בית פורומים עצור כאן חושבים

כבוד הבריות , כבוד הציבור וכבוד ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/1/2008 10:54 לינק ישיר 

אז זו לא אורתודוכסיה.ביג דיל.

אירחתי מספיק חרדים בבית הכנסת שלי. בעיניהם, גם זו לא אורתודוכסיה.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2008 11:38 לינק ישיר 

השכן,
א) "אז זו לא אורתודוקסיה". אז יופי! אז עכשיו כולנו מרוצים! בוא נסכים על כך מראש, ותיחסך לנו הרבה מחלוקת! - יש הרבה מקום פנוי בשורות הקונסרבטיבים והרפורמים. מי שרוצה לעלות על עגלתם - הכושלת, בעיניי (במבחן ההיסטורי ובמבחן המהותי גם יחד) -אז יאללה! - רק אל תייבאו את הכישלון אליי הביתה.
ב) וודאי שאני מודד יראת שמיים במבחן האורתודוקסי; למה, איזה מבחן אתה מציע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 12:20 לינק ישיר 

כנס חשוב שנערך במכון ון ליר בנושא עליית נשים לתורה תחת דיון הגג 'האידיאולוגיה בהלכה'
http://www.vanleer.org.il/Data/UploadedFiles/video/342/session12.htm
השפעת האידיאולוגיה וחקר ההלכה על הפסיקה (עיון בסוגיה של עליית נשים לתורה)
יו"ר: תמר רוס
משתתפים: אליאב שוחטמן; מנדל שפירא; דב פרימר; מנחם לורברבוים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 14:57 לינק ישיר 

בקישור זה, העלה פרימר את הטענה הבאה:
היות שבזמנינו אין העולה קורא בעצמו ברוב הקהילות והוא נזקק לקריאת בעל הקורא, הרי שאשה אינה יכולה לעלות לתורה, שכן אינה יכולה לצאת מדין שומע כעונה, משום שאין ערבות לאשה.

כלומר: היות שהבעל קורא אינו מחויב בדבר, (חובת יחיד, אלא כאחד מהציבור) ממילא הוא נזקק למנגנון של יצא מוציא כדי שקריאתו תזקף לטובת העולה. ללא הפעלת דין זה, אין העולה נחשב כקורא ואינו יכול לברך. יש דעות שנשים אינן בכלל כל ישראל ערבים זה בזה, שזה הדין העומד בבסיס המנגנון הנ"ל ואם כן, לא תוכלנה לזקוף את קריאת בעל הקורא לטובתן וברכתן לבטלה.

והנה, מלבד שהפתרון הוא קל מאוד, הן גם תברכנה וגם תקראנה, נראה לענ"ד שאין הדברים כן וכמו שנתבאר אצלי במקום אחר, וכך כתבתי שם:

"כתב הרא"ש במגילה (ריש פרק הקורא עומד) "ומה שנהגו האידנא ששליח ציבור קורא וכו' לכך התקינו שיקרא ש"ץ שהוא בקי בקריאה ומכל מקום גם העומד לקרות יקרא בנחת ובדקדוק עם ש"ץ שלא תהא ברכה לבטלה ואותו שאין יודע לקרות אין ראוי שיקראהו ש"ץ והוי ברכה לבטלה ולא מסתבר שהוא יברך על קריאת שליח ציבור", ומשמע שאין הש"ץ מוציא את העולה בחיובו לקרוא לציבור מדין שומע כעונה שאם כן לא היה צריך לקרוא בנחת אלא אדרבה ישתוק וישמע מפי ש"ץ אלא סבר הרא"ש שהוא עצמו קורא ועל זה מברך והש"ץ משמיע לציבור תחתיו.

ובאמת אין נראה דשייך כאן שומע כעונה שהרי אין הש"ץ הקורא מחויב בקריאה זו שיוכל להוציא, ואף יצא מוציא אין שייך שהרי אין חיוב זה מוטל על שום יחיד, רק שהציבור צריך לשמוע קריאת התורה ומי שקורא מברך ומה שייך כאן שיוציא אחד את חברו בזה, וכמו שאין שייך שאחד יוציא את חברו להיות שליח ציבור לומר דבר שבקדושה, שכיון שאין מחויב בדבר אלא שאחד מוציא את הציבור בחובת הציבור אין שייך שאחד יוציא את חברו להוציא את הציבור.

ובספר עמק ברכה ביאר בזה שתקנת ברכת התורה היא על תלמוד תורה וככל ברכת התורה רק שחז"ל תקנו משום כבוד ציבור שיברך על לימוד זה אף שכבר בירך בשחרית על כל לימודו, וכיון שקורא בלחש והש"ץ משמיע נחשב ללימוד תורה ברבים שיש על זה תקנת כבוד הציבור ועל זה חלה הברכה, אמנם הרמ"א (או"ח קלט ד) הביא שנהגו להקל כמהרי"ל לקרוא לתורה גם מי שאינו יודע לקרוא ואפילו סומא וצריך עיון על מה הוא מברך ומאי שנא העולה מכל אחד מן הציבור, וכי יעלה על הדעת שאחד מן הציבור יעמוד ויברך בלא שיעמוד אצל ספר תורה?" ע"כ ממה שכתבתי שם.

ונלענ"ד שאם העולה קורא בלחש, גם מהרי"ל יודה שהוא מברך על קריאת עצמו ורק אם אי אפשר הקל מהרי"ל לברך על קריאת הש"ץ.
אם כן, אם האשה תקרא בלחש, נראה שאין כאן בית מיחוש ושפיר יכולה לעלות ואין צריך לפרוץ גדר  ולהניח שהאשה תקרא בעצמה.

והנלענ"ד כתבתי

זעירא ולא מן חבריא

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 21:35 לינק ישיר 

איד''ג כתב:

כמעט כל אותן נשים החפצות לעלות לתורה, להניח תפילין, להתעטף בטלית, ללבוש ציצית, להיות חזניות, סופרות סת"ם, שוחטות, מוהלות ומה לא - אינן באות מנקודה של דתיות אמיתית, והראייה פשוטה ביותר: לא מצינו שהן מדקדקות כל כך במצוות שהן כן חייבות בהן.

מכאן הכל מתחיל ובזה הכל נגמר. משעה שאין כאן מוטיבציה של יראת שמיים כנה, הרי ש......

אני מבולבל מעט ואודה למעלת כבוד תורתכם באם תחכימוני ותתרצו את הקושיות הבאות:

1) ומה בדבר 28 הנשים היחידות עלי חלד המתרכזות בעיקר בערבות ארגנטינה (שאינן נכללות תחת ''הכמעט כל'') הבאות מנקודה של דתיות אמיתית? וכי עיזות המה? מקורות בהחלט לא מוסמכים טוענים כי בנוסף לעשרים ושמונה הנשים האמורות, ישנן ארבעה נשים בעלות תשובה מהמערב התיכון של ארה''ב שלכאורה באות מנקודה של דתיות אמיתית.  ניתן להבין את העמדה לפיה ניתן להתעלם ממספר זניח של מאוכזבות עזרת נשים, אך אשמח לקבל אינדיקציה בדבר אחוז ההתפלגות אשר יצדיק התייחסות ענינית.  

2) מן היושר להבהיר לנשים המצטופפות תחת תוית ה''כמעט כל'' כמו לשאר הצופים את המדיניות החברתית המכתיבה את עמדת הממסד ולא להתעקש על נימוק הלכתי טהור במידה והפרקטיקה מבוססת על מדיניות א-הלכתית,  החורגת מעבר לתיאוריות של החבר ר' אברהם יוסף וולף ע''ה בדבר ההנהגות הנכונות הראויות לבנות ישראל. במידה ומדובר במדיניות מוטית קונטקסט כמאמרו הנכוח של איד''ג, הרי שמדובר במדיניות הנכונה למקום וזמן ולציבור מסויים, וניתן לדון תיאורטית בדבר התנאים אשר יצדיקו את שינוי המדיניות.

3)  כאחד שגדל ועדיין חי בין החרדים באמת שאיני מכיר באופן אישי נשים החפצות ליטול חלק פעיל בריטואלים המפורטים למלעלה, כך שאיני יכול לאשש או לשלול באסמכתאות עובדתיות את הטענה לפיה לא מצינו כי הפמיניסטיות הדתיות מדקדקות כל כך במצוות שהן כן חייבות בהן. אבל לא אלמן ישראל, ובעזרת האינטרנט הטרף שמתי פעמי גוגלה לעבר אתר קולך היכן שהקב''ה סייע בידי לדוג באקראי שמות של שני סנגוריות נלהבות של המגמות האמורות. המידע המצומצם שבידי מורה כי שני הנאשמות מכסות את ראשן בכובע ולא בשער ז'בו הודי באופן שהותר על ידי מרן הראשל''צ, מכסות את מרפקיהן כמו גם את ברכיהן, תורמות לצדקה, שומרות כשרות (א''כ לא נמנעות מהיתר מכירה), שומרות על דיני טהרת המשפחה (לפחות ע''פ פרסומים זרים) מחנכות את ילדיהם ללימוד תורה, ואף מתנדבות לאפות עוגה לשולם זוכער של השכן ולא מכריחות את הבעל לנקות את המטבח. וכאן אני תמה, האם ממצאיי מהווים מדגם לא מייצג וכי רובן לא מקפיד כ''כ על המצוות? או שמא המצאותו של שעור שאינו מקפיד כ''כ מחמיץ את כל העיסה יהא אחוז ההתפלגות אשר יהיה?

4) לשם הסקרנות גרידא, אודה לכולכם באם תבהירו מה תהיה עמדתכם נוכח מצב תיאורטי לחלוטין במסגרתו נשים המונעות ממוטיבציה של יראת שמיים מזוקקת יביעו רצון לשמש כחזניות, קוראות בתורה, וסופרות סת''ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2008 22:03 לינק ישיר 

רבינו, "לשולם זוכער של השכן"???
הא???

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2008 23:47 לינק ישיר 

איד"ג,

האם ספרת כמה זוגות עיניים עברו על משניות 'מפני דרכי שלום' עד שבדור מסויים נמצא בהם הפתרון לאיסור טיפול גוי בשבת?

או למשל כמה זוגות עיניים למדו את סוגיית תינוק שנשבה עד שנמצא בה הפתרון לבעיית מורידין ולא מעלין את החילוניים ההגמוניים שמשחקים ברובים בזמן שאחיהם יוצאים למלחמות אשל בגבעת הישיבה ובשיכון ויז'ניץ'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 00:14 לינק ישיר 

ר"ס
סליחה שאני נדחף לדיון, אך נראה לי שבטענותיו של א"ג יש ממש.

לא מצינו לפחות לא בציבור ובעיתונות שאותן פמנסטיות שנלחמות על זכותן - לכאורה - לעלות ולקרוא בתורה, שהן נאבקות על עניין דתי אחר. מעניין שתמיד טענותיהן שאין מאפשרים להן לשמש כרבניות, כקוראות בתורה וכו'. אף פעם לא תמצא אותן עם יתר מוטיבציה להידור במצוות שהן מחוייבות בהן או מצוות קשות לקיום, אבל היכן שיתכן שישנה זכות - לדעתן - שנשללה מהן, ובפרט שזכות זו קיימת אצל הגברים, ובפרט כאשר מדובר בריטואל טקסי, הן קופצות וזועקות ככרוכיה.

לא נשמעה מהן אף פעם - לפחות ממה שאני שמעתי וראיתי בכלי התקשורת ובנט - רצון ומאבק לפתוח ישיבה וללמוד תורה כל יומם וליל (ולא שהן חייבות, אבל גם להן יש זכות ללמוד לפחות בגיל הבחרות שלושה סדרים, לא?), לא מצינו שהן רוצות להיות חזניות שלש תפילות ביום (לא שהן חייבות, אבל גם להן זכות לשפוך שיחן במניין עשר, להתפלל תפילת יוכ"ק בער"ח, ולקדש הלבנה טרם יוציאו את בעליהן בהבדלה) ועוד ועוד.

כל מטרתן היא למצוא את עקב עכילס של היהדות האורתודכסית, להכות בנקודות התורפה שהתקשורת ה'שיוויונית' תזכה אותן בעוד כמה נקודות זכות אצל דעת הקהל חסר החשיבה העצמאית. אני לא חושב שאין נשים צדקניות, אני בטוח שיש יותר מעשרים ושמונה נשים צדקניות בדרום אמריקה ומעט יותר מארבע בצפונה, אבל מהנראה והנשמע מזעקת הפמיניסטיות הרפורמיות, לא מדובר על אותן נשים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 01:08 לינק ישיר 

ידידי ההוגה והרושם

מעדותו של רבינו, למדים אנו כי כל מקור הגותו ורישומו בנידון נובע מהתרשמותו מאופן יצוגם של הפמיניסטיות הדתיות בתקשורת ובזירה הציבורית.

באם יעיין מר בדברי למעלה,  יראה שאין אני מערער על ההתרשמות הנ''ל, ולא זו בלבד אלא שאין אני מחווה דעה על מסקנתו של מעכ''ת, אלא בקשתי הבהרות באשר למסקנתו ובעיקר באשר לגבולותיה.  כבודו אינו עונה על השאלות אלא חוזר על העמדה אשר עליה נסובה בקשת ההבהרה.

כל טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 07:19 לינק ישיר 

הוגה,

לא ראית שהן רוצות לפתוח ישיבה וללמוד תורה??? אתה מוזמן לפקוח את עיניך (שנראה שהיו עצומות בעשרות השנים האחרונות). אם זכרוני ההיסטורי והסוציולוגי אינו מטעני, הרצונות האחרים שאתה מדבר עליהם (שחלקם כלל אינם מובעים אצל נשים אורתודוקסיות, שבהן עסקינן, ודוק) צמחו דוקא בתוך קבוצת הנשים ההולכת וגדלה, שנאבקה - ובהצלחה מרובה, לפחות לשיטתן - למען לימוד תורה. אותן נשים, שלמדו ולומדות באופן רציני, מעמיק ומחויב הן בדיוק אלה שמעלות גם רצונות נוספים (ובניגוד לדברי איד"ג, דומני שהן דוקא ה"דוסיות" ביותר  - לפחות במובן הליטוואקי - מקרב הנשים האורתודוקסיות, אם כי כדאי לשאול האם דחייתן בשתי ידיים לא תוביל אותן, בסופו של דבר, אל מחוץ למחנה גם בעניינים אחרים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 10:51 לינק ישיר 

אמשלום,
לצערי העמוק אני מוצא עצמי נאלץ להצטרף לדעתך (אף הוא היה פורש ובוכה...).
ההכללות הללו מוכרות לי (ואף הייתי שותף להן לא מעט בשנים), אבל כיום אני יודע שישנם כמה וכמה גוונים בעניין זה.
ולעצם העניין עוד כמה נקודות:

1. לפעמים החיפוף הכללי נובע מחוסר אמון במערכת שמתעקשת על דברים שלא צריך להתעקש עליהם, ולכן התיקון בויתור כאן יכול לשפר את המחוייבות למצוות בכלל. אנחנו מתייחסים ללבישת מכנסים של נשים כיפוף, אבל זה גופא נובע מהנחת יסוד לא מוצדקת שיש איסור בכך. אם היינו מתירים זאת (כפי שראוי לעשות) לא היינו רואים בזה חיפוף.
2. ומעבר לכך, גם אם אכן הדברים נובעים מרצון פמיניסטי, ל"ע ור"ל, לענ"ד עדיין יש לדון בו לגופו ולא להיזקק למניעים, גלויים או נסתרים. גם אם בעבר נהגו כך, דומני שכיום זה יותר מזיק מאשר מועיל. ובפרט שהמכלילים רובם אינם מכירים את הנפשות הפועלות, ומחליטים מתוך לשונות רעות ושמועות לא מבוססות.
3. ולבסוף, כמו שכתב גאון עוזנו הסיינפלדי, מה אשמות אלו שמעוניינות בכך מסיבות של יר"ש טהורה ואמיתית נוסח מוהר"ר וולף זצוקללה"ה? מדוע ייגרע חלקן? האם אותנו בודקים כל הזמן מה מניעינו ומה מידת ההקפדה שלנו?

לסיכום, לענ"ד כמדיניות הלכתית כיום נכון יותר להתיר כל מה שאפשר להתיר בלי להיזקק למדיניות הלכתית של הסתרה ואזוטריקה, בגלל החשיפה שיש לכל אחד למקורות ההלכתיים. כיום כבר אין אפשרות לאזוטריקה של 'דעת תורה' של גדולי הדור וכדו', שאולי פעם היה לה מקום. כיום זה לא עובד, אלא על מי שלא צריך את זה.
לכן ההסתרה ואי ההתרה של דברים אותם אפשר להתיר רק מזיקה. לאנשים כיום אין אמון במערכת, שכן היא אוסרת גם דברים שלא צריך לאסור, ובדיוק מכאן נובעות התביעות להתיר על אף ההתנגדות. אין אמון שההתנגדות הזו היא אמיתית, ומקרה שקדיאל שהבאתי למעלה יעיד.
הקו של התרת מה שאפשר להתיר ואיסור על מה שלא ניתן, יעורר יותר אמון. אנשים יבינו שאם הפוסק אוסר אז כנראה זה באמת אסור, וממילא יקבלו את הדבר.
היום כבר לא מאמינים לפוסקים שמשכב זכר או נשים מסוללות זה איסור, כי האיסורים הללו נראים כולם כהתעקשויות סתם. זוהי דוגמא להפסדים הכבדים של המדיניות הנלוזה שאוסרת את המותר וגם את האסור.
פעם גדרות היו שומרות על ההלכה (משמרת למשמרתי, סייג לתורה), אבל כיום פריצת הגדרות נובעת מקיומן. אם היו רק איסורים בלי גדרות, לא היו פורצים בהם.
יש מקום לגדרות במקום שהוא ברור ואין לו מחיר מצד עצמו. כלומר לא לאכול עוף בחלב כדי שלא יאכל בשר בחלב, זהו גדר שאנשים מקבלים. הסיבה לכך היא שהוא קדום, אבל גם שאין לו מחיר מצד עצמו. אבל גדרות שיש להן מחיר, כמו מעמד האישה (באותם מקומות שאין לכך סיבה הלכתית אמיתית), מי התיר לנו לשמור על ההלכה במחיר פגיעה באחרים/ות?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 11:33 לינק ישיר 

שאלה היסטורית ליודעי דברי הימים.

איד''ג כתב

אין כל מקום להשוות בינן לבין נשות אשכנז בימי הביניים או נשות תימן בעידן הג'הלייה, ואין להתבסס על אלה או על דומותיהן כעל תקדים הלכתי. הנשים הללו לא הושפעו מרוחות חיצוניות פמיניסטיות, וממילא חזקה עליהן שאצלן המניע כן היה מעומק דתי ומיראת שמיים, ומכאן גם התגובה האוהדת של חכמי דורותיהן כלפיהן.

האם יש בידכם מידע בדבר המניעים של נשות אשכנז ותימן האמורות?   ומה בין רוח התקופה האמורה לרוחות חיצוניות פמיניסטיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 11:56 לינק ישיר 

לפני שמתחילה כאן הידרדרות אבהיר כי את 'נשות תימן בעידן הג'הלייה' הזכרתי רק בבדיחות הדעת, כהמשך לדבריהם של שוחרי הפמיניזם (פרופ' גרוסמן, פרופ' שפרבר) על נשות אשכנז בימי הביניים.

אין לי פנאי כרגע, אך לטענה אחת אני חייב לבתייחס בקצרה, והיא טענת ה"מה אשמות".

מה אשמות הנשים המבקשות שיתוף רב יותר בעבודת ה' מתוך יראת שמים כנה על כך שיש נשים המבקשות זאת מתוך "פמיניזם ל"ע ור"ל"?

התשובה: הן אינן אשמות.
 יתר על כן, הן הקרבן התמים על מזבח המאבק ברוחות המודרנה, כשם שרבים וטובים היו קרבנות לפניהם.
כך מנהלים מלחמה. בכל מלחמה יש פגיעה בחפים מפשע, ואין מנוס מכך.
וכבר כתבתי כאן פעמים רבות (הפעם אני חוזר על עצמי במודע, לא מתוך סניליות...) שבעניין זה - כמו בכל מלחמה - יש לבוא בטענות אל הצד ה"תוקפן". אלמלא איימו כוחות המודרנה על המסורת, לא היינו נזקקים לאמצעי הגנה אלה, והיהדות יכלה להתייחס אל הנושאים הללו מתוך גישה עניינית, כמו באשכנז של ימי הביניים (בתימן של עידן הג'הלייה כנראה לא ידעו קרוא וכתוב, כך שקצת קשה לברר מה היה שם מתוך המסמכים שאין לנו...). עכשיו שקמו עלינו, אין לנו מנוס מלהתגונן, ולהקריב את הקרבנות הבלתי-נמנעים.

לפיכך, שאלת המניע - והכל אחר רוב המעשה ורוב העושים (והעושות) - היא השאלה בה"א הידיעה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 12:10 לינק ישיר 

וכולנו תקווה כי עדר הכבשות לא יפנים את מסרו של איד''ג ויעבור מפעיות מחאה חמודות לירי תלול מסלול שכן במלחמה יש חפים מפשע ואין מנוס מכך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2008 13:20 לינק ישיר 

אםש- אנא הראי לנו היכן ממוקמות אותן ישיבות שבהן לומדות יומם ולילה הנשים המקופחות, מדוע הן כ"כ מחביאות עצמן בצל הדפים? מכוני הקבלה של מדונה וחברותיה אינם ישיבות בעיני, אלא איזוטריה עלובה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כבוד הבריות , כבוד הציבור וכבוד ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.