|
|
| נשלח ב-1/10/2007 20:22 |
|
| |
מיכי,
כשהדין (הנוהג, הרגיל, הדיפולט) ללכת לפי הכתוב בספר ולפי החומרא, לחפש את האפשרות להחיל את הדין לקולא (ולמצוא מדוע מה שכתוב בספר אינו מתאים בדיוק למקרה הנידון), גם הוא לפנים משורת הדין (ולהבנתי, הרבה מאוד רבנים ופוסקים נהגו ונוהגים כך מאז ומעולם)...
ממש אין בינינו ויכוח. כאמור, הכל שאלה של ניסוח ושפה.
תוקן על ידי אמשלום ב- 01/10/2007 20:22:28
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 20:24 |
|
| |
[איד"ג,
נו, אז אתה רואה שיש בינינו הסכמה.]
|
| נשלח ב-1/10/2007 20:36 |
|
| |
אמשלום,
אני מכיר מקרוב אדם חילוני שנפטר בשיבה טובה והניח לילדיו ממון רב.
גופו נתרם למדע על פי רצונו, ומשפחתו פרסמה מודעת אבל בה נאמר: המנוח תרם את גופו למדע, הלכך לא יתקים מסע הלויה. בקורי תנחומים אינם רצויים. אפשר לשלוח פקסים אימיילים מברקים...
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 20:39 |
|
| |
אכן זו רק שאלה של מינוח, וכל הערתי מעיקרא נגעה רק למינוח. ובמינוח את פשוט טועה. רק על כך הצבעתי. מה שהפוסקים נוהגים כך, הרי גם אני בדבריי הצעתי לנהוג כך. השאלה היתה סמנטית, האם דבר זה הוא 'לפנים משורת הדין' או לא. התשובה היא: ברור שלא (אם יש איסור לשבת. רק אם אין חובה לשבת ניתן להתייחס לזה כלפנים משורת הדין).
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 20:59 |
|
| |
[מיכי,
אנחנו מתכוונים לאותו דבר ומשתמשים בשתי שפות שונות להסביר אותו (וכל זה כשאנחנו, כביכול, משתמשים באותם מונחים). עזוב. חבל על האנרגיה - אין בינינו מחלוקת.]
בר נגר,
אני מכירה רק מקרה אחד בו תרמה הנפטרת את גופתה למדע, וגם שם המשפחה ישבה שבעה. לא אמרתי שאין בכלל, אלא שאני לא ראיתי או הכרתי, וכל ימי חייתי ועודני חיה בין חילונים.
תוקן על ידי אמשלום ב- 01/10/2007 21:02:14
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 22:28 |
|
| |
אידך (וגם ממללא)
שאלותיך גובלות בהיתממות של ממש . הסוגיה איננה שבעה או לא שבעה , אלא הסיבה , מה שמאחורי אי ישיבת שבעה , דהיינו האדישות וההתנכרות . הרי זו לא סוגיה פורמלית כלל ועיקר אלא ביטוי אחד מני רבים ליחס האישי כלפי זה שהתפקר. לא ברור איך הצלחת להכניס לכאן ויכוחים היסטוריים על מי התחיל בפילוג העם והיחסים בין האורתודוכסיה לכל האחרים , זה פשוט לא קשור לכאן , אני פשוט נדהם מחוסר היכולת להפריד בין ענייניים אישיים אנושיים לפוליטיקה ולמלחמות גדולות .
אתה צודק כמובן שזכותם של יהודים אורתודוכסים להתנהג באטימות ובחוסר אנושיות , תוך הסתמכות על פלפול זה או פלפול אחר או סתם כפעולת תגמול נגד החילונים שהחילו בפילוג העם, בכלל, זכותם של אנשים להתנהג כמו בהמות אם הם רוצים בכך, אבל במטותא שלא יציגו את עצמם כבעלי מוסר נעלים וכמשגיחים שיכולים לחנך את הדור.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 23:02 |
|
| |
אידגי
כתבת: 'האורתודוקסיה עדיין נמצאת במגננה. גם זה שיקול.'
זה באמת שיקול אבל האם אתה חושב שצעד זה ירתיע 'יוצאים' דהיינו שיחששו מלצאת בגלל שקרוביהם לא יתיישבו על כסא נמוך לאחר שהם יסגרו את העיניים? דוקא נראה שצעד זה יתרום יותר ל'יציאות' ול'יוצאים' שתימאס להם עוד יותר השיבה לדת.
הכל טוב ויפה עד ליחסי משפחה בסיסיים. התורה עצמה רואה בן משפחה כמי שנמצא במעגל אחר לגמרי מאשר בן חברה ולכן אין בן משפחה ממלא שום תפקיד חברתי מול בן משפחתו. הוא לא נהיה עד, רוגם, תליין כלפי בן משפחתו. זה הבין משה בן עמרם אבל לא הרב שהוא ו/או סביבתו זקוקים לקנאות מתקנת.
אתה כותב שאינך בר הכי להתפלמס עם הפוסק אבל באותו משפט אתה מבטא היותך בר הכי בקובעך: 'ברור לי לגמרי שייתכנו עמדות אחרות... העמדה שלו היא בהחלט לגיטימית בספקטרום ההלכתי.'
אולי לשם הצורך בקנאות מתקנת שבאה לגנות את 'מבקריו מן האגף הלא-אורתודוקסי' כ'בעלי מוסר כפול וחשיבה לא-עקבית' נהיים ברי הכי?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 01:04 |
|
| |
בוגי
העלית שאלה חשובה.
עד עתה לא התבאר כיצד הדין של איסור אבל על אפיקורסים וכיו"ב מועיל להרתיע.
וכפי שכתבת ברור מאד, וכי הפחד שלא ישבו עליו "על כסא נמוך" ירתיע את המבקש לפרוש ולצאת?
נראה לי שהמנגנון יותר מורכב.
ההשפעה עובדת בעקיפין. לא רק היוצא הפוטנציאלי מושפע, אלא גם כל מי שלומד את הדינים וההלכות. הוא למד לדעת כי היוצאים יהיו מוחרמים לאחר מותם, מבחינה מסויימת (כי אין איסור לדבר עמהם ולא שאר דיני נידוי, או שמא כן? ויש לעיין מה בין זה לזה, שהרי המת בנידוי מניחים אבן על ארונו אבל מי אמר שלא יושבים עליו שבעה).
וכיון שיהיה הדין כך לאחר מיתה, כבר מחיים נוצר יחס של ריחוק כלפי המורחק.
והיחס הזה יחריף בין אלו שהיו עשויים להיות קרוביו ומקורביו.
וזו חלק מכוונת התורה להרחיקנו ממי שיהיה עלינו השפעה רעה, עד מסית ומדיח.
אתה יכול לשאול, ומן הסתם תשאל, מדוע לפחד מדעות אחרות, ומדוע להימנע מיחס אנושי מוסרי כלפי אדם שכל "חטאו" לפעמים בדעות (אם כי ברור שכאן מדובר גם במעשים).
וכל אלו שאלות טובות וחשובות, אבל אלו שאלות אחרות מן הדיון כאן. כאן אנו מבקשים לברר את השפעת דיני ההרחקה על החברה, והנה התוצאות לפנינו.
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 05:21 |
|
| |
.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3455143,00.html
האם לשבת שבעה על קרוב שהתפקר?
מתברר שההלכה מאפשרת גמישות מסויימת גם אם הנפטר לא מוגדר "תינוק שנשבה", מסביר הרב חיים נבון ל-ynet ומבקש מהחילונים: הפסיקו לעסוק רק בתרנגולי הכפרות ופליטות הפה של הרב עובדיה
חיים נבון
פורסם 01.10.07, 10:03
האם קרוביו החרדים של ישראל סגל צריכים להתאבל על פטירתו, ולשבת עליו שבעה? על פי הפרסומים, רבנים בכירים בציבור החרדי פסקו שאין להתאבל על סגל. אם אכן גדולי הרבנים פסקו כך, חזקה עליהם שפסקו כרוחב דעתם, ולאור הנסיבות הספציפיות שהניחו לפניהם. אני, שאינני מצוי בנסיבות, אתייחס רק לשאלה העקרונית: האם מתאבלים על קרוב שאינו שומר מצוות?
לכאורה, הרי לפנינו הלכה פשוטה: "כל הפורשים מדרכי צבור, והם האנשים שפרקו עול המצוות מעל צווארם, ואין נכללים בכלל ישראל בעשייתם, ובכבוד המועדות וישיבת בתי כנסיות ובתי מדרשות, אלא הרי הם כבני חורין לעצמן כשאר האומות... כל אלו אין... מתאבלים עליהם" (שולחן ערוך יורה דעה שמה, ה). אך למעשה, התמונה מורכבת יותר.
ראשית, רבים מחכמי דורנו דנו בהגדרת החילונים בימינו כ"תינוק שנשבה". לפי ההגדרה הזו, אי-אפשר להתייחס לחילונים שמעולם לא הכירו את חיי היהדות, באותו יחס השמור לפורקי עול מצוות של פעם. החילונים הללו הריהם כתינוק שנשבה לבין הגויים, שמעולם לא קיבל את ההזדמנות להיפגש באמת עם חיי היהדות. אבל ישראל סגל היה מואס בהגדרתו כתינוק שנשבה, ואכן ודאי לא היה כזה.
אך עדיין ישנם גורמים אחרים אשר מבדילים בין החילונים בני תקופתנו לבין "הפורשים מדרכי ציבור" המוזכרים בשולחן ערוך. בשם ה"חפץ חיים", ר' ישראל מאיר מראדין, כתבו שבתקופתנו מצווה לאהוב גם את היהודים שאינם שומרים מצוות, כיוון שלא זכו ל"תוכחה" ראויה, היינו - שאנו לא ידענו איך להציג בפניהם את היהדות במלוא עוצמתה, כך שתקסום גם להם (חזון איש שחיטה ב', כח). ישנם גם גורמים הלכתיים נוספים שיכולים להיות רלוונטיים להגדרתם ההלכתית של אלו שאינם שומרי מצוות בדורנו.
מעבר לשאלת מעמדם של החילונים מפרספקטיבה הלכתית, יש כאן גם דיון השייך להלכות אבלות. הרב ולדנברג, מגדולי הפוסקים של המאה העשרים, כתב כי גם כאשר הנפטר מוגדר כ"רשע" מבחינה הלכתית - אפילו כאשר התחתן עם גויה - עדיין יש מקום להתיר לקרוביו להתאבל עליו: "נראה שאין למחות במי שרוצים להחמיר על עצמם להתאבל משום כבוד המשפחה, ובפרט כשעושים זאת מתוך מוטיב של צער ועגמת נפש על אבדן שאר בשר מבלי ששב בתשובה" (ציץ אליעזר חי"ג סימן צד).
אולי זה הוא משפט המפתח כאן: "אין למחות במי שרוצים להתאבל". מבחינה הלכתית יש כאן גמישות מסוימת. השאלה האמיתית היא האם הקרובים רוצים להתאבל או לא. בהזדמנויות כאלו אנו רואים את עוצמתו של הקרע הנורא שמשסע אותנו, קרע המפריד לא רק ציבור מציבור, אלא גם אח מאח. ושוב, אינני רוצה להתייחס למקרה הפרטי של ישראל סגל, שאינני יודע עליו דבר, אלא לשאלה העקרונית.
מיהו חילוני?
החברה הישראלית ניצבת בפני שאלה מכריעה: האם תוכל להכיל את חילוקי הדעות התהומיים בקרבה, בלי לאבד את האחווה. החילונים מפנים אצבע מאשימה כלפי החרדים, ומאשימים אותם בהתנכרות. אך הציבור החילוני אשם גם הוא, בהתנכרות שהיא מתוקשרת פחות, אך אינה פחות משמעותית.
קשה למצוא בתקשורת הכללית עניין כלשהו במה שנעשה בחברה הדתית והחרדית, אלא כשמדובר במה שנתפש כאטרקציה אקזוטית, שלא לומר ביזארית: תרנגולי כפרות, פליטות פה של הרב עובדיה, ריב אחים-ידוענים. שברי התמונות המסולפות הללו יוצרות זרות וניכור, שקשה מאוד לפרוץ אותם. זוהי המציאות שאנו עומדים כעת בפניה - ושאותה עלינו לשנות.
תיקוני העתקה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 02/10/2007 7:40:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 08:33 |
|
| |
מיימוני
תודה על ההבהרה ודרכה שמתי לב שלא קישרתי בין הפסקאות שלי הראשונה והשניה (ובטעות עוד שמתי מרווח גדול מדי ביניהן).
אתה הצבעת על עיקרון 'הוקעת התופעה' כהרתעה כללית ולא ספציפית כלפי הנוגע בדבר. זה דבר שמוצדק ברמה החברתית- משפטית שבני משפחה סובלים מעונש/הוקעת קרובם. אבל ברמה המשפחתית-אישית (כמו ישיבת 'שבעה') זה בלתי מוצדק להטיל על בני המשפחה להיות המוקיעים. זה דבר שהתורה השכילה לא להיכשל בו ורק כאלה שאגורה בהם אכזריות קדושה (לצערנו חרדיבנית כטליבנית) מסוגלים לומר לאדם שיתיחס לשאר בשרו כלמצורע ולגוויתו כלנבלה רק משום שפרש מהתלם החברתי לו השתייכה המשפחה. (לא שמעתי שמשפחה אוהדת בית"ר לא תשב שבעה על אחד מהמשפחה שעבר למכבי מפני שהוא 'שנה-ופירשניק'! כמובן שזה משל מקצין ונא לא להתחיל להתפלפל על החילוקים והבילוקים שבין כדורגל לדת.)
אגב, לגבי הביטוי הייתי מוסיף: 'מי ששנה ולא פירש (לפחות במידת מה) סימן שלא שנה'.
בכתבה שהביא מואדיב התנסח יפה הרב ולדינברג וראוי שילמדו ממנו חבריו לספסל במחלקת הדתות של המדינה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 19:27 |
|
| |
מייציץ,
אני חושב שאתה הוא המיתמם דנן.
לעתים קרובות מראיינים בתקשורת בני משפחה של עבריינים ושואלים אותם על יחסם לבן המשפחה הסורר לאור עבריינותו, כאשר 'התשובה הנכונה' היא: הוא לא הבן שלי יותר.
מבחינת החרדים 'שנה ופירש' הוא סוג של עבריין (לא מבחינתי, ולכן איני חרדי. אם עצם הבעיה שלך היא עם סולם הערכים החרדי, הרי שהבעיה חוצה הלכות ואורחות חיים ואינה מתחילה או מסתיימת בפסק של הרב אלישיב למשפחת סגל).
יתרה מזאת, ברמה המשפחתית ישראל סגל חשף את קלון משפחתו ברבים תוך האשמות רבות וקשות, שלא לדבר על שם ספרו 'וכי נחש ממית?' כאשר לא צריך להתאמץ בשביל לדעת מי הוא הנחש ואיך מתייחסים אליו ברחוב הליטאי. יתכן שהצדק עם ישראל סגל. אני קצת סקפטי ומניח שיש צד שני למטבע שאותו לא נדע לעולם (אגב, גם ע"פ הקריטריונים שלי ישראל סגל ע"פ עדותו אינו טלית שכולה תכלת - הוא למשל מספר בספר הזה על מעצבר במשטרה, יעו"ש, וכמו שאיני שותף להנחות המוצא של איד"ג על החרדים אני גם לא חושב שצריך להתייחס בסלחנות למעצר של חוזר בשאלה בגלל שהוא לא קיבל מספיק חום אצל הבני ברקים הרשעים והקרים). בכל מקרה, האם במציאות כזאת אתה באמת חושב שפסק ההלכה של הרב אלישיב הוא שעיצב את היחס של אנשים במשפחה כלפי ישראל סגל? הרי היחס הוא תוצאה של שנים רבות של מריבות והטלות בוץ, והשאלה אם הם ישבו שבוע על מזרן בסלון ויקבלו תנחומים היא שולית לגמרי ולא תשנה מערכת יחסים של שלושים שנה אחורנית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 19:37 |
|
| |
זוהר
ר' זכריה בן אבקולס גם צדק הילכתית. בשני המקרים
בענין השאלה שהלכו לשאול את הרב.
א. בכל ענין הולך בעל המוסר הגדול לשאול את הרב אלישיב?
ב. דבר פעוט שכזה שההלכה בו פסוקה וידוע לרוב העם. האם בעל המוסר לא הכיר את ההלכה?
ג. מי בדיוק הדליף את הפסק לעיתונאי, האם בבית הרב יושב עיתונאי קבוע?
ד. למי היה אינטרס להשחיר עוד יותר את ישראל סגל, בגלל שהוריד את בגדיו השחורים.
ה. למי יש אינטרס כה ארסי להתנקם במת?
במאמר שקראתי על לילו האחרון שבו אושפז - ובהמשך הראיון עם אלבוים- סיפר ניסים משעל
כי ישראל סגל התארח בביתו, באותו ערב וישב על הספה וזימר את- ונתנה תוקף-. ניסים משעל אמר לו- אתה עוד תחזור בתשובה. ישראל סגל נד לו בראשו,
אולי הוא חזר בתשובה?
גרוע יותר מאלישע בן אבויה הרי הוא לא היה-
הגמרא מספרת כי רבי יוחנן התאבל מרות על רבי אלישע בן אבויה.-
יכול להיות שרבי יוחנן לא ידע את ההלכה? או אולי הוא היה אישיות מוסרית מעל ההלכה?
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 19:46 |
|
| |
אידך
אף אחד לא ביקש מההלכה להתאבל , לכן לא מובנת לי כל הפלפול הזה שההלכה לא צריכה להתחשב במי שבגד בה . מכיון שאני לא רואה בדבריך תשובה לטענתי הפשוטה אנסה לנסח אותה קצת אחרת.
בוא נניח שלראובן יש אח שמעון שהתפקר . קרה איזה מקרה ושמעון זקוק נואשות לסיוע מאחיו ראובן , סיוע שלפי המקובל בחברה או לפי היחסים במשפחה ראובן היה אמור לתת, אבל ראובן מקשיח את לבו בשל הוראה רבנית .
עכשיו נניח שאתה מתווכח עם צופה מן הצד שמביא את ההוראה הזאת כדוגמה להתאכזרות של החרדיות כלפי פוקרים . האם היית מעלה את אותה טענה , שההלכה לא מחוייבת לדאוג לפוקרים ? מבחינה הגיונית טהורה זה היה נשמע קצת אבסורדי , הצופה מן הצד סבור שלא לעזור לאח בעת מצוקה היא התאכזרות ואין בדבריך שום תשובה לדבריו. האם זה שההלכה לא אמורה לדאוג הופך את מעשה האח ליותר מוסרי , מנקודת ראותו של מי שלא מתעניין בהלכה? אתה יכול כמובן לטעון שאתה סבור שאדם לא צריך לעזור לאחיו בסיטואציה כזאת ולכן ההלכה היא מוסרית, אבל זה לא מה שאתה טוען .
המשמעות ההגיונית היחידה שניתן לתת לטענה כזאת היא שאין לבקר אדם (לפחות אם הוא חרדי) אלא על בסיס עולם הערכים הפנימי שלו , אין שום בסיס לביקורת על מי שמתאכזר לאחיו , אם לא כזאת שנגזרת ממערכת הערכים שמקובלת על נשוא הביקורת , מכיוון שנשוא הביקורת מחוייב להלכה ומכיון שההלכה , לפי הבנתו , מורה לו להקשיח את לבו , הרי שאין לבוא אליו בטענות , אין שום בסיס אחר שלפיו ניתן לבקר אותו. אבל אם זה מה שאתה טוען , למה שלא תאמר את זה בצורה פשוטה יותר , החרדים חסינים מכל ביקורת ? ומה בדיוק אתה רוצה ממי שלא מקובלת עליו הרלטיביזם הזה ?
עכשיו , סוגיית השבעה לא שונה מהסוגיה הנ"ל , כי לאף אחד לא איכפת אם מישהו יושב שבעה או לא , אלא מדוע הוא אינו יושב שבעה . זו היתממות שלא להתייחס לכך. אם מישהו אינו יושב שבעה על בן משפחה שהתפקר , הרי זה נעשה לא כאיזה עניין פורמלי , הרי אין המדובר בחוק בלי טעם , אלא כביטוי של אדישות ומי שמבקר , מבקר את האדישות הזאת. האם אתה חושב שהאדישות וההתנכרות הזאת הם לא יעד לגיטימי לביקורת? ואם אתה אכן חושב כן , האם זה שוב בשל אותה חסינות שיש לחרדים מביקורת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 19:59 |
|
| |
ממללא
לא ברור לי מה אתה רוצה . האם אתה טוען שכולם צריכים לקבל את הרעיון שמי שהתפקר שווה ערך למי שאנס ורצח? אתה טוען רק שזכותם של מי שרוצה בכך לחשוב שזה שווה ערך ? או שמא אתה רק מציין עובדה שיש אנשים שסבורים כך? בכל אופן , מה נגזר מכך לגבי זכותם של אנשים שאינם סבורים כך להביע ביקורת על אנשים שכן סבורים כך? אין להם זכות להשמיע קול? שים לב , הטענות שלך ושל אידך גיסא באים להצביע על איזה סתירה או אבסורד בעצם הבעת הביקורת , בניגוד לטענה שהודפת את הביקורת. כמה שאני הופך בדבר לא ברור לי מה אתם רוצים.
לגבי היחסים העכורים בתוך משפחת סג"ל (שמעניינים אותי כקליפת השום) , למיטב הבנתי לא מדובר בפרמטר הלכתי כל כך רלוונטי , שכן בנסיבות אחרות לא שמענו מעולם שכגון זה פוטר משבעה. אני מניח שגם אלה הטוענים שכל מקרה לגופו הפרמטר הרלוונטי הוא מידת ההתפקרות ולא היחסים בתוך המשפחה , לכן בכל מקרה פטור מישיבת שבעה הוא ביטוי של שנאה והתנכרות בשל ההתפקרות. לפי מיטב הבנתי , שנאה והתנכרות שכזאת הם יעד לגיטימי לביקורת .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2007 20:22 |
|
| |
רוב הכותבים כאן חוזרים על אותה אמירה שכאילו ההלכה היא עולם בפני עצמו והיא אינה צריכה להתחשב בפרמטרים שאינם כתובים במפורש בתוך ספרי ההלכה, אם זה נכון אז אולי כמו ששאלו את הרב הפוסק מהי דעת ההלכה בנושא זה כמו כן צריך לשאול את בעל האגדה מהי דעתה בשאלה זו, ואולי תשובתו תהיה שלפי "האגדה" כן מחויבים או ראוי לשבת שבעה על כזה אדם.. לדעתי זה שאין אנו יודעים איך לשלב דברים שהם מורכבים והם אינם רק "הלכתיים" אינה מתירה לפסוק לפי הפשטות של ההלכה, אלא מחויבים לשקול את כל השיקולים ומי שאינו יכול לעשות זאת מן הראוי שיאמר שאינו יודע..
כל האמור לעיל אינו אמור לגבי הנדון דנן אלא הוא כללי על עצם הריחוק שעושים בין ההלכה לבין שיקולים "יהודיים" אחרים..
|
|
|
|
|