בית פורומים עצור כאן חושבים

פולמוס ביקורת התלמוד - תוכנית 'רבדים'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/1/2008 14:18 לינק ישיר 

לר' מ.א.

1) למיטב הבנתי, טענות שיטת רבדים הן כדלהלן: (א) יש בתלמוד שלשה 'שכבות': מקורות תנאיים, מימרות אמוראים וסתמות. הסתמא ברוב המקרים כתובה בארמית, והמימרות בעברית. (ב) הסתמא היא פירוש לדברי האמורא, ככל פירוש - ניתן להציע אחרים תחתיו. (ג) כשהאמורא אמר דבריו, הוא לא התחשב [או לא ידע] את המשנה. הסתמא עושה 'התאמה פורמלית' בין דברי האמורא לדברי המשנה, ואינה פרשנות מחייבת של המשנה.

2) ביחס לטענתם הראשונה, למיעוט הבנתי, אין מקום לביקורת 'רעיונית' אלא לביקורת מחקרית שצריכה להבדק:

- האם הסתמא היא נכתבה ע"י חכמים אחרים מהאמוראים? (כבר הזכרתי, שהרב שילת שליט"א, באמר שהוא בחוברת הנ"ל, דוחה טענה זו בשתי ידיים).

- האם הזיהוי הלשוני הוא נכון ומחייב? (יש חוקרים שחולקים על טענה זו. גם בעלי השיטה מודים שטענתם נכונה רק ב- 85% מהמקרים).

3) ביחס לטענתם השניה, אף שלפעמים יש מחלוקת סוגיות בדעת האמורא (כמו התוס' שהם הביאו במקור 2, ויש עוד כמה כאלו), מ"מ זהו דבר חריג שלא כדאי להרבות בו. להסביר דעת אמורא שלא עפ"י דברי הגמ' בשום מקום - זהו דבר בעייתי, שלא מצינו שעשהו ראשונים ואחרונים (למיטב ידעתי).

4) ביחס לטענתם השלישית, היא בעיתית מאוד, ובה עוסקים רוב המדברים בשיטה זו. (ביחס לדברי פאת השולחן בהקדמתו בשם הגר"א ז"ל, שלכאורה, דומים לטענה זו - לא נעסוק כרגע).

ועכשיו למה שדברנו.

5) אם הטענות שהצגתי בשם השיטה נכונות, אז בעיני זה נקרא 'מערערת על הסמכות של הסתמא', שכן לדבריה, ניתן לחלוק על הסתמא, הן בפירוש דברי המשנה והן בפירוש דברי האמוראים.

6) אפילו אם היינו מוצאים במקומות בודדים שהמפרשים פירשו דברי אמורא שלא כדברי הגמ', לא היינו עושים זאת לעיקרון, אלא להפך, היינו מצמצמים זאת ומנסים להסביר מדוע בפעם זו חרגו מהכללים.

וה"ה לדוגמאות השייכות לטענה השלישית, וזאת משום שככל שמרחיבים את החריגות הללו מחריבים את הש"ס, שהרי עירעור הסתמא, שהיא רוב הש"ס, והיא הבסיס של התושבע"פ.

7) ישנה בעיה נוספת, כפי שהוזכר בחוברת, בייסוד דרך ושיטת לימוד. למיטב הבנתי, ע"מ לייסד דרך צריכים אדם גדול, וזה הן מהבחינה הלוגית (- כפי שהוסבר בחוברת ע"י הרב משה קליין שליט"א), שייסוד דרך צריך בחינה נקודתית בכל רחבי הש"ס, שדרך זו נכונה והכרחית, והן מהבחינה הרוחנית, חידוש מסלול חדש בתושבע"פ הוא מסוכן, וצורך זהירות יתירה (אני יודע שלא תאהב זאת, אך לא הכל רציונאלי).

8) ביחס לחוברת.

הוסברו שם כמה דברים, שמקצתם הובאו לעיל (החוברת אינה תח"י, ואני כותב עפ"י הזכרון אחרי קריאה פעם אחת). כמו כן נטען שם (ע"י הרב דב ליאור שליט"א), שאין לומדים תורה מאדם שהולך בדרך לא טובה (רמב"ם פ"ד ה"א מהל' ת"ת), לכן אין ללמוד מבעלי שיטת הרבדים, לאחר שהראו שהם אמרו דברים חמורים (- איני יודע אם הכוונה רק לדברים השייכים ישירות לשיטת הרבדים והשלכותיה).

כמו כן, הרב אבינר שליט"א, בפעם הקודמת הסביר ע"ג הרדיו את עמדתו, תוך ויכוח עם כמה מאנשים רבדים. (באחת התוכניות, עלה לשידור אדם שהוסמך לדבר בשם ד"ר היימן). הדברים נדפסו (לאחר עריכה) בספרו 'חיי עולם'.

במקומות נוספים התלוותה הסברה לטענות כנגד החוברת, לדוגמא (מבלי לקחת אחריות ע"ד הכותב, שאיני מכירו כלל):

"למשל: כל ילד בכיתה ד' יודע שאת התלמוד הבבלי סידרו וערכו רבינא ורב אשי, וכאן המרצה עומד בתקיפות בדעתו, ואף מביא סיוע מדברי מורו ורבו פרופ' מאיר שמחה פלדבלום המנוח, ''שאין לדבר על רב אשי ורבינא כמסדרי התלמוד'' (ציטוט מדוייק)... או למשל עניין אחר: ''מסתבר שרק חלק מהחומר הסתמי שבגמרא נראה היה בעיני הרמב''ם כחלק אינטגרלי של התלמוד, ואילו חלק ממנו היה בעיניו לאו בר סמכא'' (ציטוט מדוייק). המשפט ההרסני הזה קורע ושוסע את התלמוד הקדוש שלנו, וכותת אותו לחלקים חשובים יותר וחשובים פחות ובכלל לא חשובים, כלומר: התלמוד איננו הסמכות ההלכתית שלנו.                       (http://www.hazofe.co.il/web/newsnew/katava6.asp?Modul=24&id=32214&Word=&gilayon=1073&mador=)

9) אני טענתי, איני חוזר בי שעדיפה הסברה שאינה עוברת מקור-מקור (וכך נהגו המוחים על שיטה זו), מכמה סיבות. נראה לי שאם תבחן בשנית את דברי הקודמים, תסכים שעדיף להתמודד עם עקרונות השיטה, ולא לעבור מקור-מקור. (אגב, כמה מהתגובות של כבודו, נראו לי כהתלהמות, ולא כבדיקת הטענות מחדש בצורה עניינית, כפי שראוי וכפי שמקובל בפורום זה).

למאיר,

1) הגר"ש פישר שליט"א כתב בחוברת (מצולם בעמ' הראשון של הפורום), שההסבר לגודל טעותם של אנשי 'רבדים' נמצא בספרו דרושי ישי סי' טו. הספר אינו תחת ידי. אשמח אם אתה תצטט את דבריו שם. (הציטוטים של אנשי רבדים הם מסי' יד באותו ספר).

2) הטיעונים של אנשי רבדים שהם חזרו בהן אינם נכונים, הם פשוט מדברים בקולות שונים, בהתאם לשומע. וכך כותב הרב אבינר שליט"א:

"...לאחר שאמר אחד מהם את הדברים הנ"ל, לפיהם אנו כבר דור חדש ואיננו זקוקים ללמוד מן הראשונים, מיד היסה אותו אבי-השיטה [- ד"ר היימן, ל.ת.] ואמר: "את זה איננו אומרים". אבל במקום, שלפי דעתו, יש פתיחות רבה יותר לרעיונות כאלו, הוא בעצמו אמר דברים חריפים בהרבה!

אלא שהוא מבין ש"כשם שמצוה על אדם לומר דבר הנשמע - כך מצוה על אדם שלא לומר דבר שאינו נשמע" (יבמות סה:)...

דוגמא נוספת: במקום אחד הם אומרים רק שלפי השיטה שלהם יהיה קל להסביר לתלמידים, במקום שני הם מרשים לעצמו לומר שרק [- הדגשה במקר, ל.ת.] בשיטתם אפשר ללמד, ובמקום שלישי אף מוסיפים שאם מסבירים את הגמרא כרגיל יש בכך נזק חינוכי נורא.

יש כאן בעיה קשה של עמימות. הם טוענים שגדול מסויים מסכים לשיטתם, אך לאחרונה אמר גדול זה שלא היו דברים מעולם, ושאדרבה הוא התנגד לה" (חיי עולם עמ' 193).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 14:23 לינק ישיר 

אני מודה שלא היה לי את הזמן והכוח לקרוא את כל החומר הרלבנטי, ובכל זאת אני מרשה לעצמי להציג סוגיא שלכאורה העריכה שלה אינה ברורה.

בברכות דף כו ע"א
משנה - תפלת השחר עד חצות
ובגמרא - וכולי עלמא עד חצות ותו לא? והאמר רב מרי בריה דרב הונא בריה דרבי ירמיה בר אבא אמר רבי יוחנן: טעה ולא התפלל ערבית – מתפלל בשחרית שתים, שחרית – מתפלל במנחה שתים! – כולי יומא מצלי ואזיל, עד חצות – יהבי ליה שכר תפלה בזמנה, מכאן ואילך – שכר תפלה יהבי ליה, שכר תפלה בזמנה – לא יהבי ליה.
איבעיא להו: טעה ולא התפלל מנחה, מהו שיתפלל ערבית שתים? אם תמצא לומר טעה ולא התפלל ערבית מתפלל שחרית שתים - משום דחד יומא הוא, דכתיב ויהי ערב ויהי בקר יום אחד, אבל הכא - תפלה במקום קרבן היא, וכיון דעבר יומו בטל קרבנו; או דילמא, כיון דצלותא רחמי היא - כל אימת דבעי מצלי ואזיל? - תא שמע: דאמר רב הונא בר יהודה אמר רבי יצחק אמר רבי יוחנן: טעה ולא התפלל מנחה - מתפלל ערבית שתים, ואין בזה משום דעבר יומו בטל קרבנו.

בברייתא דף כו עמוד ב נאמר:
תנו רבנן: טעה ולא התפלל מנחה בערב שבת - מתפלל בליל שבת שתים, טעה ולא התפלל מנחה בשבת - מתפלל במוצאי שבת שתים של חול, מבדיל בראשונה ואינו מבדיל בשניה, ואם הבדיל בשניה ולא הבדיל בראשונה - שניה עלתה לו, ראשונה לא עלתה לו.

מדוע הגמרא לעיל שהסתפקה האם ניתן להשלים מנחה בערבית פשטה מדברי ר' יוחנן ולא מברייתא, בפרט שבברייתא התחדש חידוש נוסף שניתן להשלים תפילת חול בשבת ותפילת שבת במוצ"ש?

אילו הייתי חוקר לא היה מקום לומר שיש לפנינו שני מקורות שונים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 14:24 לינק ישיר 

לא תפוס
אבי השיטה, פרופ' הלבני חי עמנו בירושלים. אולי כדאי לנסות לפנות אליו.
בניגוד לתדמית הוא יהודי ירא שמים שפרש משכטר על רקע מחלוקת בנושאים דתיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 17:22 לינק ישיר 

לבעל בעמיו,

א. להערתך הראשונה ביחס לגמ' בברכות, כבר עמד בזה בפנ"י, וז"ל:

"שם ת"ש דאמר רב הונא כו'. הא דלא קפשיט מהאי ברייתא בסמוך דקתני טעה ולא התפלל מנחה בערב שבת או בשבת דמתפלל ערבית שתים היינו משום דמסקינן להך ברייתא בקושיא א"כ אפשר דמשבשתא היא ועיין מה שאכתוב בזה שם בלשון התוס' [- שלדעת הרי"ף, אין לדחות ברייתא מקושיא מברייתא אחרת].

ועוד י"ל דניחא ליה לאתויי מדרבי יוחנן גופיה. ומכל שכן דאתי שפיר טפי לפי מה שכתבתי בסמוך דהך מלתא דתשלומי מנחה תליא באידך פלוגתא אי תפלות אבות תקנום או כנגד תמידין תקנום א"כ י"ל דפלוגתא דתנאי היא כמו שאבאר לקמן בשמעתין ומשום הכי לא מצי למפשט מברייתא אלא מדרבי יוחנן גופיה, כן נראה לי ודוק היטב".

ב. לא פסול בעיני לתרץ שבעל הגמ' כאן לא ידע את הברייתא הזו, שהרי אמורא אינו חייב לדעת את כל הברייתות, כידוע.

ג. זה שאדם חי בקהילה דתית לא הופך אותו להיות יר"ש. ישנם כמה פרופ' למקצועות ה'יהדות' שהם מוכרים כיהודים 'דתיים', אך היחס שלהם ליהדות הוא של הואי-חיים, תמימות לא אמיתית, כפי שהעיר ע"ז פעם מימוני (איני זוכר את הלינק).

לצערי, אחרי שיטת 'רבדים' הלכו גם אנשים יר"ש, בוגרי ישיבות חשובות. בודאי מי שהוא ממש מתוך העולם האקדמי חשוד בעיני עוד יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 18:18 לינק ישיר 

לא תפוס,
1) האמירה שניתן להציע כל פירוש אחר תחתיו היא עמומה משהו. ודאי שניתן, אבל השאלה האם לפירוש הסתמאי אין סמכות להלכה לשיטתם. את זה לא שמעתי.
לגבי המחוייבות של הסתמא לכוונת כותב המשנה, אכן ישנה דעה כזו, ואני מכיר כמה וכמה משלומי אמוני ישראל שחושבים כך (וכבר הזכרנו את ההתייחסות לגר"א בעניין זה). אין כאן שום דבר פסול, אלא רק לא נכון (בעיניי). סו"ס קשה להתעלם מן העובדה שחלק מהפרשנויות האמוראיות למשנה הן דחוקות טובא ונראות רחוקות מכוונתה המקורית.
לגבי הטענה שהאמוראים לא הכירו את המשנה, את זה לא שמעתי. אם כי, גם זה לא נראה לי כ"כ בעייתי (ראה לעיל). זה מזכיר לי (לא בדקתי כעת, זה מהזיכרון) את הויכוח המתלהם שעשה הרב ירושליימסקי (במאמר בסוף קובץ המאמרים של הרב אברמסקי, חתנו) נגד הטענה שהרי"ף לא ראה את הירושלמי, כאילו שהיתה כאן איזו כפירה בעיקר.

2) את הטענה שהסתמא נכתבה ע"י אמוראים ראיתי, אבל את נימוקיה לא ראיתי. ככל הידוע לי אכן נימוקיו של הלבני די חלשים, ואני באמת לא יודע מדוע כולם מאמצים אותם בהתלהבות כה רבה. וכבר העיר פרופ' ש"ז הבלין בכנס בו הייתי, שהלבני הביא את הטענה הזו בהקדמה לספרו על סדר נזיקין (דומני), אבל הדוגמא שלו היא מסדר אחר. ומשמע שלא היתה לו דוגמא טובה מכל הסדר בו הוא עסק. [אגב, אנקדוטה חביבה, הוא גם טוען שזו היתה הסוגיא שמרומזת בספרו של חיים פוטוק, בתיאור בו נבחן ראובן מלטר בישיבה).

3) לא הבנתי.

5) לא נכון. ראה דבריי לעיל. כמו שמצאנו לפעמים אחרונים שמפרשים משנה נגד גמרא, ואין בכך שום ערעור.

7) נו נו.

8) לגבי סידור התלמוד, הדברים עתיקים (ראה איגרת ר' שרירא גאון, וידוע שיש בזה דעות כבר בראשונים. מסתבר מאד שהתלמוד לא סודר בתקופה אחת ע"י שני יהודים וזהו). אין בכך שום דבר בעייתי, וזה אפילו נכון לדעתי.
וממילא לא שמעתי עדיין אילו דברים חמורים אמרו בעלי השיטה, שמצדיקים התייחסות כמו זו של הרב ליאור. לזה בדיוק אני קורא אמירה לא מנומקת.

9) אני ממש לא מסכים שהטענות שהעלית מתמודדות עם עקרונות השיטה, שכן אין דרך לעשות זאת ע"י הגדרתן ככפירה, שעה שהן כלל וכלל אינן כאלה. לכן מה שחשוב הוא הראיות. עקרונות השיטה הן האמת או לא אמת, ובמישור זה צריך לבחון אותן.
ולגבי ההתלהמות שלי, אכן היתה מידה של התלהמות, אבל אני לא הוצאתי חוברת, ואני גם נימקתי. אין לי בעיה של התלהמות כל עוד היא מנומקת. אני לא מדבר על נימוסים והליכות, אלא על ויכוח יעיל והגיוני אחרי שתנמק את דבריך, מצידי תוכל לקרוא לבר הפלוגתא שלך חזיר וכופר בעיקר. זו כבר שאלה של נימוס ותו לא.
לשון אחר: אני הערתי בעיקר על מה שאין בחוברת ופחות על מה שיש בה.

ובאשר להערתך למאיר, נדמה לי שאתה ממשיך לשיטתך ורואה את כל בעלי השיטה כאדם אחד (כאילו רבינא ור' אשי ערכו את כולם והפכו אותם לדוברים בקול אחד). אבל הדבר אינו הכרחי כלל וכלל, וייתכן שיש בהם דעות שונות. דומני שאתה לא יודע זאת יותר ממני.
הסתירות שהבאת בין ההתבטאויות הן מגוחכות. זה כמו לומר שבריסקרים אומרים שניתן ללמוד רק בשיטתם, ובריסקרים אחרים אומרים שאפשר ללמוד גם בשיטתם או בעיקר בשיטתם. זהו סימפטום להתייחסות לא רצינית, כשמחפשים סתירות בכוח, ומרכיבים מין בשאינו מינו. זה בטח לא סתירה יותר חזיתית מאשר עבד נרצע שיוצא ביובל אף שכתוב 'ועבדו לעולם'. אם אתה אוהד את ההקשר תמצא את התירוצים, ואם אתה רוצה לתקוף בכוח תמיד תמצא סתירות. לכן אמרתי לך להתייחס רק לדברים שבכתב, שכן דברים שבע"פ בד"כ אינם מדוייקים, ולכן זה נראה לך שהם אומרים כל פעם דברים אחרים.
ולגבי אותו גדול אם הוא מסכים או לא לשיטתם, אני מעדיף לא להאריך, ומשיחה שקיימנו דומני שגם מאיר יעדיף שלא לעשות זאת. והמבין יבין.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2008 19:14 לינק ישיר 

לא תפוס
לא מכובד לפסול אנשים בגזלנותא.
שוב, תנסה להפגש עם הפרופ' ותשמע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 04:27 לינק ישיר 

לר' מ.א.

1) א. למיטב ידיעתי, לא מצאנו במהלך הדורות, נסיון מחודש להסביר דברי אמורא כנגד הסבר הגמ', (אא"כ בטענה שסוגיה אחרת חולקת). עירעור סמכותה של הסתמא כמפרשת דברי האמוראים היא בעייתית (כפי שטענתי בסע' 3).

ב. העובדה שיתכן להציע פירוש אחר לדברי התנא, היא נכונה עם סייגים. אכן, ניתן להציע פירוש אחר מדברי הגמ' הן לתורה והן למשנה, אך עליו להיות זהה למסקנה ההלכתית של הגמ' (תוס' יו"ט נזיר פ"ה סוף מ"ה, ועוד), ואין די בקבלת מרותה ההלכתית של הגמ'. [אם נמצאו חריגות מכלל זה, הן בודדות, וטעונות הסבר כשלעצמן].

ג. בנוסף, הצעת פירוש אחר למשנה אסור לה שתטען שהאמת כך היא, והתנא עשה 'התאמה פורמלית'. דבר זה אינו קביל אפי' ביחס לדברי הראשונים (אע"פ שודאי ניתן להציע פירוש אחרים), וכ"ש ביחס לגמ' (כולל הסתמא, כמובן).

ד. כפי שהסברתי בתגובותי הקודמות, רעיונית - אין לטענה זו שום יחס עם הטענה שאין בחובתנו לכוון לכוונת הראשונים, משום שההשגחה גילגלה הדברים לפנינו כמות שהם. (אע"פ שמחקרית, יש דמיון ביניהם וכנ"ל).

ה. אני חוזר למה שכתבתי בטענה א, כל זה רלוונטי לפרשנות המשנה באופן שונה מהגמ', אך לא לפרשנות דברי האמוראים באופן שונה מהגמ'.

2) חושבני שהטענה שהסתמא נכתבה ע"י אמוראים מגובה באיגרת רב שרירא גאון (שהוא המקור המוסמך ביותר – בעיני 'שלמי אמוני ישראל' (ביטוי של כבודו) – לתולדות הש"ס. ובפרט, לנוכח העובדה שהראשונים פירשו שרבינא ורב אשי חתמו התלמוד.

יתכן, שבשולי הדברים נוספו דברים מאוחר יותר, אך זה מיעוט קטן. (אגב, תחילת ימי רבנן סבוראי הייתה במקביל למר בריה דרבינא, ונכנסו לתלמוד עוד בימיו).

3) לא הבנתי מה לא מובן. (כללתי הדברים בין הדברים המבוארים פה).

5) דומה שהשבתי על טענה זו בדברי ביחס לסע' 1.

8) א. לגבי עצם הטענה שהתלמוד לא נכתב ע"י רבינא ורב אשי - כבר התייחסתי לעיל (סע' 2).

ב. 'התלמוד לא סודר ע"י שני יהודים בבת-אחת', אלא עריכתו החלה בימי רבא ונסתיימה בימי האמוראים הנ"ל, בהסכמת כל חכמי ישראל באותו דור. (אגב, לא מופקע בעיני ששני יהודים יערכו את כל הש"ס).

ג. באמירות הנ"ל די בשביל לקבוע את הבעיתיות בשיטה. ישנן ג"כ אמירות נוספות, ונציין אחת מהן: http://www.kipa.co.il/ask/show/21902 (סע' 3 בתשובה).

9) א. לדעתי, רבות מעקרונות השיטה הן 'בעיתיות', כפי שציינתי. כך, כנראה, סבורים כל המוחים על שיטה זו.

ב. הטענה שטיעוני המוחים אינם נראים לך, אינה רלוונטית לשאלה האם הם נימקו את דבריהם. משום מה כבודו נוטה לערבב בין הדברים.

ג. טענתי לא הייתה כנגד הסגנון, אלא שלא נעשתה בדיקה מחודשת של הטענות (לאור תגובתי). לדעתי, ראוי לאדם הישר שכששומע דעה אחרת, יבדוק האם היא לא צודקת, קודם שהוא מתקיף אותה.

ד. האם כבודו עדיין טוען שנצרכת תגובה המתייחסת מקור מקור?

10) ביחס לדברי למאיר,

א. בודאי שיש שם יותר מאדם אחד. שאנו מדברים על סתירות אנו מדברים על סתירות בדברי אותו אדם, עפ"י רוב, ד"ר היימן.

לדוגמא, בספר חיי עולם (עמ' 202-203) מובא בשם ד"ר היימן:

"מה המטרה שלי כאן? למה? אני מלמד את השיעור הזה כאן? לא רק בגלל שנחמד לי לראות אתכם, נחמד לי לראות אתכם, אבל הכוונה שלי שאתם תעזרו לי לחולל את המהפכה, אני רוצה בעוד שנה-שנתיים שנהפוך לאמיתיים, שתכנסו לבי"ס ותתחילו להדריך ולהביא את התורה ליושנה, לא פחות ולא יותר".

ואילו ב http://www.kipa.co.il/jew/show.asp?id=2276  סע' 4-5 הוא בעצמו, אומר דברים אחרים.

ציטוט נוסף (איני יודע אם הוא מד"ר היימן):

"מה קורה אח"כ, במשך הדורות במאות השנים, במיוחד אחרי שמדפסים את התלמוד, מ- 1482 והלאה, כבר רואים מודפס רצף, ולא מבחינים. הנה הגענו לרעה החולה [- הדגשה שלי, ל.ת.] של שיטת הלימוד בישיבות שלנו היום, שמביאים בנ"א לגרוס דפי גמרא על הסדר בלי להבחין ברבדים. אז זה לא שיטת ר"ת ולא שיטת הרמב"ם, זה חדשים מקרוב באו, שאין להם על מה לסמוך" (חי עולם עמ' 191).

זכורני שבאת התוכניות של הרב אבינר שליט"א, הוא אמר לאחת מ'רבדים': הרי בויכוח שערכנו אתכם בישיבה, טען אחד מכם ...?

השיב לו הלה: יש בתוכנו כמה דעות, איננו מקשה אחת, וכו'.

אמר לו הרב אבינר: אבל זה היית אתה! (הלה התכחש).

(ציטוט חלקים מהתוכניות, ניתן למצא ב http://www.angelfire.com/de/kimizion/shiur/revadim.html)

ב. ביחס להגר"ש פישר שליט"א, מה כ"ת מתכוון 'והמבין יבין'? (אותי דוקא מאוד מעיין לשמוע כיצד הוא מחלק בין דבריו, לדברי בעלי הרבדים).

אני מתנצל, על הבלאגן בגופנים וכו', אני עדיין לא מסתדר כ"כ עם 'הייד פארק'. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 12:16 לינק ישיר 

כמה הערות. בקוצר דעתי.

1. 'ר' אשי ורבינא סוף הוראה' - מה לסוף הוראה ולחתימת התלמוד? נראה כי הם אחרוני האמוראים המוסרים מסורת אוטנטית המסורה בידם, שלאחר מכן נערכה על ידי 'כנסת ישראל' והשגחה העליונה בדמות הסתמא.

2. האם כשיש ראיות ברורות לכך שפירושם של האמוראים למשנה, או שהבנת התלמוד למימרא אינה מוכרחת זו כפירה בסמכות התלמוד? לדוגמא - מחלוקת בבלי-ירושלמי בפירוש מימרא או משנה. וכאלה לא חסר)

3. אם התשובה ל2 היא לא, אזי המחלוקת עם הרבדיסטים איננה בתחום האמונות והדעות, אלא בשאלות הפרשנות הסבירה וההנחות הטקסטואליות של הפרשן.
לשון אחר: מתי ניתן לטעון טענת 'רבדים' סבירה - האם ניתן להניח שבאופן קטגורי דברי רובד ב אינם פשטו של רובד א? או שיש צורך בהוכחות נקודתיות טובות לכך?

4. מהו פשט? יש נטיה בקרב הלומדים החוקרים להניח כי ניתן בעיון ראשוני ושטחי להעמיד 'פשט' במקור כלשהו, ולאור הנחה פזיזה זו להסיק כי המקור המפרש (רובד ב) מפרש נגד הפשט וכו' וכו'
זהו בלבול בין המושג 'פשטו' למושג 'משמעו' (בהשאלה מפרשנות המקרא): 'משמעו' - ההוראה הראשונית הבסיסית של הטקסט; 'פשטו' - משמעותו של הטקסט לאור הקשריו הטסטואליים, הפילוסופיים, התרבותיים וכו' ('אצבע אלוקים היא': משמעו - הגשמת הא-ל; פשטו - דימוי מושאל)
לומד המתייחס בכובד ראש לפרשנות הראשונית ומנסה לעמוד על ה'פשט' האמיתי כבר איננו מסוגל לנקוט עמדה שיפוטית-ביקורתית המאפיינת את החוקרים הללו, שכן לכל היותר בידו להצביע על מפר אפשרויות פרשניות לגיטימיות, תוך ניתוח חסרונותיהן וייתרונותיהן. כך מסוגל הלמדן לעמוד על השיקולים שהנחו את הפרשן המאוחר (אמורא, סבורא וכו') ולהעריך באופן אמיתי את טענתו הפרשנית.
בדרך זו נקטו כמדומני הלמדנים הספרדיים תלמידי מהר"י קנפנטון שניסו לבחון את האלטרנטיבות הפרשניות השונות ובכך להעריך את הכרעותיהם הפרשניות של התלמוד והמפרשים (בלשונם - הפירוש ממנו 'נשמר' התלמוד או הפרשן).

5. לאור זאת, הכרת מערכת הרבדים מסיעת רבות ללימוד, שכן בידה לאפשר ללומד להבחין בין שלבים שונים של השיח התלמודי ולנתח אל-נכון את מהלכי הסוגיה לפרטיה.

6. כבר טענתי באשכול כי המסקנות ההסטוריות העולות מניתוחים אלו אינן רלונטיות לתלמוד תורה. וממילא הריבוד של הסוגיה אינו אלא מפתח לניתוח דק ומעמיק של הסוגיה.

7. בלימוד כזה אין שום נזק חינוכי ושום פגם ביראת שמים, מלבד הנזקם הרגילים שיש בכל פעם שמחנכים תלמידים לביקורתיות ולסמוך על הבנתם השכלית. (שלדעת חלק מכותבי החוברת הם בעייתיים כשלעצמם)

8. אי אפשר על ידי דוגמה (בחולם) וסיסמאות לדחות ראיות וניתוחים פרשניים משכנעים (למעט כאשר ניתן להניח כי הדוגמה היא חלק משיקולי הפרשנות המובילים ל'פשט' כפי שהערתי לעיל). במידה ויוכח כי הרמב"ם פסק במספר מקרים שלא כמסקנת הסתמא דתלמודא, הרי שיש לעדכן את הדוגמה ולא להחרים את מי שאומר כך. לכל היותר ניתן לטעון כי נחלקו הראשונים גם בדוגמה.

מזלי גרם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2008 14:55 לינק ישיר 

לחצי-נזק,

1) כ"ה משמעות דברי רש"י ב"מ דף פו ריש ע"א:

"סוף הוראה - סוף כל האמוראין, עד ימיהם לא היתה גמרא על הסדר אלא כשהיתה שאלה נשאלת בטעם המשנה בבית המדרש, או שאלה על מעשה המאורע בדין ממון או איסור והיתר - כל אחד ואחד אומר טעמו, ורב אשי ורבינא סידרו שמועות אמוראין שלפניהם, וקבעו על סדר המסכתות כל אחד ואחד אצל המשנה הראויה והשנויה לה, והקשו קושיות שיש להשיב ופירוקים שראוים לתרץ הם והאמוראים שעמהם, וקבעו הכל בגמרא, כגון: איתיביה מיתיבי ורמינהי איבעיא להו, והתרוצים שעליהן, מה ששיירו אותן שלפניהן, ואותן שאמרו לפניהם הקושיות והתירוצין שעליהם לא קבעום בגמרא על סדר המסכתות והמשנה שסידר רבי, ובאו רב אשי ורבינא וקבעום".

מתוך ההקדמה ליד החזקה לרמב"ם:

"רבינא ורב אשי הם סוף חכמי הגמרא. ורב אשי הוא שחיבר הגמרא הבבלית בארץ שנער אחר שחיבר ר' יוחנן הגמרא ירושלמית בכמו מאה שנה".

(אגב, צוטטים אלו מופיעים אפי' בדף המקורות של רבדים הנ"ל).

2-3) יש לחלק בין פרשנות המשנה לבין פרשנות המימרות. המשנה נכתבה ע"י רבי יהודה הנשיא (ושאר חכמי ישראל עמו), כספר שלם ומסודר, הנתון ללמוד בפנ"ע. לעומת זאת, דברי האמוראים נכתבו בתוך הגמ', ולא סודרו כספר הניתן ללמוד באופן עצמאי.

לכן, אין אפשרות לפרש דברי האמוראים בלא דברי הש"ס. יתכן שהאמורא אמר זאת בהקשר מסויים וכדו'. רק אמוראים אחרים יכולים לפרש לנו דברי אמורא.

בנוסף, יש לזכור שאת הכלל שהבאנו (בשם התוס' יו"ט ופרשנים נוספים) המסייגים את פרשנות המשנה בכך שתתאם למסקנות הגמ'.

5) ההפרדה בין השלבים השונים של הסוגיה – אם ניתנת בידינו – אין בה פסול, במובן הרעיוני, אך אין בה תועלת מרובה, כפי שהזכרת בסע' 6.

8) א. לא הבנתי את כוונתך בסעיף זה.

ב. תמיד ניתן לתרץ את הסתירות בין הרמב"ם לגמ', בכך שהוא לא ראה עצמו מחוייב לפסוק עפ"י הגמ' בכל מקום. את הסתירות ברמב"ם עצמו ניתן לתרץ שבכל פעם כתב את מה שהיה נראה לו באותו זמן.- זו אינה גישה רצינית.

בדומה לזה, לתרץ את דברי הרמב"ם שהוא פסק שלא כסתמא דתלמודא, בעיני אינו תרוץ רציני, אלא התחמקות ובריחה מעמל ליישב דברי הרמב"ם עם הגמ'.

לר' מ.א.

עוד דברים שכדי להוסיף:

א.     מאמרו של פרופ' מ.ש. פלבלום ז"ל ('רבו' של ד"ר היימן) טוען שהרמב"ם פסק שלא כסתמא דתלמודא במקומות שונים. (השיטה מקבלת זאת, ומציינת לזה באתר שלה ובדף המקורות הנ"ל).

ב.     באופן כללי הסתמא מחוייבת לפרשנות המשנה. מי שטוען אחרת, לא בטוח נכלל בגדרת 'שלומי אמוני ישראל'.

ג.      העובדה שהפרשנויות דחוקות טובא, כבר התייחסנו בשם הכרם יהושע בשם רבי חיים מוולוז'ין ז"ל. (אגב, טענה זו אינה נראית לי רחוקה, אלא שגישת העבודה בימי חז"ל שונה מגישת העובדה בימינו, הן לטוב - בימינו מקפידים הכותבים יותר על סדר אירגוני לדבריהם, ובנוסף בימינו הדברים מודפסים לציבור הרחב, והן למוטב – בימינו הדברים פחות ברורים מאליהם ויש צורך להסבירם).

נ.ב. אם תשמע את שיעור 631305rv (בדף שיעורי הרב אבינר) – ולא תהיה 'נעול' מראש - תוכל להפיק תועלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2008 23:54 לינק ישיר 

יצא לי לראות היום את החוברת.

אני חושב שלא כצעקתה. בסוף החוברת מודפסים כמה מאמרים המכילים טיעונים שיש מקום לשמוע אותם, ולא רק השמצות. מאמרים אלו נכתבו, אמנם,  על ידי רבנים שאינם מן השורה הראשונה מבחינה ציבורית, כלומר אינם ידועים כל כך. מחבר החוברת, שרצה כנראה להשיג אימפקט ציבורי מקסימלי, פתח אותה בציטוטים של רבנים יותר ידועים, ואלו אכן כתובים בסגנון פשקווילי, מה שנותן לכל החוברת אופי בוטה ובמידת מה גם מרגיז. קשה להאשים בכך את המחבר. 

בכל אופן, יש בחוברת "בשר", אלא שזה בעיקרו אינו טיעונים הנוגעים לגוף העניין אלא יותר טיעונים בעלי אופי סוציולוגי.

להתרשמותי, ניתן לסכם את הטיעון המרכזי של המתנגדים בכך שבעלי שיטת ה"רבדים" חורגים מאופי הלימוד המקובל מדורות. באופן מסורתי, היחס לכל התלמוד הוא כאל קורפוס אחיד וקוהרנטי, ולא כאל טקסט המורכב משכבות. בעלי הרבדים "צובעים" קטעים שונים בתוך הסוגיה כפירושים מאוחרים של סתמאים וכדומה. גם אם ניתן לזהות רעיונות כאלו בגר"א או בתוספות, טוענים המתנגדים, אלו הם מקרים אזוטריים ולא שיטת לימוד בה ניגשים אל הטקסט ומנסים לפרק אותו לפי זהותם של כותבים אנונימיים. 

אז מה? לפי התרשמותי, הבעיה הראשית אותה רואים המתנגדים היא ערעור על ההלכה. אם כל בעלי ההלכה קיבלו את מבסקנות התלמוד הבבלי כנקודת מוצא, שהרי רבינא ורב אשי סוף הוראה, מי שיזהה בסוגיה תוספות של סתמאים מאוחרים יבוא לחלוק עליהם כפי שניתן לחלוק על גאונים וראשונים. זה, לפי דעתם, יגרום להרס של המסורת, מכיוון שאבן הראשה שלה - נאמנות לפסקי התלמוד הבבלי - תיפול. 

אני לא חושב שאלו חששות בעלמא, אבל ראוי לציין שוב שטיעון כזה אינו ענייני אלא סוציולוגי. לכאורה, הטענה "אם תחשוב באופן כזה וכזה תהיה אפיקורס" אין בה ממש, שהרי אם זו האמת אז אין הכי נמי צריך להיות אפיקורס.  בחוברת אין הרבה טענות נגד השיטה בעצמה, אולי מפני שזה דורש יותר מיומנות "מקצועית". נראה לי שאין קיום לטענות הסוציולוגיות שהובאו שם בלא גיבוי של ניתוח לגופו של ענין, ואולי בזה מצפים שהקורא יסמוך על אותם רבנים ידועי שם שחתמו. 

בכל אופן צריך להיזהר מטיעונים סוציולוגיים כאלו, מפני שהם נוטים להפוך לטיעונים מעגליים.  "כל מי שלומד בשיטת רבדים סופו מעשן בשבת", לדוגמה, עלול להדרדר ל"כל מי שלומד בשיטת רבדים הוא אפיקורס לכן אל תלמד בשיטה הזו כדי לא להיות אפיקורס".

מעבר לכך, קצת מגוחך בעיני לראות את אותם הרבנים החותמים שאינם חרדים. הרי בטיעונים סוציולוגיים דומים יכולים החרדים לבעוט בהם עצמם מחוץ לגדר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2008 15:04 לינק ישיר 

רבדים:
אני תמה על כל המדברים שהם חכמים מחוכמים שלא שמים לב לעיקר.
גם אני כד הוינא טליא כאשר נפלו לידי ספרי רד הליבני ודומיו תחילה התבהלתי מהם מאד וראיתי בם ערעור גדול על דרך הלימוד והפסיקה המקובלות
ואכן התבהלות זו שהיתה מנת חלקי - אני ( דבר הנחתום) שהנני מהיותר פתוחים לכל מחשבה ולכל כיוון - מהווה בשבילי אחת מן הסיבות המוצדקות לכך שאין ללמד בשיטה זו לפני גיל 18.
אבל וזה העיקר
צריך להבין שבעצם שיטת רבדים ושיטת הלימוד בישיבות פוסעות בקווים מקבילים ולא מתנגשות
וזאת מפני שבישיבות הגבוהות - לא לומדים גמרא!!!
אני חוזר לא לומדים גמרא.
כלומר ( ולקח לי זמן לעמוד על כך)  עצם המשא ומתן של הגמרא, מה היתה השאלה ומה תשובת הגמרא מה הוא אמינא ומה מסקנה
אלו נושאים שממש לא מענינים את אף אחד בעולם הישיבות.
וטוב שכך.
כולנו יודעים שהמשא ומתן  בגמרא לעיתים קרובות הוא  - איך נאמר אינו מן המלהיבים.
ולכן הישיבות בחרו מזמן לרדת מן הענין הזה.
 במקום
זה

ה שמקובל ללמוד בישיבות הוא את הרעיונות עצמם וזאת בד"כ ע"י נסיון להבין איך הובנו הרעיונות המופיעים בתוך הסוגיה ( מהו נזק , מהו שטר מהי ראיה מהי חזקה מהי השבה מהות קידושין, חופה וכו)  עי כל אחד ואחד מן הראשונים ו/או האחרונים.
בגוש למשל לפעמים דנים ברעיונות ללא הסתמכות על רבנים קדומים.
מרגע שצוללים לים זה רואים שהאפשרויות הם כל כך רבות ומגוונות כך שמהלך הגמרא ממילא אינו אלא מסלול אחד מתוך מאות אפשריים כך שממילא לא ניתן להפיק ממנו הרבה.
ואם כך על מה מבוססת הפסיקה ?
נו נו הרי לאחר שלומדים לעומק רואים שהפסיקה היא בסופו של דבר סוג של הכרעת הדורות ואין לנו לחשוב שרשי תוס הראבד והרמבם היו פחות ראויים מהסבוראים ואף מן האמוראים.
ולאלו העוסקים ברבדים בדרך כלל הם אינם מתעמקים מאד ברעיונות שבתוך הסוגיה וכך לימודם הוא בעצם שטחי לגבי הרעיונות שבסוגיות עצמםן. לעיתים עולה מתוך לימודם רעיון מלוה שאין בעצם במה להתעמק והכל שטויות, ולמירב הם פשוט לא דנים ברעינות עצמם ולא מתענינים בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2008 15:26 לינק ישיר 

[נחנומה,

כידוע, לא למדתי מעודי בישיבה אבל בהחלט יצא לי ללמוד מעט גמרא, על כן אני תמהה מעט על קביעתך כי "כולנו יודעים שהמשא ומתן  בגמרא לעיתים קרובות הוא  - איך נאמר אינו מן המלהיבים".
נכון כי (כפי שהבנתי כאן מזמן) אני איני שייכת ל"כולנו", אבל בכ"ז הופתעתי מן הנחרצות שבדבריך.
בנוסף, האם באמת זו הסיבה מדוע (לטענתך) בחרו הישיבות "לרדת מן הענין הזה"?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2008 15:45 לינק ישיר 

אמשלום
נזמין אותך לתת שיעור בישיבה על הגבעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2008 15:53 לינק ישיר 

[בע"ב,

מוותרת על התענוג (יש לי מספיק לבן בבית...).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2008 16:25 לינק ישיר 

אמשלום
עליך יהיה קוצנזוס

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פולמוס ביקורת התלמוד - תוכנית 'רבדים'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.