|
|
| נשלח ב-23/10/2008 16:34 |
|
| |
צענערענע
את -המורה נבוכים- הזה קראתי לפני כמה עשורים, אז קראתי את זה במחתרת, כי הספר הזה היה מוקצה והיה אסור לקרא בספרות אפיקורסית,- בדיוק כך- והקורא בו היה עף מישיבה, במקרה הטוב, או חוטף מלקות(אם היה מעיז לצטט ממנה) לפני כל תלמידי הישיבה.ורבניה
כפילוסופיה - זה אולי מענין, עד כמה רחוק יכול מוחו של האדם להגיע, ולהסביר, דברים לא הגיוניים בהגיו רב.
אבל מאמת- זה רחוק , כמזרח ממערב.
את כותבת-הקב"ה ביקש ממנו שיקרא שמות לכל הברואים
הרי אם לפי הרמבם את הולכת,- עולם כמנהגו נוהג,- אדם הראשון לא יכל טכנית לקרא בשם של אפילו 10% מהחיות והבהמות שבעולם,
הציווי לקרא שמות, ניתן להאדם, לדורותיו ,עד ימינו .ה' קרא שם רק לאדם, יתר השמות ניתנו לאדם לקרא אותם( אפילו זה של אשתו), לאורך כל הדורות.
,- ותחסרהו מעט מאלוקים-, נאמר על האדם לאחר החטא, אם רק תסתכלי היטב סביבך תביני שזה נאמר עלינו,
הרגשתי ודעתי האישית בלבד, טוב שגורשנו מגןהעדן!, כי כאן גן העדן,! שם- אכל האדם כמו כל בהמה בלי עמל ובלי יגע,
איני יודע מה הוא עשה עם שלמותו האחרונה והראשונה, מי מדד את השלמות הזאת ומי נהנה ממנה, האנושות הרי לא, אז בשביל מה היא נתנה?
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 16:46 |
|
| |
צענערענע
שאלה ?
בראשית פרק ג
ו) וַתֵּרֶא הָאִשָּׁה כִּי טוֹב הָעֵץ לְמַאֲכָל וְכִי תַאֲוָה הוּא לָעֵינַיִם וְנֶחְמָד הָעֵץ לְהַשְׂכִּיל וַתִּקַּח מִפִּרְיוֹ וַתֹּאכַל
אני מבין שלפי צורת הפרי, אפשר לראות שהעץ טוב למאכל, אפשר להבין גם שהוא תאווה לעיינים , אבל בתה של חוה, תסבירי לי, איך אפשר לראות שנחמד העץ להשכיל???
אםשלום -ראיתי את הודעתך רק לאחר ששלחתי את שלי.
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 17:31 |
|
| |
[ירוחם,
"בתה של חוה" - האם נשים הן בנות חוה וגברים הם בני אדם? למיטב הבנתי בביולוגיה, גם נשים וגם גברים הם צאצאים של איש ואישה יחד... ]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 18:22 |
|
| |
תוקן על ידי משכיל_זוהר ב- 23/10/2008 18:20:47
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 18:23 |
|
| |
אין פיתרונים לשאלותי בדף קודם?
תוקן על ידי משכיל_זוהר ב- 23/10/2008 18:22:37
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 18:59 |
|
| |
אםשלום
אני ברצינות חושב, שלנשים יש ראיה אחרת -מעמיקה יותר? מרחבית יותר? נבונה יותר? או אולי שלשתם גם יחד ויותר, מאשר לגברים..
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 19:28 |
|
| |
לירוחם
אין לי מושג איך אפשר לומר על משהו שנחשב לחטא שזו התקדמות.
זו ראייה שטחית וקריאה שטחית של הפרשה(השטחיות בולטת בדבריו של דני סגל שמביא לדוגמא את ה"לא" הראשון של בתו הקטנה וכמה ה"לא" הזה שימח אותו .השוואת אדם הראשון,הענק שבענקים שהקדוש ברוך הוא יצר אותו,לבתו של דני סגל נראית לי מזעזעת אפילו יותר מרדודה)אולי תאמין לאישה חכמה ששמה נחמה ליבוביץ'.
הפעם עמדנו בייחוד על השינוי שהתהווה באדם לאחר אכילתו. יש להיזהר מתפישה רווחת - הנראית אמנם בקריאה שטחית כדעת הכתוב - כאילו זכה האדם ע"י חטאו במתנה גדולה, (אור השכל, הבנת האמת, "ההתקדמות") וכדומה; והלא כוונת הפרק כולו היא היפוכה של תפישה כזו, הן בא הפרק לספר על ירידה, על התרוששות, על אבדן כל טוב וכדברי חז"ל "מצווה אחת היתה בידם ונתערטלו הימנה".
לגבי שאלתך ותרא האישה וכו' :ראייה מסמלת קליטה כללית של הדבר או הסיטואציה כמו שאדם אומר לרעהו :אתה רואה! אמרתי לך וכו'.שאין הכוונה רק לראייה פיזית.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2008 19:39 |
|
| |
משכיל
הציווי הראשון שאלוקים ציוה את האדם, זה - לאכול, ולפני זה הוא קבע את יעודו- לעבדה ולשמרה,
בראשית פרק ב
טו) וַיִּקַּח יְדֹוָד אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם וַיַּנִּחֵהוּ בְגַן עֵדֶן לְעָבְדָהּ וּלְשָׁמְרָהּ:
(טז) וַיְצַו יְדֹוָד אֱלֹהִים עַל הָאָדָם לֵאמֹר מִכֹּל עֵץ הַגָּן אכֹל תֹּאכֵל
(טז)
הרדיה בבע"ח ונתינת העשב לבן האדם היתה לצורך שימושו להמשך הבריאה שה' התחיל בה, והאדם ממשיך ומצווה להמשיך בבריאת העולם,( כעין מכשירי מצווה)
לבנות ולפתח עולם יפה יותר, ליפות את יצירתו של ה' ולטפחה.
ה' מיד מצווה להם פרו ורבו- ר"ל- את הבריאה הראשונה אני עשיתי, נתתי לכם את הכלים, עכשיו אתם תמשיכו לברא, בדיוק כמוני,
אני בראתי אבנים וסלעים- אתם תבנו בתים והיכלות וכבישים,
אני בראתי חיטה -אתם תמשיכו ותאפו מזה לחם אני בראתי כותנה-- אתם תארגו מזה בגדים וכו וכו וכו, זה תכלית האדם ויעודו עלי אדמות, וזו היתה תוכניתו של ה', וכך זה כתוב במפורש,
יש כמה אנשים שלא כך הבינו את ציוויו, הם המציאו יעודים אחרים, לפי מחשבות ליבם ןשאיפותיהם הרוחניות העליונות
קריאת השמות הוא בלעדית בידי האדם, כי האדם יועד להשתמש בהם לקיים היעוד , סוס לרכב חמור למשא, כבשה למאכל וכלב לשמירה ושעשוע, את היתר תמצא אתה את יעודם, כי הוא קיים.
האשה- היא לא ברירת מחדל- היא בתוכנית האב, בלעדיה אין חיים- היא כאמור אם כל חי!
הצלע- בעברית צלע פרושה צד, ולא רק צלעות, לפי הגמרא אלוקים ברא את האדם ואת האשה, כתאומים סיאמיים,
כשהיפיל עליו תרדמה, זה בגלל הניתוח שבו ה' חתך את הצלע- הצד של האדם, והפריד ממנה את האשה.
האידיאל בחיי הנישואים הוא להיות לבשר אחד, כמו אידיאל הבריאה- ותוכניתו הראשית, לפחות הוירטואלית
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 00:02 |
|
| |
ביאור בחטא עץ הדעת
ניתן להציג כיון להבנת הרקע לאירוע הכי משמעותי בעולם במבחינת בני המין האנושי שהפסידו חיי הנצח והפכו לעוברי בטל, נוצרי מעפר ושבי עפר...
הפסוקים מתארים את עץ הדעת כ"עץ הדעת טוב ורע" כמו כן הנחש מצוטט כטוען ש"באוכלם מן העץ - יהיו חוה ואדם כ"אלוהים יודע טוב ורע" "
משמע חוה ואדם לא ידעו מהו טוב ומהו רע, לא שלא היה בהם דעת כלל ולא שלא הכירו דברים טובים או רעים, חסרה להם הידיעה(נראה לי לפרש הכרה ברורה, בשונה מ'אמונה', 'תחושה') מהו טוב ומהו רע.
המצב מוצג כיקום בו קיים אלוהים היודע טוב ויודע רע ויצורים שאינם יודעים טוב ורע.
כעת אחר 5769 שנה מאז בריאת העולם וסיפור זה (בשונה מעצכ"ח לא נראה לי שקיימת בעיה לנקוט בדברים שנויים במחלוקת ואין צורך להגיב לנקודה זו...) אנו עשויים לעצור ולשאול, האם המצב היה אמור להימשך כך לעולמים? הרי את מי אנו מעריכים יותר, את האדם היודע להבחין בין טוב לרע או את האדם העושה ככל העולה על רוחו?! וא"כ, היתכן שאדם היה אמור להיות עד עולם בור בענייני טוב ורע?!
ניתן להבין, שהיו בגן עצים בעלי השפעות עצומות. עץ שפריו נותן לאדם חיים "וחי לעולם". עץ שפריו נותן לאדם "דעת טוב ורע כאלוהים" ועוד ועוד, שהיה האדם אמור לאכול מהם אט אט עד שבסופו של דבר היה האדם מגיע לדרגת "בצלם אלוהים כדמותו ממש". הרי יצור היודע טוב ורע כאלוהים, חי לנצח כאלוהים, רודה בכל אשר על הארץ כאלוהים - מה בינו לבין אלוהים - אלא שזה אלוהים וזה בצלמו כדמותו ממש.
נשים לב לדוגמה שבשעת קללתו משמע שלולי חטא היה חי לעולם, מאידך לאחר שנתקלל גורש מהגן פן יאכל מעץ החיים - משמע שעדיין לא אכל=אינו אמור לחיות לעולם.
ועל פי האמור נגיע למסקנה כי האדם חטא בכך שהקדים את המאוחר ואכל את הדעת פגה - כאשר עדיין לא היה ראוי לכך. ובמשל גס, כשם שתינוק המקדים לשתות חלב פרה קודם שמעיו עשויים לעכל אותו - פוגם בבני מעיו, כך אדם המקדים לדעת טוב ורע קודם זמנו, פוגם בשכלו.
נשער בנפשינו, ילד בן השלוש היודע טוב ורע כאדם מבוגר ומתווכח עם הוריו על כל צעד ושעל באשר הם מורים לו את דרכו - האם היינו נותנים סיכוי חינוכי לילד שכזה?
כך אדם וחוה בעת שלא הכירו את הטוב ואת הרע כל צרכם, אסור היה להם לצאת מתחת חסותו של הבורא שאת גן עצי השפעותיו היו עובדים ושומרים. ואילו היו משכילים לסמוך על דברי בוראם לאכול מכל עצי הגן לבד העץ ה'טוב למאכל', 'תאוה לעינים' ו'נחמד להשכיל', היו נשארים תחת חסותו ומתגדלים אט אט בחכמה בחיים ובדעת
אלא שתאוותם העבירה אותם על דעתם שהפכה בעקבות כך לדעה מורכבת מידי שכבר אינה מתאימה לתוכנית האלוהית להופכם לאלוהים מספר2 - כאמור לעיל, אי לכך נגזרה עליהם המיתה והכילוי.
"ואני אמרתי אלוהים אתם ובני עליון כולכם, אכן כאדם תמותון וכאחד השרים תיפולו..."
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2503391&whichpage=#R_2
תוקן על ידי יהודים ב- 24/10/2008 0:02:08
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 00:42 |
|
| |
צענערענע
ראה - פרושה גם הבנה, -ראה אני נותן לפניך וג' העם רואים את הקולות, וכן רבים
.
אבל בפסוק שלפננו מתוארים כמה תאורים של ראיה בעין- ולא הבנה, אי אפשר להפריד אחת מהשניה.
אבל אפילו כדברייך- היא קלטה כללית- איך הצליחה לקלוט שהעץ נחמד להשכיל? איך קולטים דבר כזה?
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 02:01 |
|
| |
נחמד העץ להשכיל=העץ גורם לחימוד להשכלה.
חוה ידעה שהעץ מביא להשכלה או מהנחש או כבר מצו האלוהים לא לאכול מעץ הדעת טוב ורע.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2008 12:17 |
|
| |
יהודים
לא כתוב שהנחש אמר לה, אבל מה שכתוב ותראה האשה כי נחמד העץ להשכיל
והשאלה- איך בעין הבשר, או בעיין רוחנית אפשר לראות את זה- על עץ?
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 18:13 |
|
| |
הסבר שאלתי השניה וניסיון ליישב
(זהו ציטוט מהודעתי בפורום אחר שמישהו הגיב שם שלא הבין את השאלה, וייתכן שזו אשמתי שלא הסברתי את עצמי מספיק)
משמע בתורה שכשה´ החליט לברוא לאדם עזר כנגדו הוא בתחילה ניסה זאת ע"י בריאת בעה"ח ,ורק משום שאדם לא מצא בהם את סיפוקו ה´ ברא לו את האשה ,ובה מצא אדם את סיפוקו ואמר זאת הפעם וכו´,
אצטט את הפסוקים:יח ויאמר יהוה אלהים לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו יט ויצר יהוה אלהים מן האדמה כל חית השדה ואת כל עוף השמים ויבא אל האדם לראות מה יקרא לו וכל אשר יקרא לו האדם נפש חיה הוא שמו כ ויקרא האדם שמות לכל הבהמה ולעוף השמים ולכל חית השדה ולאדם לא מצא עזר כנגדו כא ויפל יהוה אלהים תרדמה על האדם ויישן ויקח אחת מצלעתיו ויסגר בשר תחתנה כב ויבן יהוה אלהים את הצלע אשר לקח מן האדם לאשה ויבאה אל האדם כג ויאמר האדם זאת הפעם עצם מעצמי ובשר מבשרי לזאת יקרא אשה כי מאיש לקחה זאת
שאלתי היתה איך יכל למצוא עזר כנגדו בבע"ח נקיבה והלא יש לה זכר?(כעת אני חושב אולי הכונה הריאשונית בעזר כנגדו זו רק חברה -ח´ סגולה- לפתרון בעית בדידותו (בלי יחסי אישות),וכשה´ ראה שזה לא מספיק הוא ברא לו אשה).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 18:52 |
|
| |
משכיל
ראה הקדמת הראב"ד לבעלי הנפש.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2008 19:00 |
|
| |
משכיל
כפי שכתבתי, הפסוק אומר פרק א כז, זכר ונקבה ברא אותו ויקרא אותם אדם! וזה לפני הפסוקים שהבאת.
לראשונה היתה ישות אחת של זכר ונקבה, שלישות הזו לא נמצאה בן או בת זוג בין בעה"ח,
לכן חילקו בין הצלעות -צלע= צד, והישות הופרדה לשנים, זכר יחיד- ונקבה יחידה, כך יכלו גם ךקיים את המצווה של פרו ורבו,
וכך כשהאשה היתה נגדו ממש, בכל המובנים, לשיחה ,לויכוח וחילוקי דעות,, היא הפכה לעזר.
משכיל, זה מאד לא משכיל, להתיחס אל מה שכתוב בספר בראשית כפשוטו, הסיפור לכאורה, הוא לא סיפור על מה שהיה בפועל,
הספר מלא ברמזים, שיש להבינם כרמזים, ולהתיחס אליהם בהתאם.
|
|
|