| נשלח ב-10/1/2008 22:28 |
|
| |
חובת האדם בעולמו
כיצד נדע מהו רצון ה' מאיתנו?
(יש לי את התשובות שלי, אבל הם לא מבוררות ומנוסחות די הצורך, לכן אני מצפה שאתם תתחילו ואני אצטרף)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2008 22:48 |
|
| |
פותחים שו"ע ומתחילים לקרוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2008 23:14 |
|
| |
צאוטנג,
ומניין תדע פתוח שו"ע?
דבר ראשון צריך להתחיל מהתורה שהוא נתן בעצמו, ולא מספר שנכתב ע"י חכמים (בלי להיכנס לדיון בנושא היאך לומדים מהתורה, אך אם לא התורה מניין לנו לידע לנהוג ע"פ השו"ע?).
|
|
| נשלח ב-10/1/2008 23:27 |
|
| |
הנה לשם מה ה' ברא את האדם!!!!
בראשית פרק ב
(ה) וְכֹל שׂיחַ הַשּדֶה טֶרֶם יִהְיֶה בָאָרֶץ וְכָל עֵשׂב הַשּדֶה טֶרֶם יִצְמָח כּי לֹא הִמְטִיר יְדֹוָד אֱלֹהִים עַל הָאָרֶץ וְאָדָם אַיִן לַעֲבֹד אֶת הָאֲדָמָה:
(טו) וַיּקּח יְדֹוָד אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם וַיַנּחֵהוּ בְגַן עֵדֶן לְעָבְדָהּ וּלְשׁמְרָהּ:
צריך דברים יותר ברורים מזה???
יעלה התחילו להתפלפל, וכל פילפול שיהיה יותר טוב מרעהו.
|
|
| נשלח ב-10/1/2008 23:43 |
|
| |
דברים ח' ג' "כִּי לֹא עַל הַלֶּחֶם לְבַדּוֹ יִחְיֶה הָאָדָם כִּי עַל כָּל מוֹצָא פִי יְדֹוָד יִחְיֶה"
מסילת ישרים פ"א "יסוד החסידות ושרש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו. והנה מה שהורונו חכמינו זכרונם לברכה הוא, שהאדם לא נברא אלא להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו שזהו התענוג האמיתי והעידון הגדול מכל העידונים שיכולים להמצא. ומקום העידון הזה באמת הוא העולם הבא, כי הוא הנברא בהכנה המצטרכת לדבר הזה. אך הדרך כדי להגיע אל מחוז חפצנו זה, הוא זה העולם. והוא מה שאמרו זכרונם לברכה (אבות ד): העולם הזה דומה לפרוזדור בפני העולם הבא. והאמצעים המגיעים את האדם לתכלית הזה, הם המצוות אשר צונו עליהן האל יתברך שמו. ומקום עשיית המצוות הוא רק העולם הזה. על כן הושם האדם בזה העולם בתחלה כדי שעל ידי האמצעים האלה המזדמנים לו כאן יוכל להגיע אל המקום אשר הוכן לו, שהוא העולם הבא, לרוות שם בטוב אשר קנה לו על ידי אמצעים אלה. והוא מה שאמרו, זכרונם לברכה (עירובין כב א): היום לעשותם ומחר לקבל שכרם"
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 06:22 |
|
| |
הבהרה: כשאני מבקש לדעת את רצון ה', אינני מבקש דווקא תשובות דתיות. אני מתכוון לעשיית המעשה הנכון ביותר. מצידי אפשר אפילו תשובות קניבליות. (אם צריך אני מקדים ואומר זאת בפירוש:אני מתנגד לקניבליזם).
צ'וט
למה אתה חושב שהשו"ע הוא נציגו של אלוקים?
זוהר וירוחם
למה אתם חושבים שהתורה היא נציגה של אלוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 07:09 |
|
| |
1. אין חובה לאדם לא בעולמו ולא בעולם של שכנו.
2. הוא יכול ליצור לעצמו חובות מתוך מה שהוא מכיר כחיובי יותר.
3. חיובי יותר לחיות טוב מאשר לחיות רע ולזה בד"כ מתחייב האדם מקטנות.
4. המחנכים והסביבה שלו יכולים לנצל את תמימותו ולתלות את מחויבותו לחיים טובים בקיומם של דברים שהם רוצים שיקיים.
5. את החברה למעלה חינכו שהתורה והשו"ע הם אמצעים לחיים טובים (מקסימום אם לא פה אז שם).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 09:33 |
|
| |
לצערנו , רק מיעוט "יוצר לעצמו חובות" [ וגם אז "פת בסלו , שאם ירצה יניח" ] הציבור הרחב לא יגיע לכך . התורה והשו"ע , נועדו לכך , לחייב .
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 10:14 |
|
| |
מיכה,
התורה אינה נציגה של אלוקים, התורה היא ספר שיש בו ציוויים מאלוקים (מצוות) ואלו המחוייבויות שלנו למי שברא אותנו.
בוגי,
האם גם התורה עצמה נתפשת אצלך כשק"ק?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 10:34 |
|
| |
זוהר ,
עד שיגיע בוגי . צ'וטנג הביא פעם מהג"ן שהסביר שאם מטרת התורה להיות גורם משפיע על העם כולו , לא יתכן שתסתפק בשק"ק , שכן השפעתם בסופו של דבר אינה מספקת . גם מעובדת ראותינו למעשה את מימדי השפעתה לדורות מוכח שאין לנו עסק ח"ו עם שק"ק .
בוגי עלול לטעון שעצם קבלת התורה ע"י האדם עצמו , אף היא מהחיובים ש"האדם יוצר לעצמו" הוא רק שוכח שאף אחד אינו מתחיל את הדיון עם עצמו מנקודת האפס , כלוח חלק וגם מול הסוברים שהינם יוצאי דופן בנידון ניצבת הקריאה "אל תאמין בעצמך"
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 11:56 |
|
| |
זוהר
מוצא פי ה' הוא לעבוד את האדמה. וגם הלחם הרי מופיע בתחילה, כנראה בלי זה אי אפשר לשמוע, את ה', וכידוע לך אי אפשר לאכול לחם בלי לעבוד את האדמה, או להרויח כסף שאיתו אפשר לקנות לחם בלי לעבוד,
אמנם בבני ברק ובנותיה, זה לא תופס, אני מדבר על עולם הגיוני, ששומע את דבר ה',
מיכה
אני מאמין שהתורה שבכתב ניתן מאלוקים כספר הדרכה לאדם שברא, לדעת איך להתנהג.
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 12:11 |
|
| |
ספרן,
תודה!
מעניין גם ע"פ שיטתו של בוגי, מה גורם לחיובו של הטוב וממילא למחוייבותו של האדם לנהוג כך, האם כוונתו לשיקול הקנטיאני כמחוייבות, היינו שהחיוב המטא הילכתי הוא חיוב וההלכתי לאו?
ירוחם,
לא כתבתי אחרת מדבריך. "אם אין קמח אין תורה", אך לא רק קמח, גם תורה.
האם לשיטתך הקמח הוא המטרה והתורה היא המלמדת זאת, או שהתורה היא המטרה, והקמח הוא האמצעי?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 12:19 |
|
| |
זוהר ,
כאן נכנסת תורת ה"התאמה" המתבארת פעמים רבות לאורכו ולרוחבו של הפורום . ועיין אשכול לכסיקון מש"כ להגדרת המונח .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 12:26 |
|
| |
מאיר
לעבדה ולשמרה- את העולם- הוא העיקר, ברוח התורה וחוקיה. ולהאמין שכל מה שאדם עושה בעולם, לפאר להגדיל את היקום, את מעשי ה' אנו משמרים מפארים ומרחיבים, כל היתר אלו רק פרפראות.
להסברת האוזן והעין. אם תקבל מאדם יקר עציץ(ח"ו לא השנה) האם לא תשקה אותו ותטפל בו כל יום? האם אתה לא חושב שנותן המתנה, מצפה ממך לעשות זאת? האם זה לא יגרום לו נחת רוח ביודעו שאתה אכן מטפל בעציץ? ולא זורק אותו למרפסת בזלזול?
כעין מלכותא דארע מלכותו דרקיע
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 12:43 |
|
| |
ספרן,
אין לי בעיה עם ה"התאמה", אבל גם ע"פ תאוריה זו, המטרה והמחייב הוא התורה. לטעון שחיוב התורה הוא לא חיוב הלכתי, אלא רק מטא הלכתי, זו סמנטיקה, סוף סוף גם שיקולי המטא נובעים מהתורה ומצוותיה, ואם האדם "מתאים" לעצמו את המצוות בגלל שיקולים סוציולוגיים, זה לא גורע מהמחייב אותן.
לכן לטעון שאין מחייב בעולם אלא האדם עצמו, זו גם סמנטיקה שאין בה ממש.
ירוחם,
א. לעולם יש מטרה מעבר לשמירה עליו, כמו שלעציץ מלבד השקייתו יש ערך של נוי וכו'. לא הגיוני שהקב"ה ברא עולם 'סתם' וביקש מאיתנו 'סתם' לשמור עליו. יש ערך מוסף של מטרה. בדרך למטרה צריך לשמור על האמצעי וגם אלה חלק מצוויי התורה, אך לא רק.
ב. הקב"ה נתן לנו לא רק את העולם הפיזי, אלא גם את התורה הרוחנית. הוא ציווה אותנו ללמוד ולדבר בה, זו גם סוג של השקיה לצורך שמירה על המתנה.
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 13:14 |
|
| |
מאיר
מה שהגיוני אצלך לא בהכרח הגיוני אצל אחרים, הגיון אישי, יש לו משקל של הגיון אישי, לכל הגיון יש הגיון של השני , ולכן אין לו כל משקל סגולי.
לגופו של ענין,אלוקים קשר בצורה ישירה את בריאת האדם, לעצים ולעשב, ויעד אותו בפרוש לעבדה ולשמרה. זה כתוב ברור ומפורש, אין צורך ללמוד ג"ש או קו"ח או אחרים, התזה שלך יכול להיות שהיא נכונה, ויכול להיות שלא, מה שבטוח שבתורה היא לא כתובה בפרוש, שזה התפקיד של האדם, ולכן הוא נברא.- אז בריא ושמא?
כדבריך העציץ הוא לנוי בלבד, וזה תפקידו. כשם שהעולם נברא לנוי ליופי , ויש לשמור עליו ככזה, ושיהיה נוח נעים ויעיל לחיות בה.
לא הגיוני גם למה ה' ברא את היופי המדהים של העולם, סתם??? למה הוא ברא את הכל ? ונתן חוקים בטבע פיסיקלים , ואחרים. סתם???
מה זה נותן לבן האדם? הוא יכול להבין יותר טוב את המסילת ישרים? או פלפול סרק? או ר' חיים? או קצות מענין? לא חבל על כל מה שאלוקים ברא? הרי לפי ההגיון של, זה לא יכול להיות שסתם!
אם אתה יודע ומבין את מעשי הבורא, שזה לא סתם, אולי תסביר לי למה הוא ברא כל אלה.
שאו מרום עייניכם וראו מי ברא אלה? מי ברא אנו מסכימים. אבל למה ברא? אולי תסביר?
|
|
|
|