|
|
| נשלח ב-9/11/2009 12:19 |
|
| |
כתוב -איש בחטאו יומת- עכשיו, אם שרה אמנו היתה, צדקת כה גדולה, שלא חטאה אף פעם,
בעצם היא לא היתה אמורה למות. אלא -אם היא מתה בכל זאת, סימן שמתה -בעוון אדם הראשון, באכילת עץ הדעת,
ולכן אדם הראשון ארמית- תרגום- סיפר, והוא לא קיבל את בת- ק כבת- כ. וכך אני כבנו של אדם הראשון, סובר כמוהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 14:04 |
|
| |
יש לנו שתי דרכים כיצד לקרוא מדרשי חז"ל מהסוג הזה:
האחת, דרך פשטנית טכנית, הסבורה שבאמת חז"ל חיפשו תשובה לקושי שהיה להם בלשון הפסוק, והדרשה היא תשובתם לקושי.
מאפיין שני של גישה פשטנית, זה לחשוב שהנושא פה הוא שרה האשה המסויימת, מעשיה וצדקתה.
דרך אחרת, ובעיני עדיפה ונכונה יותר, זה להבין שחז"ל השתמשו בפסוקים כיתד לתלות עליו רעיונותיהם, ושהנושא החשוב והמעניין הוא האופן שבו חז"ל מבטאים כאן רעיון שהוא תקף ורלוונטי תמיד, וגם אוניברסלי.
הרעיון במקרה הזה הוא, השאיפה המתמדת והבסיסית של האדם,
לשמר את אותו תום נעורים ויופי עלומים של שנות הראשית,
עד זקנה ושיבה.
רוב בני האדם מאבדים את אותה תמימות טהורה של ילדות,
וזה קורה אכן בשנות ההתבגרות, 'בת עשרים',
ומאבדים גם את היופי והחן של העלומים, במהלך שנות הזקנה, 'בת מאה'.
באמצעות הדרשה על שרה, מספרים לנו חז"ל על אפשרות אחרת.
אפשרות שבה האדם נשאר ספון בחיק אותו טוהר ראשוני,
ומצליח לשמר אותו לאורך ימים ושנים,
זאת לצד שימורו של יופי חיצוני, שפעמים רבות הוא ראי לנפש.
באמצעות מכתם קצר,
שיש לו צליל שירי ומקצב ספרותי,
מעצבים חז"ל את השאיפה הכל כך אנושית ומוכרת,
להישאר תמיד,
'בת מאה כבת עשרים ליופי,
בת עשרים כבת שבע לחטא'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2009 14:28 |
|
| |
רעיון חדשני ויפה, ולכן אני בטוח שאנ"ש רבים לא יקבלו אתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2009 00:47 |
|
| |
בסיפור בו שאבה רבקה מים לעשרה גמלים, איך זה שעבד אברהם שהתחנך אצלו, לא עזר לה?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2009 09:24 |
|
| |
בפשוטו של מקרא זה היה תפקידן הבלעדי של הבנות.
לְעֵת צֵאת הַשֹּׁאֲבֹת (כד יא)
הִנֵּה אָנֹכִי נִצָּב, עַל-עֵין הַמָּיִם; וּבְנוֹת אַנְשֵׁי הָעִיר, יֹצְאֹת לִשְׁאֹב מָיִם.(כד יג).
וְהָיָה הָעַלְמָה, הַיֹּצֵאת לִשְׁאֹב. ( כד, מג).
וראה עוד בקישור הבא, בהערה 5,
עדות על נוהג דומה בכפרים ערביים.
http://www.etzion.org.il/vbm/archive/7-parsha/07vayetze-p.php
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2009 18:39 |
|
| |
שבוע טוב
במ
הפרוש שהבאת על הנוהג בכפרי הערבים- הרב סמט- אולי נכון וגם יפה אבל רש"י מפרש הפוך מכך.
בראשית פרק כד
׳וַיָּבֹא הָאִישׁ הַבַּיְתָה וַיְפַתַּח הַגְּמַלִּים וַיִּתֵּן תֶּבֶן וּמִסְפּוֹא לַגְּמַלִּים וּמַיִם לִרְחֹץ רַגְלָיו וְרַגְלֵי הָאֲנָשִׁים אֲשֶׁר אִתּוֹ:
(לג) <ויישם> וַיּוּשַׂם לְפָנָיו לֶאֱכֹל וַיֹּאמֶר לֹא אֹכַל עַד אִם דִּבַּרְתִּי דְּבָרָי וַיֹּאמֶר דַּבֵּר:
(לד) וַיֹּאמַר עֶבֶד אַבְרָהָם אָנֹכִי:
יַּעַמדוע התעקש אליעזר לדבר טרם יאכל??
אליעזר הבין כי בטעות מתיחסים אליו לא לפי זהותו,- אדוני! ברוך ה'- איש- ואם יאכל אולי לא כדין עבד הוא אוכל אלא בכח-זהות לא לא.
ן לָבָן וּבְתוּאֵל וַיֹּאמְרוּ מֵיְדֹוָד יָצָא הַדָּבָר לֹא נוּכַל דַּבֵּר אֵלֶיךָ רַע אוֹ טוֹב:
אומרים מטוב ועד רע- לא פותחים ברע,
אלא הם אמרו- רע אין לנו מה להגיד, טוב- מנטלית אנחנו לא מסוגלים להגיד
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 18:45 |
|
| |
האבן עזרא טוען שאסור ללמד דרכי,,,,,,,
שבוע טוב לכולם,
בראשית פרק כד (טז) וְהַנַּעֲרָ טבַת מַרְאֶה מְאד בְּתוּלָה וְאִישׁ לא יְדָעָהּ וַתֵּרֶד הָעַיְנָה וַתְּמַלֵּא כַדָּהּ וַתָּעַל:
וחז"ל דורשים את הכפל (1בתולה 2 ואיש לא ידעה) ואיש לא ידעה = שלא כדרכה,
טוען האבן עזרא: מה פתאום ?
(טז) ואיש לא ידעה רחוק שידבר הכתוב על חוץ הדרך,(כלומר התורה לא תלמד לנו דברים מחוץ לצורך) רק פי' שיתכן שתהיה הנערה בתולה, וישכב עמה איש (כלומר: אפשר לשכב עם בתולה ותישאר בתולה כמוזכר בגמ',) גם תהר ואין ראוי לגלות דבר ערוה: (כלומר: כאן האבן עזרא כביכול מבקר את חז"ל שאין ראוי לגלות דבר ערוה,)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 18:58 |
|
| |
מקס,
לא נראה לי שראב"ע מבקש לבקר כאן את חז"ל. לדעתי הדברים פשוטים יותר:
'חוץ הדרך'=ביאה שלא כדרכה.
ראב"ע אומר שאפשר שאשה תהר והיא בבתוליה, והוא מוסיף לקורא הסקרן שאולי היה רוצה לדעת כיצד עושים כן ואומר לו אל תצפה ממני שאגלה לך דברים מעין אלה. כך נראה לי.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 30/10/2010 19:00:51
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:11 |
|
| |
אליעזר:
הוא מתחיל ב"רחוק שידבר הכתוב על חוץ לדרך" וכאן מתחיל לומר שהדרש לא מחויב המציאות, "שיתכן וכו'
ובסוף אומר "שאין ראוי וכו'
אני חושב שהפעם אני צודק,
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:15 |
|
| |
שבוע טוב הפרשה מלאה פליאות מתחילתה עד סופה. א. התורה מספרת בשבוע שעבר כי אברהם גר בבאר שבע- ולכן הוא בא לספוד לשרה. אבל מה עשתה שרה בחברון אשה בגילה. נוסעת לטיול?-- או אולי היא קמה לאחר שנודע לה סיפור העקדה- ארזה את הפקלעות ועזבה את ביתו של אברהם, מי לא יכול להבין אמא- שכך בעלה רצה לעשות לבנה (אני מכיר את המדרשים) ואשה- המרגישה נבגדת שבעלה פועל מאחורי גבה, וזאת לאחר חיים משותפים וחבריים?
ויצחק- הבן היקר והיחיד- איפה הוא בהלווית אימו בקבורתה ובהספדה (קדיש?) הוא מגיח רק בסוף הפרשה- מאיפה הוא בא? מבאר לחי רואי- מי גר שם אם לא אמו החורגת ואחיו החורג, מה עושה שם יצחק- מקרה כפי שרש"י מנסה להסביר הלך להחזיר את הגר? אבל התורה מספרת עליו שהוא יושב בארץ הנגב- לא מבקר יושב- והמענין לאחר מותו של אברהם התורה מספרת שיצחק הלך לגור בבאר לחי רואי- כאילו זה מקומו הטבעי. אולי מה שכתוב בעקידה- אברהם מבטיח לנעריו ונשתחוה ונשובה אליכם- בפועל כתוב וישוב אברהם אל נעריו. ויצחק להיכן הלך? אולי-כנראה שיצחק התעורר מהאקסטזה וההלם של העקידה, ברח- הוא באוירה זו לא רצה להמשיך לחיות הוא נזכר באחיו ואימו החורגים ומה שעשו להם, וליבו נמשך אל הנרדפים. ובאמת יצחק כבר לא מנהל את ביתו בקשיחות כמו בבית אברהם- הוא לא מגרש את עשיו הרשע מביתו להפך הוא מגלה לו אהבה, ואפילו כשעשיו לוקח לעצמו נשים שהן מורת רוח ליצחק- הוא לא מגרש אותו. ולכן הגמרא בשבת יכלה להביא את יצחק ורק את יצחק- כאב רחום המציל את בני ישראל- מכליה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:16 |
|
| |
מקס, מסכים אתך שהוא מבקר את פירוש חז"ל ולפיה 'ואיש לא ידעה' הכוונה לשלא כדרכה. אבל אין הוא מבקר את חז"ל שהם מגלים דבר ערווה, אלא הוא אומר אני אב"ע לא אגלה לך הקורא כיצד תוכל להכניס מישהי להיריון והיא תישאר בתולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:26 |
|
| |
אליעזר:
זה לא דרכו לומר כך, (חוץ מזה, זה לא סוד בכלל,)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:28 |
|
| |
ירוחם:
זה היה הרבה שנים מאוחר, (עיין טענת האבן עזרא)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2010 19:30 |
|
| |
מקס מה היה מאוחר?
|
|
|
|