|
|
| נשלח ב-9/11/2007 11:06 |
|
| |
גרב
כמובן שהצדק הוא צדק ממבט תורני. הרי את מסכימה שאדם חרדי שבוחר שלא להתחתן עם גוי הוא צודק מבחינה תורנית. כל עוד מדובר באדם ברמה רוחנית גבוהה יותר אז יש לו נימוק צודק והגיוני בפסילת השידוך. השאלה היא מה קורה כשהרמה שווה והסיבה לפסול היא אחרת - כמו זרם.
אראל
אם היה מדובר בבעל תשובה שחי בעל כורחו בסביבות העולם החילוני - ניחא. אלא שמדובר כאן באדם שמשייך את עצמו לזרם שבחלקו קיום המצוות הוא לא עיקר התכלית (ולדעתי הוא הרוב). גם אלה שמקיימים שם את המצוות יכולים להיתפס בהשקפה כמו: יש לי הרבה שאיפות ורצונות בחיים שמטרתי להגשימם אך בגלל היותי דתי אצטרך לדאוג שיסתדרו עם התורה, לעומת התפיסה היותר תורנית שהתכלית העיקרית היא קיום התורה והמצוות. העובדה הזאת גורמת לכך שהרבנים נשמעים שם אחרת, השאלות ההלכתיות בהן הזרם הזה עוסק הן אחרות, ועוד השלכות רבות היוצרות תחושה ואולי גם מציאות של רמה רוחנית פחותה יותר. ולמרות ששוב, מי שיתעמק, יוכל למצוא שם יראי שמים לא פחות מבמקומות חרדיים.
אתה יכול להמליץ למחפשי השידוכים לבחון גם בזרם הד"ל כל אדם לגופו, כפי שראוי לעשות בשאר הזרמים. אלא שאתה לא יכול לטעון שזו חובתו המוסרית או שהוא חסר באהבת חינם אם הוא בוחר להתרחק מהזרם הזה, ואפילו אם הוא מחנך לכך - זה לא קשור.
תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 09/11/2007 11:12:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 11:09 |
|
| |
סליחה? "שמדובר כאן באדם שמשייך את עצמו לזרם שבחלקו קיום המצוות הוא לא עיקר תכליתו " למה בדיוק את מתכוונת?!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 11:32 |
|
| |
לאדם שמגדיר את עצמו ד"ל בעוד חברו להגדרה ולזרם טוען שאפשר לשלב את שמירת השבת עם בני עקיבא ואת מוצאי שבת עם מכבי חיפה, ולא ניכרת בעיה בכך שהוא מביע את דעותיו בפני חבריו. וזו רק דוגמא. הרמה התורנית הכללית הפחותה מתבטאת בהרבה דברים, גם בצורת ונושאי הדיבור של הרבנים - שזו בעיה הפוגעת גם בתורניים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 11:43 |
|
| |
אפשר פירוט? יש זרמים בדת"ל. הדתיים לייט הם לא מייצגים את התפיסה של הדתיים לאומיים. הדתיים לאומיים האמיתיים מה שנקרא הם לא מחפפים ולא כלום. צורת החשביה השונה היא חס"ו לא זלזול במצוות אלא אמונה בכך ש"תורה, עבודה וגמילות חסדים" וגם כמובן. צבא חובה.
אם קראת את תורת הרב קוק זה האידיאולוגיה שלנו. שום חיפוף. כל הדברים שנראים לך חיפוף מצידנו- הם מותרים בהלכה. תמצאי לי בהלכה- איפה אסור לשבת באוטובוס ליד גבר. או איפה חייבים לשים גרביים. תביאי. אנחנו לומדים את הנושאים האלו לעומק. הכל החמרות וא"א להגיד על אחרים שהם חוטאים כי הם לא לוקחים על עצמם דברים שלא מחויבים בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 12:11 |
|
| |
תודה על ההיכרות עם הזרם - אני בא משם. כבר כתבתי שמי שיתעמק ימצא שיש הבדלים. צורת החשיבה השונה רק אצל התורניים יותר היא כמו שכתבת מחמת המצוות. אצל הפחות תורניים היא כמו שכתבתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 12:16 |
|
| |
אה אוקיי לא שמתי לב שאמרת. =) So we are cool?
כאילו- התחרדת?)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 12:57 |
|
| |
דתיים לאומיים - חוץ ממתי מעט שמקפידים במצוות, אי אפשר לומר על אדם עם טלווזיה בבית שהוא מקפיד במצוות.
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 13:37 |
|
| |
הוי ליטאי.
איזה אמירה שגויה. אתה רוצה שאני אכיר לך אנשים כאלה שצדיקים יותר מחרדים רבים אדוקים? הבעיה שלך שאתה לא מכיר אישית אנשים כאלה. לי אין טלויזיה בבית ולא יהיה. מבחינה חינוכית פשוט. וגם דתית.
אבל לדעתי ההרחקות האלה (ההפרדות באוטובוסים וכ") רק גורמות ליצר הרע גדול יותר- רק רואים בחורה וכבר- אוייי מחשבות רעות. ואצל ה"פתוחים יותר" אפשר אפילו לדבר עם אישה ולא לחשוב עליה בתור אובייקט **** אסור. (ככה שהעניין אצלכם די מפספס את המטרה..)
תוקן על ידי שושו999 ב- 09/11/2007 13:45:58
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 14:31 |
|
| |
עשני כרצונו.
כנראה שהליטאי לא מכיר מספיק.
בכל אופן בתגובה שלך נדמה לי שהכנסת אותנו לשאלה בחינוך שלא בהכרח קשור לשאלה אם כדאי לחרדי להשתדך עם ד"ל, כיוון שהשאלה היכן להציב את גבול הפתיחות היא שאלה שקיימת גם אצל החרדים ואני לא חושב שיש לה תשובה מוחלטת, למרות שבאופן כללי הם לוקחים אותו קצת יותר רחוק מהד"ל.
למשל הפרדה באוטובוס מרחיקה חלק מהאנשים מהעבירה ומעוררת את היצר הרע לחלק אחר בו זמנית. לכן לדעתי ההכרעה בשאלה אם היא כדאית צריכה לקחת בחשבון באיזה ציבור מדובר, זה בד"כ תלוי באנשים. אם תיקחי מילד קטן משחק שהוא לא שיחק בו עד היום, עלול להתעורר בו החשק והגעגוע לשחק בו דווקא בגלל חסרונו. אם תיקחי מילד בוגר משחק שהוא לא רוצה לשחק בו וגם לא רוצה להתפתות, אז תקלי מעליו את עצם הניסיון (ולמרות שגם אצלו מבחינה מסוימת יווצר געגוע מסוים).
ושוב השאלה איפה הגבול לא נפתרה כי אין לדבר הזה סוף, ובכל ציבור מכריעים אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 15:38 |
|
| |
אבגד- אין שום קשר בין הדוגמא שנתת לבין העניין שדיברנו בו.
יש תשובה אחת- ההלכה מתירה לשבת באוטובוס. סימן שמי שכתב את ההלכה יודע למה. בשביל מה להתווכח עם זה ולחפש במה לעורר מהומות?. את זה לא אבין. אבל זה כבר באמת לא קשור פה לדיון ואחרי הכל אני אורחת בפורום של חרדים אז אני אפסיק לתמוהה לי.=) בחזרה לדיון.. אני מחזיקה בדעתי שלא צריך לסבך יותר מידי את עצמך אם אתה רק בהתחלת השידוכים. אם אתה מבוגר ולא מוצא- אז אפשר ללכת לרעות בשדות אחרים..
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2007 15:52 |
|
| |
ההלכה מתירה לשבת באוטובוס אך דורשת להתרחק מנשים: "צריך אדם להתרחק מנשים מאוד מאוד"(שו"ע), מבלי לבאר.
על גדרי הדור עומדים גדולי הדור שיכולים להוסיף גדרות מועילות להפרדה, או לפחות דרכים עבור אלה שרוצים את ההפרדה כסיוע - ואין בכך רע עבורם. כמו שכתבת, עבור אנשים מסוימים התוצאה של גדרות כאלו יכולה להיות הפוכה ומן הסתם רבניו של כל ציבור וציבור צריכים לשקול את החלטתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2007 19:31 |
|
| |
עשניכרצונו: אני אישית לא משייך את עצמי לאף זרם, מספיק לי שאני שייך לעם היהודי, כך שהמושג "לרעות בשדות אחרים" לא רלבנטי לגביי, אף יהודי ויהודיה הם לא "אחרים" בשבילי.
אבל נניח שמישהי כן משייכת את עצמה לזרם החרדי (למשל), ונניח שהיא פונה רק לשדכניות חרדיות, אבל אז באים ומציעים לה בחור צדיק וחכם ששייך לזרם הדתי לאומי - אז למה שתפסול אותו? אם כבר הציעו - למה לא לנסות?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2007 20:20 |
|
| |
אראלסגל- כן יש לי גם כמה רבנים גדולים שמגדירים עצמם בהגדרות לא מקובלות ולוקחים את הטוב בכל הזרמים. אבל מעטים האנשים. אשרייך.
כי דרך החיים שלהם שונה! למה לנסות משהוא שמלכתחילה יש איתו בעיות?
כבר אמרתי מאה פעמים- בגילאים גדולים- בסדר. בגיל צעיר שעוד מחכות הצעות רבות- לא להכנס לזה. פשוט אין עניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2007 21:07 |
|
| |
שלא עשני אשה, וא'ב'ג'ד' אתם יכולים לומר שאני לא מכיר, אבל מבין האנשים שאתם מכירים, לכמה דתיים לאומיים יש טלוויזיה, ולכמה חרדים יש? ברור שיש תמיד יוצאים מהכלל. אוטובוסים נפרדים זה טוב, כי האוטובוס נוסע הרבה יותר מהר כי עולים מ2 הדלתות יחד. ובנוסף - בכל פעם שהתקינו מהדרין- התדירות של הקווים עולה כי יש עסקנים שמטפלים בקו על בסיס יומי ויושבים לאגד על הוריד... תחשבו פעם לוגיקה, במקום לצעוק מיד על החרדים וההפרדה... לי אישית ממש לא מזיז לי אם האוטובוס נפרד או לא, אבל לאחר מעשה שמתי לב לשיפורים הנ"ל, ואני בעד כמה שיותר קווי מהדרין. ותמיד זוגות נשואים ומשפחות יכולים לשבת באמצע. (עכשיו תביאו איזה סיפור קיצוני של ירושלמי קיצוני שצעק על זוג בקו 417, או אשה שירקו עליה בקו 2... שמענו... לא מלמדים ממקרים חריגים על הכלל) אגב, גם ביפן יש עכשיו קרונות נפרדים לנשים.
|
|
| נשלח ב-10/11/2007 21:52 |
|
| |
אראל
אם היא יודעת שהוא צדיק וירא שמים (זה לא מספיק שהוא יודע) אז היא לא תפסול אותו סתם "בגלל הזרם", אלא רק אם ההשקפה חשובה לה היא תפסול בגלל השקפה (חינוך הילדים שהזכרת וכדו').
בעניין אנשים שהזרם שלהם לא מוגדר, לדעתי (ומן הסתם אתה מודע לכך), עדיף לנסות דווקא בציבור הד"ל שבד"כ לא יפסלו בגלל השקפה מעט שונה, אלא אם כן מדובר בבעל לבוש חרדי שיכול להרתיע קצת את הבנות.
|
|
|
|
|