אמן החליליות
זה נחת עליו כרעם ביום בהיר, עת שלמד בישיבת ההסדר מעלות. יצחק, האח הבכור של אליעזר רוזנפלד, נהרג בתאונת אימונים לא שגרתית. מאז אותו יום, חייו נשתנו. הוא ירד בלימודים, סבל מנדודי שינה והתהלך אפוף הרהורים. מצב זה נמשך מספר שבועות עד שיום אחד קם אליעזר ועשה מעשה: הוא הלך לאביו וביקש ממנו שייתן לו צ'ק כדי לקנות כלי נגינה, דרכו, חשב, ישקיט את מחשבותיו העצובות.
מאז עברו שנים רבות, ונדמה, כי סוף מעשה במחשבה תחילה: השירה והנגינה של אליעזר טבולות ברגש סוחף יוצא מן הכלל, ודרכן הוא מצליח לגרום לאנשים רבים להתרגש
אליעזר רוזנפלד נולד בשכונת סנהדריה בירושלים. מקטנותו, היה חי את השירה. "היה לנו בבית רק תקליטים של חזנות ועליהם גדלתי", מעיד על עצמו. "אבי היה חזן ובעל-תפילה, ואני ואחי היינו שרים איתו בהופעות שונות ובכל סעודת שבת". כשהגיע לגיל עשרים, למד בישיבת ההסדר מעלות, שם קיבל את הבשורה המרה על פטירתו הפתאומית של אחיו.
כאמור, הוא קיבל את הצ'ק והלך לקנות קלרניט, שהפך לחברו הטוב. כך עברו להם הימים ואליעזר הפך להיות אומן של ממש בנגינה. לאחר שנישא, עבר להתגורר בהתנחלות כוכב השחר. את פרנסתו מצא בעיקר מהענבים שגידל ביישוב, ובנוסף התעסק בשירה ונגינה בלהקה שפתח יחד עם חברו משכבר הימים בישיבת מעלות. וכפי שהוא מגדיר את זה "בבוקר זומר ובערב מזמר".
אליעזר מספר על ימי הבראשית של הלהקה: "ההופעה הראשונה שלנו הייתה באירוע מקומי, אותו אירגן ועד היישוב. במודעה נכתב: 'את הערב ינעימו להקת שיר המעלות עם מיטב השירים'. לא הבנו על איזו להקה מדובר פה, הרי אין לנו שם בכלל. בשיחת בירור עם ראש היישוב הוא אמר לנו שלדעתו זה שם שמתאים. מאז אימצנו לעצמנו את השם שלדעתנו היה לא רע בכלל". ביישוב אגב מסתובבת אימרה שהענבים של אליעזר גדולים, כי הוא שר להם ומתאמן בפיתוח קול בין העצים...
ניגון מהלב
כוכב השחר מורכב מציבור של חובשי כיפות סרוגות ושחורות. באחד הימים, הגיע להתגורר במקום חסיד ברסלב ש"ממש לא התאים לנוף", כפי שאומר אליעזר. "הוא פנה אליי וביקש סידור עבודה בגידול הענבים, ואני שמחתי לתת פרנסה ליהודי. לאיש היה כישרון שכנוע והוא זה שדחף אותי ללמוד בבית ספר למוסיקה, לפתח את הכישרון שלי ולעסוק במה שנפשי כל כך חפצה כבר מילדות".
אליעזר הלך ללמוד בבית ספר ללימוד מוסיקה, והחליליות משכו אותו מאוד. חודשים רבים התאמן על הכלי, ובינתיים התפרקה הלהקה עם החבר מ'מעלות'. לא עברו ימים רבים והוא פתח להקה נוספת כשהוא מנגן על חליליות בצורה מקצועית. בערבים היה יוצא להופיע בהתנחלויות שכנות ובאירועים במרכז הארץ. למרות הכל, מסתבר שהחזנות עליה גדל בערה בו מאוד. הוא לא היה יכול לעזוב את זה, והחליט להוציא את אלבומו הראשון, "שמע קולנו".
על פי מה הייתה בחירת השירים?
"קיבצתי את כל ניגוני ראש השנה האהובים עליי במיוחד עליהם גם גדלתי בבית אבא, וביצעתי אותם בצורה מיוחדת ומקצועית".
הפקת האלבום הראשון פתחה לאליעזר את הצוהר להוצאת אלבומים נוספים. האלבום השני שהפיק הכיל שירים שהכלי המרכזי שבהם אלו החליליות, והוא קרא לו "הניגון שבלב". לשאלה, מדוע דווקא שם זה, הוא עונה: "הנגינה הייתה מהלב. כל תו ותו שהוצאתי מהחליליות היה מכוון היישר מהלב".
למה דווקא חליליות?
"זה כלי נעים עם צליל מיוחד. אנשים רבים התקשרו אליי לאחר הפקת הדיסק וסיפרו לי שהם אוהבים לשמוע את הדיסק בשעת הסעודה. 'האוכל יורד טוב יותר והמוסיקה חודרת ללב', אמרו".
מכאן הדרך לשאר הדיסקים הייתה סלולה. בשנים הבאות הפיק אליעזר עוד שלשה דיסקים שהצטרפו אל סדרת "הניגון שבלב", והשומעים, מסתבר, לא הגיבו בקרירות לעיבודים המיוחדים של עמי היקרי ולנגינה החמה של רוזנפלד. הדיסק החמישי, הנקרא "מעומק הלב", מותאם בעיקר לציבור הישראלי שאליעזר רצה לקרבו לאביו שבשמים.
איך הלכו המכירות?
"חוששני שאתה ממס הכנסה", אומר אליעזר כשחיוך רחב משתפך על פניו. "מדובר בכמויות רבות", הוא מגלה.
איך אתה מסביר את ההצלחה?
אליעזר עוצם עיניים וחושב קמעה. אחר פותח את הקלסר הנמצא בקרבתו ומגיש לי אותו. אני פותח וקורא: מכתבים ממורות, אימהות, רבנים, בחורים, מבוגרים ובעצם כולם – כותבים לאליעזר מכתבי הוקרה ותודה מרגשים במיוחד. המכתבים הסבירו את ההצלחה. ואליעזר מוסיף, "להצלחה יש שותפים נוספים והם נועם הפקות וגל פז, המפיצים".
לא להתפעל
לפני שנתיים נהרג בנו של אליעזר, טייס בחיל האוויר, בעת שיצא מכוכב השחר לטיול. כאשר ניסה לחצות בג'יפ את נחל צאלים שבמדבר יהודה הוא נסחף וטבע. חבר שהיה איתו ניצל. אבל מי כמו אליעזר, המכיר את נבכי הנפש, את הניסיונות – יישבר.
איך התגברת והמשכת לשיר?
"תראה, בשירה יש גם את הפן הרגשי. כשאתה שר שיר אתה חושב על הקב"ה ועל מה שכואב, ואתה מתגבר, ממשיך הלאה. השירה והנגינה נותנות כוח עצום".
כשאליעזר אומר את המילים הללו, אני נזכר במכתב מתוך הקלסר העב שאני מחזיק בידי, החתום בשם "אלמונית". הנה כמה שורות: "כשאני שומעת את הנעימות שלך, אני מרגישה את האמת. הצלילים נוגעים במיתרי הלב – והנשמה רוקדת למעלה. אני יודעת שקשה לך ועצוב. ללב קשה לשמוח והוא נקרע מגעגועים... אל תפסיק לנגן, אל תתייאש, אל תיפול".
לפני כחודש ימים שינה אליעזר כיוון והוציא אלבום כפול במחיר בודד, הנקרא "מאת ה'". באלבום להיט קיצבי סוחף, "מאת ה'", וכן לחנים של בחורי ישיבה, של עמי היקרי המעבד הקבוע וגולת הכותרת – "הבן יקיר לי" שנכתב על ידי מנדי ג'רופי לזכר של בנו של אליעזר, ומבוצע עמו בדואט. העיבודים הקוליים של רולי אזרחי מוסיפים עוצמה, ומאחורי כל שיר באלבום מסתתר סיפור או אירוע שחווה אליעזר בשנים האחרונות.
יחד עם הדיסק "מאת ה'" מגיע דיסק נוסף במתנה, "הניגון שבלב 5", בביצוע חליליות יחד עם כנרי התזמורת הפילהרמונית הישראלית בעיבודו של ג'ף הורביץ.
משהו לסיום?
"הקב"ה ניסה אותי פעמיים בניסיונות הקשים ביותר. בשני האירועים נעזרתי בכוחות הטמונים בשירה ובניגון, כל פעם ממקום עמוק יותר וכואב יותר.
"אני רוצה להודות מעל דפי עיתון 'שירו לו' על התרופה הגדולה שהקב"ה שלח לי, הזכות לנגן ולשיר מעומק הלב".
המאמר פורסם בעיתון "שירו לו"