בית פורומים עצור כאן חושבים

יענקי והשעועית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/12/2007 13:38 לינק ישיר 

.

מיימוני מכובדי, אני כלל לא צוחק (טוב, לא רק צוחק...)

(כאן הוצב עלה תאנה)

תוקן על ידי מואדיב ב- 17/12/2007 13:52:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 14:12 לינק ישיר 

מיימוני,

א. לא מצאתי בסיפור שיענקי נתן צדקה לועד הרבני בדווקא. אך מצאתי את הרעיון של נתינת הפרה כצדקה ובזכות החסד זכה לקבל את ממון משפחתו הגזול. שאלתי האם זה הגיוני  שכדי שיוחזר לאדם ממונו שלו הוא צריך לעשות לשם כך מעש"ט.

אם המעשה הטוב זיכה אותו בממון מאי רבותא שזהו אותו ממון משפחתו (נוסטלגיה?), ואם הממון מגיע לו ביושר כי זו נחלתו וירושתו, מדוע הוא נזקק למעשה חסד כדי להשיב את אבידתו?

נתתי דוגמה, האם בני משפחה של ניצולי שואה לא ראויים לקבל פיצויים מגרמניה, ללא עשותם חסד. הרי זהו ממונם הגזול וגם אם רשעים הם, שלהם הוא.

ב. נתינת הפרה מנוגדת לכיבוד הורים. אם אביו אומר לו שחוט לי וכו' אין צריך לשמוע בקולו. כאן לא מדובר בדברי הרב ודברי התלמיד, מדובר בממון של אמו שאין לו רשות לגעת ולהשתמש בו לצרכיו, יתר ע"כ נתנה לו הוראה לעשות פעולה שהיא מכירת הפרה. 

נתינת הפרה לצדיק מנוגדת גם להלכות נתינת צדקה. עד כמה אדם צריך לתת צדקה? מקסימום חומש וודאי שלא את מעותיו האחרונות של אמו החולה. האסוסיאציה היוצאת מן הסיפור היא שמכירת הפרה היא כמעט המוצא האחרון לפרנסה. האם אדם חייב לתת פרנסת ביתו ואת חייו למען מצווה עלומה?

אתה כותב שמהסיפור נראה שפעולותו הייתה נכונה. נכון זה מה שהמשורר כיוון וכך התווה את מהלך האירועים. אבל האם באמת הקב"ה דורש מאיתנו לתת את כל אשר לנו למען האחר גם על חשבון עצמנו. כמדומני שלא.

ג. רעיון יפה מה שכתבת שיש דרגות ברוע. הענקית היא רעה קטנה ולפעמים צריך לחבור לצורר קטן כדי לנצח אויב שאין בכוחנו לנצחו כיחידים.

ד. כמובן שכתבתי בהומור (עיין באשכולו של צאוטנג על סינגורי בעניין הקניבל..), אבל נראה לי ללנקק דווקא את כתיבתך המקוריך לגבי הקניבל באשכול הכתבות:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=41&topic_id=1841611

באופן כללי אני מסכים איתך שהעלילה היא ילדותית, אך עד כמה שאנו דנים בה בעצכ"ח אנו מנסים להבין תובנות מהסיפור. ע"י ניתוח סטראוטיפים ואנקדוטות מתוך סכמת הארועים בסיפור אנו באים לידי תובנות ומסקנות.  לדעתי ישנן כמה תובנות לא נכונות מהסיפור, אבל בזכות הסיפור אנו מגיעים לידי עמידה על נקודות אלו, ואנו למדים את התובנות הנכונות.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 14:45 לינק ישיר 

הסוף חסר מהסיפור!

"ואת הפרה שחטו בשחיטת 'חבורה גלאט ++', וגם העסקן שהמציא את ההשגוחע הזו נתעשר בחסדי שמים".

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/12/2007 15:15 לינק ישיר 

מ. זוהר (ומואדיב, וכולם)

.א. האם מן הסיפור נובע שצריך לתת צדקה כדי לקבל דבר גזול בחזרה? לא ראיתי זאת כך, אבל אני רואה את מה שרציתי לכתוב ולא בהכרח מה שאכן כתוב.

אסביר מדוע לדעתי אין כאן חשש.

כפי שמתברר בהדרגה לקורא, יענקי הוא בעל רכוש רב שאבד למשפחה. הוא אפילו אינו יודע על כך. גם אמו אינה זוכרת זאת.

מה שהצדקה של נתינת הפרה עושה הוא להקנות לו זכות שתוביל אותו במסלול הנכון למציאת הרכוש רב הערך.

אם יש לך שאלה מדוע ה' תובע מאיתנו עשית מצוות לצבירת זכויות כדי שנקבל את שלנו בחזרה, זו שאלה על הנהגת העולם ולא על הסיפור המסויים הזה.

ב. אני מסכים שהפעולה של נתינת הפרה לצדיק היא אינה נכונה. וזאת משתי סיבות שציינת. אין לתת הכל או אפילו הרבה מדי לגבאי או לעני. ואין לאדם רשות לתת מה שאינו שלו.

צריך אם כן לשנות קצת את הסיפור כדי שלא יהיה איסור מפורש.

עם זאת, יש כאן בעיה ספרותית.

מבנה הסיפור מסוג זה מחייב שהגיבור יתן משהו לעוזר האלמוני והמסתורי בלי לחכות לתמורה, רק מנדיבות ליבו. אם אשנה לכך שהצדיק מבטיח ליענקי תמורה כלשהי, אמנם תמורה שבעיני בשר רגילות היא חסרת ערך, זה מפחית מערך הנתינה שלו.

אבל עדיין ראוי לתקן, כדי לא להעביר מסר שגוי אודות צדקה.

אוסיף רק שלעצם נתינת צדקה בכמויות מופרזות יש לנו מקור בגמרא: סיפורים על אלו שנתנו יותר מהראוי. אמנם זה לשבח אבל לא למעשה. הבעיה שהצבעת עליה, נתינת רכוש האם בלי רשות, היא חמורה יותר. ולמעשה, יש לתמוה כיצד הרב מרשה לעצמו לקחת את הפרה בלי רשות האם. אכן הדברים טעונים תיקון מצידי.

ג. עתה אני רואה שלא עניתי די הצורך לשאלת מואדיב. נכון שיענקי נוטל את שלו בחזרה. אבל איך שלח הצדיק את יענקי לקחת משהו בלי רשות? האם מותר לסמוך על עצת צדיק באופן כזה כדי לגזול אחרים?

אמנם, הנקודה היא שה"אחרים" כאן אינו אדם אלא ענק, אחד מכוחות הרע, שמה שיש לו בוודאי אינו שלו.

הסיפור הזה אינו בעל "תקינות פוליטית". הענק אינו נחשב כאן כיצור שווה זכויות לאדם (נניח, לפי קנט, בגלל שהוא בעל תבונה, סמיילי), אלא להפך.

הגישה הזו, ולאו דווקא ביחס למי שאינו אנושי, מצויה בסיפורי פולקלור רבים. חישבו על "עלי בבא וארבעים השודדים". נכון שהם שודדים. האם זה מתיר לעלי בבא לקחת את הממון שבמערה שלהם? האם הוא הפקר?

כמובן, זו לא שאלה שעלתה באופק תודעתו של המספר הראשון. אולם היא מעידה על גישה. גישה שמשתקפת מבחינה מסויימת גם בסיפור דנן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 15:36 לינק ישיר 

. אבל איך שלח הצדיק את יענקי לקחת משהו בלי רשות? האם מותר לסמוך על עצת צדיק באופן כזה כדי לגזול אחרים?

צדיק כזה שמוכן לקחת פרה מילד קטן, והוא יודיע הרי כי הפרה לא של הילד, ובכל זאת הוא לוקח את זה. זה צדיק זה?

אבל בעצם הסיפור הזה הרי הרבה יותר עמוק ממה שנדמה, הצדיק הזה הרי בא להגיד ליעקב. יעקב! כשאת מכרת את נזיד העדשים, לאחיך תמורת הבכורה. הנזיד היה שלך? הרי במכירה הית ילד הסמוך על שולחן אביך, הנזיד הרי לא היה שלך!! איך עשית מקח וממכר בדבר שהוא לא שלך?  וזה יהיה התיקון שלך הפעם הפרה. והפרה היא אשתו של השור, ועל השור הרי נאמר- כלחוך השור את עשב השדה,כתיב עשב, וקראי עשו. וזה בעצם מה שהמשנה אומרת ארבעה אבות נזיקים והראשון בהם השור= עשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 15:43 לינק ישיר 

ירוחם, ענק!

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/12/2007 15:51 לינק ישיר 

ירוחם

מצטרף להשכן.

עכשו שאלה:

איך זה שאפשר למצוא כל כך הרבה פרשנויות לסיפור כזה?

האם זה בגלל שהוא מכוון לאמת נסתרת?

או בגלל שאם משחקים מספיק בסמלים, אפשר לקבל כל תוצאה?

(איקון עומד על הראש).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 16:01 לינק ישיר 

מיימוני,

א. סליחה על ההתעקשות אבל לדבריך יוצא שאדם צריך להשקיע את פת לחמו האחרונה בקניית כרטיסי לוטו, אולי כך יתגלגל אליו רכוש משפחתי אבוד שהוא אף אינו יודע על קיומו.

יענקי לא ידע על הרכוש האבוד של משפחתו, יותר מכך לפי הסיפור בשעת נתינת הפרה יענקי רק קיבל קמצוץ שעועית, המשך הסיפור שבו הוחזר לו מהטירה ממון אבותיו לא הובטח לו כלל בזמן נתינת הפרה. כשנתן את הפרה לרב כל כוונתו היתה חסד.

אתה מנסה להסביר שהנתינה היתה לגטימית שע"י הוחזר לו ממונו (דבר שלא כתוב בסיפור שהרי לא ידע זאת), וע"כ שאלתי האם כך צריך לנהוג.

ב. אני שמח שקיבלת את הדברים, ואתה יכול לשנות את הסיפור שנתן דבר משלו, כגון שקיבל מאימו ששוכבת על ערש דווי איזה מזכרת סנטימנטלית משפחתית ואןתה הוא נתן לצדיק, ולא שנתנה לו פרה למכירה ומעל בממונה.

בסיטואציה כזו אתה מרויח שהנתינה אינה נתינה של סכום כספי, אלא נתינה 'מהלב'.

כמובן שאתה המשורר אז תקן כראות עיניך (ואל תשכח שישנה מטרה בנתינת החפץ לזקן וצריך להבין מהי) ואני בטוח שיעלה יפה, רק נתתי דוגמה לכיוון מתאים (לדעתי).

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 16:25 לינק ישיר 

הרב מימוני

חדא הוא דכתיב- יפה שיחתן של עבדי אבות- מתורתם של בנים.

מתי יפה שיחתן של עבדי אבות? כשזה בא מתורתם של בנים,
הסיפורים מקבלים את עומקם ויופים, כשהבנים המספרים אותם לבניהם יחד עם דברי תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 16:31 לינק ישיר 

[מיימוני,

ראשית, יישר כוח. תמיד מלבב לקרוא יצירות ספרותיות כאן בפורום. כן ירבו.

שנית, אני מצטרפת מעומק הלב לדברי כמתעסק. סיפור טוב (וספרות טובה בכלל) הוא הרבה מעבר לתיאור של "עובדות" (במרכאות, כדי להכיל גם עלילת פנטזיה ודמיון), וגם הרבה מעבר לאוסף מסרים (יהיו ערכיים, חיוביים ועמוקים ככל שיהיו). אם תיאורי נוף משעממים אותך אולי הם פשוט לא כתובים טוב (נניח באופן כזה שמעביר אליך את תחושותיהן הפנימיות של הגיבורים או את האוירה השוררת ב"מרחב" הסיפורי). סיפור טוב הוא כזה שנוגע בנפש גם באמצעות תיאורי הנוף, המשקל הלשוני, המבנה הייחודי של המשפטים, ההומור וכו' ולא רק באמצעות המסר שהוא מחנך אליו (ובד"כ, אם יש רק מסר אחד ברור, זה מפחית מאוד מאיכותו של הסיפור) או רצף האירועים העלילתיים.
אני מצטרפת גם לעצת כמתעסק - חשוב מאוד לקרוא ספרים וסיפורים, מסוגים שונים. זה לא רק תורם לאיכויות הלשון וההבנה הלשונית והתרבותית, אלא גם לפיתוח דקויות הרגש (גם הרגשות שלנו מושפעים מן הדרך בה אנו לומדים לנסח ולמלל אותם, ואם הדרכים שלנו לכך מוגבלות, כך יהיו גם רגשותינו...) והקשב שלנו לעולם (ע"ע תיאורי נוף...). ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2007 17:02 לינק ישיר 

אי פעם הראה לי מישהו מדרש מפורש המספר וריאציה ברורה  על סיפור ג'ק ואפון הפלא.

אין לי שמץ זכרון על איזה מדרש מדובר, אלא רק על כך שזה היה קשור איכשהו ליהושע בן נון.

מישהו מכיר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2007 00:15 לינק ישיר 

לומד

אני רואה שבמו ידי סטיתי מן הנושא הראשי. ואולי בעצם מעולם לא היה כזה?

מילא.

הייתי רוצה לצטט לך, על דבריך האחרונים ובכלל, מלשונו של גרשם שלום. (יש מי שיראה בכך הוכחה שכל מה שאני כותב הוא מוטעה, שהרי אני מצטט מהאי גברא רשיעא= אותו אדם רשע, שטען שהזוהר מאוחר. סמיילי). ב"פרקי יסוד בהבנת הקבלה וסמליה", הוא מתאר את הקסם שבדרשות הקבלה. והוא מעיד על עצמו כי לפעמים קשה לו, לחוקר הספקן, שלא להתפעל מן הקישור האמנותי, שהוא כה מוצלח עד שקשה שלא להגיע למסקנה כי הדברים אכן מכוונים!

ואם גרשם שלום כך, אחרים על אחת כמה וכמה.

הווה אומר: כל מערכת סמלים עשירה ועניפה דיה מסוגלת לתמוך במציאת ויצירת קשרים מורכבים ויפהפיים עד בלי די. ואדרבה, היוצר מאמין שהוא מוצא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2007 01:14 לינק ישיר 

זה כל מה שיש לך לומר? שאפילו גרשום שלום היה צריך "להחזיק את עצמו" כדי לא להודות שיש דרשות שמוכח מתוכן שהקשר אמיתי, והן אינן סמלים בעלמא?

ומה הקל וחומר? שאם גרשום שלום לא האמין בדרשות הללו, קל וחומר אנחנו? או שאם גרשום שלום כמעט האמין, קל וחומר שאנחנו (יכולים להאמין)?

באמת שלא הבנתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2007 01:42 לינק ישיר 

mzohar כתב:

באופן כללי אני מסכים איתך שהעלילה היא ילדותית, אך עד כמה שאנו דנים בה בעצכ"ח אנו מנסים להבין תובנות מהסיפור. ע"י ניתוח סטראוטיפים ואנקדוטות מתוך סכמת הארועים בסיפור אנו באים לידי תובנות ומסקנות.  לדעתי ישנן כמה תובנות לא נכונות מהסיפור, אבל בזכות הסיפור אנו מגיעים לידי עמידה על נקודות אלו, ואנו למדים את התובנות הנכונות.

הקניזי,

אתה צודק שאין כל עניין לעשות לומדעס מסיפור ועוד סיפור ילדים. אבל אם כבר עושים אפשר להסיק תובנות מהסיפור. לא כל תובנה צריכה להיות מהסיפור עצמו כמו בדקדוק חז"ל שאנו באים לפרש את מילותיהם, וכל מילה היא בעלת משמעות. אפשר להסיק מסקנות שהן מנוגדות למה שיוצא מהסיפור, אבל המסקנות הללו לא היו מוסקות לולי הסיפור.

כאשר מתייחסים לסטרואוטיפים מתוך הסיפור אנו עומדים על נקודות בחיינו, אנו בוחנים את עצמינו ואת מעשינו לפי הסיפור, מה אנו היינו עושים במקומו וכו'. גם בסיפור הנ"ל, אני סבור ופירטתי לעיל שיש בו טעויות מוסריות, אבל דווקא מתוך ניתוח הסיפור וההתפלספות עליו הזדמן לי לעמוד בצורה חזקה יותר על נקודות מוסריות ועל הנהגות שנתפשות לפעמים כמובנות מאליהן.

נכון שלכאורה צריך ללמוד מכל דבר (וכבר היה כאן בעבר אשכול שעסק בלימוד מוסר מדברים פשוטים, רק שהוא סטה לאשליות אופטיות..), אך לא כל מעשה או אנקדוטה גורמים לנו ללמוד ממנה ולהתפלסף בה. בסיפור זה מורנו המיימוני הצליח בכישרון לגרום לנו לעמוד על נקודות, הוא הצליח להעביר מסר, וכמו שהוא כתב אף הוא לא פילל כמה אפשר ללמוד ולהוציא נקודות ותובנות ממעשיה.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2007 10:18 לינק ישיר 

לומד

כנראה לא הבהרתי עצמי יפה.

כוונתי היתה כזו: כפי שכתבתי, כל מערכת סמלים עשירה דיה יכולה לספק תשתית ליצירת פרשנויות שיקסימו אותנו. הפרשנויות האלו אינן חלק מ"כוונת המחבר" (להלן דוגמה וניתוח של מונח זה). אבל הן כה מרשימות אותנו וכה קולעות, לכאורה, לרעיון מזהיר עד שקשה שלא לומר, כמוך, כי "מוכח מתוכן שהקשר אמיתי, והן אינן סמלים בעלמא".

אבל: אין בכוונתי לטעון שהדרשות הללו אמיתיות הן, כפי שדרשת ירוחם על סמלי הסיפור אינה "בכוונת המחבר" למרות שהיא יפהפיה. וגם גרשם שלום לא חשב כן.

הקל וחומר שלי הוא כזה: אם גרשם שלום, שיש לשער שהיה חשדן כלפי דרשות מסוג זה, בכל זאת הרגיש לפעמים שליבו מושך אותו להאמין שהדרשות אכן מכוונות בכוונת המחבר, מה יגיד מי שלא התרגל לבדוק כל דרשה בעין חשדנית במשך עשרות שנים? ואין לו רקע ונסיון מספיקים בפיענוח ההבדלים - הקיימים - בין בירור של כוונת המחבר לבין תלית דרשות על המילים והסמלים כעין קולב.

ההבדל הגדול בין מה שאני אומר לבין מה שאתה אומר הוא שאתה סבור שדרשות כאלו הן אמיתיות (בכוונת המחבר) ואני לא. וגם גרשם שלום, לפי עדותו על עצמו, לא.

(נכון שלא נעים לגלות את עצמי במחנה של אדם שכה מושמץ במחנה שלנו? אני בטוח שעוד יצטטו לי את הפסקה הקודמת כדי להוכיח שאני כמוהו...)

אקח לדוגמא את הדרשנות שהבאת, שהיא נאה מאד.

בקטע של פיוט מקובל מאד שהפך לחלק מתפילת שבת, "א-ל אדון", (למרות הבעייתיות של הפסק בתפילה) נאמר שבח זה:

"שבח נותנים לו כל צבא מרום תפארת".

והנה, כדבריך, "ראשי התיבות של המילים הללו הן שנלכצמ"ת. לכאורה אין בהן כל משמעות. אבל פעם ראיתי בספר כלשהו שנרמזו כאן שמותיהם של שבעת כוכבי הלכת, הידועים בר"ת שצ"מ חנכ"ל."

מקסים. האם גילינו כך את כוונת הפייטן?

הבה נבחן את השיקולים בעד ונגד.

בעד 1: הדרשה מתאימה לתוכן של הפסקה. הפסקה מדברת על "צבא מרום" וראשי התיבות מתאימים לשמות הכוכבים שעשויים להיתפס כ"צבא מרום".

בעד 2: אנו רגילים לייחס לפייטנים כישורים רבים גם בלמדנות, גם בידיעת קבלה, גם ביכולת למצוא בדיוק את המילים הדרושות להן כדי להביע כל רעיון, כאילו השפה אינה מוגבלת.

בעד 3: אנו מאד מתפעלים מן הדרשנות הזו. והיא מוסיפה הרבה טעם לפיוט.

דברים שיש לבדוק: מתי מופיעות ראשי התיבות של שמות הכוכבים? כלומר, האם רשימה זו נולדה לפני הפייטן כך שהיתה מוכרת לו ויכול היה לעשות בה שימוש?

מחיר: עלינו להניח כי המונח "צבא מרום" אינו מתייחס למלאכים אלא לכוכבים (אבל יתכן שזה סביר).

נגד1: המשך הפיוט הוא "
שבח נותנים לו כל צבא מרום תפארת - וגדולה, שרפים וכו'". מדוע הדרשה נעצרת באמצע משפט? "תפארת וגדולה" הן המשך אחד וקשה מאד לראות מדוע לנתק באמצע.

תשובה לנגד1: הפייטן ישתמש באמצעי מליצי ככל שהוא מסוגל לזה, ואם לשם כך יש לעצור באמצע ביטוי, מדוע לא.

נגד 2: היכן, כדבריך, ה"חמה"?

נגד 3: הנימוק המשכנע ביותר לדעתי. עלינו להיזהר מאנכרוניזם. ראשית, צריך לברר מתי נכתב הפיוט. שנית, צריך לברר מתי מופיע השימוש במילה "תפארת" בקבלה ומתי נולד הזיהוי תפארת=חמה, או תפארת=יעקב=חמה.

זה שזיהוי כזה אפשרי החל משנה מסויימת בהיסטוריה היהודית אינו אומר שהוא היה קיים בזמן חיבור הפיוט!

גילוי נאות: הצגתי את הצד של ה"בעד" כאילו יש לו טענה שהיא לא נכונה. עם זאת, משתמשים בה, ואפילו גרשם שלום היה ער לה, כפי שציטטתי לעיל.
ה"בעד 3", על התחושה שלנו של התפעלות, אינו יכול ממש לשמש כקריטריון לאמיתות של פרשנות. עם זאת, אנו בהחלט מפרשים כל דבר בלי להתבונן במראה ולשאול כיצד עשינו זאת. והתחושה של "כן הבנתי" או "לא הבנתי" היא אכן מכשיר זיהוי רגיל. אמנם כאן, בדיון מודע לעצמו, נראה שכבר אין לה מקום כמכשיר בדיקה, לא בלי שנתרגם אותה לטיעונים מסודרים.

אני סבור שהדיון שלנו ממחיש יפה את המיגבלות של השיטה הדרשנית ביצירת/זיהוי דרשות סמליות. ואני מסכם:

1. אנו מתפעלים מחשיפה של קישורים בין סמלים שהם כה מרשימים עד שנראה לנו שהם כלולים ב"כוונת המחבר".

2. רק ביקורת היסטורית שמזהה תיארוך של הופעת סמלים יכולה לערער על היות דרשה ב"כוונת המחבר".

3. גם אז ניתן לטעון: ומי אומר שהתיארוך נכון? אולי מדובר בסמלים עתיקים בהרבה? זה שלא פגשנו בהם בטקסטים מוקדמים אינו אומר שלא היו כאלו. (מתי נולד הזיהוי תפארת=יעקב=חמה?).

ועוד ניתן לטעון: אפשר לערער על אנכרוניזם (=החלת מושגים מאוחרים על דורות שלא הכירו אותם) בזיהוי כוונת המחבר כאשר הוא בשר ודם. אבל כאשר מדובר בטקסט שניתן משמים, איך ניתן להגבילו? לא ניתן.

ובצעד נוסף, כיון שהכל בהשגחה פרטית, כל דבר, מכל דור, יכול להחשב כמכוון מראש וכנושא רמזים. וזו טענה שכמעט אין עליה תשובה (והיא רק מחייבת תיאולוגיה מסוימת, שאמנם משותפת לכולנו).

4. בעוד הדרשה עושה רושם נאה וגורמת לנו להתפעלות ואמון כמעט מיידיים, דחיית הדרשה מחייבת מאמץ אינטלקטואלי ומעוררת חשדנות. לכן בדרך כלל המתפעל יגיב בחוסר אמון ואפילו בכעס על דחיית הדרשה שלו.

ואם תרצה, יש כאן את אחד המוטיבים הראשיים בהיקלטות הקבלה בזעיר אנפין...

תוקנו שגיאות הקלדה. נסתרות מי יבין. ואולי זה מעיד כי כפי שכותב שורות אלו טעה בהקלדה, כך הוא עלול לטעון בפרשנותו ובתפיסה הפילוסופית שלו? לכן: זהירות! לא לקבל שום דבר בלי בדיקה ומחשבה!

תוקן על ידי מיימוני ב- 18/12/2007 10:22:22

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יענקי והשעועית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.