|
|
| נשלח ב-1/9/2009 11:10 |
|
| |
כי אין לי תשובה.במקום תשובה נתתי הסבר חלקי, ע"י שמקרב אותנו אל ההבנה של המכנה המשותף לטעם שבכתוב לטעם שהבאת מחז"ל
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2009 13:05 |
|
| |
חסידות-
ההבדל בין אדום- לעמון ומואב.- עמון ומואב הם בעצם ממזרים! אלא מה- כשהממזרים הללו נדבקו בדרכי אברהם אבינו- עושי חסד והכנסת אורחים, לא עמדו והקפידו על יחוסם,
אבל- כשלא קדמו את עם ישראל- בלחם ומים, ר"ל עזבו את דרך הכנסת האורחים של אביהם לוט, אז- הם פשוט ממזרים, וממזר לא יבא בקבל ה'!!!
ואם תרצה לשאול, אולי, הם חיו בעוני רב ופשוט לא היה להם, במה להכניס אורחים?
אומרת התורה- לא היה להם??? אבל כסף לשלם לבלעם בשביל לקלל היה להם?? ממזרים פשוט ממזרים!!!
|
|
| נשלח ב-21/8/2010 22:08 |
|
| |
שבוע טוב לכולם:
תראו איזה מתיקות בפשט של הרשב"ם
רשב"ם דברים פרק כא
(כג) כי קללת אלהים תלוי - כשרואין בני אדם את התלוי רגילין לקלל את הדיינין (=אלוהים) או קרובים של הרוג או שאר בני אדם לפי שפעמים על עבירה מועטת הוא נהרג כמו מקושש, והקב"ה אמר [אלהים (= דיינים)] לא תקלל, לפי שרגילין בני אדם לקללם ולכך לא תלין נבלתו אלא קבר תקברנו [ביום ההוא.
התורה דואגת ומבינה את הכעסים שיש בעם כלפי הדיינים והשופטים, ולכן מיד לקבור אותם,
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2010 23:15 |
|
| |
מקס- שבוע טוב התורה עצמה מגלה רגישות מיוחדת ביחס לשבועיים , כאילו ממש נכתבה בשביל דורנו וימנו אלה.
דברים פרק כא
(י) כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל אֹיְבֶיךָ וּנְתָנוֹ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בְּיָדֶךָ וְשָׁבִיתָ שִׁבְיוֹ: (יא) וְרָאִיתָ בַּשִּׁבְיָה אֵשֶׁת יְפַת תֹּאַר וְחָשַׁקְתָּ בָהּ וְלָקַחְתָּ לְךָ לְאִשָּׁה: (יב) וַהֲבֵאתָהּ אֶל תּוֹךְ בֵּיתֶךָ וְגִלְּחָה אֶת רֹאשָׁהּ וְעָשְׂתָה אֶת צִפָּרְנֶיהָ: (יג) וְהֵסִירָה אֶת שִׂמְלַת שִׁבְיָהּ מֵעָלֶיהָ וְיָשְׁבָה בְּבֵיתֶךָ וּבָכְתָה אֶת אָבִיהָ וְאֶת אִמָּהּ יֶרַח יָמִים וְאַחַר כֵּן תָּבוֹא אֵלֶיהָ וּבְעַלְתָּהּ וְהָיְתָה לְךָ לְאִשָּׁה: (יד) וְהָיָה אִם לֹא חָפַצְתָּ בָּהּ וְשִׁלַּחְתָּהּ לְנַפְשָׁהּ וּמָכֹר לֹא תִמְכְּרֶנָּה בַּכָּסֶף לֹא תִתְעַמֵּר בָּהּ תַּחַת אֲשֶׁר עִנִּיתָהּ:
רש"י לקחת לך לאשה - לא דברה תורה אלא כנגד יצר הרע. שאם אין הקדוש ברוך הוא מתירה ישאנה באיסור. הסיפא של רש"י תמוה מאד- הרי את הרעיון הזה אפשר להגיד על כל עבירה ועבירה, אם לא יתירו חזיר -נאכל בלי התר- אז יתירו? נראה לי כי דברה תורה כנגד ישר הרע שיש בכל אחד מאתנו, להתעמר לבזות כל מי שחלש מאתנו בעיקר שבויים, שאנחנו אוהבים להתעמר בהם ולהראות להם מי כאן הבעל בית. אומרת לנו התורה השבויה יפת התאר - לא השפחה שלך, אתה צריך להתיחס אליה כמו בן אדם -אל בן אדם, תן לה את התנאים האנושיים המינימלים, בגדים להחלפה, סידור וגילוח השיער. שתתאים לסביבה, תן לה להתרחץ, ובעיקר תל לה את הזמן שהיא תיפרד במחשבתה מאביה ואמה- כן גם לה יש אבא ואמא -שהיא אוהבת, ועכשיו עליה להפרד מהם מחשבתית. אבל העיקר תן על ליבך- היא לא קישוט לגבורתך הגדולה בשרותך הצבאית, אל תשויץ איתה- ובעיקר אל תתצטלם איתה להראות לחברה, ואל תכניס את התמונות לפייסבוק, היצר הרע של לא להיות בן אדם חזק מאד- תתגבר עליו- כי אתה בן אדם יהודי. שלא יהיה איכפת לך איך האחרים נוהגים- אתה תהיה בן אדט.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2010 23:52 |
|
| |
ירוחם: שבוע טוב לך ויפה מאוד הווראט שלך,
חשבתי השבת למה לא לומדים חיוב מצוות כיבוד אב ואם גם אצל הגויים מפרשת השבוע, וּבָכְתָה אֶת אָבִיהָ וְאֶת אִמָּהּ יֶרַח יָמִים
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2010 23:58 |
|
| |
ירוחם:
אגב יש עוד דברים שמותרים ועל תספר לחברה (בצחוק)
רמב"ם הלכות מלכים פרק ח חלוצי צבא כשיכנסו בגבול העכו"ם ויכבשום וישבו מהן, מותר להן לאכול נבלות וטרפות ובשר חזיר וכיוצא בו, אם ירעב ולא מצא מה יאכל אלא מאכלות אלו האסורים, וכן שותה יין נסך, מפי השמועה למדו ובתים מלאים כל טוב ערפי חזירים וכיוצא בהן. הלכה ב
וכן בועל אשה בגיותה אם א תקפו יצרו, אבל לא יבעלנה וילך לו, אלא מכניסה לתוך ביתו, שנאמר וראית בשביה אשת יפת תואר, ואסור לבעול אותה ביאה שניה עד שישאנה. הלכה ג
אין אשת יפת תואר מותרת אלא בשעת השביה, שנאמר וראית בשביה, בין בתולה בין בעולה בין אשת איש שאין אישות לעכו"ם, וחשקת אע"פ שאינה יפה, בה ולא בחברתה שלא יבעול שתים, ולקחת לך לאשה שלא יקח שתים ויבעול אחת ויניח אחת לאביו או לאחיו, ומנין שלא ילחצנה במלחמה, שנאמר והבאתה אל תוך ביתך, יכניסה למקום ואח"כ יבעול.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 00:20 |
|
| |
מקס התורה היא נצחית- והיא בהחלט מתאימה לרוח התקופה שאנו חיים בה, ומכאן נצחיותה לפחות במקרה הזה, כל ענין אחר לגופו. הרמב"ם- לעומת זאת פסק לפי רוח תקופתו, היום הוא לא היה פוסק כך- כך נראה לי.
השבוע היה יום פטירתו של הרמ"ק- רבו של האר"י בהספדו הנרגש ציטט האר"י את הפסוק מהפרשה, דברים פרק כא כב) וְכִי יִהְיֶה בְאִישׁ חֵטְא מִשְׁפַּט מָוֶת וְהוּמָת וְתָלִיתָ אֹתוֹ עַל עֵץ:
והסביר כך-וְכִי יִהְיֶה בְאִישׁ חֵטְא מִשְׁפַּט מָוֶת - אם אדם יהיה חטא- מלשון חוסר- משפט מות, כלומר לא יגיע לו למות- ומת- ולמרות זאת הוא מת? וחלית אותו על העץ- תלית את סיבת מותו על חטא האכילה מעץ- מעץ הדעת
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 06:41 |
|
| |
דא"ח בעת רעווא דרעווין
בהפטרה לפרשתנו אומר הנביא ישעיהו על יחס הקב"ה לכנסת ישראל: "ואשת נעורים כי תמאס אמר אלוקייך" ובהפטרה לפרשת מסעי אומר הנביא ירמיהו על יחס כנ"י להקב"ה: "הלא מעתה קראת לי אבי אלוף נעוריי אתה".
קורה לפעמים שמאורע בחיים מתחבר ומתאחד למאורע זכור ולא ידוע מהיכן וממתי, מבהקיץ או מבחלום.
חיפוש האדם משחר נעוריו את חבר ואת חברת החיים המיוחלים יוצר במחשבתו משבצת מיוחדת עבור נושא החברות הלזו.
במשך החיים יפגוש האדם במעט או בהרבה מועמדים להשתבץ במשבצת זו. ישנם כאלה שמלכתחילה יזוהו כבלתי מתאימים למשבצת ואף לא ייעשה ניסיון לבדוק את התאמתם אבל ישנם שייראו כמתאימים ואף ייעשו מאמצים לראותם ככאלה מלכתחילה ולשבצם במשבצת בהנחה שהם הם המיוחלים עד רדת ההתלהבות וגילוי אי התאמות שינכיחו את שיבוצם כשכני ולא מזגי.
יש ורק לאחר זמן רב והתבגרות רבה מתגלה כאלוף נעורים או אשת נעורים. זה תיאור הקשר בין ה' אלוקי ישראל לעמו ישראל ביד נביאיו. רק בהתבגר העולם והאדם ידעו כמו המחבר מאורע עכשוי למאורע בעבר הבלתי ממוקם במקום ובזמן, בהקיץ או בחלום, כי מאז ומעולם אותו אלוף נעורים שרצו לשבץ במשבצת החברות אינו אלא הקב"ה וממילא נזכה למצב של אשת נעורים שאין בה מאיסה.
ואגב, בהקשר זה אלי, תודה על יילי!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 10:46 |
|
| |
קידושין דף לט:
כתיב: +דברים ה+ למען יאריכון ימיך ולמען ייטב לך, בשילוח הקן כתיב: +דברים כב+ למען ייטב לך והארכת ימים, הרי שאמר לו אביו עלה לבירה והבא לי גוזלות, ועלה לבירה ושלח את האם ונטל את הבנים, ובחזירתו נפל ומת, היכן טובת ימיו של זה? והיכן אריכות ימיו של זה .
הגמרא הזובכלל לא מובנת- הרי בתורה כתוב
דברים פרק כב פסוק ו
כִּי יִקָּרֵא קַן צִפּוֹר לְפָנֶיךָ בַּדֶּרֶךְ בְּכָל עֵץ אוֹ עַל הָאָרֶץ אֶפְרֹחִים אוֹ בֵיצִים וְהָאֵם רֹבֶצֶת עַל הָאֶפְרֹחִים אוֹ עַל הַבֵּיצִים לֹא תִקַּח הָאֵם עַל הַבָּנִים:
רש"י כי יקרא - פרט למזומן:
הרי הבן לא קיים את מצוות שילוח הקן- ומצוות כיבוד אב הוא לא היה צריך לקיים- כי מצוות האב היתה בעבירה של צעב"ח.
ובעניין שילוח הקן- יש הרבה מהרבנים והמקובלים המחזרים לקיים את מצוות שילוח הקן- כזירוז הגאולה,(הרבי מסאטמר- ר יואליש. בא במיוחד לחזר אחר המצווה של כי יקרא
ואינם מבינים פשט פשוט בתורה- יקרא ולא שתחר אחרי מציאתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2010 11:18 |
|
| |
.
כבר שנים שאני תמה
מדוע אתם מחזרים דוקא אחר מצוות ששילוח הקן? יש עוד מצוה בפרשתינו בה מובטחת אריכות ימים!
אני, קל לי. במקום לחזר אחר קיני ציפרים, אני מוודא שלא תהא לי בכיסי אבן ואבן, וכבר אריכות הימים מובטחת.
מאד תמה אני על אלו הזוכרים היטב את מצוות שילוח הקן, אך איפה ואיפה בידם.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 20:35 |
|
| |
שבוע טוב לכולם,
ארבעים יכנו: אמר רבא: כמה טפשי שאר אנשי (כמה טיפשים הם כת ההשקפה) דקיימי מן קמי ספר תורה (שקמים מפני כבוד ספר תורה) ולא קימי מקמי גברא רבא (ולא קמים בפני תלמיד חכם) דאלו בספר תורה כתיב: "ארבעים יכנו", ואתו רבנן בצרי חדא, (בתורה כתוב ארבעים ובאים החכמים ומורידים)
(מדרש הגדול)
אז מי יותר חשוב החכם או התורה ?? טיפש מי שחושב שהטקסט יותר חשוב !! זו דעת חז"ל על כת ההשקפה = טיפשים,
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 21:13 |
|
| |
שבוע טוב
דברים פרק כא (יא) וְרָאִיתָ בַּשִּׁבְיָה אֵשֶׁת יְפַת תֹּאַר וְחָשַׁקְתָּ בָהּ וְלָקַחְתָּ לְךָ לְאִשָּׁה:
רש"י נתן ליבו על הבעיה במילה -אשת- הרי היה צריך להיות אשה יפת תאר רשי מתרץ תרוץ משונה ודחוק- הכוונה אשת איש,
האם במילה אשה יפת תאר- לא יכולה לכלול אשת איש? אם הפסוק היה מתכון לאשת איש. הרי בהמשך ג) וְהֵסִירָה אֶת שִׂמְלַת שִׁבְיָהּ מֵעָלֶיהָ וְיָשְׁבָה בְּבֵיתֶךָ וּבָכְתָה אֶת אָבִיהָ וְאֶת אִמָּהּ יֶרַח יָמִים וְאַחַר כֵּן תָּבוֹא אֵלֶיהָ וּבְעַלְתָּהּ וְהָיְתָה לְךָ לְאִשָּׁה
היתה אמורה לבכות גם על אישה- בעלה. איזה מסר מוסרי זה - שלא מסםיק שלוקחים שבויה לאשה. לקחת אשת איש? (
כא) וּרְגָמֻהוּ כָּל אַנְשֵׁי עִירוֹ בָאֲבָנִים וָמֵת וּבִעַרְתָּ הָרָע מִקִּרְבֶּךָ וְכָל יִשְׂרָאֵל יִשְׁמְעוּ וְיִרָאוּ: ס רש"י ובן סורר ומורה נהרג על שם סופו, הגיעה תורה לסוף דעתו, סוף שמכלה ממון אביו ומבקש לימודו ואינו מוצא, ועומד בפרשת דרכים ומלסטם את הבריות, אמרה תורה ימות זכאי ואל ימות חייב:
א. נניח- אבל ליסטים- או אפילו רוצח. דינו בסיף. מיתה קלה יותר מסקילה??? וליסטים דינו איתה מיתה?
ב. האם רש"י שכח את מה שהוא דרש בפ' ישמעל רש"י בראשית פרק כא פסוק יז באשר הוא שם - לפי מעשים שהוא עושה עכשיו הוא נדון ולא לפי מה שהוא עתיד לעשות, לפי שהיו מלאכי השרת מקטרגים ואומרים רבונו של עולם, מי שעתיד זרעו להמית בניך בצמא אתה מעלה לו באר. והוא משיבם עכשיו מה הוא, צדיק או רשע, אמרו לו צדיק, אמר להם לפי מעשיו של עכשיו אני דנו וזהו באשר הוא שם
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 21:14 |
|
| |
מקס שבוע טוב
קידושין לג עב ,מהו לעמוד מפני סת אמרו קל וחומר מפני לומדיה עומדים על ספר תורה לא כל שכן , עיין רן ותוס שתירצו דהסוגיא במכות דהני טפשאי מתכוונת דכל מה שקמים בפני ספר תורה הרי למדו מתלמיד חכם בקל וחומר ואם כן למה אין עומדים רק בספר תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 21:38 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | מקס שבוע טוב
קידושין לג עב ,מהו לעמוד מפני סת אמרו קל וחומר מפני לומדיה עומדים על ספר תורה לא כל שכן ,
עיין רן ותוס שתירצו דהסוגיא במכות דהני טפשאי מתכוונת דכל מה שקמים בפני ספר תורה הרי למדו מתלמיד חכם בקל וחומר ואם כן למה אין עומדים רק בספר תורה. |
|
צטטי את המדרש כי המדרש מסביר למה הם טיפשים, הרי הם (החכמים) שולטים והם קובעים מה ואיך ולא התורה,
"דאלו בספר תורה כתיב: "ארבעים יכנו", ואתו רבנן בצרי חדא"
|
|
|
|
| נשלח ב-10/9/2011 21:44 |
|
| |
נשאלתי התורה מלאה במצוות הומניות -שילוח הקן- לא תחסום שור בדישו - לא תחרוש חמור ושור יחדיו- כי תראה חמור רעך- עזוב תעזוב עימו- חלל באדמה-לא תכרות את עצה- וכו וכו לעומת זאת- אין כל התחשבות באדם באשר הוא אדם- השמדתם והריגתם של נשים גברים וטף-7 העמים- הריגת במלחמה של הגברים ביתר העמים. -מחייתו של עמלק. שאל אותי- מה אתה אומר? עניתי לי מה שעניתי לו! מענין אותי מה אתם אומרים? לאחר שאחדד את השאלה. בדברי ה' בעצמו.
יונה פרק ד
י) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אַתָּה חַסְתָּ עַל הַקִּיקָיוֹן אֲשֶׁר לֹא עָמַלְתָּ בּוֹ וְלֹא גִדַּלְתּוֹ שֶׁבִּן לַיְלָה הָיָה וּבִן לַיְלָה אָבָד: (יא) וַאֲנִי לֹא אָחוּס עַל נִינְוֵה הָעִיר הַגְּדוֹלָה אֲשֶׁר יֶשׁ בָּהּ הַרְבֵּה מִשְׁתֵּים עֶשְׂרֵה רִבּוֹ אָדָם אֲשֶׁר לֹא יָדַע בֵּין יְמִינוֹ לִשְׂמֹאלוֹ וּבְהֵמָה רַבָּה:
|
|
|
|
|