|
|
| נשלח ב-21/11/2007 15:28 |
|
| |
רוח
הבאת לי רוח חדשה של חומרה חדשה- אוי כמה יאהבו אותי עכשיו- נא לשים לב בליל שבת קודש
כשאשה או האיש פושטים- בעיקר מעל ראשם- סודר או בגד- בעיקר סינטטי, נוצרים הבזקים של אור- שמקורם בחשמל סטאטי. וכגוונא, גם המתהלך על שטיחים בעיקר סינטטים ולאחר מכן נוגע בקרקע או בקיר, את חילול השבת הזה אפשר לראות היטב בחושך.
תבדקו זאת ביום חול- ותזהרו בשבת
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 14:33 |
|
| |
ווטו
כשאתה פותח ברז מים(זה בדיוק אותו דבר- כשם שהמים זורמים ממאגר קיים- כך גם החשמל זורם ממאגר קיים) אתה זורע?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 17:21 |
|
| |
ירוח"ש מתייחס למה שכתבתי בלינק שהביא לינקזצר למעלה וז"ל שם הנוגע לעניין אשכול זה בנושא יצירת המעגל החשמלי:
... החזו"א .... מוסרים בשמו שהיא אבי אבות המלאכות [מחמת היצירתיות החשובה] אך מאחר וחז"ל סיווגו בל"ט מלאכות הוזקק [להכליל] בבונה. אגב, לכאורה דומה יותר לזריעה, בה נוצרת זרם צמיחה!
ע"כ ומעתה תגובתי לדברי ירוח"ש כאן.
ירוח"ש,
הרעיון לכאורה פשוט אך כנראה קיצרתי מדי ולא הסברתי ואשתדל כעת. הרי אין הזרמת זרם החשמל דומה כלל להזרמת מים שאינה אלא העתקה ממקום למקום, שאין בזה יצירה [אא"כ מצד הוצאה מרשות לרשות], משא"כ בהזרמת זרם חשמלי יש יצירה "פאר אקסלנס" [אב טיפוסית] בזה שזרימה זו אינה אך העתקה של "זרימה ממאגר קיים" אלא זרימה המגיעה לנקודת יצירה נפלאה ומופלאה הממציאה הפעלה יצירתית של אור וכל פעולה חשמלית. לכן דימיתיה להזרמת חלקיקי הזריעה היוצרת את הצמיחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:19 |
|
| |
ווטו
דבריך מעניינים. הרי ודאי החזו"א לא התכוון שחשמל הוא בדיוק כמו מים והצמדת מתכות הינה בניה כמו שבניית צנרת היא בניה, מכיוון שאפשר להעביר דרכן חשמל. כוונת החזו"א היא שהעברת החשמל ע"י חיבור מעגל היא מעשה הבניה, וללא יצירת החשמל והזרמתו בפועל אין איסור בונה. ולכן יש כאן מה לדמות לזורע שיש כאן הזרמה יוצרת.
ניתן לחלק שבזריעה התוצאה אינה מיידית ואין כאן יצירת פעולה כעת, לכן גם לפי הדימוי הנ"ל איסור זריעה בשבת הוא מטעם אחר ואין לדמותו לחשמל.
אגב, שמעתי בעבר מת"ח שרצה לטעון שאיסור חשמל בשבת הוא מדין תופר, דהוי חיבור חשוב עם יצירה.
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:22 |
|
| |
ומה הדין בזרם לזמן קצר, כמו פתיחת דלת, האם זו בניה?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:30 |
|
| |
בעל, לא הבנתי שאלתך. שאלת האם לשיטת החזו"א הדלקת מאוורר לכמה שניות היא גם בניה?
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:34 |
|
| |
על מאוורר לא שאלתי כי בעקרון ההדלקה היא קבועה ולאחר מכן אם רוצים מכבים, אולם העברת כרטיס מגנטי לפתיחת דלת היא פעולה רגעית בהגדרתה ומלכתחילה אין כאן בנין של קבע.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 29/11/2007 20:35:10
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:43 |
|
| |
הדוגמא שציינת היא פעולה שסופה ידוע, אתה יכול לשאול כבר מה הדין בהפעלת שעון שבת שידוע שיכבה. מדוע שחתך זמן יהווה הבדל אם הפעולה עצמה מושלמת?
לא נראה לי שמדובר כאן בבניה ע"מ לסתור, אלא זוהי הבניה עצמה. הרי איסור בונה הוא ליצור ולבנות, מה ההבדל בין בניית ארמון לצריף?
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:47 |
|
| |
מ"ז,
ולאו כל שכן הוא וכי לו היתה זריעה עם תוצאה מיידית לא היתה המלאכה נכללת בזריעה? ותו יש צד באגלי טל שאף הכנסה לקרקע והוצאה מיידית טרם נתפסה השרשת הזרע בצורה ניכרת גם יש בכך משום מלאכה, כי עצם החיבור שבכוחו ליצור מלאכה הוא ומה שבחשמל זה יוצא מיד לפועל לכאורה אי"ז צריך לשנות [אא"כ לצד היתר שנאמר מאחר והצריכה היא מיידית לאו מלאכה היא ואכמ"ל].
אולי התכוין ב"ב לזרם רוח העובר בפתיחת דלת. אך להחזו"א [שלא כהצעתי משום זורע] לא מצד הזרימה אתי עלה אלא מצד בניית מהמעגל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:48 |
|
| |
ירוחם
כבר שמענו על מי שהקדימך, והחמיר בחשמל סטטי! למעשה ולא רק להלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 20:52 |
|
| |
ווטו
שלום אני חדש כאן, נראה לי מעניו. שאלה לי אליך בלי לפגוע האם אתה עיינת פעם בספר פיסיקה? או בספר על החשמל?.
כי מה שאתה כותב על זרימת החשמל אינו נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 21:09 |
|
| |
דורד"י,
יהי בוא ניקך לברכה!
למה להיפגע? וכי כה ציני הניסוח? שאלת שאלה ותשובתי היא חיובית [ואולי עוד טרם הגעת לחופי טורקיה]. אך אדרבה, הסבר מה לא נכון ונחכים. אולם דומני שגם אם נחכים בפיתולי זרם החשמל זה לא ישנה לגבי תפיסת מלאכת שבת כי הדינים אינם הולכים אחר הדקדוקים המדעיים אלא אחר היתפסות הפעולה במבט הראשון גם להדיוט בנושא ולאור כך כתבתי, כמבואר באשכול מיוחד לכך ובעוד.
תוקן על ידי ווטו1 ב- 29/11/2007 21:43:43
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 21:14 |
|
| |
ווטו,
האגלי טל שציינת שזריעה היא אף ללא תוצאה רק מוכיחה את דברי, פוק חזי, האם החזו"א מחייב על הרמת מתג בזמן הפסקת חשמל? ולאחר ששב החשמל, האם עבר איסןר? הרי ודאי שאין כאן בניה על אף שלכאורה נוצר כאן 'צינור' להולכת חשמל. למיטב הבנתי החזו"א סובר שחשמל ללא הדלקה אינו איסור - הבניה היא ההדלקה והיצירה של החשמל אם לא נוצר חשמל לא היתה בנייה. משא"כ בזריעה טעם האיסור הוא לא התוצאה אלא מעשה הזריעה, ודאי שאם היתה תוצאה מיידית לא גרע מהאיסור.
|
|
| נשלח ב-29/11/2007 21:22 |
|
| |
ווטו
אף אחד לא רואה זרם חשמל לעומת בנין שכל אחד רואה. מכאן שאי אפשר להגדיר סגירת מעגל כבניה.
|
|
|
|
|