בית פורומים עצור כאן חושבים

דין שווה לרוצח עמך או מורם מעם?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/10/2007 15:48 לינק ישיר 

מיכי,

בחוגים הדתיים לאומיים שאתה ואני קרובים אליהם יש עדיין בושה וחרטה על רצח רבין, ולצידם של אלה יש נסיונות למצוא צד זכות ברוצח. מכאן הנסיונות לגמד את אישיותו של רבין. ממגרעותיו הרבות כביכול מסיקים כמה אנשים שאתה ואני מכירים שמעשה הרצח אינו נורא כל כך. בסך הכל התפטרו מאיזה שרץ או סתם טיפש. נכון שמחנה הרוצחים אינו שואף להרוס את מדינת ישראל, אבל הם חותרים תחת המשטר שלה שיסודותיו הם שלטון החוק, זכויות האזרח ופשרה פוליטית.

רבין היה איש מעשה. בניגוד למנהיגים ישראליים אחרים כגון בן גוריון, בגין ופרס לא היו לו יומרות אינטלקטואליות. לכן אין מקום למושג של מורשת רבין שהוא ספין שהומצא לאחר מותו ואין לו קשר לאשמת הרוצח ושולחיו. אלה האחרונים ממשיכים עד היום במעשי הרשע שלהם בתמיכת הציבור הדתי. הפוליטיקאים, הצבא, המשטרה והשופטים חוששים לצאת נגדם כי איש לא רוצה להיות יצחק רבין מספר 2. זוהי מורשתו של יגאל עמיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 16:23 לינק ישיר 

מיכי,
יצחק ולאה רבין קבורים בחלקת גדולי האומה וממילא האזכרה נערכת שם.  אתה ודאי יודע שלחלקות האלה נכנסים בזוגות (שאלה מענינת לגבי אהוד ברק).  יחסית לאחרים שיש להם זכות להיקבר שם יצחק רבין היה בהחלט מגדולי האומה.  על פי חוק, טקס האזכרה הוא ליצחק רבין.  אני מניח שהמשפחה לחצה לשנות את הכותרת ל-"טקס ליצחק ולאה" (למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה שזוהי הכותרת), אבל הטקס הוא לכבודו של יצחק רבין.

מכאהן,
קשה לי לענות לך מבלי להכנס לדברים שלא יכבדו את המתים.  אם תאמץ קצת את הזכרון תוכל למצוא לא מעט דברים שזיכו אותה בביקורת קשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 16:46 לינק ישיר 

גו"ג,
האם כשאני אלחץ שהאזכרה שם תהיה גם לזכר אבי ז"ל הדבר יתקבל? או שמא הפכנו לחצר הפיאודלית של משפחת רבין.

אבהו,
אז אם כך אנחנו מסכימים. הרצח הוא שלילי, ואין לכך שום השפעה לספינים שעושים להאדרת דמותו של רבין. אלו שתי סוגיות שונות בתכלית, וכל מה שכתבתי הוא שיש להפריד ביניהם (מה שלא עשית בדבריך עד עתה). ואי ההפרדה בין שתי הסוגיות הוא הוא הביטוי למגמתיות עליה דיברתי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 18:13 לינק ישיר 

אבהו

"הצבא, המשטרה והשופטים חוששים לצאת נגדם כי איש לא רוצה להיות יצחק רבין מספר 2."

תזכיר לנו מה קרה רק לפני שנתיים ליהודי חבל עזה?
תזכיר לנו על מה דן אהוד ברק בקמפ דייויד?

ובכלל, אולי תספר לנו סוף סוף מי היו "שולחי הרוצח" ומה הם המעשים המתועבים והמפלצתיים  בהם הם ממשיכים עד היום לעין השמש?

שמעתי שבארי חמיש מחפש תחקירן. הולך?

[אגב, האם מסירת 40000 קלצ'ניקובים לכחותיו של יאסר ערפאת והבאתם מתוניס היתה גם היא בגדר "מעשה מפלצתי", או שמפלצת הוא תואר השמור לאנשים שדעתם הפוליטית שונה משלך ? ] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:08 לינק ישיר 

[נדב,

בלי קשר לסוגייה : לרבין הייתה לגיטימציה כראש ממשלה לעשות הסכם שלום, אם הוא חשב שהוא כשר לשיטתו. זה שכל מילה שהימין אמר, התקיימה, זה סיפור אחר, והוא רלוונטי בבחירות הבאות, כדי שנעיף את מי שלא הקשיב לנו והלך בדרכיו ונכשל. אבל בבחירות הראשונות הייתה לו זכות מוסרית (אני לא מדבר כאן אם הוא עשה את זה בצורה כשרה) ללכת להסכם ולייבא נשק לערפאת. כך שהתנגדות של הצד השני, שהיא רלוונטית לגמרי, לא יכולה לשלול את הלגיטימציה שלו. המעשה של הבאת נשק לאויבנו היה מעשה שהרג הרבה יותר אנשים מאשר יצחק רבין, אבל עדיין הוא מעשה לגיטימי. ומעשה הרצח של עמיר, לא. מכאן ועד להאלהת המתים, זה סיפור אחר].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:11 לינק ישיר 

כדאי רק לציין שלפי דברי מייציץ לעיל, המעשה של רבין בהחלט לא היה לגיטימי, שכן התוצאות שלו היו חמורות מאד (הרבה נרצחים), והרי הוא מודד את המוסריות לפי התוצאות ולא לפי המניעים.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:33 לינק ישיר 

מיכי

אני לא זוכר שאמרתי אי פעם שהמעשה נמדד על פי התוצאות ולא לפי המניעים . גם תמוה לי מה שמשתמע מדבריך שרצח רבין היה רק תוצאה של מה שיגאל עמיר עשה והמניע שלו לא היה לרצוח ויל"ע. אם באמת יגאל עמיר לא התכוון לרצוח , הרי כל הדיון שבכאן אכן לא מתחיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:42 לינק ישיר 

מייציץ,
ראשית, איפה ראית אצלי את ההשתמעות הזו? אבל אם כבר אתה מעיר זאת אומר כי המניע שלו ודאי היה להרוג, אבל 'לרצוח' זה כבר ביטוי עם קונוטציה. כוונתו היתה להרוג למען מטרה שנראתה לו מוסרית וערכית, משא"כ רוצחים אחרים.
ובאשר לדברים ששמתי בפיך, כך הבנתי את הודעתך בעמוד הראשון:
כשלעצמי איני רואה למה טעמים ערכיים עדיפים על מניעים כספיים , אדם ערכי ומוסרי עדיף על אדם שאינו כזה בדיוק בגלל הסיבה שהוא שהוא מתנהג באופן יותר מוסרי עם אחרים . אבל אתה הופך את היוצרות לחלוטין.

לי זה נראה כמו קביעה שהמוסריות נקבעת על פי אופן ההתנהגות ולא על פי המניעים (=כסף או ערכים). אבל אולי הדבר טעון יתר בירור באשכול שייפתח פעם לבירור העניין.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 19:55 לינק ישיר 

הערך שבהיותו של אדם בעל ערכים (דהיינו אדם שמתגבר על עצמו ופועל למען מטרות "גדולות" יותר ולא מתוך דחפים בהמיים וכו') נגזר מכך שאדם כזה מתנהג בצורה יותר מוסרית עם אחרים ואין שום ערך בלהיות אדם ערכי, אם המשמעות היא הפוכה, זה מה שאמרתי . במלים אחרות , אני לא מייחס ערך לערכים כשלעצמם , אם הם לא ערכים מוסריים במובן מאד ספציפי של מוסר (דהיינו ערכים שתואמים לפחות בקווים כללים כמה עקרונות חשובים ידועים בהתנהגות שבין אדם לחברו) ולכן ערכים נאציים למשל אינם עדיפים אצלי על פני סתם דחפים בהמיים. אין לזה ולא כלום לשאלת התוצאות או המניעים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 21:08 לינק ישיר 

בלי להיכנס לדיונים מעמיקים, ובלי לדון במעשה המסויים.
אם יש אישוש להנחה שלמעשה מסוג זה עלולות להיות לו השלכות ציבוריות רחבות על הרס החברה, אם יתחיל לקבל לגיטמציה ויחזור.
הרי שזה המקום שעקרונית מופעל השיקול של מיגדר מילתא, לפיו ניתן להחמיר בעונש גם מחוץ לדין העקרוני.
מעתה מישורי הדיון יהיו:
היקף הפגיעה חשש ההישנות ושיקול ההרתעה.

אמנם שאלה מעניינת היא מה מידת המגבלות בשיקולי מיגדר מילתא.

לדוגמה:

וכי יהיה מותר לחתוך איבר מהגוף? האינטואיציה = לא נראה לי.
איזו זכויות יהיו בקו האחרון שישללו וכדו', האם ניתן לסמן רמות שונות, ולפי אילו שיקולים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 21:50 לינק ישיר 

מייציץ,
אתה אומר שאין משמעות להיותך פועל מתוך מניעים אלה או אחרים, מעבר לעובדה שפעולה מתוך 'מניעים ערכיים' (=כפיית היצרים והתאוות) מוליכה להתנהגות (=תוצאות) יותר מוסרית. אז מה זה אם לא ניתוק של ההערכה המוסרית מהמניעים?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2007 22:06 לינק ישיר 

מיכי

אמרתי את מה שאמרתי לא את מה שאתה מתעקש לייחס לי. בדיוק כפי שהערך של כסף נגזר ממה שאפשר לקנות באמצעותו ואין לכסף ערך עצמי , כך לתכונה הספציפית של להיות אדם הפועל מתוך התגברות עצמית וערכים אין ערך עצמי , אלא משהו הנגזר ממשהו אחר .  אין לזה כל השלכה לשאלה אם מה שקובע הוא המניעים או התוצאות. גם לשיטתי אפשר לומר שאם המניעים הם מוסריים במובן המצומצם , הרי כאן משהו חיובי , אם המניעים הם ערכיים אחרים אין בכך כל יתרון  על מניע תאוותני .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2007 12:34 לינק ישיר 

אמשלום,

הפחד מקנאות הוא פחד משיקול דעת מוטעה.
בעיקרון אם קנאות היא הלכה, הוי אומר שקנאות היא חיובית. מכיוון שקנאות היא מסוכנת, שהרי אדם קם ועושה מעשה על דעת עצמו וע"פ ראייתו את הדברים וראייתו היא סובייקיבית/מוטעית (כגון מקרה דנן), לא צווינו על הקנאות. בסופו של יום, אם היתה סנהדרין יושבת בלשכת הגזית ודנה דיני נפשות, האם היא היתה הורגת קנאים? נראה לי שזה תלוי במעשה הקנאות שהם ביצעו.
פנחס שהיה קנאי אמיתי עם מניעים נכונים לאחר מעשה זכאי לתשבחות, לפני המעשה אם היה שואל ב"ד היו עוצרים אותו מלהרוג.
יוצא שהקנאות היא מעשה חיובי לכשלעצמו. אך מכיוון שלא מורים כן יש בו מן השלילה. השלילה בקנאות אינה מעצם מעשה הקנאות, אלא מאנשים שלא יודעים להבדיל בין קנאות לפשע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2007 12:54 לינק ישיר 

זוהר,

איני מסכים לקביעתך שקנאות דתית היא הסיבה לרוב המלחמות. בוודאי לא למלחמות הגדולות של המאה העשרים. יש סיבות רבות למלחמות ולדעתי יש רגליים לסברה שאנשים (או גברים) אוהבים להלחם ופחות חשוב להם על מה.

האמת היא שלא נתתי את דעתי לשאלה איזהו רוצח גרוע יותר, זה האידיאולוגי או זה שסתם כך מקפח את חייו של אדם. אבל אני מוצא שתגובת הציבור על רצח אידיאולוגי שונה. הנה למשל כאשר מתגלה גופה בארצנו מייד נשאלת השאלה "רקע פלילי או פח"ע". אנשים מתייחסים בחומרה רבה יותר לפח"ע והסיבה לדעתי היא שהמחבל רוצה לפגוע לא רק בקרבן המסויים אלא בחברה כולה. היחס ליגאל עמיר שונה מהיחס לרוצחים אחרים כי ראש הממשלה הוא (גם) סמל של המדינה ונציג הציבור כולו - גם של אלה שלא בחרו בו. לכן יש במעשה של עמיר פגיעה בציבור הרחב ובהחלט יתכן שהוא ישלם על כך במאסר ארוך יותר. אם יש בכך קיפוח אני לא יודע.

ברור לי שהחזקתו בבידוד היא עונש קשה ואכזרי, ואני מאבחן כאן נקמה של "המערכת" במי שהציג אותה ככלי ריק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2007 13:26 לינק ישיר 

מיכי

1) הויכוח המקורי (שהתחיל בדברי השמרן) היה בהחלט בשאלה על ערכים במובן יותר רחב , שפירושם פעולה לא אנוכית למען מטרה גדולה וחשובה . זה רחב מספיק בכדי לכלול גם ערכים נאציים.

2)לגבי הטבה עם בני אדם אין לעשות אינפלציה למושג הזה , הרי בסופו של דבר גם הנאצים יכולים לטעון שבני אדם הם רק גרמנים והשמדת הגזעים האחרים תיטיב עמם. ואדם כמו טורקומדה בהחלט התכוון מן הסתם רק להיטיב עם קרבנותיו בעולם הבא.  בכדי לומר שאדם התכוון לטובה יש לבחון לא רק את הדרך שבו הוא בוחר לתאר את פעולתו , כי אפשר להצדיק הכל בעזר התפתלויות לשוניות שמעקרות מושגים מתוכנם , אלא יש גם לבדוק מה עשה בכדי לבדוק האם מה שהוא עושה אכן נכון, כיצד הגיע דווקא למסקנה שאליה הגיע, מה המשקל של אהבת בני אדם ורצון להיטיב איתם ביחס לשאר המרכיבים , כגון יוהרה , אטימות אידאולוגית , חוסר סובלנות וסתם רצחנות.

3)מה דעתך על ערכים דתיים , ששמים את הא-ל במרכז? האם אלה נכללים בעיניך בערכים של להיות "טובים" בניגוד לערכים נאציים שכוונתם להיות "רעים"? עד כמה שניתן היה להבין מדבריך חשבתי שהתשובה חיובית . ולכן טענתי שהחילוקים שלך חסרי שחר , כי המושג טוב הופך להיות משהו מופשט לחלוטין המנותק מכל תוכן ספציפי , עד שאין להבין מדוע מישהו יסכים שהוא מתכוון להיות רע. האם אתה מסכים אתי שמנקודת ראות מוסרית אין שום ערך חיובי בערכים דתיים שדבר אין להם עם הטבה עם בני אדם?

4)הדוגמה מהחילונים מוכיחה ששלא כמו שאתה אומר עכשיו, כוונת דבריך היתה לערכים המובן היותר רחב . הרי המחלוקת בין דתיים לחילונים אינו כמו המחלוקת בין סוציאליסטים לקפטיליסטים בשאלה מה ייטיב יותר עם בני אדם .

5)מה דעתך על האפשרות שניתן לקבל את העובדה שיש מחלוקות על הדרך להיטיב עם בני אדם ועם זאת יש עמדות שמתיימרות להחזיק במטרה הנ"ל ובכל זאת הן עומדות לחלוטין מחוץ לגדר ואין לקבל את האפיון העצמי הנ"ל? כלומר מוסרי הוא לא רק מה שנראה לי , אבל חלק ממה שלא נראה לי הוא בהחלט לא מוסרי?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דין שווה לרוצח עמך או מורם מעם?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.