בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלה פילוסופית בענין שוחד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/10/2007 13:37 לינק ישיר 
שאלה פילוסופית בענין שוחד

שאלה פילוסופית בענין לוקח שוחד

שני מקרים:

1)  עובד ציבור שמבטיח ולוקח שוחד ומקיים את הבטחתו ונותן את התמורה הלא-חוקית המיוחלת לאותו אזרח (כמו למשל שופט שמקבל שוחד ופוסק לטובת נותן השוחד),

2)  עובד ציבור שמבטיח ולוקח שוחד אבל לא נותן שום דבר בתמורה לאותו אזרח שנתן לו את השוחד  (ובמקרה הנ"ל - שופט שקיבל,  אבל לא פסק לטובת נותן השוחד). 

מי  יותר גרוע ? זה שלוקח שוחד ונותן תמורה או ההוא שרק לוקח שוחד אבל לא נותן תמורה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2007 23:11 לינק ישיר 

שאלה זו היא מפורשת בב"ח ואותו אחד שלקח השוחד ולא נתן תמורה חייב להחזיר התמורה דהיינו שהוא גרוע יותר כי מבחינת השוחד אין הבדל עם עשה או לא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2007 08:07 לינק ישיר 

אברהמי,
מעניין, היכן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2007 10:19 לינק ישיר 

התשובה המוסרית מפורשת בבריתא (ראש השנה כב, ב):

פעם אחת בקשו בייתוסין להטעות את חכמים, שכרו שני בני אדם בארבע מאות זוז, אחד משלנו ואחד משלהם.

שלהם העיד עדותו ויצא.

שלנו, אמרו לו: אמור כיצד ראית את הלבנה?

אמר להם: עולה הייתי במעלה אדומים, וראיתיו שהוא רבוץ בין שני סלעים, ראשו דומה לעגל, אזניו דומין לגדי, קרניו דומות לצבי, וזנבו מונחת לו בין ירכותיו. והצצתי בו, ונרתעתי ונפלתי לאחורי.

ואם אין אתם מאמינים לי - הרי מאתים זוז צרורין לי בסדיני.

אמרו לו: מי הזקיקך לכך?

אמר להם: שמעתי שבקשו בייתוסים להטעות את חכמים, אמרתי: אלך אני ואודיע להם, שמא יבואו בני אדם שאינם מהוגנין, ויטעו את חכמים.

אמרו לו: מאתים זוז נתונין לך במתנה, והשוכרך ימתח על העמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2007 10:39 לינק ישיר 

אני רואה שהנושא המוסרי של אנשים עברינים בפוטנציה וממש, מעסיקה אותנו.

לפני שנים שעדיין היתי קשור עם חסידות סאטמר, ביקרתי בוליאמסבורג  בק'ק ניו יורק, בתפילה בבית הכנסת  המפואר של הרבי, הצביע בן דודי על מספר חסידים שנראו מאוד מכובדים ועשירים,
ואמר זה עובד ב"מאפיה"- בתור גובה חובות, זה רו"ח של הסינדיקט. זה רוצח שכיר. זה מנהל בית בושת וכו' שאלתי אותו בתדהמה, וכולם יודעים ? וכלום? הם ממשיכים להיות שיינע יידן? חסידים?
כן ענה לי בן דודי -שעד היום הוא מחסידי סאטמר המובהקים - להיות חסיד סאטמר, אתה צריך להיות שונא ציונים, וזה הכל.

שאלה   יהודי דתי חרדי שמקצועו  גנב, איך הוא מתפלל על הפרנסה, בעיקר ביו"כ.?
הוא אומר- רבש"ע אם יצאה הגזירה מלפניך שיגנבו ממישהו, עשה אותי שליח שלך.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2007 10:43 לינק ישיר 

ד"ר הלפרין,

זוהר,
אתה רק חוזר על מה שכתבתי. הרי אמרתי שהשוחד הרגיל הוא כשנותנים מתנה בלי להתנות זאת בפסיקה הראויה, ובמצב כזה ודאי אין גניבה בלקיחת הכסף. אבל בנדון דידן הרי הכסף ניתן כחלק מחוזה, ולכן ברור שהמחזיק בו עושה זאת שלא כדין (אף כי כמוסר).
ובאשר למקרה של הרב הלפרין, דומני שיש שם הפקעה של חכמים (הפקר בי"ד, או מכים ועונשים שלא מה"ד), ובזה הם מיישמים את החוק המוסרי במישור המשפטי. אמנם לאדם הרגיל מן השוק אין רשות לעשות כן, כמובן.

ירוחם, לא הבנתי מה מטריד אותך. דבריי לא היו כלל וכלל הלצה. זה אכן מה שאני חושב. לא הרי מוסר כהרי הלכה. והמקרה שהביא הרב הלפרין יוכיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2007 12:13 לינק ישיר 

האיסור בלפני עיוור אינו תלוי במידת פקחותו או עוורונו של הנכשל. האיסור הוא לתת מכשול ודיבר הכתוב בהווה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2007 12:17 לינק ישיר 

יפה. אבל למה התורה היתה צריכה להכשיל בהבנה את הלומד העיוור?- היתה צריכה לכתוב- לפני רעך על תתן מכשול, לא יותר פשוט ומובן??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 08:00 לינק ישיר 

"מאוד מאוד צריך הדיין ליזהר שלא ליקח שוחד, אפי' לזכות את הזכאי. ואם לקחו, צריך להחזירו,  כשיתבענו הנותן.": אם כך, התשובה לשאלה שבראש האשכול ברורה:
 * מי שלקח שוחד - חייב להחזיר אותו, בין אם פסק לפי הדין ובין אם לא;
 * השופט חייב לדון דין אמת, בין אם לקח שוחד ובין אם לא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/10/2007 19:26 לינק ישיר 

אראלסגל כתב:
"מאוד מאוד צריך הדיין ליזהר שלא ליקח שוחד, אפי' לזכות את הזכאי. ואם לקחו, צריך להחזירו,  כשיתבענו הנותן.": אם כך, התשובה לשאלה שבראש האשכול ברורה:
 * מי שלקח שוחד - חייב להחזיר אותו, בין אם פסק לפי הדין ובין אם לא;
 * השופט חייב לדון דין אמת, בין אם לקח שוחד ובין אם לא.

אראל סגל. אני יודע שאסור לקבל שוחד בכל מקרה,  אבל השאלה מי יותר גרוע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2007 22:13 לינק ישיר 

קמב"צ,

נראה שיותר גרוע הדיין שלקח שוחד והטה משפט, שהרי עבר בשני לאוין, א. לקיחת שוחד, ב. הטיית משפט (וכבר אפשר היה לראות זאת מדברי רש"י עה"ת שציטטתי בדף הראשון של האשכול).

החיוב להחזיר את השוחד הוא חלק אינטגרלי מאיסור לקיחת שוחד, שהרי כתוב 'לא יקח' וכל זמן שהשוחד בידו הרי הדיין 'לוקח' (וכבר דנו האחרונים שחובת הדיין להחזיר גם מתי שהנותן לא תובע מהדיין את הכסף) ואין שום שינוי באיסור לקיחת השוחד ע"י הטיית המשפט. ע"כ אין הקשר בין שני הלאוין והגרוע יותר הוא מי שעובר יותר איסורים היינו על שניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2007 10:08 לינק ישיר 

זוהר
לשיטתך- מה העונש-- ב'ד- על לקחית שחד?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2007 10:50 לינק ישיר 

אני מסכים לדברי מזוהר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/10/2007 14:16 לינק ישיר 

אני סתם תוהה בקול.