|
|
| נשלח ב-26/10/2007 14:39 |
|
| |
אבהו
קביעתי אינה אמפירית ואינה סטטיסטית אלא השערתית ורעיונית.
ישנם מניעים רבים למלחמה, מניעים טריטוראליים, כבוד, נקמה וכו'. אך מעל הכל ישנו את המניע הדתי.
גם כאן במדינת ישראל שסביבינו צרים עלינו, הסיבה הרישמית היא סיבה טריטוריאלית, אבל כולנו יודעים שהמניע של השנאה מעבר לרצון לכבישת שטח הוא מניע דתי.
מלחמות רבות שעיצבו את פני ההיסטוריה היו ממניעים או מעורבים עם מניעים דתיים. במדינות ערב ישנם מלחמות ומאבקים בין השיעים, הסונים והכורדים. בעבר הרחוק המלחמות שהיו בין הנצרות לאיסלאם וכו'. המלחמות התנ"כיות וכו'.
תגובת הציבור באופן חמור יותר לרצח אידיאולוגי/לאומני נובעת מסיבות צדדיות ולא מעצם ה'קנאות'.
א. ברצח פלילי בד"כ נהרג פושע, למי איכפת?
ב. ישנה הזדהות עם הרוגי העם שנהרגו מסיבה וממניע מסויימים, שמאותה סיבה ומניע לכאורה הרוצח חפץ ומנסה להרוג גם אותי (מעניין אם ישנה הזדהות יתירה עם הרוג כורדי מאשר אדם שנרצח בשליחות אל-קאפונה).
אני מסכים שישנה פגיעה ברגשות הצבור ברצח לאומני/אידיאולוגי/דתי. אין זה מוסיף מאום למעשה הרצח אלא זה מעשה נפרד בהנף יד אחד.
יגאל עמיר ישב במאסר קשה וממושך יותר לא בגלל שהוא הרג ורצח יותר. אלא בגלל שהוא עשה מעשה נוסף ברוצחו את ראש הממשלה. עצם מותו של רה"מ כתוצאה מהרצח הוא משני לעומת הפגיעה בציבור (לפחות ע"פ ההענשה, יום הזיכרון וכל שאר הסימפטומים שנבעו מהרצח).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2007 15:20 |
|
| |
מייציץ,
א. לשאלת ההטבה. כל מי שכן עם עצמו והוא באמת חושב שזוהי הטבה, נכלל אצלי בגדר הפעולות המוסריות. זה כולל גם נאצים (אם היו כאלה שאכן חשבו כך). השאלה כיצד אני מאבחן את הכנות הזאת היא שאלה טובה, ולא נכנסתי אליה כאן. אכן יהיו לא מעט מקרים שבהם לא אוכל לדעת בוודאות, אבל עדיין, לפחות בחלק מהם, יכולה להיות לי הערכה. בכל אופן, הערכה זו אינה בהכרח תלויה בשאלה האם אני מסכים עם העמדות הללו.
ב. הערכים הדתיים זוהי שאלה טובה. אם אכן אתה מקבל שעשיית רצון ה' הופכת את העולם לטוב יותר (עבור יושביו, או בכלל, ראה בסעיף שאחרי הבא) אזי יש בהם ממד מוסרי. אני נוטה לחשוב שעבודת ה' באופן כללי אכן עושה את העולם טוב יותר, ועבודת השם כזו דורשת קיום של כל הסעיפים. לכל סעיף ספציפי אני לא מצליח לראות טעם, ובודאי לא טעם של הטבה לעולם.
ג. אכן ישנם מצבים בהם אדם עושה את אותו מעשה תחת הנחות שונות. יכולים להיות נאצים שיעשו את המעשים מתוך רצון להרע ולהתאכזר (שבהלט קיים בתרבות הגרמנית בכלל), ובאופן תיאורטי ייתכן גם שיש כאלו שיעשו את המעשים הללו כי הם חושבים שזה מיטיב עם העולם (אגב, לאו דווקא עם הגרמנים. השמדת היהודים אולי נראית להם, כמו לנוצרים רבים אחרים, כהטבה לעולם כולו, ואולי אף ליהודים עצמם. ע"ע 'עמלק').
ד. הדוגמא מהחילונים לא מוכיחה מאומה, יען כי לפחות חלק אם לא כל ההבדלים ביננו לבינם נראים מנקודת מבט דתית (לפחות שלי, ראה סעיף ב) כהרעה לעולם. כשהם לא שומרים שבת זה דבר רע, גם מוסרית (כדוגמת החור בספינה). אני לא חושב שהאינטרס הדתי להחזיר אותם בתשובה נובע מאלטרואיזם טהור של דאגה להם בלבד. זה גם לא מה שרווח בשיח הדתי המקובל (ושוב, החור בספינה). בודאי לגבי מקרים שבהם המחלוקת נוגעת לשאלות של החזקה בשטח ושליטה על עם זר ושאר שאלות מוסריות (הפלות וכדו'). אני התכוונתי להבדלים הללו. לדוגמא, למרות שבעיניי הפלה זהו רצח גמור, אני לא חושב שמי שעושה זאת הוא אדם רשע. הוא טועה, ובכך שוגה בשגיאה מוסרית חמורה מאד, אבל הוא לא אדם רע.
ה. לגבי הסעיף האחרון, עלינו להבחין בין שני היבטים שונים (כבהודעתי הקודמת): מבחינת הערכת האישיות המוסרית, אין שום הבדל עקרוני בין הערכים השונים: כל (!) מי שפועל למען הטבה עושה פעולה שבמהותה היא מוסרית, גם אם אני לא מסכים אתו. אנ לא מקבל את החלוקה שלך במישור הזה (=של הערכת האישיות המוסרית). מבחינת הפעולה המוסרית ובעיקר התוצאה, אכן יש לחלק בין שני המעגלים שציירת.
וכבר למעלה הבחנתי בין ממד הכוונה והתוצאה בהערכת הפעולה המוסרית, ואמרתי שיש משקל לשני הרכיבים הללו. ההערכה המוסרית, מבחינתי, היא השיקלול הכולל של שני הרכיבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2007 16:15 |
|
| |
מיכי
אתה שוב מעקר את המושג טוב מכך משמעות. הכל יכול להיכנס למטריה הזאת. אבל הגישה הזאת סתם יוצרת טשטוש. איך אפשר לאפיין מישהו כפפועל מתוך רצון להרע , אם כל דבר ניתן להיות מתואר כמשהו שמיטיב? לדעתי להטבה עם בני אדם יש משמעות ברורה למדי וכמו כן אני מצפה שלבן יהיה סיבה סבירה לחשוב שהוא מטיב עם בני אדם , זה שזה מוסיף קישוט יפה לאיזה אידאולוגיה סגורה לומר שיש כאן הטבה עם העולם , אינו נחשב בעיני. למשל , איני רואה סיבה אחת טובה למה בן אדם יחשוב בכנות ששמירת שבת עושה טוב לאנושות , זו פשוט אמונה טפלה , וזה שזה נחמד להגיד את זה בתור וורט ללאחר הצ'ולנט , למה שזה ישנה משהו?
|
| נשלח ב-27/10/2007 18:46 |
|
| |
אם אכן רצח רבין נעשה במסגרת מלחמה, כדברי בוגיעלון, אז זה מוצדק לקבוע
יום זכרון ממלכתי לזכרו, כמו שיש יום זכרון ממלכתי להרוגי כל מלחמות ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 19:29 |
|
| |
מי דיבר על שמירת שבת? דיברתי על שמירת מצוות בכלל שכוללת את השבת. אגב, יש בהחלט כאלה שחושבים באמת ובתמים ששמירת שבת מיטיבה (הראי"ה קוק, ועוד הרבה).
אכן הכל יכול להיכנס תחת המטריה של 'טוב', ובלבד שאני רואה כנות אצל מי שסובר כך (ולא שהוא טוען זאת לאחר הצ'ולנט, או סתם כדי להצדיק את מעשיו). העובדה שאפשר להכניס שם הכל אינה שוללת את ההגדרה הזו. הכנות היא הפרמטר החשוב, אף שקשה להבחין בו. מה לעשות, כבר אמרו רבותינו, החיים אינם גויאבה.
הרי לא תוכל להכחיש שאם יש אדם שחושב כמו הנאצים שלנקות את העולם מיהודים זה מועיל לכל (כמו עונש מוות לפושעים חמורים, שיש מקומות שחושבים שהוא מוסרי וטוב), אז הוא פועל ממניעים מוסריים. כאן זה כבר אפילו לא דחיקה לתוך המושג טוב (שהרי הוא מתכוין להיטיב באותו מובן של הטבה שאתה וכולנו מדברים עליו: הרגשה טובה יותר, פחות ניצול, פחות שוד של ממון והשתלטות וכדו'), אלא פשוט הערכת מציאות ו/או מערכת ערכית שונה.
הסיבות לכך הן מאד 'סבירות' בעיניו (אולי לא בעיניך, וגם לא בעיניי), שהרי היהודים הם מושחתים, שודדים, משתלטים, מנצלים, רוצחי ילדים וכדו'. אפילו הכומר (וגם גבלס) אמר לו זאת, וכיצד לחשוד בכומר הקדוש שמשקר לו?
כאמור, הערכה מוסרית של פעולה אמורה להתבסס גם על עמדותיו של המוערך (לא העמדות שהוא מביע, אלא העמדות שהוא באמת מאמין בהן. וזה לא תמיד אותו דבר) ולא רק על עמדותיי שלי. ע"ע הפלה וכדו'.
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 20:54 |
|
| |
נדב,
באשר לאבישי רביב עלי להזכירך שלא רביב אלא עמיר הוא שרצח את רבין. ואף אם רביב הסית לרצח, אני מקווה שאינך מייחס לו את הסמכות הדתית והמוסרית של אותם רבנים. מכאן אנחנו מגיעים לתחום תיאוריות הקונספירציה.
לתיאוריות אלה תפקיד במרוק החטא. האזרח הדתי הנבוך, מבועת מהגילוי שבמצוות רבנים ירה עמיר במי שהנהיג את המדינה, מוצא נחמה במחשבה שהכל שקר, שאנשים רעים עשו איזו קומבינה כדי לבייש את שומרי המצוות נקיי הדרך. מכאן ההכחשה, ההיאחזות בקש, חוסר היכולת לקבל את המציאות המרה כפי שהיא. האמונה הנרחבת במעשיות אלה היא עדות לבושה וחרטה.
|
| נשלח ב-27/10/2007 21:02 |
|
| |
מלבי"ם, בפירושיו לתנ"ך (במיוחד ספרי משלי ותהלים), מבחין בין טיפוסים
שונים - ה"פתי" שפועל מתוך חוסר ידיעה, ה"חסר לב" שפועל מתוך חוסר יכולת
לשלוט בעצמו, ה"אויל" שפועל מתוך ספקנות וכפרנות, ה"כסיל" שפועל מתוך
אידיאולוגיה נהנתנית, ועוד. נראה מדבריו שהאויל והכסיל הם הגרועים יותר,
דווקא משום יש להם אידיאולוגיה שמצדיקה את מעשיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 21:30 |
|
| |
אראל
האם כוונתך גם לפנחס? או מתיתיהו? או הרשל גרינשפן? או אליהו חכים? או אולי לשלמה בן יוסף?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2007 21:58 |
|
| |
אראל,
האדם יותר גרוע אך לא המעשה.
'אויל' ו'כסיל' אישיותם גרועה טפי מ'פתי' ו'חסר-לב', אין זה מעיד שמעשיהם פחות מהוגנים. להיפך, הם יותר גרועים אידיאולוגית כי דעתם סותרת דעת תורה, אך לפחות דעת ומטרה יש להם במעשיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2007 00:15 |
|
| |
אבהו,
אבישי רביב אכן לא היה סמכות רבנית מופלגת, אבל מצד שני אפילו אם נקבל את כל דבריו של חגי אפרתי כנתינתם מסיני אין לו שמץ סימוכין להנחה שיגאל עמיר אכן שמע על פסקיהם של אותם רבנים, זאת לעומת אבישי רביב אותו הוא שמע היטב.
אם לא שמת לב, מי שמפריח כאן תיאוריות קונספירציה הוא אתה. אין שום יחס בין רמת האישוש לעובדות שאתה מתאר לבין רמת ההתלהמות וההסתה בה אתה מתבטא. יתר על כן בהודעותיך האחרונות דמיונך ההזוי מפליג אף למחוזות יותר רחוקים, כשאתה מדבר גם על "שולחי ברוך גולדשטיין" - מי אלו? כנראה שכחת שהמתנחלים שרפו גם את הרייכסטאג, שלחו את מכתב זינובייב וכתבו את צוואת יוסטניאנוס. תהיה בריא.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2007 00:51 |
|
| |
מיכי
לדידי להתכוון לטוב פירושו להשתדל ולעשות מאמץ לעשות משהו טוב ולא להתרשל בכך , והצעד הראשון במאמץ הזה הוא לחשוב באמת ובתמים מהו הדבר הנכון . כאשר אדם פועל מתוך אמונות לא רציונליות , בפרט אמונות כאלה העולות בקנה אחד עם האהבות והשנאות שלו , הרי זה סימן שהוא לא עשה את המאמץ המינימלי הנ"ל וממילא ברור שלא התכוון להיטיב , גם אם בשל הנוחות האישית הוא מחזיק באיזה אמונה שטחית שהוא מיטיב במעשיו.
המעניין הוא שאתה משתמש בדעות הקדומות כנקודה לזכות, שבגלל שהאדם החזיק בדעות הקדומות האלה עשה מה שעשה , בעוד אני חושב שעצם זה שהוא מחזיק בדעות קדומות שכאלה הוא פגם מוסרי בפני עצמו . אני חושב שלא מוסרי לפעול על סמך אמונות בלתי רציונליות , אני מאמין שיש אמת אובייקטיבית ויש דרכים אובייקטיביות להגיע אליה , לפעמים אמנם יש דברים שהם פחות ברורים ויש בהם מקום לחילוקי דעות , אבל לא הכל הולך , אם משהו לא עומד בכלל במבחן המחשבה הרציונלית , הרי הוא באמת פסול , לכל הפחות כאשר הולכים לעשות על סמך כן משהו כמו פגיעה בלתי הפיכה באדם אחר. ואין באמונות בלתי רציונליות שכאלה שום נקודה לזכות.
|
| נשלח ב-28/10/2007 01:01 |
|
| |
ובכלל מה פירוש להאמין בכנות במשהו? הרי יש בדברים האלה דקויות עד אין סוף , לפעמים אדם גם מרמה את עצמו . הרי ברור שהמתנחל יגיד לך שהטוב היחיד האפשרי הוא להחזיק בשטחים והקיבוצניק יגיד ההיפך , אבל כלום הם מונעים רק על ידי המחשבה הכנה על טובת העם? אדרבה , ברור שהמשקל המכריע הוא של השבטיות והדעות הקדומות והשנאות והאהבות שהאנשים יונקים משדי אמם . פשוט נוח יותר מבחינה נפשית לערב את כל זה עם אמונה אידאולוגית יוקדת תוך עצימת העיניים ואטימת הלב לטיעונים הנגדיים. ברמה השטחית יתכן שהאנשים האלה באמת מאמינים במה שהם אומרים , אבל זה לא מספיק. המבחן הוא מבחן החשיבה הרציונלית.
|
| נשלח ב-28/10/2007 01:36 |
|
| |
ואנוכי לא קושר את המוסר עם רציונליות (ובודאי לא בהכרח). אפילו קנאט באשליית הצו הקטגורי שלו, לא הצליח לגזור את החובות המוסריות בכלים רציונליים.
אכן, בעיניי אם אדם מאמין באמת ובתמים בכך שמעשהו חיובי, גם אם הוא טועה בכך (בעיניי),השיפוט שלי על העושה יהיה חיובי, גם אם על המעשה - לא.
ברור שנכנס כאן שיקול של עד כמה הוא בחן את עצמו ואת התיזה שלו, אבל גם כאן נכנס מבחן האדם הסביר. אם אדם סביר במצבו (כלומר כל תושבי הכפר הפולני שמאמינים לכומר) היה חושב אותו דבר, אין מקום לדרוש ממנו לבחון את האמיתות שלו ביתר שאת.
|
|
| נשלח ב-28/10/2007 01:52 |
|
| |
לא מדובר בגזירת החובות המוסריים בכלים רציונליים , אלא בגזירת העובדות הרלוונטיות בכלים רציונליים. לדוגמה אדם הסבור שהיהודים הם מוצצי דם וכו' ופועל על סמך כך , אמור לברר
בכלים רציונליים האם התיאור הנ"ל תואם את המציאות ובאם לא עשה כן אין כאן
כוונה טובה , אין לזה דבר וחצי עם שאלת גזירת הערכים או החובות המוסריות בכלים רציונליים. כל מה שאני אומר הוא שאם לאדם זה באמת היתה כוונה טובה (כאשר לטוב יש מובן מאד ספציפי ומוגדר), אם באמת היה אכפת לו , היה הולך ומברר עד מקום שידו מגעת , כפי שהיה מברר כשהיה מדובר בדבר שבאמת נוגע לו.וראה זה פלא , כאשר דבר נוגע לאדם באמת , הוא כבר יודע להפעיל את המחשבה הרציונלית , בדרך כלל.
הסכמנו שלא די בכך שאדם חושב שמעשהו חיובי , למשל אם אדם חוש ששלמות הארץ הוא ערך חשוב בפני עצמו כי כך ראוי שיהיה ופועל בשם הערך הזה, הרי לא בהכרח הוא עושה מעשה מוסרי , המעשה נעשה בכוונה מוסרית רק אם הוא גם נעשה בכוונה להיטיב עם בני אדם וזהו דבר שניתן לבחינה בכלים אובייקטיביים , לפחות במידת מה .
תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 28/10/2007 1:59:15
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2007 02:26 |
|
| |
ואם תרצה , נרופף מעט את הדרישה לרציונליות מוחלטת , לאור מושג הרציונליות החסומה שהמציאו אנשי כנופיית הרציונליות , ועיקרו שהרציונליות מתקיימת ברמת ההחלטות באשר לשימוש האופטימלי במשאבים החישוביים המוגבלים העומדים לרשותם כך שאין לצפות מהם להגיע להחלטות רציונליות דוקא, כאשר זה ידרוש מהם משאבים חישוביים גדולים יותר ממה שרציונלי מצדם להקצות לכך. עדיין האמונות המטורפות שבני אדם מרשים לעצמם להחזיק בהם במסגרת האידיאולוגיות רחוקים בדרך כלל מרחק רב מאופן החשיבה הפרקטי כאשר מדובר במשהו שהוא באמת חשוב.
|
|