|
|
| נשלח ב-15/11/2007 20:22 |
|
| |
אבהו,
אמנם אין זה נושא האשכול, אבל לא יכולתי לישב בשלווה. "מי שרוצה בתוכנית לימודים אחרת צריך לממן בעצמו בית ספר". למה? למה שלא יתארגנו הורים ויקימו בית ספר, בתנאי מינימום שיוכתבו על-ידי המדינה, והמדינה תשלם עבור זאת? תוכנית הלימודים של יולי תמיר עדיפה באיזשהו מובן על זו של החיידרים?
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2007 21:19 |
|
| |
מייציץ,
ואם מחר אני מקים דת חדשה שכתבי הקודש שלה הם חוקי התרמודינמיקה, יהיה אסור ללמד אותם בבתי ספר בארצות הברית?
מאידך גיסא, תחומים נרחבים של מדעי החרטא (פסיכולוגיה פרוידיאנית, לדוגמה) אינם שונים מדת בשום בחינה, והם מבוססים על הצהרות של שרלטנים הנתפסים כבעלי סמכות בדיוק כמו שנהוג בדתות מסוימות.
מה שטפשי הוא החוק האמריקאי, שנחקק בזמן שהיה ברור לכולם מהי דת. זה לא המצב היום. במקום לריב על מזוזות במוסד למפגרים בברוקלין, עדיף לעבור לשיטת הוואוצ'ר שבה כל הורה מקבל זיכוי מהמדינה ושולח את ילדו לאן שיבחר, אלא שזה כבר מתנגד לדת האיגודים המקצועיים.
אבהו,
אתה באמת לא מבין שכתבת משפט המכיל סתירה פנימית?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2007 22:06 |
|
| |
נדב, אם תקים דת כזאת , חוקי התרמודינמיקה לא יפסיקו להיות תיאוריה מדעית בשל כך. מה שאין כן תורת הקבלה , נניח, ממשיכה להיות תיאוריה דתית .
ולא כל דבר שאינו פיזיקה הוא חרטא . אני לא יודע מה מעמדה של התיאוריה הפרוידיאנית בהבנה הפסיכולוגית דהיום , אבל ברור לי שפרויד היה מדען רציני ושעבודתו היתה צעד מסויים (מוצלח פחות או מוצלח יותר) בנסיון להגיע להבנה מדעית של מחלות נפש ונושאים קשורים ואני הייתי מצפה מכל ספר רציני המציג נושאים משיקים לתחום הנ"ל לסכם את התיאוריה הנ"ל ולהתייחס אליה.
תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 15/11/2007 22:16:28
|
|
|
|
| נשלח ב-15/11/2007 22:33 |
|
| |
לדעתי יש הבחנה בין גישה מדעית לגישה לא מדעית , גם אם קשה להגדירה. למשל ארכיאולוג הבונה תיאוריות על ירושלים בתקופת דוד המלך על סמך חפירות בעיר דוד עושה משהו מדעי גם אם מדובר בתחום ספקולטיבי למדי , לעומת זאת מי שמנסה ללמוד על ירושלים בתקופת דוד , על סמך פלפולים במדרשי חז"ל עושה משהו לא מדעי. ההבחנה הזאת קיימת ויש לחשוב כיצד לאפיינה ומה חשיבותה אם בכלל.
השאלה אם החוק האמריקאי צודק או לא אינה עניין לכאן . הבה נקבל לצורך העניין שיש בארה"ב חוק לא צודק , עדיין יש ויכוח בנוגע לתורת התכנון התבוני שאינו נוגע לשאלת הצדק שבחוק הזה , אלא טוען שגם בהתאם לחוק הזה , מדובר במדע ולא בדת . אז השאלה הזאת חשובה ולו בשל העובדה המצערת שיש חוק שיוצר הבחנה כזאת (חוץ מזה שכנראה שני הצדדים לוויכוח מקבלים את ההבחנה הזאת). ניתן כמובן לטעון שהחוק מבוסס על הבחנה לא ברורה , אבל זה לא קשור לשאלה מהי החשיבות הנורמטיבית של השיטות השונות בהגעה לאמת.
אוסיף שלדעתי, ההגדרות של פופר לגבי מהו מדע צרות מדי ומוציאות תחומים שלמים (למשל ברור למדי שכלכלה אינה מדע לפי תורת פופר) .
תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 15/11/2007 22:41:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 00:18 |
|
| |
| אבהו כתב: |  | יתר על כן, מי שיתעניין בתולדותיה של תורת התכנון התבוני יבין שמטרתה היחידה היא לתקוף את תורת ההתפתחות בגלל האיום שזו מציבה (לכאורה) על האמונה באמיתותו של התנ"ך.
לומד מכל אדם,
תורת ההתפתחות נוצרה כדי להבין את הטבע. המדע אינו אנטי דתי אלא אדיש לדת. ידועה אמירתו של איזשהו פיזיקאי שהקב"ה אינו מופיע במשוואות שלו. |
|
אתה בוודאי מודע שיש הטוענים שתורת ההתפתחות נוצרה כדי לפרוק את עול המוסריות. אפילו מצטטים מישהו שאמר ככה (או לא).
אם זה טיעון, הוא חרב פיפיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 09:10 |
|
| |
לומד תעיין בספריו של סטיבן פינקר שמנסה לטעון שדווקא ההתפתחות מובילה למוסריות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 09:52 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
כתבת: ברור לי שפרויד היה מדען רציני וכו' וכו'.
זה נקרא לכתוב בלי לדעת. פרויד לא היה מדען כלל וכלל וחקירותיו על נפש האדם לא היו מדעיות בכלל. הדרך בה הוא חקר אנשים בכדי לבסס את החשיבה שלו, גם לא היתה טיפול מדעי. והדברים עתיקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 10:04 |
|
| |
מצאתי!
אני יודע מה היא תיאוריה מדעית!
קרקרים!
אני מתכוון לקרקרים האלה של הקידוש. מציות, עם שומשום למעלה. אין ספק, שהם עומדים בכל הקריטריונים. הם פריכים. לא צריך להפריך אותם יותר. הם אמיתיים (כשגרגר שומשום אחד נתקע בין השיניים, ואתה לא מצליח להגיע אליו עם הקיסם של ההרינג, אתה מרגיש עד כמה אמיתי הוא). כדי להשתמש בהם כמו שצריך, יש לאסוף הרבה נתונים: חתיכת דג, זית שחור, בצל.
שכחתי קריטריון כלשהו?
דיון בתיאוריה מדעית (צולם על-ידי נכרי):

יש לעיין אם השימוש בקרקרים במהלך הקידוש לא הופך אותם מתיאוריה מדעית לפרדיגמה דתית. מיטב חברי מוכנים להרוג בשביל קרקר – האם זה קידוש השם?
ציוד עזר למיצוי התיאוריה המדעית:

(כאמור, יש שרואים בקרקרים סוג של דת. בעיניהם משקפת התמונה אוסף של תשמישי קדושה).
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 10:57 |
|
| |
אוי לשכן וטוב לשכנו,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 11:52 |
|
| |
צאוט מה בדיוק אתה יודע שזה כל כך ברור לך? אתה מצטט מישהו שכתב משהו נגד פרויד ומקבל זאת כאמת מוחלטת . זה מה שאני קורא לו לכתוב בלי לדעת . פרויד טיפל בחולים רבים ורשם דיאגנוזות רבות והכליל על סמך תופעות שאיבחן תוך כדי שימוש באינטואציות ובהשערות . למה זו לא גישה מדעית? כי ככה החלטת? כי יש לפרויד מתנגדים שסבורים כך ? למה אתה מקבל את דעתם כאמת מוחלטת?
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 12:15 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
אתה מדבר שטויות. פרויד מזמן לא נחשב כמשהו מדעי. תעשה לעצמך טובה תקרא בכל מקור שהוא ותראה שזה נכון.
ולעצם דבריך.
פרויד טיפל בחולים רבים - נכון, זה עדיין לא אומר שהתיאוריות שלו מדעיות.
ורשם דיאוגנוזות רבות - נכון מאד. אבל ראה שורה הקודם.
והכליל על סמך תופעות שאיבחן תוך כדי שימוש באינטואציות ובהשערות. - נכון שוב. עכשיו יש לי משהו לחדש לך, שאינטואיציה והשערה כשלעצמם הם לא דברים מדעיים. מה שכן, אינטואיציה והשערה יכולים להיות כלי עזר להגיע לתיאוריה מדעית. להגדרת תיאוריה מדעית ראה הודעה שלי בעמוד הקודם. למשל, לי יש אינטואיציה שאני נפוליאון, וגם יש לי השערה שתומכת באינטואיציה זו. (אני לא מגלה את ההשערה מטעם הכמוס אתי.) עכשיו יכול להיות שאני באמת נפוליאון, אבל על פי המדע אני עוד לא נפוליאון עד שמישהו יכול להוכיח שאני לא נפוליאון (וכמובן לא מצליח).
למה זו לא גישה מדעית? כי ככה החלטת? כי יש לפרויד מתנגדים שסבורים כך ? - יש פה אי הבנה בסיסית. תיאוריה מדעית זה דבר אוביקטיבי שלא נתון לויכוח. אם היא עומדת בתנאים של תיאוריה מדעית היא אכן תיאוריה מדעית. יכול להיות שהתיאוריה לא נכונה, אבל היא עדיין תישאר מדעית. אם פרויד היה מציג תיאוריה מדעית, הביקורת עליו היתה מתמקדת אם התיאוריה היא נכונה או לא, היא לא היתה מתווכחת על עצם העובדה אם התיאוריה היא מדעית או לא.
ולסיכום, תקרא את ספריו ואח"כ תחליט אם פרויד הוא מדעי או לא. לפי פרויד כלל ישראל הרגו את משה רבינו, בגלל התסביך האודפי. משום כך כתוב בתורה ולא ידע איש את קבורתו כי התורה רצתה להסתיר רצח זה. האם לדעתך זו תיאוריה מדעית? אשמח לשמוע דעתך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 12:37 |
|
| |
אתה יוצר סלט דביק מהרבה ביקורות על פרויד . פרויד חשב שיש לו תיאוריה שעל פיו יוכל להסביר את כל תופעות הנפש וניתח הכל לאור זה , חלומות, מדע, דת, אמנות וכו' וכו' , בין השאר כתב משהו ספקולטיבי על משה רבנו . אבל לא אמרתי שמה שכתב פרויד הוא תורה מסיני או שכל מה שכתב היה מדעי נטו , אני מקבל את מרבית הביקורת כלפיו , אני חושב שאי אפשר להגיע לתיאוריה סופית של כל ההיבטים של נפש האדם, אני נרתע מכל נסיון לנתח את הדת והאמנות וכו' על בסיס תיאוריה "מדעית" ואני גם חושב שפרויד עסק בנושאים ספקולטיביים למדי (טיב התחום) ואולי עשה קפיצות גדולות מדי . אבל זה שיש חסרונות בשיטתו לא אומר שעבודתו נטולת ערך מדעי . יש שלד תיאורטי (התת מודע , מנגנוני הדחקה וכו') שיש להם יסוד בתצפיות שפרויד ערך , כמו כן יש ערך בניסיונות שלו לשלב רעיונות מתחומים אחרים ולבנות שיטה כוללת ויש עוד להאריך בנושא זה אלא שהזמן קצר. קיצורו של דבר אני מתייחס אל פרויד כאל צעד בדרך לניסיון להגיע להבנה מדעית .
כמו כן , עלי להוסיף שאינני משועבד להגדרות באשר לאופיים של תיאוריות מדעיות שכתבת בעמוד הקודם (ושאולי קראת באיזה ספר מדע פופולרי) .
אגב פרויד אינו היחיד שעומד במוקד ויכוח על מדעיות (הזכרתי למעלה את תחום הכלכלה ויש את נושא האבולוציה נשוא אשכול זה) , וביקורות מתודיות מהסוג שהופנו כלפי פרויד הופנו כלפי כאלה שאין ספק כיום באשר לערך עבודתם , בכל תחום חדש יש טענות שרעיונות מרכזיים בו הם חסרי משמעות או ספקולטיביים וכן הלאה , זה כך אפילו בפיזיקה .
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 12:56 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
אני מתעייף מויכוח חסר תכלית זה.
תיאוריה מדעית הוא מה שהצגתי לעיל וכך הוא מקבל בציבור המדענים. זכותך להגדיר תיאוריה מדעית איך שאתה רוצה (מתכון לגלידה שוקו למשל) וכמובן להגדיר את ציבור מדענים בהתאם (חובבי השוקולד למשל).
כשמדברים על פרויד מתכוונים בדרך כלל על התסביכים שהוא המציא - אדיפוס ואלקטרה, על הנחות היסוד שלו, למשל שנפש האדם מבוסס על מין ועל כח וכדומה. התת מודע היה מוכר הרבה לפני פרויד, ראה The Unconsious Before Freud וכנ"ל למנגנוני הדחקה שמובנים מסויימים של המושג היה ידוע כבר מתקופת היוונים ראה ערך Akrasia. פרויד ניסח מונחים אלו בבהירות אבל הוא לא חידש אותם. את החידושים של פרויד בתחום נפש האדם אף אחד לא לוקח ברצינות חוץ מהפסיכואנאליטיים.
אני מסכים לביקורת שאתה מביע על תחום הכלכלה, אבולוציה וכדומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2007 13:34 |
|
| |
אתה מוזמן לפרוש ברגע שקורי השינה ישתלטו על עיניך , אני מבין שזה מאד מעייף שיש כאלה שאינם מקבלים ממך את קביעותיך הנחרצות , אבל אלה הם החיים .
חלק מהדברים שכתבת בעמוד הקודם פשוט שגויים או סתם חסרי משמעות , באשר לשאר , עולה הרושם שהם תפורים לתחומים מאד ספציפיים . יש להבין שיש תחומים שונים ולכל תחום מתאים שיטה משלו ויש גם שלבי התפחות שונים בכל מדע ולפעמים אפילו לא ברור מהי השיטה המתאימה , כאשר תחום נמצא בחיתוליו. לא תמיד מדע מבוסס על איסוף נתונים , יש גם מושג של חקר מקרה (וזה נעשה הרבה ברפואה וכלכלה וכדומה , כאשר השיטות של איסוף נתונים וכו' לא רלוונטיות בכלל ) . בודאי שכך כאשר מדובר במחלות נפש , שבהם יש בודאי חשיבות רבה לחוויות ולהתנסויות של המטופל ואי אפשר לתת כימות לדברים כאלה ולתארם באמצעות משוואות.
אתה לא יכול להסכים לביקורת שלי על אבולוציה וכלכלה , שכן לא הבעתי כזו , רק טענתי נגד דבריך שזה שיש ויכוח על מדעיותה של תורה כלשהי עדיין לא מוכיח שהיא באמת לא מדעית.
|
| נשלח ב-16/11/2007 13:55 |
|
| |
בעניין מהי עיקר תורת פרויד , הלא בין ממשיכיו של פרויד היו כאלה שחלקו על כל אחד מהדברים האלה של תסביך אדיפוס וכדו' ושמו את הדגש המרכזי לא דוקא על מין אלא על דברים אחרים , וכי הם לא נחשבים לפסיכואנליטיקאים שממשיכים את מה שפרויד פתח בו? השאלה מהי העיקר בתורתו של פלוני ולמה יש ערך הוא עניין שמתברר בדיעבד . ההנחות שבסיס הפסיכואנליזה קשורות לשלד התיאורטי שהזכרתי לגבי מנגנוני הדחקה (למשל ספרו של פרויד שעוסק בחלומות ובפליטות פה וכו') , יש כאן תיאוריה שפרויד פיתח על סמך תצפיות בחולי היסטריה , והם לא קשורים בהכרח לרעיונותיו האחרים בעניין תסביך אדיפוס , (וזה שאצל היוונים היה מושג של הדחקה , זה כמו לטעון שההשערה האטומית היתה ידועה כבר בימי היוונים ושום דבר לא התחדש בנידון במהלך המאה ה19) , לי זה נראה כמו הסבר מדעי מרשים .
|
|