בית פורומים עצור כאן חושבים

קדמות הזוהר ומיסטיקה יהודית - הצעה לפרוייקט

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/9/2007 23:29 לינק ישיר 

נדב.

לומד כן, אבל עדיין לא קרוב לסיום.

(אגב, אם הייתי עוסק בדקלום אני מניח שהייתי מסיים מזמן)

ומדוע לא לעשות את זה יותר פשוט? נסה להשקיע עשרים דקות ביום ללימוד עץ חיים עם פירושו של בעל הסולם למשל (עשה זאת על חשבון הזמן שאתה בדיונים בנושא הקבלה בעצכח)

http://www.ashlagbaroch.org/EtzHaim

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 01:13 לינק ישיר 

הפלא ופלא!

א. אשכול שלם של חכמים העוסקים בתכני הזוהר ואיש אינו מזכיר (וכנראה גם לא יודע) על משנת הזוהר של תשבי. ועל דא אמרינן חכמת המסכן בזויה.

ב. אינני סבור שלגרשום שלום באמת היה ענין עקרוני לאחר את כתיבתו של הזוהר למאה הי"ג. היו תקופות שהוא היה משוכנע שהחיבור עתיק ומיוחס לרשב"י והוא הודה על כך בפה מלא. ברם, משהיה סבור שמדובר בטקסט פסדו-אפיגראפי, היה נחוש לטעון זאת.

ג. מלבד זאת, התוכן הזוהרי הוא שקובע את חשיבותו של מחברו ולא להיפך. הרי ההיסוס שעדיין קיים בהיכל המחקר לראות סופית את רמד"ל כמחברו של הזוהר זה בגלל חיבוריו ה'חיוורים' של רמד"ל שאינם עומדים בהשוואה לזוהר משום בחינה.

ד. החשיבות האמיתית לזהות מחבר הזוהר קשורה אך ורק לנושא 'הלכה וקבלה'. הלא קארו הגדול כתב בבית יוסף שאילו ידע ר"ת מה שכתב הזוהר על מוציא ז"ל לא היה אומר מה שאמר, או 'שלא שבקינן דברי הזוהר מפני דברי הפוסקים' וכיוצא באלו. אילו ידע ר"י קארו שהזוהר נתחבר בספרד במאה הי"ג לא היה אומר מה שאמר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 01:53 לינק ישיר 

נדב,
אתה באמת חושב שלא יהיה ניתן להבחין בין עץ חיים ומהרל לנונסנס? זה מרחיק לכת מדי. ברור לי שכל מי שלמד פעם ברצינות בספרים הללו יוכל להבחין. אם הניסוי הזה יהיה מעשי אי פעם, אשמח להשתתף בו.

כניסוי מחשבתי, זה מעניין. ועדיין יש כמה שאלות - נניח שספר הזוהר הוא טכסט אחד מתוך כך וכך טכסטים אפשריים (שאפשר ליצור ממאגר המילים המוגבל שהזוהר משתמש בו). ככה זה בכל טכסט, והקורא מייחס משמעות לטכסט באחת משתי דרכים: או משום הערך הסובייקטיבי (או האובייקטיבי, לדעת אותו קורא סובייקטיבי) שהוא מוצא בו, או על שום מחברו. עכשיו, אנשים שקוראים בזוהר מוצאים בו משמעות. הם גם חושבים שהאוטוריטה של מחברו מספיקה לייצר משמעות כזו, במנותק מערכו האובייקטיבי של הטקסט. אתה לא מתמודד איתם בשני המישורים - לטעמך הסובייקטיבי המשמעות שהם מוצאים בזוהר מוטעית (מה המובן של זה בכלל?), וגם שאלת המחבר לא חשובה בעיניך.

אגב, לטעמי האישי, יש נונסנס 'טוב' ויש 'רע'. ומה אם הכל נונסנס, נניח, כל הקבלה וברסלב וחבד ומהרל והרב קוק, כולם. אז מה? יש אנשים (לא חסידים ומקובלים רגילים) שמסווגים אותם משום מה כנונסנס טוב. אין לך אפשרות להתווכח איתם על גוונים כי אתה לא מכיר בקטגוריה בכלל.

אגב, ניסוי דומה לזה מעט נסיתי בבחרותי, בתחילת היכרותי עם ר''ן מברסלב. בניתי משפטים בעלי משמעות אבל עם קושי בהצדקה כמו 'על ידי הטבילה במים נעשים גשמי ברכה' או 'כשהצדיק ישן אז מתגדלים הפירות' וכיו''ב, שדומים להם אפשר למצוא בכתבי הר''ן, והלכתי איתם לברסלברים חובבים כציטוטים אמיתיים מתורת הר''ן, ובקשתי מהם להצדיק אותם, כלומר להסביר את הקשר בין הסיבה לתוצאה. הם לא התקשו מדי...

היום אני מבין שזה לא אומר כלום. ר''נ ביסס מעמד מסויים בהמון תורות ופסוקים לכידים ומובנים, ואחר כך 'התפרע' עם עוד כמה, ואדם נבון מבין שעליו להתאמץ להבין גם את אלה, על סמך הקרדיט שצבר אצלו ר''נ בתורות האחרות. ממש כמו משורר מוערך שכותב שיר סתמי לכאורה (אני חושב על השירים האחרונים של שדה או על סרטים מסויימים של וודי אלן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 01:54 לינק ישיר 

עוד אגב, ב1984 של אורוול יש מכונות לכתיבת שירים. ניסו את זה בגרמניה פעם כפתיון למבקרים - פורסם שיר שמחשב הרכיב ממודעת דרושים. הביקורות לא זיהו. הניסוי הזה טוב יותר מהניסוי שאתה מציע ומהניסוי של המאמרים הפוסט מודרניים שהזכרת. שם, נותנים למחשב לשחק באוצר מילים נתון, שהוא פריה של ההגות הפו''מ, מה שיכול ללמד על כך שמשמעות לא מוכרחה להיות חבויה בכל קפל משפט אלא גם בטקסט כולו או בתשתית שלו. וכנ"ל כמובן ביחס לזוהר - אתה תזין מילים כמו 'אצילות' 'מהימנותא' ואחרות, שיש להן משמעות כשלעצמן והן מילים זוהריות. בניסוי הגרמני השתמשו במודעת דרושים, לעומת זאת. כלומר צריך, אם כבר, לעמת בין טכסט קבלי לטכסט שייבנה ממילון אבן שושן. גם בזה נראה לך שאנשים ייכשלו?

הניסוי הזה ועולם המושגים עליו הוא מבוסס באשר למה משמעותי פשטני מדיי, לעניות דעתי. גם הקריטריונים למשמעות, וגם ההתעלמות מערכים ספרותיים כמו אסתטיקה של טכסט, למשל. או פיוטיות.

וגם קצת מתנשא, ולכן טפשי. לחשוב שטכסט חסר ערך הביא דורות של אנשים להגות בו ולכתוב בתורם עוד טכסטים חסרי ערך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 07:02 לינק ישיר 

[בי טי,

לגבי שירה -
אני לא יודעת לגבי "מבקרים". מעולם לא הייתי כזו. נראה לי שדי הרבה אנשים שקראו את השיר חשבו - "נו, הנה עוד אחד מהשירים המודרניים האלה שאני לא מבינה", או - "מילים שלכאורה לא מתקשות זו לזו... מעניין מה זה מביע, זה שיר מחאה או סתם שיר גרוע?", או אולי - "משהו במילים האלה ובשילוב ביניהם נוגע בי... אלה מילים מוכרות לי אבל בסידור אחר מהרגיל וזה מרעיד בי משהו" וכו'. וכל הנ"ל התייחסו לזה כאל שיר, בין אם הבינו אותו, בין אם לא. וגם זה משהו. אולי גם המבקרים - בין אם אהבו ובין אם לא - התיחסו לזה כאל שיר, כיוון שכזה הוא: כך הוצג, בהקשר כזה הונח לפניהם וכו'.
ברגע שיש טקסט יש לו גם משמעות.זו יכולה להיות משמעות מטופשת או בעלת שגב רעיוני ורגשי. זה תלוי מאוד בקוראים ובטעם שלהם (שללא ספק הוא גם מושפע תרבותית).

שנרב,

אני מצטרפת להערתו האחרונה של ביטי.
מצד שני, אני חושבת שבאמת יש איזו רוויה (אצלי) ממדקלמים, וזה בולט במיוחד (לפחות במקומות המוכרים לי) בענייני ר"נ והזוהר. סביר לי שתלמידי חכמים בתחומים הנ"ל, שמכירים את הזוהר היטב יצליחו לזהות (בדיוק כמו ת"ח של התלמוד, המקרא, או שירי לאה גולדברג שיצליחו לזהות "חיקוי" אלא אם כן הוא ממש ממש מוצלח, ואז אולי אינו באמת חיקוי מלבד בעובדה הפיזית שלא נכתב ע"י אותו אדם...). המבחן יחשוף רק את "המתחזים" והמדקלמים שפשוט רבו מאוד ומילאו את הארץ (בניגוד ל"מדקלמי תלמוד" שאיני מכירה, אם כי אולי הם נמצאים בהמוניהם אבל כנראה בשכונה אחרת).

ועוד הערה עקרונית לגבי הזוהר -
אם איני טועה, המחקר היום כבר לא טוען שהוא התחבר ע"י רמד"ל אלא ע"י קבוצת אנשים ואולי קבוצות אנשים לאורך שנים ארוכות ומעולם לא עבר עריכה כוללת. אם כך, הרי שיש בו שכבות שונות שאינן זהות זו לזו מבחינת אוצר מילים, ניסוח וכד'.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 08:24 לינק ישיר 

זייפו קטעים בשם המהר"ל. אני מציע לתת קטעים להשוואה למי שאינו בקי מספיק (בחינת תינוק בספר תורה)

אולם,
אם אני קורא קטע עמום ממחבר שמוכר לי אני נותן לו יותר קרדיט מאשר לקטע עמום ממחבר שלא מוכר לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 08:56 לינק ישיר 

ביטי ואמשלום:

"מתנשא, ולכן טפשי. לחשוב שטכסט חסר ערך הביא דורות של אנשים להגות בו ולכתוב בתורם עוד טכסטים חסרי ערך"

An argumentum ad populum (Latin: "appeal to the people"), in logic, is a fallacious argument that concludes a proposition to be true because many or all people believe it; it alleges that "If many believe so, it is so." In ethics this argument is stated, "If many find it acceptable, it is accepble.

טנטלוס והשאר:

אני חוזר עוד הפעם על מה שכתבתי בעמוד הקודם. מטרת הניסוי היא לא לבדוק את איכותו, כמותוו, משנתו או קדמותו של ספר הזוהר או של כל ספר אחר. המטרה היא לסייע לאדם הלומד לגלות אם הוא מבין את הספר או מדקלם ססמאות.

אני מניח שקורא של הארי פוטר יוכל לזהות קטע מפוברק ע"י מחולל תמלילים אקראי, מפני שהוא למד כבר מקריאת הספר מיהן הדמויות הטובות והרעות ולא יסבול בלבול תפקידים ביניהן. זה לא אומר שהארי פוטר אמיתי, אלא שיש בספר רמה של עקיבות פנימית שמאפשרת לקורא לקלוט את חוקי המשחק וללכת אתם.  מדקלם הוא מי שלא הגיע לרמה הזו ולכן ייכשל במבחן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 09:13 לינק ישיר 

שנרב,

דבריך מקובלים עלי.
לא התכוונתי, ח"ו, לפגיעה אישית אלא לדייק את ההבחנה (אותה הבהרת עכשיו היטב) בין הספר עצמו ומה שאין או יש בו (ומה שחשבו דורות של חכמים שאין או יש בו), לבין הלא-לומדים בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 10:58 לינק ישיר 

להערכתי,
מי שיש לו הבנה מינמלית + בכתבים הנ"ל ידע לזהות את ההבדלים הן בזוהר והן בגמרא.
זיופים טובים לא יוכלו לזהות לא כאן ולא כאן. (אלא מי שמכיר וזוכר את הספר כולו), כי יש דברים שיתכן שיהיו כתובים למרות שבפועל אולי אינם במצוי, כך לדוגמא את התיקונים שהרמח"ל כתב שכתובים באופן דומה לתיקוני הזהר. (למרות שיש הבדלי סיגנון שלא מאוד קשה להבחין בהם,  הדברים שכתובים בו וכן הסגנון מתאימים בגדול לרוח הספר המקורי)

הבהרה  ראויה : לא למדתי את תיקוני הרמח"ל למעט קריאה של קטעים קצרים ממנו ולכן דברי הינם בגדר התרשמות כללית ויתכן שאינם מדויקים כ"כ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 12:31 לינק ישיר 

אד פופולום הוא כשל כשהוא מתכוון להיות טיעון או טיעון מכריע. לא כשיקול דעת. גם מי שחושב לוגית מפעיל מדי פעם שיקול דעת.

לעומת זאת הלהט שמורגש אצל אנשים שונים לבטל מסורות על טכסטים מקודשים ניזון לא פעם מטעות הגיונית מביכה אחרת -  ad novitam. בפורום הזה, משום מה, התנגדות לקבלה נראית כ'חדשנית'. או שזה הרושם המוטעה שלי.

הערה אחרת -
לכאורה אם תערוך ניסוי כזה ושניים שתוצאותיו יהיו מוטות בשיעור של ארבעה אחוז לכיוון המזהים את הזוהר, זה יספיק עבור כולם. אפשר יהיה לחשוב שהאחרים עוד לא הגיעו לדרגת המיומנות הדרושה, אבל הם בכיוון. על זה תלמד עצם העובדה שהם בחרו לעסוק בזוהר ולא במדריך הטלפונים של בזק (לאחר שיוכח באמצעות ארבעת האחוזים שיש עדיפות אובייקטיבית לזוהר). לא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 12:40 לינק ישיר 

נדב מה דעתך על זה , "ארגומנטום אד מילונום - טיעון כושל שמסתמך על כך שיש איזה מילון שמכנה משהו בשם כשל" ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 14:12 לינק ישיר 

אוטוטו [ארגומנטום אד תחושת אצטומכאטום], אנחנו מגיעים להוכחות בסגנון דילוגי שבע אותיות. מי מהמתמטיקאים דהכא מוכן לבדוק עבורי, אם השם הראשון שיתגלה בדלוגי השבע הוא שמעון בר יוחאי או משה די ליאון [או שנרב!]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/9/2007 15:55 לינק ישיר 

תוקן על ידי שנרב_נ ב- 25/09/2007 15:57:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 15:57 לינק ישיר 

[quote]מייציץ:

מאז אריסטו  כולם אומרים שאד פופולום הוא כשל, לכן ברור שזה כשל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2007 17:43 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדמות הזוהר ומיסטיקה יהודית - הצעה לפרוייקט
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.