|
|
| נשלח ב-8/2/2008 08:46 |
|
| |
אין כוונתי שלא ניתן להציע פשט בכלל. אלא לומר שפעמים רבות מבלבלים בין 'פשטו' ל'משמעו'. כפי שכתבתי כבר באשכול: מניחים שההוראה הראשונית של הלשון היא הפשט, וכל פירוש אחר, על אף שהוא מתחשב בשיקולי פרשנות לגיטימיים וסבירים (הקשר, תפיסות מוקדמות כלליות וכדומה) - איננו פרשנות, אלא מחלוקת.
כמו כן וודאי שיש לנסות להציע תיאוריות כלליות. כוונתי שיש להשתדל שלא להניח הנחות יסוד רבות מידי ביחס לטקסט בעת הלימוד. התכוונתי שיש להשתלדל להמנע מ'שיטות' לימוד. ולא משיטות בסברא וכדומה.
|
|
| נשלח ב-8/2/2008 14:10 |
|
| |
לכל זה אני ודאי מסכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2008 14:36 |
|
| |
ר' מיכאל, למה נגרע חלקי מחצי_נזק שלא אזכה לתשובה?
שאלתי על ראיותיך -
בדיוק להיפך. מכך שהיה הקב"ה צריך לכרות את הברית את אשר ישנו ואת אשר איננו, מוכח להדיא שאם לא היה עושה כן, לא היתה עצם העובדה שכל הציבור קיבל על עצמו את הברית, מחייבת את הבאים אחריהם. גם במעמד הר סיני, לשם מה השביע הקב"ה את כל הדורות? הלא די בכך שהדור הנוכח קיבל על עצמו?
יש לי עוד כמה ראיות בסגנון זה - אברהם ציוה 'את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה'. למה לא די לו לצוות את ביתו, ואלו שאחריו יחויבו מכח קבלת הרבים. עוד אחת: במגילת אסתר - קיימו וקיבלו היהודים עליהם ועל זרעם. כנ"ל.
יש מכל הנ"ל ראיות, שאם ציבור קיבל על עצמו ועל זרעו, זה מחייב גם את זרעו.אבל קבלה שהתפשטה באורח עצמאי, והתקבלה על ידי הרבים, אינה מחייבת את דורות ההמשך.
בקשר לסברא, אינני מבין, א. מהו 'כשהציבור מקבל על עצמו', כלומר שזה מחייב גם את מי שלא קיבל [שהרי אם הוא עצמו קיבל איננו צריכים לכח הציבור],ומצד הסברא גרידא זה ממש מופרך - וכי בכל דבר שרוב הציבור עושים מתחייב כל אחד? דיקטטורה שבדמוקרטיה? אם רוב הציבור ישתה מיץ פטל אדום גם אז זה יחייב? אבל ביותר - גם אם כן, עדיין זה לא יסביר איך זה מחייב את הדור שאחרי אותו ציבור שקיבל על עצמו, ואת הדור שאחריו וכו' עד אלף שנה!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2008 15:29 |
|
| |
מבקר. סליחה, לא ראיתי.
לולא קבלת הרבים מחייבת, אין כאן משמעות לכריתת הברית, שהרי אני לא הייתי שם, ושום דבר כזה אינו מחייב אותי. גם אם הקב"ה כורת ברית עם זכרי העתידי זה לא מחייב אותי. מה שלא התחייבתי אליו לא מחייב אותי. לכן איני מבין את השאלה הזו.
הקב"ה כרת ברית גם עם הדורות הבאים, בדיוק במכניזם שתיארתי, כלומר דרך כך שהציבור קיבל זאת על עצמו. כנ"ל לגבי אברהם.
וברור שבכל זה טיב הקבלה הוא הקובע. יש מצב שציבור מקבל משהו רק על עצמו ולא על בניו, ואז זה לא יחייב אף אחד מהדורות הבאים. אבל קבלה להבא מחייבת, וכן כתבו הפוסקים הנ"ל.
אם כן, כל דבר שהציבור קיבל מחייב את כל אחד. והסיבה היא שהאחד הזה הוא גם חלק מהציבור, ולכן חשיב כאילו הוא עצמו קיבל על עצמו, ולכן זה מחייב. אגב, זו גם סברת האמנה החברתית של רוסו, כמו עוד פיקציות משפטיות. גם אתה ודאי מבין שאין כל קשר לשתיית פטל אדום (האם זו קבלה לשתות פטל, או שסתם שותים?). נראה שאתה סתם מתעקש.
ולגבי הדור שאחריו, זהו גופא מה שמוכיח הרוגצ'ובר מכמה מקומות שציבור לא מת (ראה תוס' מעילה י סוע"ב ועוד, ובספר 'על התשובה' של הגרי"ד), וממילא זה מחייב את כל הדורות, שכן גם הדורות הבאים זה חלק מאותו ציבור עצמו. וזה פשוט ומוסכם להלכה, ולענ"ד ברור גם מסברא.
לסיום, כמעט כל הדברים כאן נראים לי פלפולי סרק. הדבר פשוט וברור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 01:10 |
|
| |
מבקייר ומ.ד. אברהם.
אתם מניחים שהדיון ביחס לקבלת האומה ולמחלוקת אמוראים על תנאים נוגע לאיסור מסויים הקובע כי אין לחלוק או להתנגד לדבר מה שעבר דרך מנגנון זה.
מה דעתכם על ההצעה הבאה:
אין איסור נורמטיבי כלל הנוגע לקבלת האומה ולסמכות לחלוק. כל מי שרוצה מותר לו לחלוק על מי שהוא מעונין, ואינו עובר בכך על שום לאו או נדר או התחייבות וכדומה. (אין כוונתי רק למישור הדאורייתא - אין שום בעיה מוסרית-ערכית בכך, בשום מישור)
אם כן מה העניין?
פשוט מדובר בכללי-משחק שמסיבות כלשהם נוהגים בציבור. בשלב מסויים החליטו (לא משנה איך ובכמה זמן) שלא חולקים יותר על הדור הקודם, ומאותו רגע, מי שחולק לא מתנהג על פי כללי המשחק - וממילא דבריו לא ייחשבו כשיטה לגיטימית וכהמשכיות המסורת.
כדי להשאר 'בפנים' יש להתנהג על פי הנורמות שישאירו אותך שם. נורמות אלו אינן חוקים מוגדרים וקבועים, ואינם תוצאה של מעשה חקיקה מוגדר, אלא מדובר במערכת ערכים והתהנגויות שנוצרה בתהליך התפתחותי, בדומה לכל יצירה תרבותית.
מערכת התנהגותית-ערכית זו הפכה ברבות השנים לתיאור מושג המסורת והתושב"ע, וממילא מי שרוצה להחשב כחלק ממפעל זה, עליו לאמץ נורמות אלו.
מבחינה תיאולוגית מותר לי היום לחלוק על חז"ל בפירוש המקרא וההלכות. אין בזה שום איסור ושום עוולה. ברם, מערכת הנורמות של התושב"ע (=ציבור הלומדים) לא תתייחס אלי כאל פרשנות לגיטימית, ולא אזכה להכלל במערכת זו.
מה דעתכם?
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 01:58 |
|
| |
ר' חצי,
בודאי שאני מסכים איתך, ויותר מזה: אני סבור שאכן אין שום איסור לחלוק על הדורות הקודמים. גם מי שיבוא ויאמר שהוא אינו יכול להסכים עם הצורה בה הגמרא דורשת הלכה מסוימת, ובעיניו ברור שמתוך הפסוקים ההלכה היא שונה, מותר לו ואולי הוא אף חייב לנהוג כפי שהוא רואה את הדברים.ואכן, כפי שכתבת, הציבור לא יראה בו דמות לגיטימית, והוא יופקע מהר מאד או שלא ייכנס בכלל למעגל הנושאים והנותנים בעולמה של ההלכה, זאת כלפי הפסיקה הציבורית.
אבל לדבריך, ברמת הפסיקה האישית הוא יישאר לגיטימי. על כך אני מוסיף: בעיני, גם ברמת הפסיקה האישית הוא אינו לגיטימי, משום שמי שחושב שהוא מפרשן את הפסוק טוב יותר מן הגמרא, הוא בעיני אידיוט. כמובן - שכלפיו זה לא משנה מאומה, כיון שהוא משוכנע שהוא חכם מאוד. אבל הסיבה שאני לא אלך לחלוק על הגמרא - משום שבעיני זה פשוט אידיוטי. והרי זאת היתה הסיבה שגרמה לאנשים בתקופה שאחרי חתימת התלמוד, לפני שהתפשטה אותה קבלה והיתה ל'קבלת הרבים', לקבל על עצמם שלא לחלוק עליה. .יחד עם זאת, איסור הוא איננו עובר, ואולי להיפך. לעומת זאת, כמובן שלאסור לחלוק על החזון איש מכח קבלת הרבים כלשהיא, [בהנחה שתהיה כזו], לא יהיה מקום.
כך אני סבור כבר מזמן. אלא שגם הרב פישר, וגם הרב אברהם, סבורים שבודאי יש איסור, רק שצריכים לשבור את הראש כדי למצוא אותו. אינני יודע אם זה אינו שייך לכובעו של אברהם אבינו, הנחת המבוקש.
ר' מיכאל,
למרות שכתבתי שלא אמשיך בדיון, אני חוזר בי כיון שיש לי מה להוסיף. ראשית, בענין הסברא, קצת נבהלתי מהטון של הודעתך האחרונה, אולם עדיין איני משוכנע. אגב, בענין האמנה של רוסו, אינני יודע באיזו נקודה בדיוק דימית את הדברים [לכאורה לנקוד שבה השגתי - דהיינו ששם הפרט מחויב לכלל אף בניגוד לרצונו; אולם, למיטב הבנתי, באמנתו של רוסו הפרטים מתאגדים יחדיו, ולא מוכרחים לכך על ידי הרוב]. מה שברור - הבדל אחד בודאי יש בין הדברים. האמנה הנ"ל עוסקת בהסדרת יחסים בין הבריות מתוך שיקולי כדאיות, ובחובותיו ההומניות של אדם, ואנו עוסקים בחובתו של אדם מול אלוהיו מתוך מחויבותו למצוותיו, ובבירור מהן אותן מצוות, בלי שום מחויבות הומנית-חברתית. כך שבודאי אין להשליך משם על נידוננו].
הייתי מבקש בכל זאת להציע משהו: יש לי תחושה, שמעט קשה לי לבסס, שנקודת חילוקי-הדעות בענין זה רחבה יותר. שמעתי ממך פעם שיעור בשורשים, שבמהלכו דנת בסמכותם ותקיפותם של איסורי דרבנן.אינני זוכר את ההסבר כולו, וגם אין זה חשוב כרגע, אולם בכללי - ותקן אותי אם אני טועה - הנחת שיש הסתעפות, היינו שאחר שיש לחכמים סמכות תורתית לגזור ולאסור, הם יוצרים איסור חדש שאינו רק החיוב המקורי של לשמוע בקול דברי חכמים. התווכחו איתך רבות, ואני לא הייתי מהמתווכחים. אולם הבנתי אז, ואני מבין עכשיו, ששיכללת בכך את עמדתך המפורסמת במהי חלות, בה יצרת עולם אידאות שבו מסתובבות אלפי נשות-איש, חלויות, קדושות וטומאות מסוגים שונים. מעתה, לא רק האל יוצר אידאות שכאלו, אלא גם החכמים יכולים בתוקף סמכותם ליצור כאלו.
גם הרב פישר התווכח פעם עם מישהו ממכרי בשאלה 'מהי חלות', וטען בתוקף שהוא 'מושג מופשט' [לטעמי, אמירה ישיבתית של אותן מילים שלך]. הוא לא הסכים לשמוע על האפשרות הנפלאה והפשוטה - שלטעמי לא דחית אותה כל הצורך, ואולי לא דחית בכלל, - שהעלה הרב ברוך קהת [חתנו] במאמר התגובה שכתב ל'מהי חלות'. היינו, שהחלות אינה ישות מטאפיסית כלל וכלל, אלא אם החלות היא בכלל ישות, היא אך ורק ישות תודעתית-פסיכולוגית, נגזרת הכרתית מכח האיסור או מכח פעולת הקנין או מכח ההיטמאות וכו', ותו לא. [ובמחילתך, 'פוק חזי מאי עמא דבר' - זו טענה?]
מה ענין זה לכאן? אני נוטה לומר, שהיתקעות הויכוח בענין, וחוסר הטעם להמשיכו, נובעת משתי תפיסות עולם שונות אלו. מי שאצלו האיסור הוא רק חוק, כמו אצל הרב קהת [או כמו אצלי למשל], זקוק לחוק מאד מוגדר כדי לגזור ממנו ש'אסור' לחלוק על הגמרא. ואם הראיות מהתורה ניתנות לדחיה, אם כן אינן ראיות, וכמו כל ראיה שהיא. אולם מי שאצלו האיסור הוא בראש ובראשונה ישות מטאפיסית, אם כן, מאחר ותחושת קיומו של איסור לחלוק נמצאת בליבו מקדם, תגרום לו אותה תחושה להכיר באותו איסור גם אם בראיות שהוא מביא מהתורה אין למצוא יותר מאשר את 'רוח הדברים'.
מה דעתך?
תוקן על ידי mevakeir ב- 10/02/2008 2:05:16
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2008 09:12 |
|
| |
חצי,
דבריך אינם מתאימים לגישה ההלכתית המקובלת, שכן לשיטתך אין לבוא בטענות כלפי מי שאינו מקבל את 'כללי המשחק'. אולם בעיני הפוסקים הוא נחשב כפורץ גדר ויישכנו נחש, כלומר לדידם זה אסור.
כעת, אם אתה רוצה לחדש גדר שנראה לך, אין מה לדון כאן. אבל אם אתה רוצה להתאים להלכה ולפירושיה המקובלים, אז אינך צודק. כמובן שכאן הדיון הופך מעגלי, שהרי הנושא שלנו הוא תוקפה של קבלת הקהל.
מבקר,
כמובן לא התכוונתי להבהיל, ואינני רואה מה היה מבהיל בדבריי. אני לא מאמין בדיון של הבהלות, אבל אני בהחלט חושב שיש להבהיר את כללי השיח לפני שמתדיינים. כעת לעצם הדברים.
ראשית, ראה דבריי כאן לחצי.
הראיות אותן הבאתי במאמרי שם, מביעות את העובדה שכך בד"כ תופסים את הדברים. בעיניי 'עמא דבר' הוא שיקול חשוב מאד, ובודאי כשה'עמא' הוא הלמדנים והפוסקים.זו כמעט כל משמעותה של המסורת (מעבר לעובדות שעוברות דרכה, עוברת גם צורת חשיבה, שאמנם עוברת שינויים אבל במטמורפוזה ולא בצורה של מהפיכות חדות מדי). אם אתה מרשה לעצמך להבין הכל אחרת אין כל בעיה, אבל בזה הדיון מסתיים. כדי לנהל דיון צריך פלטפורמה משותפת של כללים שלגביהם יש הסכמה.
הרי יכול לבוא מישהו ולומר שהוא אינו מקבל את קיומו של הקב"ה, ולטעון שהוא אמנם לא לגיטימי בתוך המערכת אבל הוא לגיטימי מחוצה לה. בסדר, אז מה? כך גם אפשר לומר שפרי עץ הדר הוא תפוז. בה במידה יכול מישהו לא לקבל את סמכות חכמים. הוא אפילו יכול להיתלות בדברי הרמב"ן שזה לא יוצא מ'לא תסור', ולטעון (בצדק) שאין לכך כל מקור אחר. יתר על כן, כאן בפורום היו שרצו לא לקבל את סמכות חכמים גם לגבי הפירושים והדרשות ולא רק לגבי התקנות והגזירות (שבזה גם הרמב"ן לא חולק). אין מה לומר לאנשים כאלה בתוך המערכת, שכן כללי הדיון עצמם אינם מקובלים עליהם.
ההנחה המקובלת במערכת היא שהשיח המשותף הוא מחייב, ורק בתוכו יכול להתנהל דיון (כמובן שיש גם ויכוח על השאלה מה קרוי 'בתוכו', אבל אין מה לעשות מערכות כאלה אינן 'חכמת התכונה והתשבורת שמופתיהן חתוכים'). יתר על כן, מי שאינו מקבל אותו הוא לא רק עמדה לא לגיטימית בשיח ההלכתי אלא לא לגיטימית בכלל. למעשה הוא עבריין שאומר מאי אהנו לן רבנן, וזה מה שחז"ל קוראים פורש מדרכי ציבור, וכדו'. אתה כמובן יכול לומר שכל זה לא מעניין אותך, וזה כמובן עקבי מבחינת מי שטוען זאת. אבל במסגרת כזו אין טעם לדיון.
כדי שאפשר יהיה להמשיך את הדיון עליך להגדיר מהן ההנחות המקובלות עליך כתקפות ומחייבות. האם מקורות מהפוסקים מקובלים עליך כראיה? שהרי כאלה הבאתי, ויש עוד. אם לא, אז דומני שבזה גופא הדיון מסתיים. אני פשוט לא יודע למה אתה מצפה מעבר למקורות מדברי הפוסקים וסברות. אם אלו לא נראים לך מספקים אז מה כן? למה אתה מצפה? תגדיר את צורת השיח, ורק אז אפשר יהיה לנהל אותו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 01:52 |
|
| |
ר' מיכאל,
באמת גם אני סבור שקרוב לודאי שהדיון הסתיים, ומה שעשיתי בהודעתי הקודמת היה נסיון להסביר למה הוא הסתיים - כלומר שלטעמי יש כאן יותר מחסרון של פלטפורמה משותפת, אלא תפיסות עולם שונות בעניני האסור והמותר והחיוב והפטור. עניין אותי לדעת אם גם אתה מקבל זאת.
על כל פנים, פסיקות של הפוסקים בודאי מקובלות עלי, זאת בתנאי שאני מבין אותם ואת מקורותיהם. ציינת לריב"ש בשם הרמב"ן שמביא הרב פישר, ['ויסוד הדברים הוא עפמ"ש הריב"ש בסי' שצ"ט בשם הרמב"ן וז"ל, שכל קבלת הרבים לעשות סייג וגדר לתורה הוא כקבלת התורה וחל עליהם ועל זרעם אחריהם. אף שלא קבלו עליהם בהסכמה רק שנהגו כן מעצמם סייג לתורה עכ"ל']. בדברים אלו של הריב"ש [כפי שהביאם הרב פישר] לא מבואר מקור לדבריו. אם הוא מן התורה ומן הנביאים ומן הכתובים כדבריו - אני מבקש לדעת היכן, ושזה יהיה מקור שהוא ראיה גמורה, שעל פיו היית מתיר גם דם נידה או שאלה בשחיטה, ולא מקור בר ויכוח. ואם הוא מן הסברא, אני מבקש להבין את הסברא, ובינתיים לא הבנתי. ואם לא אבין, אניח דברים אלו ב'צריך עיון', וחלילה בלי חוצפה כלפי הריב"ש או הרמב"ן, אומר - דברים אלו של הריב"ש איני מבין אותם, וה' יאיר עיני [וכמו שכתב הרמב"ם על גמרות שאינו מבינם].
אני איני סבור שיש כזו מסורת, שקבלת הרבים מחייבת דורות. יש כזה ריב"ש, אבל אין כזו מסורת. כל ימי גדלתי בין החכמים, ורק שם, ועדיין כך אני סבור. אמנם לא אכחיש שיש מסורת שאין חולקים על חז"ל, ובדרך כלל (!) גם על ראשונים, אבל לדידי אין זה שייך לקבלת הרבים המחייבת, אלא לטעם הפשוט וההגיוני שביארתי בהודעה הקודמת. אם אכן היתה מסורת כזו, מסתבר שהייתי כופף את ראשי גם אם לא הייתי מבינה כלל, אבל שוב - אין מסורת כזו.
לסיכום, כמו שכתבתי כבר, דומה עלי שיש כאן הנחה מוקדמת, ונסיונות הפחדה למי שמנסה לכפור בה.
שים לב לעוד נקודה - אתם, הטוענים לקבלת הרבים כזו, צריכים להסתדר ולהסתבך עם תופעות שונות, החל באמוראים שדחקו את המשנה, וכלה באחרונים לכל אורך תקופת האחרונים, מהמהרש"ל דרך הגר"א ועד החזון איש, שחלקו על ראשונים.האם לא יותר הגיוני להסביר, שאין איסור לחלוק, רק שבדרך כלל לא הגיוני וגם טיפשי לחלוק, ולכן יש יוצאים מן הכלל?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 02:14 |
|
| |
אגב, ר' מיכאל, לשם מה העיסוק המסיבי בשרשי הרמב"ם ובי"ג מידות הדרש, למה לנסות להבין מאיפה הגמרא הוציאה מה שהוציאה, האם לא מספיק שהגמרא אומרת?
אינני ציני. כמו שמנסים להבין מאיפה הגמרא הוציאה, כך מנסים להבין מאיפה הריב"ש הוציא. לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 09:23 |
|
| |
מבקר,
אני לגמרי מסכים שהעובדה שיש ריב"ש אין די בה. אבל כשיש מקור (מהתורה ומהש"ס, כאמור) ויש סברא פשוטה וברורה בהחלט די לי בזה, ואיני רואה מה עוד צריך. אומר לך יותר מזה. מבחינתי אם דברי הריב"ש לא היו מוצדקים גם לא הייתי שומע לו (ולא רק נותר בצ"ע). כבר כתבתי שקבלת הרבים לא לחלוק על ראשונים שונה מהקבלה לא לחלוק על התלמוד (ומכיון שאין איסור אלא רק קבלה, אין לנו אלא מה שקיבלו), ולכן כל הדוגמאות שהבאת אינן עניין לנדון דידן.
אתה אומר שאתה לא חושב שיש כזאת מסורת, אבל יחד עם זה אתה שואל מנין סמכותם של הראשונים וחז"ל (והטענה שהם היו יותר חכמים משכנעת אותי עוד פחות מהטענה שיש מסורת. בכל מקרה, היא אינה יכולה להוות בסיס לחיוב הלכתי, שהרי אם אינני חושב כך אז גם איני מחוייב. ואם יש מסורת שחכמים היו יותר חכמים אז מדוע שלא אחלוק גם על זה, וכן מדוע בעינן למסורת אם אין כאן סמכות אלא רק הוראת עובדה שהם חכמים יותר. על כורחך שמדובר בעיקרון נורמטיבי ולא רק בקביעה עובדתית). אם כן, זוהי גופא המסורת, ותרי קושיותיך מיתרצן בהדדי.
אתה שוב חוזר לעניין ההפחדה, ואיני יודע היכן ראית זאת בדבריי (מה שכתבתי שמי שרוצה לנהל שיח צריך לעשות זאת בתוך הפלטפורמה המשותפת לא היה איום או הפחדה אלא בסיס הגיוני לכל שיח, דתי או חילוני). אני ממש לא התכוונתי להפחיד, ולא ידעתי שאני כזה מפחיד. אולי אשקול כעת להתעטף בשחורים ולגבות כסף עבור קללות וברכות.
בקיצור, 1000 ש"ח ואני מתיר לך את כל הקללות שמאיימות עליך. עד מחר יש מבצע 10% הנחה (בלי קבלות)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2008 19:38 |
|
| |
ביסדר רבינו באבא מיכאל, אני חושב שהבנו זה את זה מצוין, נמשיך כל אחד לחשוב כמו שחשב עד היום ושלום עלינו ועל כל ישראל, אני בכל אופן נהניתי מהדיון ויה"ר שנמצא בפורום נפלא זה עוד נושאים משותפים להידון ולהפחיד ולהיפחד ולהקליל ולהיקלל חלילה אמן ואמן
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2008 03:19 |
|
| |
ביחס לטענת "רבדים" שחסורי מחסרא הוא צורה של האמוראים "להסתדר פורמלית" עם דברי התנאים, הנה גמרא בגיטין עג, ב
תנו רבנן ראוה שנתייחדה עמו באפילה או שישנה עמו תחת מרגלות המטה אין חוששין שמא נתעסקו בדבר אחר וחוששין משום זנות ואין חוששין משום קדושין רבי יוסי ברבי יהודה אומר אף חוששין משום קידושין מאי קאמר אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה הכי קאמר ראוה שנבעלה חוששין משום קידושין נתן לה כספים חוששין משום זנות דאמרי' באתננה נתן לה ואין חוששין משום קידושין רבי יוסי ברבי יהודה אומר אף בזו חוששין משום קידושין כמאן אזלא הא דאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן מחלוקת כשראוה שנבעלה אבל לא ראוה שנבעלה דברי הכל אין צריכה הימנו גט שני כמאן כדברי הכל מתקיף לה אביי מידי כספים קתני אלא אמר אביי הכי קאמר ראוה שנבעלה חוששין משום זנות ואין חוששין משום קידושין רבי יוסי ברבי יהודה אומר אף חוששין משום קידושין כמאן אזלא הא דאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן מחלוקת כשראוה שנבעלה אבל לא ראוה שנבעלה דברי הכל אין צריכה הימנו גט שני כמאן כרבי יוסי ברבי יהודה מתקיף לה רבא אם כן מאי אף אלא אמר רבא הכי קאמר רבי יוסי בר רבי יהודה אומר אף לא ראוה שנבעלה חוששין משום קידושין כמאן אזלא הא דאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן מחלוקת כשראוה שנבעלה אבל לא ראוה שנבעלה דברי הכל אינה צריכה הימנו גט כמאן דלא כחד.
מהלך הגמרא:
1. הגמ' מטפלת בברייתא שברור שהיא חסרה, שהרי יש סתירה בין משפט אחד למשפט שאחריו.
2. רבה בר אבוה מעלה פתרון "לדחוף" עוד בבא שלמה באמצע הברייתא.
3. אביי דוחה "מידי כספים קתני", והעיקר חסר מן הספר.
4. אביי "דוחף" רק משפט אחד בברייתא, ולא בבא שלמה.
האם לא רואים מכאן שהתנאים כתבו טקסט חסר, או שהנוסח השתבש, והאמוראים צריכים לתקן את הנוסח.
האם לא רואים מכאן שאפשר להסביר בכוונתו של כותב הברייתא אפי' דין שלם שאין לו זכר בברייתא, ואע"פ שמצד שני יש ע"ז ביקורת (של אביי) – מה שאומר שזה הסבר ותיקון לנוסח הברייתא, ולא רק חיפוש "להסתדר" עם הנוסח – בכל זאת לרבה בר אבוה אין בעיה עם זה.
אז למה לא נסביר כך כל חסורי מחסרא שבתלמוד?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2008 19:32 |
|
| |
הרב פנחס היימן משיב, בערוץ יהדות
אשרי שנתפסתי על דברי תורה
שורה
ארוכה של רבני הציונות הדתית קבעה בחוברת מאמרים חריפה ששיטת
"רבדים-ושיננתם" ללימוד התורה שבעל פה "קורעת איברים מגוף התורה" והזהירה
מכניסתה לתוכנית הלימודים. אבי השיטה, פנחס הימן, כותב ל-ynet כתב הגנה
הרב פנחס הימן
"אמר רבי אלעזר:... נחשד בדבר שאין בו, צריך להודיעו"
בשנת תשס"ב ושוב השנה, פרץ פולמוס סביב שיטת הרבדים.
אני מבקש להבהיר שאיני חושד בכשרים, ומודע לכך שרוב הגורמים המביעים
התנגדות לשיטה עושים זאת לשם שמיים. לאחרונה הופצה חוברת בשם "מתורתך לא
נטיתי" (בהוצאת ישיבת הר המור, ירושלים) המציגה מכתבי מחאה מאת רבנים
ידועים. האנשים שכתבו והפיצו את החוברת הזאת פעלו בזדון ובכוונה תחילה
לתלות בי דברים שהם ידעו שאינני עומד מאחוריהם.
לדוגמא, ייחסו לי דעה שדברי הגמרא אינם מחייבים להלכה, חס ושלום! בחלק
מן הדברים, הוציאו את דברי מהקשרם, בחלק לא הבינו בכלל את הנאמר על ידי,
ולא טרחו לברר אצלי את כוונת הדברים. הם היטעו רבנים ואת הציבור, ובכך נטו
גם נטו מכללי ההתנהגות של בני תורה, ופגעו בעולם התורה ובילדי ישראל.
לצערנו, גם בקרב מחננו הדתי-הלאומי ראינו בשנים האחרונות כיצד משמיצים
אנשי תורה ומחתימים רבנים על כתבי שטנה.
| הפרסום החריף |
|
| "שיטת רבדים קורעת את התורה" / קובי נחשוני |
|
|
ארבעה
רבנים ראשיים לשעבר ושורה ארוכה של רבני הציונות הדתית מאחדים כוחות
בחוברת מאמרים חריפה שהגיעה לידי ynet. האויב: שיטת "רבדים-ושיננתם"
ללימוד התורה שבעל פה ש"קורעת איברים מגוף התורה". הסכנה: חדירתה לתוכנית
הלימודים של משרד החינוך
|
| לכתבה המלאה |
|
|
|
אני
מביע צער על כך שרוב הרבנים החתומים בחוברת מעולם לא ראו את חומרי שיטת
הרבדים, מעולם לא דיברו איתנו, מעולם לא בדקו אם הנאמר להם עלינו נכון
עובדתית, ופסקו על בסיס עד מפי עד או על בסיס עדות מן הכתב. בכל החוברת
כולה אין ולו טענה אחת שניתן להתייחס ולהשיב עליה. נרמז בה כאילו יש
בשיטתנו דברים נסתרים או מוחבאים, ולא היא: הכול גלוי וחשוף,וכל המעוניין יכול לראותם באתר שלנו:
למען הסר ספק, אני מבקש לחזור ולהציג את יסודות השיטה:
- תורה שבכתב ותורה שבע"פ ניתנו בהר סיני מן השמיים ומחייבות כאחת את
כלל ישראל תכלית החיוב. ספרות התורה שבע"פ - כולל משנה, תוספתא, ברייתות,
מדרשי אגדה והלכה, תלמוד בבלי כולו ותלמוד ירושלמי כולו, דברי הגאונים
והראשונים והאחרונים עד חכמי ימינו - כולם קודש ומחייבים את כלל ישראל
תכלית החיוב.
- התלמוד הבבלי מורכב ממקורות של תנאים, אמוראים ושקלא וטריא (שרבותינו
הראשונים גם קראו "סתמא דגמרא") וכל שלושת המרכיבים הללו קודש הם ומחייבים
את כלל ישראל תכלית החיוב.
- ההבדל בין תורת האמוראים ושקלא טריא הוא כפול: א. תורת האמוראים נוצרה
בשמונה הדורות של האמוראים בבבל ובא"י; השקלא וטריא נוצרה לקראת סוף תקופת
האמוראים ובתקופת הסבוראים. ב. תורת האמוראים נוצרה בתור "הוראה": פסיקה
כלל-ישראלית מחייבת; השקלא והטריא הינה 'סברא' המפרשת ומסבירה את ה'הוראה'
ונתקבלה גם היא ע"י כלל ישראל כקודש ומחייבת להלכה בכל פרטיה ודבריה בדיוק
כדברי התנאים והאמוראים.
- יש ללמוד את המרכיבים של התורה שבעל-פי אחד אחרי השני בארבעה שלבים
לפי התהוותם הספרותית: משנה, ברייתא, מימרא ושקלא וטריא. דרך לימוד זאת
נקראת "שיטת הרבדים", כדי להבליט שבניין התורה שבע"פ נבנה נדבך על גבי
נדבך במשך הדורות לפי סמכותם של דור דור ורבותיו, בהם עלינו להאמין אמונה
שלמה.
- יש להדגיש: אין בסדר לימוד זה שום אמירה לגבי הקדושה היחסית בין
המרכיבים: כולם קודש באופן שווה ויש לברך ברכות התורה על כל התורה שבכתב
וכל התורה שבע"פ הנ"ל, כולל תורת התנאים, תורת האמוראים, שקלא וטריא ודברי
הגאונים, הראשונים והאחרונים עד חכמי ימינו ועד בכלל.
- סוגיות התלמוד מתחלקות לשני סוגים: א. סוגיות אמוראיות, בהן השלד של
הסוגיה מורכב ממימרות האמוראים שהצטברו דור אחרי דור ועל גבי המימרות
נוספה השקלא וטריא לכל חלקי הסוגיה. ב. סוגיות של השקלא וטריא, בהן שלד
הסוגיה הוא חקירה של בעלי השקלא וטריא המביאים מימרות של אמוראים כחיזוק
או כהוכחה לדבריהם. ההבחנה בין סוגי הסוגיות היא עפ"י מבחן אחד: האם
האמוראים בסוגיה מוצגים לפי סדר דורות? אם כן, הסוגיה היא אמוראית.
בסוגיות אמוראיות יש ללמוד קודם את דברי האמוראים ורק אח"כ את כל השקלא
וטריא בסוגיה. בסוגיות של שקלא וטריא יש ללמוד את הסוגיה כסדרה, כהרצאה של
בעלי הסוגיה.
ישנם מאות מקורות מכתבי רבותינו הראשונים והאחרונים המעידים כמאה
עדים שלימוד שכזה היה חלק בלתי נפרד מדרכי לימודם, ואין בשיטת הרבדים כל
חידוש מעבר להגדרת הכללים וסידורם בצורה דידקטית הראויה לתלמידים של
ימינו. ניתן לעיין במקורות אלה באתר שלנו. שיטת הרבדים אינה מחליפה או
משנה את הלמדנות המסורתית המקובלת בעולם התורה. ההיפך הוא הנכון! שיטת
הרבדים אינה שיטה פרשנית אלא שיטה דידקטית, והיא פועלת להכנת התלמיד
ללמדנות הקלאסית ע"י חיזוק האוריינות בסוגיה עצמה.
החוברת "לא נטיתי" עשתה דמוניזציה משיטת רבדים, כאילו יש בה כדי לקעקע
דבר ממסורת ישראל. הריני להודיע בזאת כי אין כל חדש בבית המדרש של רבדים
שלא היה בעולמם של רבותינו הגאונים והראשונים. סירובם המוחלט והעקבי של
מוציאי החוברת לשבת ולדבר איתי אומר דרשני – לדעתי הם מפחדים להודות שטעו
בהבנת הדברים בגלל דעות קדומות על זולתם, והיטעו אחרים בלהט קיצוניותם.
אני מתפלל ומצפה שתלמידי חכמים ותלמידיהם יוכלו ללמוד בצוותא, בלי שנאת חינם ובלי רדיפת הזולת, לתפארת עם ישראל ולהגדלת התורה.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3512577,00.html
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2008 23:39 |
|
| |
נדמה לי שכעת ברור שהבנתי נכון את שיטתו, ונראה שהוא אכן צודק |(לאו דווקא בטענותיו הדידקטיות והפרשניות, אלא בכך שעמדתו היא לגיטימית, ובכך שהביקורת היתה מכוערת ורדודה).
|
|
|