בית פורומים עצור כאן חושבים

פולמוס ביקורת התלמוד - תוכנית 'רבדים'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/1/2008 11:08 לינק ישיר 

מללא

אני חולק על סטוף דבריך: לדעתי חלוקה ופיצול של מרכיבי סוגיה מאפשרת לימוד מהנה ומעמיק ביותר, כך שניתן לבחון כל שלב בפני עצמו ולנתח את ההנחות שבבסיסו ואת הסברות המניעות אותו.
ברם, אין זה מחייב התייחסות להיבטים ההסטוריים של החלוקה. כפי שציינתי לעיל.

מזלי גרם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 04:09 לינק ישיר 

ר' מ.א. נ"י יצא בחריפות כנגד החוברה החדשה 'מתורתך לא נטיתי', על אף שהוא מסכים עמה ששיטת רבדים שגויה היא. טענתו שיש לערוך ויכוח בצורה עניינית, ולא לצאת נגדו בפאשקווילים. (את דעתו פירסם ג"כ ב-http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/1753)
דעה זו (ביחס לנושאים שונים) מקובלת על הרבה מבאי הפורום הזה.

בעניותי, אני חולק על דעה זו.
לכל חברה קוי-יסוד אותן היא שומרת. תנאי יסודי לקיומה של חברה, הוא באי-לגיטימציה של כל דעה הפוגעת באושיות החברה. בתחום זה, כל חברה מונעת את חופש הדעות.
על אחת כמה וכמה בתוך היהדות עלינו לשלול את הלגיטימציה לדעות המנוגדות לרוח התורה (סליחה על הביטוי), גם אם דעה זו מקובלת ע"י התרבות המקובלת כעת בעולם הרחב.

כמובן, מוטב שברור זה יעשה ע"י הסברה לוגית-ראציונלית של העניין (אם חברה זו רואה ערך בשכל), אולם, במצב בריא ונורמלי, שלילת הדעה ע"י הציבור נעשית קודם לבירור הראציונלי.
לדוגמא, באף מוסד הרואה את עקרונות הדמוקרטיה לערך, לא יעשה דיון האם מותר להרוג את רה"מ או לא. דיון כזה מהוה סימן מובהק למערכת עקרונות אחרת.

דומה, שברוח זו יש לקרא את דברי הרב משה לישטשטיין שליט"א [ר"מ בישיבת הר עציון]:
"כפי שכבר הוזכר, עשרים וחמש שנות מכללת הרצוג הביאו לידי ערב עיון בנושא 'האם התנ"ך היה?'... עיקר הבעייתיות והתמיהה היא על האדישות הנפשית המאפשרת קיום ערב כזה, בה דברי בלע נאמרים על היקר והקדוש מכל, בשלוה גמורה. צא ולמד; בשנה שלאחר מכן, נערך באותה מתכונת ערב עיון בנושא השואה. וכי הביאו מכחיש שואה שיציג את עמדתו כדי שלאחר מכן יוכלו חמשה מלומדים לסותרה? מובן שלא. ואין זה רק מפני שהצורך החינוכי ב'דע מה שתשיב' פחות יותר, אלא ההבדל נעוץ בנקודה בסיסית יותר והיא שבעוד שמכחישי שואה נחשבים בעינינו כחלאות-אדם שאין כלל לשבת במחיצתם מפאת חוצפתם ועזות מצחם כלפי קדושי השואה ואדישותם (או אהדתם) לרשע, הרי שמכחישי התנ"ך הינם פרופסורים מכובדים, קולגות ועמיתים שניתן לנהל אתם דו-שיח תרבותי, אף אם אין מסכימים. לשבת על כוס קפה עם מכחיש שואה מנומס - הס מלהזכיר, אך בהחלט בא בחשבון לשבת עם מכחיש תנ"ך (ועוד בחנוכה!) ולאחר מכן לפרסם את הדברים ולהפיצם כסיכום של ערב אקדמי. ואם העניין הציבורי הרב שהיה באותו ערב הוא אינדקציה למשהו, הרי שהוא סימן לכך שהבעיה הזאת היא נחלת חלקים נרחבים מן הציבור שלנו" (http://www.etzion.org.il/dk/1to899/851mamar.htm). (*)

אף אני תומך בהסברה רחבה של עקרונות תורה בשע"פ, הכוללים התמודדות עם טענות ביקורת-התלמוד לסוגיה, אולם אסור שנאמנות הש"ס יהיה דבר המוטל בספק, עד לברור המקיף.

יש לזכור, ההמון הוא המוני (והויכוח נותן בעיניו לגיטימציה לדעה הנגדית), ויש לפנות אליו בכלים אלו. לאחר מכן, יש לנסות לברר את הדברים, כפי יכולת וטיב ההבנה של השומעים.

<>   <>   <>   <>   <>

וכך הדברים אמורים ביחס לחוברת זו. מבלי להיות בסוד העניינים, ניכר שחוברת זו הוצאה בחופזה, מפני אימתה של תוכנית לימוד כלשהי בבי"ס.

בנוסף, הכניסו העורכים - לאחר מכתבי המחאה המובאים לעיל - גם כמה מאמרים של רבנים  הסברים את הפסול בגישה המחקרית (ראה בחוברת את מאמריהם של הרב יצחק שילת והרב שלום קליין - שליט"א), ואת השפעות השליליות שלה (ר' במאמרו של הרב משה גנץ שליט"א).

לדעתי, על אף הלחץ שחוברת הוצאה בו (כפי שניכר מהעריכה הרשלנית), עמדה החוברת במטרה זו בכבוד.

בהתחשב בעובדה שמוציאי החוברת (או האנשים מחוגים קרובים) עסקו בברור אינטלקטואלי של הבעיותיות בגישה זו בבמות שונות, נראה שהם עשו את הדבר הנכון, והמוחים כנגד החוברת - טרוניה ישנה יש בליבם על החברה החרדית (- פסיכולוגיה בגרוש?), שמנעה מהם להסתכל בעינא פקיחא על החוברת המדוברת, או לפחות לא לקוראה עד תומה (- האם גם הם נהגו הפעם כדרך ההמון?).

כמובן, דברי יוצאים מתוך נקודת-הנחה ששיטה זו פוגעת באמינות הש"ס וחכמיו. זו דעתם של כל הרבנים החתומים על מכתבים בחוברת זו, שחלקם אינם רגילים לצאת במכתבים חריפים. אם יהיה לו אפשרות ורצון, אכתוב תגובה המסבירה בקצרה את העניין, לפי הבנתי הדלה (עם ובלי ר"ת).

(אגב, מבין השורות ניכר, שרוב המכתבים החדשים [שאינם משנת תשס"ג] ם של רבנים ספרדים, וזאת - כנראה ממכתב הרב עמר שליט"א - כתגובה לטענות, שהועלו כאן, ששיטת 'רבדים' היא ביסודה שיטת הלימוד הספרדית).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 07:02 לינק ישיר 
לגופם של דברים

פעמים שאין די לראות את שורשי הדעות, ועל-פיהן להחליט אם הן כשרות או פסולות, טובות או רעות, מועילות או מזיקות, (- כפי שיש לנהוג בדר"כ), אלא העיקר הוא לראות את מסקנתם.

בבאנו לערוך בדיקה מדעית (בין במדעי הטבע-ההווה ובין מדעי ההיסטוריה) של מקורות הקודש, בין אלו שניתנו בנבואה ובין אלו שנוצרו ע"י חכמי תושבע"פ, עלינו לבדוק את ההשלכות היוצאות מהמסקנות שהעלנו במחקרנו, על-פיהן לבדוק את כשרותו.

ואפרש שיחתי:

היסוד לכל יחס של קדושה לתורה הוא ההכרה שכל התורה כולה בכלל: "צדקתך צדק לעולם ותורתך אמת" (תהלים קיט, קמב). וכבר דרשו (עה"פ תהלים יט, ח-ט): בזמן שעדות ה' נאמנה עליו - אז היא מחכימתו, ובזמן שפיקודי ה' ישרים בעיני - אז הם משמחים את לבו.

כפי שהעירו קודמי בפורום, יש מקום לבחון האם פרשנות שניתנת ע"י המאוחר היא באמת כוונת הקדמון. אולם הנחת מוצא אחת חייבת להיות למאמין בתורה שבע"פ:

התורה היא האמת.

יש מי שלדעתו רק אמת היסטורית היא אמת. לדעתו, בהכרח, צדקו החכמים המאוחרים בכוונת קודמיהם.
יש מי שלדעתו תיתכן אמת נוספת, מלבד זו ההיסטורית. לדעתו, יתכן שצדקו החכמים המאוחרים בכוונת קודמיהם, ויתכן שלא כיוונו לכוונתם ההיסטורית, אך כוונו ל"מכוון הא-לוקי", להשגחה (ובניסוח שונה: להסכמת כלל ישראל) שגילגלה שהם יבינו כך. (כמובן, דעה זו זוקקת סיוג ביחס למשמעותה הלכתחילאית, כלומר: מתי וכיצד ניתן לחדש פירוש שאינו מכוון לכוונת מחברו? ואכמ"ל בשאלה זו).

<>   <>   <>   <>   <>

לאור הקדמה זו, ננסה לבחון את 'שיטת הרבדים'.

לפי מיעוט הבנתי, שיטה זו מערערת על הסמכות של ה'סתמא דתלמודא', וטוענת שמדובר על חכמים מאוחרים (לא האמוראים), שפעמים רבות שינו במכוון מכונת המשנה או הברייתא, ע"מ להתאימה לדברי האמורא מבחינה פורמלית (אולי כדי שדבריו יתקבלו בציבור).

עם זאת, שיטה זו אינה באה לקרא לשינוי פסיקת ההלכה, והיא מקבלת את מסקנות הפוסקים על אף היותם מושתתים על מקורות מוטעים (בדומה לדברי ר' מ.א. בעניין דומה במקצת, ראה: ).

מעבר לשאלה המחקרית האם חכמי ה'סתמא דגמרא' הם חכמי תקופה מאחורת לחכמי הש"ס או שהם חכמי הש"ס [ובני הישיבה שלהם] המופיעים שלא בשמם (שאלה בה נגע הרב יצחק שילת שליט"א בחוברת הנ"ל), עומדת כאן שאלה רוחנית:

האם ה'סתמא' היא קדושה? האם היא אמת?

לנוכח התשובה השלילית העולה מהתבוננות כללית על שיטת רבדים, וכן על ביטויים ספציפיים של ראשיה (ובפרט ד"ר היימן), יצאו רבנים מחוגים שונים כדי להלחם בהחדרתה למוסדות חינוך תורניים.

אף אם לעת-עתה שיטת הרבדים עדיין אינה קובלת על חובת ההליכה עפ"י ההלכה, מ"מ הכפירה במחוייבות להלכה היא גרורה צפויה של תכני שיטה זו (כפי שהעיר בחוברת הרב צפניה דרורי שליט"א, במילים חריפות - שלא כדרכו).

<>   <>   <>   <>   <>

אגב,

שאלה נוספת לי אל באי הפורום:

האם כשאתה רואה אדם חכם שאומר משהו - אתה לא מנסה לבדוק אול הוא אומר דבר חכמה?

מדוע כשאדם הזה הוא גאון מפורסם, משום מה נאבד האינסטינקט לבדוק את האמת שיש בדבריו, ורק אח"כ לחלוק עליה (כדרכו של החז"א - http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=280142). האם אין בזה משום 'תיסמונת החרדי הנאור' (http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2327664)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 08:12 לינק ישיר 

לא תפוס,
ראשית, אני שמח שעל אף ההתנגדות שלך לעמדות שהובעו כאן, אמרת דברים מנומקים, וכך זה מאפשר דיון.
ובאמת יש מקום לשאול מדוע אתה עצמך לא קיימת בעצמך את מה שאתה בעצמך כתבת, כלומר שכשיוצאים נגד ערכי יסוד יש להטיף בלי לנמק (או, למצער, להקדים הטפה לנימוק)? דומני שהתשובה היא שהדבר נובע משתי סיבות:
1. שקלת את הערך שבשתי הדרכים שעמדו בפניך, והחלטת שאם גם אתה עצמך תטיף זה לא יועיל.
2. הנחת שהדוברים כאן שותפים לך להנחות היסוד, והם יהודים מאמינים, ולכן אין טעם לגנות ולהוציאם מחוץ לגדר אלא יש להווכח עימם. שהרי אם הבעיה מצויה כבר בתוך המחנה, לא יועילו הטפות וגינויים, ויש להביא נימוקים כדי לשכנע. מאידך, אם הבעיה כלל לא מסכנת את המחנה, אין טעם לדון בה. ואם הבעיה נמצאת על סיפו של המחנה (יש חשש קרוב שהיא עלולה להיכנס) או אז יש אולי מקום לגינוי קודם לנימוק.
פוק חזי ותראה, שגם הציונות אינה מסתפקת בהטפות, מפני שכעת הספיקות לגביה כבר מצויות בתוכה. לכן יש להביא נימוקים. ולגבי הדמוקרטיה בד"כ מעלים הטפות, כי ההנחה היא שאין גוש רציני של אזרחים שמפקפק בה, והבעיה נמצאת על הסף (הם עוסקים בשימור המצב ומניעת נזק מסופק עתידי, ולא בפתרון בעיה שכבר קיימת).
לכן אין מקום להשוואה הדמגוגית של ר' משה ליכטנשטיין, בין מכחישי השואה לבין בעלי שיטת הרבדים. מעבר לכך שאין בדבריהם רע מהותי אלא רק שגיאה טקטית ומקומית, הבעיה שהם מעלים נמצאת כבר בתוך המחנה ולא על סיפו או מחוצה לו. לכן במצב כזה לא די בהטפות ויש להיכנס לויכוח. אם היתה בעיה ממשית של נאציזם אידיאולוגי ומנומק בתוך החברה שלנו, אזי לא די היה בהטפות והיה צורך להתמודד עמה באופן ממשי.
ולכן גם הערב שעסק בשאלה 'האם התנ"ך היה', אותו הוא הזכיר, הוא חיובי ונחוץ מאד מאד. רמ"ל היה מעדיף להכחיש את הבעיה, או להסתפק בהטפות נגדה. זה מה שעשו כל הזמן (עד שאנשי הישיבה שלו החליטו להתמודד עם הבעיה באומץ). התוצאה של הגישה הזו שהוא דוגל בה ידועה לכולנו: אבדן דרך של רבים מלומדי התנ"ך, וספיקות ואי בטחון והכחשה אצל האחרים. ועוד יותר מכך: הימנעות מלימוד של התנ"ך, שנהוגה כבר דורות רבים בגלל שאין יכולת אמיתית להתמודד עם טענות מנומקות (ובפרט כשלא מכירים אותן) פרט להטפות. הסיבות לעריכת ערב כזה נעוצות בכך שטענות הביקורת מצויות כבר בתוך המחנה, ולכן לא ניתן להסתפק בהטפות נגדה. במקרה כזה יש להתמודד עמה ישירות ובאופן שיטתי.

ומכאן, ולאור ההקדמות שלמעלה, אעבור לדבריך:
1. בחוברת עצמה ישנה הצבעה על הסכנות ודחייה בסיסמאות, אולם אין שם ולו משפט אחד שמתמודד באמת עם אחת הראיות (מתוך מאות) שהביאו בעלי ה'רבדים'. על כן החוברת כולה היא בכלל הטפה בעיניי. עניין זה מאפיין כמעט את כל ההתמודדות מול השיטה הזו, בניגוד לדבריך שהכותבים שם התמודדו עמה אינטלקטואלית במקום אחר ביתר שיטתיות. יוצאי דופן הם חלק מאנשי גוש עציון (כמו מאמרו של ראק שמלונקק למעלה) וחלק מאנשי מעלה אדומים (כמו פיקסלר שהזכרתי למעלה).
2.  אם אתה פונה להמון, דע לך שהדברים בצורתם זו אינם משפיעים עליו, אלא אולי להיפך. לכן השיקול הטקטי הוא חשוב מאד כאן. הדברים מנוסחים כפנייה למחנה המצומצם של מושפעי הפשקווילים, אבל הבעיה לא נמצאת שם, והחוברת לא חולקה רק שם.
3. אכן יש לי טרוניה כלפי החברה החרדית, ובודאי כלפי נספחיה הד"ליים, וזה בדיוק בגלל ההתייחסויות הללו. אגב, הסיבה לכך היא שהתייחסויות אלו הן הן שמובילות אותנו להפסיד בכל קרב (גם אלו שמוצדקים בעיניי). כלומר אני מתקומם דווקא בגלל שאני שותף, לפחות חלקית, לערכים ולמטרות שעליהם מנסים להגן. את זה הסברתי בהודעותיי למעלה. אני לא יודע מדוע הביקורת הזו קרויה אצלך 'פסיכולוגיה בגרוש' (או שמא זו היתה התייחסות לדיאגנוזה שלך עצמך? לא הבנתי את כוונתך כאן)?
4. ככל שידוע לי, השיטה אינה פוגעת באמינות של הש"ס וחכמיו, אלא רק משנה את המתודה של ההתייחסות אליהם. אם מאמצים את המתודה שלהם, אזי לא צריך ליישב דברים של האמוראים עם הסתמאים וכדו', ויש סוגיות חלוקות ולכן אין צורך לתירוצים וכדו'. כידוע, גם רבותינו לדורותיהם נקטו בשיטות אלו, ולכן קשה להפוך את בעלי השיטה הזו לאפיקורסים. השאלה היא של מינונים, ושל ניואנסים יותר עדינים. אבל זה גופא צריך דיון מדוקדק ולא הטפות.
אגב, אם הייתי מביא לך מקורות מהגר"א שכתב כך (לגבי אוקימתות וחסורי מחסרא במשניות), האם זה היה זוקק התייחסות יותר רצינית? הם טוענים שיש כאלו. האם מספיק רק להטיף כנגד זה, או שמא זה דורש התייחסות?
לגבי הסתמא, כפי שהוברר לי מכמה שיחות הם אינם מערערים על סמכות הסתמא. במה היא גרועה מהמאמוראים? הם רק טוענים שאין לקחת אותה כפירוש ההכרחי לדברי האמוראים. היתה התבטאות של ד"ר היימן בעניין זה, אך הבנתי שהוא חזר בו. ובין כה וכה אנו לא דנים באדם לגופו אלא ברעיונות. ברור שיש מחוקרי התלמוד שמערערים על כל סמכותו (חלקם לא שומרי מצוות, ובודאי שלא כולם שומרים באופן אורתודוכסי). האם זה פוסל את השיטה? ממש לא.
5. הבדיקה של העמדות לפי ההשלכות, כפי שהמלצת (וכפי שגם נעשה בחוברת ובהתמודדיות עם הרבדים בכלל), היא אם כל חטאת. הגישה הזו היא היא שמעוררת חוסר אמון אצל הקוראים, שכן הכל נראה מגמתי ולא משכנע. אם אני חושב שהם לא צודקים, אזי עליי להראות זאת לכל אדם לא משוחד, ולא להסתמך על ההנחות שלי באופן מגמתי ונגד השכל הישר. גישה כמו שאתה מציג מעלה אצל הקורא תחושבה שבעצם הם צודקים, ואתה רק נאחז בקרנות המזבח כדי שלא ייפגעו הנחות היסוד שלך. לכך אני בהחלט חושב שכל עמדה מנומקת יש לבחון לגופה ומתוך ניסיון להיות בלתי משוחד.
אני מאמין שיש חשיבות וערך לדברי חכמים כי זה באמת כך, ולא בגלל שנוח לי או שקיבלתי מסורת כזו או אחרת. ולכן עליי להראות את זה, ולא להטיף לזה.
6. לגבי הטענה שפירוש מאוחר אינו חייב להתאים לכוונת הכותב, אני עצמי כתבתי על כך מאמר ארוך ב'אקדמות', וזה מה שטענתי. אבל הטענה הזו גופא זוקקת ניסוח, הוכחה, הנמקה, מובאות ומקורות. זה לא טריביאלי. זהו חלק מההתייחסות העניינית לה הייתי מצפה.
7. ומה שיצאו כעת במלחמה נגד השיטה, על אף ש הויכוח שכך, דומני שזהו סימטום נוסף של ההתנהלות החרדית, לפיה 'המעוררים' משתעממים בכולל, ומחפשים נושא למלחמת צלב כדי שיהיה מעניין, ואז הם נטפלים למשהו שפוגע בקדושת המחנה. לא צריכה להיות סיבה של ממש למלחמה הזו, ואני מתרשם שהיום באמת אין סיבה כזו.

אסיים רק בחזרה על עמדתי הבסיסית, שיש בטיעוני הרבדים משהו מן האמת, ובכל זאת זה אינו צריך לשנות את דרך הלימוד בבתיה"ס היסודיים והתיכוניים. אחרי כמה שנות ישיבה לענ"ד לא מזיק להתוודע לעניין זה, שכן לפעמים יש בו מעבר לארכיאולוגיה (זה מה שהוא עושה בד"כ), והוא יכול להאיר גם נקודות חשובות. ודאי שהרבדים אינה חזות הכל, ולדעתי השיטה הזו גם לא תפתור שום בעיה מהותית ביחס ללימוד הגמרא, אבל אלו אינן סיבות לפסול אותה על הסף וגם לא לכנות את הדוגלים בה 'אפיקורסים'.

תוקן על ידי mdabraham ב- 29/01/2008 8:21:25

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 08:45 לינק ישיר 

לא תפוס
כתבת,
<לכל חברה קוי-יסוד אותן היא שומרת. תנאי יסודי לקיומה של חברה, הוא באי-לגיטימציה של כל דעה הפוגעת באושיות החברה. בתחום זה, כל חברה מונעת את חופש הדעות.
על אחת כמה וכמה בתוך היהדות עלינו לשלול את הלגיטימציה לדעות המנוגדות לרוח התורה (סליחה על הביטוי), גם אם דעה זו מקובלת ע"י התרבות המקובלת כעת בעולם הרחב. >
אני מתנצל מראש אם תראה בדברי התיחסות אישית אליך, אבל לא זו הכוונה וכבודך במקומו מונח.
מקור דבריך ידוע (איני מוצא אותו כעת) בכתבי הרב קוק.
אולם האם אתה לא מודע לעובדה שמבחינת רוח התורה המקובלת היום, אתה אני ונושאי הדגל הזה, ולא יועיל שום פלפול, נמצאים הרחק מהקונצנזוס הרחב של לומדי תורה ואעפ"כ אנחנו מחזיקים בדעתונו מפני שאנו סבורים שיש לנו נימוקים מספיק טובים. אז נא לא להיות במצב שאנשי הרבדים יאמרו לך טול קורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:16 לינק ישיר 

אני לא מבין את בעלי שיטת הרבדים והרב שרלו, עם הקטנוניות שלהם במקרה הנוכחי.
במקום להגיד שהאוקימתא שהובאה בגמרא למשנה היא לא רצינית ונועדה רק "לפייס" את לשון המשנה עם העמדה ההלכתית/האמוראית, ונכתבה על ידי רבנן סבוראי או תלמידי הישיבה ולפיכך היא לא מחייבת להלכה וכו' וכו' - מדוע הרבנים האלה לא מקבלים קצת יותר אומץ, ופשוט מודיעים שאין להם בעיה לחלוק על הגמרא וזהו.
מאיפה קיבל הרב שרלו הנערץ את הרכרוכיות שלו, ואת הפחד לחלוק על הגמרא?
אני הייתי מצפה מהרב שרלו, שעם הכישרון שלו ויכולת הניסוח שלו, והאומץ שלו, שלא יפחד לחלוק על הגמרא במקרה שהוא מחליט שהגמרא איננה הגיונית, וכך גם במקרה של משנה לא הגיונית (ויש הרבה משניות כאלו כמו המשנה שהחליטה שעין תחת עין ממון בעוד ההגיון אומר אחרת).

ובינינו, אם כבר הגענו לזה, אני מצפה מהרב שרלו להרבה יותר, ולהתקדם עוד צעד אחד, ולהודיע שאם בתורה יש פסוק בעייתי, שיש בו הוראה לא אנושית, להגיד שמדובר בשירבוב של תלמידי הנביאים או תוספת מאוחרת וכו', או סתם לחלוק עליו - וכי קצרה ידו של הרב שרלו מידו של משה רבינו? וכי הוא אין בכוחו לחלוק על החלטותיו של משה רבינו, לרבות אותה הוראה שכתב משה רבינו כי אין לחלוק עליו מכאן ולהבא? (וגם הוראה זו יוכל הרב שרלו לייחסה לתלמידיו של משה רבינו).
בקיצור, בואו נתקדם עוד צעד במקום לדשדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:37 לינק ישיר 

מו"ל
שמעת על פירוש התורה לר' יהודה החסיד?

אני מניח שאם תפנה לרב שרלו הוא יענה לך ישירות

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 29/01/2008 13:38:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:45 לינק ישיר 

מו"ל למה ההתלהמות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 13:46 לינק ישיר 

עצכח עוד לא קררו אותו (כזכור מהי הגימטריא של ספק).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/1/2008 17:00 לינק ישיר 

ביני וביני, תוך כדי הדיון המלומד כאן, נפל דבר בישראל,

'אבי שיטת הסתמאים' בתלמוד הוכרז כזוכה בפרש ישראל לשנת השישים!

אם בתחילה נראו דבריו של הרב ד"ר מיכאל אברהם משכנעים,
שיש לדון רק לגופו של דבר, ולא לאור שיקולים אחרים וצדדיים, 
באה החלטה זו ומוכיחה כי אפשר לעבוד על דעתם
על אנשים נבערים ולשכנעם בשיטות וב'מחקרים' שלא היו ולא
נבראו, ואולי רק משל היו.

אין שיטת סתמאים, זו המצאה מילולית, ורק את המצאת הביטוי בלבד
ניתן לייחס למלומד הנ"ל. אין בזה חידוש ולא גילוי.
פרופ' הלבני פשוט אימץ לעצמו טענות נכונות אחדות
מדברי חוקרים אחרים (פרופ' א"ש רוזנטל, ופרופ' ש' פרידמן, שאכן
חידשו ויצרו הרבה) ויצר לעצמו 'שיטה' מבולבלת לגמרי.
מפעם לפעם הוא משנה אותה ביותר מאשר 180 מעלות, ראה 
למשל את מאמרו ב'סידרא' חוברת כא. 

לדעת חוקרי תלמוד, אין ממש במה שמתחזה להיות שיטת הסתמאים,
ואין רמה מחקרית נאותה במאמרים אודותה, ובנקל אפשר
להראות על שגיאות ממשיות וכשלים מתודיים בכל קטע ממנה.

היסורים הכי גדולים של איוב, נגרמים לו ע"י אלו שאומרים שאיוב לא היה ולא נברא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/1/2008 17:52 לינק ישיר 

דיסק,

אתה מערב שני נושאים שונים.

אם שיטת הרבדים או הסתמאים נכונה או לא, אם מי שפרסם אותה גנב את הרעיון ממישהו אחר, אם הרמה המחקרית שלו נאותה: כל שאלה כזו יכולה להיות נושא לדיון אחר.

מה שעומד לדיון באשכול הזה הוא שאלה אחרת: כיצד מנהלים ויכוח. האם מוציאים פשקוויל חריף, חתום בידי רבנים ידועי שם, ונמנעים מדיון ענייני, או שמצרפים, לפחות, לחרמות ולקונמות גם איזה שהן הנמקות.

אגב, גם דבריך עצמם הם יותר השמצה מאשר פניה אל ההגיון, אבל לפחות הפנית למאמר ממנו ניתן לדעתך להסיק משהו. אם הבנתי נכון בחוברת עליה מדובר (לא ראיתי אותה) לא היו כאלו דברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 06:31 לינק ישיר 

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3500152,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 11:58 לינק ישיר 

לר' מ.א.

א. חלק מהדברים שאכתוב בהמשך, הם דעתי האישית בלבד. אולם המאבק על שיטת ה'רבדים' - לפי מיעוט הבנתי על טיבה של השיטה - וכן על עוד ערכי יסוד אחרים, הוא אינו נוגע לדעותי האישיות, או לדעתו של מגזר מסויים (לצורך העניין: הר המור ושלוחותיה) או רבניו, אלא לערכים המקובלים על כל החוגים התורניים (נטורי קרתא, אגו"י, ש"ס, מפד"ל ועוד).

ב. לא כתבתי שאין לנמק את שלילתם של 'ערכי יסוד'.
כתבתי שקודם כל, יש לשלול ולהוקיע אותם אל מחוץ למחנה, ורק אח"כ - כרונולוגית ורגשית - להסביר את טעם הדבר. (כמובן, אם הדבר אפשרי).

ג. הובאו כמה סיבות מדוע שהשתדלתי לכתוב דברים מנומקים, והן [לפחות חלקן] נכונות. אולם ישנה עוד סיבה עיקרית, והיא:
לאחר שהרבנים כתבו (וכולם הבינו שאני מזדהה עם דבריהם), ברורה דעתי, שדעות אלו הינם מחוץ לקווים האדומים, לכן נכון להסביר.

ד. אתה צודק, שפעמים שהוצאת דעה אל מחוץ לגדר אינה מועילה, יש לבדוק כל מקרה לגופו. המו"ל של החוברת, חשב והחליט שיש לזה תועלת.

בפעם הקודמת, הייתה הצלחה מסויימת למכתב שנוסח ע"י הגרז"נ שליט"א (שעליו חתמו רוב הרבנים), ונקווה שגם הפעם זה יצליח.

ה. ההשוואה של הרמ"ל שליט"א איננה דמגוגית. הטענה שכנגד הכחשת השואה אין כיום מאבק - היא נאמרה כבר, אולם הרגשתו הנכונה של הרמ"ל היא שבגוונים מסויימים בציבור 'שלנו' (- הדת"ל), דעות כפרניות אינן "מחוץ לקווים".

דומה בעיני הדבר לדיון האם מותר להרוג את רה"מ. ר"מ בישיבה תיכונית שינהל דיון ע"ז בשיעור חינוך (וזה נצרך במוסדות מסויימים, לצערנו), מלבד הנימוקים שיגיד, הוא יאמר מידי פעם שמי שעושה דבר כזה הוא "רוצח מתועב", ושאר מיני גידופים.

ספק גדול בעיני, האם בישיבת הר עציון היו עושים דיון האם מותר להרוג את רה"מ, בהשתתפות נציג תנועת ימין קיצוני.

ו. שכשמתמודדים עם טענה מסויימת לא בהכרח צריך להשיב על כל ראיה שלה, וזאת משום שכל ראיה היא מבוססת על הנחות יסוד מוקדמות, שבהשללן - נשללת אף הדעה ההיא. (ובזה כבר יש תשובה חלקית לשאלה על אנשי הר המור).

ז. ישנן כמה סיבות שלא כתבו מאמר רציני ומנומק המתמודד מול הגישה הזאת, - אם כי לדעתי הסיבה העיקרית היא שחסר מי שיקום ויעשה זאת, - ובהן:

1) חלק נכבד מהראיות שהשיטה מביאה, אינם ראיות אמיתיות. בתקופה שהנושא היה בפולמוס בתוכניתו של הרב אבינר שליט"א, התקשר אחד מהלומדים בשיטה זו והציג כעשרים ראיות. רק אחת מהן הייתה באמת רלווטית.

2) התמודדות עם ראיות ספציפיות מקשה את הבהירות של העניין.

לפעמים כשנתקלים בהתמודדות עם כל מקור ומקור, מאבדים את התובנות הבסיסיות. (זה נראה מחלוקת קטנה, וכן לא ברור עם ה'פשט' שאתה מציע מוכרח בדברי אותו מפרש - במקום שאפילו הא הוא היה דחוק, אסור להגיד אחרת).

לכן, עדיפה התמודדות כוללת, המסבירה את יסודות תושע"פ, ומדוע השיטה הזאת סותרת חלק מעקרונותיה. כמו כן, לתת דוגמאות בודדות לראיות - שניתן להוכיח בעליל - שהן שגויות לחלוטין.

לדון ראיה-ראיה לא צריך ע"ג מאמרים ציבוריים, אלא באופן אישי (כל אחד לעצמו ולתלמידיו - אם הם מתעניינים בשיטה זו).

ח. החוברת מכוונת לחוג של האנשים שהם מקשיבים לרבנים, והובאו בה - באופן כללי - דברי רבני כל הזרמים: חרדים, ציונים, אשכנזים וספרדים. (כמובן, ישנם זרמים נוספים: נתורי קרתא, חסידים ועוד - אבל אין סיבה ניכרת שהם יחלקו. אם אנשי רבדים יטענו שזו השיטה החסידית - יחתימו גם רבנים מהעדה הזו).

אכן, על רבים בציבור הדת"ל לא ניתן להשפיע שימנעו מבניהם ללמוד בשיטה זו, אני מקווה, שאלה מביניהם שמקשיבים לת"ח, לאחר קוריאת החוברת הזו ימנעו מבניהם ללמוד בשיטה זו.

לדעתי מאמר מוסבר ומנומק על שלילת השיטה הזו לא יגרום [כמעט] לאיש למנוע את בנו מללמוד בשיטה זו, אלא הוא רק יאמר לו שיש בזה פולמוס. חוברת כזו, גורמת למקצת מהאנשים הללו (השומעים לת"ח) למנוע את בניהם מזה.

ט. 'פסיכולוגיה בגרוש' - כוונתי לביקורת שלי, וזאת משום שאני חושב שזהו חוסר יושר אינטלקטואלי (ביטוי של הרב אבינר שליט"א, עם כלביא ח"א סי' שנח) לנתח את ה'צורך הנפשי' של הכותב. מ"מ כיון שכאן הדברים היו מתבקשים, לא נמנעתי מהם, רק הוספתי הסתייגות.

אגב, ההסתיגות הנפשית, שיש לי מפסיכולוגיה בגרוש הצדיקה את עצמה. גם כאן, טעיתי במקצת, וזאת משום שלדעת כבודו, לא נעשת התמודדות עניינית עם שיטה זו. (מ"מ צדקתי בעצם הדיאגנוזה, כמו שכתבת בפירוש).

י. דברי הגר"א (המובאים בהקדמת פאה"ש) לגבי חסורי-מחסרא ידועים. לדעתי מרחק רב יש בינם לבין שיטת הרבדים, ואכמ"ל משום שעצם דבריו אינם מובנים לי כפי שאפרט.

יא. מובא שם: "והיה [הגר"א] יודע כל מחסורי מחסרא שבתלמוד בשיטותיו, דלא חסרה כלל בסדר שסדר רבינו הקדוש..." - בהרבה מקומות (כגון סוכה כו: וכח: ביצה כד. ב"מ פו. ועוד) הגמ' עונה "חסורי מחסרא" לשאלה "מעשה לסתור", כלומר: הגמ' אינה משנה את הפירוש הפשוט של המשנה, היא רק מוסיפה את הדין לפני הסיפור. - האם גם כאן רבי סבר כחד תנא, והגמ' כאידך תנא?

יב. בעיה עיקרית יש במאבק בשיטת רבדים, שהעקביות אינה מנת חלקם. לכן קשה מאוד לברר דברים, מפני שאח"כ הם אומרי לא אמרנו זאת (ר' חיי עולם להרב אבינר שליט"א, עמ' 215-216, וכן בדברי 'דיסק קשיח', כן שמעתי ממקורות נוספים).

יג.  לדעתי, אף אם ימצאו מקורות בודדים הנראים לכאורה כתומכים בשיטה זו, מוטב להניח אותם ב-'צ"ע', ולא לסתור את הנחות המוצא הבסיסיות של המאמין.
כמובן, זה לא פותר אותנו מלתרץ את אותן מימרות, אך בטרם ימצא התירוץ לא נאבד את יסודות אמונתנו.

יד. בדיקה של דעות מתוך השלכותיהן היא נצרכת בבדיקה האם דעה שייכת ליסודות האמונה או לנורמות מוסריות מסויימות. כמובן, אין לבדוק את אמיתות הטענה, רק לפי השלכותיה ומסקנותיה (אף שלפעמים זה מוכיח שיש 'טעות בדרך'). מגמתי הייתה רק להסביר מדוע שיטה זו היא מחוץ לנורמות של 'האמונה היהודית', ולא להסביר מדוע שיטה זו שגויה.

טו. כוונתי בעניין המסקנות וההשלכות, היא – לא למה שעשו בחוברת, אלא – שישנן שתי אמירות לגיטימיות: (א) האמירה שפירוש הגמרא הוא הפירוש היחיד הנכון מבחינה היסטורית, ואליו התכוון המפורש, (ב) האמירה שפירוש הגמרא אינו נכון מבחינה היסטורית, אלא שכך ההשגחה כוונה (כעין דברי התומים בקיצור תקפו כהן, הידועים). ואף שהן רחוקות זו מזו מבחינה מחקרית, הן קרובות זו לזו מבחינה אמונית.

טז. הדעה שפרשנות מאוחרת לא מחוייבת להיות כוונת הכותב היא בעייתית, בעיקר במישור פרודוקטיבי שלה, כפי שהסברתי בפעם הקודמת. אולם האמירה, שגם אם בפני הגר"ח הייתה גרסה שגויה של הרמב"ם, זו יד ההשגחה, וממילא סברתו תורה היא - אינה זקוקה לתוספת מרובה של הסבר (מלבד למי שלא מבוררת לו האמונה בהשגחה, או במרכזיותה ביחס לתורה שבע"פ).

יז. חושבני שזהו סתם זילזול בחוברת ובמדפיסיה מבלי להכירם. אם תשים לב נעשה החתמה מחודשת של כמה רבנים (בעיקר ספרדים), שהזילזול שייך גם אליהם. (אגב, החוברת יצאה עם 'כתובת', ולא בעילום שם).

מבין שורות החוברת (לא דברתי עם המו"ל) ניכר שסיבה העיקרית להוצאה המחודשת היא הכנסת השיטה למוסדות תורניים שונים (בעיקר בי"ס יסודיים). [כמו כן, ישנה סיבה נוספת לפירסום דעתם של רבנים ספרדים, וכנ"ל].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 12:00 לינק ישיר 

לר' מ.א.

א. חלק מהדברים שאכתוב בהמשך, הם דעתי האישית בלבד. אולם המאבק על שיטת ה'רבדים' - לפי מיעוט הבנתי על טיבה של השיטה - וכן על עוד ערכי יסוד אחרים, הוא אינו נוגע לדעותי האישיות, או לדעתו של מגזר מסויים (לצורך העניין: הר המור ושלוחותיה) או רבניו, אלא לערכים המקובלים על כל החוגים התורניים (נטורי קרתא, אגו"י, ש"ס, מפד"ל ועוד).

ב. לא כתבתי שאין לנמק את שלילתם של 'ערכי יסוד'.
כתבתי שקודם כל, יש לשלול ולהוקיע אותם אל מחוץ למחנה, ורק אח"כ - כרונולוגית ורגשית - להסביר את טעם הדבר. (כמובן, אם הדבר אפשרי).

ג. הובאו כמה סיבות מדוע שהשתדלתי לכתוב דברים מנומקים, והן [לפחות חלקן] נכונות. אולם ישנה עוד סיבה עיקרית, והיא:
לאחר שהרבנים כתבו (וכולם הבינו שאני מזדהה עם דבריהם), ברורה דעתי, שדעות אלו הינם מחוץ לקווים האדומים, לכן נכון להסביר.

ד. אתה צודק, שפעמים שהוצאת דעה אל מחוץ לגדר אינה מועילה, יש לבדוק כל מקרה לגופו. המו"ל של החוברת, חשב והחליט שיש לזה תועלת.

בפעם הקודמת, הייתה הצלחה מסויימת למכתב שנוסח ע"י הגרז"נ שליט"א (שעליו חתמו רוב הרבנים), ונקווה שגם הפעם זה יצליח.

ה. ההשוואה של הרמ"ל שליט"א איננה דמגוגית. הטענה שכנגד הכחשת השואה אין כיום מאבק - היא נאמרה כבר, אולם הרגשתו הנכונה של הרמ"ל היא שבגוונים מסויימים בציבור 'שלנו' (- הדת"ל), דעות כפרניות אינן "מחוץ לקווים".

דומה בעיני הדבר לדיון האם מותר להרוג את רה"מ. ר"מ בישיבה תיכונית שינהל דיון ע"ז בשיעור חינוך (וזה נצרך במוסדות מסויימים, לצערנו), מלבד הנימוקים שיגיד, הוא יאמר מידי פעם שמי שעושה דבר כזה הוא "רוצח מתועב", ושאר מיני גידופים.

ספק גדול בעיני, האם בישיבת הר עציון היו עושים דיון האם מותר להרוג את רה"מ, בהשתתפות נציג תנועת ימין קיצוני.

ו. שכשמתמודדים עם טענה מסויימת לא בהכרח צריך להשיב על כל ראיה שלה, וזאת משום שכל ראיה היא מבוססת על הנחות יסוד מוקדמות, שבהשללן - נשללת אף הדעה ההיא. (ובזה כבר יש תשובה חלקית לשאלה על אנשי הר המור).

ז. ישנן כמה סיבות שלא כתבו מאמר רציני ומנומק המתמודד מול הגישה הזאת, - אם כי לדעתי הסיבה העיקרית היא שחסר מי שיקום ויעשה זאת, - ובהן:

1) חלק נכבד מהראיות שהשיטה מביאה, אינם ראיות אמיתיות. בתקופה שהנושא היה בפולמוס בתוכניתו של הרב אבינר שליט"א, התקשר אחד מהלומדים בשיטה זו והציג כעשרים ראיות. רק אחת מהן הייתה באמת רלווטית.

2) התמודדות עם ראיות ספציפיות מקשה את הבהירות של העניין.

לפעמים כשנתקלים בהתמודדות עם כל מקור ומקור, מאבדים את התובנות הבסיסיות. (זה נראה מחלוקת קטנה, וכן לא ברור עם ה'פשט' שאתה מציע מוכרח בדברי אותו מפרש - במקום שאפילו הא הוא היה דחוק, אסור להגיד אחרת).

לכן, עדיפה התמודדות כוללת, המסבירה את יסודות תושע"פ, ומדוע השיטה הזאת סותרת חלק מעקרונותיה. כמו כן, לתת דוגמאות בודדות לראיות - שניתן להוכיח בעליל - שהן שגויות לחלוטין.

לדון ראיה-ראיה לא צריך ע"ג מאמרים ציבוריים, אלא באופן אישי (כל אחד לעצמו ולתלמידיו - אם הם מתעניינים בשיטה זו).

ח. החוברת מכוונת לחוג של האנשים שהם מקשיבים לרבנים, והובאו בה - באופן כללי - דברי רבני כל הזרמים: חרדים, ציונים, אשכנזים וספרדים. (כמובן, ישנם זרמים נוספים: נתורי קרתא, חסידים ועוד - אבל אין סיבה ניכרת שהם יחלקו. אם אנשי רבדים יטענו שזו השיטה החסידית - יחתימו גם רבנים מהעדה הזו).

אכן, על רבים בציבור הדת"ל לא ניתן להשפיע שימנעו מבניהם ללמוד בשיטה זו, אני מקווה, שאלה מביניהם שמקשיבים לת"ח, לאחר קוריאת החוברת הזו ימנעו מבניהם ללמוד בשיטה זו.

לדעתי מאמר מוסבר ומנומק על שלילת השיטה הזו לא יגרום [כמעט] לאיש למנוע את בנו מללמוד בשיטה זו, אלא הוא רק יאמר לו שיש בזה פולמוס. חוברת כזו, גורמת למקצת מהאנשים הללו (השומעים לת"ח) למנוע את בניהם מזה.

ט. 'פסיכולוגיה בגרוש' - כוונתי לביקורת שלי, וזאת משום שאני חושב שזהו חוסר יושר אינטלקטואלי (ביטוי של הרב אבינר שליט"א, עם כלביא ח"א סי' שנח) לנתח את ה'צורך הנפשי' של הכותב. מ"מ כיון שכאן הדברים היו מתבקשים, לא נמנעתי מהם, רק הוספתי הסתייגות.

אגב, ההסתיגות הנפשית, שיש לי מפסיכולוגיה בגרוש הצדיקה את עצמה. גם כאן, טעיתי במקצת, וזאת משום שלדעת כבודו, לא נעשת התמודדות עניינית עם שיטה זו. (מ"מ צדקתי בעצם הדיאגנוזה, כמו שכתבת בפירוש).

י. דברי הגר"א (המובאים בהקדמת פאה"ש) לגבי חסורי-מחסרא ידועים. לדעתי מרחק רב יש בינם לבין שיטת הרבדים, ואכמ"ל משום שעצם דבריו אינם מובנים לי כפי שאפרט.

יא. מובא שם: "והיה [הגר"א] יודע כל מחסורי מחסרא שבתלמוד בשיטותיו, דלא חסרה כלל בסדר שסדר רבינו הקדוש..." - בהרבה מקומות (כגון סוכה כו: וכח: ביצה כד. ב"מ פו. ועוד) הגמ' עונה "חסורי מחסרא" לשאלה "מעשה לסתור", כלומר: הגמ' אינה משנה את הפירוש הפשוט של המשנה, היא רק מוסיפה את הדין לפני הסיפור. - האם גם כאן רבי סבר כחד תנא, והגמ' כאידך תנא?

יב. בעיה עיקרית יש במאבק בשיטת רבדים, שהעקביות אינה מנת חלקם. לכן קשה מאוד לברר דברים, מפני שאח"כ הם אומרי לא אמרנו זאת (ר' חיי עולם להרב אבינר שליט"א, עמ' 215-216, וכן בדברי 'דיסק קשיח', כן שמעתי ממקורות נוספים).

יג.  לדעתי, אף אם ימצאו מקורות בודדים הנראים לכאורה כתומכים בשיטה זו, מוטב להניח אותם ב-'צ"ע', ולא לסתור את הנחות המוצא הבסיסיות של המאמין.
כמובן, זה לא פותר אותנו מלתרץ את אותן מימרות, אך בטרם ימצא התירוץ לא נאבד את יסודות אמונתנו.

יד. בדיקה של דעות מתוך השלכותיהן היא נצרכת בבדיקה האם דעה שייכת ליסודות האמונה או לנורמות מוסריות מסויימות. כמובן, אין לבדוק את אמיתות הטענה, רק לפי השלכותיה ומסקנותיה (אף שלפעמים זה מוכיח שיש 'טעות בדרך'). מגמתי הייתה רק להסביר מדוע שיטה זו היא מחוץ לנורמות של 'האמונה היהודית', ולא להסביר מדוע שיטה זו שגויה.

טו. כוונתי בעניין המסקנות וההשלכות, היא – לא למה שעשו בחוברת, אלא – שישנן שתי אמירות לגיטימיות: (א) האמירה שפירוש הגמרא הוא הפירוש היחיד הנכון מבחינה היסטורית, ואליו התכוון המפורש, (ב) האמירה שפירוש הגמרא אינו נכון מבחינה היסטורית, אלא שכך ההשגחה כוונה (כעין דברי התומים בקיצור תקפו כהן, הידועים). ואף שהן רחוקות זו מזו מבחינה מחקרית, הן קרובות זו לזו מבחינה אמונית.

טז. הדעה שפרשנות מאוחרת לא מחוייבת להיות כוונת הכותב היא בעייתית, בעיקר במישור פרודוקטיבי שלה, כפי שהסברתי בפעם הקודמת. אולם האמירה, שגם אם בפני הגר"ח הייתה גרסה שגויה של הרמב"ם, זו יד ההשגחה, וממילא סברתו תורה היא - אינה זקוקה לתוספת מרובה של הסבר (מלבד למי שלא מבוררת לו האמונה בהשגחה, או במרכזיותה ביחס לתורה שבע"פ).

יז. חושבני שזהו סתם זילזול בחוברת ובמדפיסיה מבלי להכירם. אם תשים לב נעשה החתמה מחודשת של כמה רבנים (בעיקר ספרדים), שהזילזול שייך גם אליהם. (אגב, החוברת יצאה עם 'כתובת', ולא בעילום שם).

מבין שורות החוברת (לא דברתי עם המו"ל) ניכר שסיבה העיקרית להוצאה המחודשת היא הכנסת השיטה למוסדות תורניים שונים (בעיקר בי"ס יסודיים). [כמו כן, ישנה סיבה נוספת לפירסום דעתם של רבנים ספרדים, וכנ"ל].

אגב, איני מבין מדוע, אך אני מסתבך בשליחת הודעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/1/2008 12:16 לינק ישיר 

שכחתי לציין, כשאני אומר "השלכות" איני מתכוון שמשיטה זו עלולים לצאת תלמידים עם חסרונות מסויימים, זהו רק איום - כלי להרתיע ולגרום לבדיקה מחודשת, אלא כוונתי לומר שהמסקנות של הדעה נכונות, ולא רק הכלים מהיכן היא הגיעה.

למשל, מי שיוציא מתוך הסוגיות שמותר להרוג את כל הגויים - זו, לדעתי, דעה בלתי מוסרית (ובלתי נכונה), למרות שהדרך והבסיס שלו הוא אמיתי.

וכ"ה בנידו"ד, על אף ששתי הדעות שהצגתי הן שונות מאוד מבחינה היסטוריונית-מחקרית, הן קרובות במסקנתן ובהשלכתן לקדושת התלמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פולמוס ביקורת התלמוד - תוכנית 'רבדים'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.