|
|
| נשלח ב-12/12/2008 14:29 |
|
| |
ובאופן מקוצר הרי התורה כן כותבת "אלה הם בני ישמעאל ואלה שמותם בחצריהם ובטירותם שנים עשרנ נשיאים לאומותם.... על פני כל אחיו נפל"
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 15:11 |
|
| |
מיכה
אני רואה שיש לך תשובות, אני תמה מה ראתה התורה למנות את בני ישמעאל, מיד וצמוד למותו של אברהם?
והנה מענין גם מיד וצמוד למותו של יצחק, התורה מונה את ש/ושלת עשיו. מקרה הוא או יש רעיון?
אגב האברבאנל כפי שכתבתי בספר שמואל, ד"ה- בן שנה שאול במולכו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 19:20 |
|
| |
העניין פשוט ביותר, התורה כותבת את הדברים לפי סדר ברור, אדם הראשון, קין והבל, עשרה דורות, נח, שם חם ויפת, 70 צאצאי נח (החשובים) (עד דור רביעי לנח. פלוס שושלת ארפכשד עד יקטן ובניו, שהם דור שישי לנח), עשרה דורות, תרח, אברהם, ישמעאל, יצחק, עשו, יעקב, יוסף ואחיו, וכאן עוברים לספר שמות.
התורה הקדימה כנראה את תולדות ישמעאל לתולדות יצחק, ואת תולדות עשו לתולדות יעקב, כיוון שעליהם (ישמעאל ועשו) היא מספרת בקיצור. מה שקרה, שמסדרי חלוקת הפרשיות לפרשיות שבוע(יות), רצו להתחיל פרשה חדשה רק בתולדותיהם של יצחק ויעקב, ולא ישמעאל ועשו, לכן מייד אחרי שמסופר על מות יצחק, נמצאים תולדות ישמעאל, זה בסוף פרשת חיי שרה, והפרשה הבאה מתחילה "ואלה תולדות יצחק בן אברהם אברהם הוליד את יצחק" וגו', מייד אחרי שמסופר על מות יעקב, נמצאים תולדות עשו והחורי, זה בסוף פרשת וישלח, והפרשה הבאה מתחילה "וישב יעקב בארץ מגורי אביו בארץ כנען, אלה תולדות יעקב....".
(יושם לב שלא התייחסתי לשאלת פירוש המילה "תולדות" עליה דיבר הרשב"ם ופירשה כיוצאי ירכו, ואינני מסכים כלל עם פירושו, אלא לדעתי "תולדות" זה מה שהוא הביא בשם קודמיו. אבל את הרעיון שהוא מביע שם, שמותר לחדש פשטים - אותו אני כן מקבל. הסיבה שהתורה לא סיפרה באריכות על מעשי עשו וישמעאל שזה בכלל תולדותיהם, אלא בעיקר על יוצאי ירכם, זה כנראה משום שהתורה לא התעניינה בשילוב מעשיהם בחינוך הדור, הרי אמנם "מעשה אבות סימן לבנים", אך לא "מעשה דודים".)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 19:55 |
|
| |
הגיגי שבת פר' וישלח.
יעקב אבינו חוזר לאחר 20 שנה, לאחר שברח מחמת אחיו, הרוצה להורגו. הוא חוזר כולו אחוז פחד מאחיו, שירצח אותו,
וכך בהרגשתו זו, הוא שולח משלחת פיוס, לעשיו אחיו, בניסיון נואש להשלים איתו, ולהסיר מעליו את הפחד מהרצחו.
עד כאן הכל נראה טוב והגיוני וטבעי, אבל מה שנראה על פניו כמוזר ולא הגיוני, זה המנחה הגדולה והמרשימה ,שיעקב שולח.
לכאורה מנחה ראוותנית, מנקרת עיינים, מאח הרוצה להשלים, את מי הוא רצה להרשים? ובמה הוא רוצה לקנות את ליבו של
עשיו, בהצלחתו הכלכלית?
ויהי לי שור וחמור עבד וגם שפחה- ממש ספירת מלאי, להשויץ? זה היה צריך לרכך את ליבו של עשיו? הרי עשיו היה אדם
עשיר מאד, כפי שהוא אומר- יש לי רב- ארבעה מאות חיילי משמר נשיאותי המלוים אותו כך סתם. אותו הוא רצה לפייס ולקנות את ליבו בכסף?
אז נכון ששור וחמור- זה לא טל השמים ולא משמני הארץ? כפי שכותב רש"י, אבל זה עושר גדול, עושר מרגיז -אח כועס ורותח מזעם.
נראה לי- מילי הכעס הגדול שאמר עשיו על אחיו-- הכי קרא שמו יעקב עקבני זה פעמיים- השם יעקב הרי בא מתפיסת עקב
אחיו, כלומר הוא מעקב את אחיו- או - אין לו קיום עצמאי, הוא יכול להתקדם רק כשהוא אוחז בעקב אחיו.
וכך גם גדלו הנערים, עשיו היה איש ציד איש שדה, כדרך הציידים היה קם השקם השקם בבוקר, לצאת לצוד, וכשהוא חזר
יעקב- כנראה עוד עמד והתפלל- ואמר מעמדות. וכשיצא שנית לשדה לעבודה השדה- יעקב כבר היה שקוע בדף היומי.
בשביל לקבל את הברכות- טרח עשיו לצאת לשדה, אבל יעקב לו- עשו את -המלאכה- אמו ומהצאן אשר בדיר שעל יד הבת, כך
התצייר יעקב- בעייני עשיו אחיו, כל הזמן הוא מחזיק בעקבו וצריכים לדאג לו,
יעקב הזה חוזר מגלותו מטופל בנשים וילדים, חשב יעקב שעשיו יחשוב- הנה חזר הבטלן -שצריכים לדאג לו כל הזמן, עוד ריחיים על צווארו,
שולח יעקב את המנחה הגדולה לאחיו ומספר לו -עשיו- אחיך -זה לא אותו בטלן שהכרת- הנה עשיתי לבד בכוחי בלי
להחזיק עקבך ובלי עזרתך, אני אדם מצליח, ולא אותו אדם שהכרת. ולא אותו אדם ששנאת.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 13/12/2008 20:37:29
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2008 23:46 |
|
| |
בראשית פרק לג
(יז) וְיַעֲקֹב נָסַע סֻכֹּתָה וַיִּבֶן לוֹ בָּיִת וּלְמִקְנֵהוּ עָשָׂה סֻכֹּת עַל כֵּן קָרָא שֵׁם הַמָּקוֹם סֻכּוֹת:
המקום נקרא על שם הסוכות שיעקב עשה למקנהו- הדבר לא נראה מוזר במקצת? לקרא שם מקום על סוכות של צאן?
מה המיוחד במעשה ובסוכות הללו שקראו את המקום על שם הסוכות?
נראה לי- כי המעשה הזה שיעקב עשה בשביל צאנו, היה דבר מאד חדשני ויוצא דופן, מהפכני ממש,
יעקב כרועה צאן לבן, שרף אותו השמש בקיץ והקור בחורף- ובלילה, הוא הבין גם כי גם הכבשים חשים כמוהו,
ופעם הראשונה בהיסטוריה האנושית בנו סוכות לצאן, האנושות התחילה להיות מודעת -לצער בעלי חיים,
ולכן סוכות אלו עשו רושם רב על כל אנשי האזור והסביבה.
|
|
| נשלח ב-4/12/2009 12:42 |
|
| |
מגדול פרשת וישלח (עם פונקציית 'היפר קישור')
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2009 13:20 |
|
| |
שאלות לעיון
בראשית פרק לב (ט) וַיֹּאמֶר אִם יָבוֹא עֵשָׂו אֶל הַמַּחֲנֶה הָאַחַת וְהִכָּהוּ וְהָיָה הַמַּחֲנֶה הַנִּשְׁאָר לִפְלֵיטָה רש"י -והיה המחנה הנשאר לפליטה - על כרחו כי אלחם עמו.
מאיפה הבטחון של רש"י שעשיו לא יהרוג ראשונה את יעקב ולאחר מכן ישמיד את המחנה הנותר? פרק לב וַיִּוָּתֵר יַעֲקֹב לְבַדּוֹ וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ עַד עֲלוֹת הַשָּׁחַר: -- רש"י איש = שרו של עישיו
בראשית פרק לז -וַיִּמְצָאֵהוּ אִישׁ וְהִנֵּה תֹעֶה בַּשָּׂדֶה וַיִּשְׁאָלֵהוּ הָאִישׁ לֵאמֹר מַה תְּבַקֵּשׁ: רשי איש= מלאך גבריאל.
למה רש"י נאלץ להסביר שונה את המילה איש בשתי הפרשיות
|
|
| נשלח ב-4/12/2009 13:57 |
|
| |
ירוחם, קראתי כאת את הוורט מהשנה שעברה, שכוייח
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2009 19:23 |
|
| |
ירוחם, לדבריך הנ"ל אפשר לצרף את החלפת שמו של יעקב לישראל לפני פגישתו עם עשיו, כך שתיאורו כ"שר" במקום "עוקב" הופך לרשמי ומגובה ע"י האל
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2009 22:25 |
|
| |
שכני הטוב.
איז וארט? תן להנות בצורה שלימה, כתבתי כמה. סימן שהאחרים לא מצאו חן בעיניך? (צריך אייקון עם חיוך אבל אין)
השאלות שלי השבוע היו על רש"י למה פירש את המילה איש בצורה שונה בוישלח - מוישב?
בפרשתנו פונה יעקב לאיש ומבקש שיברך אותו, הוא ממאן- ורש"י מסביר, הוא היה מלאך ואמר- אני צריך עכשיו להגיד שירה לפני אלוקים, ולכן אין לי זמן.-זה מלאכו של עשיו. בוישב- יוסף פוגש איש והאיש אומר לו- מה תבקש? במה אני יכול לעזור לך,? זה מלאך גבריאל, פרוש- אתהפוגש יהודי ומבקש ממנו משהו, והוא- אני ממהר למנחה- למעריב לשעור, אין לי זמן- זה המלאך של,,,
רש"י אומר על דברי יעקב- אם לבן גרתי- ותריג מצוות שמרתי! איך בדיוק יעקב שמר על תרי"ג מצוות? אפילו על מצות כיבוד אב הוא לא שמר כל הזמן- ישוב א"י אפילו את המצוות שיכל לשמור לא שמר?
|
|
| נשלח ב-5/12/2009 22:44 |
|
| |
על הפסוק ותמת דבורה מינקת רבקה, כותב ר' אברהם בן הרמב"ם שיתכן שקברה היה מקום תפילה. מעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/12/2009 11:19 |
|
| |
לָמוּת כְּמוֹ רָחֵל
כְּשֶׁהַנֶּפֶשׁ רוֹעֶדֶת כַּצִּפּוֹר
רוֹצָה לְהִמָּלֵט.
מֵעֵבֶר לָאֹהֶל עָמְדוּ נִבְהָלִים יַעֲקֹב וְיוֹסֵף,
דִבְּרוּ בָּהּ רְתֵת.
כָּל יְמֵי חַיֶּיהָ מִתְהַפְּכִים בָּהּ.
כַּתִינוֹק הָרוֹצֶה לְהִוָּלֵד. כַּמָּה קָשֶׁה.
אַהֲבַת יַעֲקֹב אָכְלָה בָּהּ
בְּכָל פֶּה.
עַכְשָׁו כְּשֶׁהַנֶּפֶשׁ יוֹצֵאת
אֵין לָהּ חֵפֶץ בְּכָל זֶה. לְפֶתַע צָוַח הַתִּינוֹק
וּבָא יַעֲקֹב אֶל הָאֹהֶל
אַךְ רָחֵל אֵינָהּ מַרְגִּישָׁה
עֶדְנָה שׁוֹטֶפֶת אֶת פָּנֶיהָ
וְרֹאשָׁהּ. מְנוּחָה גְּדוֹלָה יָרְדָה עָלֶיהָ.
נִשְׁמַת אַפָּהּ שׁוּב לֹא תַּרְעִיד נוֹצָה.
הֵנִיחוּ אוֹתָהּ בֵּין אַבְנֵי הָרִים
וְלֹא הִסְפִּידוּהָ.
לָמוּת כְּמוֹ רָחֵל
אֲנִי רוֹצָה.
דליה רביקוביץ'.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2010 13:16 |
|
| |
תוקן על ידי maxmen ב- 06/06/2010 13:17:20
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2010 12:29 |
|
| |
ירוחם הקשה (בעמוד זה) מדוע קראו למקום 'סוכות' ע"ש הצאן.
ושמעתי מאחד מתלמידי ר"ל מינצברג תירוץ בסגנונו:
הרי ליעקב היו 4 נשים ו12 ילדים. כמה בתים צריך בשבילם? 4-5. לעומת זאת צאן היו לו לרוב, והיה צריך לבנות המון סוכות. וממילא כל העובר שם ראה המון המון סוכות, ומעט בתים. על כן קראו למקום סוכות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2010 14:41 |
|
| |
אברהם:
רק על דרך אפשר, ולא לכן קרא וכו', הרי לא שאל את יעקב עצמו, הוא חושב שזה הגיוני אפשרי, אולי,
|
|