רק הרגע ראיתי את רשימתו האחרונה של אליזד ונזכרתי בניר עבודה של קבוצת פסיכולוגים חרדית מבורו פארק הקובעת כי על הטיפול הנכון להתמקד בהפיכתו של המטופל לאדם בריא ולא בהחזרתו בתשובה (אם כי הם מאמינים שהא בהא תליא וכי בריאות הנפש מהווה תנאי מקדים לדתיות - באם אינני טועה הפרופ' טברסקי מפיטסבורג שאשתו בזיווג שני (פסיכולוגית הבית של האדמו''ר מסקווירא) משתייכת לחוג הפסיכולוגים האמור כתב פעם כתבה בביטאון ה - OU שהצדיקה עקרונית טיפול פסיכולוגי על ידי מטפל שאינו מבני ברית במובן הרחב).
נקודה נוספת היא הדוגמא שאיש החינוך האמור נתן לי בדבר מרחב ההגנה של ההורים והיא שאין צורך להוציא את הבן מן המסגרת הישיבתית, אבל ניתן לתעל את האנרגיות היצירתיות שלו לגבאות האוייצר וכו'. ובעיני בשרי חזיתי בבטלנים מדושנים שהעבירו את שנותיהם בישיבות עילית מתוך שלוות הנפש מבלי להקפיץ מרבצו ולהרגיז שום משגיח רוחני.
(ובמענה לצקצוקי לשונו של איד''ג הרי שאני מכריז מעל במה קדושה זו שאכן יש לאליזד איכויות של סופרסטאר לא במובן של התרבות הנמוכה, אלא כפי שאיד''ג אבחן [א''כ בציניות] משום הכתיבה המדוייקת והרגישה . אליזד ניחן בעין רגישה ששום קנייטש ישיבתי לא נעלם ממנה [ואפילו הניבול פה הינו סלבודקאי במקור] בעוד שאיד''ג אשר לא ראה קרבי ישיבה ליטאית מימיו - ולו דרך תשליל רנטגן - לא מבין אפילו את קצה כוונתו של המשורר. יסלח נא לי מר, אבל אוסף הפינוקים והבכיות של אליזד קרובים לעשרה טפחים של המציאות ומספקים השראה ותובנות עמוקות בהרבה יותר מאשר עולם האצילות המופרך של ''שמואל הנגיד כמחנך בנו יהוסף בשירתו'', ''הל' עבודת כוכבים לרמב''ם כפרדיגמה חינוכית'', ''האהבה במשנתו הפילוסופית והחינוכית של ר' חסדאי קרקש'', ''חינוך לערכים וערקתא דמסאנא: נימוסים, מידות, עמדות'' ושאר ירקות. אולי אין כאן אמירה אינטלקטואלית מהסוג המיוחס על ידי דוד סורוצקין לרועי בהמות קרפטים ולאסכולת פרנקפורט, אבל עוד איך יש כאן אמירה חברתית. ומי שלא מבין את שיחה ושיגה הפנימי של החברה הנידונה יכרע נא על ברכיו ויבקש בנימוס מהמבוגרים למען יגביהוהו מעבר למעקה ויצביעו לו על עובדות החיים כאשורם, אך לבל יטיל רפש ושיקוצים. והנלענ''ד כתבתי)
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 02/10/2007 2:50:31
נשלח ב-2/10/2007 05:12
קורא את האשכול, שונה, משלש ומתפעם.
אולי קשה לנו לקבל, אבל אלי צודק בהחלט.
רק שיש להפריד, לדעתי, בין שני נדונים, קורות חייו האישיים של אלי מחד, לבין תופעת הנשירה באופן כללי מאידך.
כלפי הנדון השני, גם שמרן צודק במידה מסויימת.
מהיכרות אישית, יש מקום לסיווג תופעת ה"יוצאים".
לא אסחף אם אגיד, גם אם זה לא פוליטיקלי קורקט כאן, כי חלק גדול מן ה"יוצאים/ות" נושאים על גבם חסכי שנים של התנהגויות טועות, טרגדיות כאלו ואחרות ותסכולים חסרי מנוח.
אדם הנמצא במצב שכזה, ובדרך כלל גם שלא באשמתו, יש לקבל ולהבין כל דרך שיבחר בה כדי לנסות "לאסוף" את עצמו, ורק לאהוב.
אבל לא בכך עסקינן.
אלי מעלה כאן בכשרון נדיר שביבים ותובנות מחייו האישיים, והוא צודק.
אני חושב כי גם רבים מאיתנו, אם היינו חשים כמוהו, לא היינו נוהגים אחרת.
החינוך החרדי הממוסד בימינו, כמו שכתב אלי, כורך את האלוקים, הדת, המוסר האישי, ההקפדות, ה"גדולים", הפוליטיקה והאמוציות בנשימה אחת.
את הבליל הזה, לא כל אחד יכול לשאת, וודאי שלא לייחס את המשקל הנכון לכל חלק ממנו.
וכשקשה לך, כשאתה בועט בנסיונות השרדות נואשים, הכל נופל, כי מישהו שם למעלה לא הסביר מה חשוב יותר, מה פחות ומהו קו אדום.
לא חסרים לנו "מבינים" לנפש האדם, הילד והמתבגר.
חסר לנו הגיון.
אין, כמעט, מי שיוכל להתעלות מעל כל הבליל הזה, ולחנך באהבה לדברים החשובים באמת.
אחר כך, וגם זה חשוב, יבואו הנושאים בעלי החשיבות המשנית.
כך, שגם אם קשה למישהו, ולעולם יהיה מישהו כזה, הוא תמיד ידע וירגיש שיש לו בסיס איתן, שכל קושי לא יוכל לאישיות הבנויה שלו, ל"אני".
כשקשה לך, בצדק, ואתה בועט, כשהכל נופל לך, אתה מתפרק.
אין לך אישיות, אין זהות, אין כלום.
אתה לא בן אדם.
אתה מנסה לאסוף את השברים, למקם את עצמך היכן שהוא בקוסמוס, ולא תמיד מצליח.
כל המונולוגים שהוזכרו כאן ושלא הוזכרו, מספרים את זה, כל אחד בסגנונו, וחבל.
עצוב, כי אנחנו יכולים לתקן את זה, לעשות את כולנו לטובים יותר, לאלוקים ולאדם.
רק צריך הגיון, אמונה, והרבה אהבה.
מי יתן.
חג שמח.
נשלח ב-7/10/2007 21:28
להלן הקטע המשמעותי ביותר בעיני באשכול . אשר נטשטש מעט בשלל העניינים:
"הייתי ילד פיקח ולא חרדי מבחינה תרבותית. לא קל להסביר את זה, אבל העיקרון הוא שהחרדיות עוברת דרך הבטן. וילד שסופג הרבה אווירה קהילתית מסביב מתנהג אחרת.
גדלתי ברמת אלחנן, ושיחקתי על כל הילדים, אבל בתוכי הייתי אחר. בלי שידעתי. הייתי תולעת ספרים, וקראתי כל ספר אפשרי. ...אבא שלי , תיכוניסט שהתחזק, היה ועודנו צדיק גדול, ירא שמיים אמיתי, וניצל כל רגע ללימוד. אבל הוא היה מאד לא חרדי מבחינה תרבותית. ואמא שלי? הייתה לגמרי "אאוטסיידרית".
"חרדי מבחינה תרבותית" לא קשור לאלוהים. קשור לטשולענט, קשור לניגון עליז של "לכה דודי" קשור לרכילות ישיבתית. קשור ליכולת להסתכל על הלימוד בתור קריירה... כן. אני יודע, זה נשמע ההפך בדיוק ממה שחשבתם. "קרדום לחפור בה" אה? אז זהו. ברוכים הבאים לשיעור מספר אחד בחזרה בשאלה: אם אבא שלך לומד במשך שעות דף יומי לשם שמיים ולהנצל מגהנום , יש יותר סיכוי שתחזור בשאלה מאשר אם אבא שלך מצטחצח בחידודי לימוד וחושב על קריירה תורנית בתור ר"מ. הילד סופג את הברק בעיניים, ואי אפשר לזייף אותו. גם בעיניים של אברך שמצטחצח בלימוד עם אברכים מסביב יש ברק "זר" ברק שבא מתהום עמוקה בנפש. ברק שבגללו ראשי ישיבת פוניבז' ירשו למריבה עכורה לפלג את הישיבה שלהם. ברק שבגללו אין מקום תורה אחד בכל הדורות, למין התנאים ועד לאחרונת ה"ישיבע-קטאנעס" שלא הייתה בו מריבה ראוייה לשמה. הברק הזה, חברים, חודר עמוק לנפש של הילד ומשאיר אותו "בפנים".
...
אז הייתי ילד חילוני מבחינה תרבותית.ובאמת התקשיתי להסתדר בישיבה בחודשים הראשונים. אחרי הכל "בית דוד" הייתה "חזונישניקית" למהדרין. ואיפה אבא שלי - שהיה רב בחיל הים, צדיק ככל שיהיה - ואיפה ברטלר, ורוטר, ונאדל, ושאר החבר'ה... אבל אחרי כמה חודשים "תפסתי צידקעס". וזה, כמובן השאיר אותי חילוני תרבותית אבל ירא שמיים. או לייתר דיוק מאד לא חרדי - לא מרכל, לא אוכל פלאפל אצל "נחום" , לא הולך ללוויות של רבנים, לא משחק שח-מט בעזרת נשים - רק לומד כל הזמן. ומנסה לקחת כל דבר כמו שראיתי בבית: ברצינות גמורה.
"
ואצ"ל כמה הדברים מצטלצלים כדברי *עין הקורא* הזכורים לטוב ומצוטטים לא פעם בפורומינו ואף באשכול זה, בדבר אי ההבנה של המסרים הכפולים של החברה של ה"בעלתשובע" העומד בפתחה.
מורי ורבותי,
יותר משאני רואה כאן תנועת "שאלה" אני רואה תיאור של משבר בתנועה גדולה יותר ביהדות בעשורים האחרונים (גדולה אך לא מנותחת דיו) הלוא היא תנועת ה"תשובה" - אשר בה אני כולל את כל ה"מתחזקים" למיניהם וכל מי שפנה עורפו אל רהבי המערב ופניו לבית המדרש.
וכשם שקשה לבליין התל אביבי להסתגל לשטריימל, קשה לו לצדיק מחיל הים להסתגל לקריצה שאחר זעקת "גיהנם".
אותם אנשים - חילוניים, מזרוחניקים, ייקים וכיו"ב - שראו צורך ללכת עם היהדות "עד הסוף" מצאו את עצמם גולים בתרבות מאד ספציפית ומאד זרה להם - לעיתים מלגלגת על אותה רוח שהביאתם אל מחוזות אלה.
אם יודו בכך או לא : ערכים תרבותיים, אסתטיים "משכיליים" ו"ציוניים" (לרוב בעקיפין) לוחשים באזניהם שלא ממש כדאי להיות חזונאישניק מרמת אלחנן - ברם "יצרם הטוב" מדרבן אותם להיות מן המצטיינים שבפונדומנטליסטים (שלא לומר אף להיות מנושאי הדגל ומדרבני המחנה ל"כל דבר שבקדושה", ולעיתים הקיצוניות משמשת תחליף לזעקה למוסריות פשוטה בסבך תרבות מפולפלת ופורמליסטית, ודוק)
וטעמו המר של הניכור התרבותי מחלחל לבניהם ולבני בניהם.
לא אוכל לתאר טוב יותר את הניכור הזה מהדברים המצוטטים לעיל מפי אלי צויק. מעולם לא שיערתי איזו עצמה יש לזרות זו בהשפעתה על הדור השני.
אם כן, לא ב"בעיית נשירה" עסקינן - אלא בסבל אנושי של קבוצה רחבה (שגם מתפוצץ מדי פעם):
אחוז גדול (גדול מאד, יותר ממה שנראה על פני השטח המונוטוני של כובעים וחליפות) של הציבור שלנו מורכב מאנשים מערביים לכל דבר - אמריקאים, אירופאים, בעלי תשובה, מתחזקים וכו' - אשר נפשם אחרת היא, ספרים אחרים ראו עיניהם וצלילים אחרים נוגנים באזניהם - והם משלמים מרצון מחיר זרות וכחש. להם ולבניהם.
האמנם זו בעיה של "יחידים" (כפי שמשתמע באשכול זה) או הר געש מבעבע תחת קהילות הקודש?
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 07/10/2007 21:37:12
נשלח ב-7/10/2007 23:02
שלושת היוצרים
קראתי את הדיון המרתק הזה ומצאתי עצמי נבוך.
איפה אני בתוך כל התמונה הזו, שאלתי עת עצמי, למה אני יצאתי בשאלה? "נרקיסיסט" יאמר עלי לומד מכל אדם, "סתם אדם" יאמר עלי אליזד.
גם אני יצאתי בשאלה וגם אני התמודדתי עם בעיות, שאלת ה"למה" לעולם לא העסיקה אותי. נראה היה לי שהעיסוק ב"למה" אתה עושה נובע מתוך יומרה. כל מעשה לכשעצמו אני יודע לנמק. עישנתי עכשיו סיגריה כי התחשק לי למרוד, הרהרתי בהרהורי זימה כי ראיתי בחורה וכו' וכשאני בא לדון על שאלה כללית מעין זו שנידונה כאן: "מדוע יצאתי בשאלה" אני מוצא עצמי, בראש ובראשונה, נבוך. אני עוקב אחרי עצמי מתמודד עם השאלה הזו, ישר, ואולי מתוך פחד, לוקח צעד אחורה: "באיזה מובן למה?" אני שואל, עושה פני ממקד ובעצם מתכוון לערפל.
כשאתה שואל למה עשית זאת ולא אחרת אינך דן את האחרת שלא עשית. ואם תדון יפתחו בפניך דיונים נוספים: מדוע בחרת לבחור מבין שתי אפשרויות אלו ולא מבין אפשרויות אחרות.
הניסיון של עינת ברזילי "להבין" את עולמם של היוצאים בשאלה באשר הם הוא יומרני בעיני וחסר טעם. כל יוצא בשאלה הוא, כל נימוק ונימוקו הוא (ונימוק נימוקו)
כשאני בא לדון בעומקה של סוגיה אני שואף למזער אותה לרמת המיקרו.
צפיתי בסטרם של דוד וולך ומני פיליפ וקראתי את ספרו של שבתאי קור.
דוד וולך הוא גאון בעל תפיסה חזותית מרשימה, מני פיליפ אדם מאוד רגיש, אובססיבי לתיעוד ושבתאי קור נאמן לעצמו.
בסרטו של דוד וולך ראיתי את החילוני, זה שנברא בלבו עם צאתו של דוד וולך לעולם החילוני. את אותו החילוני וולך פגש ביומו הראשון כיוצא בשאלה וזיהה מה בדיוק מעניין אותו, וולך ואני עושה איתו חסד, עודכן כך שמחשבותיו ואפילו הכמוסות ביותר שלו, מביאות בחשבון את ראיית עולמו של החילוני את העולם החילוני. אין ולו סצינה אחת בספרו של וולך שלא נועדה "לקומם" את החילוני מה שהפך בעיניי את סיפורה של המשפחה החרדית, על כל העומק שבו, לסיפור מסחרי. שלא תהיה כאן אי הבנה, סרטו של וולך בהחלט עשוי טוב ושווה צפייה, אפשר ללמוד ממנו המון על תפיסת היוצא בשאלה את החרדי, איך היא מתעדכנת ומתמקמת על אותו הגבול שממנו אפשר להעביר סחורות סיפוריות מהעולם החרדי, שאותו מכיר טוב מכולם היוצא בשאלה, לעולם החילוני השואף לראות את העולם החרדי באוטנטיות.
סרטו של מני פיליפ שמבחינה אמנותית נופל ברמתו מהעוצמה הסיפורית שבאה לביטוי ביכולתו של וולך, עולה על סרטו של וולך בדיוק בנקודה זו. פיליפ מספר את סיפורו מתוך העיניים שלו. הוא לוקח סצינות מעניינות, לא מתעד כל שלב בתהליך אלא שהתיעוד כפוף למה שמני פיליפ האדם תפס ותופס כמעניין. אפשר שהתיעודיות ובעיקר החומר המתועד שהיה ברשותו של פיליפ ושבמסגרת מגבלותיו נערך הסרט, אחראיים לצורתו הספציפית. הן גם אם היה מנחם רוצה לעשות כמעשהו של וולך לא היה ניתן הדבר בידו במסגרת תיעודית שכן התיעודים המוקדמים תועדו מתוך עמדה שלא מכירה את העולם החילוני כלל.
שבתאי קור לעומתם, ובכך יתרונו וחסרונו, אינו אמן בתפיסתו את עצמו ואינו מתייחס ליצירתו כיצירת אמנות. הוא תיעד את תהליך יציאתו בשאלה, שלב אחר שלב מתוך התבוננות בדמות המספר שעה שהתחרשו הדברים. קור מביא טעימות מהגיונו החדש ומצליח ליצור בקורא תחושה של כותב מודע. מתוך כל הפסיפס הזה ניתן לעמוד, או לחוות דמוי עמידה מול תמונה שלמה של יציאה בשאלה על מורכבויותיה, דמות המספר של קור לא מאפשרת התבוננות מהצד, אופייה ואופן הגיונה הוא ווידויי, התחכמות מצדה וניסיון שלה להיות מודעת לעצמה תחטא לה עצמה.
החיסרון הגדול בספרו של קור הוא שבתאי הנוכחי, קור בחר לסיים את סיפורו שעה שהוא משתחרר מהצבא ויוצא אל החופש. הוא אינו מבשיל ואינו מביא לידיעת הקורא את מי שהוא היום. לו היה משכיל קור להתייחס לספרו כיצירה ולא כאל מדריך ליוצא בשאלה, לבטח היה מרגיש בצורך זה לשם השלמת התמונה הכוללת. אולי חשב עצמו למפורסם שכולם יודעים אודותיו ויכירו בגדולתו מתוך הכירות אתו, אולי קיווה להיות מפורסם כזה שעל רקע ההיכרות עמו ניתן יהיה להבחין בנאמנות (הלא מובנת מאליה) שלו לדמות המספר ולמגבלות ההבנה שלה ואולי חשב שיצירתו זו תיקרא רק על ידי יוצאים בשאלה או חרדים שמתעתדים לעבור במסלול שהוא עבר.
שלושת היוצרים הצעירים יידרשו להוכיח את עצמם ביצירותיהם הבאות. שוב לא יעמוד להם יתרונם כמכירים את העולם החרדי מבפנים. אף אני אמן ויוצר, לא השתמשתי ביתרון הזה שהיה לי כמכיר את התרבות החרדית אלא להיפך, שאפתי לכתוב על הזר והלא מוכר.
נשלח ב-8/10/2007 12:56
אליזד היקר
אני דוקא חושב שטוב יהיה אם תכתוב על אותם "החכמים" למיניהם ועל האנשים הרעים שמחוסר מיומנויות מתאימות ממשיכים להרוס עוד ועוד בחורים בקרב מחנינו.
טוב תעשה לעמן כולנו ולמען שיכירו וידעו כל יושבי ערי התורה את מצבינו האמיתי,
אל תעזור לתופעה הקלוקלת הזו הרווחת בקירבינו לטאטא את הכול מתחת לשטיח אם תכתוב נוכל להזדעזע ולקוות כי לאט לאט תיווצר בתוכינו חברה שתהיה יותר מתוקנת.
רב סינפלד
שאלה לי אליך
מה הגדרה ל אדם בריא?
האפ הפסיכולגיה היא כלי אמין?-מדויק?-נטול ערכים?
במילים אחרות האם הפסיכולגיה היא דיסצפלינה מדעית נטולת ערכים?
נשלח ב-17/10/2007 18:11
תשובה לשניים
אחוז גדול (גדול מאד, יותר ממה שנראה על פני השטח המונוטוני של כובעים וחליפות) של הציבור שלנו מורכב מאנשים מערביים לכל דבר - אמריקאים, אירופאים, בעלי תשובה, מתחזקים וכו' - אשר נפשם אחרת היא, ספרים אחרים ראו עיניהם וצלילים אחרים נוגנים באזניהם - והם משלמים מרצון מחיר זרות וכחש. להם ולבניהם.
הנה, הגדרת את הבעיה מצוין, וכמוה את התשובה לשאלה : אז למה דווקא עכשיו? מדוע עד היום הסתדרו עם זה? ואיך זה שהרב X או הרב Y לא יכולים לפתור את הבעייה הזו רק בהסתמכות על הזיכרון שלהם מלומז'א.
התשובה טמונה בדבריך.
עולם הישיבות גדל, גדל מאד, והוא מונה עכשיו כל סוגי האוכלוסיה. השיטה לעומת זאת, נותרה מצומצמת ואחידה: כולם ילמדו באותו מקום, כולם באותה צורה, ואוי לו למי שמנסה לברוח מהשבלונה.
וזה עובד יופי בשביל אחוז מאד גדול של האנשים, אבל משאיר בחוץ אחוז אחר. פעם האחוז הזה היה זניח מספרית. כלומר היו מעט בחורים ומעט מאד יוצאים. היום? המון בחורים + שיטה אחת לכולם = הרבה יוצאים.
ואל תגידו לי "יש ישיבות לכאלה". אתם כבר קראתם את מה שאני אומר ויודעים שזה מעלה לי את הסעיף ומביא לי את העצבים. אני לא "כאלה". אח שלי לא "כאלה". החברים שלי אינם "כאלה". אנחנו בחורים מוכשרים. אפילו מאד, חלקינו אפילו גאונים (לא אני כמובן) אנחנו מפותחים רגשית, משכילים מאד, יודעים לפלפל בדברי הרשב"א בדיוק "כמוכם". אז אל תשלחו אותנו בבקשה לשערי יושר. אל תשלחו אותנו למושבות-עבריינים מגודרות ומוגדרות מראש. נראה לכם שבחור חכם כמוני רצה להשאר בעולם שביקש לשים עליו כתם? נראה לכם שמשה אופיר, או דוד וואלאך, או מני פיליפ עתידיים ירצו "להסתובב" באיזו ישיבה של מופרעים? מופרעים??? אנחנו??? למה? בגלל שהשיטה השבלונית לא התאימה לנו?
נראה לכם שאני משחית את זמני לריק. אבל בזה הרגע, יושב אצל הרב שטיימן עוד אברך מלא מרץ, ושוטח בפניו את תכניתו להקמת ישיבה חדשה במקלט בהר-נוף. ישיבת "תורת-השבאבני"ק" או "דרכי-אורי-זוהר" או "מעלות-מופרעי-גרינבוים" או כל שם אחר. הם דנים בהתלהבות בקונספט החדשני שירשה לבחורים האלה - כמובן בתור "עת לעשות לשם הפרו תורתך" וגם "פיקוח נפש" ו"דיני נפשות" - להקים חדר כושר מאולתר בדירה שהם ישכרו מתרומות של הנדיב וולפסון. בחדר הכושר יהיו משקולות תוצרת בית, ומכשיר מיוחד שבא מאמריקה. חוץ מזה כל אחד יוכל לנגן בגיטרה בערב, ומי שיבטיח ללמוד בבוקר שעתיים עם אברך מיוחד שעושה סטאז' בנושא "חינוך מופרעים ושבאבניקים לקיום קביעות בדף היומי" יוכל לקבל התר לעבוד בתור מוכר פלאפונים אצל סוכן חרדי שהרב שטיימן יפנה אליו במיוחד וידבר איתו...
כמובן, כל אב ואם שישלחו את הילד שלהם לישיבת "דרכי-שבאב" יקבלו טיקט, מין כרטיס כזה, שאומר בערך ככה "הבן שלי לומד בישיבה למופרעים שנמצאת תחת פיקוחו של הרב שטיימן. זה אומר שלמרות שהוא ככל הנראה מוגבל מאד, גם בנשפו וגם בדתו, אבל הוא בסך הכל ילד טוב, ומוכן ללמוד במקום שהשם "שטיימן" מתנוסס מעל דפי כרטיס הביקור שלו. אז אם יש לכם במקרה בחורה ספרדיה מבית טוב, או אחת שביטלה שידוך, או בחורה שיש לה אסטמה, או אחת שצריככה דיאליזה אבל רק פעם בשבוע, או משפחה של גרים - אבל רק כאלה שכבר הרבה שנים בבני-ברק, כי כאלה שרק עכשיו התגיירו נראה לכם? הבן שלי לומד ב"דרכי שבאב" לא באור שמח! בקיצור תחפשו שדכנית ש"מתעסקת" בשידוכים לבחורים "כאלה". זו לא בושה. אנחנו לא מסתירים את זה. זה "קורה" בכל משפחה. ושמעתי שאפילו לרב X יש נכד שילמד שם. אז בעצם רגע... אם בישיבת המופרעים יש נכד של הרב X אז אולי בכל אופן לא נשמע את השידוך ההוא עם הבחורה הספרדיה שביטלה?..."
א יענע גילעכט... או כמו שאבא שלי , שהוא אבא "גאה , לארבעה יוצאים תמיד מצטט את הסיפור :מעשה בשוטה שעמד בכיכר הכפר וליצני העיר מתקלסים בו, אמר אחד הסקרנים הנאספים לרעהו: כלום אין זה מצחיק אותך? ענה לו האיש " האמן לי חבר, אם השוטה הזה לא היה הבן שלי גם אני הייתי צוחק... "
ועכשיו תסלחו לי, אני חייב לצאת מהעבודה. אמשיך אי"ה בהקדם.
נשלח ב-17/10/2007 19:32
אליזד
כשאתה פה אתה בעבודה? כמה אתה מקבל? לי כמנהל משנה לא משלמים
------- מאיר
נשלח ב-19/10/2007 04:27
צר לי שלא השתתפתי בדיון מתחלתו.
אבל הדברים קרובים אלי כבר שנים רבות.
הצורך הנואש בהגדרת החריג ,והשלחתו לפך ההגדרה של "עוד שבבניק".הוא חלק מהקטרזיס שהצופים מהשכונה זקוקים לו בשביל שהטשולנט הקישקע ו"הדרינק" תפוזים יעבור חלק ובלי סיבוכים של חשבון נפש מדכדך .
מי שלא מסוגל לתפוס שבעית הנשירה,ואגב גם זו הסמויה בלי הסממנים החצוניים,היא מנת חלקם לא רק של ה"low life" עם ההונדה סויק והמגנזיום,אלא גם של האלפיון העליון.עדיני נפש,רגישים,שואפי מרחבים ובעיקר בני תרבות שהחינוך הדורסני מאיים על נימים עדינים ורגישים.
אז זה בסדר,שישאר עם תמונת עולם מרגיעה,הרי מי אנו שנגיד שטשולנט מילתא זוטרתא היא.
התסכול של בחור איכותי , בעל מידות,שאיפות,עדינות ורחבות אופקים,וכן-למרבה האירוניה-לעיתים יר"ש בשלב מוקדם כזה או אחר.
הנשלח למטפלים או מסגרות שנועדו להוכיח לו באופן אנפנטילי שהחיים החרדים בעצם נורא לונה פרק,ואל תדאג תוכל להיות נהג הסעות שתגדל,ולמתוחכמים יוכלו לקנות קצת בוימלגרינים וקצת עסקים..ובכך לתת סיפוק רדוד לנפש כמהה.
העיקר נחתן אותם מהר ...אפשר לשים לחימום אנו כבר מגיעים.
ישנם ,רבותי ,צרכים שלא בהכרח מסתכמים ,בעולם שמתחת לחגורה,וגם הקנאה והכבוד ידידינו,לא אשמים בהכל ,
ו"לב העברי" הגדיר נכון הרבה מהתופעה אך לא כולה.
גם הרב סינפלד ,שנחרצות דבריו הביאה שביב תקווה,אילולי התבטאות מוזרה באיזה דיון באחד הפורומים, על התאכזבותו שמבוגרי ישיבות שערי יושר ושות לא זכינו ללפיד המרד ונס השינוי,
וכי לא מצאנו אכותיים אאוטסיידרים מהם,שיושבים בתפרח וסלבודקה ,ונושרים בגלל הריק והחוסר,ולא בשל חוסר בריטלין?
לא נחשדו חכמים באי הבחנה, אלא אולי בפרקטיקה.
הכרתי בחורים שהיו יכולים להיות "גדולים" במדע בהשכלה,באומנות,והיום מסתפקים בסלסה מעמיקה,ידיעות אחרונות וכשלון במכינה לאוניברסיטה,אי החרבות של מטפלים רדודים.
ובעיקר חברה ציקלופית צרת מבט.
טיפלתי בבחור שרצה לצאת מישיבת עילית,ולעבוד בפיצה. מאחר שהבחור היה מאכויות מיוחדת.ניסיתי להעביר אותו בגרות ולכוין אותו ללימודים גבוהים.
אב רחמן יש לנו בשמים,אך אב הדור פנים ושוסע שסע בכנף מעילו היה לבחור,
ואף שבמסתרים היה מושך הבחור בקולמוסו על הפרבולות של אורן גורן לכתה יוד,ולשון לוע"ז רק כותלי חדרו שמעו, והיו הימים להכנת חבורעס והלילה למשמר שאף אחד לא יכנס ויראה את קלקלתו,לא עלו לו כל זכויותיו בעת שאביו ,אב רחימאי,העבירו בעברה וזעם,ירושלימה לטיפול של אחד מגדולי המטפלים.
ולא הסתימה תקופת הרפיה בצולנט הנ"ל,וזכה אותו הבחור בלימודי האקדעמי מטעם "הלל" דייקא,
תוקן על ידי COGITO22 ב- 19/10/2007 4:33:25
נשלח ב-20/10/2007 18:32
אתה מזלזל בסלסה?
"הכרתי בחורים שהיו יכולים להיות "גדולים" במדע בהשכלה,באומנות,והיום מסתפקיםבסלסה מעמיקה" הי הי הי! אני מריח כאן סוג של זלזול בסלסה?
האם אני שומע כאן שמץ של משהו, ריח, קמצוץ של אמירה: זה או הצלחה באומנותאו סלסה? או הצלחה במדע או סלסה?
קוגיטו, אם היה לך איזשהו צד כזה, כדאילך לחזור בך ומהר, אחרת יהיה לך עסק איתי. (-:
נתחיל בעובדה שסלסה היא אמנותכמו כל אומנות. ואם היה יוצא בשאלה כלשהוא מצליח ליצור איזשוהיא יצירה בתחום הסלסה, או הריקוד בכלל, הריהו כאחד שיצר בכל תחום אומנות אחר לא ככה?
אבל רגע, קוגיטו, אולי אני מבין אותך. אולי אתה רומז שאדם שצייר ציור מופלא הוא אמן ואדם שרקד ריקוד מופלא אינו אמן? מדוע? כייש מוזיאונים לציירים? כי זה מה שאתה בעיקר מכיר?
טוב, לפני שאני מתחיללהתרגז לחינם, אני כמובן אמתין להבהרה כי אני הלא ממש מקווה שלא לזה התכוונת,. למרות שממש בא לי... נו טוב... אני אתאפק.
בלי שום קשר, גם אם הגעת להשגים בתחום אחר, אתה יכול לרקוד סלסה. אתה יכול להיותמדען מהולל ועדיין לרקוד סלסה, אתה יכול להיות איש מחשבים מצטיין ולרקודסלסה.
טוב אני אשמור בנתיים את הטפת המוסר שלי. כי חבל ללכת מהר קדימה כשאולי לא הבנתי אותך נכון. ואגב, אם אתה כבר מתנצל, כדאי שתתנצל גם על הביטוי המעצבן "טיפלתי בבחור". אתה לא פסיכולוג קליני (אתה כן? אם כן אני מתנצל) ולא "טיפלת" באף אחד. גם אני לפעמים יושב ומקשיב לאנשים, מספר להם מנסיוני העשיר - לא תמיד עשיר מרצוני, לפעמים עשיר בעל כורחי - ומרגיש שעזרתי. אבל אני רחוק מלומר "טיפלתי בבחור". מי אני בכלל?
רק אצל הדתיים-חרדים המהירות שבה כל אדם שהיטה אוזן והתנדב לעזור מתנשא בביטוי "טיפלתי" אני "מטפל בבחורים" וכהנה וכהנה.
אז הנה, יש לך כבר שני דברים להבהיר לי. לא. זה לא קריטי. אתה יכול גם לא להבהיר. סתם הציק לי בעיניים.
נשלח ב-20/10/2007 22:01
אליזד שבוע טוב.
לא כתבתי את תגובתי ע"מ למצא חן בעינך,ובמקרה גם לא אילך ,אלא לחברי הפורום הוותיקים שנוכחים כאן ע"מ לדון בעיות מסוימות, ולא מטריד אותי כהוא זה אם נשתווה בסופו של דבר בטעמינו האמנותי.
אבל אני מסכים איתך שהמושג "אומנות" לא כפוף לטעמי האישי אך כמדומני שאתה הוא זה שהתלונן "רץ מארוע לארוע כדי לנגן מוסיקה רדודה שאני שונא.".
לגבי מושג "טפול". כמדומני שהוראתו המיונאית,אינה משיכת אותו לתחום הפסיכולוגיה הקלנית בלבד,למשל, אמא מטפלת בילדיה,מתי משהוא יטפל בתשלומי הארנונה כבר? אנשי הדון קורליאונה טיפלו בבעלי החוב בצורה מקצועית .וכו'
וכמו שסלסה יכולה להקרא אומנות יש גם כמה רובדים של טיפול בבחור,וכש"כ כאשר הבחור עצמו פונה לעזרה ומבקש שיטפלו בו ואין כאן שום נימה פטרונית ,שאני מניח, שאולי צליל כזה הפריע לך. וכשצינתי שטיפלתי בבחור זה היה מנוח ששיך לשיגרא דלישנא מאחר ואני גם המטפל בתשלומי הארנונה בביתי...
ולגבי עסוקי ומיומנותי,אכן אתה לא מכיר וגם לא צריך להתנצל
נשלח ב-21/10/2007 00:22
מוסיקה רדודה
מר קוגיטו הנכבד.
אני יודע שלא כתבת את תשובתך אלי, ומה שאני חושב לא ממש מטריד אותך. אני רק רציתי לשמוע מה אתה אומר לפני שאני מתקיף. ואכן הייתי מתקיף. אז הסברת שזו אכן שאלה של טעם אומנותי - וזה בסדר מצידי. ואמרת שאתה מטפל בבחור כמו שאתה מטפל בחשבונות החשמל בביתך - וזה גם בסדר מצידי. "מטפל" היינו לוקח אחריות לעזור. הלוואי וכך יפרשו את הביטוי כולם.
אז באופן עקרוני אנחנו מסודרים.
לגבי מה שכתבתי "רץ מארוע לארוע לנגן מוסיקה רדודה שאני שונא" לא התכוונתי לסלסה. לחלוטין לא. לגמרי לגמרי לגמרי לא. אני מאד אוהב סלסה וזו מוסיקה מתוחכמת מאד - לפחות מבחינה רתמית. אני התכונתי למוסיקה חסידית. אמנם אני מאד אוהב לשיר איזה ניגון טוב של בעלז, אבל מכאן ועד לנגן שעתיים מחרוזות של "אפצאך אפצאך" עבשות בלי שום קשר והגיון - שזה מה שנדרש בחתונה - המרחק גדול .
אז שוב: מוסיקה רדודה שאני שונא התכוונתי בעיקר לחסידית, או למעגלי מתופפים, שזה בערך אותו הדבר רק שלובשים שרוואל לבן.