| נשלח ב-1/10/2007 00:07 |
|
| |
סוכה כהלכתה שלא כמצוותה?!
איך בונים סוכה בעיר הגדולה?
אשתף את חברי הפורום בבעיה שעלתה בראשי שעה שירדתי במדרגות הבניין עם שולחן מתקפל בידי האחת ושני כסאות פלסטיק בידי השנייה, בדרכי לסוכתנו החביבה: האם ניתן לקיים את מצוות הישיבה בסוכה בעיר הגדולה, בימינו?
הבעיה מתחלקת לשניים. החלק הראשון הוא, שקשה עד בלתי אפשרי לקיים את המצווה באופן האידיאלי הנדרש ע"י חז"ל. בעיר, סוכות פרטיות נבנות בשלושה מקומות: על הגג, במרפסת סוכה או בחצר הבניין\בחניה. אופן אידיאלי של קיום המצווה, כפי שאני מבין אותו, הוא שהסוכה תשמש כבית קבע באופן ארעי למשך שבעה ימים – בתוכה אוכלים ושותים, לומדים, ישנים, מארחים אורחים וכיו"ב. זה דורש גישה נוחה לסוכה, שהרהיטים והחפצים שבתוכה יהיו שמורים ושתהיה גדולה מספיק. למעט גג גדול המאפשר בניית סוכה בגודל מספק ואינו נגיש לכל עובר אורח ברחוב עירוני מצוי, בלתי אפשרי ברוב המקרים לקיים את המצווה באופן זה בעיר – מרפסת סוכה היא בד"כ קטנה מדי (למיטב ידיעתי), וסוכה בחצר הבניין או בחניה פרוצה לרבים ומשום חסרון כיס וחוסר נעימות קשה בד"כ להשאיר בה חפצים או לישון בה (כל עובר אורח מפוקפק יכול להיכנס בלילה). זאת ועוד, אנשים מבוגרים או משפחות עם הרבה ילדים קטנים, מתקשים מאוד לרדת לסוכה בכל פעם (עם שולחן וכסאות וכל הציוד).
החלק השני של הבעיה גדול יותר – גם אם נניח שלא נקיים את המצווה באופן אידיאלי, הרי שבסביבותיו של בניין עירוני ממוצע שאין בו מרפסות סוכה, אין כלל מקום לבניית יותר משתיים-שלוש סוכות! זה אומר, שכל עוד אנחנו שומרים על אחוז גבוה של אנשים שאינם שומרים מצוות או שלא מעוניינים בסוכה, הכל עובד – אבל אם יותר אנשים יבקשו לקיים את מצוות סוכה בערים, הם פשוט לא יוכלו לעשות זאת!
אם נוסיף לזה את הנתון המעניין שישראל היא מהמדינות המעויירות ביותר בעולם (ושמא המעויירת ביותר?), נגיע לכאורה למסקנה שמדינת היהודים יצרה מצב בו רבים מאזרחיה פשוט לא מסוגלים לקיים מצווה מן התורה.
אמת, ישנן צרות גדולות יותר. אולם אף זו היא צרה הטורדת את מחשבותיי – האם לא ניתן לקיים את המצווה בעיר?
~ * ~
אין לי פתרון ואני רק מעלה את השאלה. שני כיווני חשיבה מתגבשים אצלי. כיוון אחד הוא לבחון באופן מעמיק יותר את הדרישות ההלכתיות ולבדוק אילו דרישות אפשר לשנות או להתאים על מנת לאפשר את קיום המצווה בעיר. כיוון שני הוא לחשוב על פתרונות יצירתיים, שעשויים גם לשנות את אופי החג – למשל, להנהיג יציאה לחיק הטבע, לשבת בסוכות בשטחים פתוחים ברחבי הארץ. פתרון כזה דורש הרבה מאוד חשיבה לוגיסטית וגם שינוי תרבותי די ראדיקלי.
ושמא מצוות סוכה עושה אף יותר מזה, ובית ארעי של שבוע אחד דורש מאיתנו לשנות את צורת דיור הקבע שלנו במשך השנה כולה (אופציה מרתקת, שקשה לי להעלות על דעתי)?
מעבר לכל זה, מדובר בשאלת ההתאמה בין ההלכה לחיים המודרניים - אילו מודלים עקרוניים קיימים בסוגיה, ואילו כדאי לאמץ כדי להתמודד התמודדות כנה עם המציאות?
הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 01/10/2007 9:28:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2007 00:58 |
|
| |
גיא
ברוך הבא אל הפורום!
הבאת שאלה מעניינת מאד, וכפי שניכר מדבריך, זו שאלה לא רק בדיני סוכות אלא בקיום מצוות בחברה המודרנית, העירונית והמתועשת.
בעיה חריפה פי כמה קיימת במישור החקלאי עם מצות שמיטה, ושם יש היבטים נוספים (פוליטיים וציוניים מדיניים ובטחוניים) וכבר נידון הדבר באשכולות שהוקדשו לו.
אולי כדאי להעיר שאכן המבדיל בין שכונה דתית חרדית לשאינה כזו הוא התיכנון המוקדם. בסוכות שלנו, כלומר בשכונה חרדית - מהסוג שמצוי בבני ברק - יש סוכות מובנות בתוך הדירה. וכמובן, אם זה לא מספיק, יורדים לחצר. והחצרות ולפעמים כל השטח מסביב לבנינים מתמלא בסוכות (ויש גם ויכוחים, מריבות או דיני תורה על חלוקתו).
ונקודה מעניינת, שאין לה בה יותר מאשר רושם כמעט אקראי, הוא שבשכונות חרדיות בונים סוכות גדולות, יחסית, בתוך הדירות. ואילו בשיכונים שנבנו לציבור שפעם נקרא "מזרחי" יש סוכות קטנות בהרבה.
חלק מהסיבה, נראה לי, נעוץ בתפיסת הסוכה. האם זו מצוה שיש למלא אחריה פעם בשבוע, באכילת כזית ראשון, ואולי בשאר ימים, אך אין זה חלק כה מהותי בחג ובוודאי שאין מאמץ לקיים בו מצות שינה, למשל. או שזו מצוה שעוסקים בה בהרחבה, כפי שמקובל יותר אצלנו, החרדים.
כמובן, כל דברי לא נאמרו אלא בזה שאפשר לו, כגון שהוא מתגורר במקום חרדי. אם לא, אז קרוב לומר שבשכונה חילונית אין שום ענין ואפשרות לישון בסוכה (למטה, אם אין לך גג פרטי עם סוכה למשל).
ולגבי שאלתך: זו לכאורה שאלה של תיכנון.
אולי הדברים יגיעו לידי כך שייבנו מספר מצומצם של סוכות ובהן יתחלפו הדיירים בזמני האוכל? קיומה של המצוה יצטמצם לשיעור טקסי מינימילי?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2007 01:37 |
|
| |
גיא, הנושא שהעלית, כפי שהעיר בצדק מיימוני, חשוב מאד ומעורר חשיבה.
אך נדמה לי שיש לכך תשובה הלכתית חדה כתער.
על פי ההלכה, ואינני מתיימר להיות פוסק אלא לציין את הידוע לי, כמדומני, על פי דברים ששמעתי בשם פוסקי הלכה - החיוב המקורי הוא על האדם לייצר סוכה כזו שתהיה לו לשימוש באופן סביר כדירת עראי לשבעה ימים. כללי מצטער אף הם הלכתיים, כך למשל הצער של עליה וירידה במדרגות עם חפצים או אוכל - אינו קרוי מצטער. גם הצער של חוסר פרטיות המקובל כצער נכבד בעידן המודרני - אינו מוגדר כמצטער. מאידך, הדברים שכן הוזכרו כגורמים צער, הם לא רק פוטרים את האדם מישיבה בסוכה כזו - אלא מחייבים אותו לבנות מלכתחילה סוכה כזו שלא יהיה בה צער כזה. (אגב, בדיוק הבוקר התלבטתי לגבי סוכה שיש בה חום רב הגם שהיא כשרה, ולא התקינו בה מזגן, וסבל רב סובל היושב בה - האם מחוייב לשבת ולאכול בסוכה כזו, או שאדם פטור כדין מצטער, או אולי יחוייב לחפש מישהו שיסכים לארח אותו?)
אחזור לענייננו: ככל שירבה האדם בהעברת דירת הקבע שלו לדירת העראי, יותר קיים את המצוה כהלכתה ביתר שלמות (רמב"ם), אך אין הוא מחוייב ואי אפשר גם, להצליח לעשות העברה מלאה.
העולה מכל הנ"ל, שמי שיכול לרכוש דירה עם סוכה מתאימה לאכילה ושינה, בוודאי טוב יעשה אם יבחר באפשרות הזו. מי שדירתו אינה מתאימה, יעשה את המקסימום בכדי לקיים את מצות סוכה, ואחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכון את לבו לשמים. וכבר העירו על הסכום שחייב אדם להוציא בכדי לקיים מצוה דאורייתא.
רוב הקבלנים הבונים לחרדים, יודעים שיש צורך בסוכות. חלקם בונים סוכות רחבות יותר (או מרפסות סוכה גדולות), וחלקם פחות. אשר לציבור הישראלי, אכן עצוב הדבר, אבל באמת לרבים מהם יהיה קשה מאד למצוא שטח מתאים לסוכה, ועל כך נאמר, כשיגיע הדבר לידינו, ויחזרו עם ישראל בתשובה ויתקרבו לאביהם שבשמים, נזדקק לזה, ובוודאי תתפשט אז הארץ כידוע ושוב יהא מקום ברווח.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2007 03:18 |
|
| |
מוציא לאור
כתבת דברים רבים חשובים, אך אני מרשה לעצמי הערה אחת, שכמדומה בזאת נפלה שגגה בדבריך:
העדר פרטיות הוא אכן סוג של צער.
לכן רשאי אדם לא לישון בסוכה שהיא ברשות הרבים, שהרי אינו רוצה שיראוהו בפיז'מה.
|
|
| נשלח ב-3/10/2007 08:14 |
|
| |
שלום גיא,
לדעתי הפתרון הוא כמו שהעלית בסוף שאלתך, והא נושא המגורים בכלל.
לפני מספר חודשים עברתי סוף סוף לפינה שלי, בית צמוד קרקע. ובמאפייני החיפוש של מקום המגורים נכללו גם האפשרויות לקיים מצוות כמו סוכה ואורח חיים יהודי בכלל.
בבחירה שלי למשל, היו ויתורים אחרים שעשיתי לעומת מה שנראה לי חשוב יותר.
מה שאני רוצה לומר הוא שהיום כמו פעם יש והיו תמיד בעיות באפשרויות לקיים מצוות, רק שצריך לדאוג מראש לצמצם אותם כמה שיותר, אם זה לגבי המגורים, האוכלוסיה מסביב וכד'.
שאלה: עד כמה חייב אדם להתאמץ ולהשקיע בעניינים כגון אלו?
הנה לשון הזהב של הרמבם שדן בעניין מגורים בקרבת אנשים אשר לא טובים המה. העניין שם יותר חמור אבל אפשר להשליך ממנו גם על הנדון:
וְכֵן אִם הָיָה בִּמְדִינָה שֶׁמִּנְהֲגוֹתֶיהָ רָעִים, וְאֵין אֲנָשֶׁיהָ הוֹלְכִים בְּדֶרֶךְ יְשָׁרָה--יֵלֵךְ לְמָקוֹם שֶׁאֲנָשָׁיו צַדִּיקִים, וְנוֹהֲגִים בְּדֶרֶךְ טוֹבִים. וְאִם הָיוּ כָּל הַמְּדִינוֹת שְׁהוּא יוֹדְעָן וְשׁוֹמֵעַ שְׁמוּעָתָן נוֹהֲגִים בְּדֶרֶךְ לֹא טוֹבָה, כְּמוֹ זְמַנֵּנוּ זֶה, אוֹ שְׁאֵינוּ יָכוֹל לֵילֵךְ לִמְדִינָה שֶׁמִּנְהֲגוֹתֶיהָ טוֹבִים, מִפְּנֵי הַגְּיָסוֹת אוֹ מִפְּנֵי הַחֹלִי--יֵשֵׁב לְבַדּוֹ יְחִידִי, כְּעִנְיָן שֶׁנֶּאֱמָר "יֵשֵׁב בָּדָד וְיִדֹּם" (איכה ג,כח). וְאִם הָיוּ רָעִים וְחַטָּאִים, שְׁאֵין מַנִּיחִין אוֹתוֹ לֵישֵׁב בַּמְּדִינָה אֵלָא אִם כֵּן נִתְעָרַב עִמָּהֶן וְנוֹהֵג בְּמִנְהָגָן הָרָע--יֵצֵא לִמְעָרוֹת וְלַחֲוָחִים וּלְמִדְבָּרוֹת וְאַל יַנְהִיג עַצְמוֹ בְּדֶרֶךְ חַטָּאִים, כְּעִנְיָן שֶׁנֶּאֱמָר "מִי-יִתְּנֵנִי בַמִּדְבָּר . . ." (ירמיהו ט,א).
(הועתק מהלכות דעות פ' ו' משנה תורה מכון ממרא).
מועדים לשמחה.
 |
|
|
|
|
|