|
|
| נשלח ב-21/11/2007 05:02 |
|
| |
צר לי שלא זכיתי לעקוב מתחילת הדיון המרתק,ואני מקווה שלא אדרוך על יבלות ואחזור על דברים שנאמרו.
מואדיב כתב:
אני רוצה לחזור למקור הדיון ולהציע הצעה:
"תאוריה מדעית" היא כל תאוריה שאנחנו מחליטים לקרוא לה בשם זה.
כעת, אני מציע להתחיל בדיון קל יותר.
מאחר וכל מה שהגדרנו כ"תאוריה מדעית" הוא אכן "תאוריה מדעית", השאלה החשובה היא איך נבחין בין תאוריה מדעית "טובה", לתאוריה מדעית שאינה כזו.
איך תבחינו בין השתיים?"
הנידון הזה כבר דשו בו וגם נרמזו בדיון כאן הדברים . פואנקרה ניסה להתמודד עם השאלה ע"י בחינת שני המודלים של הגואמטריה האן- אוקלידית של לובשבסקי ורימן. וטען שכשיש שתי תורות מדעיות סותרות אבל קונסיסטנטיות לגבי עצמן המדע בוחר בתאוריה היפה והנוחה,במובן של ההסבר היותר כולל שבין השיטות המקבילות. ברור שכאן אין מימד של יותר אמת או פחות אלא של נוחות ו"אסטתיקה" .לכל אחד מהמודלים הנ"ל מבחן ההפרכה הוא רק בקיום התיאוריה ה"יריבה". שמשמעות הדבר שאין מבחן הפרכה(קרקרים כלשונו של שכן).
החלפת התיאוריה של רימן יכולה להסביר בנוחות רבה יותר את תורת היחסות אבל היא אינה מבטלת את הנכונות של הגאומטריה האוקלידית שנוחה יותר בהסברים רגילים במישור .
מכאן הוא הסיק על תאוריות מדעיות ניסוייות שתאוריה טובה היא יחסית למקום ולזמן.
(שאלת האמת והקרבה לאמת אינה קריטריון בבחירת תיאוריה. אא"כ הגדרת האמת היא מילוי התנאים של הקריטריונים... ).
אם אני משער שהאוטו שמולי הוא יציר תבוני.ואחרי בדיקה שיטתית אני מגיע למסקנה שאכן כן,אני יכול להניח שלא כדי לי סתם לחתוך איזה חוט חשמל מפני שהוא בעל תכלית תבונית במערכת ואני אקלקל משהו. אם יש קוסיסטנטיות בשיטה, ועברתי את כל מבחן הבדיקה המתודית מדעית הפשוטה. הרי שהתיאוריה תתקבל גם אם לא נוכל ליצור בחינת הפרכה להשערת הבורא התבוני של האוטו הזה.והתאוריה היא טובה מפני שגם אוכל לנבא הרבה דברים בהמשך הטיפול באותו,ולכן היא "נוחה"
כמו שנגעו כאן באשכול -.מבחן ההפרכה של פופר נולד בגלל הבעיה הקנטיאנית של חוסר יכולת האיחוד בין התפיסה לדבר שהוא עצמו .וממילא חוסר היכולת לאמת תיאוריה באופן מוחלט מהבחינה של התקפות הפילוסופית.(ראסל יצר את אותו המבחן לאמת הפילוסופית.מאחר שלא נוכל לדעת את האמת המוחלטת ,אנו נסתפק במבחן ההפרכה.)
אבל מהבחינה של האימוץ המדעי לתאוריה מספיק לנו הכלים של ניסוי חיזוי וכו, ועדיפותה בהסבר רחב יותר של תופעות ,למשל.
מה לעשות ,גם לפני ישובו של קאנט של בעית הדדוקציה של יום עדיין המדע התקדם ע"י הדדוקציה בהתעלמות מוחלטת וכך הוא ימשיך בעתיד כנראה,כל עוד הוא יספק את "הסחורה",ויניב פירות שחשובים לאנשי המדע בהסבר התופעות .ולא הממשות.
אגב זכור לי במעורפל על מקרה ששני מדענים רוסיים טענו שגילו חלקיק נוסף(מי שיכול להזכיר ולמלא כאן את הפרטים) לאחר זמן התעוררו הפיקפוקים בנכונות התגלית ואחד הפיזיקאים שחקר את העניין טען באיזה עיתון מדעי שאנו היום נמצאים בקצה היכולת לברר את הדברים ואכן יתכן שיאכילו אותנו לוקשים ולא יהיו לנו דרכים לברר.-יתכן שזה מקרה קצה נוסף שדורש מהפילוסופיה כלים לתקפות תאוריה מדעית אבל זה לא יהיה כלי הבחינה של אימוץ במישור המעשי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 09:31 |
|
| |
פואנקרה היה מתמיטקאי, ובמתמטיקה כל מערכת אקסיומות היא 'נכונה' אם אין בה סתירות פנימיות, מבחינה זאת כל אחת מ3 הגיאומטריות (אוקלידס, לובשבסקי ורימן) נכונה באותה מידה. למעשה אין אפשרות תיאורטית לסתור את הגיאומטריה של לובשסקי או רימן וגם את הגיאומטריה האוקלידית בינתיים לא הצליחו לסתור (הצליחו רק להציע מערכות אקסיומות חלופיות שנראות טובות לא פחות). לעומת זאת במדעי הטבע אנו מנסים לגלות אמיתות על העולם הפיזי כך שיש חשיבות לשאלה מה 'נכון'. (אם כי כמובן יתכן שאין אפשרות להגיע לכך).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 09:52 |
|
| |
| COGITO22 כתב: |  | פואנקרה ניסה להתמודד עם השאלה ע"י בחינת שני המודלים של הגואמטריה האן- אוקלידית של לובשבסקי ורימן. וטען שכשיש שתי תורות מדעיות סותרות אבל קונסיסטנטיות לגבי עצמן המדע בוחר בתאוריה היפה והנוחה,במובן של ההסבר היותר כולל שבין השיטות המקבילות. ברור שכאן אין מימד של יותר אמת או פחות אלא של נוחות ו"אסטתיקה" .לכל אחד מהמודלים הנ"ל מבחן ההפרכה הוא רק בקיום התיאוריה ה"יריבה". שמשמעות הדבר שאין מבחן הפרכה(קרקרים כלשונו של שכן).
|
|
אם יש שתי תורות מתמטיות שונות בעלות אקסיומות סותרות על המדע לבחור בזו המתאימה יותר לתצפיות - מהותה של סתירה היא שקיים מקרה בו תורה אחת תיצפה דבר אחד ותורה שניה תצפה לדבר אחר. כך למשל ניתן לקבוע מערכת אקסיומות. 1. קיימות שלש נקודות 2. בין כל שתי נקודות עובר ישר אחד. זו מערכת שלמה חסרת סתירות - אך (לשמחתינו) לא מתאימה לתצפיות
תוקן על ידי דון_קיחוט ב- 21/11/2007 10:15:22
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 11:29 |
|
| |
גם אני מצטרף אחרי דילוג, ואעיר על הנקודות שעלו כעת:
1. אני מצטרף להערת סנשו שתיאוריות מתמטיות אינן מדעיות והן לא טוענות מאומה על העולם. רק היישומים הפיסיקליים שלהן הם מדעיים. לכן אין כל קשר לשאלת הסתירה בין תורות מתמטיות.
2. אני לא מסכים לכך שהאלגנטיות אין לה ולא כלום עם האמת, ואף יש לי הוכחה פשוטה (אך מוחלטת) לכך (שפעם כבר נדונה כאן).
3. שאלת הקרבה לאמת היא השאלה החשובה ביותר בבחירת תיאוריה מדעית. אמנם היא לא הקריטריון למדעיותה של התיאוריה, וכנ"ל בתחילת האשכול.
4. מבחן ההפרכה של פופר כמעט לא קשור לשום בעייה קאנטיאנית, אלא פשוט לכך שלא ניתן להוכיח תיאוריה שכן כדי להוכיח אותה אמפירית יש לבדוק את כל המקרים הפרטיים. להפרכה די במקרה אחד סותר. את זה אפשר היה להבין גם בלי קאנט ויום.
5. קאנט ויום עסקו בבעית האינדוקציה ולא הדדוקציה. גם המדע מתקדם בכלי אינדוקציה ולא דדוקציה.
6. לגקבי הערת דון קיחוטה, בהחלט כן ייתכנו שתי תיאוריות בעלות הנחות סותרות, שתהיינה שתיהן תקפות מבחינת כל העובדות הידועות לנו (או שהנפ"מ ביניהן שייכות לתחום שעוד לא נמדד, ואולי לא יכול להימדד, או שאולי אין נפ"מ מעשית כלל). זה מביא אותנו לשאלת מעמדם של היישים התיאורטיים, שכן את אוסף העובדות הידועות אנו נוטים להסביר במונחי מערכת מושגית שלימה שמתוכה ניתן לגזור את התופעות (מה שמכונה: הסכימה הדדוקטיבית-נומולוגית של המפל). המערכת המושגית הזו יכולה לכלול מושגים ויישים תיאורטיים שאף אחד לא ראה, ואולי הם גם לא קיימים (או חלקם), ולכן אין מניעה שתהיינה מערכות סותרות, כל עוד ישנה הלימה מלאה (וגם זה, כידוע וכמפורסם, לא קיר) לעובדות שנגזרות מן המערכות הללו.
7. את המערכת התלת-הנחתית שהביא קיחוטה בסוף ממש לא הבנתי. אם יש רק שלוש נקודות אז איפה עוברים הקווים שעוברים ביניהן? האם הם לא מורכבים מנקודות (או שאולי הם עושים 'מינהור' קוונטי מנקודה לנקודה)? לא כל שלושה משפטים שרירותיים יוצרים מערכת קוהרנטית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 11:48 |
|
| |
מיכי
מי אמר שקוים מורכבים מנקודות? ומה הבעיה בקווים המורכבים מ2 נקודות בלבד?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 12:03 |
|
| |
6. לא דברתי במקרה שקיימת בעייה טכנית וחסרה לנו ידיעה - אז (עקרון התער של אוקאם) התאוריה הפשוטה יותר עדיפה. (ברור שבזמן ניוטון גם תורת הייחסות היתה תקיפה.) התייחסתי לדברי קודמי שלא עשה את ההבחנה הזו.
7. הדוגמא שהבאתי היא דוגמא סטנדרטית למערכת אקסיומות מקובלת. מושגי היסוד ישר נקודה ומישור נחשבים למושגי יסוד שונים.
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 12:11 |
|
| |
השיחה עוברת לתחום המורס?
_. . ..
.._. ... _._ ._
. _. . ..
.._. ... _._ ._ .
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 13:05 |
|
| |
(מיכי כמובן הבעיה של יום וקאנט היא בעית האינדוקציה וזו היתה הפליטת קולמוס,ואין שום קשר לדדוקציה.)
תוקן על ידי - COGITO22 - 21/11/2007 13:06:22
תוקן על ידי - COGITO22 - 21/11/2007 13:09:48
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 13:57 |
|
| |
מיכי כתבת :1. אני מצטרף להערת סנשו שתיאוריות מתמטיות אינן מדעיות והן לא טוענות מאומה על העולם. רק היישומים הפיסיקליים שלהן הם מדעיים. לכן אין כל קשר לשאלת הסתירה בין תורות מתמטיות."
אם כל ההסבר של איזנברג למשל בתואוית הקוונטים נולדת ע"י מערכת מתמטית של מטריצות מסוימת .והיא שורש ההסבר המדעי בסופו של דבר לעולם התופעות. ולמערכת מתמטית זו ,נניח, יש דרך סותרת להגיע לאותה תוצאה.מה המשמעות לתקיפות ההסבר המדעי? אם רימן מתאר טוב יותר את התעגלות היקום ואנו יודעים על מערכת תקיפה סותרת,אך אינה יכולה לתאר זאת, ההסבר המדעי בסופו של דבר אינו יכול לטעון לנכונות אלא לנוחות ,וזה להבנתי שורש טענתו של פואנקרה.
סנשו כתבת :לעומת זאת במדעי הטבע אנו מנסים לגלות אמיתות על העולם הפיזי כך שיש חשיבות לשאלה מה 'נכון'. (אם כי כמובן יתכן שאין אפשרות להגיע לכך)." את האמיתות בעולם הפיזי (אולי) א"א לגלות ע"י המתמטיקה. אבל המתמטיקה היא ההסבר. אם יש שתי שיטות סותרות שמסבירות שתי תופעות שונות ,ובעלות שתי נפ"מ שונות. או ששתיהם מסבירות אותה תופעה ולשניהם אותה נפק"מ מה המשמעת להסבר המדעי ומה משמעות למושג "אמת מדעית"?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 14:10 |
|
| |
אייזנברג טען טענה מסוימת על מה שקורה בטבע, מה שקורה בטבע לא נולד כתוצאה ממערכת מתמטית מסוימת אלא רק מתואר על ידה כך שאין חשיבות לשאלה אם הוא ניתן לתיאור על ידי כל מערכת מתמטית או על ידי חלקן. נ.ב אין בעיה להמשיך להחזיק בגיאומטריה האוקלידית וגם בתורת היחסות זה רק יצריך הסברים מסובכים יותר.
המשמעות של 'אמת מדעית' היא שטענה שנטענה היא אכן נכונה אני לא מבין כיצד העובדה שיש כמה מערכות מתמטיות שונות יכולה להשפיע על כך (אם כי זה כמובן יכול להשפיע על יכולתינו להגיע לחקר אותה אמת, נושא הדיון הוא לא אם קיימת אמת מדעית אלא מהי תיאורייה מדעית).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 14:37 |
|
| |
כל תורה מתמטית נשענת על מושגי יסוד הנובעים מהחויה החושית לכן התינוק חסר החושים של יום לעולם לא יהיה מתמטיקאי. אם נקבלת זאת נמצא שהמתמטיקה "המתארת נכונה" את המציאות היא יותר מערטילאית גרידא, היא עצמה המציאות, מכאן ההתאמה בין הפיזיקה למתמטיקה. הרי אף אחד לא שמע על מציאות המכילה בתוכה סתירה או על עצם בלתי מוגדר או כל מקרה אחר בלתי מוגדר מתמטית, האם תטען סנשו שזה לא יותר מצרוף מקרים מוזר? כמובן שניתן ליצור אקסיומות שלא קשורות למציאות -הסיבה היא קשרים לא נכונים בין מושגי היסוד - אך מכיון שמושגי היסוד גזורים מהמציאות (או החושים) אם נקבע את הקשרים הנכונים למעשה קבענו את המציאות.
|
| נשלח ב-21/11/2007 14:44 |
|
| |
במידה והחשיבה היא חוויה חושית אתה צודק בכך שהמתמטיקה נובעת מהחוויה החושית.
ההתאמה בין המתמטיקה לפיזיקה היא טאוטולוגיה כי אנו משתמשים בפיזיקה במערכות מתמטיות שנמצאו מתאימות לעולם הפיזי.
איני מבין איך ניתן ליצור אקסיומות שלא קשורות למציאות (שנובעות לדבריך מקשר לא נכון בין מושגי היסוד) אם מושגי היסוד גזורים מהמציאות, איך יתכן שמושגי היסוד גם נגזרים מהמציאות וגם 'קובעים' אותה?.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 14:50 |
|
| |
מייציץ,
מכיון ששכן כבר קיבל על עצמו שהשיחחה עוברת למורס, אפשר לדון על נקודות וקווים. אני לא ממש מבין את המושג 'קו' בהגדרה ההיא. ובפרט שהוא מדבר על קווים שעוברים בין נקודות. הוא יכול אולי להגדיר 'קו' כאוסף של שתי נקודות (בלי שום דבר ביניהן), אבל לא זו היתה הגדרתו (אלא אם נשנה את הגדרת המושג 'עובר').
לפי ההיגיון הזה אני יכול להגדיר את המערכת הבאה:
כל שתי צפרדעים יוצרות שלושה משולשים טובי לב.
בין כל שני ריבועים ישרי זווית עוברים חמישה משולשים בלבד.
סכום הזוויות בעיגול הוא 193 מעלות.
זו גם מערכת תקפה, שכן המילה 'צפרדע' כוונתה לנקודה. המלה 'משולש' כוונתה קו. המילה 'שלושה' כוונה אחד. 'טובי לב' היא רק מילת שמחה. וכך ניתן ליצור מאוסף המילים הללו את המערכת האוקלידית בשלימותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/11/2007 14:59 |
|
| |
סנשו הדברים פשוטים, התבונה פוגשת דרך החושים במושגים וקשרים ביניהם. למשל אני רואה מרובע בצבע צהוב. הצורה והצבע הם מושג ולכך ששניהם מופיעים באותו עצם כקשר. כך בדוגמא שהבאתי לעיל נקודות ישרים ומנייה הם מושגי יסוד הקשרים יוצרים את האקסיומה. התבונה יכולה לקשר בין המושגים ללא תלות במציאות כך נוצרות האקסיומות. הפיזיקאי מנסה למצוא את הקשרים "הנכונים" המתאימים ל"מציאות". למעשה האינטואיציה המדעית מספרת שקיים רק קשר אחד ויחיד, מכאן החיפוש המתמיד אחר התורה המאוחדת.
תוקן על ידי דון_קיחוט ב- 21/11/2007 15:02:30
|
|
|
|
|