|
|
| נשלח ב-4/11/2008 20:09 |
|
| |
צענערענע וירוחם
אני חושב שהקריטריון יהיה יראת שמים אמיתית ומטען של דברי חז"ל.
הרב ויס נוהג לומר שאנו איננו לומדים תורה אלא לומדים את דברי חז"ל על התורה. היינו אין לנו את הכלים להבין ישירות דברי אלוקים חיים בלא תיווכם של חז"ל
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2008 20:26 |
|
| |
למישקולצר
תודה.
מיהו הרב ויס שהזכרת?
האם ידוע לך על דעות של רבנים נוספים בנושא?
למעשה מהשורה הראשונה של דבריך משתמע שכל אדם החרד לדבר ה' ומסתכל על התורה במשקפיים של חז"ל מותר לו להוסיף פרשנות משלו.
אבל בשאר דבריך אמרת שרק חז"ל רשאים לפרש.
אז הקושיה בעינה עומדת.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2008 22:22 |
|
| |
םמישקולצר
צענערענע.
אני עמדתי במעמד הר סיני, ליד הרב ויס, וגם הרב שוורץ היה שם, ואפילו אותך ראיתי שם. את צענע -לא ראיתי, אבל הבנתי אחר כך, שהיא גם היתה.
במתן תורה לא שמעתי את אלוקים אומר, שהוא נותן את התורה, רק לאסכולה זו או אחרת, ולא מינה את הרב ויס, לממיין מי מבין או לא מבין את התורה, ולמי מותר לפרש ולמי אסור, ומי צודק ומי לא צודק אם הפשט. היתי שם באותו מעמד בדיוק כמוהו וחכמים אחרים.
אנו אומרים חג מתן תורתנו- ולא חג קבלת תורתנו, כי הנתינה היתה שוה, הקבלה לא, כל אחד קיבל לפי הבנתו, ולכן מותר לו וחובתו להבינה כהבנתו, ולא כהבנתו של הרב ויס.
הבנתי בתורה, לדעתי לא שווה פחות מהבנתו של כל אדמור או גודייל בתורה, שאין להם מושג בהבנת התורה שבכתב.
מה שנחמה ליבוביץ ז"ל הבינה בתורה, באצבעה הקטנה, כל הגדויילים והאדמורים שבדור, לא קלטו בראשם.
הם פשוט לא לומדים תורה -כתורה, זה לא -בסדר היום- שלהם ושל כל בחורי הישיבה. אז בא נעזוב את הסלקציות, למי מותר ולמי אסור,
צענערענע- כתבת בהודעתך הקודמת -שבעים פנים לתורה- בומבה של אמירה- אז למה את לא מוכנה להכיר את הפן החמישי של התורה,? אני כבר לא מדבר על הפן העשירי.
לזרוק אמירות ומליצות לחלל ריקות , זו היא דרכם של החרדים, שמרבים בלהג בנושא הזה באיזה חן ובאיזה יופי, יגיד הרב ויס בהזדמנות אחרת- נר לאחד נר למאה- התורה מונחת- כל מי שרוצה יטול- כל מה שתלמיד ותיק עומד לחדש כבר ניתן בהר סיני. וכו' וכו',
אני רוצה ללמוד את פרשנותך,- ולא ציטטות, אני רוצה ללמוד גם מה שמיקולצר לומד, ואיך. אני רוצה מאד לשמוע את דעתה של אם שלום, על פרשת השבוע, ספרים יש לי בבית , ואתרים באינטרנט, שאני תר בהם- מאתרא קדישא הדי, ודי לכל אתר ואתר.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 04/11/2008 22:30:09
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2008 23:54 |
|
| |
צענערענא
הרב אשר ויס.
אינני אומר שרק חז"ל יכולים לפרש אלא שהם סיפקו כלים בסיסיים שאיתם אדם בעל מטען נכון יכול לחדש ולפתח ושבלעדיהם יבוא כל אחד עם סברת כרסו שייתכן והיא מכוונת לאמיתה של תורה וייתכן שלא.
ירוחם
את מעמד הר סיני לא אשכח כי עמדתי שתי שורות לפניך וכל הזמן זרקת עלי פופקורן.
לא צריך לשחרר רפלקס ברגע ששומעים שם של רב כאילו המצטט הינו אדם ניאדרטלי שרק משמיע את ששמע מרב פרימיטיבי עוד יותר. ישנם כאלו בעלי מחשבה חופשית כדרור שעדיין מצטטים מדי פעם רבנים וישנם אפילו רבנים ואפילו שחורים בעלי מחשבה ביקורתית ואינטילגנטית כמו במקרה דנן.
ולענייננו - זה נחמד לומר שכל אחד קיבל את התורה ולכל אחד יש את הזכות לפרשה כמיטב הרוח שחנן אותו אלוקים. כך נציב את יאיר לפיד יוכי ברנדס מאיר שלו ועוד כאלו ואחרים באותו מדף עם הנצי"ב, רש"ר הירש, כלי יקר וגם רמב"ן ורש"י שהלא כולם היו במעמד הר סיני. זו השקפה מוכרת אבל אין היא השקפתי. אני חושב שכל אחד צריך ליצור בתורה אבל מעיין היצירה צריך לנבוע ממקורות של קדושה ויראת שמים ואינו דומה מי שבא ליצור מתוך שנים של לימוד תורה ועבודת ה' למי שבא עם יושרו האינטלקטואלי ונפשו הפיוטית בלבד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 00:12 |
|
| |
ירוחם
פעם שמעתי שיעור מרב אחד, הוא הסביר דבר, שאני אישית מתנגד לו מאוד אבל אין זה מענייננו, הוא הסביר שכל דבר שרואים בעולם, האמת היא ההפך ממנו.
ובכן, בו נניח שאדם אחד יקח את זה מה שנקרא 'ברצינות', ויתחיל לפרש את התורה ההפך הגמור ממה שכתוב בה. האם גם פרשנות כזו תקבל? מדוע?
למעשה, אנשים רבים, גם אם הם לא מודעים לרעיון המהפכני הזה, שכל דבר הוא הפוך ממה שהוא נראה, בכל זאת פעמים רבות הם מפרשים דברים הפוך ממה שרוב האנשים מבינים. וחלק מהפירושים האלה, אתה מזכיר לפעמים, ומסביר כמה שזה לא הגיוני לפרש ככה. למה שם לא פועל הכלל, שכל אחד יכול לפרש את התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 10:55 |
|
| |
מישקולצר,
אכן דעותנו חלוקות, אתה משוכנע שיש בידך את האמת המוחלטת, והפרשנות האולטימטיבית על התורה.
אני עדיין מגשש באפלה, ואגשש עוד הרבה זמן, אני כבר לומד חומש ורש"י הרבה עשורים של שנים, ולמדתי וקראתי נדמה לי כל או רוב- מה, שפורסם בפרשנות על התורה, השנה השאלות גברו והתרבו, בעיקר בפרשיות עד היום, ולכן כל מי שמפרש את התורה לגיטימי בעייני- אני לא מדבר על עם הארץ כמו יאיר לפיד, אלישע בן אבויה למרות היותו אחר, רבי מאיר למד תורה מפיו.
יש לי חדשות בשבילך, למרות מה שהיה- המשיכו חכמים לשאול הלכה ממנו, ובאבות מובאות מאמרים בשמו. ויש שהוא מופיע גם כ רבי אלישע. פסילת רעיונות אינה דבר שיש להתהדר בה.
ראה מה שכותב הרשב"ם, על הפרשנות של חז"ל
רשב"ם בראשית פרק לז
ישכילו ויבינו אוהבי שכל מה שלימדונו רבותינו כי אין מקרא יוצא מידי פשוטו, אף כי עיקרה של תורה באת ללמדנו ולהודיענו ברמיזת הפשט ההגדות וההלכות והדינין על ידי אריכות הלשון ועל ידי שלשים ושתים מידות של ר' אליעזר בנו של ר' יוסי הגלילי ועל ידי שלש עשרה מידות של ר' ישמעאל. והראשונים מתוך חסידותם נתעסקו לנטות אחרי הדרשות שהן עיקר, ומתוך כך לא הורגלו בעומק פשוטו של מקרא, ולפי שאמרו חכמים אל תרבו בניכם בהגיון, וגם אמרו העוסק במקרא מדה ואינה מדה העוסק בתלמוד אין לך מדה גדולה מזו, ומתוך כך לא הורגלו כל כך בפשוטן של מקראות, וכדאמ' במסכת שבת הוינא בר תמני סרי שנין וגרסינ' כולה תלמודא ולא הוה ידענא דאין מקרא יוצא מידי פשוטו. וגם רבנו שלמה אבי אמי מאיר עיני גולה שפירש תורה נביאים וכתובים נתן לב לפרש פשוטו של מקרא, ואף אני שמואל ב"ר מאיר חתנו זצ"ל נתווכחתי עמו ולפניו והודה לי שאילו היה לו פנאי היה צריך לעשות פרושים אחרים לפי הפשטות המתחדשים בכל יום. ועתה יראו המשכילים מה שפירשו הראשונים:
מישקולצר - מה הן בעיינך שבעים פנים לתורה? כמה פנים אתה מכיר
מיכה
מה שלך נראה ישר, לשני נראה הפוך, בפרוש התורה,
לא מפרשים הפוך, מפרשים לא כמו שאתה רגיל לפרוש, ולכן לך זה נראה הפוך,,
בעולם הבא העולם הזה נראה הפוך,- עולם הפוך אני רואה-, אז למי הפוך ומי הפוך.
חז"ל- לדעתי- הרבה מאד פעמים מפרשים הפוך, ממה שכתוב בתורה, אתן לך דוגמה אחת מני רבות.
בתורה כתוב- נח איש צדיק היה בדורותיו- יש מחז"ל שמפרשים זאת זה הפוך- לגנאי,
בתורה כתוב- לא תבערו אש ביום השבת- חז"ל לומדים מזה שצריכים להדליק נרות לשבת.
אני בטוח שלבד גם תמצא את היתר.
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 21:17 |
|
| |
שני נושאים:
לך לך?!
1. התורה מתחילה את פרשיית לך לך כביכול נצטוה אברם באופן פתאומי לילך מארצו וממולדתו ומבית אביו, בעוד שפרשיית נח הקודמת לזו מסיימת:
וַיִּקַּח תֶּרַח אֶת אַבְרָם בְּנוֹ וְאֶת לוֹט בֶּן הָרָן בֶּן בְּנוֹ וְאֵת שָׂרַי כַּלָּתוֹ אֵשֶׁת אַבְרָם בְּנוֹ וַיֵּצְאוּ אִתָּם מֵאוּר כַּשְׂדִּים לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן וַיָּבֹאוּ עַד חָרָן וַיֵּשְׁבוּ שָׁם: וַיִּהְיוּ יְמֵי תֶרַח חָמֵשׁ שָׁנִים וּמָאתַיִם שָׁנָה וַיָּמָת תֶּרַח בְּחָרָן:
אם כן נמצינו למדים שתרח כבר ביקש לעזוב את ארצו ואת מולדתו ואת בית אביו - לילך לארץ כנען.
1. מי עצר את תרח ומי עיכב בעדו מלהמשיך במסלול?
2. מדוע עוזב אברם את אביו לבדו בחרן למות שם? הרי את לוט בן אחיו לקח עמו אף שנצטוה לעזוב את בית אביו.
אברם והנגב
יב, ט וַיִּסַּע אַבְרָם הָלוֹךְ וְנָסוֹעַ הַנֶּגְבָּה... וַיְהִי רָעָב בָּאָרֶץ ... וַיֵּרֶד אַבְרָם מִצְרַיְמָה ... וַתֻּקַּח הָאִשָּׁה בֵּית פַּרְעֹה... וַיְנַגַּע יְהוָה אֶת פַּרְעֹה נְגָעִים גְּדֹלִים ... וְעַתָּה הִנֵּה אִשְׁתְּךָ קַח וָלֵךְ... וַיַּעַל אַבְרָם מִמִּצְרַיִם הוּא וְאִשְׁתּוֹ וְכָל אֲשֶׁר לוֹ וְלוֹט עִמּוֹ הַנֶּגְבָּה
הפרשיה מספרת על סיפור מפליא ומתמיה:
אברם מגיע לארץ כנען לאזור חברון אשר נבנתה שבע שנים לפני צען מצרים והיתה פוריה ומשובחת, ומשום מה הוא נוסע הנגבה למקום מנוגב מכל טוב, קרוב למצרים. כאשר נהיה רעב בארץ הוא מעדיף לעבור למצרים על אף סיכון אשתו במקום לחזור למרכז והצפון הפורה!
הוא יורד למצרים שם נלקחה אשתו וכו' והנה מיד וברגע שהפך אברם לעשיר וכבד בכסף ובמקנה - הוא חוזר לארץ כנען כביכול אין שם רעב, עד שכאשר לוט בוחר לעצמו מקום הוא בוחר בכִּכַּר הַיַּרְדֵּן כִּי כֻלָּהּ מַשְׁקֶה כְּגַן יְהוָה כְּאֶרֶץ מִצְרַיִם.
מה הקשר בין אברם והנגב? מדוע בוחר אברם ללכת הנגבה למקום יבש?
מדוע אף בעת עליייתו ממצרים כאשר הוא מצפין! התורה מספרת ש" וַיַּעַל אַבְרָם מִמִּצְרַיִם הוּא וְאִשְׁתּוֹ וְכָל אֲשֶׁר לוֹ וְלוֹט עִמּוֹ הַנֶּגְבָּה"
בעלי קבלה רוצים לטעון שהדבר מסמל הליכה לכיון ה'חסד' שהוא בימין, ומצרים נהגו ב'חסד מקולקל' מסוג: וְהִיא תִרְאֶה אֶת עֶרְוָתוֹ חֶסֶד הוא (ויקרא כ יז) וכמו שהנביא מתאר את זנות מצרים: וְזִרְמַת סוּסִים זִרְמָתָם ( יחזקאל כג,כ)
וכאן מתקבלת תמונה כללית לפיה כל אדם מרכזי בתורה נתנסה בענייני ערווה:
אדם נתנסה בעץ הדעת, אך כשל - והכיר בערוותו.
נוח נתנסה בכרם אשר נטה וכשל - ונתגלתה ערוותו.
אברם נתנסה בירידה לארץ הזנות - ועלה! על כן מדגישה התורה וַיַּעַל אַבְרָם מִמִּצְרַיִם... הַנֶּגְבָּה
שאף שהכיוון הוא צפון - באה התורה לומר שירד בשלום ויצא בשלום כמקודם לאותו נגב.
ועל כן נבחר אברם לברית ומילת הערווה.
ובהמשך ניתן להבחין כי בני האדם המרכזיים גם נבחנו בענייני ערוה הלא הם יהודה(עם תמר) ויוסף (עם אשת פוטיפר).
-----------------------------------
אל תזדעקו עלי, המבנה כאן יפה. האם זה מה שכתוב בפרשה?! לא יודע. אך גם איני מבין מדוע נדבק אברם לנגב, ומדוע ירד מצריימה במקום לחזור צפונה, והיאך הוא שמיד כאשר גורש ממצרים יכל לחזור לארץ כנען כביכול לא ירד ממנה משום שכבד בה הרעב...
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 22:29 |
|
| |
ירוחם
למה עם הארץ לא יכול לפרש את התורה? מה הוא לא יהודי? אין לו אות בתורה?
ודברי הרשב"ם על "הפשטות המתחדשים בכל יום", עם כל הכבוד, אינם מראים על קבלת כל פירוש שיעלה על הדעת, תסתכל רק שתי שורות אחרי סיום הציטוט שלך, הוא כותב על "מה שפירשו הראשונים" - "והנה זה הבל הוא".
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 22:34 |
|
| |
לגבי "פירושים הפוכים", הרי ברור שהדוגמאות שלך זה דרש שאינו מחייב כפירוש פשטני, ויכול להיות גם אסמכתא בעלמא, וגם אם נמצא פירוש "ממשי" הפוך, זה לא מצדיק אותו ולא אומר שהוא נכון. ואין זה סותר את הטענה לפיה צריך לתת רק לאדם מוסמך לפרש את התורה, שהרי על פי רוב אדם מוסמך יפרש נכון (בלי להיכנס לשאלה מי נקרא מוסמך).
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 22:49 |
|
| |
צענערענע
גם אני, לא אהבתי את המאמר ההוא בynet. אם כל מה שאת רוצה להגיד זה, שאת רואה בזה דבר חמור, אז בבקשה. אבל אם את רוצה לדון, ולהסביר, אז נשאלת השאלה איפה עובר הגבול? הרי גם הרמב"ן כתב שאברהם חטא (בשגגה) בכך שגרם למסירת אשתו לפרעה, וגם ששרה חטאה בעינוי הגר. אז איפה עובר הגבול? ראשית, מה הקריטריון הרגשי לזה? שאדם (נניח, חרדי) א. יעלו אצלו אסוציאצויות לא מתאימות בעקבות זאת? ב. שהוא ירגיש רע עם זה? ג. שיהיה לו כאב ראש? ד. בחילה? ה. הקאה? ו. משהו אחר?
ומי יהיה האדם שעל פיו יבחנו את הקריטריון הנ"ל? א. גדול ראשי הישיבות (חרדי? דת"ל? רפורמי? ואם רב פלוני ואלמוני שוים וחלוקים ביניהם?) ב. גדול המשגיחים בדור? ג. גדול הפוסקים? ד. תינוק שאינו "לא חכם ולא טיפש"? ה. מישהו אחר?
ואם את רוצה לתת קריטריוניים שכליים ברורים - אז בבקשה. תפתחי אשכול, ונתחיל לדון. הרי בדיוק בשביל זה הוקם הפורום. לברר מה מותר ומה אסור, בדברים שחרדי ממוצע לא מברר מטעמי פחד, בחילה, וכדומה.
פעם קראתי מאמר של אחד מהרבנים בגוש, נדמה לי הרב ליכשטנשטיין, שם הוא מספר על מעשה ראובן ובלהה (לא מצא חן בעיני מה שהוא כתב, אבל הוא בהחלט כתב). אמנם הוא לא מתאר את זה בצורה בוטה כמו המאמר ההוא בynet, אבל אני בטוח שגם ממנו לא היית מרוצה. אז צריך להחליט אחת ולתמיד, מה מותר להגיד ומה אסור.
כמובן, ייתכן שכל הגישה הזאת, של בירור שכלי במקומות שקשה להגיע להכרעה - איננה נכונה. אבל אז - א. תצטרכי להסביר מדוע. שהרי מי שכן תומך בבירור שכלי, לא יקבל את טענתך ללא הסבר שכלי. ב. תצטרכי להגדיר את הקריטריונים, מי כן ראוי לבדוק את כשרות הפירוש וכיצד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2008 22:56 |
|
| |
פתאום אני נזכר, שלפני שנה או שנתיים, היה דיון דומה מאוד, ונראה לי שאפילו היו אותם משתתפים.
ירוחם
לגבי מה שדנּו על בקשת אברהם לבן - אם כדי שימשיך את דרך ה' - האם לא נראה לך, שאחרי הכל, בן שיש לו את הגנים של אבא שלו, וגם חינוך מסויים, ובודאי הסתכלות בחינת "והיו עיניך רואות את מוריך" (ואינני מתכוון רק להסתכלות במובן הטכני של המילה), האם אין סיכוי גדול שהוא ימשיך את דרך ה' יותר ממישהו אחר? הנה אתה רואה, שעד הנצרות והאיסלאם, העם היחיד שהכיר בדרך אברהם היה עם ישראל.
תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 05/11/2008 23:00:53
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2008 00:14 |
|
| |
מיכה
את דברי הרשב"ם הבאתי בגלל-----,והראשונים מתוך חסידותם נתעסקו לנטות אחרי הדרשות שהן עיקר, ומתוך כך לא הורגלו בעומק פשוטו של מקרא--
לא טענתי כי עם הארץ אינו רשאי לפרש את התורה, העובדה שהם מפרשים- אני איני חייב לקרא את פרושיהם.
על הפרושים ההפוכים- שהם דרש, כך אפשר הרי להגיד על כל פשט, שהוא דרש ועל דרש שהוא פשט, אנחנו הרי מדברים מה הן אמות המידה לבדיקה? מה הוא מה? מה שאני אומר זה דרש! ומה שאתה אומר זה פשט! אתה טענת שהפרושים של כל אלו שלא קיבלו הכשר מהרבנים, פרושיהם הפוך!
לענ"ד אין אפשרות לפרש כפשט את ספר בראשית עד פרשת לך לך, וגם אחר כך זה קשה. הניסיון שנעשה כאן לחשב את קיבולת תיבת נח, והאם התיבה יכלה לאכלס את כל הניצולים?, היתה מצחיקה.
אברהם לא מזכיר לה' כי צריך מישהו להמשיך את דרך ה'. הוא מדבר רק על עצמו, אברהם סמך על ה' שיוכל לדאוג לעצמו, ולממשיכי דרכו.
|
|
| נשלח ב-6/11/2008 00:19 |
|
| |
ירוחם
האמת היא שאני חושב שבתכלס איננו חלוקים כל כך. שהלא אתה כותה שפרשנות ע"ה לא מקובלת עליך. וכבר שאלנו מדוע לא? הרי היה במעמד הר סיני וכו'. אלא שכנראה גם אתה מסכים שפרשנות צריכה להסתמך על משהו ראוי. אני מניח שאותו משהו יהיה מורכב קודם כל מיידע של הכתובים כפשוטם, אינטלקט ואני מוסיף גם מקורות חז"ל ויראת שמים. פרשנות של אינטלקטואל אפיקורס בעיני תהיה באיטואיציה ראשונית בעלת סיכוי גדול יותר לחטוא לאמת משל זו של ירא השמים המכווין לאמיתה של תורה.
אלישע בן אבויה הוא דוגמא טובה למישהו שהיה בעל כל התכונות הללו במשך שנים רבות דבר שמקנה לו יתרון גם בתקופת אפיקורסותו. מלבד זאת ששם כמדומני נכתב שלמדו ממנו הלכות דבר המתאפיין באיכות טכנית יותר שלא כדברי השקפה המשיקים בדרך כלל לפרשנות מקראות עליו דיברנו כאן.
בתוך הגבולות שהצבתי יש לדעתי מקום לשבעים ואולי אף לשבע מאות פנים לתורה ועדיין ניתן יהיה להתייחס לכל מיני פרשנויות תנך פרוזאיות של אנשים שלא ינקו מעולם ממעין הקדושה היהודית כאל פרוזה נחמדה אבל ממש לא אחת משבעים פני התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2008 10:32 |
|
| |
מישקולצר ידידי.
אני ממליץ לך בכל הלב לקרא את מסתו של "סרן קירקגור"- הדני-( לא יהודי) על עקדת יצחק,
|
|
|
|
|