|
|
| נשלח ב-27/9/2007 22:55 |
|
| |
התכוונתי לעץ חיים בלבד, אולי אחרים יוכלו לעשות את זה בתניא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2009 02:21 |
|
| |
הקפצה לצורך עיון
|
| נשלח ב-28/7/2009 01:42 |
|
| |
שנרב ( פותח האשכול),
הגעתי לכאן בעקבות הפנייתך מאשכול אחר, ואני מתנצל בפני שאר הכותבים כי לא קראתי את כולו.
הרעיון שלך נכון מבחינה מיכנית, וכאן בדיוק טמון הכשל שלך.
ספר הזוהר נבנה ברוח מקומו ברוח ולא יושג אלא ברוח. כל ההיבטים הגשמיים, כולל שפתו ומושגיו , הם שוליים, ואינם אלא עטיפה. ( כמובן שאלות על זמנו מקורותיו וכדומה, שהם בטלים ומבוטלים).
אך, אם אמשך אחר המתודה שלך, הרי שאבחר את האמפיריציסטיות כאבן בוחן לתיזה מדעית. וכיון שהאפריציזים כאן כולו עוסק ברוח והאמנה, חזרתי לשאלת האמונה. לעולם בדברים הללו לא אמצא הכרח מחייב. והרי אף לנבואת משה ( המדבר פנים בפנים) קמו עוררים. כך הוא ההכרח בטבע העולם. הבחירה לעולם תישאר עד תגע במות האדם. ( תהא זו מיתה נבואית או גשמית. ובהר סיני פרחה נשמתן.)
לא נותרה לי אם כן, אלא שאלת ההאמנה והביטחון בחכמי ישראל לדורותיהם שאינם בדאין .( וכי מה היה ישו אם לא כופר בדברי חכמים, בטענות רגש ורחמים?. אם נאמין למסופר. )
ויותר מכך, אם אתבונן אחשוב, שהטענה על חכמי ישראל, טומנת בחובה טענה על התורה. לכן הכופר בסמכות חכמים בעצם כופר בתועלת התורה. אין בזה כל קשר לציווי הציות בדיני ממרים ומגבלותיהם, אלא לעצם טיבה כמוליכת האדם לאמת ואמיתה.
לכן , אף שהדבר לעולם יוותר בבחירה, הנה הדרך סלולה, לכל החפץ בכך, למצוא גם מקום להאמנה. בדיוק כשם שימצא מקום לאי-ההאמנה.( לא כתבתי "כפירה", מפני הקונטציות השליליות ).
ועל מה יתבסס האמפריציזים שלי , המוכרח להיות נטוע באמונה? למגינת ליבי על שניים כושלים. האחד על הבעיה האינקדוטיבית שבהאמנת מי קראוי להאמנה. והשנית על התבססי לתוצאות האמנת אותו חכם, וויתור על מעט משאלותיי שיתעוררו על מעשיו ונפלאותיו.
הנה כי כן, אין הכרח, ולעולם לא יהא ( חוץ מבעולם אחר) להאמנת ספר הזוהר. לא מפאת עצמו לא מפאת חכמיו. אלא שהדרך כבושה לכל הרוצה לכפור כשם שכבושה לכל הרוצה להאמין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2009 10:22 |
|
| |
ספר הזוהר טוען לאמיתות על העולם,את אותן האמיתות לא ניתן לבחון במבחן אמפירי,לכן ישנה חשיבות רבה למחבר הזוהר באשר לאמינות הדברים הכתובים בו.
אין בזוהר טענה להבנה שכלתנית של העולם,אלא לגילוי של מה שמעבר לתבונה,כך שישנה אמינות רבה יותר לתנא בעל יכולות מיסטיות.
אף שיש מקום לויכוח על נכונות הדברים לא ניתן להפוך את הויכוח לרציונלי בנוגע לטיעונים האמפיריים,אלא סביב רוח הדת או אמינות המקור.
באשר לטענת הדיקלום,לא ניתן להכליל את כל מצטטי הזוהר כמדקלמים,רבים מבינים את האמור,וכדי להוכיח זאת פשוט אפשר לפתוח את הספר,הוא לא כל כך קשה להבנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 11:35 |
|
| |
אם אני מייצג משהו, ממבחן אחד (אחד לכל מחבר): במבחן הרב קוק נכשלתי. קטעי הרמב"ם היו מובחנים מאוד - בהלכות, ברגע שבהלכה מסויימת מופיע מונח מהלכה אחרת, נגמר הסיפור. היה קל. הרצל - שוב, הקטע הנכון היה בעברית רציפה וברורה, האחרים נפלו עוד במבחן השפה. יתכן וההשוואה בין שלושת המחברים מלמדת יותר על שפת הכתיבה, מאשר על הבנת הקורא.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 18:46 |
|
| |
ואצלי זה בכלל לא עבד (פיירפוקס, בדיוק מה שכתוב למטה שהאתר נבחן עליו).
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 20:09 |
|
| |
מיימוני - נסה שוב מחר בעשר בבוקר [ראה הודעה בפתית הדף]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 22:28 |
|
| |
תודה אבל לא.
ניסיתי שוב וקיבלתי ארבעה טקסטים, אבל כאשר חיפשתי איפה להקליד את בחירתי, לא היה כלום.
עשיתי טעות וביקשתי "כניסה לחשבון" והחלון עם הטקסטים התרוקן. טוב ששמרתי העתק אצלי בקובץ, כי אני באמת סקרן לדעת מה באמת מדברי הרב קוק. (נראה לי שיש קטעים שלא מתחברים יחד ולכן הם לא האותנטיים, אבל גם הקטע היחיד שנותר גם הוא לא משהו. אולי זה מועתק מהאמצע? - בכל אופן, אילולא הייתי יודע שזה מזוייף, הייתי חושד שזה הסגנון הרגיל בעיני והלא קריא של המחבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2014 22:36 |
|
| |
חזרתי על המבחן עם קטע מהרמב"ם.
מדוע הרמב"ם קל לזיהוי? עד כמה שראיתי, התוכנה מחברת קטעים או סעיפים שלמים במשנה תורה לרצף. כיון שאין הם מהוים רצף אחד לאותו נושא, קל לזהות שגם כאשר הטקסט משמעותי, הוא מודבק ממקומות שונים.
לעומת זה, בקטעים שראיתי מהרב קוק, הקפיצות מנושא לנושא לא היו מספיק מורגשות, מפני שכל הכתיבה היתה סביב אותו נושא, שקשה לי לאמרו במילים משלי: נניח התורה שהיא רוח האומה שהיא גואלת את הפרט הלומד נכון והיא גם תומכת בפתיחות אבל בחשיבה שהיא לא אלילית - וכאן כבר איני יודע מה תהיה זו.
המשפט האחרון שכתבתי, הארוך מאד, נראה לי מתאים לרב קוק. האם הוא אומר משהו באמת? נראה לי שכן.
לגבי משפטי הזוהר, שלא נכללו במבדק, או מכתבי האר"י, גם הם בעלי קישוריות משלהם.
כמדומה שכאן יש צורך בתיאוריה של הרמנויטיקה שתבדיל בין סוגי טקסטים וכללי הקישוריות המותרים בהם. יש קישורים חוקיים בטקסטים כמו של האר"י או הזוהר, ויש בטקסט משפטי הלכתי כמו של הרמב"ם, וכן בכל תחום.
כיון שטקסטים אלו, כולם, גם הקבליים, מתייחסים ונבנים על מערכת אמונות, הם משמעותיים בתוך ההקשר. זו ביקורת שלי על הטענה שאפשר בכלים חיצוניים מהסוג של המחולל למצוא העדר תוכן. זה שסוג כתיבה מאפשר קישורים שאינם חוקיים (כוונתי סמנטית) בהקשרים אחרים, זה לא פוסל את הטקסט ולא הופך אותו ללא משמעותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2014 00:07 |
|
| |
פשוט מדהים. הרמב"ם היה כמובן קל, הרצל קצת יותר קשה, והרב קוק - היו שני קטעים (מתוך הארבעה) שיכלו להיות אמיתיים, עם תוכן רציף ומשמעות ברורה. כמובן, רק אחד מהם היה נכון. מה זה אומר על כתבי הרב קוק?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2014 11:56 |
|
| |
למרות שאינני בקי כלל בכתבי הרב קוק הצלחתי להבחין כמעט בכל המקרים בקטע המקורי, בד"כ הספיקה קריאת שורה או שנים מהקטע.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2014 14:35 |
|
| |
כותב שנרב_נ: 'שוו בנפשכם שמשה די ליאון, או אדם אחר, היה מפיץ בספרד של ימי הביניים כתבים הכוללים את חוקי ניוטון, את ההוראות לבניית רדיו ואת הנוסחה להפקת פנצילין. אין כל ספק כי אירוע כזה היה משנה את פני ההיסטוריה, וכי הספר היה נהיה רב מכר אדיר ואנשים היו מקבלים את הרעיונות שלו בהתלהבות'. ניוטון לא ישב מתחת לעץ, נחבט מתפוח נופל ורשם בפינקס את הנוסחה. רעיונות, גם חריגים ונועזים, אינם נולדים בחלל הריק, הם מתפתחים, יש איזה רקע מאחוריהם ורוח תקופה הדורשת והמאפשרת אותם. פרסום חוקי ניוטון במאה ה 14 היה מוליך את המחבר וספרו אל המדורה. המחלוקת בענינו של הזהר מסווה את המחלוקת האמתית. האם חובה עלינו לקבל דעת קדמונים ללא ערעור, ולהודות שחכמתם וידיעתם עולה על אלו של הבאים אחריהם, או שהאמת והחתירה אליה הן העיקר, שהמאוחר אינו נופל מקודמיו, ועליו מוטל לחקור בעצמו, ואם הקודמים שגו דעתם נדחת. יש חשיבות לזמנו ומקום כתיבתו של חיבור משום שאינו נכתב בחלל הריק. צריך להבין את ההקשר שמתוכו נתחבר. ההקשר הזה קובע את המשמעות של המושגים, את הבעיות והתשובות להן. כאשר לומדים טקסט עיוני נדרש זמן להבין את הכתוב. תחילה הקורא נצמד למשפטים או למילים ואינו מסוגל 'לעמוד על רגליו שלו'. אחר כך הוא מסוגל לדבר בלשונו, להבהיר את כוונת המשפט ואת ההקשר שלו. ההסבר איזו צריך להיות חד משמעי. משפט נתון לפרושים שונים, אבל צריך להביא הנמקות לכל פרוש. די קל להבחין בין אדם המצטט ללא הבנה לאדם היודע להסביר דברים לעומקם. אין לי מושג אם המשפט שהבאת: ''עוצם התנוצצות קדושת ישראל במהלך בנית הקומה העצמותית לאורה הזרוח של הישועה המופיעה…'' הוא משפט מקורי או מיוצר על ידי תוכנה, נטיתי לחשוב שאינו מקורי ואין זה משנה הרבה. אני יודע שהרב קוק אהב להתלקק במילים במקום לדבר דברים ברורים, שפתו אינה פיוט אלא רגשנות יתר המעכירה את הכתוב וסגנונו כלל אינו לטעמי. אבל משפט אינו עומד בפני עצמו. המילה 'התנוצצות' יש לה הקשר ארוך מאד. אני יכול לגרור אותו, בגלגולים שונים, עד אפלטון. המילה ניצוצות תעלם, הענין ישאר, אוכל להפנות לספר המביא דברי רבים העוסקים בדבר. אפשר לתת תוכן רב לביטוי 'קומה עצמותית' גם אם אינו מקורי. התוכנה אינה מסוגלת לכך. אדם אינטליגנטי, גם אם לשונו אינה בהירה ונכונה, מסוגל להסביר את התכנים האלו, גם לבדוק אם הם קיימים בטקסט או נעדרים ממנו, אם וכיצד הם מתפתחים ומתקשרים, וכך לקבוע את ערכו. כאן לב העניין, ערך הטקסט אינו נקבע על ידי שם המחבר שלו, אלא על ידי התוכן ועושר ההקשרים. אלו המזדרזים להביא ציטוט על כל דבר אינם מעידים על הבנת הענין אלא שהם מצוינים כגוגל. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/1/2014 15:44 |
|
| |
שימוש בציטוטים הינו כלי פרשני מהמדרגה הראשונה.
כדאי לשים לב שתלמידיו של הראי"ה קוק עשו דבר דומה מבחינה טכנית למה שתכנת הג'יבריש עשתה, לא ע"י צירוף חלקי משפטים, אלא באמצעות צירוף פסקאות מכתבים שונים לספר. כלומר, במקום להסביר את תורת הראי"ה במילותיהם, הם סדרו וצירפו וערכו ציטוטים כדי להבהיר את שיטתו. לפיכך, ספרי האורות משקפים את הבנתם את תורת הרב, לפחות אם לא יותר, מתורת הרב לכשעצמה. מי שחפץ בתורת הראי"ה קוק בלי עריכה פרשנית, רצוי שילמד את ספריו המקוריים, כגון עין איה, מוסר אביך, עקבי הצאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2014 00:45 |
|
| |
הכלי הזה פשוט מופלא! כבר חצי שעה שאני מבזבז משקיע את זמני ולבושתי כי רבה אני במצב 4:2 בכתבי הרב קוק (=4 הצלחתי, 2 נכשלתי). האמת שלו הייתי עושה דבר דומה עם ספר איוב למשל (ואולי גם הושע), יש סיכוי שגם שם היו נופלים רבים. בכל אופן – פרויקט מעורר מחשבה (נוגה).
|
|
|
|
|