|
|
| נשלח ב-19/12/2007 16:25 |
|
| |
אני דווקא חולק לחלוטין על אבגד ואני חושב שהנושא חשוב מאד וכאן בפורום!
אדם שהולך להינשא צריך לחשוב שהוא מתחייב לבן/בת הזוג. אין ערבים שהנישואים מאושרים, יתכן נישואים פושרים, ויתכנו מצבים קורצים.
אדם מאוהב הסיכוי שיבגוד הוא קלוש, מדוע? משום מה נתפש בעולם שאסור לאנשים להיות עם שני בני זוג יחדיו. אשה/בעל מחוייבים לבן זוג אחד בלבד. לכן כאשר אדם אוהב הוא לא יפגע בבן/ת זוגו, בן/בת הזוג לא רוצה שהוא יהיה עם אחר בנוסף אליו. אבל הוא/היא עצמו/ה יכול/ה מאד לחשוק בבן/ת זוג נוספת.
אני מאמין שבפורום כולם יהודים מאמינים, אנו אוהבים את ה' (יש מצווה כזו...). אם ה' אמר לנו שאסור לחטוא האם אנו לא חוטאים? אנו משתדלים ואפילו מאד אבל.. "אין צדיק בארץ אשר לא יחטא". אם אנו מבינים שאפשר ליפול ולעבור עבירה, אנו יכולים גם לעשות טעות בחיי הנישואים ולבגוד.
אבל כאן אנו מכניסים לנו לראש כמה שלבגוד זה רע, הן לבן/ת הזוג האהוב והן לאישיותינו אנו. נוסף ע"כ אנו מאמינים השכר ועונש ועל בגידה 'חוטפים' גם שם...
מסקנתי: כל אדם יכול לבגוד, אין הבדל בין גברים ונשים. יש רק הבדל ברמת המוסריות. האהבה אינה תרופה לבגידה מעצם האהבה, היא רק עוד פן מוסרי מדוע לא לבגוד - גם לאדם אוהב יש יצרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 17:54 |
|
| |
גבר
האדם מורכב ממחשבות ורגשות (שכל ולב). הרגש מתאווה כמעט לכל דבר שרק ניתן, ובפרט לעריות. השכל יודע מה מותר ומה אסור - ובעניין שהוזכר כאן הידיעה מוחלטת. ישנם מקומות בהם הגבול שבין המותר לאסור לא כ"כ ברור, או מקומות בהם ערמומיותו של היצר הרע לא ידועה - ולכן הדיבור שם הוא בגדר הכרחי.
כשהאדם מתעסק עם עניינים שהלב שלו חומד (ואפילו באופן סמוי) - מתעורר משהו בלב. אפשר להגדיר את זה כהתעוררותה של הלגיטימציה ולפעמים אפילו תאווה במידה מסוימת. גם אם העיסוק הוא עיסוק שכלי לחלוטין, בזמן העיסוק בו הרגשות של האדם לא מתנתקים ממנו, והם מסכימים\מתעוררים\נפגמים ובשלב מסוים אפילו מתאווים (וזה לא משנה אם האדם חושב בגנותו של המעשה או במעלתו - הרגש לא מבחין בכך). כיוון שדיבור בנושא שלנו לא מועיל (הגבול ידוע, לא מתעסקים בעצות לזהירות) - הרי שהוא מזיק (נותן לפחות לגיטימציה במידה מסוימת).
אני לא זוכר את העמוד המדויק אבל הרב דסלר מסביר את העיקרון הזה בהרחבה וטוען שזו הסיבה לכך שהחסידים אומרים את הווידוי של יוה"כ במהירות (רבי נחמן והאור החיים כתבו בקצרה עיקרון דומה).
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:02 |
|
| |
אבגד, אנו לומדים מוסר, אנו לומדים את התורה, אנו לומדים שו"ע. מה אנו לודים שם? א. מה צריך לעשות. ב. מה אסור לעשות. אולי לא נגלה לאף ילד שיש חזיר בעולם כדי שלא יתאווה לאוכלו? אולי לא נלמד שיש ה' בעולם שמא איזה שוטה יקפוץ ל'ברכו'.
אני סבור שתורה היא וללמוד אנחנו צריכים. אנחנו צריכים לדעת מה אסור ואנחנו צריכים לדעת איך להתמודד. אם לא נדע איך להתמודד בזמן הקריטי אנו עלולים לגלות את עצמנו ללא כלי נשק מול האוייב. בפרט בעריות שהן תאווה גדולה במיוחד, צריך להקנות כלים שכליים חזקים כדי שיפעלו על הרגשות ויעמדו במבחן בעת הצורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:06 |
|
| |
אשמח אם רגע לפני שהאשכול הזה ייסגר תסכם לנו את הלימוד המועיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:09 |
|
| |
גבר- נכון מאוד!!! אבל גם חשוב כמה שיותר להרחיק את הנסיונות. ללמד את הילד מה לא טוב ולמה וגם ללמד אותו איך לא להגיע למצב של להתמודד עם זה כמה שפחות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:20 |
|
| |
א. אדם צריך להיות מודע שיש לו יצרים - המודעות יכולה למנוע נפילה.
ב. אדם אמור להיות מודע שביום מן הימים הוא יעמוד מול פיתוי, אם הוא יהיה מוכן לכך יש סיכוי רב יותר שהוא יתמודד נכון.
ג. כשמתחתנים צריך לדעת שמתחייבים לשני. בהתחלה זה כיף, אבל אח"כ אף אחד לא התחייב שימשיך הכיף (כמובן תלוי מאד גם באנשים). כאשר אדם סובל הוא פוזל החוצה. אם הוא יהיה מודע מראש לתופעה הסיכוי שהוא יפזול לאחרת קטן, הוא לקח את זה בחשבון.
ד. צריך לדעת מראש את השלכותיה של בגידה. זה פוגע בבן/ת הזוג, וזה פוגע באישיות העצמית של האדם. מעבר לכך זה פוגע במשפחה. וגם חילול ה'.
אבגד- בחור/בחורה בשידוכים צריכים לדעת את זה!!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:32 |
|
| |
המודעות ליצר לא מונעת נפילה, היא מונעת לקיחת סיכונים. דיונים מיותרים בנושא מעידים על חוסר מודעות ליצר (כמו שכתבתי קודם).
האשכול הזה לא חידש לאף אחד דבר. כל אדם יודע שיש כאן איסור ושהוא מסוכן, ישנן גם הלכות שתפקידן למנוע את הסיכונים המיותרים וגם ספרי הדרכה. גם כשרוצים לחדד משהו שלא היה ידוע (אם יש כזה בנושא הזה), זה לא צריך לבוא דרך שאלות כמו "מה הסיכויים שגבר יבגוד" או "מי בוגד יותר", שאמנם מפיגות לנו את השעמום אבל לא מועילות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:40 |
|
| |
אבגד, תסלח לי שאני מצטרף לדיון.
זה שלך האשכול לא חידש זה לא אומר שלאחרים הוא לא חידש. וגם אם הוא לא חידש, צריך להניח את הדברים על השולחן. הדיון בנושא גורם להפנים את מה שמסיקים ממנו.
אני מסכים שזה מפיג את השעמום, אבל עדיף להפיג אותו בדיון הזה מאשר בדיון על עיצוב שיער, כאן לפחות אפשר לצאת עם משהו ביד.
תוקן על ידי mzohar ב- 19/12/2007 18:40:44
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:46 |
|
| |
זו בדיוק השאלה. עם מה יצאת ביד?
אמנם את הנזק שבלגיטימציה לעניינים האלו לא ניתן לאמוד - אך הוא קיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:48 |
|
| |
מזוהר, ברוך שובך! <אייקונים>
מסכים עד דבריך, ורק אוסיף לאבגד שאם הוא יתבונן בהודעות כאן באשכול הוא יראה שלא כולם מבינים כהבנותו את הנושא, ולא כולם יודעים את המניעים ואת דרכי ההתמודדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 18:57 |
|
| |
אבגד,
גבר ממאדים כתב את הרעיון בכללותו. החסימה מפני תכנים אינה עוזרת להמנע מהם. לפעמים דווקא ההסתגרות גורמת לריאקציה רבתית ברגע מסויים ולא צפוי.
אני לא יודע אם דווקא הדיון הזה הוא סמל ודוגמא לדיון שאפשר להפיק ממנו לקחים, אבל מכל דבר ומכל נושא אפשר ללמוד. בנושא הבגידות יש אלמנטים של אהבה, הקרבה, איפוק ישנם השלכות מרחיקות לכת. להסתיר את הנושא, זה לטמון את הראש בחול. צריך לדון בנושא ולדעת את דרכי ההתמודדות.
צריך לחנך למחשבה נכונה וישרה, לא לאטום את המוח מפני תכנים שצריך אליהם יחס חשיבתי ונזקקת התמודדות. ההתמודדות מגדילה את האדם. הצמצום כשמו כן הוא מצמצם את המחשבה. לפעמים גם הדיון עצמו ללא הפקת לקחים עוזר ומסייע להתמודדות עתידית. ובכלל כל דיון מחשבתי הוא לגטימי.
לכן הדיון הוא ראוי בעיני לחלוטין בין אם יופקו לקחים ובין אם לאו.
גברבר, ברוך הנמצא! רק קפיצה קצרה...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 19:05 |
|
| |
זוהר
אני כתבתי את הדברים דווקא על הדיון הזה.
אמנם לא צריכים להתכחש אל הנושא ולברוח ממנו, אך גם לא צריכים לפתוח אותו לחינם - מפאת הנזק שבו.
כתבת "הדיון עצמו ללא הפקת לקחים עוזר ומסייע להתמודדות..."
אח"כ כתבת "לכן הדיון ראוי..."
לא הבנתי על מה בדיוק נשענת המילה "לכן".
דיון בנושאים מסוימים יכול להזיק, והסברתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 19:39 |
|
| |
אבגד,
יש לחלק בין דיון בתכנים אסורים שיכולים לגרות אדם לעבירה לבין דיון על עבירה שלא גורם לגירוי היצר.
הדיון בנושא הבגידה הוא דיון על התגברות על היצר, ישנו את הפן הפסיכולוגי מה גורם לאדם לבגוד. ישנו את הפן הרגשי, מה יהיו התוצאות של הבגידה בו ומה יהיו התוצאות בבת הזוג ובמשפחתו. אין כאן דיון שיכול לגרום לאדם גירוי לבגוד.
הנושא הוא לא חדש ולכן לא בטו שיוסקו כאן מסקנות. הדברים ברורים. אם ישנה טענה כלשהי ללגיטמיות הדיון היא אך ורק שזהו בזבוז זמן. אבל אני חושב שעדיין יש מה לקחת מהדיון גם ללא הסקת מסקנות וגילוי תובנות.
אם אדם יהיה מודע למציאות, בתת המודע הוא יתנהג אחרת. המסה הקריטית שגורמת לאיבוד שליטה צריכה להיות גבוהה יותר, סף הגירוי עולה. המודעות לבדה גורמת לאדם לפתח כלים נגטיביים להתמודדות עם היצר שיכול לגרום לבגידה. לכן כתבתי 'לכן'.
הדיון בנושא הוא לא רק על התמודדות עם יצר העריות (שבדיון עליו יתכן שיש צדק בדבריך מה רמת ההחשפות הרצויה). הדיון כמו שכתבתי הוא גם פסיכולוגי. מה גורם לאנשים לבגוד? לא תמיד רק היצר והתאווה, בד"כ בנוסף ליצר יש עוד דחיפה צדדית/עיקרית (חיי משפחה מתסכלים, דיכאון, חוסר סיפוק מבת הזוג וכו'). אם חברי פורום דנן שרובם בתקופת השידוכים יפנימו את הגורמים לבגידה, הם יוכלו בהשתיתם את ביתם ובפעולותיהם העתידיות (אפילו אינסטנקטיבית), למנוע לתופעות אלו להתקיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 19:47 |
|
| |
זוהר
גם דיבור מיותר נגד היצר מעורר את היצר ונותן לו לגיטימציה, בפרט בעניינים אלה (הסברתי קודם בשם הרב דסלר, מובא בעוד מקומות).
המניעים אמנם לא אחידים אך גם לא סודיים ונשגבים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2007 19:56 |
|
| |
אבגד,
א. אם כך אין ללמוד ספרי שמירת העיניים (לא שאני יושב באוטובוס עם קונטרסיו של הרב קאפח).
ב. אני טוען שדיון על בגידות הוא לא בהכרח דיון על היצר. לשיטתך כל דיון על נישואים ושידוכים הוא דיון על היצר.
|
|
|
|
|