בית פורומים א חרדים ספרדים

אבישי בן חיים מכסח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/11/2007 18:38 לינק ישיר 
אבישי בן חיים מכסח

http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/662/534.html

*--startremove* *--endremove* *--startremove* *--endremove*
כניסת השבת - לבן בטעם ספרדי
מתי הש"סניקים נזכרים שסבא שלהם נולד במרוקו? למה הם מתעקשים ללמוד אצל האשכנזים? ואיך כל זה קשור לקרב הירושה המלוכלך בפוניבז', אם כל הישיבות? * וגם: דווקא הרב עובדיה ניפץ את מיתוס הסבתא המרוקאית
25/11/2007 *--startremove* *************** language="">changeClass(); *--endremove*
*--startremove* *--endremove*
"אז שפכו עליך לבן, אז מה? מה זה לבן? הנה לבן, הנה עוד לבן". מאז סצנת ההתפרצות של אלי גורנשטיין בסרט "הלהקה", לא זכה הלבן לעדנה שכזו. השר הש"סניק הממונה על שירותי הדת איציק כהן ניהל השבוע מעל במת הכנסת פולמוס חריף עם חברי הכנסת החרדים אשכנזים. רגע לפני ירידתו מהדוכן שלף כהן עקיצה אכזרית כלפי הרב משה גפני הליטאי: "רק דבר אחד אני מבקש. כשאני יורד מהדוכן אל תזרוק עליי לבן".

אל מול עיניהם של חברי הכנסת ההמומים טיפס הקרב הספרדי?אשכנזי המשתולל בציבור החרדי לגבהים חדשים, עד הגבעה הבני?ברקית שעליה שוכנת ישיבת פוניבז'-סטירה לעגנית מבית מדרשה של ש"ס היישר בפנים הייצוגיות של הליטאים, בסמל עולם הישיבות.

זה קרה לפני כחודש: ימים ספורים לפני יום השנה השישי לפטירתו של ראש הישיבה המיתולוגי הרב אליעזר שך הידרדר קרב הירושה בין מחנה "השונאים", הטוענים כי ראשי הישיבה הם הרב גרשון אדלשטיין והרב ברל פוברסקי, לבין מחנה "המחבלים", שמכתירים את הרב שמואל מרקוביץ'. אחד "השונאים" הוציא ספר תורה והכריז חרם ונידוי על הרב מרקוביץ'. בהתאם לחוקי הנידוי התרחקו חלק מהתלמידים מארבע אמותיו של הרב, צעקו כלפיו "מנודה" ואפילו ירקו לעברו.

יומיים אחר כך יצאו "המחבלים" לפעולת *--startremove*
*************** id="5" tabindex="-32768" marginwidth="0" marginheight="0" src="/cache/banners/newopenbanner_B.php?vnum=111&vpage=451&loc=5" frameborder="0" width="238" scrolling="no" height="140"><*
*--endremove*תגמול. הרב אדלשטיין, זקן ראשי הישיבה, בן 85, עשה את דרכו לגבעת הישיבה והותקף במטח של גביעי לבן. מיד התעוררה בפוניבז' עוד תת?מחלוקת לשם שמים: כמה גביעי לבן נזרקו על ראש הישיבה? "הם זרקו שמונה", כגרסת "השונאים", או "זרקנו שישה", כגרסת "המחבלים".

הפראק (מעיל רבנים) של הרב אדלשטיין הספוג בכתמי הלבן הובהל לבתיהם של גדולי הרבנים, שראו את המוצג המשפטי, הזדעזעו, ואינם יודעים את נפשם מול המאורעות באם הישיבות. זו שאפילו בימים אלו, אם חשקה נפשכם בכל שעה באמצע הלילה לראות היכל תורה שוקק צעירים מתענגים על דפי הגמרא, לא תמצאו מרשימה ממנה.

זוועות פוניבז' הן הפצע הכי כואב של הליטאים. השר איציק כהן שם את הדברים על הדוכן, וב"נאום הלבן" בכנסת הלבין את פניהם של הליטאים הגאים. את שלל המחמאות שקיבל כהן מספרדים עולזים - ויותר מכך, מאשכנזים שיודעים להעריך הברקה שנונה-הוא דווקא דחה והסביר כי לא התכוון להצחיק או חלילה לפגוע, אלא לקרוא לאחדות המחנה החרדי, להפסקת המלחמות בין ש"ס לאשכנזים ו"להמחיש לאן מחלוקות מיותרות בציבור החרדי עלולות להוביל". ש "סניקים אחרים דווקא מתכוונים להמשיך במלחמה ולהתמיד בתשובה לכל ביקורת אשכנזית: גזענים, מתנשאים, מקפחים, שונאי ספרדים.
<>
הפראק המולבן של ראש ישיבת פוניבז'
כתב ההגנה האשכנזי
לאשכנזים כבר מתחיל להישבר מכך שש"ס מאשימה אותם בגזענות ובפטרונות. לאחרונה התחילו הליטאים לענות, ובחריפות. להלן: "אפליית הספרדים, גרסת האשכנזים". אותו הסיפור, אבל מהזווית ההפוכה.

לאחרונה התלקחו הקרבות בשל המתקפה החריפה על מחדליה של ש"ס. הקיצוצים בתקציבי הישיבות, ביטול הפיקוח על מחירי הלחם ועוד ועוד, בזמן שבממשלה יושבת ש"ס על 12 מנדטיה ובאמת לא עושה כלום, מטריפים את האשכנזים. תגובת ש"ס כי הביקורת המעליבה על התנהלותה הרשלנית בנושא התקציב נובעת מעדתיות הרתיחה את הרב משה קארפ, ששאל בביטאון הליטאי "יתד נאמן": " ומה היתה אמורה להיות תגובת תנועת ש"ס? ", והשיב : "רגע, רגע! אחינו בעלי הניסיון הרב מאיתנו צודקים! ".

ועוד כתב לש"סניקים הכועסים: "לו הייתם חושבים את כל מה שעשו ופעלו אחיכם האשכנזים למען בני עדות המזרח-לא הייתם מסוגלים כלל ועיקר לכעוס עליהם, כי אז הייתם עסוקים כל חייכם בלהכיר להם טובה ותודה".

מה שהעלה את חמת הליטאים עוד יותר היה העובדה שבבחירות הסוערות שהתקיימו לאחרונה בעיר החרדית ביתר הובילה ש"ס לתבוסתם ולבחירת ראש עיר חסידי. חבר הכנסת הזועם משה גפני שחרר איום כי מוסדות ליטאיים לא יקבלו יותר את ילדי "ההנהגה הרוחנית והפוליטית של ש"ס", והציע בלעג "שישלחו את ילדיהם למוסדות ספרדיים וחסידיים". זה המשך לטענה ליטאית רווחת: "אם הש"סניקים אומרים שאנחנו כל כך גרועים, גזענים ומושחתים, למה הם מתעקשים לחנך את הילדים שלהם אצלנו? ". אחרי כנס הליטאים המפסידים בביתר במוצאי שבת טען גפני: "זה נורא ואיום. פעם אחת ויחידה שש"ס יכולה לגמול לנו טובה, גם זה לא?".

בעיתון החרדי "שעה טובה" ביקר הפובליציסט המזהיר הרב יעקב ב. פרידמן את דרכם של הש"סניקים "לינוק עד תום את כל נכסי הרוח מבית היוצר הליטאי", אולם "להיזכר שסבא שלך נולד במרוקו ברגע היחיד שאתה מתבקש להכיר טובה", והסביר : "מי שמכנה את זה'פטרונות אשכנזית', אינו דובר עברית. במילון של אבן?שושן קוראים לזה'כפיות טובה'".

"המרוקאיות היו כמו בהמות"
פרידמן תיאר איך פנה בנעוריו לראש הישיבה האשכנזי שלו בתלונות על כך שבמקום ביידיש החל לומר את השיעורים ב"עברית שאיתה מבקשים מיוסי מנה פלאפל עם חומוס". ומה ענה לו הרב בצער? "גם אני חושב כך, אבל יוסי אבוטבול, שלמה סבן, בני עלייה מופלאים, הצטרפו לישיבה. נפשי קשורה בנפשם. אני חייב שיבינו אותי, אני חייב שירגישו אותי. שתיהם (כך במקור - א"ב) לא מבינים יידיש". הוא ציטט גם את הנחיות הרב שך לרבנים הליטאים: "העולם הזה שלכם - לגדל נכדים של מרן הרב אברמסקי. העולם הבא שלכם - לגדל את אבנר ודודו מדימונה".

עם העובדות ההיסטוריות בכתב ההגנה האשכנזי קשה להתווכח: עולם התורה הספרדי אכן הוקם על ידי הליטאים, בצלמם ובלבושם. ב"חינוך העצמאי" האשכנזי אכן לומדים יותר ספרדים מאשר ב"מעיין החינוך התורני" של ש"ס. הליטאים, ולא החסידים, הם שפתחו את שערי הישיבות שלהם בפני הספרדים, גם אם בכפוף למכסות. הרב אלישיב אכן ביקש בזמנו משרת החינוך לימור לבנת לעצור תקציבים לסמינרים שלא מקבלים ספרדיות. החזון איש אכן הורה לראש ישיבה להפסיק ללמד ביידיש בשביל נער תימני אחד שרצה ללמוד בה. ממשיכו הרב שך, שהקים את ש"ס והעמיד כמודל את "אמונת הנשים הספרדיות", אכן זכאי לתואר שרבים מראשי הישיבות הספרדיות מעטרים אותו בו: "אבי בני התורה הספרדים".

אולי לכן כתב בכאב הרב פרידמן-לא לפני שהבהיר כי "ישיבות ליטא זקוקות כאוויר לנשימה לבני תורה מעדות המזרח. ישנו היזון הדדי מופלא בהתקשרות הזו"-כי "עולם הישיבות הליטאי, על מגרעותיו והיחס המפלה שאכן קיים בו, בנה מן היסוד את גאוני עדות המזרח. שתל בעיניהם את ניצוץ הקדושה, ניער אותם מדלות הקיום, בנה עבורם באצבעותיו המדממות של מרן רבי אהרן קוטלר את ה'חינוך העצמאי', בנה את ש"ס, ובנה אפילו את הביטחון העצמי והיהירות, שבשמם בזו החודש חלקם לבאר שממנה שתו מים".

ומי אמר שהנשים במרוקו "לא ידעו כלום, אוכלות ושותות, כמו בהמה"? מיתוס הסבתא המרוקאית הקדושה והצדקנית, המקפידה על מצוות קלה כבחמורה ומנהיגה את הבית היהודי, זו אשר רק החילוני?ת בישראל קלקלה חלק מצאצאותיה, טופח במשך שנים. דווקא בדרשת מוצאי השבת שעברה של הרב עובדיה יוסף נסדק המיתוס, ואגדות וסיפורי הסבתא המרוקאית ספגו מכה תדמיתית קשה.

מנהיגה הרוחני של ש"ס בירך על השיפור במצבן והשכלתן של הנשים בדורות האחרונים, והסביר: "יש היום דור חדש. הודות לכמה נשים צדקניות עכשיו גם הבנות לומדות בבית ספר. אין בת שלא יודעת להגיד קידוש, אין בת שלא יודעת להתפלל". אחר כך הסביר מה היה במרוקו מצב הנשים: "במרוקו-היה מספר לי, עליו השלום הרב משאש-לא ידעו כלום. אוכלות ושותות, כמו בהמה".

וזה התיאור העצוב של הרב עובדיה, על פי הרב שלום משאש, בכיר רבני מרוקו בדור הקודם, באשר לדמותה ההיסטורית של האישה המרוקאית: "לא יודעת שום ברכת המזון. . . למה ? היו מחתנים אותן קטנות וגם לא היה להן בית ספר כמו פה. היו מחתנים אותן בגיל 12, 13. יאללה , נחתן אותה. לא יודעת כלום מהחיים שלה. . . היום ברוך השם כולן למדו תורה... זיכה אותנו הקב"ה. יש לנו ברוך השם בנות. . . יודעות להתפלל, יודעות לברך, יודעות הכל".
<>
מרוקו
יציאת השבת -ביידיש זה נשמע יותר טוב
והנה "בדיחה עצובה", כלשונו של יואב ללום, חרדי ספרדי צעיר שעושה את מה שלש"ס אין אומץ לעשות ומוביל מאבק חריף נגד אפליית הספרדים במוסדות החינוך האשכנזיים: בחור ספרדי רצה להתקבל לישיבה אשכנזית.

אומר לו הראש ישיבה: "אוהו, אני כל כך שמח שאתה רוצה ללמוד אצלנו, אבל מה אעשה שאין לי מקום בחדר אוכל? ". עונה הבחור: "אני אקנה סנדוויצ' ים". אומר לו הראש ישיבה: "אין לי מקום בפנימייה". עונה הבחור: "אני אביא מזרן". אומר לו הראש ישיבה: "אין לי סטנדר (דוכן לימוד - א"ב) בבית המדרש בשבילך".

עונה הבחור: "אני אעמוד עם הגמרא בתוך אחד המדפים". אומר לו הראש ישיבה: "אבל השיעורים ביידיש". עונה הבחור: "אני מבין יידיש". ואז אומר לו הראש ישיבה: "איך אתה מבין יידיש, אם עברית אתה לא מבין?".

דווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > א חרדים ספרדים > אבישי בן חיים מכסח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext