|
|
| נשלח ב-2/1/2008 06:59 |
|
| |
אבגד,
א. אני באמת מנסה להבין ולא ממש מצליחה - "הגבר אכן שמח לקבל כשעושים במיוחד בשבילו אבל זוהי בד"כ אינה שמחה תכליתית או מצב שמאפיין אותו כגבר". מה זה אוסף המילים הזה? מה זו "שמחה תכליתית" שמאפיינת את האישה ולא את הגבר? אם כל אחד מהם שמח כשנותנים לו פרח (אמיתי או מטאפורי), כשמתיחסים רק אליו בייחודיות, מעניקים לו וכו', אז על מה אתה מדבר?
ב. כזכור, טרם הסברת כיצד קשורים ההררים שאתה בונה כאן אל עניין תלמוד התורה, שלשמו התכנסנו כאן. אז ברשותך, אני שואלת שוב (שמא פספסת את השאלה) - גם אם נניח שנשים אוהבות פרחים יותר מגברים; שהן שמחות "שמחה תכליתית" בעוד גברים לא; שהן מטבען היונקות והגברים מטבעם המניקים, עדיין נשאר לנו לבדוק האם נשים לומדות כדרך שהן מקבלות פרחים (או מקיימות יחסי מין, או יולדות, או שוטפות כלים). כאשר תוכיח את טענתך בעניין זה (תוך הוכחה שהכל מהותני ואין כאן ענין לסוציולוגיה), אתה מוזמן להידרש לשאלה מדוע אופן הלימוד המיוחד לנשים והשונה מזה של גברים, הוא אופן לימוד אסור בתורה.
[כמובן, אם אכן אתה "לא עושה הרבה מאמץ בכדי להוכיח את הדברים" שאתה כותב, אתה פטור מתשובות לשאלותי, שהרי יש בהן הוה אמינא שאתה התכוונת למה שכתבת ובאמת מאמין בזה, ולא סתם מפריח משפטים באויר רק בגלל שהמצלול שלהם נעים לאזניך.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 12:23 |
|
| |
אלאריו,
לא רק שאינך צריכה להתנצל .. אדרבא, את ראויה לברכת ברוכה הבאה
ראי, מה שמובא במו"נ אינו שונה מהגישה הכללית של הרמב"ם אל האישה מתוקף היותה יצור נחות חסר השכלה באותה תרבות קדומה, מה שהבאת מהמו"נ אינו יותר מזעזע מכך שהרמב"ם מכליל את האשה ( שהיא פסולה לעדות כיוון שהיא לא אחראית למעשיה?) עם הקטן והשוטה שאינם אחראים למעשיהם - ועל המלצתו שאין להרשות לאשה לצאת יותר מפעם בחודש מביתה ללא ליווי, שהיא הרי כמו חתולה מיוחמת, תצא לרחוב ומיד תפשיל שמלתה לקראת כל מי שיאות לעשות לה טובה -בראשה 'רק רע כל היום' מלאה במחשבות זימה איך לפתות את אותו הנער התמים לשכב איתה כמו במשל האשה הזונה ממשלי אותו הבאת בציטוט מהמו"נ - אם תלכי עוד קודם למקור קדום יותר תווכחי בתוספתא ברכות פרק ב יב ) שאין בכלל דיון על אם מותר לאשה - זה מובן מאליו לנשים ללמוד תורה לשנות במשנה, במדרש בהלכות ובאגדות' והשאלה שנשאלת שם אם הם מורשות גם במצבים פיסיולוגים מסויימים - ובכלל איפה דברי בן עזאי ב'בבלי' שהפך להיות הדומיננטי מבין התלמודים שאומר בסוטה: אם יש לה זכות, היתה תולה לה... וכיוון שכך חייב ללמד אב את בתו תורה, כי על איזה זכות מדובר? על הזכות שאין אדם נידון בתחילה אלא על התלמוד - קודם שואלים אותו קראת? שנית? תארי לעצמך שחכם גדול כרבי מאיר היה מוכן להקריב את הדבר האמור להיות היקר לו מכל רק כדי להצדיק דברי רבי אליעזר שכל המלמד בתו תורה מלמדה תפלות= זנות.
אז ככה שאין מביאים ראיה להתייחסות ראויה של דבר מה מדעת חכם ה'שבוי' בתקופה תרבותית נתונה והוא מתייחס למה שמצוי -אני משערת, שאם היה הרמב"ם פוקח עינייו לראות את הנעשה היום בכל שטחי החיים בידי נשים - היה ודאי מודה בטעות שחשב שנפש האשה שהיא ברת 'שינוי' באשר היא נפש שטבעה עלול להשתנות, אחרי אלפי שנות דיכוי השתנתה לכדי כך שחשב שסיכוייה של האשה אפסיים ושלא תוכל להרים עוד ראש לעולם, ולחזור אחורה בבחינת חדש ימינו כקדם, לזמן בו לא היו מגבלות על האשה בדבר תלמוד תורה והיו כמה וכמה נשים שהגיעו לנבואה
- או כפי שהרמב"ם כותב מה הראוי כשהוא כותב בהלכות יסודי תורה
ועניני ארבעה פרקים אלו שבחמש מצות האלו הם שחכמים הראשונים קוראין אותו פרדס כמו שאמרו ארבעה נכנסו לפרדס, ואע"פ שגדולי ישראל היו וחכמים גדולים היו לא כולם היה בהן כח לידע ולהשיג כל הדברים על בוריין, ואני אומר שאין ראוי לטייל בפרדס אלא מי שנתמלא כריסו לחם ובשר, ולחם ובשר הוא לידע האסור והמותר וכיוצא בהם משאר המצות, ואע"פ שדברים אלו דבר קטן קראו אותן חכמים שהרי אמרו חכמים דבר גדול מעשה מרכבה ודבר קטן הוויות דאביי ורבא, אעפ"כ ראויין הן להקדימן, שהן מיישבין דעתו של אדם תחלה, ועוד שהם הטובה הגדולה שהשפיע הקב"ה ליישוב העולם הזה כדי לנחול חיי העולם הבא, ואפשר שידעם הכל קטן וגדול איש ואשה בעל לב רחב ובעל לב קצר.
לסיכומו של דבר, למסקנתך:
יש כאן שני מישורים, על המישור האחד עומדים הדברים הראויים להיות, ועל המישור השני עומדים הדברים כפי שהם בהתאם למציאות בה חי האדם - היות ואדם הוא בעל שכל עיוני יש ביכולתו לתפוס את העניינים הכלליים - מה שאין השכל המעשי מסוגל לתפוס הוא תופס רק את הפרטים ועוסק בהם - ולמי שתופס כלל יודע שיש לו פונקציה שהוא אינו מתחלק לסכום הפרטים ממנו הוא מורכב הוא 'גדול' מסכום הפרטים ממנו הוא מורכב
כלומר הדעה שתגבור כשאנו באים לעשות חשבון כולל הוא שכהרמב"ם אומר "אדם" הוא מתכוון גם לאשה: זכר ונקבה בראם וקרא שמם אדם
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 12:40 |
|
| |
לא הבנתי כיצד הפסוקים שהצגת מוכיחים משהו. א-אפשר לומר שביחד הם קרואים אדם. ב-אפשר לומר שנפש, לא משנה איזו, כי תחטא.
אם לא היה הבדל ביניהן אז הן היו מצטוות על אותן המצוות. אם לא היה הבדל ביניהן לא היינו רואים בחז"ל משפטים כמו "נשים דמעתן מצויה".
אבגד,
א) אם ביחד הם קרויים אדם אז כל אחד מהם הוא חצי אדם, חצי נפש?? ואיפה האחריות של כל אחד על מעשיו ועל החופש לבחור בין טוב לרע?
ב) אפשר לומר שנפש, לא משנה איזו, כי תחטא. כלומר - בהתאם להנחת היסוד שכל אחד מהם הוא חצי - אז זה לא משנה מי משניהם חוטא, דינם כתאומים מחוברים שלא ניתקו אותם בשעת לידתם? כשהאיש ירצח האשה גם תיחשב לרוצחת וכשהאשה תנאף ייחשב לגבר כאילו הוא נאף ( בכוונה השתמשתי בסטראוטיפ החז"לי -
כמובן שחוץ מנפש האדם ישנם עוד כמה נפשות פועלות כמו נפש הצומח ונפש הבהמה, האם גם אותם תכליל בין הנפש שלא משנה איזה נפש תחטא ותמעול מעל?
|
| נשלח ב-2/1/2008 14:05 |
|
| |
| riv כתב: |  | אלאריו,
לא רק שאינך צריכה להתנצל .. אדרבא, את ראויה לברכת ברוכה הבאה
ראי, מה שמובא במו"נ ...
דומני שהודעה זו, היא-היא ההוכחה לנכונות הדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 14:12 |
|
| |
מעניין עד כמה הרמב"ם יכול להיות גם נצחי וגם בן תקופתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 14:26 |
|
| |
מואדיב,
חן חן על הפרגון, אני זקוקה לזה מידי פעם.
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 14:36 |
|
| |
בעל,
עד שאתה שואל את השאלה הנכבדה שלך, למה אתה לא שואל קודם עד כמה אדם יכול להיות נצחי ובו זמנית להיות חומר שמתכלה והוא בן תמותה.
|
| נשלח ב-2/1/2008 18:28 |
|
| |
riv, תודה על קבלת הפנים ועל התשובה,
קודם כל, נדמה לי שהציטוט שהבאת לא מראה על יחס טוב יותר לאשה בשום מובן. להפך. הרי שם היא נספרת בתור דוגמא לכך שאת המצוות יכולים להבין הכל, "ואפשר שידעם הכל קטן וגדול איש ואשה בעל לב רחב ובעל לב קצר." גם קטן וגם גדול, גם גבר וגם אשה. על אף המגבלות הרבות של האשה שמנית אותן נהדר. (אני התייחסתי דווקא לעניין ההשוואה של האשה לחומר כי כבר הרבה זמן מושך אותי הנושא של חומר וצורה, לא רק אצל הרמב"ם.)
ודאי שבתנ"ך "אדם" מכוון לגבר וגם לאשה, אבל אני לא בטוחה שהרמב"ם מתכוון לכך. כמובן, אי אפשר להכחיש שהאשה היא אדם במובן הפשוט, ביכלתה לדבר ולתפקד והיא נבדלת מהצומח ומהחי, - אבל אדם ממש, אדם שביכלתו לתקן את עצמו ולבחור את דרך האמת ולהגשים ולו במעט את הייעוד האנושי בעולם, נדמה לי שמשם האשה אצל הרמב"ם מגורשת לחלוטין.
"שאין מביאים ראיה להתייחסות ראויה של דבר מה מדעת חכם ה'שבוי' בתקופה תרבותית נתונה והוא מתייחס למה שמצוי"
כן. ודאי שאת צודקת. חבל וכואב שהעולם היהודי רחוק מאוד ממחשבה בכיוון הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 19:12 |
|
| |
ריב האם המושכל שהשכיל הרמב"ם בטבע האשה הוא נצחי או מתכלה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2008 21:01 |
|
| |
אלאריו,
ישנה פה אי הבנה, לא טענתי שהיחס שלו הוא יותר טוב כשהבאתי את מה שהוא אומר שראוי -אלא,אדרבא, טענתי שלדעתי הציטוט שהבאת מהמו"נ הוא לא יותר מזעזע מהיחס אל האשה במשנה תורה.
בעל,
אם התייחסות למצוי נחשבת למושכל - אז מה שהשיג הרמב"ם בטבע האשה הוא נצחי - מפני שהוא מוכיח ש'טבע' האשה/האדם הוא בר שינוי וזאת בהתאם למזון הרוחני שהוא ניזון ממנו - זה שהוא לא חשב שהיא אי פעם תצליח לצאת מהבוץ שהתבוססה בו זה עניין אחר..
ולמה לך ללכת רחוק כלך לך אצל רבך הרב קוק שאומר - 'זרם הזמן היא שפחה בישא שהיא משדלת בכל כשפיה הרבים .. והאדם אנוס גמור...' קח את הדברים ותשליך אותם על כל אדם שחי תחת השפעה של תקופה מסויימת.
|
| נשלח ב-4/1/2008 09:08 |
|
| |
אבגד,
- כתבת : "אם לא היה הבדל ביניהן אז הן היו מצטוות על אותן המצוות. אם לא היה הבדל ביניהן לא היינו רואים בחז"ל משפטים כמו "נשים דמעתן מצויה".
אם היה הבדל הרמב"ם לא היה כותב בהלכות יסודי התורה פ"ה א' - נשים שאמרו להם עכו"ם: תנו לנו אחת מכן ונטמא אותה ואם לאו, נטמא את כולכן - יטמאו כולן ואל ימסרו להם נפש אחת מישראל לפי שאין דוחים נפש מפני נפש [ יהרגו כולם (=נשים וגברים) ואל ימסרו להם נפש אחת מישראל.
|
| נשלח ב-1/2/2011 21:07 |
|
| |
|
| נשלח ב-1/2/2011 21:36 |
|
| |
השבוע הייתי בחגיגת בת מצווה- להפתעתי ברכה כלת השמחה- בשם ומלכות שעשני אשה. בתחילה נדהמתי- עלו לי בראש מחשבות משונות של ברכה לבטלה- ועוד כל מיני הבלים מסוג זה. עד שנזכרתי כי בשבת קראנו פרשת משפטים והגמרא אומרת.
בבא קמא דף טו. ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם, השוה הכתוב אשה לאיש לכל דינין שבתורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2011 21:48 |
|
| |
מוקדש לירוחם:
מספרים על חסיד גור, מקפיד שבמקפידים על התקנות, שדעתו לא היתה נוחה מהברכה "שלא עשני אשה, שאומרים בכל בוקר. להזכיר אשה ככה על הבוקר? ודווקא הנשים קיבלו ברכה שאין בה גברים - סתם "שעשני כרצונו"? חשב וחשב, עד שמצא פיתרון. מעתה בכל בוקר הוא מברך, "שעשני לא כרצונו".
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2011 21:53 |
|
| |
תודה שכן אכן, הרבה לא מברכים אמנם כך. אבל כל חייהם הם חיים לא כרצונו.
|
|
|
|
|