלל?
יעזור לי הא?! איך אדם שמעולם לא חווה את מה שאני מרגיש יכול בכלל לדבר על זה?
פסיכולוג הצחקתם אותי, הכל הם לומדים בתיאוריה..מה "עלולה" להיות הסיבה ומה "אולי" יהיה הפתרון.

"מה הבעיות שלך עם עצמך" הוא שאל אותי. בעיות שלי עם עצמי? הוו-הוו הרבה
"אני רוב היום במיטה. לא עושה כלום לפעמים גם לא ישן, רק חושב ובקושי אוכל." לכולם נמאס להגיד לי 'יהיה טוב' וגם לי נמאס לשמוע. איך יהיה טוב אם אף אחד לא מנסה בכלל לגרום לי לשמוח? אבל למה אני תמיד אשם?
"אז למה אתה לא יוצא מהמיטה ועושה משהו עם עצמך?" שאלה מצויינת. בשביל מה באתי אם לא בשביל לשמוע את התשובה שלה?
"כלום לא מעניין אותי" וזה נכון.
"גם לא אתגר אינטלקטואלי?"
"אם חבר צריך עזרה אני אעזור לו. לעצמי זה לא מעניין" משעמם לי בחיים?
"לא משמח אותך שאנשים חושבים שאתה אדם חכם ומכבדים את דעותך?"
"לא ,אף אחד לא חושב כמוני ולא ממש מכבדים את הדעות שלי"
זה יותר בעיה שלהם משלי.
"אולי אתה יותר מדי חכם בשבילהם"
"ברור"
"אז מה בחור חכם כמוך עושה במצב כזה?"
אוכלרעל וקופץ בנג'י בלי חבל..
"משכנע אותם"
"ואז אתה שמח?" בטח....גם פוצח בריקודים איריים.
"לא, הם לא תמיד משתכנעים" חבורת אדיוטים. במקום להקשיב לדעות שלי הם מעדיפים לעשות דברים אחרים. אני..שאמור להיות הכי חכם בינהם צריך לשכנע טיפשים ממני..בשביל מה צריך חברים בכלל?
"אבל אתה חכם- איך הם לא משתכנעים?" הווו יפה פרופסור..שאלה חשובה שאלת. אנא פנה למשיבון האוטומטי שלי וקבל פרס.
"אל תשאל אותי".
בעצם למה אני לא משכנע באמת? הרי תמיד הייתי החכם שבחבורה מצחיק וחייכן- לאיפה הכל נעלם? למה נהפכתי בכל כך מעט זמן? האם האני הישן שלי עוד קיים?!
נו בטח..מאז שהגעתי לפה הג'ינג'י גזר הזה משחק אותה יותר חכם.
הפסיכולוג שתק. חופשי, תן לי להתבשל במיץ של עצמי- מכיר את השיטות שלכם.
"הג'ינג'י" אמרתי "הם חושבים שהוא יותר חכם ממני"
"ומה אתה חושב?" שאל הפסיכי לאחר מספר שניות. די ברור לעולם מה אני חושב.
"אני יותר חכם- אבל הם חושבים שהוא"
"למה לא תראה להם שאתה הוא החכם?" למה לא באמת? אני מפחד שאני אצא טיפש - גוש של אשמה בערה בי - אני לא מסוגל להוכיח לאף אחד שאני מקום ראשון..כל עוד אני נמצא
עם הגי'נג'י הזה אני תמיד אשאר מקום שני. אני שונא את זה. אפילו בעיניי עצמי אני לא מסוגל להביא את עצמי למקום ראשון. מסרב לפתוח את הפה כי אני מפחד.
איזה אדיוט אני.
אני לא נותן לעצמי להבהיר את מה שאני רוצה לומר כי אני מפחד שאני לא אצא מקום ראשון. אבל ככה אני באמת לא מגיע למקום ראשון...עכשיו אני סתם דפוק.
איזה טמבל אני.
אולי באמת לא נועדתי להיות מקום ראשון? אולי הג'ינג'י באמת יותר חכם? אז ברור שאני לא אפתח את הפה..כי אז אני גם אקבל אישור שאני לא משהו משהו.
אני פרפקציוניסט?
אז מה עדיף? לסתום בשקט ולדמיין אותי הכי טוב או להתחיל לצבור ידע ולהשתפשף בחכמה?
קום ועשה מעשה.
אבל אם זה לא ילך אני אצא הרבה יותר דפוק. גם כסיל מחריש חכם יחשב. עדיף לסתום.
אז עכשיו הפכתי פתאום לכסיל?
בטח כסיל..מקום שני אמרנו, לא? אולי גם זה לא..
גם זה לא ? אז..

מה אני?
מי אני צריך להיות?
מה אני מצפה מעצמי?

הפסיכולוג קטע את רצף המחשבות שלי וכחכח בגרונו.
"שאלתי למה לא תראה להם שאתה החכם"
הבלתי נמנע הגיע.
"אני מפחד"
"ממי?"
"ממי שאני עלול לגלות שהוא אני"

-------
(נ.ב. לאחר ההבנה הזאת ומספר חודשים של שיקום עצמי הוא יצא מזה. וחי דה וידה לוקה.)

הכותב אינו פסיכולוג, אין לראות בדברים המלצה רפואית או קוגנטיבית.
הכותב אינו מדוכא. אין לראות בדברים הלך מחשבה מסויים.
בחיים האמיתיים השיחה והלך המחשבות הרבה יותר סוערים ומבולבלים. מפאת הגבלות לא הרחבתי יותר מדי.
אין לראות את סגנון החיים דה וידה לוקה בתור המלצה :)
נסיון להזדהות עם רגש,אם לא חווית דיפרסיה לרוב ידחה. 
לא הזכרתי ענייני התאבדות כדי לא לקחת רעיון מלמדען.
השעה מאוחרת כי רק עכשיו הצלחתי למצוא זמן בו אני וסביבתי שקטים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/8/2007 16:44 לינק ישיר 

עוד משהו שכתבתי לפני יותר משנה. חח מכוון לנשים...

במסכת ברכות דף יז עמוד א מובא המאמר הבא:
אמר ליה רב לרבי חייא: נשים במאי זכיין? באקרויי בנייהו לבי כנישתא, ובאתנויי גברייהו בי רבנן, ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן.
ובתרגום לעברית "נשים במה זוכות? שלוקחות את בניהם ללמוד בביה"כ, ושולחות בעליהן לבית המדרש, ונותנות רשות לבעליהן ללכת ומחכות עד שישוב."

כשאדם עולה לעולם האמת, אחת השאלות שהוא נשאל הוא "קבעת עיתים לתורה" (שבת דף י' ע"א) וכמו שכתוב בקידושין מ ע"א: "אין תחילת דינו של אדם אלא על דברי תורה".
נשים לא מצוות על לימוד תורה כמו גם על מצוות עשה שהזמן גרמן, לכן השאלה היתה מה תהיה זכותן לעתיד לבוא שכן הפירוש הפשוט של המילה "זכיין"  הוא "זוכות".
ועל כך עונה הגמרא את מה שכתבנו לעיל.

ר' יונתן אייבשיץ זצ"ל בעל הספר יערות דבש הציע פירוש קצת אחר.
כל שנה בהגדה של פסח אנו אומרים את דרשתו של ר' אלעזר בן עזריה:
"הרי אני כבן 70 שנה ולא זכיתי שתאמר יציאת מצרים בלילות, עד דרשה בן זומא וכו..."
ר' עובדיה מברטנורא במסכת ברכות מבאר את הדברים ואומר: "לא זכיתי- לא נצחתי לחכמים"
כלומר ביאור המילה "זכיתי" הוא "ניצחתי".
כל מהלך חייו של אדם רצופים בניסיונות. רובנו חושבים שניסיון צריך לבוא דווקא בצורה של התמודדות גדולה, מעין חטא העגל או משהו.
ניסיונות יכולים להגיע בהמון צורות. לקום לזקן באוטובוס זה ניסיון (אף שזו לא בהכרח מצווה-מ.ש; הוספה מאוחרת). יש כאלה שלומר למוכר שהחזיר עודף קצת יותר - הוא נסיון.
ניסיון יכול להיות לזכור לברך על משהו שאני מכניס לפה, או לחילופין לשים לב למה שאני מוציא מהפה (במיוחד אחרי שאמא זרקה  לי משהו שאני צריך) או  אפילו לומר מודה אני בבוקר.

חז"ל עמדו על הדבר ונתנו שלל עצות לסוגים שונים של התמודדיות. אחת העצות שנתנו חז"ל בגמרא במסכת קידושין דף ל' עמוד ב, היא עצה של:
"כך הקב"ה אמר להם לישראל: בני, בראתי יצר הרע ובראתי לו תורה תבלין,
 [ואם אתם עוסקים בתורה - אין אתם נמסרים בידו, שנאמר: (בראשית ד) הלא אם תטיב שאת, ואם אין אתם עוסקין בתורה - אתם נמסרים בידו, שנא': לפתח חטאת רובץ, ולא עוד, אלא שכל משאו ומתנו בך, שנאמר: ואליך תשוקתו, ואם אתה רוצה אתה מושל בו, שנאמר: ואתה תמשל בו. ת"ר: קשה יצר הרע, שאפילו יוצרו קראו רע, שנאמר: (בראשית ח) כי יצר לב האדם רע מנעוריו]"

כלומר אחת העצות היעוצות לנצח במלחמה נגד היצר והחשובה שבהן היא לימוד התורה.
אך כמו שאמרנו לעיל, הרי נשים אינן מצוות על לימוד התורה והן פטורות ממנו וכיצד הן ינצחו במלחמת היצר שעצה נגדו היא לימוד התורה?
על כך, אומר ר' יונתן אייבשיץ, עונה הגמרא בשאלה "נשים במה זכיין", אין הפירוש רק במה נשים זוכות, אלא כמו שפירשנו ש"לזכות" משמעותו  "לנצח", כלומר מהו הכלי של האישה היהודית לנצח במלחמה שלה נגד היצר, ועל כך עונה הגמרא:  שלוקחות את בניהם ללמוד בבית הכנסת ושולחות את בעליהן לבית המדרש ללמוד תורה.
ויותר מכך, ידוע מאמר חז"ל בקידושין מ. : מחשבה רעה אין הקב"ה מצרפה למעשה, מחשבה טובה הקב"ה מצרפה למעשה"
כלומר הקב"ה מתייחס למחשבה של אדם לעשות מצווה כאילו הוא עשה את המצווה עצמה.

וממילא העצה יעוצה.

תוקנו שגיאות והוכנסה ההוספה לעיל.

תוקן על ידי משגיחשליטא ב- 07/08/2007 16:53:26

הִנֵּה-זֶה עוֹמֵד, אַחַר כָּתְלֵנוּ--מַשְׁגִּיחַ מִן-הַחַלֹּנוֹת, מֵצִיץ מִן-הַחֲרַכִּים (שה"ש ב,ט) עיין המיטיב שיר לבעל ההעמק דבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2007 10:40 לינק ישיר 

המליונר, אני מכיר את כשרון הכתיבה שלך... קדימה בוא תוכיח אותו כאן מעל גלי האתר. ישיבה_אחת, הצהרת באזניי כמה פעמים על יכולותיך המדהימות בתחום... קדימה, בוא נראה אותך...
בעל_הדיעה, לפי מה שכתבת לי הן בפורום והן במסנג'ר, ולפי השיחות הארוכות שניהלנו, דומה עלי כי אתה הוא האיש להראות למתחרים בתחרות זאת, ***** **** *** ** *****... מחכה בכליון עיניים לראות את יצירותיכם...

מצטער שתיקנתי, אבל אני חייב.

תוקן על ידי ישיבה_אחת ב- 08/08/2007 12:43:19

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בעולם הישיבות > תחרות כתיבה חופשית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.