נאמר בתורה, ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת המוות את הטוב ואת הרע ובחרת בחיים.
מה שכתוב כאן לכאורה הוא, שיש רע, שה' נתן לפנינו, לא ייתכן שלא יהיה רע לבחור בו. זה נוגד את כל הבחירה. רק שיש המלצה לבחור בטוב. אבל יש רע מונח לפתחינו, בכל עת שרק נרצה.
כמובן שחינוך נכון יכול להגביה את נקודת הבחירה. אבל בתנאי שהבחירה תהיה קיימת.
אני לא רוצה להיכנס לשאלות פילוסופיות שהפורום הזה ואני הק' לא נועדנו לעסוק בהן. אלא להמשיך מנקודת המוצא הזו הלאה.
לכל ידוע כי תופעת החזרה בשאלה לבשה מימדי ענק בשנים האחרונות. כמובן שגם הציבור גדל וכו' וכו' וכו'. ובאמת אי אפשר לשמור על מסה שכזו בתוך גדר מוגדרת שכזו (!) אבל בכל מקרה מדובר על מספרים גדולים מאוד.
מסתבר שכל אחד מן הגולשים כאן מכיר בעצמו, מחוץ לעולם הוירטואלי, אחד או שנים ש"חזרו" בשאלה.
ישנם סוגים רבים של אנשים, וסוגים רבים של חוזרים בשאלה. לא ניתן להתמקד ולתת להם מכנה משותף ברור אחד. אבל אפשר וכדאי להתבונן בכל זאת במניעים השונים, בסיבות ובתוצאותיהן, ולהפיק לקחים במידת האפשר.
רבים מהם כותבים בלוגים, בו הם מספרים או בגילוי לב או שלא, על חייהם הקודמים וכיום. אני מקווה באשכול זה לנסות לסכם במקצת, מעשה שרית ברזילאי ("לפרוץ מאה שערים") את הלקחים שאני הפקתי מסיפורים שונים. ואתם מוזמנים להוסיף.
1. בראש ובראשונה, הגדרת הציבור החרדי על ידי האליטה הליטאית כציבור שאינו מכיר כלל ב"דה פקטו" ב"בדיעבד", אלא אך ורק ב"איך צריך להיות", תוך התעלמות ממצבים חריגים, מאנשים חריגים, מזמנים חריגים, ממקומות חריגים, גרמה באופן ישיר לצמצום מרחב המחיה למי שמוכן לשרוד בתוכו ולחיות עם הכללים הנוקשים של החברה הזו.
פועל ראשוני יוצא הוא הוצאתם מחוץ לגדר של כל מי שאינו כזה. ואין זה משנה אם הוא הסיק את המסקנות והלך בעצמו, או שהוציאוהו בכח. בכל מקרה החברה היא שגרמה לו זאת.
סיפורו של אלי צוויק, ששמו המקצועי הוא אליזד, יוכל ללמדנו דבר או שנים בנושא הכאוב והמורכב הזה.
אליזד כיום עוסק במוסיקה, אבל עדיף שניתן לדברים שלו לדבר בעד עצמם. למרות שלא כולם נוגעים לנו, העדפתי להעתיקם בשלמותם.
אלי צוויק מנגן מזה מספר שנים בלהקות לטיניות שונות ומגוונות.
כיום, הוא מעביר קורסים וסדנאות בכלי הקשה ופולקלור קובני.
במקביל, הוא מלמד ילדים ונוער מוסיקה וקצב בבתי-ספר בארץ
יציקה יקר (או שמא עדיף לומר יקרה?)
לפני שאני מספר את הסיפור שלי, אומר את דעתי. וככה, אם הסיפור לא יעניין אותך, תוכל לדלג ישר להודעה הבאה...
הייתי רוצה לחלוק קצת על דעתו המלומדה של איש הרוח - שהוא כלייזמר בכל נימי נשמתו.
תווים? כן בהחלט! תיאוריה? וודאי! והנה ההסבר:
א) לעולם אין לדעת כמה רחוק תרצה ללכת בעולם המוסיקה. ייתכן ותרצה להיות כלייזמר "מתוחכם" יותר. ייתכן ותרצה לאלתר על סולמות שלא ממש משמשות בנגינה כלייזמרית. ייתכן (שומו שמיים ורחמנ ליצלן) שתרצה לנגן מוסיקת הגויים הנקראת ג'עעז בלע"ז. שהיא מלבבת לב שומעיה בצורה אחרת מאשר הכליזמר.
ייתכן ותרצה להרמן (אני מניח שאתה כבר יודע שזה לא מלשון "הרמון" אלא מלשון "הרמוניה...) לכמה נשפנים. ייתכן ותרצה לכתוב את המוסיקה שלך, לעבד, לתזמר, לערוך קונצרט בראשותך עם הסימפונט רעננה או ראשון לציון, ייתכן ויזמינו אותך לנצח על מקהלת בית הכנסת הגדול...
בקיצור, כל כלי נגינה הוא בסך הכל בסיס לעולם רחב יותר. אבל יש דברים שאפשר לעשות רק בגיל צעיר (אתה צעיר אכן?) תווים? כמו שצריך? בגיל צעיר בלבד!!! אחר כך קשה הרבה יותר. הרמוניה? אימונים אינסופיים? בגיל צעיר! אם תרצה להפוך למוסיקאי בכיר? זו הדרך.
עכשיו ככה: את נשמת הכלייזמר לא תוכל ללמוד מאף מורה. אותה תצטרך לרכוש לבד. בעמל, ובשאר-רוח. אבל מאד מאד כדאי לך לשלוט כראוי בכל הסולמות, ולדעת כל אצבוע אפשרי (בקלרינט , אתה הלא יודע, יש כמה איצבועים לכל תו) כולל הנידחים שבהם. הסיבה היא פשוטה: בתוך דקה וחצי מתחילת הנגינה אני שומע מי הוא זה השומע את הסולם על צליליו השגרתיים, ומי הוא זה שיכול "להרטיב" אותו, לגוון אותו, בצלילים כרומטיים (אך לא דיסוננטיים כמובן) מרעננים ומגרים. מי הוא זה המדלג על ביצוע מסויים מכיוון שהאצבוע לא מסתדר לו, ובוחר תמיד לחזור וללעוס שוב ושוב את אותן "מניירות", "קנייטשים", "שטיקים" או כל שם שלא תקרא להן.
ייתכן ואחרי שתדע "להרטיב" ו"לייבש" ולגוון ולשעמם, תבחר שוב בדרך הפשוטה והמקסימה מכולן: תנגן פשוט ומהלב. אבל ידידי היקר, סהדי במרומים שאינה דומה נגינה פשוטה הבאה מעודף יידע, לזו הבאה מחוסר יכולת... לפעמים דברי החכם דומים לטיפש בתוכן, אבל זה בגלל שהטיפש סתם לא אמר כלום, והחכם ידע שאסור לומר... וכמו שמנסח להפליא הרב אלתרמן (מתוך המחזמר "שלמה ושלמי") "... כי בין דברי חכם, ובין דברי טיפש, כאילו אין הבדל - הבדל בכל זאת יש!"
הוא הדין לגבי ה"קרקור". אין לזה פתרון. פשוט לקרקר ולקרקר את נשמתך החוצה, עד שהצליל ייעשה רך וזורם. המלצה שלי? עזוב בשלב זה את ה"קנייטשים" וותר עליהם. אולי תחזור אליהם בסוף, אבל זה יהיה מתוך בחירה, ברצותך מאריך, וברצותך מקצר, חזור אליו כשתוכל להוציא צליל נקי ומלא בשר, או אז תוכל גם "לקווצ'ץ" או "לקמט" אותו. כאילו אין הבדל? בכל זאת יש...
והנה הסיפור:
בן שמונה הייתי, וגיורא פיידמן לא עוד לא היה מפורסם כל כך, הוא הופיע לפני נופשים מנומנמים בקיבוץ "חפץ חיים" - שם הייתי עם סבתא שלי. בשורה הראשונה ישבתי, ילד יחיד. גיורא, משועשע מהרעיון הסתובב בין האנשים, אך בכל פעם שרצה לנגן צליל נמוך או מוזר היה מפנה את אפרכסת הקלרניט ישר לתוך אוזני מנגן ומצחקק.
למחרת הלכנו לקונסרבטוריון "אנז'אגי". אחרי שנה הגיע קלרניט "בופה גרמפון" מהודר מארה"ב. המורה החילונית שלימדה אותי אז העיפה אותי מהשיעור בגלל חוסר סבלנות, ובגלל שבסך הכל רציתי "לקווצ'ץ" ולהוריד ניגון. התעקשתי לקרוא את התווים בלא להפסיק. למרות הטעויות... דוד ישורון (מישהו יודע עליו משהו כיום?) היה המורה האמיתי הראשון שלי, והוא התחיל להחדיר בי את הסבלנות, ואת הידיעה שגם הניגון יבוא רק אחרי הטכניקה.
אח, אם הייתי סופר כמה פעמים ניגנתי סולם כרומטי על כל הקלרינט... וכמה פעמים רצו השכנים להוקיע את המשפחה שלנו בגלל שעות של צלילים גבוהים צורחים וארוכים שהרסו לכולם את החשק לשמוע מוסיקה... אבל המאמץ השתלם, ובגיל שתים עשרה כבר ידעתי לחקות את קלצקין בקלטת "ניגוני מירון" תו לתו קו לקו, ואף הוספתי כהנה משלי. שמעי הגיע לאוזניו של הרב ר' רומן קונצמן (ז"ל) והוא הסכים באופן חריג ללמד אותי. למרות שרוב השיעור הוא היה מתנמנם על הסטנדר, היה במעט שהעיר די בכדי "לסדר לי את הראש" ולהוציא ממני את השטיקים של קלצקין וחבריו.
בין לבין (ועד גיל 13) הסתובבתי בארץ, והכרתי כל תופס חליל ועוגב. עם דגש על תופסי קלרניט כמובן... הייתי אורח קבוע ב"טיש" השנתי של ר' מוסא ברלין ביישוב אלקנה - שם גדולי הכליזמרים היו מפליאים בניגונים בזה אחר זה. הייתי מרותק לבמה של מירון עד תום אחרון הצלילים. חיזרתי אחרי דוד ישורון לחתונות בבני ברק. אני זוכר אפילו "טיש" אחד שבו הגיע אדם מוזר בעל שיער ארוך ופרוע, בלי כיפה, וכל חזותו אומרת זרות וניתוק, אבל כשהוא פצח בניגון השמיים נפתחו. אני זוכר שהוא הלך מזקן לזקן (ואני אחריו) ואסף ניגונים ישנים בטייפ מנהלים קטן וחורק. קראו לו ישראל זוהר. הוא רק הגיע אז מהפילהרמונית, אבל עד היום, גם מתוך שינה, ובין שמונה מאות נגנים אני לעולם מזהה את הצליל שלו בלי לטעות.
בגיל שלוש עשרה נכנסתי לישיבה שחורה. "בית דוד" קראו לה. ישיבה ליטאית מאד, בבני ברק. ההורים שלי, אז עוד "תיכוניסטים מתחזקים" שלא ממש ידעו מה החומר שממנו קורץ "ישיבע בוחר" הסבירו לי שכנראה אצטרף להפסיק לנגן. "סי פאסט נישט..." זה לא מתאים. אמרו. ויואל רוזנבליט, שלמד גם הוא אצל רומן קונצמן והפסיק גם הוא לנגן משנכנס ל"בית דוד" הוציא את הראש מהרשב"א הענקי שהחזיק, ואמר בשקט: נו... זה מפריע בלימוד. בחור רציני לא יכול לשקוע בלימוד ולהתאמן. אין דבר כזה! אמר - וחזר לתלמודו.
לפעמים אני חושב לאן הייתי מגיע אילו הייתי ממשיך להתאמן, אולי הנשמה שלי הייתה מוצאת את ייעודה? אולי הייתי הופך ל"כלייזמר", אולי אפילו למנצח. אבל הציבור הליטאי התעקש לבוז לחתיכת העץ השחורה-מוכספת, ויחיד איתה ל"בעל מנגן". ואני המשכתי בסתר להאבק בהם אבל בעיקר בעצמי.
היו תקופות שבהן לא נגנתי בכלל, היו תקופות שבהן ברחתי ליער ירושלים כדי להוציא צלילים ארוכים וחורקים ו"לחמם" את הפה מחדש. אבוי לי אם יישמעו אותי ב"חברון". והשידוך? והדירה? והסידור המלא? מה יהא עליו? היו תקופות שהסתתרתי בחדר הארונות בקומה הרביעית וניגנתי גיטרה. היו תקופות שבהם "סחבתי" את האקורדיון של רמי גוטל, היו תקופות שבהם ברחתי למשה כהן כדי לנגן על ה"רולנד" הראשון שהיה בארץ (E 16 מישהו זוכר?) תמיד בגנבה. תמיד בהחבא. תמיד ברגשות אשם. תמיד בחופזה. מהלב, בלי אף תו.
אחרי החתונה היה עוד יותר קשה. אישתי (לשעבר...) קינאה בכלי הנגינה, והרגישה שאולי אם תילחם בהם תחזור אהבתי אליה ותיעור. המורות בבית הספר שלה (בית יעקב ליטאי כמובן) הזדעזעו לראות אותי בבין הזמנים בבית הספר "אורגנית" בגאולה "מה, הוא לא לומד?" ריננו והוסיפו את המילה שמהלכת אימים על כל אברך בן תורה ואשתו "מה, הוא עובד?! ממש ככה? ע-ו-ב-ד?"
כשעזבתי את הבית, עוד לפני שחזרתי בשאלה. הדבר הראשון שעשיתי כאדם חופשי מקהילה ודיעות קדומות היה ללכת ללמוד פסנתר. המורה (שרה מנדל החמודה מבר אילן) היתה סקפטית בקשר ליכולותי להתקבל לאקדמיה למוסיקה בגיל 24. "לא הגיוני" היא אמרה. והוסיפה "מאוחר מדי להתחיל בגיל כזה".
אחרי חודש כשניגנתי את "הפסנתר המשווה" ישר והפוך היא הפסיקה להיות סקפטית. התאמנתי שבע שעות ביום, הקשבתי לקול המוסיקה לפני תכנית קבועה מראש. צמחו לי כנפיים. הייתי מאושר.
זה לא הפריע לי לשמוח כשהקדימו לי את הגיוס. אחרי הכל? בתוכי היה עדיין הבוז ל"כלייזמר" ול"בעל מנגן" התגייסתי, ולאחר השחרור הלכתי ללמוד מחשבים... מוסיקה? מאוחר מדי. עשרים ושבע? לא גיל להתחיל שוב...
אי שם באמצע בסתם יום אחד הלכתי, סתם כדי לגוון את השעמום המחשבי, לרקוד סלסה. היתה שם להקה חיה. עם כלי נגינה אמיתיים. חצוצרות, קלידים, בס, כלי הקשה, הכל... בכל שבוע ישבי שם מהופנט. עקבתי בנשימה עצורה אחרי כל כלי. עד מהרה ידעתי בדיוק מה מנגן כל אחד, ויכולתי לחקות בדיוק כל זמר. נכון. הם שרו בספרדית. זה לא הפריע לי. התסכול המוסיקלי של שלושים שנה יצא החוצה בטירוף. הופעתי לעצמי בכל הזדמנות, ובפעם ההיא, אחרי שכל הקהל הלך הביתה, ורק אני נשארתי מסרב לעזוב את הקסם, שמע אותי בעל המועדון ונדהם מהטירוף ומרמת החיקוי. הוא הציע לנגנים לראות אותי, ומשסיברו הללו, הציע לי הופעה פרטית בכל יום שני - אחרי שכולם הולכים הביתה...
וככה בכל יום שני, עם רדת החושך על המועדון, היה רונן סוחב שני מקרופונים, מחבר למערכת הגברה, ואני הייתי מתפוצץ על הבמה.
שרתי בספרדית שהמצאתי במקום, חיקיתי זמרים קובנים וחזנים פולנים, שילבתי את אריאל זילבר עם ארתורו גונזאלס וגרשון קלצקין. הייתי אש להבה. אחרי שלושה חודשים היו אחרי שלוש-עשרה (!) נגנים נלהבים כולם אנשי הי-טק, רואי חשבון וסטודנטים. גיליתי מה פירוש "חדר חזרות". ואם אני אספר לכם שכשהייתי עושה עיבוד חדש היה לי קצף על השפתיים מרוב התלהבות - תדעו שזו אינה מטאפורה, אלא תיאור חי ומדוייק.
כשפיטרו אותי כחלק מהתמוטטות עולם ההי-טק, כבר הייתי בן 31. הפעם כבר לא פיספסתי את ההזדמנות. התחלתי ללמד ילדים לדפוק על פחים - בתור פרנסה. וחבשתי את ספסלי "בית הספר רימון למוסיקה בת זמנינו" בתור השכלה. הנשמה שלי, סוף סוף, באיחור של שלושים שנה אמרה את שלה. באיחור קריטי ומעצבן הצליחה הנפש שלי לנער מעליה את שרידי הבוז הישיבתי. את שרידי הפולניות והבני-ברקיות. ולפרנס את עצמה במזון שהיתה צריכה כל חייה - מוסיקה.
לספר לכם שיש סוף טוב לסיפור? לא ממש... בן שלושים וחמש, תפרן וחסר פרוטה, גר אצל ההורים, רץ מארוע לארוע כדי לנגן מוסיקה רדודה שאני שונא. מקלל את השנים שהחמצתי בלי ללמוד תווים, בלי לדעת הרמוניה, בלי להתרגל להרגלי נגינה מסודרים. מנגן בכלי הקשה - הכלי הכי מבוזה בתזמורת. שר בלהקות סלסה מגניבות אבל מפסידות כסף, בקיצור "א סאך מלוכעס, מיט א וועיניק ברוכעס" כמו שסבתא שלי אומרת...
אבל עכשיו, ממש בימים האלו קיבלתי לידיים להקת סלסה חצי-חובבת. ואני, תאמינו או לא, אני אלי צויק מ"בית דוד" - זה שבקושי שרד את השנתיים שלו ב"רימון" - יושב וכותב תווים לחצוצרה-סקסופון-טנור-אלט-חליל-בס-קלידים-קונגס-טימבלס-בונגוס-שלושה-זמרים יורק דם על כל תיבה, מתייעץ ובודק שבע פעמים כל סימן חזרה או וולטה, שוב מקלל את יואל רוזנבליט ואת ההחלטה האומללה ההיא, אבל הרגע הזה, אח.... הרגע הזה, הפעם הזו בשבוע... השעתים האלו... בו אני מניף את היד, ושנים עשר איש פוצחים בנגינה של המוסיקה שאני עיבדתי, מתוך התווים שאני כתבתי? בשביל הרגע הזה היה שווה הכל. אושר צרוף! גן עדן בעולם הזה, הנה לכם ליטאים מדוכאים וחמוצי פנים. הא לך אמא פולניה ומסרסת, הא לך יואל רוזנבליט! אני סוג של מנצח! ובשתי המשמעויות...
זהו. מצטער שהלאתי אתכם. אתם בכלל לא מכירים אותי, וגם לא טרחתי לעבור על זה ולתקן שגיאות. פשוט יצא לי ככה, כמו מין הקאה כזו. התפרץ לי. אז זהו. זה בערך, ואתם? תסיקו מזה מה שאתם רוצים...
בוקר טוב!
נשלח ב-16/9/2007 03:45
והנה דברים שכתב אלי לפני שלוש שנים, בנושא אחר לגמרי.
דברים שרואים משם / אלי צויק
(תאריך הכתבה: 5/12/2004)
תמיד הייתה לי בעיה עם יום העצמאות.
לא יודע מה יש בחג הזה, שניקז אליו את התסביכים שלי מדי שנה. בעצם אני כן יודע. אני מנחש: זה חג חילוני. חילוני לגמרי. זה לא דומה להבדל הדתי-חילוני בין ללכת בחנוכה להופעה של "המורדים" או לחגוג בבית עם "מעוז צור" וסופגניות. זה גם לא דומה להבדל הדתי-חילוני בין לאכול במסעדה כשרה בטיול חול-המועד-פסח לקבר הרמב"ם, או "לרדת" על קבבים בדרך לפסטבל טראנס בחוף צמח. יום העצמאות הוא חג שיש רק לחילוני. לחרדי אין שום לגיטימציה לחגוג אותו. אמנם בבית-ספר יסודי שממומן (איזו מילה מעצבנת...) מכספי המדינה מקבלים יום חופש, אבל מ"ישיבה קטנה" והלאה (מגיל 14 ), הכול כרגיל. נהפוך הוא, מי שמרשה לעצמו אפילו התפרקות קלה ביום הזה - מרים לעצמו גבה בתמיהה: מה קרה? חג היום? מה יש?
הייתי חוזר מהישיבה בצהרים, לבית של סבתא. שם אבא ואימא וכל הדודים שלא עבדו באותו יום, ונהנו מלהסתלבט קצת. אחרי הכול, אנחנו משפחה "חרדית-לייט", אבא שלי ודודים אחרים היו בכירים ברבנות הצבאית , למרות האמונה האדוקה, הממלכתיות דבקה גם בהם. וסבתא שניצלה מהשואה, חגגה את היום הזה ממילא עוד מימי עלייתה לארץ.
אני, נופל לאווירת העצלתיים הזו ישר מתוך הפעלתנות המעושה של הישיבה. מין אקסטאזה תמידית שמעורבת בשיממון מצטבר. משהו שעמוק בפנים כנראה לא ממש רציתי. מנסה למצוץ עוד קצת מה"מותר לא לעשות כלום כי היום חג" וחוזר בחוסר חשק אל הספרים והלימוד הנצחי. זה שלא יסתיים מחר, גם לא בעוד שנה, זה שיסתיים רק בעוד שבעים או שמונים שנה של חיים.
במבט לאחור, מה לעזאזל הפריע לי לקחת אחר-צהריים אחד של חופש בשנה? קצת לנקז לחץ, לראות שאין שום דבר מפתה בלאכול בורקס (אצלנו לא עשו על האש, דתיים-לייט, אבל עד כאן...) ולראות חידון תנ"ך ואסקימו לימון? לא. התענוג הזה היה שמור לבני-דודים שלי. כאלו שילמדו אחר-כך בישיבת הסדר ויישארו דתיים לנצח. אני הייתי אז רדוף בידי העיקרון של "ביטול תורה" אפילו רגע אחד. ה"סטייפלער" היה לומד גם ברמזור אדום, זוכר?
אחר כך בישיבה גדולה (גיל 16) , מתוך השקט של יום הזיכרון היו מתפרצים הזיקוקים של הר הרצל בדיוק באמצע תפילת מעריב. הייתי יוצא למעבר הזה, בין אולם הישיבה לספריה, ולוטש עיניים בקנאה בחבורות הנערים שכבר התקבצו בכיכר השכונתית. הזיקוקים, המכוניות הממהרות, ההתכנסות הספונטאנית בכיכר, הכול נתן לי להרגיש ששם, רחוק, איפשהוא מחוץ לישיבה יש מין חג כזה של אנשים שמחים וחופשיים ורק אני. כמו תוכי בכלוב.
אה, הזיקוקים. כן הזיקוקים... המייצג הזה, המתפוצץ לרגע ונעלם. אני חושב שאין דבר שהוא רחוק כל כך מהישיבה כמו זיקוקים: מלאי עניין, מרהיבים, מעלים התרגשות של רגע והתלהבות, מין תחושה שהעולם מטורף וגדול והכול יכול לקרות, אבל הכול רגעי, בלי מטרה, בלי מחויבות, סתם להתפוצץ לרגע אחד של תהילה, למשוך מקסימום תשומת לב, ולהעלם... אני חושב שאולי אין משהו שדומה לי כמו זיקוקים. טוב או לא? לא יודע, אבל אז, לפני ארבע-עשרה שנה רציתי להיות עמוק בתוך, לא ליד, בתוך, להתפוצץ בעצמי באיזשהוא טקס. כל כך אחר הרגשתי, ושונה.
למה לא רצתי איתם, עם הנערים שהבטתי בהם בקנאה צובטת-לב? למה לא ברחתי לכמה רגעים כדי להצטרף? אבל לאיפה? איך? סתם אגש בלבוש מוזר ובפאות ארוכות ואומר "סליחה, אתם אולי יכולים לצרף אותי לחגוג משהו"? ואם יסכים מישהו לחגוג איתי ארגיש שייך? חלק מ"עמישראל" של יום העצמאות?
שלוש עשרה שנה מאוחר יותר, יום העצמאות החמישים ושש, אמפי-פארק רעננה, עשרת אלפים איש יושבים בחוץ. אני מחכה בעצבנות למפיקה עם האוזנייה שתסמן לי להיכנס. אף אחד בקהל הענק הזה לא ממש בא בשבילי, אני יודע, הם באו בשביל למחוא כפיים עם מושיק עפיה ונינט, אני רק המתאבן, אבל בכל זאת, לצאת אל השקט המאיים שרק עשרת אלפים איש יכולים לגרום, לראות את הפנים שלי מרוחות על מסכי הוידיאו המדהימים מכל צד. אני יוצא, שר, הקהל מולי, המפיקה מבקשת הפסקה לזיקוקים. הנה הם! ממש מעלי. לא מעלי, בתוכי. הם מתפוצצים ברעש היסטרי, אני עומד על הבמה אדיש יחסית אבל שייך. אני "שם", סוף סוף, הגעתי ל"שם". יותר עמוק מזה אי אפשר היה להגיע.
טוב, אולי אפשר היה? אולי הייתי יכול להיות מין מושיק עפיה בעצמי, טוב בסדר. אז לא הגעתי ל"שם", אבל אני הרבה יותר "שם" מכל אותן חבורות ערסים קטנות שהיום אני יודע שבעצם לא השתייכו לשום חגיגה, סתם התגודדו בחוסר מעש בכיכר הקטנה של גבעת-מרדכי, וחיכו למשהו שיפיג את שעמום החג. אז הנה הגעתי. הצטרפתי לעם ישראל. אמנם בדרך מוזרה קצת, בדלת האחורית, מלווה בספרדית את ויולי הקובנית ואיטלו הצ'יליאני, אבל למי לעזאזל איכפת? בימת יום העצמאות! עם ישראל! "חג שמח רעננה!" מושיק עפיה, נינט טייב, ואלי צויק...
אני יורד מהבמה ומצטרף לאחי וגיסתי שמשוטטים בין הדוכנים למצוא משהו טעים לאחיינים שלי . מין שלווה כזו של משפחה. ההתרגשות מתפוגגת והראש מתחיל לחשוב, נו אז הגעתי, בסדר, מה זה נותן לי? מה הלאה? לנסות להגיע למושיק עפיה? נניח שהגעתי. ואז? לברוח אחרי ההופעה במהירות לוואן מפואר כדי למהר להופעה אחרת שאותה לסיים לפנות בוקר, ולהתמוטט במיטה כדי לקום לעוד יום של הופעות? או אפילו להתמוטט בזרועות מעריצה בלונדינית כשאדי קוקאין מתערפלים במוח, טוב, נניח שזה מה שקורה, זה עם ישראל שכל כך רציתי להגיע אליו?
את השורות האלו אני כותב למחרת, אחרי שחיממתי את נינט טייב בעוד במת בידור בחיפה, ובכך הכנסתי את עצמי סופית לפנתיאון התהילה של עם ישראל בעצמאות 56. (מוזר ששיגעון הסלסה ושיגעון כוכב נולד הולכים יחד. נו טוב, יש משהו משותף לשניהם – סתם אופנה חולפת שמצטלמת הרבה יותר טוב מאשר היא באמת. זיקוקים? מישהו דיבר על זיקוקים?) תודה לרובן גונזלס שממקום מושבו בהוואנה דחף אותי הישר לחיקה החמים של מסעודה משדרות (ליתר דיוק לחיקה הקריר ועטור הסטרפלס של הבת הפרחה שלה, בת העשרים...) "לאס מנוס פר אריבה, לאס מאנוס פאר אבאחו", עוד קפה מגעיל בחדר אומנים – ואני בדרך הביתה. רוצה לאכול משהו מבושל, לישון יומיים, ולקום לשקט של כפר בסיציליה...
זו הבעיה כשאתה מגשים חלום. ביום שאחרי אתה קם ריק כזה, פתאום אין לך בשביל מה. חלומות צריכים להישאר חלומות. במציאות? לאביר על הסוס הלבן יש ריח נורא מהפה, והסוס עצמו מחרבן בערמות בכל מקום ובכל הזדמנות. במציאות גם אם יש מליון בקהל, אתה לא רואה יותר רחוק מעשר השורות הראשונות כי ה"ספוטים" המזעזעים מסנוורים לך את העיניים. במציאות עם ישראל הוא אוסף של אנשים משועממים שמסתובבים בין דוכני הנקניקיות-בחמש-שקל בפארק של רעננה, במציאות? הזיקוקים הם סתם רעש היסטרי שמסיח קצת את דעתך מהבוץ היומיומי שלך.
נשלח ב-16/9/2007 04:09
אולי היה צריך לפתח את הדיון גם על נפשם המיוסרת והכמהה של חלק מן החוזרים בשאלה. ואולי גם על הרקע המשפחתי. אבל חוששני מאוד שדיון כזה עלול להסתיים באקורדים צורמים... והלא במוסיקה מדוייקת אנו עוסקים עתה... ללא ספק שדיון כזה אינן תקין פוליטית, אם כי זה בוודאי נסלח.
אולי נניח לראביי סיינפלד לכתוב את משנתו בענין משפחתו התיכוניסטית של אלי צויק. (שאבוי, שומרת עמו קשר גם כיום..)
אליזד פתח בלוג משלו, ושם יש מאמר מכמיר לב, הנה הוא לפניכם
"אז תשלחו אותו ל"איטרי" זו ישיבה עם דשא, יש עצים גם, זה ירגיע אותו, יחזיר לו את השלווה ואת ההתעלות הרוחנית"
ככה, כמעט במלים האלה ניסה המשגיח - זכרו ל... טוב, לא חשוב, הוא כבר מת. יהא זכרו אשר יהא, העיקר זכרו למשהו... כמעט במלים האלה ניסה המשגיח זכרו להרגיע את ההורים שלי. בן חמש עשרה הייתי, ממוטט- עצבים אחרי שנתיים שבהם הסתגפתי בטירוף פסיכו-נוירוטי שרק אדם חסר כל הבנה בנפש האדם – וכזה היה המשגיח שלנו"זכרו" – יכול היה לפרש אותו כ"התעלות רוחנית". שנתיים שבהם תחת מטריה מגוננת של "עבודה על המידות" ו"הדבקות בדרכי צדיקים, זי"ע"רמסתי כל שמץ של שפיות שהייתה בי. ילד חמוד בן שלוש עשרה, שובב וסקרן, גדוש בתאווה בלתי נשלטת למוסיקה וקריאת ספרים. במשך שנתיים קמתי בוקר בוקר בשעה שש, מזנק בטירוף אל הנטלה שליד המיטה כדי שלאאצטרך להכריע במחלוקת הפוסקים האם מותר לחשוב בדברי תורה קודם נטילת ידיים של שחרית. במשך שנתיים אצתי רצתי לישיבה, עוקף בדרך פחי אשפה נוראיים- "צואה בעששית" – ככה קרא להם המשגיח זכרו בשיעורי ה"משנה ברורה" אחרי התפילה. גם הם, כמו ה"ערווה בעששית" – כלומר בחורה שנשקפת למולי מחלון האוטובוס כשאני מנסה למלמל את דברי התוספות בדיבור המתחיל "כל המשנה"- היו אויבי הנוראים, יחד על חתולי רחוב שלמרות שמעולם לא ראיתים בכך, ידעתי שהם עשויים להזדווג לעיני החושפניות בכל רגע נתון ולהכשיל אותי ב"שמור עיניו מראות ברע", וסתם אדם רשע, שאסור להסתכל בפניו. עצום- עיניים למחצה הייתי מהלך כשפני כבושות באדמה, מנסה למצוא שם פיסות לחם עבשות שילד השאיר מארוחת העשר שלו, לאתר, להרים, ועטוף בשקית, לשים במקום מכובד, אסור לו לאוכל שיתגולל ככה באשפתות. ואולי יימצא לידי שמץ נייר החייב גניזה? כמה מודעות רחוב או סתם "פשקעווילים" החרדתי ממרבצם בתקווה לקרב את הגאולה בהבאת דברי תורה שהתבזו אל מתקן ה"שיימעס" הענק שבפאתי השכונה.
בפנקס מיוחד הייתי רושם את ה"קבלות" לא, לא אלו שחייבים בהם במס. אלא אלו שמקבל על עצמו כל בן תורה מדי פעם. ואילו אני?פעמיים ביום. ואוי לו לאדם ששוקט על שמריו ואינו מתקדם בכל רגע ורגע ממש! "מאן דדמיך בריש שתא – דמיך מזליה. ואם בראש השנה כך, הרי בראשיתו של כל יום על אחת כמה וכמה. וקבלות אלו? שונות ומשונות היו. "בעזרת השם יום א' כט מרחשון, מהיום והלאה אותיר בצלחת ארוחת הצהריים מחצית האוכל. לקיים מה שנאמר "אין אדם מת וחצי תאוותו בידו" וכידוע שזה עולה כעשרים תעניות, ומעלה עליו הכתוב... יעזרני השם לקיים עד סוף ימי, ואקרב הגאולה לי ולכל עם ישראל. וישובו אליך יריאיך ויודעי שמך".
"בעזרת השם יום ד' יז כסלו, עוד מעט חנוכה, זמן בו אני נוטה לפרוק עול ר"ל, אקבל עלי להתחזק בלימוד לעילא מכל ימים, בבחינת מוסיף והולך עד ליום כ"ה בחודש, שאז לא אתפתה ח"ו לשבת בטל אחרי הדלקת הנרות, ובטח ובטח לא לנגן בפסנתר רח"ל במסווה של שירי קודש, ושאני נמשך אחריו ויכול לבטל ע"י זה מהלימוד שעה וחצי! והכי טוב לשנן אז הלכות הדלקת נרות (להדפיס על ניר קטן ולגלגל בכיס שיהיה זמין) ולחזור לישיבה כבר באמצע ההפסקה, והשם הטוב יעזרני שלא לפול בניסיון זה שהוא מהקשים..."
"בה' כד טבת. עקב דברי המשגיח הנוראים על הישן "שנת הסוס" בצהריים. שהם לדברי רבותינו יותר משישים נישמין. הריני מקבל עלי לבל אשן במשך היום יותר משישים נשימות, (להסתכל בספרים או לשאול כמה דקות זה יוצא לפי שעונינו) ולהזהר לכוון שעון מעורר במיוחד על זה, ויעזור לי בעז"ה להתחזק בהרהורי עברה, ובמחשבות של מה לך ומה בכך."
גם ככה התייחסה אמא ברגשות מעורבים לשינוי המוזר הזה, שחל בין לילה בילד השובב ופעור-הפה שהפך פתאום לרציני וחמור סבר. מצד אחד "בן של זושא עושה קריירה בישיבה הכי טובה", שזה הסתדר לה איכשהוא עם שאיפות והשגים, ומצד שני, החליפה המלוכלכת, הכובע המעוך והחיוורון הזה... אבל כשהיא ראתה את השעון המעורר שהיה מצלצל בכל עשר דקות ומעיר את הילד הקטן והמסוגף מנמנום צהריים בלתי מספק – כבר היה ברור לה שמשהו לא בסדר "זה עינוי של סינים!" ככה, בדיוק, מילה במילה צורבות בי המילים עד היום "רק במחנות שבויים של סינים עושים את זה, בתור עינוי זה של סינים!".
בטח שהיא רצה ל"זכרו", "הוא חיוור נורא, וגם לא אוכל כלום, הוא משאיר חצאי חבילות קוטג', ודוחס את האורז לכוס מיוחדת לפני האוכל (לך תסביר לתיכוניסטית מתחזקת משמעותה של "קביעת סעודה על מזונות" שחייבת בברכת המזון, לך תספר לה על "כוס הפלא ששיעורי החזו"א ור' חיים נאה מדוייקים בה על הדפנות בקו לבן בוהק) ) ומילא את האורז אבל למה עוגת גבינה? אתה אמרת לו לעשות את זה? אתה בטוח שזה נורמלי? כי פעם הוא היה ילד שמח מאד ועכשיו...
עד היום לא אדע מה אמר לה המשגיח, אני רק יכול לשער שהוא חייך בזוית הפה, בחיוך שלמדתי להעריץ בתחילה ולשנוא עד דם בהמשך, נשא אליה עיניים טובות ואמר משהו חוצב להבות, כן. ודאי זה היה חוצב להבות. תמיד הייתה לו איזו להבה חצובה מוכנה מראש למשהו. למישהו. וודאי סיפר לה על זו שלא ראו קורות ביתה שערות ראשה, וזכו בניה לכהונה גדולה. אולי סיפר לה מעשיה נוראית על הסטייפלער קדוש עליון, שתפס בשתי ידיו את ליבו וחבט את ראשו בקרקע וכל זאת כדי לא להישען אפילו תוך כדי נפילה וכמתעסק גרידא על מכונית חונה ביום שבת קודש. וירא אלוקים יחמיר על עצמו. ומי ראתה את בנה ירא אלוקים ולא תשמח? אשת חייל, בניך כשתילי זיתים סביב לשולחנך, יהי חלקי עמך בגן עדן...
היא לא ממש השתכנעה, אבל כיבדה את אבא שלי, שקרן מאושר בכל יום מחדש, שמרה ממני מרחק, וכל עוד הזקתי רק לעצמי לא אמרה כלום. ורק ביום ההוא ששפכתי את כל סיר החמין של סבתא בגלל שמועה שנפוצה בעיר כי המשגיח המעשר בפעם השניה את תפוחי האדמה כדי שיקבלו הכשר של "הרב לנדא" וייצאו מכלל "הכשר הרבנות" לא עשה את מלאכתו נאמנה – רק אז היא התפרצה בצרחות שסתמו את הגולל על יחסינו לכמה חודשים. אז עוד לא ידעתי שזה עתיד להפוך לדפוס קבוע אצלה. בכל פעם שהתסכול על המקומות שנגררה אליהם בעל כורחה יגיע לסף הסבל – היא תפסיק לדבר איתנו.
בנתיים המשכתי בשלי. וקבלות צצו חדשים לבקרים, והתפילות ארכו שעות, הייתי מכוון כראוי בכל אחד משמות הו"יה, ומנסה לבכות על חטאי בכל תפילה מחדש, ומשלא הצלחתי ניסיתי את עצת חכמים וטובים לבכות על שאיני מצליח לבכות, ואני, פקעת עצבים נוירוטית שכמותי, שום רגש טבעי לא יכול היה להיחלץ מתוכי אחרי שסחטתי את הגוף והנפש בפרך דקה אחרי דקה. אז מה נשאר לאותו החוטא וחסר הלב? רק לדקדק כראוי בהלכות נקיות, שאותן לימד המשגיח בשפתיים דולקות מדי בוקר, במה שהפך לשעת הפולחן היומית שלי. אבוי לול"נוגע בכיחו וניעו" ואז מתפלל. שידיו טומאה וכוונתו לשווא, וביותר צריך להזהר מלפלוף העיניים, שהיא ליחת העיניים של בוקר, שלא לגעת בשעת התפילה, עאכו"כ שלא יגע בצואת האף והאוזן." כל דש החליפה המלוכלכת ממילא שלי הפכה למטלית שבה הייתי מנגב מדי בוקר את זוויות העין כדי לא לחטוא חלילה בטמטום המח שבתפילה, ומחמת שהיה בד החליפה גס וקשה, הייתה עיני מודלקת תמידית, וזבה "צואת העין" בלי סוף, מה שגרר ניגובים נמרצים עוד יותר, וכדור שלג של "חטאי צואה" למיניהם.שאליהם חברו גם "צואת האוזן והאף" המחרידות, וביותר, ומעל כולם, ומעבר לכל, החרידה את שלוותי הצואה האמיתית. זו שעליה נאמר במפורש "הנצרך לנקביו אל יתפלל!" ואם אמרו חכמינו "אל יתפלל" כלומר שהתירו ביטול תפילה בעבור זה! הקלה היא בעיניכם? התבינו כמה חמור חטא זה שעליו נאמר "וזיריתי פרש על פניכם, פרש חגיכם?" אוי לו למי שנצרך לנקביו ועומד בתפילה.ומה זאת אומרת "איני נצרך" ומי גבה לב וייתיימר לדעת מתי נצרך הוא ומתי לא, ויקלראש בדבר זה שחכמים נטו , לא פחות לא יותר, לוותר על תפילה בגללו! יתכבד נא אדוני ויסור לבית הכסא, יאחוז את אמתו בידו, ירפה את גופו, ויתרכז בכל נפשו ומאודו להרגיש באמונה אמיתית ובלבב שלם האם נשתיירה בו טיפה סרוחה שמעכבת את הכוונה או שנקי הוא לעמוד לפני בוראו, וכמה מהר מתמלאת היא השלפוחית, יודע אתה? אתה המתיימר להצטדק לפניו יתברך? הלא כהרף עין הוא...
במעט מרירות ומעט הומור עצמי אני חייב להודות שהרגלי ההשתנה הנוירוטיים והנוראיים שלי מגיל חמש עשרה הקנו לי שלפוחית רגיזה של אשה בהריון, ועד היום אני משתין הרבה פעמים ומעט כל פעם. יש הרגלים שאי אפשר לשרש עם השנים. אבל הנורא מכל היה המאבק בצואת המעיים, שהיא חמורה הרבה יותר, שהלא אמרו חז"ל "צואה בעששית – אסור לקרוא שמע כנגדה, אבל מי רגליים, גם אם לא נתערבבו בהם אחד משישים של מים שאובין אינו מעכב" ולזמן הרב שגזלה ממני התפילה הצטרפה המלאכה המפרכת של לבדוק האם אכן נצרך אני לנקבי ה"גדולים" אם לאו. או כמו שאבא צעק עלי בחמת זעם – מדי פעם לא יכול היה אף הוא להתאפק (...) אל מול השגעונות של הצדיקע'ל שלו – "אם היה אפשר להכניס את היד פנימה ולחפור ולמשמש ולבדוק היה לך עוד יותר טוב אה?"
בוודאי שנעלבתי. והעלבון חי וצורב במוחי עד היום, במלים המדוייקות שלו, ובסיטואציה המביכה. אבל לרגע לא הפסקתי מלשבת שעות בשירותים כדי לבדוק הכצעקתה. ומרביצה ללחיצה היו לא פעם הפנים שלי מתכסות בפצעי לחץ ובנקודות אדומות נוראיות שהיו נעלמות רק אחרי שעתיים שלוש. "אלרגיה" תירצתי. למשגיח שזרז אותי לסיים את התפילה ולשבת ל"סיידר".
"תשלח אותו לשבוע לאיטרי זו ישיבה עם אביסל'ע דשא, יש גם קצת עצים, זה יחזיר אותו להיות צדיק כשהיה"...
אני יושב פה עכשיו, בודד ושקט באמצע הג'ונגלים של גוואנטאנאמו. אין שום מילים שיכולות לתאר איך המילה "ירוק" הופכת פה לאגדה חיה וצומחת. מניפות ענק של עלים ירוקי-עד סוב-טרופיים עוטפות אותי בקילומטרים של דממת יער. חזיר בר, תרנגולת מפוזרת שברחה מהכפר הקרוב, ואוקיינוס של ירוק. קקאו, בננות, קוקוס, לא מבדיל. ירוק ענק, ירוק בולע, ירוק כובש.האופניים ששכרתי בעירה באראקואה מונחים הפוכים על צידם. שקט אני לועס את הלחמניה ששמרתי לי מהבוקר, והמחשבות שלי רצות. "זה הדשא ההוא? זה הדשא שאליו שלחתי אותי אז כדי להרגע? בשביל זה אני עושה הכל? עפרא לפומיך המשגיח זכרו, מי יגלה עפר מעיניך, מי ידובב את שפתותיך בקבר כדי שתאמר "טעיתי. טעיתי תלמידי היקר. וכי מאין היה לי לדעת? מה הכשרה קיבלתי שיכולתי לשים לב לתחלואי הנפש? הלא ניסיתי בכוחותי הדלים לעורר את בני הישיבה להתחזק אפילו במשהו. מהיכן יכולתי לדעת שבשגגה ובחוסר לב אני גוזר עליך גזירת נע ונד לנצח נצחים? מהיכן לי לדעת שאת ההתבגרות הזו השלווה והמדושאת שגזלתי ממך אז, אתה תמשיך לחפש גם בעוד עשרים שנה, תעמיק פנימה רחוק, חזק, עמוק לתוך החי והירוק מנסה להרוות צימאון במים מלוחים. מנסה להשיג התבגרות שלוות-דשא שכבר לא תבוא לעולם? מאין היה לי לדעת שטירוף כמו שנטעתי בך אז בשגגה אי אפשר לרפא בשבוע של "ישיבה עם דשא", גם לא בעשרים שנה של נסיעות לכל רחוק וירוק על הגלובוס?"
ובאמת מהיכן שתדע? ודאי שמחת ועלזת ביום בו מונית אתה "איש החינוך" להיות מושל ושולט בלעדי על גיל התבגרות רך ומסוכן של דורות תלמידים. וודאי קראת גם ספרון "חיצוני" ר"ל של פסיכולוגיייע "שלהם" שהלא נאמר "חכמה בגויים תאמין". ועצה מהזקנים נטלת. שהלא "כל הנוטל עצה מהזקנים אינו נכשל". וביני ובינך, הלא לאמיתו של דבר העמדת דורות ישרים זרע ברך השם, ועשרות תלמידים דובבים את שמך בהערצה, אז מה אכפת לך אני הקטן, שהתייסר במצוקת הטירוף שלו שנתיים בלי שהושטת יד. בלי שעצרת ואמרת "בני, לא דרכה של תורה היא", שנתיים בלי ששמת לב להשחתה, לחיוורון, לעצבים, לפירוק הנפש. ואז, ביום ההוא? כשבאתי אליך ממרר בבכי ממורט עצבים ותשוש עד דק, ובעקבותיי גם אבא-אמא המסכנים. מהיכן היה לך לדעת שדרוש שיקום. ואהבה, ואיש מקצוע, פסיכולוג, מאיין היה לך לדעת שנפש רכה שנרמסה תחת עקביך שנתיים אין די לה בשבוע "נופש בישיבה עם דשא"?
בוודאי שאין זו אשמתך. ואת מי אאשים?את פרנסי הציבור, שנתנו להדיוט ובור את ראשות הדיבור? וכי אטיח בך את שהיו צריכים לדעת פרנסי הדור? שאין מעמידים איש ממונה על נפשות רכות רק על סמך שפתיו הדולקות באמרי מוסר ושיחות נלהבות. לא ולא. כאן דרוש יידע, והבנה, ומבט חודר, ופתיחות הדעת, ויכולת אבחנה, ורוחב כתפיים? ובשמיים?האם הניחו לך? האם לא נתבעת לתת את הדין על היומרה?על גסות הרוח וגבהות הלב? האם לא בא מלאך כבד אדרת והניח את כד דמעותי שמאז ועד היום על המאזניים יחד עם עוד כמה נפשות אבודות ששחקת תחת סוליות נעלי-הקודש שלך?
וגם אם יצאת נקי. כיצד הבהרת שם, לבית הדין הגדול, כיצד הסברת שם, שלאחר שבוע כשהבנת שגם ישיבה עם הדשא הצפוף ביותר לא תוכל להחזיר לי את היכולת ללמוד בהתמדה, ופשוט בעטת בי החוצה מהישיבה חד משמעית ובלי היסוס באמצע שנת הלימודים. בלי למצוא שמץ של פיתרון לילד טוב ותמים עד אימה שהתייסר מפוחד גם ככה בלי להבין מה מתחולל בתוכו פנימה? מה אמרת שם למלאך הבוחן כליות ולב? שהיה לך קל לבחור בפתרון הזה? גייסת להגנתך את הסטייפלער שאמר שתפוח אחד רקוב מרקיב את כל השק? (או שאולי היה זה בכלל הרב שך?) ואז, האם הצטרפו לדמעות הקטנות שלי מאז גם דמעות גדולות של שני הורים המומים שלא הבינו אז, ושוב ושוב ושוב במשך השנים איך הילד התמים וירא האלוהים שצמח לתפארה נזרק פעם אחרי פעם מכל ישיבה שהיא? ואחר כך מתוך הבית והקהילה כולה?
למען האמת, רציתי בכלל לכתוב סיפור קצר עם התחלה וסוף שייקרא "ישיבה עם דשא" אבל פתאום יש לי כל כך הרבה מה לכתוב ולא מסתדר לי להדק את הכל לפעם אחת. ואני רוצה מצד אחד לשלוח את זה מהר לפני שאתחרט, ומצד שני לתקן המון. שאת זה אני אעשה מחר. וגם בא לי לספר עוד קצת על טירוף הזה שהיה, ואיך הוא נגרר הלאה עם השנים. או שאולי לא אצליח לדבר על זה שוב, אז מה, אולי אכתוב המשך על משהו אחר. לא יודע. לא ברור. אז אני חושב שאפסיק פה, ואמשיך בקרוב. ו"השם הטוב יעזרני להתמיד כמו שבוע או שבועיים בעז"ה, ויהיה לכפרה בל"נ"
ובנתיים לילה טוב לי, שהתפרקתי פה קצת, וכתבתי את המורסה הזו החוצה בפעם הראשונה בחיי. ולילה או בוקר או צהריים טובים לשני הקוראים הנאמנים שלי שאם שרדו את הפוסטים הקודמיםבוודאי לא נבהלו מזה הנוכחי. לילה טוב.
נשלח ב-16/9/2007 04:13
עוד מאמר אחד של אליזד, ודי. בפעם אחרת אמשיך, מאוחר כבר....
במאמר הזה טוען אליזד את טענתה של ברזילאי, לא עוזבים בגלל שאלות באמונה. (שבתאי קור בעמח"ס נהג חדש חולק על זה בתוקף).
למה חוזרים בשאלה...
איזו כותרת יומרנית...
אני לא ממש הולך לענות על זה, כמובן. אבל שמתי לב שאם כותבים כותרת מגניבה ועוצמתית אז אנשים קוראים יותר. וממש בא לי שמספר הקוראים שלי יעלה משלושה לחמישה! אז הנה, כבר ייכנסו לפה עוד איזה שניים שלושה, ואולי ביום מן הימים יהיו לי עשרה קוראים קבועים. שזה בהחלט בסדר.
שבתי וקראתי את מה שכתבתי.
"אכן תמונות קשות" כמו שאומרת יונית.
ומהצד השני, קראתי את "מתבחששת" המצויינת, בפורום "יוצאים בשאלה", (הנה, בלינק הזה) והכל קריספי וזורם כזה, ואפילו כתבה לה שם מישהי "זה נשמע מאד כיף". טוב, אני לא ממש קראתי כיף, אבל בהחלט יכולתי להבין אותה. החוויות נשמעות אמנם קצת כבדות, קצת בעייתיות, אבל לא טראגיות כמו שלי. אצלי תמיד זה נשמע בדיוק כמו כל מה שדורית ראובני שרה: ווריאציה על יום השואה...
ויש לי שני דברים חשובים להגיד בנושא הזה.
אני זוכר שקראתי את הספר של העיתונאי "דוב אלבוים" – "זמן אלול". בנשימה עצורה, כל מילה יושבת אצלי במקום, כל מילה מעלה לי גל של נוסטלגיות. וגם הביקורות היללו ושבחו. אבל הציבור לא אהב. התיאורים היו קשים מדי. מאד לא סקסיים. מאד לא פריכים. לא משהו שאתה רוצה מגרם של הצצה לקישקעס החרדיים.
"הציבור" אוהב לקרוא את החוזרים בשאלה פיקנטיים. הוא רוצה להציץ, קליל, ואם אפשר שיגניב. הוא רוצה את מנת ה"ואז חשבתי לעצמי האם אלוהים שהוא כזה טוב רצה את כל הסיגופים האלה?" הוא רוצה קצת פוליטיקה שבטית מחצרות אדמורים, והוא רוצה כמובן את ליטרת הבשר שלו. "ראיתי אותה מעבר הרחוב, עדינה כזו, הייתה, בתו של הרב, בחשאי נפגשו שפתותינו באפלת הגן הציבורי, אילו היה אביה יודע..."
מצטער גבירותי ורבותי. אם תבקשו מצעיר חרדי לתאר לכם את חוויות הסקס שעיצבו את התבגרותו לא תקבלו "במרחק נגיעה" ממש לא. פנטזיות בת הרב הסקסית עטויה בחזיית פוש-אפ מתחת לחולצת תלבושת רק ב"קשת". במציאות? סביר להניח שתזכו בשפע תיאורי אוננות מפורטים, נוירוטיים, מלאי פנטזיות מעורפלות,ומאד מאד לא סקסיים. רוצים לדעת כמה לא סקסיים?תקראו את אלבוים ותבינו: "פיתחתי לי שיטה לאונן מתחת לשמיכה"- אני מצטט מהזיכרון – "מגרד את הכיפה בקצה הציפורן, לאט לאט שחברי החדר שלי לא ירגישו..."
אפילו את הסקס-אפיל ההתבגרותי-משעשע סטייל "אמריקן פאי" לא תמצאו שם. סתם תיאורי אוננות קשים, כואבים, לפעמים נטולי אובייקטים נשיים ברורים. רק גוף ששופך החוצה בצורה נואשת וקרירה את הכמיהה שלו לפרטיות .לתענוג מותר. לעיסוק בעצמך בלי להרגיש רע על זה. רגעי הקסם המבישים והעצובים של האוננות החרדית הם המקום בו אני הופך מנער פנימייה אפור וחדגוני, מבורג עצוב בתעשיית ה"שבעים שנה של הכנה לגן עדן" לבליין ונהנתן. יש לי את עצמי, יש לי את המקום שלי, יש לי את הזכות להיות מי שאני, לצחוק, לבלות, ומה שטוב לי, וכל זאת בנשימה חטופה, ביסורי מצפון, לעשר דקות גנובות ובפלג גוף תחתון חשוף. וזה בדיוק, אבל בדיוק, אומלל כמו שזה נשמע.
אבל, וזה הדבר השני שרציתי לומר, אני לא בטוח שאצל כולם זה היה ככה.
אני זוכר כמה מחברי הטובים, שממש התענגו על הכיפים הקטנים שלהם. אני זוכר את מי שעוד יהפוך להיות אחד מראשי הישיבות של הדור הבא (באחריות) נרגש ונלהב כולו, רץ איתי בכל יום חמישי ל"בורקס חיה". כבר בשעה עשר וחצי היה מתחיל לנוע בחוסר נוחות על מקומו. ברבע לאחת עשרה היה משתמט מהחברותא שלו בתואנה כלשהיא, ובאחת עשרה וחמישה היינו כבר בטרמפיאדה ממתינים לחרדי רחמן ובעל רכב שייקח אותנו לאיזור גבעת שאול.
שם, בתוך המאפיה הפתוחה כל הלילה, היה ציון משועמם רצח. רוב הקונים הלכו ל"אנג'ל", והוא נשאר עם הזמנות למחר ובוס שהחליט שצריך להשאר ער כדי לשמור על השם של המקום. בברכה רבה הוא קיבל את שני בחורי הישיבה הנלהבים ששוחחו איתו ארוכות על מכבי תל-אביב, על חדר המיטות של החרדים (בחיי שלא ידענו יותר מדי , אבל המצאנו) וכמובן על שלל דיוני האמונה המעמיקים שחביבים על ארסים בכל עיר ומחוז: "תגידו, אני מאמין באלוהים, באמת, וגם סבא שלי היה רב במרוקו, אבל לי לא נראה כל העניין הזה של הכובע הזה השחור"
אחרי שילמנו את המס המתבקש, היה ציון מזהיר פנים, ומוציא לנו מהתנור שני "קינמונים" ענקיים, מגולגלים, שנאפו זה עתה, מחליק אותם על הדלפק, ומי שלא ראה את המבט הממזרי והמשועשע בעיניים של ראש הישיבה העתידי, לא ראה פנטזיות סקס התבגרותי חרדי מימיו... במרחק נגיעה? בהחלט. מרחק נגיעה מעוגת קינמון בחינם... נשבע לכם שאם רק היה אפשר לגמור מזה...
הקינמון חינם הזה היה הרבה יותר מאוכל. הוא היה אישי, הוא היה ניצחון על השיממון של הפנימיה. על הייאוש שבידיעה שעד סוף ימינו נהיה קרונית מסתחררת ברכבת שדים של ציבור. הוא היה חופשה בצפון, הוא היה אישיות ואופי. ורק מי שגדל שם, ומסתכל אמיתי ונכון על הדברים יודע ש"אצלו" אצל הבחור הזה שינהיג את הציבור החרדי בעוד עשרים שלושים שנה, זה היה די והותר. קינמון פה, משחק של מכבי תל-אביב שם, בדיחות זימה, שניצל בראש-חודש, פוליטיקה פנימית, "טשולענט" מחתרתי בניגוד לחוק אצל יוסי קוקיס בחדר, "מעריב" של שבת שמישהו הבריח לפנימיה, בריכה וכדורסל ב"בין הזמנים" רגשות חיבה מבויישים ל"חברותא" שלו. יש כל כך הרבה בחורים שמוצאים בזה עולם ומלואו. עולם סוער ומספק ופורה, עד הנישואין, ואחריהם? השבתות אצל ה"שווער"? והילדים? ו"מיישיב בישיבה קטנה"? ו"שלישי" ו"מפטיר", והרחבה של חדר, וסגירת מרפסת, ומניות "לייפווב" ויתד נאמן...
אז הנה זה, הנה האמת שלי, שחורה חלקה וברורה, כתובה פה בבלוג שכוח-האל והבלתי-נצפה-בעליל הזה. תמיד חלמתי לומר אותה באיזו תכנית ארוח, שבה ישאלו לדעתי כמומחה לפסיכולוגיה של הציבור החרדי. כאמן, כאיש רוח, כיוצר, שבא "משם". אבל ככל הנראה אמן יוצר או איש רוח כבר לא אהיה. אז הנה\, אני כותב את זה פה, (שלושת קוראי הנאמנים יכולים לדמיין את כורסת המנחה ואת מאיה בוסקילה ממתינה לשיר את הסינגל החדש):אף אחד לא נשאר "שם" בגלל האמונה. ואף אחד לא עוזב "לפה" בגלל ספקות או תהיות. האדם, כל אדם, זקוק למנה של אישיות, לסיפוק בסיסי של צרכים קיומיים:אהבה, אופי, גוף, תדמית, רוח, עצמיות. מי שמצליח לקבל את זה "משם" ולא חשוב אם זה הקינמון בחינם, האבא המגניב שמנהל את "זכרון יוסף", או קריירה עשירה בניהול הת"ת. מי שנפשו שובעת ממה שיכול הציבור החרדי לתת – יישאר שם. ומי שמשהו בגנים שלו, או משהו בילדות, במשפחה, בהתבגרות, או גם זה וגם זה, מי שבנשמתו צורך אחר. מי שנפשו אינה יכולה לשבוע מהמלודרמות הפנימיות. מי שהעצמיות שלו נרמסת בגלל המבנה של החברה החרדית – הוא זה שייפלט משם בסופו של דבר.
כן, אני יודע. למקרא ראשון של הדברים זה נשמע חד, מרגיז ומקומם. תקראו שוב. ואז שבו דקה, תחשבו. גם אם אתם "שם" גם אם כבר יצאתם. תסתכלו מסביב. נסו להעמיק. נסו לנפות החוצה את כל הזבל התיאוסופי שבו מלעיטים עצמם היוצאים בשאלה, כדי לקבל תדמית סקסית ומחוספסת בעיני עצמם. (וגם בגלל שבאמת בדרך החוצה עולות המון שאלות. וזה הגיוני.) ותמצאו די מהר ועל נקלה את המכנה המשותף. מטורף לא?למצוא מכנה משותף לאלפי אנשים שלכל אחד מהם אופי אחר וצרכים אחרים. נשמע מרתיח לא? מכליל? מה לעשות. פרויד עשה את זה קודם. וגם יונג ואדלר, ובודהה, והרמב"ם. בגרעין הבסיסי של כל אדם יש צרכים טבועים, קיומיים, כל אחד מגדיר אותם אחרת, ורובם ככולם קשורים למשהו נורא בסיסי בעומק הנשמה. משהו שהוא מין תרכובת של "שני אטומים של אהבה, פרוטון וחצי של כבוד עצמי, וחצי נויטרון של זהות מינית" או משהו כזה. אם אתה מוצא להם לאן להתגלגל?החרדי יישאר שם לנצח, ולא חשוב כמה פעמים הוא יקרא את החוברת "חכמי ישראל, גאונים או שרלטנים בגרוש?" של ירון ידען. ואם אתה במקרה, אפילו במקרה, מבקע בגסות ובכאב את אחד החלקים האלה, אתה גורר תגובת שרשרת שבסופה יתפוצץ לך בפרצוף חוזר בשאלה. גם אם הרב אורי זוהר יענה לו בתחכום על כל שאלה הגותית. כל הבולשיט המגניב שמוכרים לתקשורת חברי הטובים הוא מרמה-עצמית. אין לי, ולעולם לא יהיה לי שום ספק באמת כפי שאני מכיר אותה עוד "משם" כשהם אוננו מתחת לשמיכה הקטנה שלהם וחלמו על עוגת קינמון: ביקעת את האטום הנפשי של נער חדרי? הוא יעוף משם. גם אם בדרך הוא יצטרך להרוג את אבא שלו מהתקפת לב, לקלקל לאחותו את השידוכים שלה, ולהמציא לעצמו ספר שלם של הוכחות שהארנבת אכן מעלה גרה ומפריסה פרסה ולכן זה אומר שמשה רבינו היה פנטומימאי מוכשר שבלס שליו במלח והיה מכור למוס-מן ולמיים מינרלים מהסלע (המותג של מרים הנביאה... מי אמר שישיה של "נביאות" ולא קיבל...)
אז הנה, ככה נסחפתי, וככה הלך לי הפרק השני של הסיפור "ישיבה עם דשא". ואני כבר חייב לעוף לצפת, כי אם אני לא אפרוק את הציוד ליד הבמה עד הצהרים, אי אפשר יהיה להגיע לשם, אז נכון שההופעה שלי מתחילה רק בשמונה בערב. אז מה? אני אפרוק מהר, ואלך לטבול במקווה הא"רי. נו טוב סתאאם... נראה לכם? אני אלך לשבת בסניף ארקפה בצפת. אה.. אין שם... נו טוב, אני לוקח ספר, ואשב באיזה בסטה של שאנטיים שמוכרת שרוואלים ושרשראות, ואולי תבוא איזה גבינה צפתית נחמדה, כזותי שלומדת בפנימיה של חב"ד בעיר ומפנטזת על נגן כלי הקשה זערורי ומסוקס... ואחרי הכל זו הפעם היחידה בשנה שבה אני מחליף צ'אפחות עם שלמה גרוניך ובוריס סיחון, ואברם פלדר, וישראל זוהר, ומרגיש סוג של אומן אמיתי. אז מה יש להתלונן. קדימה צפת! יאללה הכלייזמרים!
נשלח ב-16/9/2007 04:39
אולי בכל זאת ציטוט נוסף?
או כמו שאמר אז הרב זילברשטיין, לחבורת הילדים המאוכזבת שלנו כששאלנו למה לא נראה ב"מתמידים לבין הזמנים" את הסרט מבצע אנטבה (בגרסה מצונזרת כמובן) "אולי רואים שם חיילים שחרפו את נפשם על קידוש השם – אבל את הסטייפלער לא רואים שם..."
הוא לא היחיד שעבר את ה'מסלול', אלא שלא כולם יודעים לבטא את זה כך.
וכמה מאלו שנמצאים אתנו אבדו לעמם לנצח? כמה שקדנים הבטוחים שהם מרוצים מעצמם וכל מומחה מתחיל יבחין שלבם חלל בקרבם?
ואם נצטווינו על קרבן זה לא הרהרנו חלילה, 'שאמרתי ונעשה רצוני', כלום יש לנו מגמה אלא לעשות רצונך. אך ילמדונו רבותינו, זו מן התורה מניין?
------- מאיר
נשלח ב-16/9/2007 22:04
והפתרון מהו?
נשלח ב-16/9/2007 22:35
שותא, לאן אתה אץ? הבה נגדיר קודם את הבעיה אל נכון.
נשלח ב-17/9/2007 22:48
לומד היקר,
סתם כך, שאלה: כמה ילדים חילוניים ראו בחופש סרטים שבהם מופיע הסטייפלר?
נשלח ב-17/9/2007 22:55
לא הבנתי את השאלה. ולא מהיכן היא באה. כמובן שילדים חילוניים לא ראו כאלו סרטים, אליזד גר ברמת אלחנן בילדותו ככל הנראה.
האם אתה רוצה להוכיח שצריך לראות סרטים מעניינים ולא את הסטייפלער? הרי ברור שהענין הוא תוצאה של חוסר חשיפה. ואין מקום להאריך בדבר הפשוט.
נשלח ב-18/9/2007 13:41
לומד
אני חושב שאיד"ג התכוון לשאול מדוע הפתיחות נדרשת רק מצד אחד? מדוע חרדי 'צריך' לראות את מבצע אנטבה וחילוני לא 'צריך' לראות את הסטייפלער.
תשובות יתקבלו בברכה, אך את השאלה לא אני שאלתי.
------- מאיר
נשלח ב-18/9/2007 14:41
נראה לי שהתשובה הכי קצרה היא שאת זה לא צריך לשאול אותי, אלא אותם. ואולי באמת אכן גם ילד חילוני צריך לראות את הסטייפלער.
אבל אם להרהר קימעא בדבר, אין כל השוואה. אנו מדברים על "בידור" ו"איוורור" בימי בין הזמנים. אין ספק שראיית הסטייפלער אינה לא בידור ולא איוורור לילד החילוני. גם בגלל שהוא נחשף לחמרים מבדרים יותר. אבל גם בגלל שאפילו אם היינו מצפים ממנו לראות את הסטייפלער זה היה בגדר "הרחבת אפקים והשכלה". (ואנחנו לא דורשים מהצד השני להיחשף לתרבות שלנו, ולא שהם ידרשו מאיתנו להיחשף לשלהם. ונניח לכפיה הדתית. כפיה כזו אין).
ואכן, הסיבה העיקרית המונחת בדברי הרב זילברשטיין, ושעליה נסוב חלק מהאשכול הזה, היא שאין מקום ל"בידור" בעולמו של ילד חרדי, אם אין לכך כל ערך מוסף. כמובן שאם מישהו זקוק לעזרה נפשית הכוללת בידור הוא יקבל "ישיבה עם דשא"! אבל אין זה בידור לשם בידור, אלא לכל היותר בגדר "חלל עליו שבת אחת".
אם בכל זאת ילד חרדי שמתאוורר מוכן לראות בסרט על הסטייפלער מעין בידור, זה רק משום שהוא לא נחשף כמעט לכלום, וגם ראיית תמונות של הסטייפלער מוקרנות על הקיר נחשב אצלו כבידור.
אינני יכול להלין על מיעוט החשיפה, זה מעשה חינוכי נכון. בעיניים שלי, ולא מבחינה יהודית דווקא. השאלה היא אם זה באמת מספיק. ואם זה לא מאבד את ערכו כבידור מהרגע שמצפים מהילד גם בשעת האיוורור להפנמת ערכים וחשיבה. משום שאין בילוי זמן סתם, לכל דבר צריכה להיות מטרה, אנו חיילים.
הרב זילברשטיין אמר שאם אין לכל כל ערך מוסף, זה לא מעשה נכון. חבורת הילדים שכמהה לקצת עולם.. (כלשונו של אליזד פוסט המלא ההוא, שלא צוטט כאן) לא רצתה ערך מוסף, אלא בידור. או לכל הפחות בידור ברמה שהוא בידור בשבילם. וכנראה שהסטייפלער כבר לא עניין אותם.
הבהרה: ישנו סרט וידאו על הסטייפלער, שהיה מוקרן בעבר לעתים קרובות לילדים חרדים, כבידור חינוכי. אולי גם אליו התכוון הרב זילברשטיין. ולא באה הבהרה זו אלא כדי להוכיח שהדיון הזה לגמרי לא היפוטטי.
נשלח ב-18/9/2007 15:57
לומד
ניסית לענות את התשובה הכי קצרה, נו, יצאה לך די ארוכה...
אני לא חושב שהצבת מטרה לחיים בצורה מוחלטת ללא שיור, היא חסרון. אכן, אנו מאמינים שחיים בשביל מטרה ורק בשביל מטרה, זה עדיין לא מתכון לכשלון חינוכי. מה שלא נכון הוא מתיחת החבל יותר מידי, הרצון לממש את המטרה במזומן בכל פעולה. אתה ישן יותר? טוב, תלמד היום יותר. אתה רואה סרטון? הפק לקח מוגדר. 'וכאשר תקום מן הספר תחפש באשר למדת אם יש דבר אשר תוכל לקיימו'. לאו כל מוחא סביל דא. כדי לגדול נער רגוע ובריא בנפשו, צריך לחיות חיים יפים. אי אפשר לעמוד עם סטופר על כל בילוי ועל כל הפוגה, לא אצל מבוגר וודאי לא אצל ילד.
כנראה התכוונת לזה, אבל חשוב להבהיר שאין לנו בעיה עם מטרת החיים מקיפת הכל.
------- מאיר
נשלח ב-18/9/2007 20:47
ממה שקראתי על הסרט, נחרטה בזכרוני שורה אחת. "אבא, השנה נוסעים לים?"
יכולתי כמעט לשמוע את המילים בקולו של הילד ולראותו תולה עינים גדולות של ציפיה באביו.
אבל התחושה שלי בעקבות הקטע הזה והסיפור בכלל היתה שיש כאן פרפרזה על המשפט המפורסם: "אבא, למה הם נוסעים לים ונהנים כל שבת ואנו צריכים רק לשבת בבית הכנסת?"
כלומר, יש כאן כמה בעיות יסודיות, ולא כולן תלויות בסביבה.
א. צריך למצוא את השמחה - וכזו שמתאימה לילד - גם בבית הכנסת.
ב. צריך להבהיר שים בשבת אינו שמחה. (ויש לנתח זאת באריכות).
מה שאני בא לומר הוא שני דברים.
1. יתכן שלא כל אב יודע להעניק לילדיו תחושה של שמחה במצוות ושמחה בכלל.
יש למשל הורים שמרוב יראת שמים ורצינות הם שוכחים שהילדים אינם מבוגרים, והם זקוקים לשחק.
2. צריך לדעת לענות בחכמה לשאלה: למה לחילונים "כיף" שהם נוסעים לים בשבת. אחרת נוצרת אצל הילד תחושה של החמצה כבירה. אנחנו הדתיים/החרדיים מפסידים, והם, החילונים, נהנים מהחיים.
אמנם, מדובר בשאלות ישנות נושנות, שלא התחילו היום. וקצת מוזר לי שהן עדיין מהדהדות. האם יכול להיות שבעל הסרט משחזר דברים עתיקים כאלו, או שיש שם דברים נוספים שהחמצתי?
נשלח ב-18/9/2007 20:51
ועוד הערה.
בתוך הבלוג, כמדומה, מזכיר המחבר את אחד מרבותיו שבנו טבע בים, והוא הגיע לישיבה בתחילת הזמן הבא, מוכן ללמוד וללמד, עם הבעה של "כאשר עשה האלקים נקבל באהבה".
כפי שהוא כותב את הדברים, הכל היה שם בצביעות.
אמנם הוא היה שם ולא אני, ויתכן שחלק מהתנהגותו של אותו הר"מ אכן נבעה משיקולים של "מה יאמרו". אך כמדומה שמכה כה קשה לאב היא דבר נורא, ואם הוא היה מסוגל להגיע לישיבה ולהמשיך לתפקד, זה דבר ראוי להערכה מצד עצמו.
ובעל הבלוג, לפי עדותו, לא ראה שם שום דבר טוב, רק צביעות? זה מעורר אצלי לפחות את השאלה אם החסרון היה באמת אצל אותו הר"מ או שהיה בכל זאת גם איזה חסרון בעיני המסתכל.
כמובן, גם את בעל הבלוג איני מכיר ואיני בא לשפטו. אבל אני כן בא להעלות את השאלה, שאולי תוכל להגיע אליו איכשהו. האם לא היה דבר טוב אחד שיציל באותה ישיבה ואצל אותו הר"מ? האם הכל היה מן השפה ולחוץ, רק רושם חיצוני והצגה לצורך אחרים? האם לא היתה שם נקודה של אמת אצל כל אותם אנשים שהקיפו אותו בימי נעוריו?