|
|
| נשלח ב-26/12/2007 15:16 |
|
| |
קודם כל אני שמח שהצלחנו להשאר בגבולות הדיון העינייני והתרבותי. עכשיו, אכן, הכל טוב ויפה. אכן יתכן מאוד שאני טועה וכולם צודקים. מצד שני כרגע אין לי שום סיבה טובה לחשוב ככה.
סיבה טובה=קשר נסיבתי הנשען על עובדות המציאות הנגישות לשנינו במידה שווה.
*מה גם שככל הנראה אצל הרמב"ם וחז"ל יש סתירות פנימיות ובגישתי אין. וסתירות לא יכולות להיות קיימות במציאות.
בקיצור, לראייתי המצב קשה ממה שאת חושבת, ולגבי היגיעה: את לא מכירה אותי ואין לך מושג על מה את מדברת. יגעתי לא מעט בחיים הקצרים שלי.
ודבר אחרון: לא ברור לי למה התורה כותבת לעשות את א', אבל בעצם הכוונה היא למשהו הפוך מא'. דבר אחד זה לרשום משהו מעורפל, ודבר אחר לחלוטין זה לרשום קוד מטעה ומתעתע.
ניקח חוק-מצווה אחרת: "...לטטפות בין עיניך"- יכול להיות גם על המצח, זה אכן מעורפל, אך זה בגבולות הסביר, אבל אם היה רשום "...לטטפות בין שיניך" ובפועל הכוונה לשים על המצח זה כבר לא בגבולות סביר. זה כיתוב במטרה להטעות. את טוענת שהציווי "לא תוסיף" נועד לבלבל ולהטעות!!! להכשיל את אלה ש"דעתם חלושה"!! מאחר שהתורה לא מעודדת אמונה עיוורת ("וידעת היום, והשבות אל לבבך היום...", " ..לא רחוק ממך הדבר..") יש לי יסוד וסיבה לחשוב שאני צודק וכולם טועים.
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 26/12/2007 15:35:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 15:33 |
|
| |
לכל החברים
אני מצטער על המהומה שגרמתי כאן, עד כי אפיק, לא רוצה להיות בחברתי, זכותו, הוא מתנסח יותר טוב ממני.
באתי לכאן עם הרבה תקוות לפתרונות, ולתשובות, איך כתוב? ערום הגעתי, וערום אני נשאר. לפני שהגעתי לכאן, השתתפתי בהרבה הרצאות, אולי הרבה מאד אפילו, קראתי הרבה ספרים ומאמרים בנושא, אולי לא מספיק,
התארחתי בשבתות, עשיתי שבת, בשפת המחזירים בתשובה, אצל הרבה יהודים טובים, מכניסי אורחים,
אבל רבותי,חבירים יקרים, לא מצאתי בית אחד דומה למישנהו, בהנהגות ליל השבת והשבת. אחדים עשו קידוש בעמידה, אחדים בישיבה, אחדים נטלו את ידיהם ללחם לפני הקידוש אחרים לא, אני יכול להאריך עד הלילה,
ס
תסלחו לי איזו מין דת זו, שכל אחד עושה מה שבא לו? כששאלתי עלזה, התשובה היתה, הרבי שלי או הרב שלי או הישיבה שלי וכדומה. מה זה פה עם היהדות הזאת? זו היא דת? כך מנהלים חיים דתיים? המתימירים להיות כפופים בקשר ישיר, דרך המרכזיה של הרב לשמיים? על בתי הכנסת אני כבר לא מדבר, עולמות אחרים, כל אחד עם מנהגים,או אולי דינים? שונים מחברו?
לא פלא שכאן אף אחד אבל אף אחד לא ענה לעניין, לשאלות, היה כעס איך אתה לא מבין? הרי הסברתי לך כבר? מה הסברת? למי הסברת? אפילו אתה עצמך הרי לא מבין, אם הית נכנס לחנות לקנות כסא, והמוכר היה מסביר לך כך, הית יוצא מיד מהחנות, הרי על השאלות האמיתיות אפילו לא התחילו להשיב, תמיד מסביב, הרבה מלל הרבה בבלת, רוב מהומה על לא מאומה,
הגברת ריב ששמה כן הוא, אב טיפוס, לאדם שלא חשוב מה ששואלים או אומרים, היא תכתוב מה שיש לה להגיד, לענין או לא לענין, צריכים הרי לכתוב ולהיות נוכח, ולהראות שיודעים מה? זה כבר לא חשוב.
לאור זה והרבה יותר, אתרחק מעט, לעמדת תצפית, אולי גם זה לא, אבל אולי כשיהיה מענין ואמיתי
ואנשים יתחילו לענות על שאלות, ולא ידקלמו מנטרות, יהיה לי גם מקום,
אני מודה מאד למיימוני שהעלה את השאלות, אני מודה לו יותר, שלא ענה כשלא היה לו מה לענות.
הוא לא ברבר,
אני מודה לירוחם שעודד אותי באישי להמשיך בחיפושי לדת, למרות שהתיאשתי, אני מעריך אותו במיוחד, כי למרות שדעותיו כדעותי כך אני מבין, סירב לחזק אותי בהם, ונתן לי את היכולת להתמודד לבד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 15:43 |
|
| |
אחינו דורדיהיוסי, אדם לא יכול לא נאמן לעצמו, ומי שמתכחש לזה הרי זה מאמין בשקר, ואדם שמאמין בשקר הרי הוא כעובד עבודה זרה. ביהדות יש מקום להרבה אפשרויות וגוונים והשקפות, ולדעתי אפילו כולל אלו שלי. לא סתם אני כותב כאן. באופן אישי אני לא הייתי ממליץ לך לשפוך את התינוק עם המים. לגבי מה שביקשתי ממנהלי הפורום, עשיתי זאת לטובת הנוחות, הסדר, והיעילות. משום מה מנהלי הפורום חשבו שיש לנו את אותה השקפה. שא ברכה מרובה בכל אשר תבחר!
"סוף דבר הכל נשמע, את ה' ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם"
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 26/12/2007 15:46:55
|
| נשלח ב-26/12/2007 15:50 |
|
| |
דורדיה שלום,
בהחלט נשמע לי הגיוני לעבוד שאלה שאלה באופן ממוקד. אם אנחנו מקבלים שהתורה עצמה נותנת סמכות לחכמים לפרש (=הלכות דאורייתא) ולחוקק (=תקנות דרבנן), אז כעת אכן עולה שאלה כיצד מזהים מיהם החכמים הללו.
ראשית, אקדים שאם הסכמנו שהתורה עצמה נותנת סמכות כלשהי לחכמים, אז היא כנראה מניחה שאנחנו יודעים מיהם. לכן בכל מקרה אין כאן טענה מהותית (כוונתי לטענה נגד חכמים שנוטלים איצטלה לא להם) אלא רק חוסר ידיעה שלנו.
ולעצם העניין. מעיקר הדין, לרוב מוחלט של הדעות, הסמכות שמוענקת מכוח 'לא תסור' ניתנה רק לבי"ד הגדול בירושלים, שמורכב מסמוכים מפי סמוכים עד משה רבנו. כך ששם בעיית הזיהוי לא ממש קיימת. אמנם גם שם היה ערעור של הצדוקים וכדו', אבל ההנחה שלי היא שהזיהוי הנכון הוא הסנהדרין, לפחות בגלל שלימינו לא שרדו אופציות אחרות מאז (אלא אולי נולדו חדשות).
כיום, לאחר שבטלה הסמיכה ופוזרה הסנהדרין, אזי מעיקר הדין אין סמכות לחכמים. ובכל זאת מושגי הסמכות לא התאדו לחלוטין, וזאת משתי סיבות:
1. ההיגיון שמאחורי 'לא תסור' קיים גם כיום, ולכן בעל ה'חינוך' כותב שיש סמכות לחכמי כל דור שאם לא כן תהיה התורה כשתי תורות. כמו שגם אם מחוקק אזרחי לא ימסור סמכות לרשות מסויימת כלשהי, ניתן להסיק מסברא שחייבת להיות רשות כזו, שאם לא כן אין כל משמעות למערכת החוקים.
2. חז"ל מסרו לנו שיש דין 'שליחותייהו', לפיו הואצלה סמכות (לא מלאה) לחכמי הדורות המאוחרים להנחות את הציבור, גם אם אין להם סמכות משל עצמם. הם פועלים כשלוחים של הדורות הקודמים שהיו סמוכים. לפחות לעניינים מסויימים, עצם הבחירה של הציבור בהם נותנת להם סמכות מדאורייתא (כך מקובל בהלכה, אך זוהי סוגיא סבוכה).
אך במצב זה כמובן הבעיה מתחזקת, שכן לא ברור למי נמסרה הרשות הזו, ולכן כיום מקובל שכל אחד רשאי לבחור את החכמים שינחו אותו. לכן נוצרו כמה זרמים וחברות שונות שכל אחד מהם מונחה על ידי חכמים אחרים.
ממילא ברור שהשאלה למי מכל אלו יש ללכת, מסורה לכל אחד מאיתנו, ואין לגביה תשובה אחת. הסיבה לכך היא לוגית פשוטה: מי יכול להוות אלטרנטיבה שממנה אקבל הכרעה הנושא הזה עצמו (=אחרי מי ללכת)? הרי אם בחרתי מישהו כזה אזי הוא עצמו כבר מהווה סמכות, והשאלה תחזור ביחס אליו עצמו: מי החליט שדווקא הוא יכריע. לכן ברור שאין מנוס מהכרעה אישית של כל אחד מאיתנו, שיש לעשות אותה בצורה הכי ישרה וכנה שאנחנו יכולים. לעניות דעתי אם האדם עושה כמיטב יכולתו ובכנות, אמונתי חזקה שהקב"ה לא בא בטרוניה עם בריותיו (לא דורש מהם דרישות שאינם יכולים לעמוד בהן), ולכן הקב"ה יכיר בהחלטתו כלגיטימית (גם אם לא תמיד היא תהיה נכונה). לכן עליך להחליט מי מכל אלו נראה לך יותר משכנע כמורה דרך עבורך.
כמובן קיימת גם האפשרות שאתה עצמך תהווה אלטרנטיבה של סמכות, לפחות עבורך. אבל בשביל זה יש ללמוד ברצינות ולהכיר את החומר כדי לגבש עמדה ודעה בצורה רצינית, שאם לא כן אין להכרעה של מי שאינו מתמצא כל משקל, וודאי לא לגיטימציה אלוקית (לענ"ד). אין זכות לאדם להיות בור, ובו בזמן לדרוש לעצמו זכות לפעול באופן אוטונומי ללא כניעה לסמכות כלשהי. הדבר דומה למי שלא למד רפואה ודורש לעצמו זכות לפעול באופן אוטונומי בתחום הבריאות. הוא לא יגיע רחוק.
אם תשאל אותי אישית, אני לא מאמין בהנהגה הרפורמית כהמשך להנהגת חז"ל, שכן הם לא נראים לי כהמשך סביר. אבל כאן הנימוקים יכולים להיות סובייקטיביים, וזו שאלה אחרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 16:43 |
|
| |
אפיק
כאן רגילים להגיד הכל זה ענין של סוציואולוגיה- או פוליטיקה,
את הדלקת נר שבת קבעו, כהתרסה לביתוסים, את הטוטפות קבעו מעל המצח כהתרסה לצדוקים, את אכילת החמין בשבת, כנגד הקראים,(כל מי שלא אוכל חמין בשבת יש לבדוק אחריו שהוא קראי)
יש אמנם הרבה בעד, אבל הרוב זה נגד.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 16:58 |
|
| |
ירוחם, הצלחת להצחיק אותי 
נחזור לעיניין. שורה תחתונה, כמדומני יש סיכוי שאמצא תשובה שתניח את דעתי בכתביו של הרמב"ם. השאלה היא איפה? מישהו יודע? ההקדמה למשנה תורה לא עזרה לי בכלום (וזו הסיבה שהגעתי לפורום הזה) למישהו יש עוד רעיונות? או שמא מישהו מוכן להסביר מדוע התורה בחרה להטעות אותי בצורה כ"כ אכזרית?
תוקן על ידי - אפיקבנגב - 26/12/2007 17:02:32
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 17:32 |
|
| |
אפיק,
אתה שואל מדוע בחרה התורה להטעות אותך בצורה כ"כ אכזרית?
http://press.tau.ac.il/perplexed/chapters/chap_1_00P.htm
הקדמה :
סתירה או ניגוד הנמצאים בספר מן הספרים או בחיבור מן החיבורים, סיבתם אחת משבע סיבות86.
הסיבה הראשונה היא שהמחבר אסף דבריהם של אנשים בעלי דעות שונות, אך השמיט שמות בעליהם ולא ייחס כל דבר אל אומרו. בחיבור ההוא תימצא סתירה או ניגוד, מכיוון שאחת משתי קביעות היא לשיטת פלוני והקביעה השנייה לשיטת אלמוני.
הסיבה השנייה היא שמחבר אותו ספר היתה לו דעה וחזר בו ממנה, ודבריו הראשונים והשניים נרשמו.
הסיבה השלישית היא שאין דברים אלה כולם כפשוטם, אלא קצתם כפשוטם וקצתם משל שיש לו משמעות נסתרת. יש גם ששתי הקביעות הסותרות זו את זו כפשוטן הן משלים, וכאשר מבינים אותן כפשוטן הן סותרות או נוגדות זו את זו.
הסיבה הרביעית היא שיש תנאי שלא נאמר במפורש במקומו מתוך הכרח כלשהו, או שהנושׂאים שונים זה מזה ואחד מהם לא הוסבר במקומו, כך שבדברים נראית סתירה, אף שאין סתירה.
הסיבה החמישית היא הכרח שעשׂוי להיווצר בשעה שמלמדים ומביאים לידי הבנה. והוא שיש עניין עמוק כלשהו אשר קשה לציירו87. המחבר נאלץ להזכירו או להניחו כהנחה מוקדמת להסברת עניין אשר קל לציירו ואשר מן הראוי להקדימו בהוראה לפני זה הראשון88, שכן לעולם יש להתחיל בקל יותר. המורה ייאלץ אפוא לוותר על דיוק העניין הראשון88 ולהסבירו בכל דרך שתזדמן לו ובעיון שטחי. הוא לא יתחיל לדקדק באמיתתו אלא יניח אותו בהתאם לדמיונו של השומע, כדי שהוא יבין מה שנדרש עכשיו להבין. מאוחר יותר יפורט אותו עניין עמוק ותובהר אמיתתו במקום הראוי לה89.
הסיבה השישית היא שהסתירה חבויה ואינה מתבררת אלא לאחר הנחות מוקדמות רבות. ככל שדרושות יותר הנחות מוקדמות לגילוי הסתירה, כך היא חבויה יותר. הדבר נעלם מן המחבר והוא סובר שאין סתירה בין שתי הקביעות הראשונות. אך כאשר נוטלים כל קביעה מהן ומוסיפים אליה הנחה מוקדמת אמיתית ומתחייבת מסקנה, וכן עושים לגבי כל מסקנה, שמוסיפים אליה הנחה מוקדמת אמיתית ומתחייבת מסקנה, מגיע הדבר לאחר מספר שלבים לידי סתירה או ניגוד בין המסקנות האחרונות. כגון זה נעלם מעיני החכמים מחברי הספרים.
אבל ששתי הקביעות הראשונות תסתורנה זו את זו בצורה גלויה, אלא שהמחבר שכח את הראשונה בשעה שרשם את השנייה במקום אחר בחיבורו - זה פגם גדול מאוד. אדם כזה אינו נמנה בין האנשים שראוי להתחשב בדבריהם90.
הסיבה השביעית היא הכרח לדון בדברים עמוקים מאוד אשר יש להסתיר חלק מענייניהם ולגלות חלק. לפעמים יש הכרח, על סמך אמירה מסוימת, לדון בעניינים אלה בדרך של קביעת הנחה מוקדמת91 כלשהי, ובמקום אחר יש הכרח לדון בהם92 בדרך של קביעת הנחה מוקדמת93 סותרת לזו. ראוי שההמון לא ירגיש בשום אופן בנקודת הסתירה ביניהם. יש שהמחבר נוקט בכל תחבולה כדי להסתיר זאת94.
הסתירות הנמצאות במשנה ובבְּרַיְתוֹת95 הן על-פי הסיבה הראשונה. כמו שאתה מוצא אותם אומרים תמיד: קשיא רישא אסיפא,96 והתשובה תהיה: רישא ר' פלוני וסיפא ר' פלוני97. וכן תמצא אותם אומרים: ראה רבי דבריו של ר' פלוני בכך וכך וסתם לן כְּוָתֵיהּ וראה דבריו של ר' פלוני בכך וכך וסתם לן כותיה98. לעתים קרובות תמצא אותם אומרים: סתמא מני? ר' פלוני היא, מתניתן מני? ר' פלוני היא99. דברים אלה לא ייספרו מרוב.
ואִילו הסתירות או הניגודים הנמצאים בתלמוד הם על-פי הסיבה הראשונה והשנייה. כמו שאתה מוצא אותם תמיד אומרים: בכך וכך סבר לה כר' פלוני ובכך וכך סבר לה כר' פלוני100. וכן הם אומרים: סבר לה כותיה בחדא ופליג עליה בחדא101. והם אומרים: תרי אמוראי אליבא דר' פלוני102.
שיטה זאת כולה נוהגת על-פי הסיבה הראשונה. ואִילו בהתאם לסיבה השנייה הוא מה שהם מסבירים: הדר ביה רב מההיא103. הדר ביה רבא מההיא104, ובודקים איזו משתי הדעות היא המאוחרת. וכן מה שהם אומרים: מהדורא קמא דרב אשי אמר לן כך וכך ומהדורא בתרא אמר לן כך וכך105.
ואִילו הסתירות והניגודים המופיעים לכאורה בכמה מקומות בכל ספרי הנביאים הם מחמת הסיבה השלישית והרביעית, וכלפי עניין זה היתה כל ההקדמה הזאת מכוונת.
וכבר יודע אתה שחכמינו ז"ל מרבים לומר: כתוב אחד אומר כך וכתוב אחד אומר כך וקובעים שיש סתירה לכאורה. אחרי-כן הם מסבירים שבעניין חסר תנאי או שהנושׂא (בכל אחד משני הכתובים) שונה, כמו שאמרו: שלמה, לא דייך שדבריך סותרין דברי אביך, אלא שהן סותרין זה את זה106 וכו'.
אמירות כאלה מרובות בדברי החכמים ז"ל, אלא שלרוב הם עוסקים בדברי נבואה המתייחסים לדינים ולדרך ארץ. מטרתנו אנו, לעומת זאת, להעיר על פסוקים אשר יש בהם לכאורה סתירות בדעות ובאמונות. אפס קצהו של זה יבואר בכמה מפרקי הספר הזה, כי עניין זה אף הוא מסתרי תורה.
השאלה אם יש בספרי הנבואה סתירות מחמת הסיבה השביעית היא נושׂא לעיון וחקירה, ואין לענות על כך על סמך אומדן והשערה107.
אך אי-ההתאמות אשר בספרי הפילוסופים, אנשי-האמת שביניהם108, הן מחמת הסיבות החמישית והשביעית.
לעומת זאת הסתירות הנמצאות ברוב ספרי המחברים והמפרשים, זולת אלה שהזכרנו, הן מחמת הסיבה השישית. וכן נמצאות במדרשות ובהגדות סתירות גדולות מחמת סיבה זו. הילכך הם אומרים: אין מקשין בהגדה109. כן יש בהם סתירות מחמת הסיבה השביעית.
אולם אי-ההתאמות המצויות בספר זה הן מחמת הסיבות החמישית והשביעית110. דע זה והבינהו לאמיתו והתעמק בו111 מאוד כדי שלא יביכו אותך כמה מפרקיו.
לאחר ההקדמות האלה אתחיל להזכיר את השמות אשר יש להעיר על אמיתת משמעותם המכוונת בכל מקום לפי העניין, על-מנת שיהיה לך הדבר מפתח להיכנס אל מקומות אשר בעדם ננעלו שערים. כאשר ייפתחו שערים אלה וייכנסו לאותם מקומות תמצאנה בהם הנפשות שלווה והעיניים תתענגנה, והגופים ינוחו בהם מעמלם ויגיעם.
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 18:04 |
|
| |
riv, תודה רבה.
כרגע אני חייב לרוץ, רק רציתי להבהיר משהו לפני:
תורה=חמישה חומשי תורה, בהתאם להגדרת הרמב"ם.
עובדתית, לפי פירוש חז"ל, התורה מטעה בכוונת תחילה. מי שטוען הפוך לא מבין עיברית.
אני אקרא את מה שהבאת (לא ברגע זה) ואתייחס סעיף סעיף, ואשמח סוף כל סוף לגלות שאני טועה וחז"ל צודקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 18:09 |
|
| |
דורדיה,
כשכתבתי לא ראיתי את הודעתך האחרונה. אבל כעת אני כבר ממש לא מבין. קודם טענת שאין סמכות לרבנים, וכל אחד צריך לפרש את התורה כפי הוא מבין. וכעת אתה טוען נגד אלו שנוהגים בצורה שונה מחבריהם, ועושים את התורה כשתי תורות.
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 18:58 |
|
| |
הרב מיכי
אתה בטוח שהוא התכוון למה שהתורה הכתובה ציוותה? לי נדמה שהוא התכוון דווקה- לכל אחד עם הרב האישי שלו?
ועם המנהגים או המצוות הפרטיות שלו מבית אבא. איך ענית לי, כי גם על המצוות האלו יש לברך בשם ומלכות אשר ציוונו.
לי נדמה כי לברך, על כל מה שהרב או הרבי אומר- אשר קידשנו במצוותיו וציוונו, היא מתכון בטוח לשתי תורות, אתה לא חושב כך? במחשבה שניה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 19:38 |
|
| |
ירוחם, כך חשבתי כבר במחשבה ראשונה. יש משהו ניהיליסטי בתורה, ואכן כל אחד לפי מה שהוא חושב או מה שרבו חושב (והוא קיבל על עצמו את הוראותיו של הרב הזה). אבל דורדיה אמר כאן משהו שלדעתי סותר את עצמו: מחד, הוא מתלונן שרבנים נוטלים לעצמם סמכות במקום להשאיר לכל אחד לנהוג כפי שמה שהוא מבין, כלומר הוא בעד ריבוי השקפות והתנהגויות, כל אחד לפי הבנתו, ואינו דוגל באחידות ההתנהגות התורנית. וכעת הוא מתלונן שכל אחד נוהג אחרת לפי רב כזה או אחר, ונראה שהוא דוגל בכך שתהיה סמכות רבנית חזקה ומרכזית שתאחד את כל ההתנהגויות.
זה נראה לי סתירה פנימית בדבריו, ורק על כך הצבעתי.
לגבי השקפתי האישית בעניין זה, אני חושב שאין בעייה בריבוי השקפות, וגם אין סמכות רבנית טוטלית, בודאי לא כיום (כשאין סנהדרין וסמוכים), וטוב לי מאד עם זה. ובכל זאת, כפי שכתבתי קודם, יש סמכות רבנית עקרונית, כלומר במקום שבו הסמכות (=סנהדרין) רואה שיש עניין להגיע לאחידות ובנקודות מרכזיות וחשובות, שם הם יכפו עמדה אחידה. גם כשיש סנהדרין היא לא חייבת לכפות את כולם לנהוג באופן אחיד, אלא במקומות מסויימים שהם רואים שיכול להיווצר נזק מריבוי התנהגויות.
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 22:57 |
|
| |
יוסי פנה אלי באישי ובקש ממני לפרסם את מכתבו, הנה הוא לפניכם כפי שקבלתיו
היות והחלטתי בשלב זה לא לכתוב באשכול הזה, כפי שכתבתי, אבל דברי מיכי חייבים תגובה, בגלל שקריותם הבולטת,ואי אפשר להשאירם כך,, ללא תגובה,
מעולם לא טענתי בשום שלב, שאני בעד ריבוי השקפות והתנהגויות- בדיוק ההפך הגמור, לסרס כך את דעתו של אדם, ואת הודעתויו, זו ממש שערוריה, מה שכתבתי הרי, כי ההתר שאנשים לקחו לעצמם להמציא מצוות כראות עיניהם היא פסולה, אם החכמים לא היו לוקחים לעצמם את הסמכויות, היתה רק התורה הכתובה, ולא תורתם של אלפי ומאות רבנים חכמים יותר וחכמים פחות, וכפי שאומרים לכל יהודי יש שני בתי כנסת, יש שתי תורות, זו היא נורמה של דת? שכל אחד עושה בו כבתוך שלו? הדת שלכם היא מאלוהים או מבני אדם?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2007 23:21 |
|
| |
ירוחם, אתה יכול למסור לו בדואר חוזר את הודעתי זו:
אם דבריי היו שקר, אז הדברים הללו הם איוולת גמורה. אם חכמים לא היו נוטלים לעצמם את הסמכויות, כפי שדורדיה טען שהם היו צריכים לעשות, כי אז כל אחד מאיתנו היה צריך להחליט מהן 'טוטפות', ומהו 'פרי עץ הדר', ואיך שומרים שבת (אילו מלאכות אסורות ואלו לא), וכיצד מנציחים את נס חנוכה ופורים, ומהו כלאיים ומה לא. ומתי סופרים את העומר. ואז כמובן התורה היתה לגמרי אחידה, וכולנו היינו פשוט עושים את מה שכתוב בתורה. כל בר דעת מבין שזה היה יוצא ממש אותו דבר אצל כולנו.
באמת מסקנה מרשימה והגיונית. סליחה שלא שמתי לב אליה, לרוב פשטותה. ואם לא שמתי לב, אין זה אלא מפני ששקר וסילוף שערורייתי היו דבריי, כפי שהאשים אותי דורדיה בצדק רב.
על כן לא נותר לי אלא לסיים בוידוי על שתי שגיאות שעשיתי:
1. עד עתה חשבתי שיש לדורדיה בעיה בהבנת הנקרא של מה שאני כותב, וכעת אני מגלה שיש לו בעיה בהבנת הנקרא של מה שהוא עצמו כותב.
2. לרגע חשבתי שדורדיה החליט להקשיב וללמוד לשם שינוי, אבל כנראה טעיתי גם בזה.
אז אני מבקש מחילה ממעלתכם על שהחלטתי בכל זאת לנסות ולהתייחס לדברים שוב, ולהסביר שוב את מה שהוסבר כבר הרבה מאד פעמים כאן. זו באמת היתה שטות מיותרת.
ולאחר הוידוי בפה (או במקלדת, ויש לחקור האם גם זה מהני מדין כתיבה כדיבור), לא נותר לי אלא לעזוב את החטא ולקבל על עצמי שלא לשוב אל זה החטא לעולם, כפי דרכי התשובה שנמסרו לנו על ידי רבותינו ה'שקרנים' (עפר לפיו של הטיפש שאומר זאת). ועל כן אקבל על עצמי להשתדל מכאן ולהבא לנסות שלא לשנות לתלמיד שאינו הגון.
וכדי לבלול גם דברי אגדה (לכן נקרא שמו 'תלמוד בבלי'), אסיים במה שכבר כתבו בעלי דרוש על הרשע מן ההגדה. אודות מה שעונים לו את תשובתו בגוף שלישי, בלשון נסתר ("אילו היה שם לא היה נגאל", ולא "אילו היית שם"). ודורשי רשומות אמרו שהרשע שואל לא כדי לקבל תשובה וללמוד אלא סתם כדי להטריד ולהקניט. הוא לא מחפש תשובות, ולכן גם לא מקשיב למה שאומרים לו. האינדיקציה לכך היא שלאחר שהוא שואל את שאלותיו הוא פשוט מסתלק ולא מחכה לתשובה (רצוי תוך יללות על כך שאף אחד אינו עונה לשאלותיו ה'חמורות'). כשעונים לו הוא כבר לא בשטח. לכן לא נותר למי שעונה לו אלא לדבר אליו בלשון נסתר. אז זה מה שעשיתי כאן.
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2007 02:59 |
|
| |
ירוחם
אל תדאג. אני יודע להבדיל בין דברי תורה לדברי חכמים, ולא צריך להיות חכם גדול בשביל זה. אבל אם עד עכשיו חשבתי שרק קשה לך עם ברכה על דברי חכמים או עם סוג ההגדרה לתוקף של דבריהם עכשיו אני מגלה שכשזה לא מתאים לך (או גם כשזה מתאים) אתה מבטל את דבריהם כעפרא דארעא. ומה תאמר על נטילת ידיים שהיא תקנת חכמים או על עירוב או על איסור חמץ משעה רביעית? או בעצם מה תגיד על איסור דורש אל המתים שאתה כ"כ אוהב שאת הפרשנות המחמירה שאתה מוצא בו חידשו, נעבעך, חכמים? והאריכות פה מיותרת.
ולגוף העניין (למרות שזה לא ממש קשור) סוגיית קברי הצדיקים כבר נידונה גם כאן וגם בח"ח באריכות, והמעיין יוכל למצוא שם הכל. ועדיין זה מרגיז כל פעם מחדש לראות את ההתנגדות האובססיבית הזאת (שמצאתי אצלך גם באשכול סמוך) שמרשה לעצמה להתעלם מדברים מפורשים רק מפני שהם לא נראים לה. זה פשוט נסיון לשכתב את היהדות.
הר' מיכי
אתה לא צריך לשמוע הטפות ממני ומשכמותי, ולמרות שאתה צודק, ולמרות שהשקעת וענית באריכות ובסבלנות ונימקת את דבריך בטוב טעם ודעת - ולעומת זאת נענית בהשמצות. עדיין אותי לימדו שלא קוראים ליהודי רשע ולו ברמז לא משנה מה יעשה, ק"ו תלמידי חכמים שמרבים שלום בעולם, ק"ו ליהודי שניכר בו שהוא מחפש ורוצה להתקרב לתורה ומצוות שצריך להתייחס אליו באורך רוח ולסייע לו כדרך שמסייעים לבא ליטהר (ולמרות שכולם רואים שניסית). ויוסי גם בכל זאת לא נראה לי כמי שבא לפה רק לקנטר. אז אולי בכל זאת תעשו איזה שולם ולפחות תיפרדו כידידים, כך שיחזור האשכול הפורה הזה, שלא ברור איך הוא נגרר לפסים כאלה, להתנהל על מי מנוחות?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2007 08:23 |
|
| |
העצני,
אני במקומו הייתי תובע אותך על הוצאת דיבה או לשון רע. אם הוא באמת התכוין לשמוע ולהבין וזה מה שיצא, מה זה אומר עליו? זהו ממש לשון הרע.
|
|
|
|
|