| נשלח ב-29/10/2007 05:00 |
|
| |
לשבות או לא לשבות?
מספר רבנים בקרב הציבור הד"ל הסתבכו לאחרונה בשאלה, אם מותר למורים הדתיים לשבות כדי להטיב את תנאי עבודתם, או אסור להם לשבות.
זה אוסר, וזה לא רק שהוא מתיר , אלא הוא אף מחייב את המורים הדתיים להצטרף לחבריהם המורים ה"חילוניים" השובתים.
למה שלא ישבתו? האין להם הוצאות? או אין להם חובות?
היו זמנים בהם חשבו והאמינו שבמקצועות "קדושים", חייב העוסק בהן לספק את שרותיו בחינם-"מה אני בחינם אף אתם בחינם".
כך היה עד שהתברר, שרקאלוקים יכול לעבוד בחינם כי אין לו משכנתא, ואילו האנשים הפסיקו לעסוק באותן המקצועות שאין בהם פרנסה, והצדיקים שנשארו באותן המקצועות לא היו ממש "מציאות".
מקבלים עבור מה שמשלמים, ובחינם מקבלים רק את מה שאי אפשר למכור.
אין ספק שה"מקצועו הקדוש ביותר" הוא רפואה (וכי מה יכול להיות מקצוע "קדוש" יותר מרפואה המצילה ומשפרת איכות חיים), עד שהתברר שתיאוריה ואידיאלים לחוד, ומציאות לחד.
הרפואה היתה מצווה "גדולה", אך לא היו רופאים צדיקים.
"ואי א"ל: מייתינא אסיא דמגן במגן, א"ל: אסיא דמגן במגן - מגן שוה". (בבא קמא דף פה עמוד א).
ואם אמר לו: אביא רופא המרפא בחינם הוא יכול לומר לו: רופא שמרפא בחינם בטח לא שום דבר.
יוצא שהמדד לאיכותו של הרופא, הוא השכר שהוא מקבל. (ורופא טוב גם קיבל תמיד שכר טוב, ראו במקורות המצויינים אצל שטיינברג ב"אנציקלופדיה הלכתית רפואית" כרך ו עמודה 92 הערה 45
האין גמרא זו תמוהה? היא קובעת שאם הוא רוצה להביאו לפני רופא הנוהג כהלכה, הוא יכול לסרב לו מדין התורה?!
אלא מאי?
כדי להיות רופא טוב צריך להשקיע, והמשקיע לא ישקיע, אם הוא לא יקבל החזר על השקעתו, ולכן הוחלט, שממאחר ומטובת הציבור הוא שיהיו רופאים טובים, הם-הרופאים יכולים לדרוש שישלמו להם עבור השקעתם, ואילו הרופא שריפא בחינם הועלה על נס. (ראון תענית כא ע"ב, על שכר הרופאים ראו אנציקלופדיה הלכתית רפואית כרך ו עמודות 90-99).
והוא לא רק רופאים אלא גם במקצות קדושים אחרים, וכמו שכתב הרדב"ז בשתי מקומות:
"כתב הראב"ד ז"ל יש כאן דברים של תימה שאם נשבע המוהל או השוחט שלא יהנה מבני העיר על דעת רבים ימול להם וישחוט להם בחנם ולא יהנה מהם ומאי מצוה איכא בהתר נדרו עכ"ל. ואני שמעתי ולא אבין וכי עבדם הוא שיכולין לכופו שיעשה להם מצות אלו בחנם והכא במאי עסקינן שאינו רוצה לעשות בחנם. ואי לאו דמסתפינא הוה אמינא דאפילו אם רוצה לעשות בחנם מתירין לו דאסיא במגן מגן שויא וכיון שאינו נוטל שכר לא יעשה המצוה כתקנה הילכך נתינת שכרו הוי בכלל המצוה שמתירין לו בשבילה. (רדב"ז הלכות שבועות פרק ו הלכה ט)
"ואי לאו דמסתפינא הוה אמינא דאפי' אם רוצה לעשות בחנם מתירין לו דאסיא במגן מגן שויא וכיון שאינו נוטל שכר לא יעשה המצוה כתקנה הילכך נתינת שכרו הוי בכלל המצוה שמתירין לו בשבילה. (שו"ת רדב"ז חלק ה סימן קסז ד"ה ראובן שהשביע).
המותר לרופאים לשבות?
בעת שביתות רופאים שהיתה בארץ בשנת תשמ"ג כתב רש"ז אויערבך להנהלת בית חולים "שערי צדק" להשאיר תורנות רופאים בכוננות חרום למקרים של פיקוח נפש, (שטיינברג עמודה 101 שפ)
שאלתי:
האם למורים כן מותר לשבות?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 29/10/2007 5:34:19
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2007 11:57 |
|
| |
<"דומני שבד"כ במקורות היסודיים הנידונים הנידון היה אדם יחידי, אבל כאן מדובר במצב, שאחרים שובתים מסתכנים בהפסד כספי של ימי שביתה שבד"כ מנקים להם במידה מסויימת, ומי שאינו שובת אינו מפסיד אך נהנה מפרי עמלם של השובתים"<
הבעיה לה רמזתי היא כזו: אם בעיקרון אסור למורה לימודי קודש לקבל שכר, כיצד הוא יכול טעון, אני רוצה יותר, אלא ממה שציינתי לשכרם הגבוה של הרופאים בימי קדם, שזה לא היווה בעיה, ההסברים לכך הם שנים, או שלאחר שהותרה קבלת השכר אין בין תנאי עיסוק זה לאחרים דבר, או שגם מתחילה לא היה זה ממש אסור, אלא תקנת חכמים שהוסמך לה לימוד.
<" האם יש יסוד שח תנאי חוזי בלימוד תורה''<
ראה דברי דלעיל
<"האם מותר לומר מתחילה אני מלמד ...">אין ספק שהוא כך, זכות השביתה במדינות בהם היא קיימת, היא הסכמה מכללא כסעיף בחוזה ההעסקה, ראה " זכות השביתה, הכנסת מרכז מחקר ומידע: מהות, גבולות ושינויים עתידיים
http://www.google.com/search?q=cache:1wswk5obqE0J:www.knesset.gov.il/mmm/data/docs/m00735.doc+%D7%9E%D7%94%D7%95%D7%AA,+%D7%92%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%AA+%D7%95%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99%D7%99%D7%9D+%D7%A2%D7%AA%D7%99%D7%93%D7%99%D7%99%D7%9D&hl=iw&ct=clnk&cd=1&gl=il
זכות השביתה
1. זכות השביתה – רקע ומהות
2. סוגי שביתות ומטרותיהן והגנות משפט העבודה
3. הגבלת זכות השביתה
4. הדרישה לריסון השימוש בנשק השביתה – סקירת עמדות
5. הצעות על סדר-היום של הכנסת בנוגע לזכות השביתה
6. זכות השביתה וההגנה על צד שלישי בלתי מעורב בסכסוך
7. שאלות לדיון
8. מקורות
תוקן על ידי נישטאיך ב- 29/10/2007 12:08:49
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2007 12:02 |
|
| |
נישטאיך
הרי זה פסוק מפורש מהתורה: שובתים ושוטרים תתן לך בכל שעריך.
הרי חז"ל תיקנו כבר שאין לקחת שכר לימוד- כדברי המשנה עשה לך רב וקנה לך חבר,
ולכן שכר המורים לפי התקנה, היא שכר בטלה בלבד.
אז השאלה שלך אם מותר להתבטל מהבטלה?
כמתעסק.
איך אפשר לעשות התקשרות חוזית ללמד תורה, כשאסור לקבל כסף על הלימוד הזה?
|
|
| נשלח ב-29/10/2007 13:15 |
|
| |
ירוחם
>''הרי חז"ל תיקנו כבר שאין לקחת שכר לימוד- כדברי המשנה עשה לך רב וקנה לך חבר''>
למדו זאת מהפסוק "ראה למדתי אתכם חוקים ומשפטים כאשר צוני ה'"-מה אני בחנם אף אתם נמי בחנם, בנדרים דף לז עמוד א ובכורות דף כט עמוד א, אלא שם בבבכורות ממשיכה הגמרא "מנין שאם לא מצא בחנם שילמד בשכר - תלמוד לומר: אמת קנה, ומנין שלא יאמר, כשם שלמדתיה בשכר - כך אלמדנה בשכר - תלמוד לומר: אמת קנה ואל תמכור", ואולי ניתן להבין מגמרא זו שאין זה איסור גמור.
ומכאן תשובה לשאלת כמתעסק:
איך אפשר לעשות התקשרות חוזית ללמד תורה, כשאסור לקבל כסף על הלימוד הזה?
מי אמר שאסור לקבל כסף?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2007 13:46 |
|
| |
נישטאיך
ר' עובדיה מברטנורא מסכת אבות פרק ד משנה ה
ולא תלמוד תורה כדי לעשות ממנה מלאכה שתתפרנס בה, כמו קרדום לחפור בה, שהעושה כן מועל בקדושתה של תורה וחייב מיתה בידי שמים כמי שנהנה מן ההקדש. ומלמדי תינוקות נוטלין שכר שימור התינוקות בלבד, שמשמרין אותן שלא יפשעו ויזיקו, ושכר פיסוק טעמים, שאין הרב חייב לטרוח וללמד לתלמידים פיסוק הטעמים. אבל שכר לימוד אסור ליטול, דכתיב (דברים ד') ואותי צוה ה' בעת ההיא ללמד אתכם חקים ומשפטים כאשר צוני ה' אלהי, מה אני בחנם אף אתם בחנם. וכן הדיין אסור ליקח שכר פסק הדין, אלא שכר בטלה בלבד, ד
מרכבת המשנה לר"י אלאשקר על אבות פרק ד משנה ז
,
חזר להזהיר על הלימוד בשביל הממון. וע"כ אמר ולא קרדום לחתוך בהם, והוא שיתנהג בה כמלאכת האומן, שאומר לא אעשה זאת המלאכה עד שתתן לי כך וכך. עוד אומר לא אלמד לך ההלכה או זאת המסכתא עד שתתן לי כך וכך. והביא ראיה מהלל באמרו ודישתמש בתגא חלף, שהוא כתר התורה, וכבר ביארנוהו בדברי הלל (לעיל א, יד).
ובאותה הזדמנות גם את זה
הרמב"ם
דע שזה שאמר שלא תעשה התורה קרדום לחפור בו כלומר לא תחשבהו כלי לחיות בו וביאר ואמר כי כל מי שיהנה בעולם הזה בכבוד התורה נוטל חייו מן העולם פירוש מחיי העולם הבא, והתעוותו בני האדם בזה הלשון הנגלה והשליכוהו אחרי גיום ונתלו בפשטי הדברים שלא יבינום ואני אפרשם, וקבעו להם חוקים על יחידים ועל קהלות והביאו בני אדם לחשוב בסכלות גמורה שזה מחוייב וראוי שיעזרו חכמים והתלמידים והאנשים המתעסקים בתורה ותורתן אומנותן, וזה הכל טעות ולא נמצא בתורה ולא בדברי החכמים דבר שיאמת אותו ולא רגלים שישען עליהם כלל, שאנחנו כשנעיין בדברי רז"ל לא נמצא אצלם שהיו מבקשים ממון מבני אדם ולא היו מקבצים ממון לישיבות הנכבדות והיקרות ולא לראשי גליות ולא לדייניהם ולא למרביצי התורה ולא לאחד מהגדולים ולא לשאר בני אדם מן העם, אבל נמצא בכל דור ודור בכל קהלותיהם שהיה בהן עני בתכלית עניות ועשיר גדול בתכלית העושר, וחלילה לי לחשוד הדורות ההם שהם לא היו גומלי חסד ונותני צדקה, כי אמנם העני ההוא אילו פשט ידו לקחת היו ממלאים ביתו זהב ופנינים אלא שלא היה רוצה, אבל היה מסתפק במלאכתו שהיה מתפרנס בה אם בריוח אם בדוחק והיה בז למה שבידי אדם, כי התורה מנעתו מזה וכבר ידעת (יומא לה ע"ב) שהלל הזקן היה חוטב עצים והיה לומד לפני שמעיה ואבטליון והיה עני בתכלית העניות ומעלתו היתה כאשר ידעת מתלמידיו אשר נמשלו כמשה ואהרן ויהושע והקטן שבתלמידיו (בבא בתרא קלד ע"א) רבן יוחנן בן זכאי ואין ספק למשכיל שאילו היה מורה לאנשי דורו ליהנות מהן לא היו מניחין אותו לחטוב עצים. ור' חנינא בן דוסא (חולין פו ע"א) שיצאה בת קול ואמרה כל העולם כולו אינו נזון אלא בשביל חנינא בני, וחנינא בני די לו בקב חרובין מערב שבת לע"ש, ולא היה מבקש מבני אדם. וקרנא היה דיין בא"י (כתובות קה ע"א) והוא הוה דלי דולא, וכשהיו באין בעלי הדין לפניו היה אומר תנו לי מי שידלה במקומי, או תנו לי כדי בטילתי ואדון לכם, ולא היו ישראל שבדורם לא אכזרים ולא בלתי גומלי חסדים. ולא מצאנו חכם מן החכמים ענין שהיה מגנה אנשי דורו על שלא היו מעשרים אותו חלילה להם אבל הם בעצם היו חסידים מאמינים האמת לעצמם והיו מאמינים בהשי"ת ובתורת משה אשר בה יזכה האדם לחיי העוה"ב ולא היו מתירים לעצמם לבקש ממון מבני אדם והיו רואים שלקיחתו היה חלול השם בעיני ההמון מפני שיחשבו שהתורה מלאכה מהמלאכות אשר יחיה בהם אדם ותתבזה בעיניהם ויהיה מי שעושה זה דבר השם בזה.
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2007 04:29 |
|
| |
,ירוחם.
<"הרב ראובן מרגליות עוסק בנושא הזה באחד מספריו">
הוא בספרו "המקרא והמסורה" מוסד הרב קוק, ירושלים תשכ"ד, עמודים מב-מג
בתשובה זו דן הרמב"ם, בדברי המשנה (מגילה פרק א משנה ג): "איזו היא עיר גדולה כל שיש בה עשרה בטלנים", ובגמ' שם דף כא עמוד ב: "עשרה בטלנין שבבית הכנסת", בסנהדרין דף יז עמוד ב, "ועשרה בטלנין של בית הכנסת".
וע"ז השיב הרמב"ם בתשובתו:
"ירצו בזה, שיהיו באותו מקום עשרה אנשים מוכנים לצרכי צבור (ראה ה' מגילה פ"א ה"ח), וכאשר יהיה שם דבר מצוה או ענין מעניני הצבור יבטלו ממלאכתם ויבואו לבית הכנסת. ולכן אמרו עשרה בטלנין ממלאכתן (שהוא הלשון בתלמוד הירושלמי מגילה פרק א ה"ד "עשרה בטילים ממלאכתן לבית הכנסת"), ולא אמרו עשרה בטלנין שאין להם מלאכה. ומה שאמר בבית הכנסת, להיותם ברוב הזמנים, כאשר מתאסף הצבור שם, בבית הכנסת".
דברי הרמב"ם סותרים למה שכתב במקורות אחרים.
בהלכות מגילה וחנוכה פרק א הלכה ח כתב:
"ועיר שאין בה עשרה בטלנין קבועין בבית הכנסת לצרכי הצבור".
בפירוש המשניות - מגילה פרק א משנה ג, כתב:
"י' בטלנים הוא שיהיה בבהכ"נ י' בני אדם שלא תהיה להם שום מלאכה אלא עסקי ציבור ות"ת וקביעותם בבהכ"נ",
ובפירוש המשניות - סנהדרין פרק א משנה ו כתב:
"ועשרה בטלנין של בית הכנסת והם בני אדם שאין להם עסק אלא מלאכת שמים רוצה לומר לקרות בתורה וישיבת בתי כנסיות".
בנו, ר"א בן הרמב"ם כותב בספרו המספיק לעובדי השם, (כתאב כאפיה אלעאבדין), הוצאת אוניברסיטת בר אילן, תשמט, עמוד 112:
"שהראוי בהנהגת קהלות ישראל, שיבחרו בהן חבורת אנשים נבחרים, צנועים, סגפנים מחיי העולם הזה, שואפים לחיי העולם הבא, שיהיו מתבודדים תמיד בבית הכנסת לקריאת התורה ולהתפנות לעבודת השם, בעסקם בתפקיד דתי זה על פני צרכים גשמיים, ויש לדאוג להם לצרכיהם, אח"כ חזר בוכפי שציוה יתעלה בענין הכהנים והלויים, ואלו הם שקוראים להם החכמים ז"ל: "בטלנים של בית כנסת", לשון משנת מגילה: "איזו היא עיר גדולה, כל שיש בה עשרה בטלנין, פחות מכאן הרי זו כפר, וכן בתלמוד: כל כרך שאין בו עשרה בטלנים שלבית הכנסת נדון ככפר", ואחד הפרשנים (ראה את דברי השאילתות ויקהל שאילתא המובאים להלן), טען, שבעשרת הבטלנים האלה מתכוונים לדיינים, לסופרים, לחזן הכנסת, למלמד תינוקות, וכדו', והיתה גם זו דעת אבא מארי בתחילה, אח"כ חזר בו, והיה ראוי לו ז"ל לחזור בו ממנה, משום שהחזן, הדיין, וכדו', אינם מחוייבים להיות בלא עיסוק ולא שישיבתם תהיה בבית הכנסת, על מנת שיקראו "בטלנים שלבית הכנסת, משום כך דייק ז"ל את פירושו עליהם בביאור המשנה, באמרו "עשרה בטלנים", שיהיו בבית הכנסת עשרה אנשים שאין להם מלאכה זולת צורכי הציבור, וקריאה בתורה והיותם קשורים בבית הכנסת הממלא מקום המקדש, (אשר) ראוי שיהיו בו עובדי ה' מתבודדים כפי שהיו "אנשי מעמד"...".
ש. ליברמן, (הלכות הירושלמי להרמב"ם, בראש עמ' יג), והשדי חמד, כללי הפוסקים סימן ה אות יד, הדנים בסתירות בדברי הרמב"ם, בין פסקיו ותשובותיו, לא העירו על הסתירות בדברי הרמב"ם בענין הבטלנים, כך גם הרב קפאח בהערותיו לפירוש המשנה שבתרגומו, מגילה וסנהדרין.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/10/2007 5:22:28
עולם הפוך אני רואה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2007 19:23 |
|
| |
לפני שקובעים אם מותר או אסור לשבות, צריך לדעת את פרטי ההסכם שבין העובדים למעבידים, ובין העובדים לבין האירגון המקצועי. אמנם, יש מקרים שבהם מותר להפר את ההסכם (כגון כשהצד השני הפר אותו, או כשהתברר למפרע שהיתה הונאה, וכד'), אך ברירת המחדל היא לקיים את ההסכם.
בשבת עיינתי בכמה מאמרים של רבנים בנושא זה, ומשום מה, אף אחד לא טרח לצטט את פרטי ההסכמים; כנראה שכולם חוץ ממני יודעים אותם בעל-פה. אשמח אם מישהו יוכל לעזור לי להשלים את החור בהשכלתי.
בלי קשר לזה, לגבי "אחרים שובתים מסתכנים בהפסד כספי של ימי שביתה שבד"כ מנקים
להם במידה מסויימת, ומי שאינו שובת אינו מפסיד אך נהנה מפרי עמלם של
השובתים" - נראה לי שההלכה מתייחסת לזה בדין "היורד לשדה חברו" - אדם שמעבד את שדהו של חברו ללא רשותו, ובכך מביא לו תועלת, רשאי, במקרים מסויימים, לדרוש מחברו תשלום מסויים. אני לא בקי בסוגיה, אבל נראה לי שזה קשור.
|
|
|
|
|