בית פורומים עצור כאן חושבים

מהי תיאוריה "מדעית"?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/11/2007 15:29 לינק ישיר 

לגבי גדל משפטי גדל הוכיחו שבכל מערכת לוגית עקבית מדרגת מורכבות מסויימת ואילך , יש משפט שהוא אמיתי (כלומר ניתן לבטא את הטענה בשפה של המערכת וממילא היא ברת משמעות בה , בניגוד לטענה שפלוני אוהב שוקולד ובהנחה שהמערכת עקבית ניתן להוכיח שהיא אמיתית) , אבל בלתי ניתן להוכחה בתוך המערכת . משמעות הדבר הוא שבמידה וישנם תיאוריות מתמטיות עקביות הרי שישנם משפטים שהם אמיתיים אבל לא יכיחים . כעת, יכול להיות שפשוט לא קיימות תיאוריות מתמטיות עקביות (מדרגת מורכבות מסויימת ואילך) , אבל אני בטוח שלא בזה אתה תולה את יתדותיך , לכן כאשר ניסית לצמצם את משמעות משפטי גדל לטענה שיש משפטים שאין להם הוכחה לא לכאן ולא לכאן (כדוגמת משפטי הרצף) טעית . החשיבות של הטענה הזאת הולכת גם מעבר לחשיבות העובדה הידועה מקדמת דנא שישנם עובדות שלא ניתן להוכיחם באופן מתמטי . החידוש הוא שמדובר בעובדות מתמטיות ובאמיתות מתמטיות (שלפי קאנט "הכרחיותם וכלליותם מלווה את עצם תודעת קיומם") . לפטור את זה בדוגמטיות שמדובר בטענה "חסרת משמעות מבחינה מתמטית" , היא בעצמה קביעה חסרת משמעות , המתמטיקה מתעסקת בטענות מתמטיות ואין סיבה להוציא משהו מתחום המתמטיקה בשל מחוייבות דוגמטית לאיזה תיאוריה עקרה. ישנם עובדות מתמטיות שהן אמיתיות למרות שהן לא מוכחות. גם אתה בעצמך כבר מודה שבמידה ויתברר שהשערת גולדבך בלתי יכיחה , היא לא תאבד את משמעותה (ה"מתמטית"?) מכיוון שהיא לפחות ניתנת להפרכה . הרי לך שישנן טענות מתמטיות שיש חשיבות ("מתמטית") לשאלת אמיתותם או שקריותם , בנפרד ובמנותק משאלת יכיחותם. לכן הוכחו הם באמת לא הכל במתמטיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 15:32 לינק ישיר 

הודעתי האחרונה כתבתי לפני שראיתי הודעתך האחרונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 15:38 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע כתב:
למדתי קורסים במתמטיקה שבהם משפטים מתמטיים היו מפוזרים זעיר פה וזעיר שם ומתי שהיה צריך להוכיח משהו , היה דפוס אחיד וסטנדרטי לכל ההוכחות והיה צורך ביצירתיות בעיקר בכדי למצוא את הפתרון.

צר לי לאכזב אותך ידידי היקר אבל מסתבר שלא לקחת קורסים במתמטיקה אלא (מקסימום) קורסים בפיזיקה. אולי תבדוק זאת שוב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 15:52 לינק ישיר 

לגבי השערת גולדבך אתה מסכים שהבעיה היחידה היא כי יתכן שיש מספר שלא מציית להשערה .
I rest my case

לגבי העניין של חוסר משמעות במתמטיקה , ראה הודעתי הקודמת למה טענתך בזה חסרת משמעות , ואתה אף סותר את עצמך , שכן בהודעה קודמת הסכמת שהשערת גולדבך לא תאבד את משמעותה גם אם יתברר שהיא בלתי יכיחה , מאחר והיא לפחות ניתנת להפרכה(וגם במצב הלא ידוע של עכשיו , היא עדיין ברת משמעות לכולי עלמא).

וכשאתה קובע שמתמטיקאי יתייחס אך ורק לשאלה האם ניתן להוכיח אותה , אתה מתכוון למתמטיקאים בשר ודם ממש או לאיזה אידיאה שיש לך בראש על מה שמתמטיקאים אמורים לעשות? האם אתה בטוח שהיית מתערב שהדבר היחיד שמתמטיקאים ממשיים מתעניינים בו בקשר להשערת גולדבך הוא אם ניתן להוכיח אותה?

לגבי אוקלידס והילברט , שוב, אפשר תמיד להתעקש על כל דבר שמדובר ב"שני דברים שונים" , למשל היוונים כבר עמדו על כך שאותו אדם לא יכול לעבור באותו נהר פעמיים , גם במתמטיקה מזהים בין דברים עד כדי איזומורפיזם והשאלה בכל נושא הוא לא האם ניתן למצוא הבדל בין דברים שונים , כי תמיד ניתן למצוא הבדל , השאלה היא שאלה של רלוונטיות (מהו הדבר האינוואריאנטי בכל המופעים השונים של ה"מהות")  ובהקשר הזה ברור שכל העובדות מצביעות על כך ש"מהות הגיאומטריה" הוא משהו שנתפס בתודעה של מתמטיקאים כמשהו מוגדר בפני עצמו ללא קשר לפורמליזציה של הילברט. הפורמליזציה של הילברט היתה פורמליזציה של אותה "מהות"  שהיתה קיימת באופן עצמאי ולאותו מהות הוא כיוון את מאמציו ולולא ההבנה שהדבר הזה היה משהו מוגדר בפני עצמו אי אי אפשר בכלל להבין מה עשה הילברט ולמה זה בכלל חשוב. ואילו האקסיומות ש הילברט היו מולידות משהו שסותר את האלמנטים של אוקלידס , או שלא היו מצליחים להראות את כל התוצאות של הגיאומטריה האוקלידית, היו אומרים עליו שנכשל במשימתו שהיא פורמליזציה של הגיאומטריה האוקלידית. הווה אומר , אוקלידס הוכיח תוצאות רבות בגיאומטריה אוקלידית , ממשיכיו אחריו הוסיפו משלהם , והילברט עשה עבודה מסוימת בתחום הזה שהוא הצגת כל האקסיומות וההנחות הסמויות הדרושות בכדי שניתן יהיה לקבל את כל אותן תוצאות באופן כשר למהדרין לפי דרישות מחמירות מסויימות.

לגבי ההבדלים בין עמדתם הפילוסופית של אוקלידס ומתמטיקאים מודרניים אחרים (אגב , מנין לך מה היתה עמדתו הפילוסופית של אוקלידס בנושא?) , הרי גם בין מתמטיקאים מודרניים קיימת אי הסכמה (למשל פורמליסטים ופלטוניסטים) ועדיין אף אחד לא יאמר שכאשר הם עוסקים במתמטיקה הם עוסקים בתחומים שונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 15:54 לינק ישיר 

דון קיחוט , אני יודע איזה קורסים עשיתי ואיזה לא , דוקא מדבריך עולה החשד שהידע שלך על מתמטיקה שאוב מכל מיני ספרי מבוא , אם כי לא הייתי קובע זאת בפסקנות , שכן אני מספיק פלורליסט בכדי להכיר בכך שיש אנשים שלמדו לא פחות ממני ובכל זאת מחזיקים בעמדות שונות ממני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 16:00 לינק ישיר 

אל תפגע מציץ, אבל יהיה נחמד מצדך אם תנקוב בשם אחד או שניים של קורסי (חובה)  שכאלו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 16:04 לינק ישיר 

למה דוקא קורסי חובה? רק לדוגמה ובלי להיות ממצה , משוואות דיפרנציאליות חלקיות וחלק מסוים מפונקציות מרוכבות (חישוב אינטגרלים אינסופיים וסכומי טורים ועוד) .

תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 27/11/2007 16:06:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 16:16 לינק ישיר 

במשדי"פ יש קצת עבודה טכנית זה נכון , זה בעיקר בשביל ל"התרגל בעבודה". בפונקציות מרוכבות (ממה שזכור לי) העבודה הרבה פחות טכנית. , בכל אופן אני מניח שאתה בתחילת התואר הראשון שלך. שיהיה בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 16:23 לינק ישיר 

אין לי עניין לפרט היכן אני עומד עם הלימודים שלי , אבל אתה טועה בגדול בכל מה שכתבת בהודעתך האחרונה . בהצלחה גם לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 17:44 לינק ישיר 

מתמתיקאים מתעניינים בהרבה מאוד דברים השאלה היא מה מתוך תחומי התעניינותם הוא מתמטיקה.
הילברט ודאי לא התכוון לייצג את העולם הפיזי שכן הוא היה מודע לקיומם של גיאומטריות שונות שחלקן נראות עדיפות לפי הפיזיקה החדישה.

נ.ב. נראה לי שהוויכוח מיצה את עצמו ושכל אחד מבין היטב מה מתכוון האחר לטעון ואף מה יענה לטענותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 18:10 לינק ישיר 

רק למען ההבהרה , עמדתי בעניין האינטואיציה אין פירושה שהמתמטיקה מייצגת את העולם הפיזי (וגם איני מביע עמדה בשאלה המטאפיזית בעניין קיומם של יישים מתמטיים בעולם האפלטוני, בעיקר בגלל שהדיון בזה הוא למעלה מהשגתי) וכבר כתבתי שחלק ניכר ממושגי המתמטיקה הם בכלל קונסטרוקציות שאין להם מקבילה בעולם הפיזי ועם זאת קיימת לגביהם תפיסה  ואינטואיציה .

טענתי אינה אלא שקונסטרוקציות מתמטיות  נתפסות על ידי כשרים אנושיים מסוימים (שאותם אני מכנה אינטואיציה) השונים מאד מכושר לעיבוד סמלים פורמליים ושהעיסוק בעניין הפורמלי אינו אלא כלי , אם להבהרה , אם לביסוס ואם לגילוי , אבל לא חזות הכל. "מהות המתמטיקה" היא אוסף המושגים הנתפסים בצורה הזאת והקשרים העמוקים שביניהם. זה מה שמבדיל בין תיאוריה מתמטית בעלת תוכן וצורה , לבין עץ משפטים שנוצר ללא מטרה וללא כיוון על ידי מחשב.

היכולת לתפוס את הקונסטרוקציות הללו קיימת בהרבה מקרים גם ללא קיום ביסוס פורמלי מדוייק (אם כי בדרך כלל צריך להיות משהו הדומה לכך, כי הדיוק והחדות והעדר הערפול הם חלק מהמכוננים של הappeal של הקונסטרקציות האלה לכשרים המיוחדים הנ"ל  ) ולכן ניתן לקבוע שלמשל הילברט הכיר באמצעות הכשרים הנ"ל את הגיאומטריה האוקלידית בדיוק כפי שאוקלידס הכיר אותה (גם אם יתכן שהיו בעלי עמדות שונות בנוגע למעמדה האפיסטמולוגי או הפיזי של האובייקט נשוא ההכרה הנ"ל) ושעבודתם של שניהם התייחסה לאותו נושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 18:22 לינק ישיר 

לגבי יכולתו של מחשב, ללא כיוון מה רוצים להוכיח מחשב לא יוכל להוכיח משהו, כלומר מחשב לא יוכל למצוא לבד משפטים חדשים אלא למצוא הוכחות להשערות (אולי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 18:53 לינק ישיר 

טעות.  המחשב יכול לעבור על פי סדר כלשהו על כל ההוכחות והמשפטים שבעולם, השאלה רק כמה זמן יקח לו להגיע לתוצאות מעניינות מבחינתנו וכיצד נשלוף את זה מים התוצאות האחרות הלא מעניינות. ניתן לתאר אלגוריתמים טובים יותר וטובים פחות . התכונה החשובה של הוכחה פורמלית הוא שבאופן עקרוני הוא ניתן לבדיקה על ידי מחשב , כך שבמקרה הגרוע ניתן להשתמש באלגוריתם כזה שפשוט סורק את כל המחרוזות באורך נתון ובודק בעזרת התוכנית האמורה האם מדובר במשפט והוכחה תקפה לו(תוך הסכמה על איזה סימן הפרדה שיפריד בין המשפט להוכחה , אם תרצה). אלגוריתם פחות בזבזני יתחיל מאוסף של אקסיומות וכללי היסק ופשוט יתקדם בעזרתם לכל הכיוונים האפשריים , בסדר מתאים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 19:10 לינק ישיר 

כתבתי שהוא יכול לבדוק השערה נתונה, אבל הוא לא יוכל לחשוב על השערה חדשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/11/2007 20:02 לינק ישיר 

מכיוון שכל השערה ("ברת משמעות מבחינה מתמטית") ניתנת לניסוח כמחרוזת סופית של סמלים הבנויה היטב , הרי שיש אוסף בן מניה של כאלה , ולכן ניתן לסדר את כל ההשערות האפשריות שבעולם בסדר כלשהו כך שמחשב יוכל לסרוק אותם (למשל סדר אפשרי אחד הוא לפי האורך ולכל אלה שלהם אורך זהה , לפי סדר לקסיקוגרפי) וממילא אין חשיבות להבחנה בין בדיקת השערה נתונה לבין העלאת השערה חדשה. כמו כן הצעתי בסוף דברי אלגוריתם פחות בזבזני שמגיע להשערות חדשות בדרך ישירה יותר. מחשב יכול להתקדם בעזרת צעדים חוקיים מאוסף משפטים נתון למשפטים חדשים , בדיוק כפי שהוא יכול להציע צעדים בשחמט (הדימוי הזה לשחמט הוא לא שלי, הוא משמש הרבה להדגמת הרעיון של מערכת פורמלית , מצב הכלים ההתחלתי הוא כמו אוסף אקסיומות , כללי המשחק דומים לכללי היסק וכל מצב של הלוח הוא פשוט השערה , הצגת הדרך להגיע מהמצב ההתחלתי למצב הנתון הוא הוכחה להשערה).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהי תיאוריה "מדעית"?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.