בית פורומים עצור כאן חושבים

סיבות למסיבות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/10/2007 07:58 לינק ישיר 
סיבות למסיבות

מנהגים הם "דברים" חשובים, רק אם הם מנהגים יהודיים, ואילו כאשר הם מנהגי גויים. לא רק שאינם חשובים, פעמים הם אפילו פסולים ואסורים.

מקורו של המנהג מהווה  "בעיה", רק כאשר מחפשים סיבה לבטלו. כשרוצים לשמרו, מוצאים טעם קבלי, כשהוא אינו מעורר בעיה הוא "קדוש, אף שאיש אינו בטוח בשורש המנהג, ואיש אינו  יודע איך, מתי ולמה  הוא  התחיל.
________

כשאנשים מחפשים סיבה למסיבה, הם מוצאים אותה בקלות,

אין מחסור בסיבות.

תמיד אפשר למצוא איזה ימי הולדת.

אם לא שלך כי אז  שלהם.

אפשר גם למצוא ימי מיתה.

רק שלהם.

לפני זמן רב, היו ש"חגגו" את המיתה  בשתיית יין - "עשרה כוסות תיקנו חכמים בבית האבל". (פסחים דף קי עמוד א, כתובות ח ב; שמחות פי"ד וירושלמי ברכות פ"ג ה"א).

היום נשארה השתיה אחרי הלויה אצל הנוצרים.

היום היהודים חוגגים ימי מיתה, שבעבר היו ימים עצובים:

"מצוה להתענות ביום שמת אב או אם". (שולחן ערוך יורה דעה סימן שעו סעיף ד).

היום הם חוגגים גם ימי הולדת, אף שבעבר הלא רחוק, לא היה מי שחגג יום הולדתו.

יותר נכון, כמעט שלא היו.

למה לא היו?

ישנם הטוענים כי אסור ליהודי לחגוג יום הולדת.

וכי למה יהיה אסור להיות ליהודי שמח על לידתו?

כי יותר טוב ליהודי אם לא היה נולד, וגם  כי הגויים חגגו את יום  לידתם!

המנחת אלעזר טען, (דברי תורה חלק ה אות פח), שאין ליהודי לשמוח על לידתו:

"והנה יום הולדת אצל בני ישראל, לא שמענו מרבותינו ואבותינו הקדושים זי"ע לעשות כן יום שמחות ביום תולדותם, והטעם פשוט נראה ברוב ענונתנותם, כי אמרו חז"ל  (עירובין יג עמוד ב), טוב לו שלא נברא משנברא, ע"כ לשמחה מה זו עושה ביום ההוא, כיוון שטוב היה שם לא היה נברא ונולד ... ".

אם תחפשו בגמרא בעירובין, במקור שאליו ציין המנחת אלעזר, לא תמצאו שם את הביטוי "טוב לו שלא נברא", אלא "נוח לו לאדם שלא נברא":

"תנו רבנן: שתי שנים ומחצה נחלקו בית שמאי ובית הלל, הללו אומרים: נוח לו לאדם שלא נברא יותר משנברא, והללו אומרים: נוח לו לאדם שנברא יותר משלא נברא. נמנו וגמרו: נוח לו לאדם שלא נברא יותר משנברא, עכשיו שנברא - יפשפש במעשיו. ואמרי לה: ימשמש במעשיו".

היש הבדל בין "טוב שלא" ו"לא נוח שכן"?

לדברי האדמוה"ז בעל התניא, (לקוטי תורה פרשת ראה, דף כט עמוד א), "לא נוח" אין פיחשו "לא טוב":

" ... שלא אמרו ח"ו "טוב" לו שלא נברא, דזה א"א לומר, שהרי הירידה  ... היא בשביל עליה גדולה ונפלאה לאין קץ ... וע"כ אמרו שנוח וקל היה לו שלא נברא  ... משיכנס בתוך מלחמה עצומה ...".

טוב אבל קשה.

טעם האיסור לחגוג "יום הולדת", מפני שהוא "מנהג חדש",  מופיע כסיבה "פופולרית", אצל רבים אחרים הדוגלים בשיטת ה"חדש אסור מן התורה", לדוגמה, הרב וולץ ראב"ד בודאפשט.בספרושו"ת דברי ישראל (ח"ב בילקו"ת סימן ז'),

כשהרב נתן גשטטנר (להורות נתן או"ח סימן ה, עמוד ה, טור ב), דן בחגיגות "יום הולדת", הוא הביא את דברי המנחת אלעזר ובנוסף לדבריו הוא הביא גם את דברי השו"ת "ערוגות הבושם" (או"ח ח"ב סימן רט"ז) להר"מ גרינוולד:

"שאין נכון לחוג יובל שבעים שנה כי הוא מנהג בורים חדשים ההולכים בחוקות העמים, ומעולם לא נשמע מגברא רבא שיחגוג יובל שבעים שנה בקול המון חוגג ... ומכש"כ כשבניו ובנותיו מזלזלין במצוות ...".

ובמסקנתו שבעמוד ז טור ב הוא כותב:

"והנה יום הולדת אצל בני ישראל, לא שמענו מרבותינו ואבותינו ורבותינו שיעשו יום שמחה ביום הולדתם וכמו שהעידו גאוני קשישאי הנ"ל ...".

האם הבן איש חי שכתב בפרשת ראה, שנה ראשונה סוף אות יז, " ויש נוהגין לעשות סעודה בכל שנה את יום הלידה ליו"ט וסימן יפה הוא, וכך נוהגין בבתינו", הוא מרבותינו ואבותינו?

האם ראה הרב גשטטנר את מה שכתב בנו של ה"ערוגת הבושם", (הרב לוי יצחק אב"ד צעהלים), בשו"ת "מגדלות מרקחים", חאו"ח סימן לא:

"והנה עיקר מה שהרעיש כ"ק אאמו"ר זצ"ל על זה אני זוכר היטב, כשכתב תשובה זו ואני יודע מיהו הרב, ועיקר מה שחרה לו כ"כ, הוא מפני שהרב הנ"ל כל בניו  ובנותיו היו קלים ורקים, כמו שרמז  בתשובה ע"כ לשמחה זו מה היא עושה".

אילו ראה את דברי הבן הוא לא  היה  כותב "ומכש"כ כשבניו ובנותיו מזלזלין במצוות, שהרי לדברי בנו, היתה עובדה זו  עיקר הסיבה להתנגדותו, ולא רק תוספת.

השואל רצה לומר  שאסור לחגוג את יום ההולדת מדין "חוקות העכו"ם", וכסיוע לדבריו הוא הביא את הגמרא בעבודה זרה דף ח עמוד א:

"ואלו אידיהן של עובדי כוכבים ... ויום גנוסיא של מלכיהם, ויום הלידה...".

הרי שיום הלידה הוא חגם של העכו"ם.

וכדי שלא  תאמר שיום הלידה היה יום חג רק למלכים, הוא הביא את כראיה את הנאמר בשו"ע יו"ד (סימן קמח ס"ז): "עובד כוכבים שעושה הוא חג לעצמו ומודה לעבודת כוכבים ומקלסה, כיום שנולד בו ...",  ומכאו הוא רצה  להוכיח שיום הולדת היה יום  חג לכל גוי.

הרב גשטטנר דוחה טענה זו, מהמשך המשנה המונה בימי אידם "... ויום שיצא מבית האסורין", והרי ראינו שהיו חכמים שקבעו ליום  חג, את היום בי יצאו מבית האסורין.

לא, הוא לא התכווין לאדמו"רי חב"ד, אלא הרחיק עד לבעל  התוספות יום טוב, שכתב:

"והיה ספק בעיני אם אקבע גם יום משתה ושמחה סיום כ"ח מנחם אב יום צאתי לחפשי, כי כן רבים מבני עמינו, כשינצלו  מגזרת משפט מוות קובעים ליום ההוא יום משתה ושמחה". (ראו "מגילת איבה" סוף אות י"ח).

וע"כ הוא כותב:

" ... וע"כ שאין זה בגדר חוקות העכו"ם  ... אולם לענין יום הולדת, כיון שכך העידו גאוני עולם וצדיקים, שלא נהגו אבותינו  לעשות יו"ט, הרי מנהגם תורה היא".

וחשבתי:

לדברי המשנה (עבודה זרה פרק א משנה ג):

"ואלו אידיהן של עכו"ם  ...  ויום הלידה ויום המיתה דברי רבי מאיר". ("ובימי מלכות בנו עושים בכל שנה איד ביום מיתתו". רש"י).

איזה מזל שהחכמים חלקו על רבי מאיר ואמרו, שרק "כל מיתה שיש בה שרפה, יש בה ע"ז, ושאין בה שרפה, אין בה ע"ז", שאל"כ, היה חסל סדר  ההילולות  בחצר האדמו"רים

גם חגיגות בת מצווה לא ראינו, האם הן בגדר חוקות העכו"ם?

ראו  שו"ת שרידי אש חלק ב  (יו"ד) סימן לט, הדן בשאלה וטוען שאין חגיגת "בת מצווה" בגדר חוקות העכו"ם.

ר"מ  פיינשטיין הביע דעות שונות ואולי אף סותרות בתשובותיו, שכתב בשו"תאגרות משה אורח חיים ח"א סימן קד :

"בדבר ענין החפצים להנהיג איזה סדר ושמחה בבנות כשנעשו בנות מצוה, הנה אין לעשות זה בבית הכנסת בשום אופן אף לא בלילה, כי בבית הכנסת אינו מקום לעשות דברי הרשות אף בנבנו על תנאי, והצערעמאניע /טקס/ של בת מצוה הוא ודאי רק דברי רשות והבל בעלמא ואין שום מקום להתיר לעשות זה בבית הכנסת. וכ"ש בזה שהמקור בא מהרעפארמער וקאנסערוואטיווער /מהרפורמים וקונסרוטיבים/. ורק אם רוצה האב לעשות איזה שמחה בביתו רשאי אבל אין זה שום ענין וסמך להחשיב זה דבר מצוה וסעודת מצוה, כי הוא רק כשמחה של יום הולדת בעלמא. ואי איישר חילי הייתי מבטל במדינתנו גם סדר הבר מצוה של הבנים שכידוע לא הביא זה שום איש לקרבו לתורה ולמצות ואף לא את הבר מצוה אף לא לשעה אחת, ואדרבה בהרבה מקומות מביא זה לחלול שבת ועוד איסורים. עכ"פ מה שכבר הונהג בפה וגם בא זה ממקור מצוה קשה לבטל, אבל לחדש זה בבנות שהוא בלא מקור מצוה כלל, אף בבית ודאי הי' יותר טוב למנוע אף שליכא איסור, אבל לעשות בביהכ"נ אף בלילה בשעה שאין מתפללין אסור".

ואילו באגרות משה אורח חיים ח"ד סימן לו הוא כתב:

"בדבר עצם חגיגת בת מצוה אין בזה ענין סעודת מצוה אלא הוא כשמחה של יום הולדת בעלמא שהוא רשות ולכן אין לעשות בביהכ"נ שסעודות הרשות אין להתיר בביהכ"נ אף כשנבנה על תנאי. אבל לעשות קידוש בביהכ"נ שנוהגין ברוב בתי כנסיות דמדינה זו לעשות בכל שמחה שיש להאדם לא גרעה שמחה זו משאר שמחות שעושין ורשאה גם לומר איזה מלים לכבוד שמחתה, וזה מסתבר שיסגי להתועלת שסובר כתר"ה שיש בזה אבל לא תאמר על הבימה אלא אצל השלחן שעושין הקידוש שם".

שעליהם כתב הרב עובדיה יוסף בשו"ת יחווה דעת חלק ב סימן כט, (וראו גם  שו"ת יביע אומר חלק ו - או"ח סימן כט):

"אמנם הגאון רבי משה פיינשטיין בשו"ת אגרות משה (חלק או"ח סימן קד) נשאל בזה, וכתב, שאין שום סמך ויסוד לחשוב לסעודת מצוה מה שעושים חגיגה ומסיבה לנערה בת מצוה, ואין זה אלא כשמחת יום הולדת בלבד. ע"כ. ודבריו תמוהים, שהרי אותו הטעם שכתב המהרש"ל בים של שלמה הנ"ל, לגבי סעודת בר מצוה, שייך גם לגבי סעודת נערה בת מצוה".

ומסקנתו:

"המנהג שנוהגים לעשות מסיבה חגיגית וסעודת הודאה ושמחה לבת מצוה ביום מלאת לה שתים עשרה שנה ויום אחד, הוא מנהג טוב והגון. וטוב שיאמרו שם דברי תורה, ושירות ותשבחות להשי"ת. אולם יש לשמור בקפדנות על כללי הצניעות לפי דעת תורתינו הקדושה". 

עולם הפוך אני רואה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 08:22 לינק ישיר 

ובל נשכח את חגי הגאולה וההצלה למיניהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 10:08 לינק ישיר 

איך זה שלא הבאת את דברי האדמו"ר מלובביטש שהתייחס בחיוב למסיבת יום הולדת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 12:31 לינק ישיר 

תמהני על יהודים יראי שמיים ואדם. שלא חוששים ללכת בחוקי הגויים, ולחוג ימי הולדת, הרי בתורתנו הקדושה מוזכר יום הולדת רק אצל אותו מלך רשע- פרע-פרשת מקץ.
שיהודי יעשה יום הולדת? תצלנה האוזנים שכך שומעות.
הרי רבותנו הקדושים רמזו בפרוש- נגד מנהג נפסד זה של ימי הולדת, ימי שמחה? מסיבות ר"ל.?

בברכות השחר אנו מברכים- שלא עשני גוי----- שלא עשני עבד----- שלא עשני אשה----- הרי למה לא מברכים שעשני  יהודי----- שעשנו בן חורין------ שעשני גבר, 
המפרשים מסבירים את זה אי אפשר לברך שעשני, מכיון שנוח לו לאדם שלא נברא,
 אז איך  מברכים על דבר שלא נח?
אם לברך אין לברך, לשמוח ולחג, לכש"כ    שובו ממחשבתכם ודרכם הרע. אוי לנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 12:53 לינק ישיר 

ירוחם, תקנני אם אני טועה, אבל דומני שרק מלכי האומות הולכים במקרא לשירותים... [ואצלנו עוד תיקנו על זה ברכה?!]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/10/2007 13:10 לינק ישיר 

שכני הטוב
נדמה לי שאתה טועה, על היציאות של מלכי האומות  לא מדברים,
 אבל על היציאות של בני ישראל הרי יש מצווה מפורשת-- ויתד יהיה על אזנך וכיסית את יציאותך-

בשרותים של  איצקוביץ יצא אדם לקטנים, וכש עמד לטול את ידיו, אמר לו אדם שעמד ליד הברז.
בבקשה ממך, אתה יכול להוציא אותי בברכת אשר יצר?
שאל אותו האיש- ולמה שלא תברך לבד? ענה לו בחצי חיוך מבויש- אתה מבין?~ לא עשיתי שעור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 13:51 לינק ישיר 

[ירוחם,

אצלנו (וראה כמה בעייתית היא המילה הזו) דוקא כן מברכים - שעשני בצלמו, שעשני בת/בן חורין, שעשני ישראל... ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 14:33 לינק ישיר 

(איזה גזענות מתנשאת-"שעשני ישראל"
ואם כבר משנים ברוח הזו אז אפשר להוסיף"שעשני  עשיר".
"שעשני אשכנזי" "שעשני אנגלי" וכו')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 14:57 לינק ישיר 

מה ההתנשאות הזו על החיות?
תנו לחיות לחיות

מתי מברכים את הברכות האלו ובאיזו תדירות?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 21/10/2007 14:57:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 15:19 לינק ישיר 

שעשני אשכנזי. רעיון לא רע בכלל, אם היתה יותר צמוד למסורת ומוסיף שלא עשני ספרדי אני בטוח שהרבה מגדויילים האשכנזים היו מאמצים את זה, מכיון שהיום הם אומרים את זה בלי ברכה.
וזה יכול מאד להקל להגיע ל100 הברכות הנדרשות.
בנוגע שעשני עשיר  הריאת זה לא יכול לברך כל אחד- בא נשכח את זה.

אםשלום
תתפלאי אבל אצלי היא כבר לא בעיתית.     מרגלית היתה שגורה בפיהם של חכמי יבנה

ברכות דף יז. מרגלא בפומייהו דרבנן דיבנה: אני בריה וחברי בריה, אני מלאכתי בעיר והוא מלאכתו בשדה  , אני משכים למלאכתי והוא משכים למלאכתו, כשם שהוא אינו מתגדר במלאכתי כך אני איני מתגדר במלאכתו, ושמא תאמר: אני מרבה והוא ממעיט - שנינו: אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוין לבו לשמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2007 15:28 לינק ישיר 

ירוחם
מה רע "בשעשני עשיר"? הרי אין עשיר  אלא השמח בחלקו.אלא מאי לא כל אחד חש את זה? נו טוב מי מכווין בברכות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2007 04:38 לינק ישיר 

צ'אוט

<"איך זה שלא הבאת את דברי האדמו"ר מלובביטש שהתייחס בחיוב למסיבת יום הולדת?">

אני התייחסתי ליום ההולדת כיום שמחה, וסיבה למסיבה, ואילו בדברי האדמו"ר אין זכר ל"מסיבות", אלא לאווירת "יום כיפור". ראה "שערי הלכה ומנהג", ח"ב עמודים שיב-שיז.

_________

ירוחם

<"אבל על היציאות של בני ישראל הרי יש מצווה מפורשת-- ויתד יהיה על אזנך וכיסית את יציאותך">

שימוש ליתד (נאמן) גם אחרי שקראו אותו.

וכיסית את יציאותך, היכן היא מצווה מפורשת זו?

תוקן על ידי נישטאיך ב- 22/10/2007 4:42:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2007 05:05 לינק ישיר 

אין מברכים על בריאת האדם - אבל מודים כל יום תיכף בקומו משינתו  "מודה אני לפניך .. שהחזרת בי נשמתי".
ועל כל נשימה ונשימה...

רבי נישטאיך: האם "התוועדות של שמחה" עם השתדלות לברך "שהחיינו" איננה "מסיבה" - הרק בעוגת יום הולדת וכיבוי נרות למסיבה תחשב?

"תמוש היתד התקועה במקום נאמן" או משהו דומה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2007 05:29 לינק ישיר 

<"למה לא מברכים שעשני  יהודי----- שעשנו בן חורין------ שעשני גבר">

וכתב מהר"י מינץ הא דתקנו לומר שלש ברכות אלו בדרך שלילה. ולא תקנו ברוך שעשני יהודי ברוך שעשני בן חורין. ברוך שעשני איש. הוא משום שאחז"ל נמנו וגמרו שטוב לאדם שלא נברא משנברא. ור"ל כי יותר טוב לאדם היינו לנפש המשכלת שלו (אשר בעבורה נקרא אדם ובה הוא נבדל משאר בעלי חי) להשאר במציאותה הרוחני כבראשונה משנברא בגוף. משום שזה שלקחה הקב"ה ממקור הקדושה והכניסה בגוף האדם. הוא כדי שתוסיף שלימות על שלימותה בעולם הזה עולם המעשה. כשתבחר בטוב ותלך בדרכי הקב"ה לשמור מצותיו חוקותיו ותורותיו. אבל כיון שנוטה האדם אחר כל התאוות ועושה רע א"כ טוב היה לו שהיה נשאר הנפש במציאתו הרוחני. ולכן לא יצדק לברך ברכות אלו בדרך חיוב. כי ודאי נוח לו לאדם שלא נברא לא איש ולא אשה לא יהודי ולא גוי לא בן חורין ולא עבד. האמנם מאחר שכך גזרה חכמתו לברוא את האדם. עלינו לשבח ולברך לשמו הגדול שלא עשני גוי, עבד, אשה

הרהור

<"האם "התוועדות של שמחה" עם השתדלות לברך "שהחיינו" איננה "מסיבה">

פעם שמעתי ראש כולל ליטבאק נואם:

הטוענים שאנחנו הליטבקס אנשים עצובים, לא יודעים שאנחנו שמחים להיות עצובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2007 07:05 לינק ישיר 

[קוגיטו ובע"ב,

כל הפוסל במומו פוסל. הביקורת על גזענות והתנשאות נכונה לברכות הללו בדיוק כפי שהיא נכונה לברכות האחרות (ואם כבר, אז במידה פחותה - אין דומה שמחה על מי שאני לשמחה על שאינני איזו היא אחרת וספציפית לגמרי...).

בע"ב,

מתי? נדמה לי בליל שבת שחל באמצע חדש של שנה מעוברת ובליקוי ירח מלא. למה?

(בכל בוקר, בשחרית. אתה מוזמן לבוא לבדוק)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2007 10:30 לינק ישיר 

נישטאיך
 לא ידעתי שאתה כה קפדן , ולא עושה גזירה שוה בין צאתך ויציאותך,

נדמה לי שנפלה אצלך טעות סופרים- וכיסית בו את צאתך - שימוש ליתד (נאמן) גם אחרי שקראו אותו. 

צ.ל. גם לפני- וגם אחרי- ואחרי - אחורי ממש- ר"ל איתו.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיבות למסיבות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext