בית פורומים עצור כאן חושבים

ויצא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/12/2008 17:57 לינק ישיר 
יעקב

ואחרי כן יצא אחיו וידו אוחזת בעקב עשיו ויקרא שמו יעקב,האחיזה בעקב מסמלת מלחמת ערמה לא מלחמה ראש בראש ,אלא זינוב מאחור בעורמה בעקב, גד גדוד יגודנו והוא יגוד עקב, האורבים במארב על העי בספר יהושע נקראים עוקבים (עקיבו מים לעי) .         עק"ב ועק"מ שורשים קרובים בומ"ף מתחלפים,כי עקב עינינו עקמומיות ופתלתלות,  גם עק"ש מילה קרובה .     וגם מילת עקב במשמעות סיבה - והיה עקב תשמעון - הוא ל' סיבה ומסובב -סיבוב הוא עקום, גם לשון בגלל המקביל לעקב הוא ל' גלגל -וגללו את האבן מעל פי הבאר,( וכן ל' גלגל החוזר בעולם -שרשרת התגובות לקורה בעולם).      וייתכן שע"כ נקרא איבר זה עקב ע"ש שבו מכים בערמה,-הוא ישפך ראש ואתה תשופנו עקב-כי אינך יכול להתמודד עימו ישירות אלא בעקבה.       וייתכן שהשם יעקב אינו סתם הדבקה למילה עקב אלא הוא לשון פועל עתידי כמו -על כל אח עקוב יעקוב ועל כל רע רכיל יהלוך, והייינו נבואה שצורת הנהגתו של יעקוב בעולם שיעקוב אנשים.       והנה בהושע כתוב בבטן עקב את אחיו היינו שענין אחיזת העקב מסמל עקבה וערמה.וזה שאמר עשיו הכי קרא שמו יעקוב ויעקביני זה פעמים -שאכן נבואה שאמרו עליו מתגשמת.   
אך כשנלחם פנים אל פנים במלאכו של עשיו היה שינוי בהנהגה שוב אין הוא נלחם בעקב אלא בראש והוא מנצח, אז הוחלף לו שם לישראל ,וכשה' מחליף לו את שמו אין בזה נימוק וייתכן ומסתבר שזה גם מלשון ישר , וכן כונו ישראל ישורון ,(ויש רמז בדברי בלעם שאמר תמות נפשי מות ישרים) ואפשר להמליץ על החלפת שמותיו של יעקב -והיה העקוב למישור .

תוקן על ידי משכיל_זוהר ב- 04/12/2008 18:00:01

וְהַמַּשְׂכִּלִים יַזְהִרוּ כְּזֹהַר הָרָקִיעַ וּמַצְדִּיקֵי הָרַבִּים כַּכּוֹכָבִים לְעוֹלָם וָעֶד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2008 18:00 לינק ישיר 

תוקן על ידי משכיל_זוהר ב- 04/12/2008 17:58:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 19:54 לינק ישיר 

שני פרושים מר' אברהם בן הרמב"ם

וְאַחַר, יָלְדָה בַּת; וַתִּקְרָא אֶת-שְׁמָהּ, לדעתי שני טעמים, אחד מהם הנגוד הידוע להולדת הבנות והיא נחשבת לעונש.

אָ-סַף אֱלֹהִים אֶת-חֶרְפָּתִי. או שראת כי הזיווג שאין בו פרי זרע חרפה היא, כי מה שמכסה על חרפת המשגל היא השגת תכלית הנכבדה בפרי זרע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 19:56 לינק ישיר 

לאמשלום

"תנא: עולין ומסתכלין בדיוקנו של מעלה, ויורדין ומסתכלין בדיוקנו של מטה. בעו לסכוניה, מיד – "והנה ה' נצב עליו". אמר רבי שמעון בן לקיש: אלמלא מקרא כתוב, אי אפשר לאמרו - כאדם שמניף על בנו.

אם אני מבינה נכון את דברי ריש לקיש, נראה לי שהוא מתייחס למילה "ניצב" כמייצגת את ניצב החרב או הסכין, ולכן א-להים נראה כמאיים בסכין על יעקב (ואולי אולי יש כאן גם אירוניה כואבת בקישור מרומז לסיפור העקידה...).
בעוד אני מתלבטת בהבנת המדרש (ואשמח מאוד לפרשנויות נוספות ושונות, שיצליחו להביהר לי את הכוונה כאן),"

כך כתבת

נראה לי שפרשנותך היא אסוציאטיבית  ולא מתקבלת על הדעת .מה פתאם הקב"ה בסיטואציה זו מזכיר לו את העקדה? האם יש  ולו קשר אחד מתקבל על   הדעת לעקדה כאן?הרי ריש לקיש לא דיבר על אברהם אלא דיבר על סיטואציה רגילה ויום יומית של יחסי אב ובן שאדם באופן טבעי מגן על בנו .
הנה פרשנות שמתאימה לנאמר :

"בעו לסכוניה - מחמת קנאה:

נצב עליו - לשמרו:

שמניף על בנו - במניפה להצילו מן השרב"

גם פרשנותו של ליאון וינר דאו שהבאת בקישור בעמוד זה איננה מביעה את רוח הדברים כפי שהתורה רוצה להעביר אלינו.
הפרשן ליאון וינר דאו הביא את החולין הרדוד (ערוץ 2  במירעו) לתוך ספר התורה והרס את כל מה שנעלה בה,את כל מה שהיא באה באמת ללמד אותנו.(ואם תהיתי עד עכשו איך מלמדים תורה בישיבה החילונית בא מאמר זה והבהיר לי מה קורה כאשר החול נכנס ברגל גסה אל הקודש.)

לאחר שליאון וינר דאו מסביר שיש לחפש את הכמיהה  לאהבה (התורה כטלנובלה)בכל פרשה הוא מתאר ומרדד עד לעפר את מניעיה של שרה בגירוש הגר וישמעאל:

"כך, למשל, יש להבין את דרישתה של שרה מאברהם לגרש את צרתה, הגר, יחד עם בנה ישמעאל: "... כִּי לֹא יִירַשׁ בֶּן הָאָמָה הַזֹּאת עִם בְּנִי עִם יִצְחָק" (בראשית כא:י). עבור שרה, אהבתו של אברהם להגר מאיימת על אהבתו אליה, וכן רגשי החיבה בלבו כלפי ישמעאל - מניה וביה באים על חשבון חיבתו ליצחק"

התורה כותבת בפרוש מהם שיקוליה של שרה "כי לא יירש בו האמה הזאת עם בני עם יצחק"התורה הרי מביאה בפרוש את דאגתה של שרה לעתיד העם היהודי,התורה הרי מביאה בפרוש את הסכמתו של הקב"ה לגרוש במילים:כל אשר תאמר לך שרה שמע בקולה" שהרי שרה היתה נביאה גדולה מאברהם אבל ליאון וינר דאו  מחליט בניגוד לנאמר בתורה להעמיד את שרה ברמה אחת עם שחקניות הטלנובלה ששיקולים של אהבה הינחו אותה.
(ולחשוב שאת הפרשנות הזולה הזאת מקבלים חילוניים בישיבה חילונית שנפשם חשקה להתענג על המאור שבתורה....)

בהמשך הכותב מביא את הקטע הנפלא מתוך המדרש אבל תראו איך הוא מפרש את המדרש:

"ה' - אשר בזמנו קיבל את מנחתו של הבל אך לא את זו של קין, ואשר מקנא קנאה גדולה כאשר בני ישראל "אוהבים" אלוהים אחרים - לומד מרחל, מבשר ודם, כיצד לכונן יחסי אהבה אותנטיים. עוצמת אהבתה הבלתי-בלעדית של רחל מתגלה בכך, שהיא מסוגלת להניע גם את ה"אינסוף" מאהבה בלעדית ומוגבלת, לאהבה שהיא בעצמה אינסופית."

רחל ביקשה רחמים על עם ישראל בזכות העובדה שהיא מסרה את הסימנים לאחותה. הקב"ה נענה לבקשתה והבטיח לה שבזכותה הוא ישיב את ישראל לגבולם.
אך האם נרמז במדרש זה שהקב"ה התיר מאז אותה שיחה את הע"ז? האם הקב"ה למד מרחל לוותר על הבלעדיות שלו ?האם ,הקב"ה  למד להפסיק לקנא,? האם הקב"ה למד מרחל שגם הוא יכל לוותר וגם הוא יכול לסבול שבני ישראל יעבדו קצת גם לאלוהים אחרים. למה לא?הרי זוהי האהבה האותנטית חוצת הגבולות!!!!הרי כך מתרחשים הדברים בטלנובלות.כאן הזמן של הצופים להגיר דמעות.

אם חשבתי שיש גבול לתפלותן של פרשנויות לתורה באה פרשנות תפלה זו והראתה לי שאין גבול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 20:50 לינק ישיר 

[צענערענע,

כתבת - "הרי ריש לקיש לא דיבר על אברהם אלא דיבר על סיטואציה רגילה ויום יומית של יחסי אב ובן שאדם באופן טבעי מגן על בנו".

דומני, שלו היה ריש לקיש מדבר על סיטואציה רגילה ויומיומית של יחסי אב ובן, הוא לא היה נזקק להקדמתו - "אלמלא מקרא כתוב, אי אפשר לאמרו".

(אל שאר דבריך אמנע מלהגיב).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:08 לינק ישיר 

אמשלום

"אלמלא מקרא כתוב, אי אפשר לאמרו"

כאשר נאמר שהקב"ה מניף מניפה כדי להגן על יעקב כהגנת אב על בנו חייבים להוסיף הערה מתבקשת מפני שקשה  לתאר תאור גשמי כזה של הקב"ה ששום תאור גשמי לא יאה לו.
ולכן ריש לקיש כותב שאלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאמרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:38 לינק ישיר 

[צענערענע,

האם את מכירה מקום בו נאמר "אלמלא מקרא כתוב, אי אפשר לאמרו" לגבי תיאור "גשמי" של א-להים? אני לא. זה ביטוי מוכר למדי כהקדמה למדרש, המבקר את התנהלותו של א-להים ומתריס כנגדה.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:42 לינק ישיר 

מספר שאלןת להבנה

בראשית פרק כח    טז) וַיִּיקַץ יַעֲקֹב מִשְּׁנָתוֹ וַיֹּאמֶר אָכֵן יֵשׁ יְדֹוָד בַּמָּקוֹם הַזֶּה וְאָנֹכִי לֹא יָדָעְתִּי:

איך יעקב אומר משפט כזה? האם הוא לא ידע כי מלא הארץ כבודו וה' נמצא בכל מקום?

בראשית פרק כט

(כ) וַיַּעֲבֹד יַעֲקֹב בְּרָחֵל שֶׁבַע שָׁנִים וַיִּהְיוּ בְעֵינָיו כְּיָמִים אֲחָדִים בְּאַהֲבָתוֹ אֹתָהּ:

יעקב היה באותו זמן בן77  למה הוא לא ביקש מיד לשאת את רחל  ואחר כך לעבוד בשביל אשתו? כפי שעשה בפעם השניה?
אביו התחתן בגיל ארבעים, אחיו התחתן אפילו יותר צעיר, ולו יש זמן? מה עם מצוות פריה ורביה?

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 06/12/2008 21:50:04

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:49 לינק ישיר 

אמשלום

דוגמא אחת שסותרת את דברייך:

"פניו ויקרא, אמר רבי יוחנן אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאמרו, מלמד שנתעטף הקדוש ברוך הוא כשליח ציבור, והראה לו למשה סדר תפלה. אמר לו, כל זמן שישראל חוטאין יעשו לפני כסדר הזה, ואני מוחל להם"

בהמשך אביא עוד.

ואשמח אם תביאי לי מקור שכוונת האמור מתריסה כדברייך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 21:58 לינק ישיר 

בנות באמת רמה מינמלית בבקשה!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 22:03 לינק ישיר 

[צענערענע,

הדוגמא שהבאת מחזקת את דברי -
הבעייתי בעיני ר' יוחנן אינו ההתעטפות בטלית (שהרי יש מדרשים של חז"ל האומרים שהקב"ה מניח תפילין, למשל), אלא דברי הקב"ה, מהם משתמע שא-להים נותן ביד משה "טריק" שמבטיח מראש את סליחתו, גם במקרים של עבירות חמורות (כאילו נתן לו את הקוד הסודי לפתיחת דלת הכלא, מראש, לשימוש בלתי מגובל).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 22:07 לינק ישיר 

אמשלום

בדוגמא הקודמת חסרות המילים "ויעבור ה' על פניו ויקרא"

דוגמא נוספת:
אין לי אלא צרת ציבור. צרת יחיד מנין? תלמוד לומר (תהלים צ"א) 'יקראני ואענהו עמו אנכי בצרה'. ואומר (בראשית ל"ט) 'ויקח אדוני יוסף אותו' ואומר שם 'ויהי ה' את יוסף'.

ואומר (ש"ב ז') 'מפני עמך אשר פדית ממצרים גוי אלהיו'...

רבי עקיבא אומר: אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאמרו: כביכול אמרו ישראל לפני הקב"ה: עצמך פדית.
דוגמה נוספת:

ילקוט שמעוני כי תשא רמז שצב ועתה הניחה לי, אמר רבי אלעזר אלמלא מקרא כתוב אי אפשר לאמרו מלמד שתפס משה להקב"ה כאדם שתפס לחברו בבגדו ואמר לפניו רבש"ע אין אני ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 22:14 לינק ישיר 

אמשלום

בכל הדוגמאות שהבאתי יש הגשמה של הקב"ה ולכן נאמרו המילים האלה.
ולפרש את העובדה שהקב"ה התעטף בטלית כהתרסה זה שוב מנוגד לרוח הדברים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 22:44 לינק ישיר 

אמשלום

"הבעייתי בעיני ר' יוחנן אינו ההתעטפות בטלית (שהרי יש מדרשים של חז"ל האומרים שהקב"ה מניח תפילין, למשל),"

כך כתבת.

אין לי מושג איך את מביאה כהוכחה לדברייך מדרש של חז"ל על פסוק מהתורה לבין הנאמר בתורה עצמה.

הקושי של הדוגמאות שנתתי קודם הוא שנאמר דבר גשמי על הקב"ה בתורה עצמה.

הנחת התפילין של הקב"ה היא פרוש שנאמר על ידי חז"ל על פסוק מסוים אבל אינו דומה פרוש של חז"ל למה שנאמר  בתורה.

,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2008 22:53 לינק ישיר 

[צענערענע,

כל הדוגמאות שהבאת רק מדגימות את דברי - בכולן יש ביקורת ו/או התרסה כנגד התנהגותו של הקב"ה ודבריו ולא אי-נחת מהגשמה. כפי שאמרתי לגבי הדוגמא הראשונה - אין שום בעיה למדרש עם ההתעטפות בטלית, ולכן חוסר הנחת שלו אינו מופנה כנגדה אלא כנגד דברי הקב"ה למשה, כך גם בכל הדוגמאות האחרות. יש אינספור דוגמאות למדרשי חז"ל שמגשימים את הקב"ה בדרכים שונות.
גם הביטוי "מקרא כתוב" הוא ביטוי מדרשי לגבי הנאמר בתורה (אפשר היה לקרוא את הפסוקים אחרת, והדרשן המסויים בוחר לקרוא אותם כך).]

תוקן על ידי אמשלום ב- 06/12/2008 22:53:21

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ויצא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.