|
|
| נשלח ב-10/12/2008 16:15 |
|
| |
הבעיה שיעקב אבינו לא בדיוק נהג לפי הרעיון של הרב פילבר.
הוא שב מארץ גלותו , בגלל האנטישמיות של בני לבן והסביבה-לפי צו אלוקים אלוקי ישיר, של שוב אל מולדתך,
אבל משום מה כשהוא מגיע כבר לארץ- שאליה ולבית אביו נכסף,-הוא לא נוסע מיד לראות את אביו ואמו, שאותם הוא לא ראה עשרים שנה.
הוא לא עולה אל אביו -ממשיך שושלת אברהם-, הוא לא מביא את ילדיו מיד לאביו שיברכם, וישפיע עליהם את השפעתו הרוחנית,
מה יותר חינוכי לילדי יעקב- מהמפגש עם סבא, ועם המורשת שסבא שידר?
במקום לגור ליד אביו, במקום של רוח קדושה, שכנראה השפיע אביו על סביבתו הקרובה, הוא מעדיף לבנות בית רחוק בשכם.
לפי סופו של הסיפור, שכם לא היה בדיוק מקום מגורים אידיאלי, לגידול וחינוך ילדי ושבטי ישראל, לא -שכם- הוא המקום לחממה להקנית ערכים, ל עם הנבחר..
ובכל זאת יעקב בוחר את שכם, ולא את חברון, ולא את בית אל. שאליו הוא מגיע רק בציווי מיוחד של ה', ובבורחו מעמי אזור שכם.
לא הבאתי את הדברים חלילה כקטרוגי על יעקב, דרכיו ומעשיו ברורים ומובנים לי, בצורה חיבית.
אבל לבא ולהפוך את הקורות כפי שמופיע בתורה, למטרות "חינוכיות"???- חינוך בונים על אמת.
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 16:21 |
|
| |
הבעיה שיעקב אבינו לא בדיוק נהג לפי הרעיון של הרב פילבר.
הוא שב מארץ גלותו , בגלל האנטישמיות של בני לבן והסביבה-לפי צו אלוקים אלוקי ישיר, של שוב אל מולדתך,
אבל משום מה כשהוא מגיע כבר לארץ- שאליה ולבית אביו נכסף,-הוא לא נוסע מיד לראות את אביו ואמו, שאותם הוא לא ראה עשרים שנה.
הוא לא עולה אל אביו -ממשיך שושלת אברהם-, הוא לא מביא את ילדיו מיד לאביו שיברכם, וישפיע עליהם את השפעתו הרוחנית,
מה יותר חינוכי לילדי יעקב- מהמפגש עם סבא, ועם המורשת שסבא שידר?
במקום לגור ליד אביו, במקום של רוח קדושה, שכנראה השפיע אביו על סביבתו הקרובה, הוא מעדיף לבנות בית רחוק בשכם.
לפי סופו של הסיפור, שכם לא היה בדיוק מקום מגורים אידיאלי, לגידול וחינוך ילדי ושבטי ישראל, לא -שכם- הוא המקום לחממה להקנית ערכים, ל עם הנבחר..
ובכל זאת יעקב בוחר את שכם, ולא את חברון, ולא את בית אל. שאליו הוא מגיע רק בציווי מיוחד של ה', ובבורחו מעמי אזור שכם.
לא הבאתי את הדברים חלילה כקטרוגי על יעקב, דרכיו ומעשיו ברורים ומובנים לי, בצורה חיבית.
אבל לבא ולהפוך את מה שמופיע בתורה, למטרות "חינוכיות"???- חינוך בונים על אמת.
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 20:16 |
|
| |
"7. העיר לי הרב סמט, שניתן להוכיח מכך שיעקב התמהמה בשכם כמה שנים (כפירוש ראב"ע), ולא מיהר אל אביו לעיר חברון, שיעקב עדיין פחד מעשו, למרות שהוא נפגש עמו כאח, וכשם שלא רצה לקבל את הצעת הליווי של עשו, כך הוא פחד להגיע לחברון, ביודעו שעשו לא נשאר רק בהר שעיר אלא מגיע לבקר את אביו מדי פעם. "
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/maaliyot/mekom-2.htm
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 21:05 |
|
| |
חשבתי להביא בפני חברי הפורום "תוירה" של הבית הלוי על פרשתינו שלהערכתי היא אבן יסוד בהשקפה וחלק אולי יאמרו בהשקפה חרדית:
"כי נבלה עשה בישראל לשכב את בת יעקב וכן לא יעשה"
מה התוספת של וכן לא יעשה, הרי כבר נאמר שזו נבלה?
הגמרא בב"ק סב: כותבת (ונפסק בחו"מ) שאם אדם נתן לשומר דינר זהב אך אמר לשומר שהוא של כסף ופשע השומר משלם רק של כסף אבל אם הזיקו, חייב לשלם של זהב למרות שלא ידע. התזה היא שאדם שעובר על חטא במזיד יחויב על כל מה שהיה גלום בחטא גם אם לא ידע את היקפו. שכם עשה נבלה עם בת יעקב, אבל הרי אין הוא יודע רום מעלתו של יעקב, שאפילו אנחנו בני בניו לא יכולים להבינו. לכן אומר הכתוב "וכן לא יעשה" אפילו לפשוטים שבהם וממילא על פי העיקרון האמור, יהיו מחויבים בני שכם על פגיעה בבת יעקב למרות שלא ידעו על שיעורה.
הבית הלוי מרחיב זאת לעיקרון גורף בשמירת איסורים ותקנות. לדוגמא הוא מביא איסור חלב עכו"ם שאסרוהו חכמים משום חשש שנתערב בו חלב טמאה. מי שמיקל ושותה הרי שאם במקרה נזדמן לו תערובת חלב טמא הוא עובר על איסור דאורייתא במזיד. וכך גם אם אדם עובר על מנהגים שמקל בהם ראש ואינו יודע שגלומים בהם איסורים חמורים הרבה יותר או אולי חילול השם וכו'.
הוא מביא דוגמאות נוספות בענייני אדם וחברו למשל איסור לה"ר שאדם עושה בלא כוונה להזיק ממש וקרה שהזיק, הרי שהוא יהיה חייב על מלא הנזק במזיד וכו'
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 21:48 |
|
| |
סברא ממש מענינת, כשהוא נמצאה בין זרים ונוכרים לא פחד יעקב מעשיו,
אבל להיות בבית אביו ואמו בחברון, מקום ידידותי וסביבה ידידותית,- יותר משכם ודאי- שם הוא לא הרגיש בטוח?
במקום שאביו נמצאה, יש לו מה לפחד? הרי הכבוד שעשיו נתן לאביו, הוא מהמפורסמות! הרי הוא אמר ש לא יהרוג את יעקב רק לאחר מותו של האבא.
עד כמה אנשים מסוגלים לעוות פשט פשוט ולמצוץ מהאצבע תירוצים מופרכים, ממש פלא
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 22:02 |
|
| |
מישקולצר
ישכ"ג
בתור תודה אשאל אותך על דיוק ברש"י ----הפסוק אומר במנחה
בראשית פרק לב
טז) גְּמַלִּים מֵינִיקוֹת וּבְנֵיהֶם שְׁלֹשִׁים פָּרוֹת אַרְבָּעִים וּפָרִים עֲשָׂרָה אֲתֹנֹת עֶשְׂרִים וַעְיָרִם עֲשָׂרָה:
רש"י בראשית פרק לב
גמלים מיניקות שלשים - ובניהם עמהם. ומדרש אגדה ובניהם בנאיהם, זכר כנגד נקבה, ולפי שצנוע בתשמיש לא פרסמו הכתוב:
מה אילץ את רש"י לסרס את הפסוק ולכתוב במקום בניהם- בוניהם?
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 22:18 |
|
| |
ירוחם
לא הבנתי את השאלה? הרי רש" מביא מדרש
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 23:21 |
|
| |
למה רש"י נאלץ להביא את המדרש הזה? הרי לכאורה זה סותר את הפשט. רש"י הרי הצהיר בהקדמה לפרושו לתורה,
כי רק לפרש את פשוטו של מקרא הוא רוצה. כשהוא מביא מדרש, והמדרש נגד הפשט- יש לכך סיבה. מה הסיבה?
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 08:59 |
|
| |
ירוחם בהקבלה ליתר החיות שנמנו שם זכר ונקבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 09:44 |
|
| |
בעל
אבל הפסוק כותב בפרוש בניהם, בניהם עמהם- שהמיניקות המשיכו להניק את בניהם.
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 16:44 |
|
| |
מישקולצר בעל בעמיו
לפי ההלכה- אדם האומר לחברו, פרה מניקית אני מוכר לך, מכר רק את הפרה, ולא את בנה,
למה? כי כשהוא מתאר את הפרה כמיניקת, הוא מתכוון שהפרה שופעת חלב.
אבל האומר לחברו, אתון או נאקה מיניקות אני מוכר לך, הכוונה גם לבניהם. למה? כי לחלב שלהן אין לו כל ערך, אז למה הוא מציין את המיניקות?
כשהתורה כותבת גמלים מיניקות- לא יכולה להיות אם כך הכוונה לבניהם, כי לפי ההלכה זה הרי ברור שגם בנהם, ולכן דייק רש"י ובוניהם זכרים.
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 23:48 |
|
| |
אדם צריך לחשבן את כל האופציות , ומותר לו לברוח אם חושב שאין סיכוי וכך יתחיל את ע"י מחדש(עיין ערך השואה) אין מה לעשות חוץ ממוות הרואי (רומנטי) לא יצא כלום
צריך לעשות חשבון של רווח והפסד
וגם אולי עשיו לא היה עושה להם כלום או שהיה כביכול מתרצה בהשפלתו של יעקב וריחוקו ממשפחתו וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 12:26 |
|
| |
ווארט יפה לדיוק ברש"י משמו של האדמור מצאנז
בפרשתנו- ויאבק איש עימו- אומר רש"י איש= שרו- של עשיו!
בפרשת וישב- וימצאו איש- אומר רש"י איש = מלאך גבריאל!
מה ראה רש"י לפרש את המילה- איש -שונה?
בפרשתנו - אומר יעקב- לאיש- ברכני! והאיש עונה לו- לא אכל לברכך כי עלה השחר- מסביר רש"י הגיע הזמן להגיד שירה לפני המקום.
מסביר האדמו"ר- יהודי כשמבקשים מנו משהו, והוא אומר - אני לא יכול, אני מאחר למנין לשעור וכד'= זה שרו של עשיו.
בפרשת וישב- אומר האיש- מה תבקש? במה אני יכול לעזור לך? אני לא ממהר לשום מקום- זה המלאך גבריאל.
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 14:20 |
|
| |
אני מתייחס לשאלות שונות שנשאלו פה
למה התורה מספרת על אלופי עשו? נדמה לי שהתשובה נמצאת בספר במדבר:"וישלח משה מלאכים מקדש אל מלך אדום כה אמר אחיך ישראל".
חציית המחנות - יעקב חצה בשלב ראשון רק "את העם אשר איתו ואת הצאן ואת הבקר והגמלים". את המשפחה הוא הפריד רק ברגע האחרון. ואין לתמוה איך נעשתה הפרדה זו אם כולם מתוארים בתיאור אחד, כיוון שמחנה יעקב היה גדול, וכאשר "מחנה אישה וילדיה" עובר לפני עשו, שאר ה"מחנות" של הנשים והילדים יכולים להסתתר (כמו בסרט), ואז אחרי שהמחנה הראשון הולך לעמוד בצד, בא המחנה השני. גם יעקב עצמו, "והוא עבר לפניהם וישתחו ארצה שבע פעמים עד גשתו עד אחיו", הדבר ברור ששבע השתחוויות אינם נעשות על פני שטח קטן של מטר רבוע, אלא ברור שהוא חילק אפילו את "מחנה עצמו" לכמה מרחקים. (אמנם, לא הבנתי, אם הוא ספר שבע השתחוויות, הרי עשו "וירץ עשו לקראתו ויחבקהו ויפול על צואריו וישקהו ויבכו", האם האם התזמון היה כ"כ מדוייק, שבסוף שבע השתחוויות עשו סיים את מרוצתו?)
טמינת אלוהי הנכר והנזמים - מסתמא כדבר המפרשים שהנזמים שייכים ל"כסף וזהב עליהם" כסף וזהב שהיוה חלק מהתפאורה של הע"ז, ובני יעקב עשו ממנו נזמים, או אולי נזמי טקסי ע"ז. למה יעקב לא השמידם? כבר ידוע מה שאמרו חז"ל שני אלפים תוהו שני אלפים תורה שני אלפים ימות המשיח, (ובימות המשיח הרי "והאלילים כרות יכרתון", ויש לדון מה זה ימות המשיח, אבל מסתמא מדובר בתהליך) והנה אברהם רק התחיל בשני אלפים תורה, ואמנם סיפרו עליו מה שספרו על ניתוץ פסלים, אבל כפי הנראה אחרי הכל השמדת ע"ז עוד לא היתה תעשייה כ"כ מפותחת, כשניתנה תורה זה הוקבע למצווה, יעקב הסתפק בטמינתם.
"דינה בת לאה" אולי מרוב סיפורים התורה חוששת ששכחת מי היא דינה, ולכן הוא מזכיר לך "בת לאה". אבל כל שאר הזמן הוא אומר "אשר ילדה ליעקב", כיוון שכך הוא היחוס הרגיל במקרא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 14:28 |
|
| |
למה התורה מספרת על אלופי עשו? נדמה לי שהתשובה נמצאת בספר במדבר:"וישלח משה מלאכים מקדש אל מלך אדום כה אמר אחיך ישראל". ובספר דברים "לא תתעב אדומי כי אחיך הוא". והוא הדין לתולדות ישמעאל. אמנם על ישמעאל מסופר פחות, אבל זה יכול להיות מקרה, הרי המשפחה לא היתה מסועפת מכמה נשים ופילגשים, וגם ישמעאל כנראה לא התנחל בארץ זרים, כעשו בשעיר שהיו בה ה"חורים", ובתוך הסיפורים על בני עשו מפורטים גם הם, ומה נשאר רק התואר אלופים ושמות המלכים, יתכן שאצל ישמעאל לא היתה רגישות כ"כ גדולה להדגשת תואר הכבוד של נושאו, ולפיכך זה לא היה "עניין".
|
|
|
|
|