סוויט
יש להבדיל בין היסטוריה של רעיון להיסטוריה של המילים שמבטאות אותו.
אם רצונך להתחקות אחרי "רוח ישראל סבא", כלומר הביטוי, כדאי להפעיל תוכנת חיפוש על דברים שהתפרסמו במשך הדורות האחרונים, ולאתר את המופעים הראשונים.
אמנם אני משער כי הביטוי הופיע במאמרי עיתונים או, לכל היותר, בדרשות, לא בדיונים הלכתיים ותורניים ממש. לכן צריך לפשפש בכתבים. אבל יש כאן בפורום כאלו שבקיאים, ובוודאי יותר ממני. אולי הם ידעו.
השערה: המונח נועד להציג איזו אידיאולוגיה (לא שברור לי כל כך מה מיוחד במונח זה, אבל אפשר לחפש בויקי ולשאול את סיינפלד, שמתמחה בסוציולוגיה של אידיאולוגיות).
כלומר, ברגע שהיהדות נאלצה להתמודד עם כיוונים בתוכה שלא היו התנהגות של יחידים אלא כבר זרמים, במובן הסוציולוגי של המילה, פותחו אופני התייחסות. למשל בדרשות, שהעניקו את ההצדקה האידיאולוגית-הלכתית ותיאולוגית.
חלק מאותה אידיאולוגיה כלל את המונח היפה "רוח ישראל סבא". ואולי ניתן לנחש כי ראשיתו בין אלו שערשם עמדה בארצם של הפילוסופים הגל ופיכטה (זה עם "רוח הזמן" שלו ורוחות העמים, וזה עם הפילוסופיה שהעניקהה בסיס ללאומיות ולאומנות).
אמנם כאן עלי להוסיף הסתייגות:
כאשר מנתחים מונח, את שימושו ואת ההיסטוריה שלו, מתקבל רושם ציני. כאילו אין בו ממש והכל משחקים סוציולוגיים.
אבל איני סבור שזה כך. אני סבור שגם לפי סיינפלד זה לא כך. גם אם אא"ס (הכל סוציולוגיה), הסוציולוגיה מספקת את ההסבר, אבל לא את הערכים, האידיאלים - והאמונות.
המונח צץ, כפי שכתבתי, בפולמוס מול גישות וזרמים. אולי נגד ההשכלה.
אבל הוא היה רק תופעה מילונית חדשה לרעיון ישן. האם לתורה, במובן הרחב יותר, אין אידיאולוגיה? מערכת אמונות שהתורה רוצה להנחיל? האם לא ניתן לכלול זאת במונח "רוח"? וכדי להבדיל בין רוח לרוח, אפשר לקרוא לכך "רוח ישראל סבא"?
אז מדוע המונח הסתאב וחלה בו זילות - ובזה אני מסכים איתך?
מפני שעשו בו שימוש שלא כהוגן. ויש לברר יפה מה ואיך זה קרה.
בין אם השתמשו בו כדי להצדיק מנהגי שטות ואמונות הבל, ובין אם משתמשים בו כחותמת גומי כדי לאסור את הטלפונים הסלולריים, זה כבר שימוש פסול ולא מדוייק במונח, אם הוא בא להתייחס לרוח ישראל המקורית המגולמת בתורה.
אז מה היה לנו?
א. הרעיון הכללי של מסרים חינוכיים שניתן להכליל למערכת אחת שהתורה ניתנה להנחלתה.
ב. הופעת המונח "רוח ישראל סבא" כדי לציין את א'.
ג. השימוש במונח, לאחר שהתחדש, במשך הדורות (הלא רבים) שחלפו מאז הופעתו לצרכים שונים, מפוליטיקה ועד חותמת גומי.
|