בית פורומים עצור כאן חושבים

אנחנו יכולים לסמוך שהגאונים יודעים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/1/2008 00:02 לינק ישיר 

מיכי,

בלי קשר לנכונות הדברים שלך כפי שהתכוונת לאומרם, הבנתם אצל הקורא היא תלויית הקשר. בתוך האשכול הזה, קשה לי להבין מה הטעם להסביר ולחדד את ההבחנה בין סמכות פורמלית לבין סמכות מקצועית. אתה אולי מרגיש שהטעם הוא השכלתי כללי - אינך עונה למישהו אלא רק מוסיף רקע תיאורטי - אבל הקורא הסביר מתייחס למה שהוא רואה כאל דיאלוג, ולא כאל תלונות של ירוחם שבהן שזורים תשדירי שרות של האגודה להשכלת הציבור. כתשובה, או כתוספת עניינית כלשהי לדיון, ההתעקשות שלך על עניין הסמכות הפורמלית נראית לי מוזרה מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 00:22 לינק ישיר 

פלטי,

שלא כדבריך דברי מיכי ברורים ומנומקים היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 02:10 לינק ישיר 

מיכי

<"ההערות של המומחה גרמו לפוסק או לבי"ד לשנות את דעתו, אבל זה לא אומר שלפוסק אין סמכות. ודאי שיש לו סמכות, ומי שיכול לקבוע שהפסק אינו תקף הוא רק הפוסק עצמו או מוסד הלכתי אחר, ולא שום מומחה".

צדקת והיא הנותנת, כשם שלמומחה אין סמכות פסיקה, גם לפוסק אין סמכות פסיקה, במקום שלפסקתו צריך ידע ומומחיות, ואין לו.

סמכותו  של פוסק אינה מאישיותו, אלא  מהגדרת תפקידו.

האם  ליהודים 3צחוו 32 שינים, עד שב"ד  גדול  בחוכמה מר"ח יחליט, שליהודי יש  רק 31 שינים?

התקשרות, דעת תורה וסמכות

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2189855

תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/01/2008 2:45:32

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 05:08 לינק ישיר 

מיכי

"הורו בית דין שיצא השבת, לפי שנתכסית החמה, ודימו ששקעה חמה, ואחר כך זרחה, אין זו הוראה אלא טעות, וכל שעשה מלאכה חייב, אבל בית דין פטורין, וכן אם התירו בית דין אשת איש להנשא לפי שהעידו בפניהם שמת בעלה ואחר כך בא בעלה אין זו הוראה אלא טעות והאשה ובעלה האחרון חייבין חטאת על שגגתן וכן כל כיוצא בזה". (רמב"ם הלכות שגגות פרק יד הלכה ג).

תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/01/2008 5:10:06

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 09:45 לינק ישיר 

פלטי,
אולי עדיף שתמשיך להיות קורא פאסיבי. אם כי, ברמת הבנה כזו לא בטוח שבכלל כדאי שתקרא.

דפל,
אני לא התווכחתי עם ירוחם אלא הוא שהעיר על דבריי. אני הערתי על דברי מאיר, ודומני שלא כל כך קשה להבין את ההקשר כשקוראים את הדברים.
באשר למשרד להשכלת הציבור, דומני שבהחלט כדאי שיתערב כאן מדי פעם. הרי זהו חלק ממטרת הפורום הזה, לא? ולענייננו, כאשר עוסקים בשאלה האם לא ראוי שפוסקים יכירו את העובדות הנוגעות לנשואי פסיקותיהם (שאלה טריביאלית משהו, לא?), האם זה לא נראה לך רלוונטי להעיר שאמנם בהחלט ראוי אך סמכותם הפורמלית אינה מותנית בזה?

הרי עיניך הרואות שירוחם עצמו אינו מבחין בין השאלות הללו, גם אחרי שהצגתי כאן את הבחנתי. אז מדוע אתה מניח שזה לא רלוונטי לדיון?

נישט,

אני אומר לגבי המובאות כאן את מה שאמרתי גם קודם לכן. את הטעות יכול לקבוע רק גורם הלכתי. אם בי"ד הורו ששקעה החמה, ואח"כ היא מתגלה שוב, אזי אותו בי"ד עצמו, או מוסד הלכתי אחר, יורה לציבור שהוראתו הקודמת בטלה. אבל אם הם עומדים בשלהם, אזי מבחינה הלכתית זוהי שבת.

הרי בכל פסק הלכה ישנם רבדי מציאות. תפקידו של ביה"ד הוא להכריע גם בשאלות אלו. וכפי שכבר הערתי, הדבר נכון לכל מערכת משפטית. גם במערכת משפטית רגילה מי שמכריע בשאלות העובדתיות הוא ביה"מ ולא אף אחד אחר. הוא אמנם אמור להיוועץ במומחים, אבל השורה התחתונה היא שלו. וכך נכון וראוי, כי אין אפשרות אחרת.

לדוגמא, אם אתה פסיכולוג, ואתה משוכנע שעדים כלשהם שהיו בבי"ד שיקרו, והדיינים כידוע אינם פסיכולוגים, האם אתה יכול לא לקיים את הפסק? או: אם אתה יודע שפלוני לווה ממך, אך בי"ד קבע שהוא לא לווה. האם אתה יכול לקום ולגזול ממנו את הכסף. הרי כאן מדובר בידיעה מובהקת הרבה יותר מאשר ידיעה מדעית. אתה פשוט יודע זאת באופן בלתי אמצעי. האם במערכת המשפט האזרחית כן ניתן לעשות זאת? אני לא רואה הבדל בין המערכות לעניין זה.

לכן אם בי"ד הגדול (לא הרב קנייבסקי) יקבע הלכה שיש לכל יהודי 31 שיניים, אזי כל עוד הם לא בטלו את פסקם, הם או מוסד הלכתי מוכר אחר (כגון אסיפה משמעותית של גדולי ישראל, כפי שהיה כשהדיחו את ר"ג מנשיאותו), הפסק בעינו עומד.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 10:05 לינק ישיר 

1- שגגת תלמוד עולה זדון, כל טעות הנובעת מחוסר לימוד של הדיין נחשבת אצלו כמזיד.

2- יפה הוכיח נישטאיך שהוראת טעות איננה הוראה אלא טעות, מומלץ לקרוא פרק יד הלכות שגגות ברמב"ם,
http://www.mechon-mamre.org/i/9414.htm

3- חז"ל התייחסו לבני אדם כאנשים חושבים, אנשים בעלי כושר שיפוט, ולפיכך אם הורו בית דין לעקור את הכל, בי"ד פטורים והעוברים על דברי תורה חייבים, על שומעי בי"ד לחשוב קצת ולא להימשך אחרי טעויות.

4- יש סמכות לפסק בית הדין, אבל נושא האשכול איננה הסמכות, אלא השאננות שיש לפוסק לפסוק בלי לברר את המצב. שאננות זאת נתפסת כצדקנות, או כסיעתא דשמיא עליונה שיש לפוסק, אבל על כך בדיוק נפתח האשכול, כי השקפות אלה חדשות ביהדות, והם זרות לה.

5- כשם שהתפתחה לה שאננות אצל הפוסקים לפסוק בלי לחקור ולברר דברים פשוטים, כך התפתחה לה שאננות אצל שומעי ליקחם, אם הוא אמר הוא בודאי יודע מה שהוא אומר, אותו כושר שיפוט שנזכר אצל חז"ל שעל כל בן אדם להפעיל, נעלם והלך לו, וכעת אין מי שיהרהר אחרי הרב. 

6- כל מה שנכתב כאן הוא דיון ענייני, ואין כאן שום מטרה לזלזל באף אדם, בין קטן ובין גדול.

אח"כ ראיתי שמיכי כתב

< אני אומר לגבי המובאות כאן את מה שאמרתי גם קודם לכן. את הטעות יכול לקבוע רק גורם הלכתי. אם בי"ד הורו ששקעה החמה, ואח"כ היא מתגלה שוב, אזי אותו בי"ד עצמו, או מוסד הלכתי אחר, יורה לציבור שהוראתו הקודמת בטלה. אבל אם הם עומדים בשלהם, אזי מבחינה הלכתית זוהי שבת. >

ועל כך בדיוק הדיון, שמבחינה הלכתית היא איננה שבת, בי"ד טעו, ומי שנמשך אחריהם חייב, יש כושר שיפוט לבני אדם ביהדות, והיהדות איננה דורשת מבני אדם לבטל את עצמיותם בפני חכמיהם.

הגדרה תמציתית.

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 24/01/2008 10:16:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 12:10 לינק ישיר 

מחקר הלכתי חדש: פסיקות שמקורן בטעות

קישור:
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/170998

תוקן על ידי סנשו_פנשה ב- 24/01/2008 12:24:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 12:18 לינק ישיר 

איזה אומץ לפרסם את זה בערוץ 7.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 14:44 לינק ישיר 

לפחות יודעים מה זה מחשב...

[קיבלתי היום במייל, לא ידוע לי המקור]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/1/2008 15:01 לינק ישיר 

מענין - המחשב שלי מנה 614 אחד יותר מתריג. ולא לקחתי בחשבון את  ה בעלמשה,
 שלא לדבר שמשה מופיע עוד הרבה פעמים נוספות עם קידומות דיקדוקיות.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 16:47 לינק ישיר 

הרב מיכי
"לכן אם בי"ד הגדול (לא הרב קנייבסקי) יקבע הלכה שיש לכל יהודי 31 שיניים, אזי כל עוד הם לא בטלו את פסקם, הם או מוסד הלכתי מוכר אחר (כגון אסיפה משמעותית של גדולי ישראל, כפי שהיה כשהדיחו את ר"ג מנשיאותו), הפסק בעינו עומד"

מה זאת אומרת שבי"ד קובע הלכה שלכל יהודי 31 שיניים? האם זה דבר הנתון לדיון הלכתי? ככל הידוע לי פסקי הלכות נוגעים לאותם דברים שאנו מצווים לעשות או שאסורים עלינו. מה משנה מספר שיניו האמיתי של אדם? האם הוא נוגע לציווי הלכתי מסויים שהרבנים יכולים לפסוק בנוגע אליו? מה למשל? האם מי שיש לו 32 שיניים או יותר יעבור ב'בל תוסיף'? האם רופא העוקר למטופל את שינו ה-31 יעבור על 'ובארצכם לא תעשו'?
האם אדון המפיל את שינו ה-32 של עבדו יהיה פטור מלשלחו לחופשי, שכן ההלכה קובעת כי לאדם 31 שיניים בלבד ואם כן לא שן הפיל לו אלא משהו אחר?

לא כל דבר הוא 'הלכה' ולא כל דבר 'פסיק'.

[ואגב, כבר יצא לי לשמוע ממישהו את המשפט "כתוב בהלכה שאכילת זיתים מביאה לשיכחה", כביכול מי שאכל זיתים ולא שכח אח"כ עבר על דברי חכמים]

תוקן על ידי אח_של_השכן ב- 24/01/2008 16:54:57

טוב שכן קרוב מאח רחוק?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/1/2008 17:32 לינק ישיר 

[אחשל,

הסיפא שלך מזכיר לי סיפור -
פעם העברתי שיעור במקום כלשהו, ובו לימדתי סוגיה מסויימת בגמרא. אחד המשתתפים ישב באי-נוחות כל השיעור, ולקראת סופו התפרץ: "איך את יכולה לומר דבר כזה?! הרי כתוב ביהדות וגם בזוהר ש..."
(אגב, מאז ציטטתי אותו, הפך הביטוי לסלע יסוד בלשון חברי וחברותי...)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 18:20 לינק ישיר 

[אמשלום,
זה לא היה מיימוני במקרה?]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/1/2008 18:38 לינק ישיר 

[מי יודע?
]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/1/2008 20:32 לינק ישיר 

אחשל,
ברור שנקטתי באופן ספרותי בלשון שהועלתה כאן בהקשר אחר. וכי חושד אתה אותי שבעיניי זוהי הלכה?
אבל אם יהיה פס"ד שיצטרך לדעת את מספר השיניים בפה, והם יטעו, יצטרך לבוא מוסד הלכתי מוסמך כדי לקבוע זאת.

אמאלה,
כבר קדמך אחר (=אני). אחד הביטויים החביבים עלינו בבית הוא: "היהדות אומרת". תמיד אהבתי התבטאויות שמתחילות כך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אנחנו יכולים לסמוך שהגאונים יודעים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext