בית פורומים עצור כאן חושבים

תולדות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/11/2014 10:06 לינק ישיר 

הצעות לתיקוני נוסח לפרשת תולדות - 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2014 12:16 לינק ישיר 

יהודי פתח  ספר בראשית, ומצא בהתחלה את הרש"י הראשון..
אמר רבי יצחק- לא היה צריך להתחיל את התורה. וואלא צודק, קם וסגר את הספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 19:05 לינק ישיר 

בראשית פרק כח  וַיִּשְׁלַח יִצְחָק אֶת יַעֲקֹב וַיֵּלֶךְ פַּדֶּנָה אֲרָם אֶל לָבָן בֶּן בְּתוּאֵל הָאֲרַמִּי אֲחִי רִבְקָה אֵם יַעֲקֹב וְעֵשָׂ

רש"י  ה) אם יעקב ועשו - איני יודע מה מלמדנו:

רש"י לא מפרש את התורה הרי מילה במילה. הוא מדלג הרבה פעמים, שביל מה הוא טורח לספר לנו שהוא לא יודע.?

אפשר להוסיף תמיהה נוספת- מדוע התורה מספרת לנו -לָבָן בֶּן בְּתוּאֵל הָאֲרַמִּי אֲחִי רִבְקָה- מה זה מלמדנו? דברים ידועים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 22:09 לינק ישיר 

לחובבי הווארטים, שמעתי השבת מבני הקטן:

"איני יודע מה - מלמדנו", רש"י מלמד אותנו לומר "איני יודע".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 22:09 לינק ישיר 

לירוחםשמ - שתי תשובות בדבר (לגבי "אם יעקב ועשו"): 
1) ברוח מבקרי המקרא יש לומר כי אדרבה, מכאן ראיה שהפרשיה הזו ("וישלח יצחק") היא מקור אחר לחלוטין שאינו יודע את קודמו, ולכן הוא נדרש להסביר מה רבקה קשורה לכאן, ודוק (ואכן אם תשים לב הסיפור כפי שהוא לפנינו קצת מוזר, רבקה מתמרנת ברקע אבל יצחק כביכול משלח את יעקב ואכמ"ל).
2) ברוח המפרשים הספרותיים, ראה זה מצאתי מאמר של  Daniel Langerשהתפרסם ב- Tradition ובו הוא טוען (קראתי ברפרוף) להקבלה מעניינת מאוד בין סיפור יעקב ועשו לסיפור גן העדן (!), ולענייננו, הביטוי "אם יעקב ועשו" מקביל לביטוי "היא היתה אם כל חי", ע"ש, והנה מצאתי ברשת את המאמר במלואו:
http://www.lookstein.org/articles/rebekah_eve.htm

לגבי דברי רש"י - אין לך כל פרשן ופרשן של רש"י שלא התייחס לכך: חלק ראו בזה לימוד ענווה, וחלק הסבירו שוודאי היה לרש"י הסבר, אלא שהוא רצה להדגיש שזה לא הסבר טוב, כך שכל מי שיחשוב שיש לו הסבר, שיבדוק את עצמו שוב... (בבחינת דברי הרעק"א על מי שחשב לתרץ קושיה שהתוס' השאירו בצ"ע)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 22:27 לינק ישיר 

אברהם

לענ"ד רש"י באמת לא ידעה מה זה בא ללמדנו. אבל הדבר לא נתן לו מנוח, גם פה וגם בפ' וישלח. אז הוא השאיר את השאלה לך ולי לפתרון.
או אולי זה צורת ביטוי מחאתי- אני באמת לא מבין את זה-

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 22:32 לינק ישיר 

"ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו"
"ועשה לי מטעמים כאשר אהבתי והביאה לי ואוכלה בעבור תברכך נפשי"
ניתן להוסיף "ויעש להם משתה" (כו,ל) ואם תרצו גם "ויעש אברהם משתה גדול ביום הגמל את יצחק"

לאור זאת, אולי ניתן לפרש גם את "ויזד יעקב נזיד" - ואת מכירת הבכורה בעבור נזיד - כמשהו (ואיני יודע מה, אך משהו) שקשור לעיקרון אכילה כלשהוא שמהווה מוטיב חוזר במעשיו של יצחק וממילא גם בניו. ואז מכירת הבכורה שוב איננה דבר מקרי כמו שמקובל לומר "עבור נזיד עדשים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 23:22 לינק ישיר 

יהויקים 

1  ויזד יעקב נזיד וגו' (לפני התוכנית של המכירה) 
2  מכירה בכל מקום תמורת משהו ולא נזכר כאן כלום חוץ מלחם ונזיד.
3  ויבז עשו את הבכורה- במה שמכרה בעד אוכל (לדבריך הוא דבר נוסף חוץ מהמכירה ומתייחס לבטויי לשון של עשו ?) 
4  ויעקבני זה עמיים את בכרתי לקח לטענת עשו המכירה לא הייתה בהוגנות להמקובל מפני ש"סחטה" ממנו בעד אוכל כשהולך למות. לדבריך למה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2014 23:58 לינק ישיר 

זה מאד מאד הגון ומוסרי כשאח יוצא להביא פרנסה הביתה -ציד. הוא חוזר עייף כדרך הציידים המשכימים קום עם החשכה.
הוא מאד עייף רעב וצמא,  במקום שאחיו היושב בבית כל היום. ירוץ לקראתו עם מנת אוכל. הוא סוחט ממנו מכירה.

אגב למכירה הזו לא היה כל ערך-  הוא בעצמו מודה כמחופש- אני עשיו בכורך- עשיו נשאר בכל מקרה ובכל זמן הבכור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2014 00:18 לינק ישיר 
יצחק אבינו

אין עליו כמעט שום סיפור בתורה מיוחד כל מה שיש עליו יש גם על אברהם 
כאברהם אביו שלח להשיאו אישה מבית בתואל בחרן אשתו עקרה עד שנפקדה נולדו לו שני בנים הוא אהב את הגדול ואשתו את הצעיר (בסוף הצעיר נשאר כממשיך) בהמשך ירד לגרר ואשתו שקראה אחותי כמעט נשכבה ואבימלך כיבדו ואחר שיצא משם חזר אליו אבימלך לכרות ברית וקרא שם המקום באר שבע (וגר בבית אביו בחברון עד שמת באותו גיל בערך 175-180 ונקבר בקברו).

אפילו השבועה שמוזכרת עשרות פעמים בתורה עם אברהם ויצחק ויעקב היא "והקמתי את השבעה אשר נשבעתי לאברהם אביך בעבור אברהם עבדי" (ובהמשך "וברכתיך והרבתי את זרעך בעבור אברהם עבדי").

עם ישראל נקרא ישראל ולפעמים יעקב (כמקביל) ומתייחס לפעמים לאברהם (עם אלקי אברהם ועוד רבים) אבל לא ליצחק 
לפעמם בולטת דילוגו כמו תתן אמת ליעקב חסד לאברהם (והכוונה לעם ישראל) או "כי אתה אבינו כי אברהם לא ידענו וישראל לא יכירנו אתה ה' אבינו" וכמו אל בית יעקב, אשר פדה את אברהם לכן לא עתה יבוש יעקב" ובשני אלו דרשו חז"ל מה שדרשו (בגלל זה כנראה). ועוד כיוצא בהם.

יצחק נבחר להיות ממשיך של אברהם בגלל זרעו (כי ביצחק יקרא לך זרע - ?) ואי אפשר לדלג 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2014 00:19 לינק ישיר 
אדמוני

ויצא הראשון אדמוני מפרשים אדום שער ולא גוף מפני ההמשך כולו כאדרת שער ועוד שכל היילודים נולדים אדומים ועוד שמצאנו עוד אדמוני בתור תיאור על אדם -דויד- ושם כנראה הוא על השער כי "אדמוני עם יפה עינים" ומצוי שבעלי שער אדום יש צבע עינים שונה.
איזכור נוסף לאדום-שער מצאנו בשיר השירים "ראשך עליך ככרמל (=ככרמיל, בדברי הימים מופיע כרמיל במקום תולעת שני [שהוא כתום] וכך לעזוהו מפרשים קרמז) ודלת ראשך כארגמן (גם כן גון של אדום [ולא סגול]).
למה צויין שהיה עשו אדמוני כמובן בשביל ההמשך שנקרא אדום (בגלל נזיד העדשים אבל הרבה שמות יש להם הרבה סיבות ורמזים כמו שאמר עשו הכי קרא שמו יעקב ויעקבני אף שכבר קראוהו יעקב לפני כן ומפני סיבה אחרת ואף הושע העתיק השוואה כעין זו "בבטן עקב את אחיו ובאונו שרה את אלהים"). [ואחר כך עבר להר שעיר שנקרא בגללו (?) אדום וגם שקרקעה אדום (כמו שנקרא מטעם זה מעלה אדומים או "הים האדום")].
בד"כ בעלי שער אדום יש להם מספר פחות של שער (שהשער האדום עבה יותר) אבל אין זה מונעו מלהיות אדמוני כולו כאדרת שער.

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 23/11/2014 00:59:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2014 01:10 לינק ישיר 

ויאמרו לו מצאנו מים אין אנו יודעים אם מצאו אם  לא (בראשית רבה) = יש גירסא ויאמרו, לא מאנו מים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2014 18:03 לינק ישיר 

בו"ל

למה אתה קורא לי יהויקים?

1. ויזד יעקב נזיד - ודאי הוא הכין נזיד מתוך אידיאולוגיה מסויימת, ובעקבות זאת התרחשה המכירה. לולא הסבר כזה, בדיוק כמו שעשו עשה מעשה מוזר, גם יעקב עשה מעשה מוזר.
2. הלחם והנזיד הם עניין סמלי לרעיון האידיאולוגי של העברת הבעלות, לא פחות מקניין סודר.
3. ויבז - עדיין היה כאן בזיון בכך שויתר על הבכורה. מאחר ולא הגעתי להסבר ברור מהו עניין ה"אוכל", כמובן שלא אוכל להסביר איזה בזוי היה כאן, אבל כתוב שהיה ביזוי. (וכנראה לא רק ביטויי לשון)
4.  א. עיין סעיף 3 - כל עוד אין לי הסבר לעניין ה"אוכל" - איך אוכל לדעת אם זה היה הוגן או לא? ב. זה שאלה גם על עשו איך הוא מתלונן על זה שהוא מכירת הבכורה, בזמןם שהוא ויתר עליה. וב. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2014 18:56 לינק ישיר 

אני רק שאלה
למה העניין מוצג כמכירת הבכורה תמורת נזיד עדשים, ולא להיפך, מכירת נזיד עדשים תמורת הבכורה?
כמובן שעסקת חליפין אפשר להציג בשני הצדדים, אבל בתורה לא רק יעקב אומר לעשו שימכור, אלא גם הכתוב אומר שעשו מכר, ועל הנזיד הוא אומר "ויעקב נתן". ללא הפסוקים הייתי אומר הפוך: הרי עשו מבקש מיעקב את הנזיד, ויעקב מסרב ומבקש תמורה - הוא מסרב לתת מתנה ורוצה למכור.
(הבהרה: אני מעלה זאת כשאלה תמימה, ולא שיש לי איזשהו רעיון שאומר ששימוש הלשון מלמד על משהו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2014 19:42 לינק ישיר 

"גביר לאחיך"
1. רבקה, יעקב ועשיו - שלשתם חשבו שנעיצת סכין של עשיו ביעקב תמחק את הברכה. כמה שווה כזו ברכה?
2. כמה זמן התקיימה הברכה? מאז שניתנה אולי 200-300 שנה לכל היותרץ לא הרבה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תולדות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.