בית פורומים עצור כאן חושבים

מהי תיאוריה "מדעית"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/11/2007 20:50 לינק ישיר 

מנקודת מבט מתמטית ההצדקה הפורמלית היא העיקר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2007 03:09 לינק ישיר 

אני ממש לא מבין את המשפט האחרון , מה זה נקודת המבט המתמטית ולמה ההצדקה הפורמלית היא העיקר? זה נראה לי כמו קביעה דוגמטית ועקרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2007 10:42 לינק ישיר 

מייציץ,
האם באמת אינך מבין את דברי סנשו? נסה לפרסם בכתב עת מתמטי הצדקות פיסיקליות לתורה מתמטית כלשהי. לעומת זאת, נסה במקביל לפרסם משפט באותה תורה עם הוכחה. אנא דווח לנו על התוצאות.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2007 13:07 לינק ישיר 

מיכי

אני חושב שאתה לא צודק , לא מפרטים באופן פורמלי שיקולים כאשר ברור שההוכחה לא מעניינת ושיש דרך סטנדרטית לתרגם את השיקול הפיזיקלי או את הציור הגיאומטרי לטיעון פורמלי . לדעתי , העיסוק בניתוח פורמלי נועד בכדי לעמוד על מלוא היקף התחולה של המשפט , מה הם תנאיו הכלליים ביותר וכו'.  ההוכחה נותנת את ה"למה" , בניגוד לפיזיקאי שמעוניין רק בתוצאה ובמה שרלוונטי לתופעה המצומצמת שלדגביו המתמטיקה מיושמת , המתמטיקאי מעוניין במשפט המתמטי כשלעצמו ולכן רוצה לדעת מה הופך את המשפט לאמת . אבל ברור  שגיאומטריה עוסקת בנקודות וישרים ולא במחרוזות סמלים בשפת הלוגיקה . פיתוח הלוגיקה המתמטית אינו אלא שכלול של כלי החשוב למתמטיקאים ולא המסגרת לכל החשיבה המתמטית , למרות שאנשים מתבלבלים בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/11/2007 21:13 לינק ישיר 

הנה תיאוריה מדעית:

העולם נברא כך:

בתחילה שט לו בתוך ריק

פיל גדול

לפתח נפח נפיחה גדולה

ומיד נוצר כל העולם

האם ניתן להפריך זאת ?
יותר סביר שניתן לומר שזו תיאוריה לא סבירה לא מועילה לשום דבר. ולכן היא כנראה קשקוש
לעומת זאת התורה האטומית והגרעינית היא כנאה נכונה
הנה באמצעותה הצליחו כמה אנשים חלושים בגופם ליצור מנגנון שיכול להרוס ארץ שלמה בלחיצת כפתור. כנראה שהם יודעים משהו בטיב היש יותר מאחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 00:19 לינק ישיר 

מציץ,

הוכחה אינה נותנת תמיד את הלמה. לפעמים ההוכחות כל כך מסובכות שהלמה נעלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 08:59 לינק ישיר 

כל פיזיקאי ישמח להסתמך על השערת גולדבך, לעומת זאת מבחינה מתמטית זו השערה בעלמא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 09:24 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע כתב:
ברור שההוכחה לא מעניינת ושיש דרך סטנדרטית לתרגם את השיקול הפיזיקלי או את הציור הגיאומטרי לטיעון פורמלי .

עד שלא הוכחת זה אף פעם לא ברור. על נושא פשוט (לכאורה) כמו רציפות של קו עברו מאות שנים עד להגדרה פורמלית. לאחר שהוגדרה הרציפות והחל להתפתח החשבון האינפיניטיסימלי הכלים המתמטיים שהתגלו עלו על כל מה שידעו בעבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 13:45 לינק ישיר 

ר' דון , חוששני שאתה מבלבל בין הגדרה פורמלית להגדרה אנליטית . ללא הגדרה אנליטית אין דרך לבחון את רציפותו של קו הנתון באופן אנליטי (וכמו כן ברור שהגדרה אנליטית הולכת מעבר למה שניתן להשיג באמצעים ויזואליים), והזיהוי של ההגדרה האנליטית עם המושג  האינטואיטיבי הוא בהחלט לא עניין המובן מאליו.

לא ידוע לי על שום התפתחות חשובה במתמטיקה שהבשורה היחידה שלה היתה הוכחת תוצאות שכבר היו ידועות בעבר (ובמידה ויש התעסקות כזאת מדובר בחידושים בלוגיקה מתמטית ובחקר כוחן של מערכות אקסיומטיות כאלה או אחרות תחום חשוב לעוסקים בכך) .

בוודאי שיש דברים רבים שבהם יש דרך סטנדרטית להפוך שיקול אינטואיטיבי לשיקול פורמלי , כנראה שצריך נסיון של מתמטיקאי בכדי להבחין מתי כן ומתי לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 14:16 לינק ישיר 

מכיון שזו הפעם הראשונה שאני שומע על המונחים "הגדרה פורמלית למול "הגדרה אנליטית", אשמח אם תרחיב בעניין. (מקורות יתקבלו בברכה - אך מסופקני אם תמצא כאלו).
"לא ידוע לי על שום התפתחות חשובה במתמטיקה שהבשורה היחידה שלה היתה הוכחת תוצאות שכבר היו ידועות בעבר" -  היזהר לא לחזור על הציטוט ליד מתמטיקאי שאינו וירטואלי. עבודות עצומות נעשו בתחילת המאה הקודמת רק בנושא הזה (כך כדוגמא את האקסיומיזציה של הילברט לגיאומטריה האוקלידית.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 14:34 לינק ישיר 

ר' דון

הגדרה אנליטית פירושו הגדרה שנסמכת על תכונות אלגבריות ואנליטיות (= גבולות, נגזרות וכו', בניגוד לגישה גיאומטרית) , משהו שנעשה בו שימוש הולך וגובר החל מהמאה ה17 . הגדרה פורמלית פירושו רדוקציה של מושג אינטואיטיבי לסמלים בשפה פורמלית שיכולה להיקרא בידי מחשב (באופן כזה שכל משמעות המיוחסת לסמלים מאבדת את הרלוונטיות) , עבודה שהחלה בעיקר בסוף המאה ה19.

כנראה לא קראת את מה שכתבתי בסוגריים "(ובמידה ויש התעסקות כזאת מדובר בחידושים בלוגיקה מתמטית ובחקר כוחן של מערכות אקסיומטיות כאלה או אחרות תחום חשוב לעוסקים בכך) " . מה חשיבותה של עבודת הילברט בגיאומטריה , לא בלוגיקה ובמטא-מתמטקה? השאלה מה ניתן ומה לא ניתן לבטא בשפות פורמליות היא שאלה מתמטית חשובה , לכן הצגת פורמליזציה שכזאת (או את העובדה שעקרונית ניתן לבצע פורמליזציה שכזאת) מעניינת בתחום הרלוונטי , אבל לא יותר מכך.

תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 25/11/2007 14:36:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 14:46 לינק ישיר 

לגבי מקורות , מדובר במינוח מקובל . אני לא יודע אם אני יכול למצוא מקור שמגדיר את ההבדל , אבל בהחלט יש מקורות רבים שבהם משתמשים במונחים השונים האלה במשמעויות השונות  . ובכל מקרה אין זה משנה לגוף טענתי , מה שאני אומר הוא שלמשל זיהוי התכונה , limf(x)=f(x) , עם התכונה האינטואיטיבית של פונקציה רציפה אינו דבר המובן מאליו ושכאשר פונקציה נתונה באמצעות נוסחה אלגברית או באמצעות תכונה אנליטית (במובן של גבול , נגזרת אינטגרל , טור וכו')  , אני זקוק להגדרה האנליטית דווקא. אין לזה ולא כלום עם שאיפה לשים את עניין הרציפות על בסיס יותר מוצק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/11/2007 22:32 לינק ישיר 

מציץ
אם אתה מכניס תחת ההגדרה "חשוב" הוכחה למשפט מתמטי מרכזי , אז ישנם מאות משפטים  מרכזיים מאד שהוכחו כנכונים רק בצורה של פורמליזציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2007 00:50 לינק ישיר 

אולי תסביר גם את הרלוונטיות של הטענה הנ"ל (שאיני נכנס לשאלת נכונותה , הייתי שמח לו היית מגבה את טענתך זו באסמכתא כלשהי , אתה בטוח שיש מאות ? ועוד משפטים מרכזיים?) לטענה שלי . לשם ההבהרה , טענתי היא שלילת טענתו של סנשו , שכתב ש"מנקודת ראות מתמטית ההצדקה הפורמלית היא העיקר"  .

אני טוען שבמקרים רבים (אם לא בכולם)  הצד הפורמלי שבהצדקה הוא עניין שולי למדי , וה"עיקר" הוא מהלך הטיעון ברמה הגבוהה שמובנת באופן אינטואיטיבי (לבני אנוש ששכללו מספיק את האינטואיציה). המעקב הפורמלי אחרי הצדקה פורמלית הוא בודאי לא מעניין (זה דומה להגהת ספר) , לפעמים אולי יש עניין בידיעה שיש הצדקה פורמלית , בעיקר במקרים שבהם בלי זה באמת קיים ספק לגבי נכונות המשפט (או לצרכים תיאורטיים של מטאמתמטיקה וכנ"ל) . העניין בהוכחה בכל המקרים האחרים , הוא בהעמקת ההבנה שההוכחה מספקת וזה קיים רק כאשר מבינים את המהלך ולא אם רק עוקבים צעד אחר לראות אם הוא תקף .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/11/2007 09:54 לינק ישיר 

כשאתה קורא הוכחה מספר לימוד יש לך הפריבלגיה לעשות ככל שתחפוץ, אם אין לך עניין בהוכחות שלמות או בפורמליות זו זכותך (אם כי לדעתי הדבר מעיד על פספוס מהות המתמטיקה).
כשאתה כותב הוכחה (ובזה עוסק המתמטיקאי רוב היום) אין לך פריבלגיות כאלו, ואז מתברר לך שהבעייה הקשה ביותר היא להוכיח את האינטאטיבי ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהי תיאוריה "מדעית"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.