|
|
| נשלח ב-31/12/2007 22:05 |
|
| |
ירוחם
כדי שלא תגיד (אפילו בצחוק) שאני שונא אותך טרחתי ומצאתי בשבילך מקור שאומר בדיוק כדבריך. לדעת חד מהאמוראים בירושלמי על מצוות נר חנוכה ואפילו על מצוות לולב בשאר הימים- מברכים 'על מצוות זקנים'. עיין ירו' סוכה פ"ג ה"ד ותרווה נחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2007 22:39 |
|
| |
העצני
זה אולי יפליא אותך, אבל מהגמרא הזו, לקחתי והצעתי, ברכה לשמוע בקול חכמים
|
|
| נשלח ב-1/1/2008 00:33 |
|
| |
הרב מיכי, דבריך מסומנים ברקע צהוב.
קבלת דבר שקרי כאמיתי היא שטות, אתה מקל ראש בדבר. קבלת דבר שיקרי כאמת עלול לגרור הרבה דברים רעים, ובפרט שלדעתי זו עבודה זרה מובהקת.
לדוגמא, טענות של פיסיקאים שהחלקיקים ... שהיו אנשים חכמים שחקרו את הענין לעומקו ולרוחבו הוא עבודה זרה?
ראשית אלו השערות בלבד. אתה והם צריכים לעשות הבדל חד כתער בין מה שאנחנו רואים ולבין מה שאנחנו מנחשים שקורה. שנית, האם לדעתך הם לוקחים את המסקנות האלה לחייהם האישיים? לדעתך הם באמת מאמינים שניתן להיות חי ולא חי בו זמנית? האם לדעתך כשהם הולכים, ועושים את הצעד הבא, הם באמת חושבים שהאדמה יכולה להיות בגובה מטר ובגובה שני מטר בו זמנית? אגב, כל פיסיקאי מתחיל יודע שזה לא נכון בסקאלה שרלוונטיות אלינו. כל פיסיקאי צריך להסתייג. כל אדם שאחראי על מוצא פיו לא היה אומר דבר שסותר את חוק הזהות.
האם זו לא יותר שטות מצד פלוני לחשוב שהוא יודע יותר טוב מהם, על אף הפער בידע ובאינטליגנציה בינו לבינם?
"פער באינטלגינציה" זה תחליף גרוע לא פחות ל"פער בקדושה". ידע מדעי נגיש לכולם במידה שווה, אחרת הוא אינו מדעי. אם זה נגיש לכולם, אני אשמח לשמוע איך אדם יכול לקבוע שבוודאות חלקיק הוא גם חלקיק צפיד וגם מתחלק לשנים ויותר, החלקיק נמצא גם כאן וגם לא נמצא כאן, ושאר ספקולציות מטופשות שסותרות את חוק הזהות.
לפעמים יש הגיון אנושי פשוט לקבל דברים מפי אדם חכם גם אם לך הם לא נראים נכונים. זו ברירת מחדל. בעיני זה ממש עצוב אם האידיאל שלך הוא רובוטיקה.
הטענה שלך לגבי הקרבנות סותרת את כל משנתך. הרי אתה עושה כאן פרשנות ספקולטיבית, שנוגדת את כל פשטי הפסוקים שקובעים שיש מצווה להקריב, ומחליט נגד התורה שבכתב ובעל-פה שאין חובה להקריב. וכל זאת רק מפני הספקולציה שהחובה להקריב נבעה מרצון להילחם באופן הדרגתי בעבודה זרה. זה הרבה יותר מרחיק לכת מפרשנויות של חז"ל, והרבה יותר מנוגד למה שכתוב בפירוש בתורה. והנה, אתה מאשים דווקא אותם בהליכה נגד פשט התורה וביצירת סתירות. אתמהה!
אכן התמיהה במקומה, והיא שקופה וברורה כשמש. אבל יש לי שאלה אליך. אברהם צווה לזבוח את בנו (ואפילו בפשט יש רמז שהוא אכן ביצע זאת, הוא חוזר לבד). האם לדעתך זה הוא האידיאל, או שזה שלב התפתחותי ואולי הכרחי? בדומה להקרבת קורבנות אדם, האם לא יתכן שהקרבת הקורבנות בבי"המק זה לא שלב התפתחותי הכרחי? האם לא יתכן שלרבי עקיבא היתה סיבה טובה לצחוק בעודו רואה בחורבן (מעבר ל"אם נבואת הזעם התגשמה אני יודע שגם נבואת הנחמה תתגשם")? האם לא יתכן שרבי עקיבא חשב כמו הרמב"ם, וסיפרו לך מאין סיפור ילדים שמיועד לשלב התפתחותי מסויים, בדומה לכיסא אלוהים, יד אלוהים, חרון אפו ושאר תיאורים.
1. זו לא איוולת, ואני לא יודע מהי 'עיוולת'
יש עיוולת מלשון עוול, ויש איוולת במשמעות של חלמאות, (שזה כמדומני נכנס לשפה בעיקבות סיפורי חכמי חלם ) לגופו של עיניין: יש חוכמה בגויים, או יותר נכון ביהודים שאינם שומרי תורה ומצוות (אני זה משהו אחר, אני משתדל לשמור). בדיוק כמו בלימוד תורה, אם אתה לא רוצה (כפי שמרומז מדבריך) אל תלמד. בכל מקרה אל תחווה את דעתך על דברים שאינך מכיר. לאור הכרותי עם הנושא, תנאי מקדים היא תשובה לשאלה האם אתה חושב שבן אדם הוא יצור על או שהוא יצור נחות. אם הראשון, הרי יש על מה לדבר. אם השני, אין לנו על מה לדבר (בנושא מהותי זה) אתה טוען שכתבת מאמרים על היות האדם יצור על, אבל נשאלת השאלה מדוע אתה לא מכיל את הקביעה הזו על האדם באשר הוא. ואם כבר אני רושם, אז אני רק ארשום שכאשר אדם חושב שהוא חמור הוא עלול להתנהג כחמור. כאשר האדם חושב שהוא חיית קורבן ל"מדינה" או ל"פירהר", או לכל מכשיר אנושי (ולכן אלילותי) כזה או אחר, אז כן, הוא באמת עלול להיהפך לכזה: חיית קורבן.
2. איפה אמרתי שלקב"ה יצא משהו בטעות. אתה טוען שמי שלא "חכם" אינו מסוגל לעשות בחירות נכונות. לצערי בזה החטיא גם הרמב"ם (לעניות דעתי).
3. ראה הערתי לעיל על רצח. הערתך על רצח אינה רלוונטית שכן רצח שובר סימטריה. ושוב, זה כמו שאתאיסט יגיד לך: "למה אתה לא יכול לחתוך נייר טואלט בשבת? אם ה' הוא אכן 'אין סופי' ואם הוא כזה מעל כל הבלי העולם, מה הוא מתעסק בשטויות הללו?". תנסה להאמין לי כשאני אומר שזה כמעט אותו הדבר. הביקורת שלך היא ביקורת של אדם שלא נכנס לבית וכבר משוכנע שתוכנו מכוער.
. 4. ההרחבה הזו מעוותת את רצון הבורא? ההרחבה בנוגע ל"לא תסור". אני לא מבין איך הצלחת לפרש את דברי אחרת ואיך מהפירוש המוטעה קבעת שאין טעם לדון איתי...
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 01/01/2008 1:00:08
|
|
| נשלח ב-1/1/2008 10:31 |
|
| |
אפיק,
.כתבת לי בדף 7
"את טוענת שהציווי "לא תוסיף" נועד לבלבל ולהטעות!!! להכשיל את אלה ש"דעתם חלושה"!!
מאחר שהתורה לא מעודדת אמונה עיוורת ("וידעת היום, והשבות אל לבבך היום...", " ..לא רחוק ממך הדבר..") יש לי יסוד וסיבה לחשוב שאני צודק וכולם טועים. ..... ובהודעה שלאחריה אף כתבת שתשמח לגלות שאתה טועה וחז"ל צודקים..
ראה, אפילו לא שמת לב שקיבלת תשובה על מה שנחשב בעיניך לסתירה גסה?
הציווי 'לא תוסיף' לא נועד לבלבל ולהטעות!!! וגם לא להכשיל את אלה שדעתם חלושה [כולם נולדים עם דעת חלושה אבל רובם רוכשים השכלה כללית ובכך מחזקים את דעתם ביחס לנורמה האנושית המקובלת, ויש כאלה שהם אוהבי אמת, ואז הם מ'טבעם' שייכים למשפחת 'חושבי שמו' וכמאמר ויטגנשטיין שאמר שיש דברים שניתנים להבנה רק לאלו שהדברים באמת מעסיקים את מחשבתם והם הוגים בהם ביום ובלילה - ( והנה לך המחשה לדבריך שגם בגויים יש חכמה) ]- אלא מאי? אלה שדעתם חלושה בנושא הנידון ( =התורה) אינם מסוגלים להשיג את ה'דבר שהוא לא רחוק מהם' ואף אינם מבחינים ב'דבר' והוא חולף על פניהם כשם שכתוב 'עיניים להם ולא יראו' ואף אינם מבחינים ב'דבר' כשמסיבים את תשומת לבם למה שנחשב בעיניהם לסתירה שמייסרת אותם עד שהם אינם מוצאים מנוחה לנפשם
אם היית באמת שמח להיווכח שחז"ל צודקים ואתה טועה ... היית שמח למצוא תשובה לסתירה שמייסרת אותך - הלוא כן?
האמת, שיש לי מזל גדול שעשני כרצונו, דיסלקטית אוטודידקטית, (דיסלקטית שלא מסוגלת להוציא תחת ידה הודעה אחת שאינה ראויה לתיקון גם אחרי שתיקנה כמה וכמה פעמים) ולא עשני גבר, אחרת הייתי צריכה לעבור את מסלול הגיהנום הזה כפי שמתאור על ידי המהר"ל:
...אך הטפשים בארצות אלו, דרכיהם היפך זה, מלמדים עם הנער מקרא מעט מן הפרשה, ומפסיקין, ומתחילין בשבוע אחרת פרשה שניה קצת מן הפרשה, ובכלות השנה לא ידע הנער, כי נשכח ממנו הראשונים, ואז יחזור בשנה השניה. ומפני ששכל הנער יותר - מלמד עמו יותר ממה שלמד עמו אשתקד, וכן שלישית ורביעית וכמה שנים, וכאשר נעתק מן המקרא, מאומה לא ישא בידו, יציאתו כביאתו. ועוד יש דרכם כסל למו, מלמדו בפירוש רש"י על התורה, ומנהג זה נמשך ממלמדי תינוקות יושבי כפרים שלא היה להם ספרים, והנהיגו הדבר לבלות לכלות ימי הנער באין מועיל אל הנער. ויש שמעתיקין אותו אל הגמרא, מיד יצפצף הנער בקול דברים בלבד, ותמונת הפשט לא ידע להבין, אף דבר מה ממנו, ולא דמסיק ממנו כדמסיק תעלא מבי כרבא (יומא מג ע"ב), רק כדמסיק זבוב מאבן שיש. וכאשר יגדל הנער, ואז יתגבר קצת שכלו, מעתיק אותו אל למוד התוספות, ובסכלות דעתו כי למוד הגמרא וההלכה הוא הועיל לו. והאנשים האלו הוכו בסנורים, אין זה רק כי שכל הנער גדל מעצמו, אבל שיהיה מוסיף בשכלו מה שהלעיטו דבר שאין ראוי לו, ואינו לפי ערך שכלו - זה אי אפשר.,,,
|
|
| נשלח ב-1/1/2008 21:45 |
|
| |
אפיק
כמו שכתבת, צריך לברר הנחות יסוד. אם כך אני לא מבין איך אתה מנהל דיון כשלא הבנת את הנושא ממנו מתחיל הדיון? עיין מסכת בבא מציעא דף נ"ט עמוד ב'.
בת קול היא מעין נבואה תלמוד בבלי מסכת יומא דף ט עמוד ב כדתניא: משמתו נביאים האחרונים חגי זכריה ומלאכי נסתלקה רוח הקודש מישראל, ועדיין היו משתמשין בבת קול.
מיכי
א. איך אתה מפרש "מה לכם אצל רבי אליעזר"
ב. הלכה כמותו בכל מקום - חוץ מתנורו של עכנאי? זו מניין לך?
לגבי "לא בשמים היא", באופן כללי, חצי מהתנ"ך זאת התפייטות אחת גדולה, ובלימוד תנ"ך, לדעתי, לא שואלים "מה זה ההתפייטות הזאת" ולא עונים "זה בא ללמד ש...". כמובן שיש משמעות להתפייטות, אבל לא משמעות מסוג זה שאתה התכוונת אליה - "זה בא ללמד ש..."
ריב
האם בסברות שכליות מותר לעבור על בל תוסיף ועל בל תגרע?
כדתניא: משמתו נביאים האחרונים חגי זכריה ומלאכי נסתלקה רוח הקודש מישראל, ועדיין היו משתמשין בבת קול. מיכיא. איך אתה מפרש "מה לכם אצל רבי אליעזר"ב. הלכה כמותו בכל מקום - חוץ מתנורו של עכנאי? זו מניין לך?לגבי "לא בשמים היא", באופן כללי, חצי מהתנ"ך זאת התפייטות אחת גדולה, ובלימוד תנ"ך, לדעתי, לא שואלים "מה זה ההתפייטות הזאת" ולא עונים "זה בא ללמד ש...". כמובן שיש משמעות להתפייטות, אבל לא משמעות מסוג זה שאתה התכוונת אליה - "זה בא ללמד ש..."ריבהאם בסברות שכליות מותר לעבור על בל תוסיף ועל בל תגרע?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2008 23:11 |
|
| |
העצני וירוחם אמרו דבר, חייבים להדגיש אותו.
לפי ר' יהושע בן לוי, על כל מצוה של חכמים מברכים "על מצות זקנים", גם אם לא נפסקה כך ההלכה, אבל היו אמוראים פשטנים, ששום תצדקי לא הועילו, מצוה מחכמים היא מחכמים, והם לא עשו שקר בנפשם וכך בירכו עליה.
דבר גדול הוא, דעה אמתית היא.
ירושלמי פרק ג הלכה ד
כיצד מברכין על נר חנוכה רב אמר ברוך אקב"ו על מצות הדלקת נר חנוכה. הכל מודין בי"ט הראשון שהוא אומר על נטילת לולב מה פליגין בשאר כל הימים. ר' יוחנן אמר על נטילת לולב ריב"ל אמר על מצות זקני'. מה אמר רב בלולב מה אם חנוכה שהיא מדבריהן הוא אומר על מצות נר חנוכה לולב שהוא דבר תורה לא כל שכן. מה אמר רבי יהושע בן לוי בחנוכה מה אם לולב שהיא דבר תורה אומר על מצות זקינים חנוכה שהיא מדבריהן לא כל שכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2008 23:16 |
|
| |
ריב
שכחתי דבר חשוב: במחלוקת ר' אליעזר ור' יהושע, המחלוקת היא מה הדין לפי תורת משה , ולא בתוספת מצווה חדשה.
(חוץ מזה הרי ידוע שיש מצוות שנקראות "מדברי קבלה" כלומר מדברי נביאים, ואין להם שום מקור אחר חוץ מדברי נביאים).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 07:00 |
|
| |
אגב, לפי פשוטו של מקרא נראה שתוקף המצוות שמדברי נביאים כמצוות מהתורה!
שהרי נאמר "אֵת כָּל-הַדָּבָר, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם--אֹתוֹ תִשְׁמְרוּ, לַעֲשׂוֹת: לֹא-תֹסֵף עָלָיו, וְלֹא תִגְרַע מִמֶּנּוּ. כִּי-יָקוּם בְּקִרְבְּךָ נָבִיא, אוֹ חֹלֵם חֲלוֹם; וְנָתַן אֵלֶיךָ אוֹת, אוֹ מוֹפֵת. וּבָא הָאוֹת וְהַמּוֹפֵת, אֲשֶׁר-דִּבֶּר אֵלֶיךָ לֵאמֹר: נֵלְכָה אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים, אֲשֶׁר לֹא-יְדַעְתָּם--וְנָעָבְדֵם. לֹא תִשְׁמַע, אֶל-דִּבְרֵי הַנָּבִיא הַהוּא, אוֹ אֶל-חוֹלֵם הַחֲלוֹם, הַהוּא: כִּי מְנַסֶּה ה' אֱלֹהֵיכֶם, אֶתְכֶם, לָדַעַת הֲיִשְׁכֶם אֹהֲבִים אֶת-ה' אֱלֹהֵיכֶם, בְּכָל-לְבַבְכֶם וּבְכָל-נַפְשְׁכֶם" (דברים יג א-ד).
משמעות הפסוקים, שלמרות שהנביא נותן לנו אותות ומופתים, שבדרך כלל אלו מחייבים אותנו להאמין לו ולעשות ככל אשר יצווה בנבואה. בכל אופן ישנו מקרה אחד שבו אסור לנו לשמוע בקולו אפילו שהוא טוען שקיבל כך בנבואה, וזה כשהוא מצווה לעבוד עבודה זרה. ומהסמיכות לאיסור "לא תוסף עליו ולא תגרע ממנו", משמע שעל נביא לא נאמר איסור זה (אם מוסיף או גורע בנבואה).
כמו כן נאמר "נָבִיא מִקִּרְבְּךָ מֵאַחֶיךָ כָּמֹנִי, יָקִים לְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ: אֵלָיו, תִּשְׁמָעוּן ...נָבִיא אָקִים לָהֶם מִקֶּרֶב אֲחֵיהֶם, כָּמוֹךָ; וְנָתַתִּי דְבָרַי, בְּפִיו, וְדִבֶּר אֲלֵיהֶם, אֵת כָּל-אֲשֶׁר אֲצַוֶּנּוּ. וְהָיָה, הָאִישׁ אֲשֶׁר לֹא-יִשְׁמַע אֶל-דְּבָרַי, אֲשֶׁר יְדַבֵּר, בִּשְׁמִי--אָנֹכִי, אֶדְרֹשׁ מֵעִמּוֹ. אַךְ הַנָּבִיא אֲשֶׁר יָזִיד לְדַבֵּר דָּבָר בִּשְׁמִי, אֵת אֲשֶׁר לֹא-צִוִּיתִיו לְדַבֵּר, וַאֲשֶׁר יְדַבֵּר, בְּשֵׁם אֱלֹהִים אֲחֵרִים--וּמֵת, הַנָּבִיא הַהוּא" (דברים יח טו-כ).
גם כאן המשמעות הפשוטה של הדברים, שהתוקף של דברי נביא כדברי משה!
אם אכן זה נכון מה שאני טוען, מיושבים בזה לפחות רוב הסתירות מציוויי הנביאים לציוויי התורה.
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 08:21 |
|
| |
Micklary כן דעת הכוזרי במאמר ג אות לט. לא ברור לי שדעת הרמב"ם, המפריד בין נבואה להלכה, היא הדעה המקובלת על כל הראשונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 09:54 |
|
| |
micklary
לא הבנתי איך אתה יכול לדעת מהפסוקים שנביא אחד מייצג את ה' ונביא אחר לא? איזה אינדיקציה יש לך?
מה זה "אותות ומופתים"? יכול להיות שאורי גלר הוא נביא? אם צ'יקו ודיקו יגידו לי שה' ניגלה אליהם ואמר שאני צריך לעשות (השלם את החסר) אז מצווה עלי לשמוע להם?
שוב פעם בעיית הצ'ק הפתוח והבעיה שזהות פודה הצ'ק נשארת פתוחה.
זאת ועוד:
דברים פרק יג
א אֵת כָּל-הַדָּבָר, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם--אֹתוֹ תִשְׁמְרוּ, לַעֲשׂוֹת: לֹא-תֹסֵף עָלָיו, וְלֹא תִגְרַע מִמֶּנּוּ. {פ}
ב כִּי-יָקוּם בְּקִרְבְּךָ נָבִיא, אוֹ חֹלֵם חֲלוֹם; וְנָתַן אֵלֶיךָ אוֹת, אוֹ מוֹפֵת. ג וּבָא הָאוֹת וְהַמּוֹפֵת, אֲשֶׁר-דִּבֶּר אֵלֶיךָ לֵאמֹר: נֵלְכָה אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים, אֲשֶׁר לֹא-יְדַעְתָּם--וְנָעָבְדֵם. ד לֹא תִשְׁמַע, אֶל-דִּבְרֵי הַנָּבִיא הַהוּא, אוֹ אֶל-חוֹלֵם הַחֲלוֹם, הַהוּא: כִּי מְנַסֶּה ה' אֱלֹהֵיכֶם, אֶתְכֶם, לָדַעַת הֲיִשְׁכֶם אֹהֲבִים אֶת-ה' אֱלֹהֵיכֶם, בְּכָל-לְבַבְכֶם וּבְכָל-נַפְשְׁכֶם. ה אַחֲרֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם תֵּלֵכוּ, וְאֹתוֹ תִירָאוּ; וְאֶת-מִצְוֹתָיו תִּשְׁמֹרוּ וּבְקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ, וְאֹתוֹ תַעֲבֹדוּ וּבוֹ תִדְבָּקוּן. ו וְהַנָּבִיא הַהוּא אוֹ חֹלֵם הַחֲלוֹם הַהוּא יוּמָת, כִּי דִבֶּר-סָרָה עַל-יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם הַמּוֹצִיא אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם וְהַפֹּדְךָ מִבֵּית עֲבָדִים--לְהַדִּיחֲךָ מִן-הַדֶּרֶךְ, אֲשֶׁר צִוְּךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בָּהּ; וּבִעַרְתָּ הָרָע, מִקִּרְבֶּךָ. {ס}
ללמדך את המובן מאליו: העשייה היחידה שלנו שיוצרת קשר עם ה' היא עשיית המצוות. אילו מצוות? אלו שרשומות בתורה.
עשית שינוי? המרת דתו ולדעתי פנית ל"אלוהים אחרים"- מעשי ידי אדם או מחשבת אדם.
*כמו שרשם הרב מיכי, גם אני לא חף מרצון לשינוי, וזה בא לידי ביטוי בדעתי לגבי הקרבת קורבנות.
Riv
'עיניים להם ולא יראו'- מתייחס לפסלים או אם להתעדכן לימינו אנו- לדיוקנאות ע"ג שטרות הכסף.
ככה"נ דברי המהר"ל שהבאת אינם רלוונטים אלי, ובטח לא זה מה שיפתור את השאלות שכן השאלות הן לגופו של עיניין ולא תיאור מסלול חינוכו של הילד הדתי.
מיכה,
הנחות יסוד=טענות שאתה מתייחס אליהן כקיימות במציאות, מבלי יכולת להוכיח או להפריך אותן. לכן אין שום קשר לשאלה "מאיפה הדיון התחיל".
הדיון התחיל בשאלה "מדוע מותר לסתור את המפורש במקרא? (תוך התמקדות בציווי "לא תוסיף")
אני הרחבתי את הדיון עם הרב מיכי, ובסופו של דבר כנראה שבנושא זה שנינו מקבלים את אותן הנחות יסוד: 1) ההלכה לא יכולה לסתור את המקרא 2) ההלכה לא יכולה לסתור את עובדות המציאות.
אני הבאתי את תנורו של עכנאי משום שנוצר אצלי הרושם שהאמירה "ניצחוני בני" מציינת שההלכה נפסקה בניגוד לעובדות המציאות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 10:34 |
|
| |
הרב מיכי,
החלטתי לרשום בכל זאת כמה מילים על סוגיית ה"רצח". בטח ובטח כשגם אני נוטה לרשום בביטחון מופרז על דברים שאני לא מכיר מספיק. חשוב שתבין שיש לי בעיה לפרט את הנושא. אני לא מקור ראשון ואפילו לא שני של חוכמה זו, לכן ישנם שיבושים וטעויות שנובעות מזה שלא קיבלתי את מכלול השיטה הזו. (אגב, ההבדלים מרומזים בגמילות חסדים, ובכך שהאדמה חוזרת לבעליה המקוריים אחת ליובל.)
יתכן שמקור ההבדלים הוא בכך שאני מכיר בבורא.
המערכת הזו מבוססת על העיקרון שחיי אדם זה מושג שונה מאשר קיום פיסי. תנאי מקדים לקבלת המערכת הזו היא הבחירה האם הוא (פלוני אלמוני) מעוניין לחיות חיי אדם.
המושג "חיי אדם" הוא מושג טעון, ואין הכוונה לקיום פיסי. בין היתר מדובר על החופש לבחור. אבל כרגע אין לי הגדרה מדוייקת למה כוונתם. כאן אתה שואל: "איפה הגבול של החופש הזה? " הגבול הוא פשוט: כל עוד אדם אינו מכיר בזכאות של הזולת ל"חיי אדם", הוא לא מכיר בחשיבות של המושג הזה, ולכן גם לו לא מגיע "חיי אדם".
כמה פשוט ככה נכון. לא בשמים היא.
אגב, זו הסיבה האתאסטית למה היחסים בין בע"ח לאדם הם לא סימטריים (משום שזכות זה דבר סימטרי וחיות לא מבינות מה זו זכות, קל וחומר הן לא בוחרות להשתמש להעניק ולקבל את מה שעומד מאחורי המושג הזה)
מערכת חברתית צריכה להיות רלוונטית לבני אדם שמעוניינים לחיות חיי אדם. אם לא, מדובר על רועה צאן ועל כבשים.
בכל אופן, הנחות היסוד הן שלאדם יש זכות לחיים וזכות לרכוש. "זכות לחיים"= חייו שייכים לו. הוא רשאי לעשות בהם כרצונו כל עוד הוא לא מפר את זכויותיו של השני. "זכות לרכוש"= הלחם לא נופל מהשמים. גם הקמח לא. אם לא יהיה אדם שיקצור, ישקה, יזרע, יחרוש, וידשן את השדה, אם לא יהיה אדם שיוביל את הקמח, יטחן אותו, יבנה מכונה שלשה קמח עם מים, יבנה תנור שאופה את הלחם וכ"ו וכ"ו, לא יהיה לחם. אותו דבר לגבי כל תוצרת אנושית. הכיסא שאתה יושב עליו לא נפל מהשמים, והמחשב שאתה יושב מולו לא נפלט מהים.
מישהו עבד ע"מ שהם יגיעו אליך. כעת נשאלת השאלה מדוע אדם א' יכול לקחת בכוח רכוש מאדם ב'?
מדוע מדינת ישראל לוקחת באיומי כלא 30 אחוז מהחיטה שייצרת בעצמך?
לא סתם הגמרא (כמדומני) מכניסה חשיבות רבה לממון. (אשמח למראי מקום... לא למדתי גמרא)
יוזמת שימוש בכוח שוברת סימטריה, שהיא תנאי הכרחי כפי שניסתי להסביר קודם. אדם כזה שרצח או שדד, בחר בחיי בהמה ועל כן הוא זכאי לחיי בהמה. (או שהורגים אותו או שמאכילים אותו מאחורי סורג ובריח) מה שאדם רוצה ומה שאדם בוחר, זה המקסימום שהוא יכול לקבל.
--------------------------------------------------------
עיניין נוסף שטעון הרחבה: הבחירה זה אלמנט קריטי.
אתה וקודמיך בהלכה מוסיפים לציווי "לא תסור" כפייה על אחרים בניגוד לרצונם, וכאן אתה וקודמיך בהלכה בעצם טוענים טענה כפירתית (לכאורה): בטעות יצא לה' יצור עם יכולת בחירה. אנחנו נכסח לו את הבחירה כי הוא לא מסוגל לעשות בחירה נכונה.
אשמח למראה מקום בתורת משה לפתרון הסוגייה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 10:37 |
|
| |
אפיקים
1) ההלכה לא יכולה לסתור את המקרא -- לא יכולה- אבל סותרת
2) ההלכה לא יכולה לסתור את עובדות המציאות.--- לא יכולה -אבל סותרת
אמירה "ניצחוני בני" מציינת שההלכה נפסקה בניגוד לעובדות המציאות. - האמירה יצרה מציאות חדשה
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 10:57 |
|
| |
ירוחם, כמו שכתבתי קודם, נוצר אצלי חשד שבצינורות המסירה הצטברה חלודה, ולכן נכנסתי לפורום כאן. סתירה בעדות פוסלת את העדות כולה. (אני מודה שלא הבנתי את הסייגים של הרב מיכי, ובטח שלא הבנתי את הרלוונטיות שלהם לבעיה) לכן ישנן שתי אפשרויות: 1) ההלכה טוענת בצורה מפורשת שתורת משה כתובה בצורה שנועדה לבלבל אותנו. 2) ההלכה אינה מחייבת בצורה מוחלטת. (בטח לא כשהיא דורשת מאנשים לכפות על הזולת דברים בניגוד לרצונו)
לגבי סתירות עם עובדות המציאות הברורות: אני באופן אישי לא יכול לקבל אותן. היו חכמים שטענו שצריך להרוג אנשים כמוני, ובמידה ומי מהם היה בא להרוג אותי, הייתי מקיים את ההוראה: "הקם להורגך השקם להורגו".
*כפי שרשמתי קודם, זו עוד סיבה לחשוד שאנחנו שותים חלודה.
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 02/01/2008 11:03:39
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 10:57 |
|
| |
אפיק,
דברי הרמב"ם שהבאתי ודאי מוכיחים שהנאמר - 'עיניים להם ולא יראו', מכוונים ל'כשכמותך'- אתה בקשת בדחילו ורחימו מחברי הפורום מראה מקום מהרמב"ם שבהם תוכל לפתור את בעיית הסתירות שקיימת אצלך, כמו למשל על אחת הסתירות היסודיות והחמורות ביותר, שאיך זה שחז"ל מרשים לעצמם להוסיף לתורת משה בעוד שישנו הציווי של לא תוסיף! ובכן עניתי לך תוך כדי הבאת דברי הרמב"ם בפירושו למשנה כמו שבקשת, שאין חז"ל מוסיפים על נבואת תורת משה במצוות וההיפך, הוא הנכון, ואדרבא, אם הם היו מקבלים את דברי אליעזר שהוכיח מ'השמיים' לגבי תנורו של עכנאי, בכך היו מפירים את הציווי של לא תוסיף על המצוות בנבואה - ועל כן יצתה בת קול ואמרה 'ניצחוני בני' - שעל תורת משה בנבואה לא מוסיפים, והוא גדול מכל הנביאים שהיו או יהיו בעתיד לרבות המשיח שגם הוא לא יוכל להוסיף או לגרוע במצוות התורה מתוף היותו משיח - ולא שרבי אליעזר טען טענות מופרכות ועליהן יצתה בת קול והוכיחה שדבריו אמת, כי איך יתכן לחיות עם סתירה כזאת שקול מהשמיים מאשר דבר מה שהוא נכון וטוענים עליה שהיא דעה מופרכת?
אף שדברי המהר"ל נאמרו בכלליות הם מאוד רלוונטיים אליך וגם אם לא עברת את אותו המסלול בדיוק כפי שהוא מתאר, מה שחשוב מכל דברי המהר"ל האלה שאתה אינך מסוגל לצייר לעצמך תמונת פשט גם אחרי שהדברים מובאים לפניך על מגש זהב, ואתה רק צריך ל'בדוק' מה הדברים אומרים לגבי אותו העניין/הסתירה שאינך נותנת מנוח לנפשך - אתה אינך מתייחס אליהם ואפילו לא רואה צורך לדון עליהם, אתה מחליט שאינם רלוונטיים לגביך וזהו - למה? כי אתה חוזר על המנטרה שחז"ל או הרמב"ם לא יכולים לעוות את התורה רק בגלל שהם נחשבים לחכמים - אז יופי לך, שיהיה לך לבריאות וכ"ט.
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 11:14 |
|
| |
ריב
שכחתי דבר חשוב: במחלוקת ר' אליעזר ור' יהושע, המחלוקת היא מה הדין לפי תורת משה , ולא בתוספת מצווה חדשה.
(חוץ מזה הרי ידוע שיש מצוות שנקראות "מדברי קבלה" כלומר מדברי נביאים, ואין להם שום מקור אחר חוץ מדברי נביאים
מיכה,
אתה שומע מה שפיך מדבר? המחלוקת היא מה הדין לפי תורת משה אך לפי תורת משה אין התייחסות ספציפית לסוגיית התנור - ומה פירוש לא בתוספת מצווה? כשיש הכרעה לגבי נוהג בתנור אם הוא טמא או טהור - יש מצווה שעל פיה נוהגים והיא חדשה מפני שהיא אינה כתובה בתורת משה שהיא כולה מהשמיים -
ולחוץ מזה אם היית קורא את מה שכתבתי בתשובה לירוחם על דבריו לעצני היית מבין שאותם דברי קבלה המיוחסים לנביאים אין עליהם שום קושיא מפני שיש כלל גדול אליו צריך להתייחס והוא שכל נביא כולל בתוכו את החכם, וכל אותם המצוות שהם הורו עליהם הם מתוקף היותם חכמים ולא נביאים
|
|