שבוע טבופרשת וארא
(ב) וַיְדַבֵּר אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר אֵלָיו אֲנִי יְקֹוָק:
(ג) וָאֵרָא אֶל אַבְרָהָם אֶל יִצְחָק וְאֶל יַעֲקֹב בְּאֵל שַׁדָּי וּשְׁמִי יְקֹוָק לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם:
רש"י - ושמי ה' לא נודעתי להם - לא הודעתי אין כתיב כאן אלא לא נודעתי לא נכרתי להם במדת אמתות שלי שעליה נקרא שמי ה' נאמן לאמת דברי, שהרי הבטחתים ולא קיימתי:
א. הרי בספר בראשיית כן מופיע שם הויה אצל האבות?
ב. מדוע הפסוק כותב אל אברהם אל יצחק ואל יעקב. למה לא פשוט אברהם יצחק ויעקב?
ג. איזו הבטחה ה' לא קיים לאבות? הרי 400 השנה טרם עברו.
ד. האם בשמות האחרים ה' לא מקיים הבטחות?
מה שה' אומר למשה לדעתי- תראה התגלתי לאבות לכל אחד בצורה נפרדת והויה נפרדת. לא התגלתי ליצחק בגלל אברהם וליעקב בגלל יצחק. אל כל אחד בגלל מה שהוא היה ולכל אחד בצורה שונה ואחרת.
אבל כולם ביחד וכל אחד לחוד לא ביקשו ממני שאציג את עצמי לפניהם. ואכיג מי אני ואיך קוראים לי- לא היה ביננו התועדות.
אבל אתה כבר בפגישה הראשונה שלנו דבר ראשון שאלת איך קוראים לי ומי אני?
(כ) וַיַּעַשׂ יְקֹוָק כֵּן וַיָּבֹא עָרֹב כָּבֵד בֵּיתָה פַרְעֹה וּבֵית עֲבָדָיו וּבְכָל אֶרֶץ מִצְרַיִם תִּשָּׁחֵת הָאָרֶץ מִפְּנֵי הֶעָרֹב:
וכבר נשאלה כאן השאלה מה זה ערוב- וניתנה התשובה המסורתית- ערבוב של חיות רבות. בעיון מעמיק בפסוקים הסבר זה מאד מאד לא הגיוני. יש הצעות?
(לא) וְהַפִּשְׁתָּה וְהַשְּׂעֹרָה נֻכָּתָה כִּי הַשְּׂעֹרָה אָבִיב וְהַפִּשְׁתָּה גִּבְעֹל:
(לב) וְהַחִטָּה וְהַכֻּסֶּמֶת לֹא נֻכּוּ כִּי אֲפִילֹת הֵנָּה:
מידע בוטני זה על מצב היבול, למה זה טוב ומה זה מוסיף? ולמי? אנחנו יודעים שהתוה קמצנית במילים!
שרי םרע מסרו לו דיווח על תוצאות המכה ועל השכותיה על המזון שיהיה למצריים, אבל פרעה גבר שמע שיש חיטה ויש כוסמת אפשר להחזיק מעמד