בית פורומים עצור כאן חושבים

אמנת גביזון - מדן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/8/2007 16:26 לינק ישיר 
אמנת גביזון - מדן

http://www.gavison-medan.org.il/   

כולכם שמעתם כנראה על האמנה שנכתבה לפני כחמש שנים על ידי הרב יעקב מדן והמשפטנית פרופ' רות גביזון.
האמנה עוסקת ביצירת מסגרת חדשה ועדכנית ליחסי דתיים - חילוניים בארץ הזו. לא מצאתי עד כה דיון במסמך מעניין זה שהשפעתו על חיינו עשויה להתברר כחשובה. אנסה להתוות דיון וכל המוסיף מוסיף ודלא מוסיף לא מוסיף.

א. הצורך.

מורכבות היחסים נובעת משני מישורים, העקרוני והפרקטי.
במישור העקרוני, מקובל עד היום בפועל כי הדת היא חלק מן המדינה. ישראל היא מילה בעלת שלשה הקשרים לפחות: עם; ארץ ודת. בין השלשה יש יחסי גומלין, כשם שהמדינה היא מדינתו של העם היהודי, כך היא נתפסת במידת מה גם כמדינתה של הדת היהודית. עד היום לא נותק הקשר בין מדינת ישראל, עם ישראל ותורת ישראל. האמנה מניחה את המשך הקשר הזה כראוי ורצוי.
במישור הפרקטי, מדינה מספקת צרכים מסוימים, בהם גם צרכי דת. מדינה גם מתווה אורח חיים מסוים בפרהסיה שלה, כמעט לא ניתן להתחמק מזה.
גם אם עקרונית נחליט להפריד את הדת מהמדינה, עדיין לא נוכל להפריד את הדתיים מהמדינה.

ב. החזון. 

כותבי האמנה שואפים להסכמה רחבה ככל האפשר. לשם כך הם מוכנים לוותר זה לזו בכל מה שניתן ולעצור רק היכן שאושיות החברה הדתית/חילונית תפגע פגיעה אנושה. הם מבינים שכדי להמשיך ולחיות כעם אחד, מן ההכרח להכיר בעובדה המצערת שלא כולם תמימי דעים בראית עולמנו זה.

ג. יכולת היישום.

בבואם לקבל החלטה באשר לפרטי ההסדר, נדרשים הם לאומץ רב. נראה לי שיש בזה הבדל עקרוני בין הצדדים. בעוד לגביזון- כמייצגת את החילוניות, קל יחסית לוותר או להתגמש, הרי לרב מדן - כמייצג את הדת, קשה מאוד.
החילוני אינו חייב דין וחשבון על ויתוריו אלא לעצמו, לחבריו ולדורות הבאים, הדתי חייב דין וחשבון בראש ובראשונה לדתו. בעוד החילוני יוכל להגן על מה שתתברר כטעות בטענה שהוא עשה כמיטב יכולתו לשקול את המצב, הדתי ייסר את עצמו קשות על הסכמתו לפגיעה בדת, פגיעה שעלולה להיות בכיה לדורות.
בדברי ההסבר המתלווים לכל הסדר באמנה, ניכר מאוד ההבדל בין השניים. גביזון מסבירה בנינוחות יחסית את שיקוליה ואת העדיפות שבהצעה על פני המצב הקיים. הרב מדן לעומתה מתייסר קשות ומהסס רבות. הוא פוחד מהשלכות בלתי הפיכות והדבר היחיד שמאלץ אותו להחליט הוא הפחד והאחריות ממצב קשה יותר שבאי עשייה.

ד. עקרונות הפעולה.

הם משתדלים להניח לחילוני לחיות את חייו מבלי להתקל בדת פעם אחת יותר מידי. מה שאינו יותר מידי הוא שמירה על עם אחד והגנה על זכויות הפרט הדתי.
חוק השבות והגיור מונחה לאור העקרון שהעם מוכרח להשאר אחד, הפחד מנזקים בלתי הפיכים, מאי היכולת לאחות את הקרעים. בעצם כאן נעצרים באיזה קו אדום האומר: אסור לקבל החלטה שלעולם לא יוכלו לשנותה, אין לנו סמכות כזו כבני אנוש.
חוק נישואין וגירושין מונחה לאור העקרון שאין לכפות על החילוני מפגש עם הדת אלא כאשר אי הפגישה תגרור ניתוק עולמית. הם משאירים את החיים מחוץ לדת, יוכרו נישואין אזרחיים, אלא שאין לעשות מעשה שלא יוכלו לחזור בהם. לכן גם אם זוג שנפרד אזרחית יוכרו כגרושים אזרחית, הם לא יקבלו היתר נישואין ללא גט דתי.
מה שמעניינת היא הדרישה מהאיש לגט כדי להנשא. דרישה זו אינה אזרחית ואינה דתית, מבחינה אזרחית הוא הלא גרוש ומבחינה דתית אינו צריך להתגרש כדי להנשא. לא נראה לי שחדר"ג הוא הבעיה. כנראה שזה נדרש לצורך שוויון בין המינים.

עד כאן לעת עתה.

-------
מאיר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:29 לינק ישיר 

אבהו

אתה צודק , ולכן אין בסיס לדעתי להגיע להסכם. הדת מחייבת כפייה דתית - כידוע מיסוד הערבות שבה. היא לא יכולה להתקיים עם פשרה, ולכן אין כל דרך לויתור אמיתי בלי שהחילוני לא ירגיש שהדתי מרגיש שעוד רגע הוא עומד להתפרץ ושקושרים לו את הגרון, כפי שתיארה אמשלום. אבל דומני שהאלמנטים שהראה DFL הם אלמנטים של הפרדת דת ממדינה מרצון, והם אכן חיוביים.

אמשלום
נכון מאוד. האם את רואה פיתרון אמיתי לבעיה הזו, במסגרת אורתודקסיה כפי שהיא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:41 לינק ישיר 

אמשלום

הערת תיקון, ומידיעה אישית.

הדיון כלל לא היה בין רב ופרופסורית

הרב נועץ ברבנים לא מעטים שהדריכו מאחורי הקלעים, והיה החלוץ הגלוי.
הפרופסור גם לא היתה לבד, היו צוותים והיו לה חברים רבים.
הכוון הכללי היה הליכה לחקיקה והיו שותפים רבים.

עכ"פ לענ"ד היתה כאן החמצה גדולה מצד שני הצדדים, וזו דוגמה טובה למשבר האמון הבין ציבורי כשכל אחד חושב - אני אמלוך, ובנתיים ממשיכים להקיז אחד את דמו של השני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:45 לינק ישיר 

מבחינתי, עדיפים תשעה קבין של חילול שבת בלי הכרה אורתודוקסית (אפילו עקיפה) מקב אחד של חילול שבת עם הכרה אורתודוקסית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:49 לינק ישיר 

ומדוע נאלם איד''ג מלהסביר ולפרט את טעמו העלום????

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:54 לינק ישיר 

מהי הכרה?  האם המנעות ממשבר קואוליציוני נחשבת כהכרה?  ומה יאמר מר על שיטת העדה החרדית הנמנעת מנקיטת צעדים פוליטים למעט הפגנות?  

האם יתיר מעכ''ת לאגו''י המנעות מיצירת משבר קואולציוני שתשולב עם הפגנת אלפים בככר המדינה בשביל להודיע קבל עם על אי ההכרה? 

תוקן על ידי רב_סיינפלד ב- 29/08/2007 21:53:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 21:57 לינק ישיר 

מקאן,

להבנתי, פיתרון הבעיה (כמו הבעיה עצמה) אינו יכול להיות נעוץ באורתודוקסיה אלא באורתודוקסים.

איד"ג,

בניו יורק (למשל) זה יצליח לך הרבה יותר. מי שרוצה "מדינה יהודית" ייאלץ להתמודד עם ההשלכות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 22:06 לינק ישיר 

אידך גיסא,

אתה לא רק עוצם את עיניך אלא מנסה לשווא לגרש מתודעתך את המציאות היומיומית שבה יהודים מחללים שבת כל הזמן כדי שהחיים הסדירים שלהם, שלך ושלי יתנהלו כסדרם.

כאהן,

במקרה הכפייה הדתית חלה על החילונים במדינת ישראל ולא בחו"ל. האם הערבות היא מצווה שתלויה בארץ? ודבר אחר, חוץ מיסוד הערבות החסוד שאתה מוצא בכפייה הדתית יש גם יסוד הניצול - פרנסת כלי הקודש החמדנים שלנו על החילוני שנאנס לצרוך את שירותיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 22:46 לינק ישיר 

אמשלום,

תודה. ומסיבות מובנות לא נוכל להסכים בנושא הזה.

אבהו,

מה אתה רוצה? האם כתבתי או הצדקתי את הכפייה הדתית? בארץ או בחו"ל? דעתי האישית שדת יכולה לשלוט - ובכפייה - במקום שכולם מסכימים לשלטון הדת, או שלא כולם מסכימים לה ואז היא אומרת אלכה ואשובה אל מקומי ולארצי ומצטנפת לה בד"א של השטיבל המקומי. ומה זה קשור לנצלנות שיש או שאין, או לתלמידי החכמים השמנים היושבים וכרסם מלאה כשאלפי פועלים יגעי יום רצים למלא את מבוקשם? איפה ראית את זה בדיון הנ"ל?

תוקן על ידי mcahn ב- 29/08/2007 22:46:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 22:57 לינק ישיר 

[מקאן,

לי הסיבות בכלל לא מובנות.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 00:16 לינק ישיר 

כאהן,

רק רציתי להצביע על המקורות האמיתיים של הכפייה הדתית בישראל, זאת בניגוד לתירוצים שונים שנשמעים בדרך כלל. אני שמח שאין בינינו חילוקי דעות בעניין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 12:24 לינק ישיר 

גו"ג יקר,

ה"הכרה" בחיפה היא לכל היותר דה פקטו.

אבל אפילו נניח כשיטתך, מה הטענה? אם כשלנו בגזרה נקודתית אנחנו צריכים להמשיך ולסגת בכל החזית כולה? ועוד לתת לזה ניסוח כללי-עקרוני??

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 12:49 לינק ישיר 

ההבחנה בין הדה-פקטו לדה-יורה היא, במקרה הטוב, מעורפלת.  כל המפלגות הדתיות חתמו על קווי יסוד שדיברו על שימור הסטטוס קוו ובכך הכירו דה יורה במצב הקיים כולל בחיפה.

אני לא סבור שמדובר בנסיגה לאורך החזית כולה.  אם כבר לדבר במונחים צבאיים אפשר לראות בזה נסיון לייצב קו עמדות חדש ובר הגנה במקום הקו הקיים, שהוא פרוץ יותר מקו בר-לב (חיים, לא מוטי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 13:24 לינק ישיר 

אידך גיסא,

1. אין לי בעיה עם הצביעות. יש לי בעיה עם עצם הנסיון לכפות על החילונים לשמור שבת כאשר אנחנו שומרי השבת איננו יכולים להתקיים בישראל בלי חילול שבת של יהודים.

2. מה בעצם אתה משיג כאשר אתה מצליח למנוע מחלק מתושבי תל אביב מלנסוע באוטובוסים. הם לא יסעו במוניות? לא יבלו בים? לא ילכו לכדורגל? לא יראו טלוויזיה? לא יגלשו ברשת? אצלנו בשכונה הדתילונית צפייה בטלוויזיה נעשית לפעמים בקולי קולות כלומר בפרהסיה.

3. מה עם אחב"י תושבי ניו יורק האורתודוקסים - האם יהדותם נפגמת בגלל חוסר היכולת לכפות שמירת שבת על היהודים שם? האם חילול השבת שם הוא בהסכמת מישהו? האם היית מציע להלחם על כפיית השבת בבורו פארק?

תוקן על ידי אבהו ב- 30/08/2007 13:22:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 17:27 לינק ישיר 

גו"ג,
גם אם אכן המקרה של חיפה מהווה הכרה דה יורה, הרי שלמרות הכל שמירת הסטטוס קוו הוא בבחינת 'שב ואל תעשה', בעוד ששינוי הסטטוס קוו הוא ב'קום עשה', ויש הבדל.

אבהו,
לי בכלל לא מפריע לי שאני כופה על החילוניים, כביכול, אבל לא זו השאלה כאן. אני חוזר ומדגיש: מבחינתי, עדיף שיימשכו חילולי השבת שתיארת בלי שאני אתן לזה גושפנקה "רשמית" ועקרונית, ולא שיתמעטו אותם חילולי שבת בהסכמתי. לכאורה, מצד השורה התחתונה החילונים המדוכאים אמורים לשמוח, כי אני עוזב אותם לנפשם, וכאשר הם עושים את הקניות/צופים בכדורגל/עוסקים בשאר פעילויות קונטמפלטיביות  הרי שממש לא מעניין אותם אם זה קורה עם או בלי ההכשר שלי.
כך שכל טענותיך אינן במישור הנדון. אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2007 17:34 לינק ישיר 

אמשלום

א. גם אני לא קראתי את כולה, אך דומני שהבנתי לרוחה.

ב. אמנה אינה יומרה אלא נסיון. גם אמנת ז'נבה לא נכתבה על ידי נציגים של חתך רחב ועם זאת היא מנסה ואולי מצליחה להשפיע על השיח.
נסיונות של בעלי תפיסת עולם להשליך פצצות תאורה לחלל ולפעול לקידומן בשיח הציבורי, הם ראויים לטעמי ואינם יומרניים.

ג. דומני שבטיעון אודות החד צדדיות שהצבעתי עליה, את נוהגת בכוללניות יתירה מידי. הדתי אמנם מאמין שגם החילוני צריך להיות דתי והוא מצהיר זאת בדרך כלל בקול רם. החילוני אינו מתעניין יתר על המידה בבחירתו של החילוני, זה נגזר מעצם היותו חילוני. אין מה לעשות, זהו טבעה של משוואה בין פלורליסט לשמרן. האם עולה מכך בהכרח שאין טעם לגשר בין השניים?
הדתי אינו אומר שאין לו מה לקבל מהחילוני, הוא לרוב כן אומר שאין לו מה לקבל מהחילוניות. אני לא חושב שהסדר יכול להתבצע רק בין שני צדדים סימטריים כמראה. בהחלט יש צד בעל מאפיינים שאין לשני, אז מה, העיקר החשוב הוא שהם ירצו להגיע להסדר שיניח את דעותיהם ואת צרכיהם.
ודווקא הרב מדן ופרופ' גביזון בקומם מן השולחן הסכימו שהרב לא ינהל את חייה של הפרופ', אז למה את מאשימה אותם בהיפוכו של דבר?

גם חילוני ערכי המאמין כדברייך בשליחות אלוהית להיות חילוני, אינו נוקשה כמו הדתי. בעוד הדתי אינו רשאי להוסיף ערכים כאוות נפשו ואפילו לא כהבנתו - הוא כפוף לקודקס ולמסורת די נוקשים, הרי החילוני הוא נביא לעצמו. הוא רשאי להבין כי ערך השמירה על מרקם החברה דוחה ערכים אחרים בקלות יחסית.

[לא אמרת, לא עניתי]

מקאהן

ראשית, הרב מדן יכול להוות מבחן לאכזבה,אך אינו יכול להתאכזב במקומי ובמקומך. הוא ניסח את האמנה, אך אינו אחראי עליה ועל ישומה או גניזתה.
שנית, ממי הוא התאכזב? מי הם החילונים שמהם הוא ציפה בתחילה?
אני מכיר את הרב כאדם שאחת מסיסמאותיו היא 'אין הדבר תלוי אלא בי'. יצירת אוירה ושיח תלויות במוטיבציות של היזם והרב התברך בהרבה כאלה.
עד כמה שאני הבנתי, החילונים שהרב התאכזב מהם הם אנשי הממשל, בעיקר יוזמי ומובילי ההתנתקות. הוא ראה בכך בגידה וחוסר רצון לשמוע את הצד הדתי. העם הוא עם ואין להתאכזב ממנו כמו גם לצפות.

אבהו

כל כולה של היוזמה בצידה הדתי, היא נסיון אמיתי להפסיק לחלוטין כל התערבות מיותרת בחיי החילוני באמצעות השלטון. ההתערבות שנותרה היא אחת משתיים: עמידה על זכויותיו של הפרט הדתי כמו תחרות הוגנת בימי מסחר - מסחר חפשי בשבת יפגע בעובד הדתי; ודרישתו של ילדו העתידי של החילוני מאביו שלא לשרוף את הגשר של הילד עם העולם הדתי - מכך שאסור להרשות לחילוני ללדת ממזרים על פי ההלכה. אלו אינן דרישות דתיות, אלו הן דרישות הומניות שנולדו עקב מנהגים דתיים וציבור האוחז בהם.

dfl  

אתה מכניס את האמנה לנישה פסיכולוגית, כמעט גניבת דעת. לטעמי יש כאן נסיון הגון ושקוף לצמצם את הדרישות רק להיכן שהן עלולות לפגוע. נכון, יש עוד אפשרות, לבקש מהדתי להפסיק להיות דתי. אמנה היא כזו שאינה דורשת זאת.

אידך גיסא

מי אומר שהרמת ידיים היא הכרה?

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמנת גביזון - מדן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext