בית פורומים עצור כאן חושבים

על המתמטיקה של הייחוס

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/9/2007 19:10 לינק ישיר 

שנרב:
1.מה עם הנושא של חזקה?הרי חזקה לא ניחשבת אפילו ספק?
פעם שמעתי מרב שאם חכמים פסקו על משהו שהוא כשר הרי אין בזה איסור(וזה לא מטמטם) גם אם בפועל זה טרף.נראה מהדברים שלך שזה גישה שלא כ"כ מקובלת עליך אז אשמח תתיחס לנקודות הבאות:

א.ביטול-. אדם שנפלה לו חתיכה של חזיר עם 60 חתיכות כשרות מותר לו לאכול הכל מדאוריתא והרי הוא ודאי עובר על איסור אלא שהתירו לו את זה(ושמעתי שאסור להחמיר בדבר זה).אפשר אמנם לתרץ שעדיף שתאכל חתיכת חזיר מאשר שתזרוק הכל ולכן אתה אוכל בגלל שזה הרע במיעוטו אבל זה קשה(וצ"ע בדבר שיש לו מתירין)
*--**
לגבי דוגמתך עם בשר ששווק בחזקת "כשר" הרי שאפשר להגיד שאם לא נתגלה שהוא טרף הוא כשר על פי ההלכה(הרב יגיד לאכול אותו) ולכן הוא באמת כשר ואם התגלה הרי הגילוי פוסל אותו מבחינת ההלכה(הרב יפסול אותו) ולכן הוא גם טרף

ב. חזקה-אדם שקרא קריאת שמע, ואחרי "ובשעריך" המשיך "למען ירבו" ואחרי זה נתעורר לו ספק לא חוזר לפרשה ראשונה(רמב"ם הל' ק"ש ב י"ד-מתוך האתר של מכון ממרא    http://www.mechon-mamre.org/i/2102.htm )
ואפילו טרחה קטנה כזאת של כמה דקות לא מטריחים אותו במקום חזקה(רמב"ם כותב הרגל לשונו-אבל נראה לי שזה כמו חזקה) אפילו שבמהלך הדורות הרבה יהודים לא יקראו ק"ש ויבטלו מצוה דאוריתא.
לכן אולי אפשר להגיד שבכל מקרה הוא כן קרא ק"ש מבחינה הלכתית(אפילו שלא  תמיד במציאות).גם פה אפשר אולי להגיד שעדיף שלא תקרא מאשר שתבזבז כמה דקות  אבל זה דחוק

הדברים שאני אומר כאן אולי נשמעים קצת "רוחנים" אבל אולי מכיון שהעיקר זה רצון ה'("רחמנא ליבא בעי") אפשר להגיד שמעלה עליו..כאילו וכו' אבל זה  מעלה מסקנה בעיתית(אבל נראית לי נכונה) שהעיקר זה רצון ה' (והוא מתבטא בהלכה) ולא הקיום הטכני במציאות של המצוות

2.אם כבר חוששים לממזרים,מה לגבי הגוים שאולי ניטמעו בנו במהלך השנים וילדיהם הם גוים ודאי(גם אם נישאו לממזרים) והרי ילדיהם כבר גדלו לתוך יהדות(נניח במשפחה דתית) ונראה לי שהם לא צריכים גיור אפילו ואז אנחנו נפטרים מהבעיה של הממזרים.
אמנם זה מודל מתמטי אחר כי רק כחצי מהילדים במשפחות מעורבות כאלו הם גוים ואני קצת מתקשה מבחינה מתמטית האם הממזרים יגברו או הגוים שנולדו לתוך יהדות ואולי תחכימני.אמנם בעית הכהנים לא נפתרת
*--**

גם אני מצטרף לאמירתך שאין בדברים האלה משום פסיקת הלכה וכל אחד ישאל את רבו

תוקן על ידי סרוג_הכיפה ב- 19/09/2007 19:13:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/9/2007 23:38 לינק ישיר 

סרוג,

1. לא הבנתי מה עניין חזקה לכאן. בכל אופן הגמרא בחולין מוכיחה שאזלינן בתר רובא ממקלל אביו (ולא חוששים לכך שאמו זינתה ומי שגדל בביתו אינו אביו).  הא קמן שגם כשיש חזקה עדיין הספק יכול להתעורר וצריך רוב לפשוט אותו.

2. לדבריך שאם חכמים פסקו על משהו שהוא כשר אזי אין באכילתו שום בעיה גם אם הוא באמת טרף, קשה ממסכת ערוכה בהוריות שיש צורך בכפרה גם בהורו בי"ד הגדול בטעות ועשה הקהל על פיהם (ואם לא מתקיימים תנאים מיוחדים כמו רוב ציבור ורוב שבטים וכו' אזי כל אחד מן היחידים צריך להביא חטאת.

3. לעצם העניין יש דעות שמאכ"א מטמטמות גם כשאוכלם בהיתר  או באונס עין ש"ך, ט"ז ורמ"א ביו"ד  סימן פ"א ס"ח וכנגדם בספר רב פעלים ח"ד סוד ישרים סימן ו'.

4. ביטול בששים הוא ביטול של תערובת  - שם אפשר להגיד שהאיסור כבר לא נותן טעם - ולא כשכל חתיכה עומדת בפ"ע (ששם מספיק רוב פשוט ומותר [לפחות מדאורייתא]  אפילו לאדם אחד לאכול את כל החתיכות, עין יו"ד סימן  קי"א). אינני מבין מה ענינו של הביטול לכאן. האם אתה חושב שממזר שנתערב בקהל "בטל"? לא כך חשבה המשנה בסוף עדיות (פ"ח מ"ז) שאמרה שאליהו יגלה את הממזרים שנתערבו בתוכנו.

5. כדי להיות גוי אתה צריך להיות בן לאם שאחת מאמות אמות אמותיה לא התגיירה כהלכה או לא התגיירה כלל. יש רק אשה אחת כזו בכל דור בעבר, לכן, אם נקח דור כ -25 שנה, יש לך בערך 150 אמהות קדמוניות כאלו עד תקופת האבות. בהחלט סביר להניח שמתוך 150 נשים אין אחת שהיא גויה מוסווית.

לעומת זאת כדי להיות ממזר אתה צריך שאחד האבות או האמהות הקדמונים שלך מכל כיוון  יהיה ממזר. יש לך 2 הורים, 4 סבים, 8 הורי סבים וכן הלאה, ולכן מדובר על מליונים רבים של  אבות קדמונים שמספיק שאחד מהם יהיה ממזר מוסווה כדי שגם אתה תהיה ממזר. זה סיכוי גדול  לאין ערוך.  

מיכי,

מהדיון בשתוקי ואסופי  (קדושין עג.) ברור שאם היה רוב להניח שהם ממזרים היו מחזיקים אותם בממזרות.  כך משמע גם מאה"ע סימן ב' משפחה שקרא עליה ערער שיש בה ממזר, שצריך לבדוק ולא מניחים שמה שלא ידוע לא קיים.

[אם ממזר צווח ואף אחד לא שומע אותו, האם הוא כמי ששתק?]
[אם גבר אומר משהו ואף אשה לא שומעת אותו, האם הוא בכל זאת מדבר שטויות?]

ובכלל נח לי לחזור לקטע של קבר התהום שכולנו טמאי מתים בגללו. לי זה נראה ממש היינו הך. אף אחד לא יודע איפה יהודים בדורות קודמים קברו את מתיהם ואי אפשר להוכיח שהם לא קברו את כולם בערימה אנכית ששטחה קט ביותר, אבל כל מי שמח בקדקדו מבין שמליוני יהודים חיו כאן דורות ע"ג דורות ואין לנו מושג איפה המתים (חוץ מאלו שהאר"י זיהה...) לכן ברור שכל הארץ זרועה קברי התהום. לענ"ד השיקול שלי על הממזרים הוא ממש זהה.    

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/9/2007 20:48 לינק ישיר 

שנרב:
הקדמה:התגובה הקודמת שלי הייתה קצת לא מסודרת בעקרון אני דיברתי באופן כללי על מצבי ספקות שההלכה "מקילה" בהם ויתכן שזה משום שהיא מתירה אותם ממש אחרת למה היא מקילה ומכשילה יהודים בודאות?אפשר להגיד בכל דוגמא שעדיף להקל ולהכשיל יהודים לעיתים רחוקות מאשר שנחמיר אבל הבאתי כמה דוגמאות שלא נראה כך(למשל ק"ש)

1.יש חזקה "רוב בעילות אחר הבעל".לא הבנתי את דוגמתך הרי זה מוכיח יותר את נקודתי שאנחנו "מקילים" להלקות אדם על סמך ספק ויתכן שזה משום שאנחנו מתיחסים אליו כאל "מקלל אביו"ממש אפילו שבפועל זה לא תמיד נכון.(ושוב נראה לי שלסברתך אתה צריך להגיד שעדיף שנלקה מדי פעם אדם חף מפשע מאשר נאפשר קלול הורים)
2.התיחסתי בעקיפין לכך בנקודה הקודמת שזה משום שבכל אופן אחרי הגילוי בי"ד פסק שזה טרף אבל אם עד סוף הדורות זה לא יקרה לכאורה אין בידינו עוון שגגה אפילו.
3.האם מחלוקתם קשורה אלינו?אז אם כן אז מקושיתך(שכולנו מיוחסים לממזרים) אולי באמת קשה על מי שסובר שזה מטמטם.בכל אופן אני לא מכיר את הסוגיה של מטמטם ורק העליתי את זה בדרך אגב.
4.אני מקבל את ההסבר של הטעם אבל בטל ברוב פשוט הוא יותר חזק ולכן אין פה דחיה(רק הארה)

המשנה עדויות פ"ח ז' (http://www.mechon-mamre.org/b/h/h47.htm)
אמר רבי יהושוע, מקובל אני מרבן יוחנן בן זכאי ששמע מרבו ורבו מרבו, הלכה למשה מסיניי, שאין אלייהו בא לטמא ולטהר, לרחק ולקרב, אלא לרחק את המקורבין בזרוע, ולקרב את המרוחקין בזרוע.  משפחת בית צריפה הייתה בעבר הירדן, וריחקה בן ציון בזרוע; ועוד אחרת הייתה שם, וקירבה בן ציון בזרוע.  כגון אלו--אלייהו בא לטמא ולטהר, לרחק ולקרב.  רבי יהודה אומר, לקרב, אבל לא לרחק.  רבי שמעון אומר, להשוות את המחלקות.  וחכמים אומרין, לא לרחק ולא לקרב, אלא לעשות שלום בעולם--שנאמר "הנה אנוכי שולח לכם, את אלייה הנביא--לפני, בוא יום ה', הגדול, והנורא.  והשיב לב אבות על בנים" (מלאכי ג,כג-כד).

הסתכלתי בקהתי והוא מפרש:
 שלטמא- זה לפסול כשרים(שהם ממזרים טכנית) מלבוא בקהל
לרחק את המקורבין בזרוע- זה לפסול ממזרים שבכח הזרוע התירו עצמן לבוא בקהל.
מהמשנה יש קונצנזוס שלא מטמאין וזה נראה לי דווקא כנגד קושיתך.ריחוק מקורבין בזרוע אמנם קצת קשה(איך אדם שלא התגלה ממזרותו יהיה ממזר?)אבל צריך לעיין מה זה בזרוע.אם מדובר למשל שהוא נמצא בפנקס השחור של הרבנות אבל הוא איכשהו מכריח את כולם אז זה לא קשה כל כך(אפילו נגיד שאנחנו קונסין אותו להיות ממזר זה לא קשה).
5.אני אנסה לנסח את זה מתמטית-אני חושב שפה אני יותר יבין:
N-מספר הדורות
G-מספר הגויות לפני N דורות
M - מספר הממזרים לפני N דורות
נניח שN דורות לא היו שום ממזרים ושם גוים
אחרי N דורות יש G גויות(צאצאיות אם לאם עד לגויה) ו (M*(2^N  ממזרים
אם G גדול פי יותר מ2 בחזקת N   מ M אז יש יותר גויות(שיהיו יהודיות כי הם נולדו כך) מאשר ממזרים ואז אנחנו נשארים יהודים.
זה גם עונה קצת על מה שכתבת לרב מיכי.קברים רק גדלים וגדלים אבל זה יכול להתבטל בשלב מסוים

ודרך אגב האם זו הסיבה שכולנו טמאי מתים ולא בגלל שאנחנו לא נזהרים(למשל מכלי ברזל באוהל של מת)?הרי שמעתי תוכניות על כפר כוהנים ואיך בדיוק הם מתכוונים להביא אותם להר הבית אם כל הארץ טמאה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2007 22:42 לינק ישיר 

סרוג,
כפר הכהנים יוביל אותם על גבי ארונות ודלתות ושידה תיבה ומגדל.

נדב,
ממקלל אביו אין להביא ראיה, שכן שם זהו רוב שבנוי על החזקה. לא בדקתי כרגע בסוגיא, אבל נדמה לי שהרוב שם אינו אלא הביטוי המעשי של החזקה. מנין יצא לך הרוב הזה אם לא מן החזקה? האם אתה בודק את המציאות לגבי כל אדם שאתה רואה? ודאי שלא (אתה גם לא יכול).

לגבי קבר התהום, אולי באמת ר' אלחנן יאמר שאין לחשוש גם לזה. אבל החשש מטומאה שלנו כיום אינו בהכרח נובע מקבר התהום אלא מביקורים בבית קברות וכדו', כלומר ממצבים וודאיים. ואולי יש עוד לחלק בין קבוע (=קבר) לפריש (=הספק ממזר), ואכ"מ.

דומני שהדיון על שתוקי ואסופי מדבר על מצב שבו נוצר רוב בו-זמני, אבל הכלל של 'משפחה שנטמאה' מדבר על קמא קמא בטיל. כל ממזר שנוסף לציבור ולא יודעים עליו מתבטל. ולכן גם כשבזמן כלשהו מצטבר רוב אין לחשוש לו.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2007 23:42 לינק ישיר 

דיון מעניין מאוד, במיוחד בראשיתו ובסופו

שנרב
דומני שהתבלבלת בין ז'ק דרידה לבין ברנרד דרידה בהודעת הפתיחה.

ר' מיכי
גם לי המסקנה נראית מופרכת לחלוטין, משום שאז היינו מקבלים את המשנה הבאה:
"יכולין ממזרים להיטהר. כיצד? מי שהיה ממזר, ילך למקום שאין מכירים אותו וישא שם אישה" (שהרי לגביה הוא ספק ממזר), ואין אנו צריכים כל מיני שפחות ושחרורים למיניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2007 23:46 לינק ישיר 

הילל,

כמובן שאתה צודק, (למיטב ידיעתי הם בני דודים, אבל זו לא סיבה לערב דברי טעם בקשקשת. איך שלא יהיה, ההפניה למאמר מכילה את השם הנכון)

כתבתי תגובה  ארוכה למיכי, אנסה להעלות אותה בקרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2007 00:11 לינק ישיר 

מיכי,

ניסיתי לחזור לעניין אבל אני לא מצליח להבהיר לעצמי  בוודאות על מה אנו מתווכחים.

לכולי עלמא יש לכל אחד מאתנו מליוני אבות ואמהות – כל אלו שאנו יוצאי חלציהם מאיזה שהוא צד – שאם אחד מהם היה ממזר אז גם אנחנו ממזרים. הטענה שלי היא שהסיכוי שאף אחד מהם אינו ממזר הוא אפס.  בזה אני מתעלם מהנחות על המציאות כמו דלא ידיע לא חיי (יבמות עח) שאת הדיון בהן נשאיר לרגע בצד. 

אין לזה שום נפק"מ לכאורה בשאלות של פסולי חיתון, כיוון שאם כולנו ממזרים אזי כולנו מותרים זב"ז. החידוש היחיד הוא שאם כן אין סיבה לא להתחתן עם ממזר ודאי. משום מה נדמה לי שאתה דן מצד אחר: אתה דן בשאלה של לו יצויר שיש היום כשר ודאי, האם מותר לו להתחתן אתנו.  בא נניח לרגע שזו הבעיה.

עכשיו, השיטה שאתה מציע היא לומר שספק ממזר מותר (תיכף אנסה להגדיר יותר טוב איך). המטרה, לפי מה שאני מבין, היא לומר שכל אחד מאתנו היום נחשב מבחינה הלכתית לודאי כשר, למרות שהסבירות הסטטיסטית הוא כמעט אחד לומר שהוא ממזר.

נתחיל באותו אדם (כשר ודאי) היפותטי שדן אם מותר לו להתחתן עם הבת שלי או שלך. הטענה שלך, להבנתי,  אומרת שספק ממזר הוא היתר גמור, כלומר ממזרות תלויה בכך שיש לפחות יהודי אחד שיודע בוודאות שפלוני ממזר (מדידה). בלי מדידה כנ"ל האדם הוא כשר.

ע' חזו"א פו"ר א לד: "דאין היתר ספק ממזר כהיתר ספק ערלה בחו"ל דהתם מותר להאכיל לכתחילה למי שאינו יודע  (גם כשהמאכיל יודע – הערה שלי) אבל הכא חשיב תקלה אי הוא ממזר אלא כל זמן שהוא ספק מותר ואין צריך לחוש דלמא ממזר הוא [וכן ספק חלב בלא איקבע איסורא לדעת הרמב"ם אע"ג דאי נודע לו שהוא חלב מביא חטאת וחשיב תקלה מ"מ מותר לו לאכול] ..."

החזו"א מציג כאן 2 דרגות:

1. איסור סתם כמו חלב, ששם גם ההיתר לאכול במקום ספק לא מבטיח שלא פגעת באיסור.
  2. ערלה בחו"ל ששם דוקא הידיעה של האוכל גורמת לאיסור.

הוא משום מה לא מכניס את הרעיון שלך, היינו, שידיעתו של מישהו – לא משנה מי – גורמת לאיסור. למה? לא ברור לי.        

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2007 03:28 לינק ישיר 

מדרש רבה פרשת אמור.

אמר רב: לעולם אין ממזר חי יותר על ל' יום.

אמר ר' חונאי: אחת לע' שנה הקב"ה מביא דבר גדול לעולם ומכלה הממזרים ונוטל כשרים עמהם.
מאי טעמא?
(ישעיה לא): וגם הוא חכם ויבא רע ולא היה צריך קרא לומר, אלא ויבא טוב, אלא ללמדך שאפילו רעה שהקדוש ברוך הוא מביא לעולם בחכמה הוא מביאה
.

ויש שם גם דיון נוסף בסוגיה ושם די נראה אחרת מmdabram

ר' זירא כד סלק להכא שמע קלהון קריין ממזירא וממזירתא.
אמר: הא אזיל הוא.

דאמר רב הונא: אין הממזר חי יותר על ל' יום.

א"ל רב יעקב ב"ר אחא כההיא, דאמר רבא ורב הונא בשם רב:
אין הממזר חי יותר מל' יום.
אימתי?
בזמן שאינו מפורסם, אבל אם נתפרסם חי הוא.

ביומוי דר' ברכיה סליק להכא חד בבלאי והוה ר' ברכיה ידע ביה דהוא ממזר.
אזל גביה א"ל: זכי עמי.

א"ל ר' ברכיה: זיל לך ולמחר את אתי ואנן עבדין לך פסיקא בצבורא.

למחר אזל גביה אשכחיה בבי כנישתא יתיב דריש אמתן ליה, עד דחסל, כיון דחסל מן דרש אזל לגביה.
אמר לון ר' ברכיה: אחינן זכוון בהדין גברא והוא ממזר. עבדון ליה פסיקא, כיון דנפקו להון מן תמן.
א"ל: רבי, חיי שעה אתית בעי גבך ופסקת חייוי דההוא גברא.
א"ל: חייך, חיין יהבית לך.
דאמר רבא ורב הונא, בשם רב: אין הממזר חי יותר משלשים יום.
אימתי?
בזמן שאינו מפורסם, אבל אם נתפרסם חי הוא:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2007 23:54 לינק ישיר 

מרובקה,

לעניות דעתי אין מקום לערבב דברי אגדתא כגון אלו עם השקול ההלכתי. הרבה אנשים דנו שקלו וטרו בשאלת גבולות א"י ולא זכור לי שניסו ליצור התאמה עם הדרישה שא"י היא ת"ק פרסה על ת"ק פרסה.
גם הפוסקים, למיטב ידיעתי, לא התחשבו במות הממזרים, והיוצא מן הכלל הוא הבית שמואל אה"ע ב' י"ח. למעט מן הסיבוכים שנוצרים משיקול כזה, ראה החזו"א שהזכרתי לעיל: האם (כמו שהבין הב"ש) הם לא חיים אפילו י"ב חודש? מי נחשב ידוע? למה לא לפרסם משפחה שנטמעה כדי להצילם ממות אכזרי? ולמה לצנועים כן מגלים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2007 23:58 לינק ישיר 

שנרב,

לגבי שאלת הממזרות, נראה די ברור שהיתר ממזר שנטמע איננו סתם דין ביטול או הליכה אחרי הרוב, אלא דין יסודי בממזרות, שכדי ליצור אותה יש צורך גם בעובדות וגם בהיותן ידועות לשני עדים לפחות.

לכן מובנים דברי ר' יצחק בקידושין עא, א :

<א"ר יצחק: צדקה עשה הקב"ה עם ישראל, שמשפחה שנטמעה - נטמעה.>
משמע שמדובר בצדקה מיוחדת ולא בכללי הספקות הרגילים.

ולכן צודק מיכי שאין לנו כאן מצב הדומה לשני שבילין (שבאחד מהם אבד קבר) שאם הלך בשניהם - טמא, אלא מצב הדומה למי שהלך בשני השבילים לאחר שטוהרו. זאת כי ברמה ההלכתית, כל עוד אין עדות על הפסול, יש לנו ודאות של כשרות בשל העדר הפסול היוחסי.

לענ"ד זה גם ההסבר בדברי הפוסקים בני דורנו (המבוססים על הרש"ש בסוף חזקת הבתים) המבדילים בין החיוב להעיד המוטל על שני עדים המכירים ממזרות ודאית, לעומת האיסור לבצע בדיקה גנטית אשר יכולה להוכיח ממזרות וודאית, (לדעת כמה פוסקים בדיקה כזו תקיפה ע"פ ההלכה ויכולה ליצור ממזרות ודאית).

לענ"ד ההבדל נובע מכך שכאשר שני עדים יודעים על ממזרות --הרי היא כבר קיימת (כל עוד המשפחה לא נטמעה) והעדים חייבים לגלותה.
אך כשאין ידיעה, אלא רק קיימת אפשרות ליצור מידע חדש על ידי בדיקה גנטית, יצירת המידע הזה אסורה. כי עד לבדיקה הנחשד הינו כשר בודאות, והבדיקה יכולה רק ליצור לו סטטוס ממזרות חדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2007 17:09 לינק ישיר 

העברתי השבת שיעור ביצהר ונגעתי גם בנושא הממזרות, זה איפשר לי לחדד קצת כמה נקודות שנידונו כאן.

ראשית, אני חושב שנתתי דוגמאות לא טובות (מקבר התהום ומסתם רוב). יש דוגמה מצוינת לממזרות סטטיסטית בהלכה עצמה ואין צורך להביא ממרחק לחמנו.

כותב הרמ"א (אה"ע סוף סימן ד') "הקראים אסור להתחתן בהם וכולם הם ספק ממזרים ואין מקבלים אותם אם רוצים לחזור" והסיבה מבוארת בפוסקים לפי שהם מקדשים כדין ומגרשים שלא כדין, ממילא נמצאו בניהם ממזרים. רוב הפוסקים שהובאו באוצר הפוסקים מצדדים בפסק זה של הרמ"א.

כעת, זו ממזרות סטטיסטית לעילא. אין לך שום ראיה שאמו של אותו קראי, או סבתו, הולידו אותו בנשואין שניים לאחר שנתגרשו שלא כדין. זו רק סבירות האומרת שאם יש קהילה שבה הגיטין שלא כדין לאורך זמן, יש לחוש על כולם שהם ממזרים.

מעתה נחזור לטענות שהועלו כאן:

1. טענתו של מרובקה, לפיה יש השגחה פרטית שגורמת לממזרים למות, ולכן הציבור כולו נשאר לאורך זמן ציבור של כשרים, יכלה להיות טענה להיתר הקראים. למעשה, זוהי סברת בעל הקונטרס שרצה להתיר את הקראים ושנגדו יצא המבי"ט בשו"ת שלו בסימן ל"ז. המעיין שם (אינו תח"י כעת, אבל היה בבית הכנסת ביצהר) יראה שמהטעמים שהוא אוסר נופלת הדרך הזו. 

2. טענתם של הרבנים-דוקטורים מיכי והלפרין, לפיה יש קולא בדיני ספק ממזר עד כדי שניתן לשאת ממזר שאינו ידוע בוודאות למשודך, נסתרת גם היא לכאורה מהמקרה של הקראים.

3. לעניות דעתי הכיוון היחיד שניתן לדון ממנו הוא מה שהציע (או מה שאני הבנתי מהצעת )  סרוג, היינו להבין שמשפחה שנטמעה נטמעה זהו מין גדר של "קמא קמא בטיל", ובקראים נאמר שהאפקט גדול מדי כך שאינו בטל. אלא שאני מוצא שאין לי את הכלים לדון בכזו סברה. מה הולך פה? זה בריה? זו חתיכה הראויה להתכבד? נותן טעם לפגם? לח בלח? איזה מין ביטול הוא זה? ולמה פוסק הרמ"א שאע"פ שמשפחה שנטמעה נטמעה "כשר הדבר לגלות לצנועים" כדי שיזהרו ולא יישאו ממנה? 

לסכום, אני די נבוך בעניין, ולעניות דעתי התשובות שהוצעו כאן אינן מספקות.  

רק אעיר שלאחר שהצעתי את העניין ביצהר, נענה אחד משומעי השעור ואמר "אהה, זה באמת מסביר הרבה דברים..."  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2007 21:45 לינק ישיר 

.

חוששני כי נסיונותיך להסתמך על הפסיקה לגבי הקראים לא תועיל לך בדיון זה, משום שרבו המחלוקות בעניינם.

הרמב"ם הקל מאד לגבי היחס אליהם (עיין קובץ תשובות הרמב"ם ח"א  סי' קס"ב).

מול מי שקבעו כי אין להתחתן עמם מפני שהם מקדשים לפי ההלכה ומגרשים שלא בגט כשר (אה"ע סי' ד; ל"ז, סי' מ"ז כ"ד), היו מי שסברו  שאין קדושיהם קדושין, לפי שהם פסולי עדות, ולכן אפשר להתחתן אתם ( לקט הקמח אה"ע דף ל"ב ע"ב).

דומני שהסיבות לנידוי החמור כלפי הקראים לא נבעו מחשש ממזרות, ולא מכאן יגיע הפתרון לנושא הסטטיסטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2007 22:42 לינק ישיר 

ואולי לקראים אין סייעתא דשמיא שהממזרים מתים כמו אלו שהולכים על פי ההלכה?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2007 22:58 לינק ישיר 

אולי הצדקה המיוחדת שאינה לפי הכללים הרגילים של רוב לא חלה על הקראים כמו על אלו שהולכים ע"פ ההלכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2007 23:06 לינק ישיר 

מיכי,

המבי"ט (סל"ז) לא חשב כך.

זוהר:

שערי חילוקים לא ננעלו, אבל בדרך כלל ראוי לבסס אותם על משהו מעבר לאינטרס שיש לך במסקנה, או לפחות שיהיה להם איזה הגיון פנימי משכנע. אני לא מוצא את זה בחילוק שלך (זה מבטא, כמובן, עמדה אישית שלי).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על המתמטיקה של הייחוס
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.