שדכנית: "למה שאישה תסכים לסבול את, תסלחו לי, סירחון הסיגריות? ואת צבע השיניים? ולמה שהיא תסכים שבעלה לעתיד עוד ישרוף על כך כסף?"
מאת: אבישי בן חיים
הצלחה בלימודי התורה ומשפחה מיוחסת תמיד נודעו כמעניקי נקודות זכות למועמדים לשידוך. כעת מגלה העלון החרדי "איש לרעהו" כי הרגל מגונה קטן יכול לקלקל את השידוך בקלות.
העלון ראיין שדכנים ושדכניות רבים מהמגזר החרדי, שקבעו פה אחד כי בחור ישיבה מעשן פשוט שווה פחות בשוק השידוכים. הבחורים המעשנים מוזהרים בעלון כי "אם עד היום ידענו שהעישון מזיק לריאות, ללב וללחץ הדם, לאחרונה אנו עדים לתופעה שהולכת ומתפתחת בצעדי ענק. בחורים מעשנים מקבלים תשובות שליליות לשידוך ברגע שהצד השני מגלה שהם מכורים לניקוטין".
בעלון מצוטטת השדכנית אסתר סלומון מירושלים, שמזהירה: "גם כאשר הבחור מתחייב להפסיק, זה עדיין לא אומר שהוא יהיה מסוגל לעמוד
בהתחייבות שלו". היא מעידה כי נתקלה במשפחות שלא מוכנות לשמוע הצעה לשדך את הבת לבחור מעשן. "למה שאישה תסכים לסבול את, תסלחו לי, סירחון הסיגריות? ואת צבע השיניים? ולמה שהיא תסכים שבעלה לעתיד עוד ישרוף על כך כסף? ", תהתה השדכנית בקול רם. עוד הסבירה סלומון כי הבחוק רים נפסלים גם בגלל המניע לעישון, המעיד לדבריה על ראוותנות. "סיגריות זה הרי שוויץ. זה מעיד בדרך כלל על ההתנהגות הכללית של הבחור. הסטטיסטיקה מוכיחה שהבחורים הטובים לא מעשנים".
לסיום מסבירה סלומון כי המועמדות לשידוך סוברות כי למעשנים אין מה לעשות בחיים, ולכן הם ממלאים את זמנם בעישון.
בעלון צוטטו עדויות של שדכנים אחרים, ששמעו מהורים שהוצע לבתם שידוך עם בחור מעשן תגובות כמו: "אצל הבת שלי זה בבחינת 'יהרג ובל יעבור'".
אחד השדכנים הבהיר כי "90 אחוז מהמשפחות מעקמות את האף כאשר מציעים להן בחור מעשן". ומה באשר לערכן בשוק השידוכים של בחורות חרדיות מעשנות? בציבור החרדי אומרים שהתופעה של צעירות שמעשנות פשוט לא קיימת אצלם.
אני יודעת שהיו כאן אשכולות על זה, אבל רציתי להסב תשומת לב לכתבה :)
נשלח ב-24/12/2007 19:10
להגיד שאין בחורות חרדיות שמעשנות זה ממש לא נכון.
יש ו..(לצערי) דיי הרב.
להוריד שידוך בגלל עישון? זה מאוד תלוי בבחורה ולא בהוריה.
ישנם מסגרות-ישיבות שבהן הנורמה היא לעשן וזה לא נחשב לדבר חריג או מעיד על חוסר תוכן בבנאדם.
ואם זה מעניין משהו.. אני לא אתחתן אחד שמעשן לא בגלל הריח.. הצבע.. והכסף אלא עקב בעיה רפואית שקיימת אצלי. אחד שעישן והפסיק לא יהווה בעיה אצלי.
נשלח ב-24/12/2007 19:12
אין מה לעשות עישון זה לא בריא ,זה ריח לא נעים (בלשון יפה )
אני לא סובלת שאנשים מעשנים לידי אני נחנקת מזה
וזה גם יקר !
מסקנה :עדיף לא לעשן / לנסות להיגמל .
נשלח ב-24/12/2007 20:09
עוד הוכחה צינית שהעישון גורם לאימפוטנציה...
הייתי שמח להעמיד את השדכנית המהוללה סלומון על מקומה!
1. "הסטטיסטיקה מוכיחה שהבחורים הטובים לא מעשנים" - טעות! אין כל קשר. ישנם טובים שמעשנים ופרחחים שלא, אני מציע לה לערוך סיור בבתי המדרשות בשעה אחת בלילה ולראות שקדנים רבים מתנוענעים על הגמ' עם סגריה ממוללת בין אצבעותיהם.
2. ממתי מתייחסים לסטטיסטיקה? אולי סטטיסטית רוב מי שקוראים לו סלומון בד"כ הוא דג (מציאות!). בשידוכים צריך לבדוק כל אשיות לגופה בלי סטטיסטיקות והכללות.
3. "לסיום מסבירה סלומון כי המועמדות לשידוך סוברות כי למעשנים אין מה לעשות בחיים, ולכן הם ממלאים את זמנם בעישון." עוד לא ראיתי אדם שהתמכר לסגריות משעמום. אני מכיר מעשנים רבים, רובם התחילו בנערותם מסיבות של אגו, מעטים בגלל לחץ חברתי, ישנם כאלו שבאמת התמכרו לטעם הסיגריה, אבל שיעמום???!!!
גילוי נאות: אינני מעשן.
נשלח ב-24/12/2007 22:33
גבר ממאדים צודק.
נשלח ב-24/12/2007 22:40
כתבה יפהההההההההה
ממשממש צודק
זאת הסטיגמה שיצא ואין מה לעשות!!
חוצמזה שזה באמת דבר לא נעים (בלשון המעטה...) להיות /לחיות עם אדם שמעשן
נשלח ב-24/12/2007 23:09
השדכנית הזו קצת קשקשנית.
סגריות זה דבר נורא ומסוכן וכשמישהוא ברחוב נעמד ומעשן לידי אני תמיד מבקשת ממנו יפה לעשן במקום אחר. והם נעלבים והולכים ברוב הפעמים. או זורקים את הסיגריה.
לדעתי צריך להפסיק לשתוק ולתת לזה לגיטימציה. צריך לתת להם להרגיש דחויים.
להציל את עצמם אותנו..
חברה שלי לא דיברה עם אבא שלה כמה חודשים בגלל זה (מרוב אכפתיות ודאגה לבריאותו כמובן!) והוא נשבר מזה והפסיק לעשן! וחזר כעבור שנה מרוב שהיה לו קשה.. (לכל אלו שמתרברבים שיפסיקו כשיתחתנו...) בקיצור. מחלה ממארת. להתרחק ממעשנים וכמובן לא להכניסם הביתה במגע עם אנשים נוספים וילדים.
נשלח ב-24/12/2007 23:19
עשני את צודקת בקשר לבריאות אבל מכאן ועד זילזול בבני אדם הדרך רחוקה. ולעיניין הסטיגמות לא חייב ואף רצוי לא ללכת בעיקבותן. סטיגמה זה דבר מכוער שעדיף ללכת נגד וזו כמובן דעתי והיא על כל סטיגמה כזו או אחרת.
נשלח ב-24/12/2007 23:52
שמחה- יש לנקוט בכל דרך. אם זה מה שיעזור אז זה יקדש את המטרה מה שנקרא.
לצערי זוהי אינה סטיגמה אלא ידיעה ברורה. ראית פעם מה כתוב על החבילות סיגריות עצמן? אם זה מה שמכריחים אותם לכתוב אז.. ואת יודעת כמה המצב גרוע. אף 1 לא יודא מזה בזול השאלה היא רק באיזה גיל יתחילו הבעיות.
נשלח ב-25/12/2007 00:09
עשני- זה אינדבידואלי. ברור שעישון הוא מזיק ואין לו שום יתרון, ודאי שכדאי לסייע למעשנים להפסיק ולמנוע מאחרים להתחיל עם ההרגל המגונה. אבל צריך מעט פורפורציה. זה חיסרון כמו כל חיסרון אחר, מי שמפריע לה שלא תיגש לשידוך. גם שומן מאד לא בריא ואולי אף יותר מסיגריות, אבל לא ראיתי שעושים בשידוכים הליהום נגד השומן כבעיה בריאותית, אלא רק כפגם אסתטי.
נשלח ב-25/12/2007 00:22
גבר,
ההבדל, שעישון זה בבחירה של האדם, אדם מעשן בוחר, בידיעה ברורה, בחירה שמזיקה לו לבריאות, ואילו אדם שמן בד"כ זה לא בבחירתו, אם תשאל אדם שמן אם הוא רוצה להיות רזה או שמן ודאי שהוא יגיד לך שאם היתה לו בחירה הוא היה רוצה להיות רזה!!!!!!!!
נשלח ב-25/12/2007 00:45
אני לא רואה כ"כ הבדל בין נטיה להשמנה שהיא מום מולד שאפשר להתגבר עליה בדיאטה, לבין טעות של נער בגיל טיפשעשרה שהחל לעשן. נכון שהנער בחר בכך מרצונו, אבל האם כל חייו נאשים אותו על טעות של ילד כי הוא עשה את זה לעצמו, האם זה רצון של בוגר או טעות ילדותית? שניהם קשה להם, הוא בדיאטה והוא בגמילה. שניהם עם בעיה. והיחס לשניהם צריך להיות שווה.
נשלח ב-25/12/2007 00:59
גבר,
אולי ההבדל הזה לא כ"כ גדול, אבל ישנם עוד הבדלים,
מספיק ההבדל שאדם שמן רק מזיק לעצמו, ואילו אדם שמעשן מזיק גם לסביבתו. וגם אם לא מזיק, אז מפריע.
(אני לא מסוגלת לעמוד ליד אנשים שמעשנים, גם אם הם לא מעשנים באותו רגע. הריח שיש להם דרך קבע פשוט גורם לי לבחילה)
נשלח ב-25/12/2007 01:10
אם זה מפריע לך אל תתחתני עם מעשן, אבל מה אכפת לך שזה מפריע לאחרים? אם את מתאהבת בבחור ואת אוהבת איך שהוא נראה, מעניין אותך אם השכנה מפריע לה המראה?!
נשלח ב-25/12/2007 01:11
עוד דבר,
אני לא כ"כ מתמצאת בישיבות אז לכן אני שואלת,
מותר בישיבה, חופשי, מתי שרוצים לעשן?! גם בזמן הלימוד?!
נשלח ב-25/12/2007 01:13
אבל זה לא נכון. שומן לא בריא באותה מידה שעישון לא בריא רק כשעודפי השומן הם מאוד מאוד גדולים.